Så håller du dina knivar skinande rena - guide till rengöring och underhåll av knivar

SENAST ÄNDRAD: mars 22, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Knivar är viktiga verktyg som kräver rätt skötsel för att bibehålla kvalitet och livslängd. Oavsett om du är en ivrig knivsamlare eller bara äger en enda knivuppsättning kan du förhindra skador på, och hålla dina knivar i perfekt skick genom att förstå hur du underhåller och förvarar dem på rätt sätt.

I den här artikeln går vi igenom vikten av knivvård, fördelarna med att underhålla och förvara dina knivar på rätt sätt och ger dig stegvisa instruktioner för rengöring och slipning av olika typer av knivar. Vi utforskar dessutom olika förvaringsalternativ och diskuterar vanliga problem och hur du undviker dem.

Så rengör du dina knivar

Rengöring och desinficering av knivar är inte bara viktigt inom köttindustrin utan även i hemmet och kräver endast några enkla material, inklusive en mjuk trasa eller tvättsvamp, milt diskmedel, och varmt vatten. Undvik att använda starka kemikalier, slipande svampar eller stålull, eftersom de kan repa och skada bladet på dina knivar.

Rengöringsprocessen för olika typer av knivar, inklusive brödknivar, kan variera något, men följande steg ger dig en allmän uppfattning om hur processen bör se ut:

 • Skölj kniven under varmt vatten för att avlägsna löst skräp.
 • Applicera en liten mängd milt diskmedel på bladet och använd en mjuk trasa eller svamp för att försiktigt skrubba kniven, och var noga med att inte repa bladet.
 • Skölj kniven under varmt vatten för att avlägsna eventuella tvålrester.
 • Torka kniven med en mjuk trasa och se till att få bort all fukt.
 • Om kniven har ett trähandtag bör du undvika att blöta ner det så mycket som möjligt. Om det behövs kan du torka av handtaget med en fuktig trasa och sedan torka det ordentligt.

Så ofta bör du rengöra dina knivar

Hur ofta du bör rengöra dina knivar beror på hur ofta du använder dem. Generellt rekommenderas det dock att du rengör dina knivar efter varje användning för att förhindra att smuts, skräp och bakterier ansamlas. Även om du inte använder dina knivar ofta är det en bra idé att rengöra dem regelbundet för att hålla dem i gott skick.

Hur vässar man sina knivar?

Att slipa sina knivar är en viktig del av knivvård, eftersom slöa knivar inte bara gör det svårare att skära, utan också kan vara farliga. Ett slött blad kräver mer tryck för att skära, vilket ökar risken för att man halkar och skadar sig. Regelbunden slipning gör inte bara dina knivar enklare och säkrare att använda, utan förlänger också deras livslängd.

Vilka är metoderna för att slipa knivar?

Det finns flera metoder för att slipa knivar, bland annat:

 • Slipstenar: Slipstenar finns med olika grovt slipmönster, och kan användas för att vässa knivar manuellt. De kräver lite skicklighet och övning men är en populär och effektiv metod för att slipa knivar.
 • Slipstavar: Slipstavar är metallstavar som används för att bibehålla skärpan på knivseggen. De vässar inte kniven utan rätar ut eggen och tar bort eventuella grader.
 • Elektriska knivslipar: Elektriska knivslipar är snabba och enkla att använda och kräver lite kunskap. De har inbyggda guider och slipstenar som automatiskt anpassar sig efter knivens vinkel.

Hur ofta bör du slipa dina knivar

Hur ofta du behöver slipa dina knivar beror på hur ofta du använder dem. Som en allmän regel rekommenderas dock att du slipar dina knivar var andra till var tredje månad vid regelbunden användning. Om du använder dina knivar ofta kan du behöva slipa dem oftare. Du kan också se om din kniv behöver slipas genom att dra fingret lätt över bladets egg. Om den känns slö eller skrovlig är det dags att slipa den. Tänk på att överslipning också kan skada bladet, så det är viktigt att hitta rätt balans.

Så bör du förvara dina knivar

Korrekt förvaring är avgörande för att bibehålla kvaliteten och skärpan på dina knivar. Dålig förvaring kan leda till skador på bladet, slöhet och till och med olyckor. Om knivarna förvaras på ett sätt som gör att de kommer i kontakt med varandra eller andra hårda ytor kan det dessutom orsaka flisor eller jack i bladet, vilket kan påverka knivens övergripande funktion.

Olika förvaringsalternativ

 • Magnetiska knivlister: Magnetiska knivlister är ett populärt alternativ för förvaring av knivar eftersom de är enkla att installera och kan monteras på väggar, vilket sparar diskutrymme. De kanske dock inte är lämpliga för knivar med trähandtag eftersom den magnetiska kraften kan få träet att vrida sig.
 • Knivblock: Knivblock är ett traditionellt förvaringsalternativ som gör att du kan förvara flera knivar på samma ställe. De finns i olika storlekar och material, men träblock är vanligast. Knivblock kan dock vara svåra att rengöra och kan hysa bakterier om de inte rengörs regelbundet.
 • Lådinsatser: Lådinsatser är ett bekvämt förvaringsalternativ som gör att du kan förvara dina knivar i en låda, vilket sparar diskutrymme. De kan dock vara farliga om knivarna inte är ordentligt skyddade, och bladen kan lätt bli slöa om de kommer i kontakt med andra redskap.

De vanligaste problemen med underhåll av knivar

 • Rost: För att undvika rost bör du hålla dina knivar rena och torra. Undvik att lämna dem i fuktiga miljöer, exempelvis i diskhon eller i diskmaskinen.
 • Korrosion: Korrosion kan orsakas av sura livsmedel eller vätskor. Torka av knivarna efter varje användning för att undvika korrosion.
 • Slöhet: Regelbunden slipning kan förhindra slöhet. Undvik att använda knivarna på hårda ytor, exempelvis tallrikar eller skärbrädor av glas eller granit.
 • Fläckar: Torka av knivarna efter varje användning för att undvika fläckar. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller skrubb som kan repa bladet.

Så bibehåller du kvaliteten på dina knivar

 • Tvätta knivarna för hand med milt diskmedel och varmt vatten efter varje användning. Torka dem med en mjuk trasa.
 • Använd en skärbräda av trä eller plast för att undvika att skada bladet.
 • Undvik att använda knivarna på hårda ytor, exempelvis bänkskivor av glas eller granit.
 • Förvara knivarna på en torr och sval plats för att förhindra rost och skador.
 • Slipa dina knivar regelbundet för att bibehålla eggens skärpa.

Sammanfattningsvis är det viktigt att ta hand om din knivsamling för att bibehålla dess kvalitet och förlänga dess livslängd. Från rengöring och slipning till korrekt förvaring, är varje aspekt av knivvård avgörande för att hålla dina knivar i toppskick. Genom att följa de tips som beskrivs i den här artikeln kan du undvika vanliga problem och se till att dina knivar förblir vassa och funktionella i många år framöver.

FAQ

Varför är knivvård viktigt?
Korrekt knivvård säkerställer att dina knivar behåller sin kvalitet och funktionalitet, och kan förlänga deras livslängd. Det hjälper också till att förebygga skador, slöhet och olyckor.
Hur ofta bör jag rengöra mina knivar?
Hur ofta du bör rengöra dina knivar beror på hur ofta du använder dem. Det rekommenderas dock generellt att rengöra knivarna efter varje användning för att förhindra ansamling av smuts, skräp och bakterier. Även om du inte använder dina knivar ofta är det en bra idé att rengöra dem regelbundet för att hålla dem i gott skick.
Hur rengör man en kniv på bästa sätt?
För att rengöra en kniv krävs några enkla material, exempelvis en mjuk trasa eller svamp, milt diskmedel och varmt vatten. Undvik att använda starka kemikalier, slipande svampar eller stålull eftersom det kan repa och skada bladet. Skölj kniven under varmt vatten för att få bort löst skräp, applicera en liten mängd milt diskmedel på bladet och använd en mjuk trasa eller tvättsvamp för att försiktigt skrubba kniven. Skölj kniven med varmt vatten för att få bort eventuella tvålrester och torka kniven med en mjuk trasa, och se till att få bort all fukt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta