Steamer test-översikt – Här är experternas favorit klädångare

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

Den här artikeln handlar om marknadens bästa steamers, eller klädångare som de också kan kallas. Den är baserad på analyser av ett antal olika expertundersökningar. Modellerna i genomgången har varit med i noggranna granskningar där de har bedömts av experter från olika bakgrunder.

Vi börjar med att gå igenom vad de olika modellerna kan göra, och därefter berättar vi mer detaljerat vad experterna har att säga om varje steamer.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller:

🔸Överblick över marknadens bästa steamers
🔸Information om vad du bör tänka på när du köper en steamer
🔸Genomgång av hur en steamer fungerar
🔸Tips för att maximera nyttan av din steamer
🔸Information om hur du underhåller en steamer
🔸Genomgång av alla tester vi har gått igenom samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

I det här avsnittet hittar du en genomgång av marknadens bästa steamers. Vi på Konsumentmagasinet har analyserat steamer-tester från flera framstående expertkällor. Därefter har vi samlat de bästa modellerna i den här artikeln.

Det finns även en prisjämförelse vid varje steamer som gör att du snabbt och enkelt kan se vilken återförsäljare som är billigast.


Tefal IXEO Power QT2020E0 – kraftfull och hygienisk ångstation

Bäst i test hos danska Tænk

Tefal IXEO Power QT2020E0

 

Tefal IXEO Power QT2020E0 är en effektiv och hygienisk ångstation som har fått höga betyg bland många experter. Denna ångstation har bland annat testats av den tyska testsajten etm-testmagazin.de. I testet fick den hela 93,3% av 100. Utöver detta har denna ångstation även fått hela 4,3 av 5 stjärnor på Amazon. Både experterna och konsumenterna tycker att denna ångstation är effektiv och lätt att använda. 

Mjuka och släta kläder på ett kick

Med en ångstation som Tefal IXEO Power QT2020E0 i ditt hem kan du snabbt och enkelt släta ut dina skrynkliga skjortor, blusar, byxor eller andra plagg på bara några få minuter. Denna steamer kan ånga och stryka även de mest känsliga av tyger.

Denna ångstation är utformad på ett sätt som gör den mycket mer ergonomisk än många andra alternativ på marknaden. Du kan själv justera och anpassa brädan efter dig själv. På så vis kan du göra strykningen och ångningen mycket mer behaglig och lätt. Den här steamern har en vikt på endast 3,7kg. Den väger alltså riktigt lite jämfört med många andra steamers på marknaden. 

Sanerar dina kläder

En annan stor fördel med just denna steamer är den smarta saneringsfunktionen. Med hjälp av denna funktion kan du göra dina kläder mer hygieniska. Steamern kan bland annat ta bort eventuella bakterier eller virus. Om du vill stryka och släta ut dina kläder samtidigt som du gör dem lite mer hygieniska, ska du överväga att skaffa dig en Tefal IXEO Power QT2020E0.

Detta är ett av de dyrare alternativen på marknaden. Om du är ute efter en billig steamer, bör du leta efter en annan modell i en lägre prisklass. Om du har råd med en Tefal IXEO Power QT2020E0 är den helt klart värd att investera i. 

Fördelar

 • Fantastiskt mjukgöringsresultat
 • Kort upphettningstid
 • Saneringsfunktion (Dödar bakterier och virus)
 • Kraftfull ångproduktion
Nackdelar

 • Högt pris
 • Tankvolymen kunde ha varit högre

Specifikationer

 • Vikt: 3,7 kg
 • Mått: 40,0 x 16,0 x 43,0 cm
 • Antal lägen: 3
 • Sula: Rostfritt stål

Philips Steam & Go GC362 – Särskilt bra för syntetmaterial

Vår rekommendation

72 av100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com 
Bra recension hos bloggen Themakeupmumma.com 
Bra recension hos Loppi.se

Philips Steam & Go GC362 

Philips Steam & Go GC362 har varit med i tre olika granskningar: två solotester hos Goodhousekeeping.com respektive Themakeupmumma.com samt ett större test av flera olika produkter hos Loppi.se.

Experterna kom fram till att Philips Steam & Go GC362 är en bra produkt och gav den därför höga betyg.

Det här är en handhållen steamer.

Skonsam steamer som förlänger klädernas livslängd

Philips Steam & Go GC362 är en handhållen steamer som kan användas på alla material, från spets till ylle.

Den här modellen kan dessutom ånga kläder både horisontellt och vertikalt, så man behöver inte längre någon strykbräda. Det höga ångtrycket på 24 gram per minut säkerställer ett konstant och effektivt ångflöde. Steamern slätar dessutom ut skrynklor och veck även om de sitter på svåråtkomliga delar av plagget, till exempel på kragen.

Philips Steam & Go GC362 använder en uppvärmd steamerplatta med SmartFlow-teknik, vilket gör att klädesplaggen behandlas både skonsamt och effektivt.

På grund av de höga temperaturerna är produkten även bakteriedödande, och den dödar faktiskt upp till 99,9 procent av alla bakterier.

Om du vill fräscha upp dina kläder utan att slösa vatten kan den här steamern blåsa nytt liv i plaggen utan att du behöver tvätta dem.

Det ingår dessutom en värmeskyddande tygpåse samt en värmeskyddande handske som gör att man inte bränner sig. Steamern har en vattentank på 70 milliliter, vilket är tillräckligt för att ånga en hel uppsättning kläder.

Experterna: Särskilt bra för syntetmaterial

Philips Steam & Go GC362 har bland annat testats av Goodhousekeeping.com och fick då ett bra betyg av experterna.

Betyget motiveras bland annat med att produkten presterar särskilt bra på syntetiska material.

Det nämns även att den har en smart indikatorlampa som visar när steamern är klar att användas. Den har dessutom en liten och kompakt utformning.

Experterna nämner dock ett par nackdelar också, till exempel att modellen inte presterar lika bra på bomull och linne. På dessa material kunde den nämligen inte avlägsna skrynklorna helt och hållet.

Produkten rekommenderas därför i första hand för en snabb uppfräschning och inte strykning av hela klädesplagg. Designen får också en del negativa kommentarer eftersom att maskinen är lite otymplig att hantera.

Experterna: Liten men smart

Philips Steam & Go GC362 har även testats av bloggen Themakeupmumma.com och den svenska hemsidan Loppi.se.

Experterna tyckte i allmänhet bra om den här modellen och har därför gett den fina recensioner.

De berömmer bland annat steamern för att den har en liten och smart utformning som gör att den är enkel att ta med på semestern.

Loppi.se menar att den här steamern är kraftfull trots den lilla storleken. De påpekar även att den fungerar särskilt bra när man vill fräscha upp kläder och avlägsna mindre veck. 

Experterna berömmer även den eleganta designen hos den här modellen. De påpekar dessutom att det är smart att steamern har en värmeskyddande förvaringspåse.

Specifikationer för Philips Steam & Go GC362 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Philips
🔴Vattentank: 70 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 24 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 2,5 meter
🔴Vikt: 1,28 kg 

Utvalda fördelar med Philips Steam & Go GC362 

Kan användas på alla material
Vertikal och horisontell användning
SmartFlow-teknik
Bakteriedödande
Värmeskyddande handske

Här kan du se en presentationsvideo för Philips Steam & Go GC362. Videon är gjord av Philips:


Philips Steam & Go GC363 – Kan användas på alla material

Bästa premium

8 av 10 stjärnor hos Smarto.se 
Positiv recension hos den svenska bloggen Emmawarmefjord.se 
2 av 5 stjärnor hos Hemtrevligt.se

Philips Steam & Go GC363 

Philips Steam & Go GC363 har testats av tre svenska expertkällor, närmare bestämt Smarto.se, Emmawarmefjord.se och Hemtrevligt.se. Experterna har dock lite delade meningar om den här produkten. Du kan läsa mer om vad de har hittat för plus och minus efter produktbeskrivningen.

Det här är en handhållen steamer.

Kan användas på alla material

Philips Steam & Go GC363 är ett bra alternativ för dig som vill kunna använda din steamer på alla slags tyger. Den här modellen fungerar nämligen både på bomull och andra grövre tyger samt på mer känsliga textilier som siden, spets, kashmir och ylle.

Användningen är enkel och kräver inte någon strykbräda. Kläderna kan dessutom ångas i både horisontellt och vertikalt läge.

Den höga effektiviteten hos Philips Steam & Go GC363 beror på att modellen har en uppvärmd steamerplatta med SmartFlow-teknik samt ett konstant ångflöde på 24 gram per minut.

Ångan slätar ut fibrerna i tyget, och detta sker med omtanke för både kläderna och användaren. Steamern levereras nämligen med en värmeskyddande handske.

Det här är dessutom en kompakt apparat som är gjord för att kunna tas med på resor. Den har en vattentank som rymmer 70 milliliter.

Utöver detta har ångan även en bakteriedödande och lukthämmande verkan. Genom att använda den här modellen kan man därför ge nytt liv till kläderna utan att tvätta dem.

Experterna: För dig som vill spara tid

Philips Steam & Go GC363 har bland annat testats av den svenska hemsidan Smarto.se, och där blev den en av experternas speciella favoriter.

Experterna förklarar att det här är en smart produkt som kan stryka kläderna både horisontellt och vertikalt. Man kan därför spara mycket tid med den här steamern. De framhäver även att produkten avlägsnar både lukter och bakterier väldigt effektivt.

Smarto.se påpekar att vattenkapaciteten inte är särskilt hög samt att steamern inte är optimal för att släta ut djupare skrynklor och veck. De menar dock ändå att det här är en smart och funktionell modell som helt enkelt fungerar bra.

Philips Steam & Go GC363 är dessutom lätt att ta med sig på semestern. Det ingår till och med en bra förvaringspåse för just det ändamålet.

Experterna: Bra för gardiner

Philips Steam & Go GC363 har även testats av den svenska bloggen Emmawarmefjord.se, och där fick den en väldigt positiv recension. Blogginnehavaren framhäver att produkten fungerar riktigt bra till gardiner och att den helt klart kommer att användas i framtiden.

Det nämns även att vattentanken är lite väl liten, men det hamnar bland det finstilta. Bloggaren fokuserar nämligen på att det här är en riktigt bra lösning för dem som inte tycker om att stryka kläder.

Hemtrevligt.se hör till de experter som inte blev så värst imponerade av den här modellen. De tyckte dock ändå bra om den inkluderade tygpåsen samt att man kan använda vatten direkt från kranen.

Experterna menade å andra sidan att produkten är tung och att den har ett besvärligt handtag. De hittade även flera problem med vattentanken, närmare bestämt att det är svårt att läsa av hur mycket vatten som finns i den, att den är svår att fylla samt att kapaciteten är lite väl låg.

Specifikationer för Philips Steam & Go GC363 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Philips
🔴Vattentank: 70 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 24 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 3 meter
🔴Vikt: 0,95 kg

Utvalda fördelar med Philips Steam & Go GC363 

För alla typer av textilier
Kan användas utan strykbräda
Ångutsläpp på 24 gram per minut
Designad för resor
Bakteriedödande

Här kan du se hur man använder Philips Steam & Go på en blus. Videon är gjord av Philips: 


Philips Steam & Go GC360 – Kompakt steamer

Bäst for priset

4 av 5 stjärnor hos tyska Buegeleisentest.com

Philips Steam & Go GC360 

Philips Steam & Go GC360 har testats av den tyska hemsidan Buegeleisentest.com. Där har de bland annat granskat produktens klädångning, funktioner, användarvänlighet och användbarhet. Experterna tyckte bra om den här modellen och gav den i slutändan ett betyg på 4 av 5 stjärnor.

Det här är en handhållen steamer.

Kompakt modell som gör strykbrädan överflödig

Philips Steam & Go GC360 är en bra lösning för dig som vill bli av med skrynklor och veck i kläder på ett enklare sätt.

Det här är nämligen en produkt som kan användas direkt på plagget när det hänger på galgen. Man behöver alltså inte plocka fram strykbrädan. Kläderna kan ångas i både vertikalt och horisontellt läge.

Den här modellen är dessutom bra när man vill fräscha upp kläder som har legat länge i garderoben.

Steamern har ett konstant ångtryck på 22 gram per minut, vilket är tillräckligt effektivt för att kunna ”stryka” flera slags tyger. Produkten kan därför användas på allt från tjocka tyger till mer ömtåliga plagg av ylle, siden eller kashmir.

Plattan är utformad för att inte skada kläderna även om den kommer väldigt nära. För att användaren inte heller ska skada sig ingår det dessutom en värmeskyddande handske.

Produkten har en kompakt design som inte tar särskilt stor plats, vilket är praktiskt om man vill ta med den på resor.

Philips Steam & Go GC360 har en vattentank på 70 milliliter och kan användas med vanligt kranvatten. Som en extra bonus är apparaten dessutom gjord för att avlägsna både lukter och bakterier. Den gör därför att man får fräschare kläder.

Experterna: Enkel att använda

Philips Steam & Go GC360 har testats av tyska Buegeleisentest.com, och experterna därifrån tyckte väldigt bra om den här produkten. Buegeleisentest.com framhäver i första hand att apparaten är snabb och enkel att använda, vilket gör det betydligt enklare att ta bort skrynklor och veck från kläder.

De tyska experterna berömmer även byggkvaliteten och skriver att den verkligen visar att det här är en robust och välbyggd steamer.

Specifikationer för Philips Steam & Go GC360 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Philips
🔴Vattentank: 70 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 22 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 2,5 meter
🔴Vikt: 0,89 kg

Utvalda fördelar med Philips Steam & Go GC360 

Kräver inte någon strykbräda
Bra för att fräscha upp kläder
Bra ångtryck
Bränner inte kläderna
Ger fräschare kläder

Här kan du se hur man använder Philips Steam & Go på en jacka. Videon är gjord av Philips: 

 


Tefal Tweeny Nano

Produkten har fått 8 av 15 poäng hos magasinet Hemhyra.se
Bra recension hos tidningen Expressen.se
Bra betyg hos Testfakta.se

Tefal Tweeny Nano

Den här produkten har fått flera positiva recensioner av experter från olika källor. Steamern har bland annat fått beröm för sin smarta och hanterbara storlek, framförallt av experterna från Expressen.se och Hemhyra.se.

Fördelar med den här modellen:

🌀Lättanvänd
🌀Bra komfort
🌀Effektiv

Behöver du en bra handhållen steamer som kan hjälpa dig att få bort skrynklor och veck från dina kläder? Med den här modellen från Tefal får du en bra produkt med flera goda egenskaper. En av de främsta fördelarna med den här steamern är att den är superenkel att använda. Det finns inte överdrivet många funktioner, men steamern har ändå allt man behöver. 

En annan stor fördel med den här steamern är att den har en liten och lätthanterlig storlek. Detta innebär att steamern utan problem kan användas till mindre klädesplagg. Det blir även lättare att komma åt runt vinklar, veck, volanger och andra detaljer som annars kan vara ivägen när man ångar kläder. 

Den här modellen har en enkel och klassisk design som inte utstrålar någon bestämd typ av stil. Den passar därmed till alla garderober och kommer att fungera för de flesta, oavsett vilken stil du har. 

Den här steamern är enkel att använda. Det finns inte särskilt många knappar, och den har även en liten och lättöverskådlig vattenbehållare. Här får du alltså en handhållen steamer som är både effektiv och enkel att använda. Den här modellen är dessutom en överkomlig investering. Det finns sålunda många fördelar med produkten samtidigt som nackdelarna är få.

Tefal Tweeny Nano steamer vs. marknaden

Jämfört med andra produkter på marknaden är den här modellen superenkel att använda. Detta är även något som de olika källorna har nämnt i sina tester av steamern. Den här modellen tillhör dessutom en lägre priskategori än många andra produkter. Den är därför tillgänglig för de flesta.

Specifikationer:

🔴Enkel design
🔴Lättanvänd
🔴Liten och smart storlek
🔴Få men bra funktioner
🔴Inbyggd vattentank


Tefal Access Steam Care

Norska TV2.no har gett produkten ett betyg på 3 av 6 stjärnor
Produkten har fått ett samlat betyg på 4,2 av 5 stjärnor hos brittiska Amazon.co.uk

Tefal Access Steam Care

Den här steamern har fått mycket beröm hos olika medier och plattformar, till exempel hos norska TV2.no. Experterna därifrån framhäver bland annat att det ingår en hopvikbar bräda som du kan hänga på dörren och ånga kläderna mot. Modellen får även beröm för sin hanterbarhet. Kunderna hos Amazon.co.uk har också gett steamern beröm för dess användarvänliga egenskaper och enkla hantering. Där får den även flera andra positiva kommentarer.

Fördelar med den här modellen:

🌀Lättanvänd
🌀Snygg design
🌀Supereffektiv

Det kan vara svårt att hitta en bra steamer, men med den här modellen från Tefal behöver du inte leta längre. Med den här modellen får du helt rätt förutsättningar för att trolla fram rena, släta och snygga klädesplagg, helt utan att behöva plocka fram strykjärnet och strykbrädan. Med den här steamern behöver du nämligen bara hänga upp kläderna på en galge eller liknande. Låt ångan flöda ut ur Tefal Access Steam Care medan du för steamern upp och ner längs plagget du vill släta ut. 

Designen på den här steamern är enkel och elegant med en svart färg och detaljer i koppar och grått. Den bör därför falla de flesta i smaken. Steamern kan användas på de flesta tygsorter och gör därmed att du aldrig behöver plocka fram strykjärnet igen. Så vad väntar du på?

Tefal Access Steam Care steamer vs. marknaden

Den här steamern är en superbra modell jämfört med andra modeller i samma prisklass, och detta är även något som märks i recensionerna hos brittiska Amazon.co.uk. Steamern från Tefal blir varm snabbt och passar bra till de flesta tygsorter. Den skiljer sig därmed från andra modeller på marknaden.

Specifikationer:

🔴Vacker och elegant design i svart och koppar
🔴Lätt att använda för de flesta
🔴Inga överflödiga funktioner utan bara de nödvändigaste
🔴Inget behov av strykjärn
🔴Avlägsnar effektivt veck och skrynklor
🔴Effektiv på de flesta tygsorter

Här kan du se hur man använder Tefal Access Steam Care. Videon är gjord av Tefal:


Tefal Access Steam+

Hos australiska Tefal.com.au har produkten fått 4,3 av 5 stjärnor
Samlat kundomdöme på 4 av 5 stjärnor hos Skousen.dk

Tefal Access Steam+

Den här steamern har fått bra recensioner från flera olika återförsäljare och leverantörer. Modellen har till exempel fått 4,3 av 5 stjärnor hos Tefal.com.au. Många användare berömmer den enkla hanteringen samt den snabba och effektiva ångbehandlingen av kläderna.

Fördelar med den här modellen:

🌀Supereffektiv
🌀Snabb och enkel att använda
🌀Värmer upp på bara 45 sekunder

Är du på jakt efter en bra och effektiv steamer som kan ge dina kläder den där lilla extra elegansen som får dig att glänsa? Med den här handhållna steamern från Tefal har du möjlighet att få släta kläder utan veck, skrynklor eller andra oönskade skavanker. Den här steamern är perfekt för alla möjliga tygsorter och är därför otroligt användbar. 

Det finns ingen anledning till att vara nervös över köpet av den här steamern. Den gör inte bara ett bra arbete utan utför det även både snabbt och effektivt. Om du hamnar i en klädkris precis innan du ska ut behöver du därför inte gå ut i skrynkliga kläder. Den här steamern gör nämligen jobbet riktigt snabbt jämfört med andra liknande modeller. Du behöver dessutom inte använda någon strykbräda om du har den här steamern. Du kan istället hänga klädesplagget på en dörr eller en galge och ändå få ett fint och jämnt resultat. 

Steamern behöver bara värma upp i 45 sekunder innan den är redo att ånga dina kläder. Ångan produceras av vatten som du fyller upp i modellens vattenbehållare. Denna behållare rymmer 200 milliliter. Det finns dessutom olika funktioner som kan komma till nytta under ångningen, till exempel en låsfunktion, en av- och påknapp samt ett kraftigt ångflöde.

Tefal Access Steam+ steamer vs. marknaden

Det här är en superbra steamer jämfört med andra modeller i samma prisklass, och detta är även något som märks i recensionerna och omdömena hos australiska Tefal.com.au. Den här steamern från Tefal värmer upp snabbt och passar bra till de flesta tygsorter. Den skiljer sig därför från många andra modeller på marknaden.

Specifikationer:

🔴Värmer upp på bara 45 sekunder
🔴Har en funktion som desinficerar och fräschar upp kläderna
🔴Löstagbar vattentank på 200 milliliter
🔴Effektiv och enkel att använda

Här kan du se hur man använder Tefal Access Steam+. Videon är gjord av Tefal UK:


Tefal DT7000E0 

58 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com

Tefal DT7000E0 

Tefal DT7000E0 har testats av de brittiska hus- och hemexperterna från Goodhousekeeping.com och fick i slutändan ett okej betyg.

Steamern bedömdes baserat på testpunkter som funktionalitet, prestanda, funktioner och användarvänlighet, och experterna upptäckte både för- och nackdelar. Efter produktbeskrivningen kan du läsa mer om vilka.

Det här är en handhållen steamer.

Enkel modell med ett bra pris

Tefal DT7000E0 är ett bra alternativ för dig som vill ha en lite billigare steamer som är enkel att använda och som inte har så många funktioner.

Designen är därmed inte lika elegant som hos många konkurrerande modeller.

Tefal DT7000E0 levererar dock ändå ett fint ångflöde på 17 gram per minut. Detta är något lägre än hos andra produkter, men det är fortfarande tillräckligt för att ta bort skrynklor och veck från kläder och tyger.

Den här modellen fungerar särskilt bra på gardiner och andra material i hemmet, och du använder helt enkelt modellen vertikalt – till exempel när klädesplagget hänger på en galge.

En stor fördel med den här steamern är att den har en lite större vattentank. Tanken har nämligen en kapacitet på 150 milliliter och rymmer därmed dubbelt så mycket som  många av konkurrenterna.

Steamern kommer dessutom med både en klädborste och ett ångskydd som kan användas för att skydda kläderna under ångningen.

Experterna: Bra storlek och vattentank

Tefal DT7000E0 har testats av Goodhousekeeping.com och fick då en blandad recension av experterna.

Å ena sidan lyfter de fram att tillbehören fungerar riktigt bra, samt att det är smart med en färgad vattentank som gör det enkelt att se vattennivån. Vattentanken är dessutom lätt att ta lös, och den har även en bra storlek.

Produkten får även beröm för den kompakta storleken som gör den perfekt att ta med på semestern. Den släpper dessutom fram en bra mängd ånga när den behandlar kläder.

Experterna: Bristande förmåga

Experterna har dock inte bara hittat fördelar med Tefal DT7000E0 utan även ett par nackdelar. En anledning till att modellen inte får ett högre betyg är att experterna menar att den inte fungerar särskilt bra när det kommer till att ånga kläder.

Steamern testades på flera olika tyger, men enligt Goodhousekeeping.com hade den problem med att avlägsna både veck och skrynklor.

De menar att den mindre bra prestationen beror på att steamerplattan är gjord av plast istället för metall. Goodhousekeeping.com nämner även att det finns några designmässiga problem samt att steamern är lite tung att arbeta med.

Specifikationer för Tefal DT7000E0 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Tefal
🔴Vattentank: 150 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 17 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 2 meter
🔴Vikt: 0,99 kg

Utvalda fördelar med Tefal DT7000E0 

Enkel modell
Överkomligt pris
För kläder och gardiner
Större vattentank
Tillbehör ingår

Här kan du se en presentationsvideo för Tefal DT7000E0. Videon är gjord av Tefal: 


Tänk på detta innan du köper en steamer

Baserat på expertinformation från Which.co.uk berättar vi här vad du bör ha i åtanke om du funderar på att investera i en steamer.

Steamer vs. strykjärn

Om du ogillar att stryka kläder och tycker att det tar för lång tid kan en steamer vara en bra lösning. De flesta modeller kan användas på direkt på plagget när det hänger på galgen.

Det nämns dock att en steamer troligtvis inte kan ersätta ett riktigt strykjärn helt och hållet eftersom att den inte är lika kraftfull. Den är däremot ett bra val när du bara vill fräscha upp kläder eller ta bort lättare skrynklor.

En stor fördel med en steamer är att man inte behöver någon strykbräda. Dessa maskiner anses även fungera särskilt bra på känsliga material.

Om du stryker kläder väldigt sällan kan en steamer dessutom vara en smart investering jämfört med att köpa både ett strykjärn och en strykbräda.

Pris 

En steamer är inte nödvändigtvis billigare än ett vanligt strykjärn. Det finns dock modeller i alla prisklasser – från några hundra kronor till några tusen. Det är framförallt varumärkena Philips, Tefal och Rowenta som tillverkar steamers för kläder.

Kom ihåg att en billig steamer mycket väl kan fungera bra. För att ta reda på vilka modeller som är bäst kan du med fördel läsa igenom experternas tester. Du hittar länkar till dessa längst ner i den här artikeln.

Vikt 

Om du vill kunna stryka kläder på ett smidigt sätt och eventuellt kunna ta med steamern på resor bör du välja en modell med låg vikt.

Ångflöde 

Det kan vara irriterande att behöva hålla ner en knapp hela tiden för att släppa fram ångan. På grund av detta kan det vara en bra idé att välja en steamer med ett konstant ångflöde.

Justering av ångan 

Vissa modeller har inställningar som gör det möjligt att justera hur mycket ånga som släpps ut. Detta kan vara en fördel om du ångar ömtåliga eller väldigt tjocka material.

Uppvärmningstid 

Om du vill ha en steamer eftersom att de är snabba bör du välja en modell som blir varm snabbt.

Vattentank 

Det finns bara ett fåtal modeller med en stor vattentank. Det kan dock vara irriterande om steamern har en alldeles för liten vattentank som måste fyllas på titt som tätt.

Olika material 

Om du planerar att använda steamern på specifika tygsorter, till exempel siden, bör du kontrollera att produkten faktiskt kan användas på den typen av textil.

Fördelar med en steamer 

Kan användas utan strykbräda

Lägre vikt än de flesta vanliga strykjärn

Lämplig för resor

Ångan kan vara mer skonsam mot tygerna

Kan fräscha upp kläder och döda bakterier

Nackdelar med en steamer 

Mindre kraftfull än vanliga strykjärn

Inte nödvändigtvis billigare än vanliga strykjärn

Kan lämna kvar fukt i kläderna

Får slut vatten snabbare

Svårt att uppnå samma effekt som med ett vanligt strykjärn – särskilt vid knappar och hörn

Hur fungerar en steamer?

Här kan du läsa mer om hur en steamer fungerar.

En steamer fungerar nämligen annorlunda än ett strykjärn, även om syftet är detsamma. En steamer avlägsnar veck och skrynklor utan att röra vid tyget och används vanligtvis när klädesplagget hänger på en galge.

Steamern använder varm ånga för att påverka tygets fibrer så att de rätar ut sig. Det förekommer dock inte någon direktkontakt som kan skada kläderna. Detta gör att den här typen av maskin lämpar sig särskilt bra för känsliga material som siden, satin, polyester och jersey.

Ångan löser upp bindningen mellan molekylerna i tyget och skapar på så vis en slätare yta.

En steamer fungerar effektivt på mer besvärliga plagg, till exempel kavajer, och på detaljer som ärmar och volanger. Den arbetar dessutom betydligt snabbare än ett vanligt strykjärn.

Med en steamer får du även fördelen att den heta ångan är bakteriedödande och lukthämmande. 

Tips för att maximera nyttan av din steamer

Goodhousekeeping.com går här igenom sex sätt att verkligen få ut maximal nytta av en steamer.

 1. Håll kläderna sträckta medan du ångar. Detta ger steamern de bästa förutsättningarna. Om det finns en värmeskyddande handske är det även bäst att använda den.
 2. När produkten indikerar att den är klar för användning, vänta 30 sekunder till. På så vis kan du vara säker på att allt överflödigt vatten är förångat innan du använder steamern. Annars kan det hända att plagget blir blött istället.
 3. Håll huvudet lite vinklat när du använder steamern. Detta fördelar ångan bättre och gör att du slipper vattendroppar på kläderna.
 4. Ånga kläderna med korta och långsamma drag. Detta är mest effektivt för att ta bort veck och skrynklor. Steamern kan föras både uppåt och neråt.
 5. Steamern kan användas för att fräscha upp kläder som har legat länge i garderoben. Om det ingår en borste kan du även använda den för att avlägsna damm och smuts.
 6. Steamern kan inte bara användas för att ta bort veck och skrynklor från kläder. Ångan avlägsnar nämligen lukt och bakterier också. Du kan därför även använda produkten på kuddar, stolar, gardiner och mattor.

Hur underhåller man en steamer?

Ehow.com förklarar här hur du underhåller en steamer på bästa sätt om du vill göra detta manuellt.

När ångflödet börjar bli svagare eller mer oregelbundet måste steamern rengöras. Orenheter i kranvatten kan nämligen blockera mekanismen och minska effektiviteten.

Du kan dock undvika detta genom att använda destillerat eller avmineraliserat vatten i steamern istället för kranvatten. Detta kan dock även göra att klädångningen blir lite mer besvärlig.

Damm och smuts kan dessutom också täppa till apparaten. Du bör därför rengöra din steamer med jämna mellanrum. Detta kan göras på följande sätt:

Steg 1: Töm vattentanken och var noga med att få ut allt. Vissa modeller har en anordning för att dränera tanken.

Steg 2: Fyll vattentanken med en rengöringsvätska bestående av två delar destillerat vatten och en del ättika. Sätt på locket och starta maskinen.

Steg 3: Kör apparaten tills hälften av vätskan har försvunnit. Håll koll på ångflödet hela tiden så att du märker om det blir bättre.

Steg 4: Stäng av steamern och dra ur kontakten. Låt resten av rengöringsvätskan vara kvar i vattentanken i minst en halvtimme, eller tills den har svalnat helt och hållet. Häll därefter ut vätskan.

Steg 5: Ta bort alla rester av rengöringsvätskan genom att hälla rent vatten i tanken (kranvatten fungerar fint). Gör detta ett par gånger och fyll sedan upp tanken med destillerat vatten. Starta maskinen igen.

Steg 6: Låt steamern ånga tills vattentanken är halvtom. Detta kommer att ta bort de sista resterna av ättika.

Steg 7: Häll ut resten av det destillerade vattnet och låt vattentanken torka helt innan du packar ihop maskinen.

Observera att det inte är alla tillverkare som rekommenderar att man använder ättika för att rengöra steamern. Detta gäller till exempel Philips, som har specifika guider för hur man ska rengöra var och en av deras modeller. Du hittar dessa här.

FAQ – Vanliga frågor

🧐Vilka steamers har fått bäst betyg i tester?

Philips Steam & Go GC362, Philips Steam & Go GC363 och Philips Steam & Go GC351

🤔Hur har steamer-modellerna testats?

Steamer-modellerna i den här artikeln har framförallt bedömts baserat på deras förmåga att släta ut veck och lämna en jämn och slät yta efter sig. Experterna har även granskat modellernas användarvänlighet, funktionalitet, inställningar och pris.

😎Hur fungerar en steamer?

En steamer använder het ånga för att påverka tygets fibrer så att de rätar ut sig. Ångan löser i praktiken upp bindningen mellan molekylerna i tyget, vilket skapar en slätare yta. En av de största fördelarna med en steamer är att den kan användas direkt på klädesplagget när det hänger på galgen.

Steamer Test – källor och länkar 

Etm-testmagazin.de 🇩🇪

Etm-testmagazin.de är en tysk konsumentsida som testar och bedömer produkter. Vi har använt deras test för att samla på oss nyttig information om Tefal IXEO Power QT2020E0.
Testet uppdaterades: April 2021
Du kan läsa hela testet här

Amazon

Amazon är en webshop som säljer många produkter och samlar massor av recensioner. Här har vi blivit klokare på konsumenternas inställning till Tefal IXEO Power QT2020. 

Du kan se alla recensioner her

Buegeleisentest.com 🇩🇪

Buegeleisentest.com är en tysk testsajt som provar olika strykjärn och steamers. Här gäller det två olika tester av steamers från märket Philips:

Du kan läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC351 på den här länken.

Du kan läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC360 på den här länken.

Dinside.no 🇳🇴

Dinside.no är en norsk tidning som skriver om konsumentämnen. Dinside.no behandlar till exempel många olika konsumentprodukter för bil och bostad. De skriver även om fritid, resor och ekonomi. Dinside.no har även en testsektion där de bland annat har provat steamern Philips Steam & Go GC351. Du kan läsa hela testet hos Dinside.no

Emmawarmefjord.se 🇸🇪

Emmawarmefjord.se är en svensk blogg som skriver om allt från recept till hudvård och hushållning. Här har Emmawarmefjord.se testat steamern Philips Steam & Go GC363 och tagit en närmare titt på hur bra den fungerar. Du kan läsa hela testet hos Emmawarmefjord.se

Hemtrevligt.se 🇸🇪

Den svenska hemsidan Hemtrevligt.se, som även kallas Hus & Hem, fokuserar på inspiration och tips om inredning, produkter och apparater för hemmet. De har bland annat testat Philips Steam & Go GC363 och bedömt steamerns ångförmåga, användarvänlighet och funktionalitet. Om du vill läsa mer hittar du hela undersökningen hos Hemtrevligt.se

Goodhousekeeping.com 🇬🇧

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både fakta, information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.com genomför nya tester lite eftersom och bedömer produkterna baserat på testpunkter som prestanda, funktionalitet, användarvänlighet och pris. Här har de brittiska experterna testat två olika steamers:

Om du vill läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC362 kan du klicka på den här länken.

Om du vill läsa mer om testet av Tefal DT7000E0 kan du klicka på den här länken.

Loppi.se 🇸🇪

Loppi.se är en svensk hemsida med fokus på familjeliv och konsumentliv. De granskar olika konsumentprodukter och har till exempel genomfört ett test av flera olika steamers. Där provade de bland annat modellen Philips Steam & Go GC362. Du kan läsa hela undersökningen hos Loppi.se

Smarto.se 🇸🇪

Smarto.se är en svensk testsajt som granskar produkter för hemmet. Här har Smarto.se provat Philips Steam & Go GC363 i ett test av flera olika steamers. Du kan läsa hela testet av produkterna hos Smarto.se

Testarna.se 🇸🇪

Testarna.se är en svensk testsajt som bland annat har genomfört ett test av flera olika strykjärn och steamers. Philips Steam & Go GC351 var med i undersökningen och bedömdes där baserat på dess behandling av kläder, användarvänlighet och funktionalitet. Läs hela testet hos Testarna.se

Themakeupmumma.com 🇺🇸

Themakeupmumma.com är en personlig blogg som fokuserar på smink och vardagsliv. Här har Themakeupmumma.com testat steamern Philips Steam & Go GC362. Du kan läsa vad Themakeupmumma.com har skrivit om produkten här.

Andra tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på att en steamer är rätt för dig kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

I vår stora artikel Strykjärn test hittar du en genomgång av marknadens bästa strykjärn. För att du snabbt och enkelt ska kunna se vilken återförsäljare som är billigast finns det även prisjämförelser för de olika modellerna.

Vi har även artiklar för dig som är intresserad av produkter inom personvård och välbefinnande.

Om du gillar rakt hår kan du till exempel läsa någon av artiklarna Plattång test, GHD Plattång test och Plattborste test. I dessa kan du se vilka modeller experterna föredrar. Där finns även tips och tricks som kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt ur din nya produkt.

Om du föredrar lockar kan vi istället tipsa om vår artikel Locktång test. Där får du en överblick över marknadens bästa modeller.

Du kan även läsa vår djupgående genomgång Hårtork test om du vill se experternas favoriter i den kategorin. Där hittar du även relevant information om hårstyling samt om hur du använder din nya hårtork på ett optimalt sätt.

Utöver detta har vi även information för dig som är intresserad av hårborttagning.

Om du vill ha ett mer långvarigt resultat än när du rakar dig skulle du kunna skaffa en apparat som använder IPL-teknik. IPL står för Intensivt Pulserande Ljus, och den här tekniken är skonsamt mot huden samtidigt som det är en effektiv metod för hårborttagning. Ljuset ”inaktiverar” tillväxten i hårsäcken, och du kan därför njuta av att inte behöva raka dig på länge. Du kan läsa mer om testvinnande IPL-maskiner i Philips Lumea test.


Les också: Elektrisk tandborste test-översikt.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Philips Steam & Go GC363 – Kan användas på alla material

8 av 10 stjärnor hos Smarto.se 
Positiv recension hos den svenska bloggen Emmawarmefjord.se 
2 av 5 stjärnor hos Hemtrevligt.se

Philips Steam & Go GC363 

Philips Steam & Go GC363 har testats av tre svenska expertkällor, närmare bestämt Smarto.se, Emmawarmefjord.se och Hemtrevligt.se. Experterna har dock lite delade meningar om den här produkten. Du kan läsa mer om vad de har hittat för plus och minus efter produktbeskrivningen.

Det här är en handhållen steamer.

Kan användas på alla material

Philips Steam & Go GC363 är ett bra alternativ för dig som vill kunna använda din steamer på alla slags tyger. Den här modellen fungerar nämligen både på bomull och andra grövre tyger samt på mer känsliga textilier som siden, spets, kashmir och ylle.

Användningen är enkel och kräver inte någon strykbräda. Kläderna kan dessutom ångas i både horisontellt och vertikalt läge.

Den höga effektiviteten hos Philips Steam & Go GC363 beror på att modellen har en uppvärmd steamerplatta med SmartFlow-teknik samt ett konstant ångflöde på 24 gram per minut.

Ångan slätar ut fibrerna i tyget, och detta sker med omtanke för både kläderna och användaren. Steamern levereras nämligen med en värmeskyddande handske.

Det här är dessutom en kompakt apparat som är gjord för att kunna tas med på resor. Den har en vattentank som rymmer 70 milliliter.

Utöver detta har ångan även en bakteriedödande och lukthämmande verkan. Genom att använda den här modellen kan man därför ge nytt liv till kläderna utan att tvätta dem.

Experterna: För dig som vill spara tid

Philips Steam & Go GC363 har bland annat testats av den svenska hemsidan Smarto.se, och där blev den en av experternas speciella favoriter.

Experterna förklarar att det här är en smart produkt som kan stryka kläderna både horisontellt och vertikalt. Man kan därför spara mycket tid med den här steamern. De framhäver även att produkten avlägsnar både lukter och bakterier väldigt effektivt.

Smarto.se påpekar att vattenkapaciteten inte är särskilt hög samt att steamern inte är optimal för att släta ut djupare skrynklor och veck. De menar dock ändå att det här är en smart och funktionell modell som helt enkelt fungerar bra.

Philips Steam & Go GC363 är dessutom lätt att ta med sig på semestern. Det ingår till och med en bra förvaringspåse för just det ändamålet.

Experterna: Bra för gardiner

Philips Steam & Go GC363 har även testats av den svenska bloggen Emmawarmefjord.se, och där fick den en väldigt positiv recension. Blogginnehavaren framhäver att produkten fungerar riktigt bra till gardiner och att den helt klart kommer att användas i framtiden.

Det nämns även att vattentanken är lite väl liten, men det hamnar bland det finstilta. Bloggaren fokuserar nämligen på att det här är en riktigt bra lösning för dem som inte tycker om att stryka kläder.

Hemtrevligt.se hör till de experter som inte blev så värst imponerade av den här modellen. De tyckte dock ändå bra om den inkluderade tygpåsen samt att man kan använda vatten direkt från kranen.

Experterna menade å andra sidan att produkten är tung och att den har ett besvärligt handtag. De hittade även flera problem med vattentanken, närmare bestämt att det är svårt att läsa av hur mycket vatten som finns i den, att den är svår att fylla samt att kapaciteten är lite väl låg.

Specifikationer för Philips Steam & Go GC363 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Philips
🔴Vattentank: 70 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 24 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 3 meter
🔴Vikt: 0,95 kg

Utvalda fördelar med Philips Steam & Go GC363 

För alla typer av textilier
Kan användas utan strykbräda
Ångutsläpp på 24 gram per minut
Designad för resor
Bakteriedödande

Här kan du se hur man använder Philips Steam & Go på en blus. Videon är gjord av Philips: 


Philips Steam & Go GC351 

4 av 5 stjärnor hos tyska Buegeleisentest.com 
5 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Dinside.no 
4 av 5 stjärnor hos testsajten Testarna.se

Philips Steam & Go GC351 

Philips Steam & Go GC351 har testats och recenserats av tre olika expertkällor från Tyskland, Norge och Sverige.

Det rör sig närmare bestämt om den tyska testsajten Buegeleisentest.com, den norska tidningen Dinside.no och den svenska testsajten Testarna.se. Modellen imponerade på experterna och fick i slutändan fina betyg.

Det här är en handhållen steamer.

Mångsidig steamer

Philips Steam & Go GC351 är ett bra alternativ för dig som vill ha en snabb och enkel metod för att ta bort mindre skrynklor och veck från klädesplagg.

Tack vare en effektiv utformning levererar den här steamern ett konstant ångflöde på 20 gram per minut. Detta gör att man får en effektiv ”strykning”, även om det finns andra Philips-modeller som använder mer ånga.

Philips Steam & Go GC351 är designad för att kunna användas på alla material, kraftiga som ömtåliga, och fungerar därför på allt från siden och ylle till bomull.

Apparaten har en skonsam steamerplatta som kan placeras direkt mot tyget utan att det tar skada. Det ingår även en värmeskyddande handske som skyddar användaren från skador.

Med den här steamern behöver man dessutom ingen strykbräda eftersom att kläderna kan ångas direkt på galgen. Den har en vattentank på 70 milliliter, vilket ger tillräckligt mycket ånga för en uppsättning kläder.

Produkten har en kompakt design som är lätt att ta med sig på resor. Den har dessutom en tre meter lång sladd som ökar räckvidden.

Den här modellen är tuff mot bakterier och lukter. Ångan kan nämligen avlägsna upp till 99,9 procent av dessa.

Experterna: Enkel och lätt

Philips Steam & Go GC351 har bland annat testats av norska Dinside.no, och experterna därifrån tycker väldigt bra om den här modellen.

De skriver att steamern förvisso inte kan ersätta det traditionella strykjärnet, men att den ändå är väldigt användbar. Steamern får beröm för att vara enkel och lätt att använda samt för sin effektivitet.

Dinside.no skriver nämligen att produkten är väldigt effektiv och att den enkelt avlägsnar skrynklor och veck från de flesta tyger. Den kan dock ha problem vid kanter, sömmar och hörn på plaggen.

De norska experterna från Dinside.no berättar att man slipper gå till kemtvätten om man har den här steamern, och de menar därför att den är en bra investering.

Experterna: Bra till ett mindre antal plagg

Buegeleisentest.com har också testat Philips Steam & Go GC351. Experterna därifrån menar att apparaten framförallt är bra när man vill behandla ett fåtal klädesplagg. De framhäver även att byggkvaliteten är väldigt hög.

Som en bonus finns det även en lång sladd som underlättar arbetet och skapar en bättre rörlighet.

Testarna.se har också gett modellen en bra recension. De menar att steamern är enkel att använda samt att det är smart att man inte behöver någon strykbräda.

Experterna berömmer även det faktum att steamern är perfekt för känsliga tyger. De svenska experterna kommer inte med särskilt många negativa kommentarer. De tycker dock inte att steamern är lika effektiv som ett riktigt ångstrykjärn när det kommer till att avlägsna skrynklor och veck.

Specifikationer för Philips Steam & Go GC351 

🔴Typ: Handhållen steamer
🔴Märke: Philips
🔴Vattentank: 70 milliliter
🔴Ångutsläpp: Upp till 20 gram
🔴För alla material: Ja
🔴Sladdlängd: 3 meter
🔴Vikt: 0,79 kg

Utvalda fördelar med Philips Steam & Go GC351 

Konstant ångflöde
Kan användas på alla tyger
Förstör inte kläderna
Perfekt för resan
Tar bort bakterier och lukt

Här kan du se hur man använder Philips Steam & Go på ett par byxor. Videon är gjord av Philips: 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta