Keramisk eller titanplattång – Vilken är egentligen bäst för ditt hår?

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En plattång är ett populärt verktyg för dig som vill få till platt och glänsande hår. Det kan dock vara svårt att veta hur olika plattänger skiljer sig åt eller fungerar. En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer plattång är materialet i värmeplattorna, där keramik och titan är två av de mest populära valen.

Dessa två material har båda sina egna fördelar och nackdelar. Genom att förstå skillnaden och egenskaperna hos keramik och titan, kan det bli lättare att ta reda på vilken typ av plattång som passar bäst för just dig. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelarna med keramiska plattänger och plattänger i titan och ger dig den information du behöver för att fatta rätt beslut.

Vad är skillnaden mellan keramiska plattänger och plattänger av titan?

Keramiska plattor är kända för sin förmåga att fördela värme jämnt, vilket kan bidra till att förhindra att vissa områden blir varmare än andra. Detta minskar risken för att skada ditt hår. Keramiska plattor producerar också negativa joner, vilket kan bidra till att minska frissighet och ger en jämn, glänsande finish. Keramiska plattänger värms vanligtvis upp snabbt och är idealiska för dig med tunt till medeltjockt hår.

Titanplattor är kända för sin hållbarhet och förmåga att hålla en jämn temperatur, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för dig med tjockt eller grovt hår. Det faktum att de värms upp snabbt gör också att du kan styla ditt hår snabbare. Titanplattor kan dock vara dyrare än keramiska plattor och är inte lika lämpliga för dig med tunt eller skört hår, eftersom de kan bli mycket varma och därför kan skada håret om de inte används korrekt.

Så fungerar plattänger av keramik

En keramisk plattång är ett verktyg som använder keramiska plattor och värme för att platta ut håret. Plattången fungerar genom att värma upp de keramiska plattorna, som sedan rätar ut håret när håret pressas och dras genom plattorna. De keramiska plattorna fördelar värmen jämnt över hela håret, vilket minskar risken för att håret skadas.

Nedan har vi samlat några av fördelarna med en keramisk plattång:

 • Jämn värmefördelning: Keramiska plattor fördelar värme jämnt, vilket hjälper till att förhindra fläckar av intensiv värme, vilket kan skada håret.
 • Passar alla hårtyper: En keramisk plattång är lämplig för alla hårtyper, inklusive tunt, medium och tjockt hår.
 • Prisvärd: En keramisk plattång är vanligtvis mer prisvärd än andra typer, vilket gör den till ett bra alternativ för dig med en smalare budget.

Nackdelarna med en keramisk plattång:

 • Begränsad maxtemperatur: En keramisk plattång har vanligtvis ett begränsat temperaturområde, vilket kanske inte är lämpligt för alla hårtyper. Den lägre värmen kan vara en nackdel för dig med tjockt eller lockigt hår.
 • Längre uppvärmningstid: En keramisk plattång kan ta längre tid att värma upp, vilket kan vara en nackdel om du har bråttom.
 • Resultatet kanske inte håller lika länge: Eftersom en keramisk plattång inte blir lika varm som andra typer av plattänger kanske resultatet inte håller lika länge.

Så fungerar plattänger av titan

Plattänger i titan använder titanplattor för att platta ut håret. De fungerar genom att titanplattorna värms upp och sedan rätar ut håret som dras genom plattorna. Den höga värmen från titanplattorna hjälper till att bryta ner vätebindningarna i håret, vilket gör att håret lätt kan rätas ut.

Fördelarna med plattänger i titan:

 • Hög värmekapacitet: Titanplattor kan nå högre temperaturer än andra material, exempelvis keramik, vilket innebär att de kan räta ut håret snabbare och mer effektivt.
 • Snabb uppvärmningstid: Plattänger i titan har vanligtvis snabb uppvärmningstid, så du behöver inte vänta länge innan plattången är redo att användas.
 • Långvariga resultat: Eftersom titanskivor är effektiva, tenderar resultaten att hålla längre än med plattänger av andra material.

Nackdelar med plattänger i titan:

 • Når höga temperaturer: Titanplattornas höga värmekapacitet är i mångt och mycket en fördel, men kan också vara en nackdel. Om plattången inte används på rätt sätt kan den skada håret och leda till kluvna toppar och skört hår.
 • Begränsad temperaturkontroll: Vissa plattänger i titan har begränsade temperaturkontrollalternativ, vilket kan göra det svårt att anpassa värmen till olika hårtyper.
 • Dyrt: Plattänger i titan är vanligtvis dyrare än andra typer.

Vad är bäst för mitt hår, en keramisk plattång eller en plattång i titan?

Valet mellan en keramisk plattång eller en plattång i titan beror på din hårtyp och dina stylingbehov. En keramisk plattång är perfekt för dig med fint till medeltjockt hår, eftersom den fördelar värmen jämnt och producerar negativa joner som minskar frissighet och ger en slät, glänsande finish. De är också mindre benägna att skada håret jämfört med andra material.

Plattänger i titan är mer hållbara än keramiska plattänger och passar bättre för dig med tjockt eller grovt hår. De håller jämn temperatur och värms upp snabbt så att du kan styla håret mer effektivt. De kan dock bli mycket varma, vilket potentiellt kan skada håret om de inte används korrekt, så de kanske inte är det bästa valet för dig med tunt eller ömtåligt hår.

Sammanfattningsvis är varken keramiska plattänger eller plattänger i titan bättre, utan valet beror på dina perferenser.

FAQ

Hur rengör jag en keramisk plattång?
Stäng först av plattången och dra ur kontakten ur vägguttaget. Torka sedan av plattorna med en mjuk trasa eller pappershandduk. Blanda sedan lika delar vatten och träsprit till en rengöringslösning och fukta en trasa med den. Använd den fuktiga trasan för att torka av skivorna och torka sedan av dem med en torr trasa eller pappershandduk. Rengör slutligen utsidan med en mjuk trasa eller pappershandduk och förvara plattången på en sval och torr plats.
När uppfanns den keramiska plattången?
Den keramiska plattången kan inte tillskrivas ett specifikt datum eller person, eftersom användningen av keramik i hårstylingverktyg har funnits i årtionden. Keramiska plattänger blev dock populära på 1990-talet som ett alternativ till plattänger av metall som var kända för att orsaka skador på håret. Idag är keramiska plattänger fortfarande ett populärt val för dem som vill uppnå släta, platta frisyrer utan att kompromissa med hårets hälsa.
Är keramik mindre skadligt för håret?
Ja, keramiska plattänger är mindre skadliga för håret än andra typer av plattänger eftersom de fördelar värmen jämnare och har lägre värmeinställningar, vilket minskar risken för att skada håret. Dessutom är keramiska plattor ofta infunderade med turmalin, vilket producerar negativa joner som hjälper till att släta ut hårskaftet och minska friss.
Vilka är fördelarna med en plattång i titan?
Plattänger i titan värms upp snabbt och håller hög temperatur, vilket gör dem idealiska för tjockt, grovt eller lockigt hår. Håret glider också smidigare genom titanplattorna och de är mer hållbara än en keramisk plattång. Detta gör den till ett utmärkt val för dig som ofta använder plattänger och som har tjockare, mer hållbart hår.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta