Powerbank – Så kan en powerbank höja din krisberedskap

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Nödsituationer inträffar ofta oväntat, och att vara förberedd på det värsta kan vara avgörande för vår egen och våra nära och käras säkerhet. Idag är ström en livsviktig resurs, och för att ha en ordentlig krisberedskap är det viktigt ha tillgång till en alternativ energikälla ifall strömmen plötsligt skulle gå. En powerbank kan utgöra en stark grund i ditt arsenal för krisberedskap.

I den här artikeln går vi igenom vikten av en powerbank för din krisberedskap, och tittar närmare på vilken roll en powerbank kan spela när det kommer till att få tag i ström i en nödsituation. Vi väger fördelarna med att använda en powerbank jämfört med en traditionell strömkälla samt ser över vad du bör tänka på när du ska välja typ av powerbank. Vi undersöker även andra viktiga punkter som du bör vara medveten om för att vara krisberedd, och diskuterar hur powerbanks kan spela en avgörande roll för att alla dina enheter ska fungera som de ska.

Är en powerbank viktig för krisberedskap?

Strömavbrott är en eventualitet och risk som många krisexperter varnar för, och att ha tillgång till en pålitlig strömkälla kan vara väldigt viktigt när olyckan väl är framme. En powerbank är en liten, bärbar enhet utformad för att lagra ström som kan användas för att ladda andra enheter som smartphones, surfplattor och bärbara datorer ifall traditionella strömkällor plötsligt skulle sluta fungera. Med en powerbank har du en tillförlitlig strömkälla som ser till att du kan hålla igång viktiga enheter för att hålla dig uppkopplad och uppdaterad.

En powerbank kan även vara viktigt för att driva medicinsk utrustning som POC-system, blodtrycksmätare eller syreventilatorer. Powerbanks kommer många modeller med olika mycket kapacitet och det kan vara bra att tänka igenom noga vilken modell som passar just dina behov. En powerbank med hög kapacitet kan ge fler laddningar till en och samma enhet, vilket kan vara avgörande ifall strömmen skulle försvinna under en längre tid så att du kan nå och komunicera med räddningstjänst, familj och vänner.

Rätt powerbank för en krissituation

För att se till att du har en pålitlig strömkälla under en nödsituation är det viktigt att välja en powerbank som passar för en krissituation. Nedan har vi samlat några viktiga faktorer att tänka på innan du beslutar vilken powerbank som är rätt för dig:

Powerbankens kapacitet:

Kapaciteten på en powerbank avgör hur mycket ström den kan lagra och därmed hur många gånger den kan ladda en enhet. Fundera över vilka enheter du kan tänkas behöva ladda ifall strömmen skulle gå under en längre tid, samt hur många gånger. Generellt sett gäller att ju högre kapacitet powerbanken har, desto fler gånger kan den ladda dina enheter.

Tips: Här kan du läsa en djupgående analys av kapacitet och specifikationer i powerbanks.

Typer av powerbanks:

Det finns flera olika typer av powerbanks, bland annat solcellsdriva, bärbara, trådlösa och hybrida enheter. Solcellsdrivna powerbanks laddas upp av solceller, vilket kan vara ett bra alternativ om strömmen kan tänkas gå under en längre tid. En bärbar powerbank å sin sida är kompakt och lätt, vilket kan underlätta för dig som vill ha en mindre, färdigpackad nödväska att plocka med dig i farten. En trådlösa powerbank laddar dina enheter trådlöst vilket gör den enklare att använda, och en hybrid powerbank kombinerar funktionerna i två eller flera typer av powerbanks, vilket ger ökad mångsidighet.

Viktiga funktioner på en powerbank:

När du väljer en powerbank för krisberedskap rekommenderar vi att hålla extra utkik efter vissa specifika funktioner. För det första bör du se till att den powerbank du väljer har tillräckligt hög kapacitet för att tillgodose dina laddningsbehov. För det andra bör du välja en modell som är utrustad med flera laddningsportar så att du kan ladda flera enheter samtidigt. Sist men inte minst bör du välja en modell med säkerhetsfunktioner som överladdningsskydd och kortslutningsskydd för att förhindra skador på både din powerbank och enheterna du vill ladda. Vissa powerbanks är även utrustade med en inbyggd ficklampa eller funktioner för nödsignalering.

Därför bör du alltid se till att din powerbank är fulladdad:

När olyckan väl är framme är tiden ofta knapp, och det är därför viktigt att du ser till att din powerbank alltid är fulladdad. Genom att regelbundet ladda din powerbank och vara noga med att ha en laddningskabel eller ett laddningshub i din nödutrustning kan du se till att din powerbank alltid är redo att användas. Här kan du läsa mer om ‘smart instant charging’ uppladdning av powerbanks.

FAQ

Hur laddar jag en powerbank?
Steg ett: Koppla in laddningskabeln i powerbanken. Steg två: Anslut kabeln till en strömkälla. Steg tre: Din powerbank bör börja laddas. Steg fyra: När din powerbank är fulladdad kan du koppla ur den ur vägguttaget.
Innan du använder en powerbank för första gången behöver du först se till att alla komponenter fungerar korrekt genom att ladda upp den fullt. Efter att den är fulladdad ansluter du din powerbanken till enheten du vill ladda och klickar igång powerbanken. Kontrollera att din enheten laddas och vänta sedan tills den är fulladdad, innan du kopplar ur enheten. Notera att alla powerbanks inte är utrustade med en på- och avknapp.
Hur vet jag om min powerbank är fulladdad?
De flesta powerbanks är utrustade med fyra stycken fyra små LED-lampor som visar hur mycket ström powerbanken har kvar. Fyra lampor betyder full laddning medan en lampa betyder att cirka 25 procent av batteriets kapacitet är kvar.
Vad är en powerbank?
En powerbank är en bärbar elektronisk enhet som lagrar ström och som kan användas för att ladda andra apparater som smartphones, surfplattor och bärbara datorer. Powerbanks är uppladdningsbara, och laddas med hjälp av olika strömkällor som exempelvis genom en USB-port eller en väggadapter. Vissa avancerade modeller kan till och med laddas trådlöst eller genom en solcellspanel. Powerbanks är utformade för att vara lätta och kompakta, vilket gör dem enkla att bära med sig i en ryggsäck eller handväska. Med hjälp av en powerbank kan du försäkra dig om att du alltid har ström till dina enheter, även när du inte har tillgång till en traditionell strömkälla.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta