Bästa 5G-router – Guide till de bästa 5G-routrarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa 5G-router – Guide till de bästa 5G-routrarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Har du hört talas om 5G-nätet? Det är för närvarande ett av de mest centrala begreppen när det gäller blixtsnabbt internet.

I de flesta hushåll finns en växande efterfrågan på både en snabbare och stabilare internetuppkoppling – något som beror på en rad olika faktorer. Kanske har någon i hushållet börjat jobba mer hemma, eller kanske har någon hoppat på olika streamingtjänster som kräver bra uppkoppling för att inte missa ett enda ögonblick i thrillern på skärmen.

Det snabba och innovativa 5G-nätet har blivit verklighet i Sverige. För att dra nytta av de blixtsnabba hastigheterna behöver du en 5G-kompatibel router som kan distribuera signalen till hela hushållet.

För att underlätta letandet för dig har vi undersökt marknaden och kommer i den här artikeln att presentera fem utmärkta 5G-routrar. Vi har inkluderat recensioner från såväl internationella expertkällor som faktiska användare.

Senast ändrad:

“Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av 5G-routrarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.”

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa 5g-routrarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda 5g-routrarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper 5g-router

 • Anslutningsmöjligheter

  Routrar kan antingen vara trådlösa eller trådbundna; trådlösa routrar använder antenner för att kommunicera medan trådbundna använder Ethernet-anslutningar.,

  Om du har många enheter i hushållet som behöver tillgång till internet, till exempel flera datorer, smarttelefoner, surfplattor och spelkonsoler, bör du överväga en trådlös router. Om du har ett mindre antal enheter eller vill ha högre tillförlitlighet är däremot en trådbunden router ett bättra alternativ. En direktanslutning är normalt sett två till tre gånger snabbare än en trådlös anslutning – observera dock att hastigheten kan variera beroende på den faktiska enheten snarare än routern. Det finns dessutom en variation i latenstiden som kan vara avgörande för vissa användare – inte minst gamers.

  Routers har vanligtvis fyra LAN-portar och en USB-port. Detta är mer än tillräckligt för de flesta användare. Det finns även plats för SIM-kort för att man ska kunna få snabba 5G-signaler från sin lokala tjänsteleverantör.

 • Wi-Fi-standarder

  Det finns många typer av Wi-Fi – från Wi-Fi 1 till den senaste Wi-Fi 6. Wi-Fi 6 stödjer frekvensbanden 2,4 och 5 GHz, varav 2,4 GHz har en långsammare överföringshastighet, men en större räckvidd än 5 GHz.

  Routrar klassificeras som enkelbandiga eller dubbelbandiga beroende på deras Wi-Fi-frekvensband. En enkelbandsrouter fungerar bara med en Wi-Fi-frekvens, men en dubbelbandsrouter kan sända två. Därför har en dubbelbandsrouter bättre prestanda och är enklare att installera än en enkelbandsvatriant.

  Den nya standarden Wi-Fi 6 finns hos 5G-routrar och stöder internethastigheter på upp till 10 Gbps, vilket är 30-40 % snabbare än Wi-Fi 5. Den nya 5G-tekniken i kombination med Wi-Fi-standard 6 är för närvarande den bästa uppsättningen på marknaden. Den ger dig blixtsnabba hastigheter som kan hjälpa dig med såväl vardagliga som professionella uppgifter. Har du till exempel ett eget företag kan du ladda ner flera GB-filer på bara några sekunder.

 • Utbud

  5G-routerns räckvidd avser hur långt enheten kan kommunicera. Ju längre signalen från en trådlös 5G-router kan färdas, på desto fler platser kan den användas.

  Tre viktiga faktorer påverkar ditt Wi-Fi-område: åtkomstpunkten eller routern, byggnaden du befinner dig i och den trådlösa standarden du använder. Routers på 2,4 GHz-bandet har vanligtvis en räckvidd på 45 meter inomhus och 90 meter utomhus. Routrar som använder äldre 5 GHz-frekvenser kan uppnå ungefär en tredjedel av dessa avstånd. Äldre 802.11a-routrar som kördes på enbart 5 GHz-banden uppnådde ungefär en tredjedel av dessa avstånd, medan moderna 802.11n- och 802.11ac-routrar har en större räckvidd med hjälp av både 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvenser.

  Eftersom Wi-Fi-kommunikationen på 5 GHz använder smalare våglängder är den mer känslig för hinder än den på 2,4 GHz. Detta innebär att de vanligtvis har en kortare effektiv räckvidd på endast tre till fem meter. Tänk på att räckvidd och signalstyrka också kan bero på regionen där du bor och leverantören som tillhandahåller din signal.

 • Pris:

  Vissa 5G-routrar kostar mer än andra eftersom de erbjuder fler funktioner. En router kan till exempel kommunicera med flera enheter samtidigt, vilket kallas MU-MIMO, och är en fördelaktig funktion för dig som har flera enheter som behöver en internetanslutning.

  De mest avancerade routrarna kan kosta så mycket som 8 000 kronor, men erbjuder då höga maxhastigheter när det gäller både nedladdning och uppladdning. Budgetalternativ kostar runt 3 000 kronor, och erbjuder tillräckligt bra funktionalitet och hastighet för de flesta vardagliga behoven.

  Observera att en routers hastighet i kommersiellt syfte kan anges som en kombination av frekvenserna 2,4 och 5 GHz. De flesta enheter använder dock bara en av dessa frekvenser åt gången, vilket innebär att den kombinerade hastigheten mest troligt inte är korrekt.

 • Användar- och expertrecensioner

  Innan du köper en 5G-router bör du läsa igenom såväl användar- som expertrecensioner för att säkerställa att du gör ett välgrundat beslut. Det är dessutom fördelaktigt att ta del av olika källor för att få en bredare uppfattning.

  Användarrecensioner erbjuder erfarenhet av nedladdnings- och uppladdningshastighet, räckvidd och stabilitet. Expertrecensioner ger mer detaljerad information om prestanda och specifikationer. Vidare är experter mer bekanta med specifika märken och tekniker och erbjuder därför även jämförelser mellan olika 5G-routrar. Glöm dock inte att experterna kan ha andra preferenser eller krav än du själv, och att deras åsikter kanske inte är helt objektiva.

arrow-more

Netgear Nighthawk M5 (MR5200) - 5G-router för utmärkt mobil hotspot

Bästa premiumalternativ

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4,2/5 stjärnor på Amazon
 • check 4,5/5 stjärnor på TechRadar
 • check 4/5 stjärnor på PC Mag

Dagens bästa priser och erbjudanden på Netgear Nighthawk M5 (MR5200):

 • Qualcomm Snapdragon X55 5G
 • Stöd för VPN-genomgång
 • Lösenordsskyddad

Konsumentmagasinets omdöme

Vi rekommenderar Netgear Nighthawk M5 (MR5200) för dig som är ute efter högsta möjliga hastighet på din mobila 5G-router. Å ena sidan är det en något dyrare router, å andra sidan kan det vara värt att betala lite extra för den snabba hastighet som enheten levererar.

Routern är bra för användning på resande fot, men med sin mindre räckvidd är den inte optimal som primär router i hemmet. Den är användarvänlig och enkel att installera, och om du behöver specifika inställningar på enheten har den en tillhörande app där du har flera konfigurationsalternativ. Detta är en stor fördel eftersom du kan anpassa dina specifika behov när som helst, var som helst.

Fördelar

 • Användarvänlig
 • Bra design
 • Tre anslutningsalternativ
 • Fasta konfigurationsalternativ
 • NETGEAR mobilapp

Nackdelar

 • Har inte stöd för flera SIM-kort
 • Något dyrare

Netgear Nighthawk M5 är en snabb och mobil router som är ett utmärkt alternativ till telefonens hotspot. Det är en något dyrare enhet, men som i gengäld erbjuder en av de snabbaste hastigheterna på marknaden.

Routern kan hantera flera enheter samtidigt och erbjuder bra alternativ för att konfigurera den utifrån dina specifika behov oavsett tidpunkt.

Mer om Netgear Nighthawk M5 (MR5200)

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 1
 • Kraft: 15 W
 • Trådlös standard: Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Antal antenner: 2
 • Routerskydd: ?

Netgear Nighthawk M5 har fått utmärkta omdömen av såväl experter som användare. Både TechRadar och PC Magazine lovordas routern som en av de snabbaste mobila hotspots du kan få för dess pris. Vidare skriver experterna att den ger dig samma – och ofta bättre – hastigheter än de flesta andra bredbandsroutrar. TechRadar menar dessutom att routern är användarvänlig och lämplig för många enheter samtidigt.

Zte MC801A 5G - prisvärd och stabil 5G-router

Mest prisvärda 5G-router

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Zte MC801A 5G :

 • Stöd för externa antenner
 • 5G-hastighet: nedladdning 3,8 Gbps
 • Associerad ZTElink APP

Konsumentmagasinets omdöme

Enligt vår bedömning är Zte MC801A 5G en prisvärd router utan att kompromissa med prestandan. Den snabba 5G-anslutningen med låg latens och möjlighet att integrera externa antenner skapar utökad täckning, och passar särskilt till dem som söker pålitligt nätverk. Enhetens Qualcomm Snapdragon TM X55-plattform säkerställer kompatibilitet med föränderliga nätverksstandarder, och dubbla gigabit-nätverksportar ger stabilitet för flera enheter.

Trots att vissa användare har stött på antennrelaterade problem, minskar tillhandahållandet av MIMO-antenner och stöd för externa antenner detta problem. Routerns framåtblickande Wi-Fi 6-kompatibilitet och innovativa värmeavledningsdesign bidrar till dess attraktionskraft. Vi anser att Zte MC801A tillhandahåller en god balans mellan prestanda, täckning och framtidssäkring – något som gör den till ett lockande val för användare som letar efter en anpassningsbar 5G-anslutningslösning som håller sig inom budgeten.

Fördelar

 • Stilren och modern utformning
 • Prisvärd
 • Blir inte upphettad

Nackdelar

 • Vissa användare har upplevt antennproblem

Zte MC801A 5G är en utmärkt router för dig som vill ha en högkvalitativ enhet, men som inte nödvändigtvis vill betala mer. Routern levererar ett snabbt 5G-nätverk med låg latens, och du kan även välja att ansluta externa antenner för att förbättra räckvidden och täcka alla delar av ditt hem eller kontor.

Recension: En detaljerad recension av Zte MC801A 5G

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 2
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: Wi-Fi 6
 • Antal antenner: 2

Framtidssäkrad höghastighetsrouter
Zte MC801A 5G har en Qualcomm Snapdragon TM X55-plattform som stöder SA- och NSA-nätverk. Den levererar snabbt 5G-internet med en nedladdningshastighet på upp till 3,8 Gbps.

Modellen är framtidssäker eftersom den stöder Wi-Fi 6, vilket innebär att du kan använda enheten i många år framöver. Den har dubbla gigabit-nätverksportar så att du kan ansluta upp till 31 enheter och tillhandahålla stabilt höghastighetsinternet med låg latenstid.

Stöd för externa antenner
 Zte MC801A 5G levereras med fyra MIMO-antenner för att göra den trådlösa anslutningen stark. Du kan ansluta två externa antenner för att säkerställa optimal täckning överallt och slippa oroa dig för “dead spots”. Designen på routern gör att den skiljer sig från mängden; den är utformad för att avleda värme på bästa möjliga sätt för att undvika överhettning. Enligt tillverkaren avleder konstruktionen 10 % mer värme än andra enheter. 

Mer om Zte MC801A 5G

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 2
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: Wi-Fi 6
 • Antal antenner: 2

D-Link DWR-978 - 5G-router med stark signal i alla delar av hemmet

5G-router med bra förhållande mellan pris och kvalitet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 3,8/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på D-Link DWR-978:

 • Inbyggd Wi-Fi AC2600
 • Anslutning möjligt för upp till 128 enheter
 • Internt test av internethastighet

Konsumentmagasinets omdöme

Den trådlösa routern D-Link DWR-978 är ett utmärkt val för dig som vill ha en robust och snabb 5G-anslutning i hemmet. Med kapacitet att ansluta upp till 128 enheter samtidigt, tillgodoser enheten de moderna hushållets varierade tekniska behov. Vidare uppskattar vi inkluderingen av två externa antenner eftersom de säkerställer optimal täckning och eliminerar “dead spots”. Det användarvänliga gränssnittet på D-Link DWR-978 möjliggör direktkonfiguration av enheten, samtidigt som enhetens förmåga att upprätthålla en stabil signal i hela hemmet förbättrar dess användbarhet.

Vi noterar dock rapporteringar om få uppdateringar av firmware, vilket kan påverka den långsiktiga prestandan. Omvänt erbjuder routerns kompatibilitet med snabba 5G-hastigheter och dess bärbarhet för anslutning på språng värdefulla fördelar.

Enligt vår bedömning är D-Link DWR-978-routern ett utmärkt alternativ för dem som söker effektiv 5G-anslutning. Trots potentiella problem med firmware-uppdateringar gör dess robusta täckning, användarvänlighet och anpassningsförmåga D-Link DWR-978 till ett övertygande val för att omfamna avancerad 5G-teknik.

Fördelar

 • MU-MIMO-teknik ger hög bandbredd
 • Två externa antenner
 • Utmärkt för avlägsna områden

Nackdelar

 • Mjukvaran uppdateras för sällan

Den trådlösa routern D-Link DWR-978 ger dig snabb 5G-anslutning för upp till 128 enheter. Den har två externa antenner som fångar upp signalen, vilket innebär att du inte behöver ha några “dead spots” i hemmet som inte får snabbt internet.

Recension: En detaljerad recension av D-Link DWR-978

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 1
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: 5G AC2600
 • Antal antenner: 2
 • Routerskydd: ?

D-Link DWR-978-routern är mycket populär bland användarna varav flera skriver att de får bra signal till routern tack vare två externa antenner samt att nedladdnings- och uppladdningshastigheterna är 0troligt snabba.

Vidare nämner flera användare att det är en användarvänlig router som kan konfigureras direkt i enheten. Visa påpekar dock att den fasta programvaran inte uppdateras så ofta som det eventuellt kan behöva – något som kan vara fördelaktigt att vara medveten om.

Best10s betyg

Vi rekommenderar 5G-routern D-Link DWR-978 till dig som vill förse ditt hem med den senaste 5G-tekniken. Routern levererar en stabil signal i alla delar av ditt hem genom att förebygga “dead spots”. Den är dessutom användarvänlig och portabel, vilket gör det möjlig att ta med den även på språng så att du kan koppla upp dig till det snabba 5G-nätet när du vill.

Mer om D-Link DWR-978

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 1
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: 5G AC2600
 • Antal antenner: 2
 • Routerskydd: ?

Zyxel Nebula NR5101 - snygg och elegant 5G-router

5G-router med modernast design

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Zyxel Nebula NR5101:

 • Nedladdning på upp till 4,2 Gbps
 • Kan dela Wi-Fi 6 med 64 enheter
 • Nebula Cloud Management

Konsumentmagasinets omdöme

I vår bedömning av Zyxel Nebula NR5101 ligger den mest framträdande fördelen i dess imponerande nedladdningshastigheter på upp till 4,2 Gbps, vilket gör den till ett tilltalande val för dem som söker snabb 5G-anslutning. Dess moderna design och enkla installation förbättrar användarvänligheten och passar en rad olika tekniska bakgrunder.

Integrationen av Nebula Cloud Management är en annan framstående funktion som gör det möjligt för användare att fjärrhantera enheter, vilket omfattar uppgifter som föräldrakontroll och nätverksövervakning. Med möjlighet att utöka sin 5G-signal för att hantera upp till 64 enheter samtidigt, passar den effektivt för större hushåll eller kontorsmiljöer. Dessutom understryker de höga ned- och uppladdningshastigheterna, i kombination med stöd för dual-band, dess engagemang för oavbruten, effektiv anslutning.

Inkluderingen av WAN-switching förbättrar tillförlitligheten under strömavbrott, medan externa antennportar förstärker signalstyrkan. Trots rapporterade sporadiska signalproblem utmärker sig Zyxel Nebula NR5101 i höghastighetsfunktioner, molnhantering och pålitlig anslutning, vilket gör den till ett prisvärt val för dem som söker en modern och effektiv 5G-router.

Fördelar

 • Sex stycken 4x4 MIMO 5G/LTE-antenner med hög förstärkning
 • Användarvänlig app
 • Har viktiga säkerhetsfunktioner
 • Failover-funktionen säkerställer tillgång till internet även under ett strömavbrott
 • Elegant utformning

Nackdelar

 • En del användare har upplevt signalproblem med några dagars mellanrum

Den största fördelen hos Zyxel Nebula är att den har nedladdningshastigheter på upp till 4,2 Gbps, vilket gör den perfekt för de som vill ha en 5G-router med modern utformning som är enkel att både installera och använda.

Recension: En detaljerad recension av Zyxel Nebula NR5101

Specifikationer

 • Lan-portar: 2
 • Trådlös standard: Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Kraft: 24 W
 • Trådlös säkerhet

Nebula Cloud Management var som helst:
Zyxel Nebula NR5101 är en 5G-router med stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax), som är den senaste Wi-Fi-standarden. Den är utrustad med Nebula Cloud Management som gör det möjligt för användare att hantera sina enheter var som helst i världen. Du kan ställa in föräldrakontroller, övervaka nätverksaktivitet och till och med starta om routern på distans. Routern kan dela sin 5G-signal med upp till 64 enheter samtidigt, vilket gör den perfekt för stora hushåll eller kontor.

Hög nedladdnings- och uppladdningshastighet:
Nebula NR5101 är en router som ger dig snabbare hastigheter och mer bandbredd; du kan ladda ner 1 GB-filer på bara 2-3 sekunder. NR5101 har också stöd för dubbla band, så att du kan ansluta till både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk samtidigt utan att det uppstår någon fördröjning. Denna router har en bra räckvidd, men tänk på att den kan påverkas av miljön runt omkring.

Smart lösning vid strömavbrott:

Routerns WAN-omkopplingsfunktion ser till att användarna har tillgång till internet även om deras nätverk går sönder, vilket gör den till ett utmärkt val för primär eller backup-anslutning till internet. De externa antennportarna gör det också möjligt att få en starkare signal, och en konstant non-stop uppkoppling. Dessutom har den bra säkerhetsfunktioner som DoS-attacker, olika filtreringar och brandväggar.

Mer om Zyxel Nebula NR5101

Specifikationer

 • Lan-portar: 2
 • Trådlös standard: Wi-Fi 6 (802.11ax)
 • Kraft: 24 W
 • Trådlös säkerhet

D-Link DWR-2101 - mångsidig 5G-router med LCD-display   

Bästa portabla 5G-router med höghastighetsblandning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på D-Link DWR-2101:

 • LCD-touchdisplay i färg
 • Snabbladdat batteri som räcker hela dagen
 • Anslutningsmöjlighet för upp till 16 enheter

Konsumentmagasinets omdöme

D-Link DWR-2101 framstår som en lovvärd 5G-router, med en balans mellan bärbarhet och höghastighetsanslutning som passar upptagna familjer och småföretag på resande fot. Det snabbladdande batteriet som räcker hela dagen är en utmärkande egenskap som säkerställer oavbruten användning för konstant uppkoppling.

Routerns förmåga att ansluta upp till 16 enheter tillgodoser behoven hos större hushåll eller små kontor, och dess kompakta design som endast väger 235 gram med en sex centimeter stor LCD-touchdisplay i färg förbättrar användarvänligheten. Inbyggt Wi-Fi 6 och trådlösa hastigheter på upp till 1200 Mbps på 5GHz-bandet understryker dess avancerade kapacitet. Den här routern är beroende av USB-ström, men erbjuder ett övertygande paket i mellanprissegmentet för dem som söker tillförlitlig 5G-anslutning, vilket gör den till ett konkurrenskraftigt val i sin kategori.

Fördelar

 • Snabb och pålitlig anslutning
 • Hög kvalitet och robust design
 • Inbyggt test av internethastighet via LCD-skärm
 • Mycket enkel att konfigurera
 • Utmärkt dataflöde

Nackdelar

 • Fungerar inte enbart på USB-ström

D-Link DWR-2101 är en 5G-router som är perfekt för dig som vill ha en bärbar modell med hög hastighet. Tack vare det snabbladdningsbara batteriet för hela dagen passar den även för upptagna familjer eller småföretag som vill hålla kontakten när de är på språng.

Recension: En detaljerad recension av D-Link DWR-2101

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 1
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: 802.11ax Wi Fi 6
 • Antal antenner: 2

Stor batterikapacitet
D-Link DWR-2101 är en 5G-router som kan ansluta upp till 16 enheter, vilket är praktiskt även för större familjer. Den har en sex centimeter stor LCD-färgskärm med pekskärm och ett batteri av typen litiumjon med en storlek på 5260 mAh, vilket är ett av de största batterierna på marknaden. Den här routern har en tjocklek på 72 millimeter och en bredd på 119 millimeter och väger endast 235 gram. Detta gör den relativt lätt och kompakt jämfört med andra 5G-routrar på marknaden, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för räckvidden eftersom den alltid kan vara med dig i huset eller på språng.

Hög hastighet med trådbunden eller trådlös teknik
Wi-Fi-standarden för den här routern är 802.11ax Wi-Fi 6, vilket gör den till en av de nyaste och mest avancerade routrarna på marknaden. Frekvensbandet för den här routern är 5 GHz, med trådlösa hastigheter på upp till 1200 Mbps, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Den har en lan-port för trådbunden anslutning, eftersom vissa användare föredrar det. Jämfört med andra 5G-routrar på marknaden ligger den här produkten i det mellersta prisklassen.

Mer om D-Link DWR-2101

Specifikationer

 • Trådlös säkerhet
 • Lan-portar: 1
 • Kraft: ?
 • Trådlös standard: 802.11ax Wi Fi 6
 • Antal antenner: 2

Tester och recensioner av 5g-routrarna som används i artikeln

Vi vill uppmärksamma det arbete vi har lagt på denna artikel. Vi önskar att ge våra läsare en objektiv värdering av samtliga produkter, och förlitar oss därför på såväl officiella konsumentråd och externa experter som användarnas egna omdömen hos både svenska och internationella återförsäljare.

Vårt researchteam har noggrant granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. Under vårt arbete har vi tagit del av information från följande expertkällor och tester:

Expert- och testkällor

Tomsguide.com

Tomsguide.com är en amerikansk tekniktidning som vill hjälpa konsumenter i valen av diverse inköp av teknikprodukter.

Tomsguide.com har granskat flera av de routrar vi har inkluderat i vår artikel. Dessa inkluderar ASUS RT-AX86U, Netgear Nighthawk AX8 och Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500.

Tomsguide.com rankar produkter på en femgradig skala utifrån parametrar som design, pris och dataöverföringshastigheter. Alla tre produkter har fått 4,5/5 stjärnor i beytg.


Läs deras recension av ASUS RT-AX86U här.
Recensionen publicerades den 3 maj 2021.

Läs deras recension av Netgear Nighthawk AX8 här.
Recensionen publicerades den 1 februari 2021.

Läs deras recension av Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 här.
Recensionen publicerades den 18 juli 2018.

Tom’s Hardware

Tom’s Hardware är en webbplats som ägnar sig åt data- och teknikrelaterat innehåll. Webbplatsen erbjuder en bra blandning av nyhetsartiklar och recensioner.

Tom’s Hardware har granskat routern ASUS RT-AX86U som de gav 3/5 stjärnor i betyg. De menar att routern bara har dubbla band och en måttlig spelprestanda, och att betyget därför hamnar på en svag 3:a. I testet tog man hänsyn till parametrar som pris, design och dataöverföringshastigheter. 

Läs deras recension av ASUS RT-AX86U här.
Recensionen publicerades den 5 januari 2021.

CNET

CNET är en tidning som har valt att täcka ämnen som kultur, vetenskap och teknik. Detta gör de genom att förse konsumenterna med recensioner och nyhetsartiklar.

CNET har granskat tre av de routrar som vi har inkluerat i vår artikel: ASUS RT-AX86U, Netgear Nighthawk AX8 och ASUS ROG Rapture GT. Routrarna bedömdes på en 10-gradig skala utifrån parametrarna installation, prestanda och funktioner. Alla tre routrarna har fått över 8 poäng i genomsnitt, vilket bevisar deras höga kvalitetsstandard som även andra tidskrifter har noterat.

Läs deras recensionen av ASUS RT-AX86U här.
Recensionen publicerades den 8 november 2018.

Läs deras recensionen av Netgear Nighthawk AX8 här.
Recensionen publicerades den 28 mars 2018.

Läs deras recensionen av ASUS ROG Rapture GT här.
Recensionen publicerades den 7 juni 2017.

PC Gamer

PC Gamer har bevakat spelbranschen i årtionden, och det är där tidningens hjärta ligger. PC Gamer tillhandahåller bland annat recensioner och nyhetsartiklar om just PC-området.

PC Gamer har granskat routern Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500, som får totalt 80 av 100 möjliga poäng. Den bedöms utifrån parametrar som hastighet, funktioner och pris. PC Gamer betonar att det är en router med många fina funktioner, men att det är en av de dyrare lösningarna.

Läs deras recension av Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 här.
Recensionen publicerades den 24 juli 2020.

PC MAG

PCmag är en nättidning som fokuserar på datorer och spel och relaterad utrustning. Med avdelningar i USA, Storbritannien, Australien, Grekland, Indien, Israel, Mellanöstern och Sydostasien täcker tidningen ett stort område och gå runt genom länkar till olika återförsäljare. Detta garanterar att alla recensioner är oberoende.

Läs deras recension av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.

Tech Radar

Techradar är Storbritanniens största teknikwebbplats vars team består av erfarna skribenter som arbetar över hela världen. De fokuserar på Futures principer om redaktionellt oberoende.

Läs deras recension av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.

PC För Alla

PC För Alla är Sveriges största oberoende källa till rådgivning och kunskap om IT-relaterade ämnen.

Läs deras recension av Huawei 5G Mobile WiFi E6878-380 här.

Dongknows.com

Bakom Dongknows.com hittar man vietnamesiska Dong Ngo – känd som både The Router Guy och “Dongknow”. På hemsidan publicerar Dong Ngos innehåll gällande expertkunskaper om routrar och relaterad utrustning.

Dongknow.com har granskat TP Link Archer-routern utifrån fyra kriterier: prestanda, funktioner, användarvänlighet och prisvärdhet. Routern fick till slut betyget 8,6/10 poäng med motivationen att den inte har lika många funktioner som dyrare modeller, men presterar överraskande bra i de olika parametrarna ändå – inte minst gällande hastighet.

Läs deras recension av TP Link Archer här.
Recensionen publicerades den 7 maj 2020.

Kundrecensioner

Google Shopping

Internetsökning och Google har blivit två ord som är oupplösligt sammankopplade. Google är en av världens största sökmotorer och har lanserat flera relaterade annonseringsverktyg, bland annat just Google Shopping.

Google Shopping presenterar ett stort antal kundrecensioner som en del av annonsverktyget. Nedan listar vi länkar till recensionerna, så att det är möjligt att se både det aktuella betyget och enskilda användares omdömen.

Du kan läsa användarrecensionerna av Zte MC801A 5G här.

Amazon

E-handelsföretaget Amazon är ett amerikanskt världsfenomen som bröt igenom redan på 1990-talet – först med försäljning av böcker och sedan med ett gigantiskt utbud av varor i nästan alla kategorier. Idag är det en av världens största e-handelsplattformar.

Vidare tillhandahåller Amazon användarrecensioner med tillhörande betyg – något vi har valt att använda som ett komplement till de nämnda expertkällorna. Nedan listar vi länkar till de olika recensionerna, så att det är möjligt att se både det aktuella betyget och användarnas individuella omdömen.

Du kan läsa användarrecensionerna av ASUS ROG Rapture GT här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Huawei CPE Pro 2 Router här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.
Du kan läsa användarrecensionerna av Huawei 5G Mobile WiFi E6878-380 här.
Du kan läsa användarrecensionerna av D-Link DWR-978
här.

FAQ

Vilken 5G-router är bäst?
Vilken 5G-router som är bäst för just dig beror på faktorer som täckning, hastighet, säkerhetsfunktioner, antal anslutningar och prisklass. Det är alltid bra att jämföra olika alternativ för att kunna bedöma vilken 5G-router som bäst möter dina behov.
Hur mycket kostar en 5G-router?
Vad en 5G-routrer kostar varierar, men de bästa avancerade modellerna kostar upp mot tiotusentals kronor. I gengäld får du chansen att till fullo utnyttja den nya tekniken. Du kan emellertid även hitta modeller för mer överkomliga priser med färre avancerade funktioner.
Kan 5G ersätta bredband?
Ja, 5G-nätet kan ersätta bredband.

Vad är fördelarna med 5G-nät?

Du har säkert vid flertal tillfällen hamnat i konflikt med din internetanslutning. Kanske slutade WiFi-uppkopplingen fungera precis när Oscars för bästa film skulle delas ut? Eller när du nådde nästa nivå i ditt favoritspel?

Vare sig du vill eller inte spelar en bra och stabil internetuppkoppling, till exempel på din bärbara dator eller surfplatta, en viktig roll i din vardag. Det kan vara på hemmakontoret när du behöver skicka den stora rapporten till kollegorna; när du behöver köpa en bussbiljett på telefonen; på kvällen när du vill streama ditt favoritprogram eller när de äldre barnen i hemmet leker med sina kompisar.

Behovet av snabbare internetanslutningar är dock större än så – även på global nivå finns det stora behov. 5G är den nya standarden för mobilnät; det är den femte generationen och experterna är säkra på att det kommer att vara förändrande. 5G-nätet är blixtsnabbt jämfört med det gamla 4G-nätet på grund av den extremt stora mängd data som kan skickas per minut. Därför använder experter gärna ord som “game changer” och “revolutionär” när de pratar om det.

5G-nätet började rullas ut på svensk mark redan under år 2020 och erbjuds idag av flera teleoperatörer. 5G-nätet kräver dock också att du har utrustning som klarar av de höga hastigheterna. Detta inkluderar en 5G-router.

Källa: gadgetsnow.com.

Vikten av rätt placering av din 5G-router

En router är nödvändig för din internetuppkoppling eftersom den sänder signalen från leverantören till de olika platserna i ditt hem. Priset för en 5G-router varierar, men de “bästa av de bästa” kostar tusentals kronor. I gengäld får du dock chansen att dra full nytta av den revolutionerande tekniken.

Det finns bara en liten hake. När man hör talas om olika hastigheter för 5G-nätet mäts de alltid mot vad som är möjligt i laboratoriet. I praktiken står din signal inför betydligt fler utmaningar. Det kan vara allt från väggar till tak och andra elektroniska prylar som kan orsaka störningar eller latens. Du bör också vara medveten om att vatten – till exempel i akvarier – kan utgöra ett störmoment för internetsignalen.

Du bör placera din 5G-router där signalen kan röra sig så fritt som möjligt, och inte bara på en mer eller mindre slumpmässig plats. Ett bra tips är att placera antennerna i olika riktningar så att signalen kan spridas optimalt. Du bör också tänka på att placera routern högt upp eftersom signalen ofta sänds nedåt och bort från hörn där signalen kan fastna.

Om du har problem med att få en optimal anslutning finns det flera bra lösningar, till exempel att lägga till en WiFi-förstärkare. Du kan också välja ett så kallat mesh-nätverk, där huvudroutern ansluts till flera trådlösa enheter som finns runt om i hemmet. Du kan läsa mer om mesh-nätverka i vår stora guide här.

Källa: gadgetsnow.com, laptopmag.com.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Huawei H138-380 - stilren och kraftfull 5G-router

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta