Steamer - Bäst i test: Experternas bästa steamers och klädångare

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

SENAST UPPDATERAD: maj 12, 2023.
Steamer - Bäst i test: Experternas bästa steamers och klädångare

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Den här artikeln handlar om marknadens bästa steamers, eller klädångare som de också kan kallas. Den är baserad på analyser av ett antal olika expertundersökningar. Modellerna i genomgången har varit med i noggranna granskningar där de har bedömts av experter från olika bakgrunder.

Vi börjar med att gå igenom vad de olika modellerna kan göra, och därefter berättar vi mer detaljerat vad experterna har att säga om varje steamer.

Om du vill läsa mer om de olika testerna och källorna hittar du länkar till alla undersökningar som vi hänvisar till längst ner i artikeln.

De 4 bästa steamers i testguiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

    1
  • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
  • 2
  • Kundrecensioner av produkten
  • 3
  • Produktens funktioner och specifikationer
  • 4
  • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
  • 5
  • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Jämförelse av de 4 bästa steamers

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper steamer

  • Kapacitet för vattentank

    Kapaciteten på vattentanken avgör hur länge du kan använda steamern innan du behöver fylla på den.

    Steamers med mindre vattentankar, vanligtvis runt 100-200 ml, är lämpliga på resan eller för personer med begränsat förvaringsutrymme. De är också lämpliga för att snabbt steama ett enda plagg. Om du däremot har många kläder att steama måste du fylla på vattentanken ofta.

    Ångångare med medelhög kapacitet, med vattentankar på cirka 500-1000 ml, är idealiska för personer som vill ånga flera plagg samtidigt eller för hushåll med flera personer som regelbundet ångar sina kläder. Med en ångare med medelhög kapacitet kan du ånga flera plagg utan att fylla på vattentanken.

    För dem som behöver ånga många kläder på en gång, till exempel småföretagare eller stora familjer, är ångare med stor kapacitet och vattentankar på över 1000 ml lämpliga. Det är dock viktigt att notera att en större vattentank gör ångångaren tyngre, mer utmanande att flytta runt och tar längre tid att värma upp. Dessutom kommer den att förbruka mer elektricitet. Däremot kommer en mindre vattentank att kräva frekvent påfyllning, vilket kan vara tidskrävande.

  • Ångflödeshastighet

    Ångflödeshastigheten hos en steamer för kläder avser den mängd ånga som apparaten kan producera och leverera till tyget. När du väljer lämplig ångflödeshastighet är det viktigt att ta hänsyn till tygets typ, klädveckens svårighetsgrad och steamerns effekt. Olika tyger kräver olika nivåer av ångflöde, där känsliga tyger kräver en lägre ångflödeshastighet och tjockare tyger kräver en högre ångflödeshastighet. Dessutom kräver djupa och envisa veck ett högre ångflöde för att effektivt avlägsnas, medan lättare veck kan avlägsnas med ett lägre ångflöde.

    De vanligaste ångflödeshastigheterna för klädsteamers är låg, medelhög och hög. Ett lågt ångflöde ligger vanligtvis på 15-20 g/min och är lämpligt för känsliga tyger och lätta veck. Ett medelhögt ångflöde ligger mellan 25-35 g/min och är lämpligt för de flesta tyger och måttliga veck. Ett högt ångflöde ligger på 40-50 g/min och är lämpligt för tjockare tyger och djupa klädveck.

  • Medföljande tillbehör

    När du köper en steamer är det viktigt att ta hänsyn till de tillbehör som följer med apparaten. Dessa tillbehör kan förbättra ångupplevelsen och göra processen mer effektiv och ändamålsenlig.

    Ett användbart tillbehör är en tygborste som kan användas för att lossa och avlägsna smuts och ludd från tygerna innan de ångas. Detta tillbehör kan förbättra tygets övergripande utseende och göra ångprocessen mer effektiv.

    Ett annat användbart tillbehör är ett knäppverktyg som är avsett att skapa skarpa veck i skjortor och byxor. Denna funktion är särskilt användbar för dig som föredrar ett mer formellt och polerat utseende.

    Ett tillbehör för att ta bort ludd kan också vara användbart för att ta bort ludd, djurhår och annat smått skräp från tygerna före ångningen. Detta tillbehör kan förhindra att ångventilerna täpps igen, och förlänga ångmaskinens livslängd.

    Vissa ångmaskiner har en inbyggd hängare eller krok för att hänga upp kläderna medan de ångas, vilket ger en jämnare och effektivare ångupplevelse. Dessutom kan en reseväska vara ett användbart tillbehör för dem som ofta reser med sin klädångare, eftersom den skyddar apparaten under transporten och håller tillbehören organiserade.

    Det är viktigt att notera att inte alla klädångare levereras med dessa tillbehör, och vissa kan behöva köpas separat. Därför är det viktigt att överväga vilka tillbehör som är mest användbara utifrån individuella behov och preferenser. Sammanfattningsvis kan inkluderade tillbehör förbättra ångupplevelsen och förbättra effektiviteten hos klädångare.

  • Pris

    Kostnaden för en steamer kan variera beroende på dess funktioner, varumärke, kvalitet och inkluderade tillbehör. Prisvärda steamer kostar vanligtvis runt 400 SEK och är lämpliga för dig som har en stramare budget eller för tillfällig användning. Dessa modeller erbjuder grundläggande funktioner som en liten vattentank och ett lågt till medelhögt ångflöde. Dyrare steamer kan kosta upp till 2000 SEK eller mer och erbjuder avancerade funktioner som en större vattentank, ett högre ångflöde och ytterligare tillbehör. Dessa modeller lämpar sig för frekvent användning eller kräver mer avancerade ångfunktioner. Att investera i en dyrare modell med avancerade funktioner kan vara värt det om du planerar att använda ångångaren ofta. Ett mer prisvärt alternativ kan dock passa bättre om du bara behöver använda enheten mer sällan.

  • Användar- och expertrecensioner

    Användar- och expertrecensioner kan vara värdefulla resurser när du väljer en steamer. De kan ge insikter om olika modellers prestanda, kvalitet och användarupplevelse, vilket kan hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Användarrecensioner är feedback från personer som har köpt och använt produkten. De kan ge dig en uppfattning om apparatens prestanda, tillförlitlighet och användarvänlighet. Expertrecensioner å andra sidan kommer från personer som har testat och utvärderat produkten. De kan ge en objektiv åsikt om enhetens styrkor och svagheter och en djupgående analys av dess funktioner och prestanda. Vi har inkluderat båda recensionerna i den här artikeln för att hjälpa dig i ditt köpbeslut.

arrow-more

Philips Steam & Go GC362 - särskilt bra steamer för syntetiska material

Bästa steamer för syntetiska material
  • check 72 av 100 poäng hos brittiska Goodhousekeeping.com 
  • check Bra recension hos bloggen Themakeupmumma.com 
  • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping
  • check Bra recension hos Loppi.se

Dagens bästa priser och erbjudanden på Philips Steam & Go GC362:

  • Övertyckande horisontalatal och vertikal ångning
  • Optimal temperatur med SmartFlow-platta
  • Automatisk kontinuerlig ånga för enkel avrullning

Fördelar

  • Kompakt design gör den lätt att använda och förvara
  • Kan användas på alla material
  • Värmeskyddande handske ingår
  • Bakteriedödande

Nackdelar

  • Mindre kapacitet kräver frekvent påfyllning

Philips Steam & Go GC362 har varit med i tre olika granskningar: två solotester hos Goodhousekeeping.com respektive Themakeupmumma.com samt ett större test av flera olika produkter hos Loppi.se.

Experterna kom fram till att Philips Steam & Go GC362 är en bra produkt och gav den därför höga betyg. Det här är en handhållen steamer.

Recension: En detaljerad recension av Philips Steam & Go GC362

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 70 ml
  • Vikt: 0,90 kg
  • Ström: 1300 W
  • ångkapacitet: 24 g/min

Skonsam steamer som förlänger klädernas livslängd
Philips Steam & Go GC362 är en handhållen steamer som kan användas på alla material, från spets till ylle.

Den här modellen kan dessutom ånga kläder både horisontellt och vertikalt, så man behöver inte längre någon strykbräda. Det höga ångtrycket på 24 gram per minut säkerställer ett konstant och effektivt ångflöde. Steamern slätar dessutom ut skrynklor och veck även om de sitter på svåråtkomliga delar av plagget, till exempel på kragen.

Philips Steam & Go GC362 använder en uppvärmd steamerplatta med SmartFlow-teknik, vilket gör att klädesplaggen behandlas både skonsamt och effektivt.

På grund av de höga temperaturerna är produkten även bakteriedödande, och avlägsnar faktiskt upp till 99,9 procent av alla bakterier.

Om du vill fräscha upp dina kläder utan att slösa vatten kan den här steamern blåsa nytt liv i plaggen utan att du behöver tvätta dem.

Det ingår dessutom en värmeskyddande tygpåse samt en värmeskyddande handske som gör att man inte bränner sig. Steamern har en vattentank på 70 milliliter, vilket är tillräckligt för att ånga en hel uppsättning kläder.

 

Vad säger experter om Philips Steam & Go GC362

Philips Steam & Go GC362 har bland annat testats av Goodhousekeeping.com och fick då ett bra betyg av experterna. Betyget motiveras bland annat med att produkten presterar särskilt bra på syntetiska material.

Det nämns även att den har en smart indikatorlampa som visar när steamern är klar att användas. Den har dessutom en liten och kompakt utformning. Experterna nämner dock ett par nackdelar också, till exempel att modellen inte presterar lika bra på bomull och linne. På dessa material kunde den nämligen inte avlägsna skrynklorna helt och hållet.

Produkten rekommenderas därför i första hand för en snabb uppfräschning och inte strykning av hela klädesplagg. Designen får också en del negativa kommentarer eftersom att maskinen är lite otymplig att hantera. Philips Steam & Go GC362 har även testats av bloggen Themakeupmumma.com och den svenska hemsidan Loppi.se.

Experterna tyckte i allmänhet bra om den här modellen och har därför gett den fina recensioner. De berömmer bland annat steamern för att den har en liten och smart utformning som gör att den är enkel att ta med på semestern.

Loppi.se menar att den här steamern är kraftfull trots den lilla storleken. De påpekar även att den fungerar särskilt bra när man vill fräscha upp kläder och avlägsna mindre veck.  Experterna berömmer även den eleganta designen hos den här modellen. De påpekar dessutom att det är smart att steamern har en värmeskyddande förvaringspåse.

Mer om Philips Steam & Go GC362

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 70 ml
  • Vikt: 0,90 kg
  • Ström: 1300 W
  • ångkapacitet: 24 g/min

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tefal Access Steam Care - Supereffektiv steamer

Steamer - Bäst i test
  • check Testvinnare av dansk oberoende testpanel
  • check Utmärkelsen "Bäst för ångning av viskos" på Good House Keeping med 78/100 totalpoäng
  • check 4,7/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal Access Steam Care:

  • Lämplig för känsliga och normala tyger
  • Klar att använda på bara 40 sekunder
  • Fyra praktiska tillbehör ingår

Fördelar

  • Lätt att montera och använda
  • Snygg design
  • Supereffektiv
  • Ångkokning på båda sidorna i ett svep
  • Lättviktsdesign

Nackdelar

  • Kan bli tung om den hålls i en längre tid

Den här steamern har fått mycket beröm hos olika medier och plattformar, till exempel hos norska TV2.no. Experterna därifrån framhäver bland annat att det ingår en hopvikbar bräda som du kan hänga på dörren och ånga kläderna mot. Modellen får även beröm för sin hanterbarhet. Kunderna hos Amazon.co.uk har också gett steamern beröm för dess användarvänliga egenskaper och enkla hantering. Där får den även flera andra positiva kommentarer.

Mer om Tefal Access Steam Care

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 200 ml
  • Vikt: 3 kg
  • Ström: 1600 W
  • ångkapacitet: 30 g/min

Det kan vara svårt att hitta en bra steamer, men med den här modellen från Tefal behöver du inte leta längre. Med den här modellen får du helt rätt förutsättningar för att trolla fram rena, släta och snygga klädesplagg, helt utan att behäööva plocka fram strykjärnet och strykbrädan. Med den här steamern behöver du nämligen bara hänga upp kläderna på en galge eller liknande. Låt ångan flöda ut ur Tefal Access Steam Care medan du för steamern upp och ner längs plagget du vill släta ut.

Designen på den här steamern är enkel och elegant med en svart färg och detaljer i koppar och grått. Den bör därför falla de flesta i smaken. Steamern kan användas på de flesta tygsorter och gör därmed att du aldrig behöver plocka fram strykjärnet igen. Så vad väntar du på?

Den här steamern är en superbra modell jämfört med andra modeller i samma prisklass, och detta är även något som märks i recensionerna hos brittiska Amazon.co.uk. Steamern från Tefal blir varm snabbt och passar bra till de flesta tygsorter. Den skiljer sig därmed från andra modeller på marknaden.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tefal Access Steam+ - steamer med keramisk beläggning och ultrasnabb uppvärmning

Bra praktisk steamer
  • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal Access Steam+:

  • Keramisk beläggning och ultrasnabb uppvärmning
  • Intensiv ångkraft fräschar upp och rengör kläderna
  • Självständig fot för enklare och säkrare användning

Fördelar

  • Användarvänlig ergonomisk design
  • Supereffektiv
  • Snabb och enkel att använda
  • Lämplig för de mest ömtåliga materialen

Nackdelar

  • Prestandan kunde vara bättre på skjortkragar

<Den här steamern har fått bra recensioner från flera olika återförsäljare och leverantörer. Modellen har till exempel fått 4,3 av 5 stjärnor hos Tefal.com.au. Många användare berömmer den enkla hanteringen samt den snabba och effektiva ångbehandlingen av kläderna.

Mer om Tefal Access Steam+

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 190 ml
  • Vikt: 1,4 kg
  • Ström: 1600 W
  • ångkapacitet: 26 g/min

Är du på jakt efter en bra och effektiv steamer som kan ge dina kläder den där lilla extra elegansen som får dig att glänsa? Med den här handhållna steamern från Tefal har du möjlighet att få släta kläder utan veck, skrynklor eller andra oönskade skavanker. Den här steamern är perfekt för alla möjliga tygsorter och är därför otroligt användbar.

Det finns ingen anledning till att vara nervös över köpet av den här steamern. Den gör inte bara ett bra arbete utan utför det även både snabbt och effektivt. Om du hamnar i en klädkris precis innan du ska ut behöver du därför inte gå ut i skrynkliga kläder. Den här steamern gör nämligen jobbet riktigt snabbt jämfört med andra liknande modeller. Du behöver dessutom inte använda någon strykbräda om du har den här steamern. Du kan istället hänga klädesplagget på en dörr eller en galge och ändå få ett fint och jämnt resultat.

Steamern behöver bara värma upp i 45 sekunder innan den är redo att ånga dina kläder. Ångan produceras av vatten som du fyller upp i modellens vattenbehållare. Denna behållare rymmer 200 milliliter. Det finns dessutom olika funktioner som kan komma till nytta under ångningen, till exempel en låsfunktion, en av- och påknapp samt ett kraftigt ångflöde.

Det här är en superbra steamer jämfört med andra modeller i samma prisklass, och detta är även något som märks i recensionerna och omdömena hos australiska Tefal.com.au. Den här steamern från Tefal värmer upp snabbt och passar bra till de flesta tygsorter. Den skiljer sig därför från många andra modeller på marknaden.

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tefal DT7000E0  - steamer for kläder och gardiner

Bra prisvärd ångare
  • check 4,4/5 stjärnor på Google Shopping

Dagens bästa priser och erbjudanden på Tefal DT7000E0 :

  • Lättviktsdesign för resor och vardaglig användning
  • Tar bort rynkor och fräschar upp kläderna direkt
  • Kan även användas för gardiner, överdrag och andra tyger.

Fördelar

  • Enkel modell
  • Överkomligt pris
  • För kläder och gardiner
  • Större vattentank
  • Tillbehör ingår

Nackdelar

  • Platta av plast

Tefal DT7000E0 har testats av de brittiska hus- och hemexperterna från Goodhousekeeping.com och fick i slutändan ett okej betyg. Steamern bedömdes baserat på testpunkter som funktionalitet, prestanda, funktioner och användarvänlighet, och experterna upptäckte både för- och nackdelar. Efter produktbeskrivningen kan du läsa mer om vilka. Det här är en handhållen steamer.

Recension: En detaljerad recension av Tefal DT7000E0 

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 190 ml
  • Vikt: 2,3 kg
  • Ström: 1600 W
  • ångkapacitet: 26 g/min

Enkel modell med ett bra pris
Tefal DT7000E0 är ett bra alternativ för dig som vill ha en lite billigare steamer som är enkel att använda och som inte har så många funktioner. Designen är därmed inte lika elegant som hos många konkurrerande modeller.

Tefal DT7000E0 levererar dock ändå ett fint ångflöde på 17 gram per minut. Detta är något lägre än hos andra produkter, men det är fortfarande tillräckligt för att ta bort skrynklor och veck från kläder och tyger. Den här modellen fungerar särskilt bra på gardiner och andra material i hemmet, och du använder helt enkelt modellen vertikalt – till exempel när klädesplagget hänger på en galge.

En stor fördel med den här steamern är att den har en lite större vattentank. Tanken har nämligen en kapacitet på 150 milliliter och rymmer därmed dubbelt så mycket som  många av konkurrenterna. Steamern kommer dessutom med både en klädborste och ett ångskydd som kan användas för att skydda kläderna under ångningen.

Vad säger experter om Tefal DT7000E0?

Tefal DT7000E0 har testats av Goodhousekeeping.com och fick då en blandad recension av experterna. Å ena sidan lyfter de fram att tillbehören fungerar riktigt bra, samt att det är smart med en färgad vattentank som gör det enkelt att se vattennivån. Vattentanken är dessutom lätt att ta lös, och den har även en bra storlek. Produkten får även beröm för den kompakta storleken som gör den perfekt att ta med på semestern. Den släpper dessutom fram en bra mängd ånga när den behandlar kläder.

Experterna har dock inte bara hittat fördelar med Tefal DT7000E0 utan även ett par nackdelar. En anledning till att modellen inte får ett högre betyg är att experterna menar att den inte fungerar särskilt bra när det kommer till att ånga kläder. Steamern testades på flera olika tyger, men enligt Goodhousekeeping.com hade den problem med att avlägsna både veck och skrynklor.

De menar att den mindre bra prestationen beror på att steamerplattan är gjord av plast istället för metall. Goodhousekeeping.com nämner även att det finns några designmässiga problem samt att steamern är lite tung att arbeta med.

Mer om Tefal DT7000E0 

Specifikationer

  • Vattentankens kapacitet: 190 ml
  • Vikt: 2,3 kg
  • Ström: 1600 W
  • ångkapacitet: 26 g/min

Titta på YouTube-videon nedan för en visuell presentation.:

Tester och recensioner av steamers som används i artikeln

Expert- och testkällor

Etm-testmagazin.de

Etm-testmagazin.de är en tysk konsumentsida som testar och bedömer produkter. Vi har använt deras test för att samla på oss nyttig information om Tefal IXEO Power QT2020E0.
Testet uppdaterades: April 2021
Du kan läsa hela testet här

Buegeleisentest.com

Buegeleisentest.com är en tysk testsajt som provar olika strykjärn och steamers. Här gäller det två olika tester av steamers från märket Philips:

Du kan läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC351 på den här länken.

Du kan läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC360 på den här länken.

Dinside.no

Dinside.no är en norsk tidning som skriver om konsumentämnen. Dinside.no behandlar till exempel många olika konsumentprodukter för bil och bostad. De skriver även om fritid, resor och ekonomi. Dinside.no har även en testsektion där de bland annat har provat steamern Philips Steam & Go GC351. Du kan läsa hela testet hos Dinside.no.

Emmawarmefjord.se

Emmawarmefjord.se är en svensk blogg som skriver om allt från recept till hudvård och hushållning. Här har Emmawarmefjord.se testat steamern Philips Steam & Go GC363 och tagit en närmare titt på hur bra den fungerar. Du kan läsa hela testet hos Emmawarmefjord.se.

Hemtrevligt.se

Den svenska hemsidan Hemtrevligt.se, som även kallas Hus & Hem, fokuserar på inspiration och tips om inredning, produkter och apparater för hemmet. De har bland annat testat Philips Steam & Go GC363 och bedömt steamerns ångförmåga, användarvänlighet och funktionalitet. Om du vill läsa mer hittar du hela undersökningen hos Hemtrevligt.se.

Goodhousekeeping.com

Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både fakta, information och bedömningar av olika produkter för hus, hem och trädgård. Goodhousekeeping.com genomför nya tester lite eftersom och bedömer produkterna baserat på testpunkter som prestanda, funktionalitet, användarvänlighet och pris. Här har de brittiska experterna testat två olika steamers:

Om du vill läsa mer om testet av Philips Steam & Go GC362 kan du klicka på den här länken.

Om du vill läsa mer om testet av Tefal DT7000E0 kan du klicka på den här länken.

Testarna.se

Testarna.se är en svensk testsajt som bland annat har genomfört ett test av flera olika strykjärn och steamers. Philips Steam & Go GC351 var med i undersökningen och bedömdes där baserat på dess behandling av kläder, användarvänlighet och funktionalitet. Läs hela testet hos Testarna.se.

Andra tester och artiklar

Om du fortfarande inte är säker på att en steamer är rätt för dig kanske du vill läsa någon av våra andra tester. Här på Konsumentmagasinet har vi nämligen flera andra artiklar som också kan vara av intresse.

I vår stora artikel Strykjärn test hittar du en genomgång av marknadens bästa strykjärn. För att du snabbt och enkelt ska kunna se vilken återförsäljare som är billigast finns det även prisjämförelser för de olika modellerna.

Vi har även artiklar för dig som är intresserad av produkter inom personvård och välbefinnande.

Om du gillar rakt hår kan du till exempel läsa någon av artiklarna Plattång test, GHD Plattång test och Plattborste test. I dessa kan du se vilka modeller experterna föredrar. Där finns även tips och tricks som kan hjälpa dig att få ut så mycket som möjligt ur din nya produkt.

Om du föredrar lockar kan vi istället tipsa om vår artikel Locktång test. Där får du en överblick över marknadens bästa modeller.

Du kan även läsa vår djupgående genomgång Hårtork test om du vill se experternas favoriter i den kategorin. Där hittar du även relevant information om hårstyling samt om hur du använder din nya hårtork på ett optimalt sätt.

Utöver detta har vi även information för dig som är intresserad av hårborttagning.

Om du vill ha ett mer långvarigt resultat än när du rakar dig skulle du kunna skaffa en apparat som använder IPL-teknik. IPL står för Intensivt Pulserande Ljus, och den här tekniken är skonsamt mot huden samtidigt som det är en effektiv metod för hårborttagning. Ljuset “inaktiverar” tillväxten i hårsäcken, och du kan därför njuta av att inte behöva raka dig på länge. Du kan läsa mer om testvinnande IPL-maskiner i Philips Lumea test.

FAQ

Vilka steamers har fått bäst betyg i tester?
Philips Steam & Go GC362, Philips Steam & Go GC363 och Philips Steam & Go GC351
Hur har olika steamers testats?
Steamer-modellerna i den här artikeln har framförallt bedömts baserat på deras förmåga att släta ut veck och lämna en jämn och slät yta efter sig. Experterna har även granskat modellernas användarvänlighet, funktionalitet, inställningar och pris.
Hur fungerar en steamer?
En steamer använder het ånga för att påverka tygets fibrer så att de rätar ut sig. Ångan löser i praktiken upp bindningen mellan molekylerna i tyget, vilket skapar en slätare yta. En av de största fördelarna med en steamer är att den kan användas direkt på klädesplagget när det hänger på galgen.

Tänk på detta innan du köper en steamer

Baserat på expertinformation från Which.co.uk berättar vi här vad du bör ha i åtanke om du funderar på att investera i en steamer.

Steamer vs. strykjärn

Om du ogillar att stryka kläder och tycker att det tar för lång tid kan en steamer vara en bra lösning. De flesta modeller kan användas på direkt på plagget när det hänger på galgen.

Det nämns dock att en steamer troligtvis inte kan ersätta ett riktigt strykjärn helt och hållet eftersom att den inte är lika kraftfull. Den är däremot ett bra val när du bara vill fräscha upp kläder eller ta bort lättare skrynklor.

En stor fördel med en steamer är att man inte behöver någon strykbräda. Dessa maskiner anses även fungera särskilt bra på känsliga material.

Om du stryker kläder väldigt sällan kan en steamer dessutom vara en smart investering jämfört med att köpa både ett strykjärn och en strykbräda.

Pris

En steamer är inte nödvändigtvis billigare än ett vanligt strykjärn. Det finns dock modeller i alla prisklasser – från några hundra kronor till några tusen. Det är framförallt varumärkena Philips, Tefal och Rowenta som tillverkar steamers för kläder.

Kom ihåg att en billig steamer mycket väl kan fungera bra. För att ta reda på vilka modeller som är bäst kan du med fördel läsa igenom experternas tester. Du hittar länkar till dessa längst ner i den här artikeln.

Vikt

Om du vill kunna stryka kläder på ett smidigt sätt och eventuellt kunna ta med steamern på resor bör du välja en modell med låg vikt.

Ångflöde

Det kan vara irriterande att behöva hålla ner en knapp hela tiden för att släppa fram ångan. På grund av detta kan det vara en bra idé att välja en steamer med ett konstant ångflöde.

Justering av ångan

Vissa modeller har inställningar som gör det möjligt att justera hur mycket ånga som släpps ut. Detta kan vara en fördel om du ångar ömtåliga eller väldigt tjocka material.

Uppvärmningstid

Om du vill ha en steamer eftersom att de är snabba bör du välja en modell som blir varm snabbt.

Vattentank

Det finns bara ett fåtal modeller med en stor vattentank. Det kan dock vara irriterande om steamern har en alldeles för liten vattentank som måste fyllas på titt som tätt.

Olika material

Om du planerar att använda steamern på specifika tygsorter, till exempel siden, bör du kontrollera att produkten faktiskt kan användas på den typen av textil.

Fördelar med en steamer

  • Kan användas utan strykbräda
  • Lägre vikt än de flesta vanliga strykjärn
  • Lämplig för resor
  • Ångan kan vara mer skonsam mot tygerna
  • Kan fräscha upp kläder och döda bakterier

Nackdelar med en steamer

  • Mindre kraftfull än vanliga strykjärn
  • Inte nödvändigtvis billigare än vanliga strykjärn
  • Kan lämna kvar fukt i kläderna
  • Får slut vatten snabbare
  • Svårt att uppnå samma effekt som med ett vanligt strykjärn – särskilt vid knappar och hörn

Hur fungerar en steamer?

Här kan du läsa mer om hur en steamer fungerar.

En steamer fungerar nämligen annorlunda än ett strykjärn, även om syftet är detsamma. En steamer avlägsnar veck och skrynklor utan att röra vid tyget och används vanligtvis när klädesplagget hänger på en galge.

Steamern använder varm ånga för att påverka tygets fibrer så att de rätar ut sig. Det förekommer dock inte någon direktkontakt som kan skada kläderna. Detta gör att den här typen av maskin lämpar sig särskilt bra för känsliga material som siden, satin, polyester och jersey.

Ångan löser upp bindningen mellan molekylerna i tyget och skapar på så vis en slätare yta.

En steamer fungerar effektivt på mer besvärliga plagg, till exempel kavajer, och på detaljer som ärmar och volanger. Den arbetar dessutom betydligt snabbare än ett vanligt strykjärn.

Med en steamer får du även fördelen att den heta ångan är bakteriedödande och lukthämmande.

Tips för att maximera nyttan av din steamer

Goodhousekeeping.com går här igenom sex sätt att verkligen få ut maximal nytta av en steamer.

Håll kläderna sträckta medan du ångar. Detta ger steamern de bästa förutsättningarna. Om det finns en värmeskyddande handske är det även bäst att använda den.
När produkten indikerar att den är klar för användning, vänta 30 sekunder till. På så vis kan du vara säker på att allt överflödigt vatten är förångat innan du använder steamern. Annars kan det hända att plagget blir blött istället.
Håll huvudet lite vinklat när du använder steamern. Detta fördelar ångan bättre och gör att du slipper vattendroppar på kläderna.
Ånga kläderna med korta och långsamma drag. Detta är mest effektivt för att ta bort veck och skrynklor. Steamern kan föras både uppåt och neråt.
Steamern kan användas för att fräscha upp kläder som har legat länge i garderoben. Om det ingår en borste kan du även använda den för att avlägsna damm och smuts.
Steamern kan inte bara användas för att ta bort veck och skrynklor från kläder. Ångan avlägsnar nämligen lukt och bakterier också. Du kan därför även använda produkten på kuddar, stolar, gardiner och mattor.

Hur underhåller man en steamer?

Ehow.com förklarar här hur du underhåller en steamer på bästa sätt om du vill göra detta manuellt.

När ångflödet börjar bli svagare eller mer oregelbundet måste steamern rengöras. Orenheter i kranvatten kan nämligen blockera mekanismen och minska effektiviteten.

Du kan dock undvika detta genom att använda destillerat eller avmineraliserat vatten i steamern istället för kranvatten. Detta kan dock även göra att klädångningen blir lite mer besvärlig.

Damm och smuts kan dessutom också täppa till apparaten. Du bör därför rengöra din steamer med jämna mellanrum. Detta kan göras på följande sätt:

Steg 1: Töm vattentanken och var noga med att få ut allt. Vissa modeller har en anordning för att dränera tanken.

Steg 2: Fyll vattentanken med en rengöringsvätska bestående av två delar destillerat vatten och en del ättika. Sätt på locket och starta maskinen.

Steg 3: Kör apparaten tills hälften av vätskan har försvunnit. Håll koll på ångflödet hela tiden så att du märker om det blir bättre.

Steg 4: Stäng av steamern och dra ur kontakten. Låt resten av rengöringsvätskan vara kvar i vattentanken i minst en halvtimme, eller tills den har svalnat helt och hållet. Häll därefter ut vätskan.

Steg 5: Ta bort alla rester av rengöringsvätskan genom att hälla rent vatten i tanken (kranvatten fungerar fint). Gör detta ett par gånger och fyll sedan upp tanken med destillerat vatten. Starta maskinen igen.

Steg 6: Låt steamern ånga tills vattentanken är halvtom. Detta kommer att ta bort de sista resterna av ättika.

Steg 7: Häll ut resten av det destillerade vattnet och låt vattentanken torka helt innan du packar ihop maskinen.

Observera att det inte är alla tillverkare som rekommenderar att man använder ättika för att rengöra steamern. Detta gäller till exempel Philips, som har specifika guider för hur man ska rengöra var och en av deras modeller. Du hittar dessa här.

 

Les också: Elektrisk tandborste test-översikt.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Tefal Tweeny Nano

Tefal IXEO Power QT2020E0

Philips Steam & Go GC360

Philips Steam & Go GC363

Philips Steam & Go GC351 

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta