5G-router bäst i test – Guide till de bästa 5G-routrarna

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Har du hört talas om 5G-nätet? Det är för närvarande ett av de stora modeorden när det gäller blixtsnabbt internet.

I de flesta hushåll finns en växande efterfrågan på både en snabbare och stabilare internetuppkoppling, och det kan bero på en rad olika faktorer.

Du kanske har börjat jobba mer hemma, eller så har du hoppat på olika streamingtjänster som kräver en bra uppkoppling så att du inte missar ett enda ögonblick i thrillern på skärmen.

Det snabba och innovativa 5G-nätet har blivit verklighet i Sverige. För att dra nytta av de blixtsnabba hastigheterna behöver du en 5G-kompatibel router som kan distribuera signalen till hela hushållet. Vi har undersökt terrängen och presenterar 6 fantastiska 5G-routrar. Vi har inkluderat testrecensioner från internationella källor samt konsumentrecensioner.

Köpguide

Anslutningsmöjligheter:
Routrar kan antingen vara trådlösa eller trådbundna. Trådlösa routrar använder antenner för att kommunicera trådlöst, vilket är anledningen till att de kallas trådlösa routrar. Om du har många prylar i hemmet som behöver tillgång till internet, t.ex. datorer, smarttelefoner, surfplattor och spelkonsoler, kan detta vara ett bra alternativ för dig. En trådbunden router ansluter enheter direkt till nätverket med hjälp av Ethernet-anslutningar. Om du har ett mindre antal enheter eller vill ha högre tillförlitlighet är detta ett utmärkt alternativ. En direktanslutning kan ofta vara 2-3 gånger snabbare än en trådlös anslutning, men tänk på att hastigheten kan variera beroende på den faktiska enheten snarare än routern, och det finns en variation i latenstid som kan vara viktig för vissa kunder, särskilt spelare. Routers har vanligtvis fyra LAN-portar och en USB-port, vilket är mer än tillräckligt för de flesta användare. SIM-kortplatser finns på 5G-routrarna, så att du kan få snabba 5G-signaler från din lokala tjänsteleverantör.

Wi-Fi-standarder
Det finns många typer av Wi-Fi, från Wi-Fi 1 till den senaste Wi-Fi 6, som stödjer frekvensbanden 2,4 och 5 GHz. 2,4 GHz har en långsammare överföringshastighet men en större räckvidd än 5 GHz. Routrar klassificeras som enkelbandiga eller dubbelbandiga, beroende på deras Wi-Fi-frekvensband. En enkelbandsrouter fungerar bara med en Wi-Fi-frekvens, men en dubbelbandsrouter kan sända båda frekvenserna. Därför har de bättre prestanda och är lättare att installera än en enkelbandsrouter. Den nya standarden Wi-Fi 6 finns hos 5G-routrar och stöder internethastigheter på upp till 10 Gbps, vilket är 30-40 procent snabbare än Wi-Fi 5. Den nya 5G-tekniken i kombination med Wi-Fi-standard 6 är för närvarande det bästa alternativet som du kan ha, och den ger dig blixtsnabba hastigheter som kan hjälpa dig med vardagliga uppgifter, men framför allt med ditt företag, eftersom du kan ladda ner flera GB filer på bara några sekunder.

Utbud:
5G-routerns räckvidd är hur långt den kan kommunicera. Ju längre signalen från din trådlösa 5G-router kan färdas, desto fler platser kan den användas. Tre viktiga faktorer påverkar ditt Wi-Fi-område: åtkomstpunkten eller routern, byggnaden du befinner dig i och den trådlösa standarden du använder. Routers på 2,4 GHz-bandet har vanligtvis en räckvidd på 45 meter inomhus och 90 meter utomhus, enligt en populär tumregel för nätverk. Routrar som använder äldre 5 GHz-frekvenser kan uppnå ungefär en tredjedel av dessa avstånd. Äldre 802.11a-routrar som kördes på 5 GHz-banden uppnådde ungefär en tredjedel av dessa avstånd. Moderna 802.11n- och 802.11ac-routrar har en större räckvidd med hjälp av både 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvenser. Eftersom 5 GHz Wi-Fi-kommunikation använder smalare våglängder är den mer känslig för hinder än 2,4 GHz kommunikation och har vanligtvis en kortare effektiv räckvidd på 3-5 meter. Tänk på att räckvidd och signalstyrka också kan bero på den region där du bor och den leverantör som tillhandahåller din signal.

Pris:
Vissa 5G-routrar kostar mer än andra eftersom de har fler funktioner. En router kan till exempel ha en funktion som gör att den kan prata med flera enheter samtidigt, så kallad MU-MIMO, och det kan vara en bra funktion att ha om du har många enheter som behöver en internetanslutning. Premiumalternativ kan kosta upp till 8 000 kronor och de har vanligtvis högre maxhastighet när det gäller både nedladdning och uppladdning. Budgetalternativ kostar runt 3 000 kronor, och de kan ha tillräckligt bra funktioner och hastighet för de flesta. En annan sak att komma ihåg är att routerns hastighet kan annonseras som en kombination av hastigheterna på frekvenserna 2,4 GHz och 5 GHz. De flesta enheter använder dock bara en av dessa frekvenser åt gången, vilk den kombinerade hastigheten kanske inte är korrekt.

Kund- och expertrecensioner:
När du ska välja en 5G-router kan användarrecensioner och expertutlåtanden vara till bra grund för ditt beslut. Det är alltid bäst att läsa flera recensioner från olika källor innan du gör ett köp. När du jämför användarrecensioner bör du vara uppmärksam på faktorer som nedladdnings- och uppladdningshastighet, räckvidd och stabilitet. Expertutlåtanden kan vara till hjälp, men kom ihåg att experterna kan ha andra preferenser eller krav än du själv. Dessutom kan de vara mer bekanta med specifika märken eller tekniker och jämförelser mellan olika 5G-routrar. Deras åsikter är därför kanske inte helt objektiva. Expertrecensioner kan dock ge värdefulla insikter om en routers prestanda och funktioner. I slutändan är det upp till dig att avgöra vilken router som är bäst för dina behov.

arrow-more


Netgear Nighthawk M5 (MR5200) – bra mobil hotspot

Bästa premiumvalet

 •  4,1 stjärnor på Amazon
 • 4,5/5 stjärnor av TechRadar
 • 4/5 stjärnor av PC Mag

Netgear Nighthawk M5 (MR5200)(1)

i samarbete med PriceRunner

 

Netgear Nighthawk M5 är en snabb mobil router som är ett optimalt alternativ till telefonens hotspot. Produkten ligger i den högre prisklassen, men för priset får du en av de snabbaste hastigheterna på marknaden.

Den är bra för många enheter samtidigt och erbjuder bra alternativ för att konfigurera den utifrån dina specifika behov oavsett tidpunkt.

 • Qualcomm Snapdragon X55 5G
 • Stöd för VPN-genomgång
 • Lösenordsskydd
 • Vad du behöver veta innan du köper Netgear Nighthawk M5 (MR5200)

Hotspot på resande fot

Du kan få en trådlös hastighet på upp till 1200 Mbps, vilket är lite lägre än andra routrar i den här testguiden, men ändå riktigt bra. Räckvidden är cirka 15 meter, så det är bäst att använda den nära din enhet. 

Routern har potential att bli en riktigt bra hotspot för hemmet, men det kan vara svårt att hitta rätt dataplan hos leverantörerna. Därför är det kanske bäst att använda den när du behöver internet på en campingtur eller för ett möte. 

Fördelar och nackdelar med Netgear Nighthawk M5 (MR5200)

FÖRDELAR

 • Användarvänlig
 • Bra konstruktion
 • 3 anslutningsalternativ
 • Fasta konfigurationsalternativ
 • NETGEAR mobilapp
NACKDELAR

 • Har inte stöd för flera SIM-kort
 • Högre prisklass

Detta säger konsumenterna om Netgear Nighthawk M5 (MR5200)

Netgear Nighthawk M5 får bra resultat i expert- och konsumentrecensioner. Både TechRadar och PC Magazine lyfter fram routern som en av de snabbaste mobila hotspots du kan få för pengarna. De nämner att den ger dig samma – och ofta bättre – hastigheter än de flesta andra bredbandsroutrar. TechRadar kallar routern användarvänlig och bra för många enheter samtidigt.

Best10s betyg

Vi rekommenderar Netgear Nighthawk M5 (MR5200) för dig som vill ha högsta möjliga hastighet på din 5G-mobilrouter. Den ligger i den övre delen av prisskalan, eftersom du får betala lite extra för den snabba hastigheten.

Denna modell är bra för användning på resande fot, men med sin mindre räckvidd är den inte optimal som primär router i hemmet. 

Routern är användarvänlig och enkel att installera, och om du behöver vissa specifika inställningar på enheten har den en tillhörande app där du har flera konfigurationsalternativ, vilket är en stor fördel eftersom du kan anpassa dina specifika behov när som helst.

SPECIFIKATIONER
Batteri: 5040 mAh litiumjon
Wi-Fi: 4, 5, 6
Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
Trådlös hastighet: 1200 Mbps
Trådlös säkerhet: Ja
Vikt: 240 g


Zte MC801A 5G – prisvärd och stabil 5G-router

MEST PRISVÄRD

 • 4,8 stjärnor på Google
 • 4,8 stjärnor på 5G Price

Zte MC801A 5G

i samarbete med PriceRunner

 

Zte MC801A 5G är en bra router för dig som vill ha hög kvalitet men inte nödvändigtvis betala mer. 

Den ger ett snabbt 5G-nätverk med låg latens, och du kan även välja att ansluta externa antenner för att förbättra räckvidden och täcka alla delar av ditt hem eller kontor.

 • Stöd för extern antenn
 • 5G-hastighet: nedladdning 3,8 Gbps
 • Associerad ZTElink APP

En detaljerad recension av Zte MC801A 5G:

Framtidssäkrad höghastighetsrouter
Routern har en Qualcomm Snapdragon TM X55-plattform som stöder SA- och NSA-nätverk. Den har snabbt 5G-internet med en nedladdningshastighet på upp till 3,8 Gbps.

Modellen är framtidssäker eftersom den stöder Wi-Fi 6, så detta är en router du kan ha i många år framöver. Den har dubbla gigabit-nätverksportar så att du kan ansluta upp till 31 enheter och tillhandahålla stabilt höghastighetsinternet med låg latenstid.

Stöd för externa antenner
Vid köpet levereras routern med 4 MIMO-antenner för att göra den trådlösa anslutningen stark. Du kan ansluta två externa antenner för att säkerställa extra bra täckning överallt och slippa oroa dig för döda hörn. Designen på routern gör att den skiljer sig från mängden. Den är utformad för att avleda värme på bästa möjliga sätt, så att den inte blir för varm. Enligt tillverkaren avleder konstruktionen 10 % mer värme än andra enheter. 

FÖRDELAR:

 • Stilren, modern design
 • Mycket för pengarna
 • Blir inte varm
NACKDELAR

 • Vissa recensenter upplever antennproblem i sitt område

Vad säger användare och experter om Zte MC801A 5G?

Konsumenter ger Zte-routern nästan högsta betyg. Flera skriver att de är imponerade av anslutningsmöjligheterna och att routern är mycket bra för priset. En konsument nämner att operativsystemet kan vara lite svårt att navigera i början, men att den har en kompakt och modern användardesign på utsidan. 

Konsumentmagasinets bedömning:

Vi rekommenderar Zte MC801A 5G eftersom det är en stabil router till ett rimligt pris. Du kan dela ditt 5G-nätverk med många enheter, vilket gör den till ett bra val för både hem och kontor. 

Fördelen är att du kan få en ännu bättre signal genom att ansluta två externa antenner, så att du kan anpassa hastigheten efter dina behov. 

Specifikationer:
Wi-Fi: 6
Frekvensband: 2,4/5
Trådlös hastighet: 1200 Mbps
Lan-portar: 1
WAN-portar: 1
Vikt: 1200 g


D-Link DWR-978 5G-router – stark signal i alla delar av hemmet

EFFEKTIV 5G-ANSLUTNING TILL ETT BRA PRIS

 •  4,2 stjärnor på Amazon

D-Link DWR-978

i samarbete med PriceRunner

 

Den trådlösa routern D-Link DWR-978 ger dig snabb 5G-anslutning för upp till 128 enheter.

Den har två externa antenner för att fånga upp signalen, vilket gör att du inte behöver ha några döda hörn i hemmet som inte får snabbt internet.

 •  Inbyggd Wi-Fi AC2600
 •  Anslut upp till 128 enheter
 •  Inbyggt test av internethastighet

Vad säger konsumenterna om D-Link DWR-978?

D-Link DWR-978-routern är populär bland konsumenterna. Flera recensenter skriver att de får bra signal till routern tack vare två externa antenner, och att nedladdning och uppladdning går snabbt. 

Andra nämner att detta är en användarvänlig router som kan konfigureras direkt på enheten. Det finns dock flera rapporterar om problem med att den fasta programvaran inte uppdateras lika ofta, vilket är bra att veta om. 

Best10s betyg

Vi rekommenderar D-Link DWR-978-routern till dig som vill ha den senaste 5G-tekniken i hemmet. Du får en stabil signal i alla delar av ditt hem, eftersom den hjälper till att eliminera döda punkter. 

Detta är en användarvänlig, mobil router som är bra att ha med sig i farten, eftersom du snabbt kan koppla upp dig till en snabb 5G-hastighet.

För- och nackdelar med D-Link DWR-978 5G-routern

FÖRDELAR:

 • MU-MIMO-teknik ger hög bandbredd
 • Två externa antenner
 • Bra för avlägsna områden
NACKDELAR

 • Firmware skulle kunna uppdateras oftare

Vad du behöver veta innan du köper D-Link DWR-978

Snabb 5G-anslutning utan döda hörn
Den trådlösa routern från D-Link ger dig 5G-hastigheter på upp till 1,6 Gbps och Wi-Fi-hastigheter på upp till 2,6 Gbps på alla dina enheter. Den stöder upp till 128 enheter. 

Routern är superlätt att installera eftersom den bara behöver anslutas för att vara redo att sätta igång. Detta gör den perfekt att ta med dig på resor, i husvagnen eller någon annanstans där du kan behöva en internetanslutning på språng. 

Den har en dubbelbands Wi-Fi-antenn som hjälper till att eliminera döda hörn så att du får bra uppkoppling överallt.

SPECIFIKATIONER
Wi-Fi: 5
Frekvensband: 2,4/5 GHz
Trådlös hastighet: 2600 Mbps
Trådlös säkerhet: WPA , WPA2 , WPA3 , WPS
LAN-port: 1
WAN-port: 4
Vikt: 900 g


Zyxel Nebula NR5101 – Snyggt designad 5G-router

Zyxel Nebula NR5101

i samarbete med PriceRunner

 

Den största fördelen hos Zyxel Nebula är att den har nedladdningshastigheter på upp till 4,2 Gbps, vilket gör den perfekt för personer som vill ha en 5G-router med modern design som är enkel att installera och använda.

 • Nedladdning upp till 4,2 Gbps
 • Kan dela Wi-Fi 6 med 64 enheter
 • Nebula Cloud Management

En detaljerad recension av Zyxel Nebula NR5101:

Nebula Cloud Management var som helst:
Zyxel Nebula NR5101 är en 5G-router med stöd för Wi-Fi 6 (802.11ax), som är den senaste Wi-Fi-standarden. Den är utrustad med Nebula Cloud Management som gör det möjligt för användare att hantera sina enheter var som helst i världen. Du kan ställa in föräldrakontroller, övervaka nätverksaktivitet och till och med starta om routern på distans. Routern kan dela sin 5G-signal med upp till 64 enheter samtidigt, vilket gör den perfekt för stora hushåll eller kontor.

Hög nedladdnings- och uppladdningshastighet:
Nebula NR5101 är en router som ger dig snabbare hastigheter och mer bandbredd; du kan ladda ner 1 GB-filer på bara 2-3 sekunder. NR5101 har också stöd för dubbla band, så att du kan ansluta till både 2,4 GHz- och 5 GHz-nätverk samtidigt utan att det uppstår någon fördröjning. Denna router har en bra räckvidd, men tänk på att den kan påverkas av miljön runt omkring.

Smart lösning vid strömavbrott:

Routerns WAN-omkopplingsfunktion ser till att användarna har tillgång till internet även om deras nätverk går sönder, vilket gör den till ett utmärkt val för primär eller backup-anslutning till internet. De externa antennportarna gör det också möjligt att få en starkare signal, och en konstant non-stop uppkoppling. Dessutom har den bra säkerhetsfunktioner som DoS-attacker, olika filtreringar och brandväggar.

FÖRDELAR:

 • 6 st 4×4 MIMO 5G/LTE-antenner med hög förstärkning
 • Enkel app
 • Har viktiga säkerhetsfunktioner
 • Failover-funktionen säkerställer tillgång till internet under ett nätverksavbrott
 • Modern design
NACKDELAR:

 • Vissa användare upplevde signalproblem med några dagars mellanrum

Konsumentmagasinets bedömning:

På det hela taget är Zyxel Nebula NR5101 5G-routern en solid produkt. Vissa användare upplevde signalproblem med några dagars mellanrum, men detta kan sannolikt lösas med en uppdatering av den fasta programvaran. Routern är vackert utformad, enkel att installera och har viktiga säkerhetsfunktioner. Den har 5g/LTE-antenner med hög förstärkning och en fantastisk tillämpning. Vi rekommenderar denna produkt till alla som letar efter en 5G-router som är enkel att använda och som ser bra ut i hemmet eller på kontoret.

Specifikationer:
Wi-Fi standard: Wi-Fi 6 (802.11ax) (genomsnittet på marknaden är Wi-Fi 5)
frekvensband: 2,4 GHz
Band som stöds: Dubbelband
Ethernet-hastighet: Fast Ethernet
mobilnät: 5G 
Säkerheten i routern: DMZ
voip (sip): Ja
mimo: Ja 
Utgivningsår: 2022 
lan-portar: 1 
WAN-portar: 1 
USB-portar: 2 
djup: 10,0 cm
Vikt: 0,6 kg


D-Link DWR-2101 – Mångsidig 5G-router med LCD-display   

D-Link DWR-2101

i samarbete med PriceRunner

 

D-Link DWR-2101 är en 5G-router som är perfekt för dig som vill ha en bärbar modell med hög hastighet. Tack vare det snabbladdningsbara batteriet för hela dagen passar den även för upptagna familjer eller småföretag som vill hålla kontakten när de är på språng.

 • 6 cm färg-LCD-pekskärm med touchskärm
 • Snabbt laddningsbatteri för hela dagen
 • Anslutningsmöjligheter med upp till 16 enheter

En detaljerad granskning av D-Link DWR-2101:

Stor batterikapacitet
D-Link DWR-2101 är en 5G-router som kan ansluta upp till 16 enheter, vilket är praktiskt även för större familjer. Den har en 6 cm stor LCD-färgskärm med pekskärm och ett batteri av typen litiumjon med en storlek på 5260 mAh, vilket är ett av de största batterierna på marknaden. Den här routern har en tjocklek på 72 mm och en bredd på 119 mm, medan vikten är 235 g, vilket är relativt lätt och kompakt jämfört med andra 5G-routrar på marknaden, så du behöver inte oroa dig för räckvidden eftersom den här routern alltid kan vara med dig i huset eller på språng.

Hög hastighet med trådbunden eller trådlös teknik
Wi-Fi-standarden för den här routern är 802.11ax Wi-Fi 6, vilket gör den till en av de nyaste och mest avancerade routrarna som finns att köpa. Frekvensbandet för den här routern är 5 GHz, med trådlösa hastigheter på upp till 1200 Mbps, vilket är mer än tillräckligt för de flesta. Den har en lan-port för trådbunden anslutning, eftersom vissa användare föredrar det. Jämfört med andra 5G-routrar på marknaden ligger den här produkten i det mellersta prissegmentet.

FÖRDELAR

 • Snabb och pålitlig anslutning
 • Hög kvalitet och robust design
 • Inbyggt test av internethastighet via LCD-skärm
 • Mycket lätt att ställa in
 • Bra dataflöde
NACKDELAR

 • Fungerar inte enbart på USB-ström

Vad säger användare och experter om D-Link DWR-2101?

D-Link DWR-2101 har fått ett medelbetyg på 3,9 av 5, där användarna säger att det är en bra mobil router för resor och på resande fot. Routern får beröm för sin värmeavledning och bärbarhet, och användarna tycker att den är lätt att bära med sig och använda. Vissa användare tyckte dock att designen var lite plastig, men detta motiveras av routerns övergripande prestanda. Å andra sidan säger experterna att de är mycket imponerade av D-Link-routern och ger den höga poäng.

Konsumentmagasinets bedömning:

Vi tycker att D-Link DWR-2101 5G-routern är ett bra val för alla som letar efter en användarvänlig, bärbar 5G-router med bra hastighet. Även om den inte bara drivs med USB-ström är det fortfarande en router med en mycket snabb och tillförlitlig anslutning som är mycket enkel att installera. Dessutom har den en bra datatransmission och en snabb och pålitlig anslutning, vilket användarna säkert kommer att uppskatta.

Specifikationer:
Batterityp: Litiumjon 
batteristorlek: 5260 mAh
Tjocklek: 72 mm 
bredd: 119 mm 
vikt: 235 g 
skärmstorlek: 6 cm
Wi-Fi standard: 802.11ax Wi-Fi 6 (genomsnittet på marknaden är Wi-Fi 5)
frekvensband: 5 GHz 
trådlös hastighet (max.): 1200 Mbps 
lan-portar: 1 


KÖPGUIDE FÖR 5G-ROUTERS – VILKA ÄR FÖRDELARNA MED 5G-NÄTET?

Du har säkert mer än en gång varit i strid med din internetanslutning. Kanske slutade WiFi-uppkopplingen fungera precis när Oscars för bästa film skulle delas ut? Eller när du nådde nästa nivå i ditt favoritspel?

Vare sig du vill eller inte spelar en bra och stabil internetuppkoppling, till exempel på din bärbara dator eller surfplatta, en viktig roll i din vardag. Det kan vara på hemmakontoret när du behöver skicka den stora rapporten till kollegorna, när du bara behöver köpa en bussbiljett på nätet, på kvällen när du vill streama ditt favoritprogram eller när de äldre barnen i hemmet leker med sina kompisar.

På en global nivå finns det också ett växande behov av att leverera allt snabbare internetanslutningar. 5G är den nya standarden för mobilnät – den femte generationen, och enligt experterna kan du säkert förvänta dig stora saker. 5G är helt enkelt blixtsnabbt jämfört med det gamla 4G-nätet på grund av den extremt stora mängd data som kan skickas per minut. Experter använder gärna ord som “game changer” och “revolutionär”.

5G-nätet började rullas ut på svensk mark redan under 2020 och erbjuds idag av flera teleoperatörer. 5G-nätet kräver dock också att du har utrustning som klarar av de höga hastigheterna. Detta inkluderar en 5G-router.

Källa: gadgetsnow.com

OPTIMERA PLACERINGEN AV DIN 5G-ROUTER

En router är nödvändig för din internetuppkoppling, eftersom den sänder signalen från leverantören till de olika platserna i ditt hem. 5G-routrar finns i många prisklasser, men de bästa av de bästa kan kosta tusentals kronor. I gengäld får du också chansen att dra full nytta av den nya tekniken.

Det finns bara en liten hake. När man hör talas om olika hastigheter för 5G-nätet mäts de alltid mot vad som är möjligt i laboratoriet. I praktiken står din signal inför betydligt fler utmaningar. Det kan vara allt från väggar till tak och andra elektroniska prylar som kan orsaka störningar eller latens. Du bör också vara medveten om att vatten – som i akvarier – kan vara en särskilt stor utmaning för internetsignalen.

Du bör alltid placera din 5G-router på en plats där signalen kan röra sig så fritt som möjligt. När du installerade den placerade troligen din telekomleverantör den på en mer eller mindre slumpmässig plats när du installerade den. Du bör därför försöka placera den mer centralt. Ett bra tips är att placera antennerna i olika riktningar så att signalen kan spridas optimalt. Du bör också tänka på att placera routern högt upp (eftersom signalen ofta sänds nedåt) – och bort från hörn där signalen kan fastna.

Om du har problem med att få en optimal anslutning finns det flera bra lösningar, t.ex. att lägga till en WiFi-förstärkare. Du kan också välja ett så kallat mesh-nätverk, där huvudroutern ansluts till flera trådlösa enheter som finns runt om i hemmet. Läs mer i vår stora guide om mesh-nätverk.

Källa: gadgetsnow.com, cnet.com/what-is-5g, cnet.com/best-location-for-router och laptopmag.com


BESKRIVNING AV KÄLLOR OCH TESTER

Vi hoppas att du känner att vi har lagt ner mycket arbete på den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter, och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner från både svenska och internationella webbutiker. Vårt forskningsteam har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Tomsguide.com

Tomsguide.com är en amerikansk tekniktidning som hjälper konsumenter att göra de bästa valen inom teknikvärlden.

Tomsguide.com har granskat flera av routrarna på listan. Dessa inkluderar ASUS RT-AX86U, Netgear Nighthawk AX8 och Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500.

 Produkterna rankas på en femgradig skala utifrån parametrar som design, pris och dataöverföringshastigheter. Alla tre produkterna får betyget 4,5.

Granskningen genomfördes den: 3 maj 2021
Läs recensionen av ASUS RT-AX86U här

Recension genomförd den: 1 februari 2021
Läs recensionen av Netgear Nighthawk AX8 här

Recension genomförd den: 18 juli 2018
Läs recensionen av Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500 här

Tom’s Hardware

Tom’s Hardware är en webbplats som ägnar sig åt datorområdet, inklusive routrar. Webbplatsen är en bra blandning av nyhetsartiklar och recensioner.

Tom’s Hardware har granskat produkten ASUS RT-AX86U och fått 3/5. I granskningen beaktas kategorier som pris, design och dataöverföringshastigheter. Eftersom routern bara har dubbla band och spelprestandan skulle kunna vara ännu bättre, hamnar betyget på en svag 3:a.

Översyn genomförd den: 5 januari 2021
Läs recensionen här

CNET

CNET är en tidning som har valt att täcka ämnen som kultur, vetenskap och teknik. Det gör de genom att ge konsumenterna tillgång till recensioner och nyhetsartiklar.

CNET har granskat tre olika routrar från vår lista: ASUS RT-AX86U, Netgear Nighthawk AX8 och ASUS ROG Rapture GT. De bedömdes på en 10-gradig skala utifrån parametrarna installation, prestanda och funktioner. Alla tre routrarna har fått över 8 poäng i genomsnitt, vilket stöder den höga kvalitetsstandarden som även andra tidskrifter har noterat.

Recension genomförd den: 8 november 2018
Läs recensionen av ASUS RT-AX86U här

Recension genomförd den: 28 mars 2018
Läs recensionen av Netgear Nighthawk AX8 här

Recension utförd den: 7 juni 2017
Läs recensionen av ASUS ROG Rapture GT här

Amazon

E-handelsföretaget Amazon är ett amerikanskt världsfenomen som bröt igenom redan på 1990-talet, först med försäljning av böcker och sedan med ett gigantiskt utbud av varor i nästan alla kategorier. Idag är det en av världens största e-handelsplattformar.

Amazon ger tillgång till många användarrecensioner med tillhörande betyg, och vi har valt att använda detta som ett komplement till de nämnda expertkällorna. Nedan listar vi länkar till de olika recensionerna, så att det är möjligt att se både det aktuella betyget och användarnas individuella kommentarer.

Läs recensioner av ASUS ROG Rapture GT här
Läs recensioner av Huawei CPE Pro 2 Router här
Läs recensioner av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.
Läs recensionerna av Huawei 5G Mobile WiFi E6878-380 här.
Läs recensioner av D-Link DWR-978
här.

Google Shopping

Internetsökning och Google har blivit två ord som är oupplösligt sammankopplade. Google är en av världens största sökmotorer och har lanserat flera relaterade annonseringsverktyg, bland annat Google Shopping.

Google Shopping presenterar ett stort antal kundrecensioner som en del av annonsverktyget och vi har valt att använda detta som ett komplement till de expertkällor som nämns. Nedan listar vi länkar till recensionerna, så att det är möjligt att se både det aktuella betyget och enskilda användares kommentarer.

Du kan se recensioner av Zte MC801A 5G-routern här

Dongknows.com

Bakom Dongknows.com finns vietnamesiska Dong Ngo – både känd som The Router Guy och “Dongknow”. Webbplatsen innehåller alla Dong Ngos expertkunskaper om routrar och relaterad utrustning.

Dongknow.com har bedömt TP Link Archer-routern utifrån fyra kriterier: prestanda, funktioner, användarvänlighet och värde för pengarna. I genomsnitt får den prisvärda routern 8,6 poäng. Den har inte lika många funktioner som de dyrare modellerna, men presterar överraskande bra i de olika kategorierna, inklusive hastighet.

Recension genomförd den: 7 maj 2020
Läs recensionen här

PC Gamer

PC Gamer har bevakat spelbranschen i årtionden, och det är där tidningens hjärta ligger. Detta görs bland annat genom recensioner och nyhetsartiklar om PC-området.

PC Gamer har granskat routern Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500, som får totalt 80 av 100 möjliga poäng. Den bedöms utifrån parametrar som hastighet, funktioner och pris. Det betonas att det är en router med många fina funktioner, men att den fortfarande är en av de dyrare lösningarna.

Recension genomförd den: 24 juli 2020
Läs recensionen här

PC MAG

PCmag är en nättidning som fokuserar på datorer, spel och relaterad utrustning. Med avdelningar i USA, Storbritannien, Australien, Grekland, Indien, Israel, Mellanöstern och Sydostasien täcker tidningen ett stort område och pengar tjänas in genom länkar till olika återförsäljare. På så sätt kan du vara säker på att alla recensioner är oberoende. PCmag har testat följande produkter:

Du kan läsa recensioner av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.

Tech Radar

Techradar är Storbritanniens största webbplats med fokus på tekniska nyheter. Deras team består av erfarna skribenter som arbetar över hela världen och de fokuserar på Futures principer om redaktionellt oberoende. TechRadar har granskat följande produkter:

Du kan se recensioner av Netgear Nighthawk M5 (MR5200) här.

PC För Alla

PC För Alla är Sveriges största oberoende källa till rådgivning och kunskap om IT-inköp.
Du kan se recensionerna av Huawei 5G Mobile WiFi E6878-380 här.


VANLIGA FRÅGOR

Vilken 5G-router är bäst?
Vilken 5G-router som är bäst för just dig beror på faktorer som täckning, hastighet, säkerhetsfunktioner, antal anslutningar och prisklass. Det är alltid bra att jämföra olika alternativ för att kunna bedöma vilken 5G-router som bäst möter dina behov.
Hur mycket kostar en 5G-router?
5G-routrar finns i många prisklasser, men de bästa premiummodellerna kostar ofta tiotals tusenlappar. I gengäld får du också chansen att helt utnyttja den nya tekniken. Men du kan också lätt hitta modeller för några tusenlappar, med färre avancerade funktioner.
Kan 5G ersätta bredband?
Ja, 5G-nätet kan ersätta bredband.

Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Huawei H138-380 – stilren och kraftfull 5G-router

Vår rekommendation

 • 4,2 stjärnor på Amazon

Huawei H138-380

i samarbete med PriceRunner

 

Huawei H138-380 är en av Huaweis toppmodeller inom routrar med SIM-kort. Den erbjuder snabba hastigheter på mobilnätet eftersom den stödjer 5G och en Wi-Fi 6-förbindelse. Med den här routern får du fantastisk prestanda utan att kompromissa med designen som är både snygg och diskret.

 • TDD/FDD stöder 11 5G-frekvensband
 • NSA/SA stöder 5G NSA/SA och 4G
 • 5G-nätverk som skärs av

Viktigt att tänka på innan du köper Huawei H138-380

Framtidssäker Wi-Fi-6-router
Huawei H138-380 är ett bra val för dig som vill vara säker på att du väljer en framtidssäker router. Den har stöd för Wi-Fi 6 och 5G, för snabba hastigheter i många år framöver. Dataöverföringshastigheten är upp till 2976 Mbps.

Personlig konfiguration
Frekvensbandet stödjer 2,4 och 5 GHz, så att alla dina enheter kan få snabba och stabila anslutningar. Båda alternativen är fördelaktiga, beroende på hur långt du befinner dig från routern och vad du behöver anslutningen till. 

Du kan konfigurera flera nätverk eftersom den har stöd för nätverksindelning. Detta ökar nätverkssäkerheten och ger ett bättre skydd mot cyberattacker. 

Routern kombinerar TDD med FDD, så att du kan få otroligt snabba uppladdningshastigheter. I allmänhet kan du anpassa routern efter dina behov beroende på om du vill ha låg latenstid, hög bandbredd eller något helt annat. 

Fler anslutningsmöjligheter
Du kan trådlöst ansluta dina enheter – upp till 128 enheter totalt – eller använda den enda WAN- eller LAN-porten. Detta är därför dessutom en router som passar perfekt för större byggnader – särskilt tack vare den höga hastigheten.

Huawei routern använder en 30 dB kylfläkt för att bli av med störande ljud. Den justerar hastigheten utifrån de temperaturer som upptäcks. Detta ger effektiv värmeavledning, så att routern fungerar bra och konsekvent oavsett vad du använder nätverket till.

Specifikationer:

B: 90 mm, H: 178 mm, D: 97 mm
Vikt: 600 g
Wi-Fi 6
Frekvensband: 2,4 / 5 GHz
Trådlös hastighet: 3000 Mbps
Trådlös säkerhet: Ja
1 LAN-port
1 WAN-port


Nu när du har hittat en snabb internetuppkoppling är det dags att investera i en ordentlig skärm. Det är viktigt att ha en skärm som har bra prestanda och kvalitet, särskilt om du tänker använda den för gaming. Därför rekommenderar vi att du läser vår artikel om de bästa gaming-skärmarna. I artikeln hittar du en lista över de bästa skärmarna på marknaden just nu, samt en guide som hjälper dig att välja rätt skärm för just dina behov.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta