Plattång – Bäst i test: Bästa plattängerna enligt tester

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I detta test av plattänger tittar vi närmare på vilka olika modeller av plattänger som har korats till testvinnare efter experternas bedömningar.

Vi går igenom de olika testen för att kunna guida dig till att hitta den plattång som passar bäst till dina behov och önskemål.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


OBH Nordica 3099 – plattång med nano-keramisk beläggning

Bästa plattång för glansigt resultat

✅ Testvinnare hos den norska konsumentsajten Klikk.no 
✅ 22 av 25 poäng hos testsajten Smartson.se

OBH Nordica 3099

.
Modellen OBH Nordica 3099 har granskats av två olika expertpaneler, nämligen den norska konsumentsajten Klikk.no samt den svenska testsajen Smartson.se. Båda expertpanelerna har bedömt OBH Nordica 3099 utifrån olika testpunkter, och eftersom att modellen klarar sig bra i båda granskningarna får den fina recensioner och placeras högt på de respektive skalorna.

Med nano-keramisk beläggning

OBH Nordica 3099 är framtagen för att du ska kunna fixa olika typer av frisyrer med en och samma produkt, och den har därför en nano-keramisk beläggning. Denna beläggning minskar friktionen i håret och ger det mer glans, och den gör även att behandlingen med de höga temperaturerna blir skonsammare för håret. OBH Nordica 3099 är dessutom en flexibel plattång med en extra lång sladd på 2,8 meter, vilket är smart om man inte har ett eluttag precis bredvid spegeln.

Fem temperaturnivåer

OBH Nordica 3099 är ett multifunktionellt redskap som dels kan användas för att platta håret och släta ut lockar och frissighet, men även för att locka håret. Modellen har fem olika temperaturnivåer som går från 120 till 230 grader. OBH Nordica 3099 blir dessutom varm på bara 30 sekunder, och den fungerar därför bra under hektiska morgnar. Man behöver heller inte oroa sig för att plattången ska orsaka skador i hemmet när man åker hemifrån, eftersom att den här modellen stänger av automatiskt. Det följer dessutom med en värmetålig väska som plattången eventuellt kan ligga och svalna i.

Fungerar bra som både plattång och locktång

OBH Nordica 3099 har testats av nordiska experter, och de tycker mycket bra om modellen. Experterna framhäver framförallt mångsidigheten, eftersom att modellen vid upprepade tillfällen visar att den fungerar bra till att både platta och locka håret. De berättar att OBH Nordica 3099 ger platt hår som håller hela dagen, och lockarna blir både vackra och sitter bra. Modellen får även pluspoäng för värmeinställningarna, designen och den långa sladden. Experterna hittar däremot inte särskilt många nackdelar med modellen, men de nämner att utsidan av plattången kan bli ganska varm när man använder den.

Fördelar med OBH Nordica 3099:
 Nano-keramisk beläggning ger en skonsam behandling och ett glansigt resultat
 Lång sladdpå 2,8 meter
 5 olika temperaturnivåer
 Blir varm på 30 sekunder
 Fungerar bra till att både platta och locka håret


GHD IV Styler – plattång med keramiska värmeplattor

Plattång bäst i test

✅ Testvinnare hos Bäst-i-test
✅ Rekommenderas av danska Femina
✅ Toppbetyg hos brittiska Good Housekeeping Institute

GHD IV Styler

 

 

.
Denna plattång har testats och recenserats av den svenska konsumentplattformen Bäst i Test, den danska livsstilstidningen Femina, den tyska konsumenttidningen Test, och den brittiska konsumenttidningen Good Housekeeping Institute. Här har experterna tittat närmare på plattångens funktioner och användarvänlighet. De är alla överens om att GHD IV Styler är en kvalitetsplattång, som är värdig en rekommendation.

Mer än bara en plattång

Modellnamnet “Styler” kommer verkligen till sin rätt, enligt vad experterna säger om produkten. Plattångens värmeelement består av två keramiska plattor, som säkerställer en jämn uppvärmning. Denna funktion gör att det är enkelt och effektivt att använda plattången både till att platta håret, och till att göra fina lockar. Konsumentmagasinet Bäst i Test framhäver bland annat att denna funktion resulterar i perfekt glansigt rakt eller lockigt hår, som håller hela dagen.

Ligger bra i handen

GHD är ett erkänt märke bland professionella frisörer och stylister världen över. Anledningen till detta är produktens användarvänlighet och funktionella design. GHD IV Styler är en av de mest sålda GHD-plattängerna över hela världen. Danska Femina betonar att det är en plattång som ligger bra i handen, och som dessutom kommer med en lång sladd. Plattången kommer även med en inbyggd “sleep mode”-funktion som gör att plattången stänger av sig själv efter 30 minuter. Man behöver därför inte oroa sig för om man kom ihåg att stänga av plattången när man lämnar hemmet. GHD IV Styler har dessutom en inbyggd universal-adapter, vilket innebär att du kan använda den i hela världen, oavsett vilken spänning det är i eluttaget.

En av de billigaste GHD-tängerna

Denna GHD IV Styler plattång är den billigaste GHD-plattången på marknaden. Priset är dock fortfarande i den dyra änden av skalan, om man jämför med andra märken. Femina framhäver att det är en plattång av hög kvalitet som erbjuder de funktioner du behöver i vardagen. Om du vill äga en plattång från GHD med standardfunktioner, men gärna vill spara pengar, så är GHD IV Styler ett bra alternativ.

Utvalda fördelar med GHD IV Styler:
 Inbyggt sleep-mode
Avancerade keramiska värmeplattor
Kan värmas upp till 185 grader
Lång sladd och snygg design


 GHD V Gold Mini Styler – plattång för kortare hår

Bästa plattång i kompakt storlek

✅ Bästa toppbetyg hos tyska Testsieger

Glattejern GHD V Gold Mini Styler

.
Den tyska konsumentplattformen Testsieger har testat och recenserat plattången med modellnamnet GHD V Gold Mini Styler. Här får den en bra placering för sin effektivitet och bra prestanda trots sin lilla storlek. Bedömningen av plattången slutar med en samlad “mycket bra”-placering hos tyska Testsieger, vilket motsvarar en topplacering.

Liten, men effektiv

Denna plattång har en något annorlunda storlek än många av sina konkurrenter. Det är en plattång som passar perfekt för kort eller medellångt hår, då dess lilla storlek gör det enklare att styla håret. Själva handtaget på GHD V Gold Mini Styler är som vi känner till det från de vanliga storlekarna, men plattorna och toppen på plattången är mindre än hos en vanlig plattång, vilket gör den lättare att använda i kortare hår. Plattången har en inbyggd spänningsomvandlare som gör det möjligt att använda den överallt i världen. Den lämpar sig därför även riktigt bra som reseplattång. Trots den lilla storleken ger plattången fortfarande ett effektivt resultat.

Särskild beläggning

GHD V Gold Mini Styler får bland annat mycket beröm för sina keramiska plattor. Dessa plattor är försedda med en särskild nanosilver-beläggning, som bidrar till att ge ett extra glansigt och skinande hår. Testsieger framhäver det effektiva resultat man får när man använder sig av GHD V Gold Mini Styler. Dess innovativa beläggning ser till att håret blir smidigt och glansigt, samtidigt som det ger ett långvarigt resultat, och skyddar håret.

Förbättrad isolering

De flesta plattänger kommer med rätt höga temperaturinställningar, vilket ger en risk för att bränna sig under användning. Därför förbättras och optimeras hela tiden isoleringen hos de olika plattängerna, just för att undvika brännskador. Isoleringen på GHD V Gold Mini Styler har också förbättrats, vilket har gjort den lättare och mindre varm på utsidan. Det innebär att det är lättare att göra lockar, då man inte behöver vara orolig för att bränna sig om man håller på utsidan av delen med plattorna. Plattången har en temperaturinställning och kan värmas upp till 150 grader. Plattången har dessutom automatisk spänningsanpassning, så att den kan användas överallt i världen, oberoende av spänningen i eluttaget.

Utvalda fördelar med GHD V Gold Mini Styler:
 Perfekt storlek för kortare hår, eller för att ta med på resan
Innovativ nanosilver-beläggning
Bra isolering
Sleep-mode efter 30 minuter

Här nedan kan du se en kort presentation av GHD V Gold Mini Styler:


Remington S9500 – plattång med långa plattor

Bästa plattång i allround-modell

✅ Toppbetyg hos tyska Testfazit
✅ Toppbetyg hos tyska Testsieger
✅ Toppbetyg hos brittiska Good Housekeeping Institute

Remington S9500

Remington S9500 har testats och recenserats av de två konsumentplattformarna Testfazit och Testsieger, samt det brittiska konsumentmagasinet Good Housekeeping Institute. Här får plattången beröm av testpanelen för att vara genomtänkt och bra designad.

Keramiska plattor med äkta pärlskimmer

Denna plattång erbjuder innovativa plattor med en dubbel keramisk beläggning med äkta pärlskimmer. Denna beläggning bidrar till att skydda håret extra mycket under plattning. Det extra lagret av pärlskimmer hjälper till att förhindra skador och slitage på håret. Temperaturinställningen går från 150-235 grader, vilket är ganska högt. Därför är dubbellagret ett extra bra skydd för håret, om du ställer in plattången på de höga temperaturerna.

5 gånger längre hållbarhet

Plattången Remington S9500 erbjuder ett resultat som håller 5 gånger längre än med andra plattänger. Detta förklaras bland annat med dess jonteknik, som ger håret glans, dess innovativa beläggning, samt plattångens många temperaturinställningar. Om du har färgat eller slitet hår rekommenderas det att undvika att använda temperaturer på över 200 grader, då det kan skada hårets fibrer ytterligare.

Extra funktioner

I paketet ingår en värmebeständig förvaringspåse, som du kan använda om du ska ta med dig plattången. Själva plattorna är längre än normalt, vilket ger ett snabbare resultat. På plattången sitter det en display där du kan kontrollera de olika inställningarna.

Utvalda fördelar med Remington S9500:
 Dubbel beläggning med äkta pärlskimmer
Jonteknik som ger ett hållbart resultat
Temperaturinställning från 150 till 235 grader
Långa plattor


Vad ska du vara uppmärksam på när du väljer din plattång

Om du är en av många som inte är välsignad med helt slätt hår från naturen, så kan en bra plattång vara din räddning till många bra hårdagar. Här är det viktigt att tänka på en del saker innan man investerar i en plattång. Danska Politiken nämner bland annat att det är en bra idé att investera i en kvalitetsplattång från början, så att man inte förstör håret, då keramiska plattor både är effektivare och mer skonsamma mot håret.

Det är också klokt att välja en plattång som passar till ens hårtyp och behov. Det finns plattänger med olika utformningar och bredder, som lämpar sig bra till specifika ändamål. Danska Hair-blog har tagit fram en guide till hur du väljer den rätta plattången utifrån dina behov. Om du har ett kraftigt och långt hår, är en plattång med breda plattor perfekt. Om du vill använda plattången för att göra lockar, bör du välja en tång med medelstora värmeplattor på 2-2,5 cm.


5 tips för att skydda håret vid användning av plattång

Daglig användning av en plattång är slitsamt för ditt hår. Därför är det klokt att alltid använda hårvårdsprodukter och värmeskydd, så att ditt hår förblir glansigt och friskt. Baserat på 3 olika hårspecialister från Redken, kvinnomagasinet Marie Claire och kvinnomagasinet Mama Mia Australien, har vi tagit fram 5 tips på hur du skyddar ditt hår optimalt, även när du använder plattång:

1) Skapa en sköld

ghd-varmebeskytter

Värmeskyddande hårprodukter är en av de viktigaste sakerna man ska komma ihåg när man använder sig av redskap till håret som avger värme. Det är en hårprodukt som bland annat finns i krämform och sprayform, och som kan påföras antingen i torrt eller vått hår. Denna produkt ska du alltid komma ihåg att sätta i håret innan du stylar det med en plattång. Värmeskyddet skapar en sköld runt hårstråna, så att de inte tar skada under plattningen. Du kan hitta ett brett sortiment av värmeskyddande hårprodukter här.

2) Skruva ner värmen

Många plattänger erbjuder temperaturinställningar på långt över 200 grader. Detta är dock inte alltid en fördel. Undvik som regel alltid temperaturer på över 200 grader, eftersom de höga temperaturerna kan tränga igenom och förstöra hårets struktur. Om du har färgat eller slitet hår, är det klokt att skruva ner temperaturen ännu lägre. De flesta hårtyper kan utan problem plattas och stylas vid ca 170-185 grader.

3) Ge håret fukt

Den dagliga stylingen sliter på hårstråna. Därför är det en bra idé att ge ditt hår fukt 1-2 gånger i veckan med en bra hårinpackning. Det finns många olika hårinpackningar som alla gör olika saker. Det kan vara en bra idé att köpa en hårinpackning som innehåller återfuktande ingredienser som kokosolja eller arganolja.

4) Regelbunden klippning.

Oavsett hur mycket du vårdar och skyddar ditt hår, kommer det med tiden att bli slitet. Därför är det bra att klippa sig hos en frisör med jämna mellanrum. En enkelt toppning var 6:e vecka kommer att göra underverk på sikt, och får ditt hår att se friskt och välskött ut.

5) Ge ditt hår frihet

Sundt haarTa uppehåll från olika stylingredskap då och då. Den konstanta borstningen, stylingen, tvättningen, och plattningen sliter alltsammans på håret. Därför är det klokt att lämna ditt hår ifred under en längre period någon gång ibland. Du kan eventuellt göra det till en vana att ha minst en naturlig hårdag i veckan utan användning av plattång eller hårtork. Det kommer att bespara dig både tid och brutna toppar.

Läs även: hårfön bäst i test.


Olika typer av plattänger

Enkelt förklarat består en plattång av två värmeplattor som sitter fast på ett elektriskt verktyg. När man klämmer håret mellan plattorna och drar tången genom håret slätar den ut lockar och frissighet.

Det kan dock vara svårt att välja rätt plattång, eftersom att det finns olika typer som har olika sorters beläggningar. Hårbloggen Naturallycurly.com och hårsajten Hotstylers.co.uk förklarar att det finns tre olika typer – keramisk, turmalin och titan.

Keramisk

Keramiska plattänger är väldigt populära, något som till stor del beror på att priset är mer överkomligt än för andra typer.

Keramiska plattänger är särskilt bra för att platta hår vid lägre temperaturer, och många av dessa använder sig även av en jonteknik. Denna teknik ger ifrån sig negativa joner som neutraliserar de positiva jonerna i håret, vilket resulterar i ett glansigt och skinande hår utan friss.

Keramiska plattänger ger ofta ett långvarigt resultat, så om man plattar håret på morgonen förblir det platt och slätt hela dagen. De keramiska plattorna har även en väldigt jämn värmefördelning, och de skadar därför inte håret särskilt mycket.

En keramisk plattång fungerar bra till de flesta hårtyper, men de som får ut mest av den här typen av plattänger är personer med fint och rakt hår samt personer med lite lockigt hår.

Turmalin

I beskrivningen för vissa keramiska plattänger kan man även hitta ordet turmalin, eller tourmaline. Plattänger med turmalin innehåller små kristaller med mineraler som hjälper till med att släta ut håret, och mineralerna skyddar även håret mot den höga värmen.

Plattänger med turmalin är mycket effektiva, och man behöver ofta bara platta varje hårsektion en gång. När man använder en plattång med turmalin får håret dessutom mer glans och alla lockar och allt friss försvinner.

Titan

Hos vissa plattänger har plattorna en beläggning av titan, eller titanium, och dessa passar särskilt bra för personer med lockigt hår. Det krävs nämligen mer för att platta ordentligt lockigt hår än för att släta ut hår som är naturligt rakt eller bara har lite självfall.

Titan är den enda metallen som kan släta ut lockigt hår ordentligt och samtidigt ge glans åt håret.

Plattänger med titanbeläggning har ofta många olika valmöjligheter och funktioner, och därmed har användaren alltid full kontroll med den här typen av plattång.

Plattång med nano

När man letar efter en ny plattång kommer man ofta att stöta på ordet “nano”. Today.com berättar att det är en bra idé att investera i en plattång med nano, eftersom att den tekniken hjälper till att bevara hårets naturliga fukt.

När håret får behålla mer fukt blir det glansigare och ser inte lika torrt ut. Man kan även få mer volym i håret, och både frisyr och hårfärg håller bättre.


Undvik dessa vanliga misstag när du plattar ditt hår

Skönhetssajten Allure.com berättar att de flesta gör något fel när de plattar håret, men med lite kunskap blir dessa småfel lättare att undvika:

Värme: Många ställer in plattången på en betydligt högre värme än vad som behövs. Många plattänger kan blir över 220 grader varma, men 180 grader är fullt tillräckligt för de flesta hårtyper.

Skydd: Det är lätt att glömma bort att skydda håret, men det är faktiskt väldigt viktigt att använda någon typ av värmeskydd varje gång du använder en plattång, locktång eller hårtork.

Borsta håret först: Många plattar vare sektion flera gånger, vilket sliter en hel del på håret. Detta kan dock undvikas om du borstar håret innan du plattar det, och sedan håller det sträckt.

För platt: Om man för plattången parallellt med ansiktet kan håret lätt se för platt ut. Du kan dock enkelt skapa lite volym genom att föra plattången genom håret i en C-kurva. Böj gärna in topparna längst ner för att få lite sväng på håret.

Platta bara torrt hår: Man ska bara platta håret när det är helt torrt, och inte när det är vått eller fuktigt.


Så här får du ett friskt hår

friskt hårHårvård innefattar lite mer än bara schampo och en klick balsam, men även du inte vet särskilt mycket om att vårda hår behöver det inte vara särskilt svårt, enligt den danska modetidningen Skøn. Även norska Klikk.no har skrivit om hårvård, och här har vi samlat båda tidningarnas bästa tips på hur du får ett friskt hår:

Skum: Om håret inte skummar när du schamponerar det kan du gärna tvätta det två gånger, eftersom att en gång då inte var tillräckligt för att få bort allt fett.

Dyrt schampo kan vara bättre: Billigt schampo från matbutiken är inte alltid bäst för håret. Även om det rengör håret innehåller det nämligen sällan några skyddande eller vårdande ingredienser.

Rengör håret först: Rent hår reagerar bättre på stylingprodukter, så avsluta hårtvätten med balsam.

Hårinpackning: Använd en vårdande inpackning några gånger i veckan. Hårolja är också bra för håret.

Tvätta inte håret för ofta: Det räcker att tvätta håret några gånger i veckan. Tvätten sliter nämligen på håret och tar bort det naturliga fettet.

Använd rätt schampo: Välj ett schampo som är framtaget för din hårtyp – till exempel fett, fint, lockigt eller färgat hår.

Hårprodukter skyddar: Även om många tror att stylingprodukter sliter på håret innehåller många av dem vårdande ingredienser.

Glöm inte värmeskyddet: Använd alltid värmeskydd om du använder värme för att fixa håret.

Var försiktig med blekning: Färgning sliter alltid på håret, och blekning sliter otroligt mycket. Fundera därför på om ditt hår tål behandlingen först.

Skadat hår ska behandlas: Om ditt hår av en eller annan anledning är skadat, till exempel av värme, sol, vatten eller färgning, behöver det “medicin”. Detta innebär ofta protein, fukt och ceramider.

Gå till frisören: En utbildad frisör kan ta hand om ditt hår på ett bra sätt, och regelbunden klippning ger dig även ett friskare hår.

Kosttillskott: Det finns många olika kosttillskott som stärker håret.


Därför är det viktigt att använda värmeskydd

värmeskyddVärme kan slita mycket på håret, oavsett om den kommer från en locktång, plattång eller hårtork.

Today.com förklarar att man då och då borde undvika styling med värme om man annars brukar använda värmeredskap dagligen. De rekommenderar till exempel att man tar paus från värmen under en eller två dagar, och då kan man istället experimentera med hästsvansar, flätor eller knutar.

Today.com berättar även att hårolja är en bra metod för att bevara fukten i håret om man inte riktigt har koll på alla olika hårprodukter. Ett par droppar hårolja räcker.

Det viktiga värmeskyddet

Today.com förklarar även att det är extremt viktigt att skydda håret mot värmen, särskilt om man brukar använda plattång, locktång eller hårtork varje dag.

Enligt danska experter från Nicehair.dk är värmeskydd en bra och förebyggande metod för att hålla håret friskt. Många har hört detta hos frisören, men tänker kanske att det inte är så viktigt. Här menar experterna dock att folk uppfattar saken helt fel.

Nicehair.dk förklarar att värmeskydd, precis som namnet antyder, skyddar håret mot värme, men det gör även mer än det. Värmeskydd ger nämligen håret glans och och gör att det ser friskare ut.

När man ska köpa värmeskydd är det viktigt att kontrollera hur hög värme det skyddar mot. De flesta skyddar utan problem mot 230 grader, som många plattänger och locktänger kan komma upp i.

Så här fungerar värmeskyddet

Värmeskydd kan användas i både torrt och fuktigt hår innan man börjar med någon värmestyling. Värmeskyddet består ofta av en spray, och det behövs bara ett par pumpningar till hela håret. Vänta tills värmeskyddet har torkat in innan du använder en locktång eller plattång.

Värmeskydd för håret fungerar ungefär som solkräm för huden, och det lägger sig som en skyddande hinna i håret. Den här hinnan hamnar då mellan håret och värmen, vilket gör att värmen inte får samma direktkontakt med håret som den hade fått utan värmeskydd. Värmen måste alltså tränga igenom hinnan först, och därför skadas håret inte lika mycket.

På samma sätt som huden kan brännas och bli röd av solen om man inte använder solkräm kan värmen även bränna håret.

Känn effekten av värmeskyddet

Om du inte riktigt tror på att värmeskydd fungerar förklarar Nicehair.dk att du kan prova blåsa varmluft på handryggen med en hårtork. Efter en stund börjar det att bränna och du blir tvungen att flytta undan handen.

Låt handen svalna igen och prova sedan att spraya värmeskydd på handryggen. Låt det torka och blås sedan återigen på handen med hårtorken. Denna gång kommer du att märka att det inte bränner i närheten lika mycket som tidigare.


Använd aldrig plattång på vått hår

Använd alltid plattången på torrt hår. Att använda plattång på vått hår kan orsaka allvarliga skador på ditt hår. Enligt ett stort test genomfört av The National Center for Biotechnology Information, så kan höga temperaturer skada både torrt och vått hår, men skadorna på vått hår är större och mer strukturerade. Mest troligt på grund av den mycket snabba förångningen av vatten som sker i vått hår om du använder en plattång. I samma test undersöktes även effekten av värmeskyddande spray i både “torr” och “våt” form. En våt spray är en produkt utan alkohol, medan en torr spray innehåller alkohol. Resultaten visar att det inte är någon skillnad på att använda värmeskyddande produkter i torr eller våt form, men att båda typerna av produkter reducerar värmeskador på håret vid upprepad plattning.

Det finns många produkter som kan skydda håret mot värmen från en plattång. Det kan dock vara en djungel att hitta den produkt som passar bäst till ens hårtyp. Danska Pudderdåserne rekommenderar att man väljer en värmeskyddande produkt med hög koncentration av alkohol, eftersom att det förångas snabbt vid plattning, vilket kan ha en positiv effekt.


Få ut det mesta av din plattång

En plattång kan göra mycket mer än att platta ditt hår. Den kan användas som ett verktyg för att skapa ett fint naturligt fall, stora snygga lockar, eller ett rakt och glansigt hår. Här nedan kommer vi med 3 tips på hur du får ut det mesta av din plattång, baserat på experterna från kvinnomagasinet The Good Housekeeping och modetidningen Teen Vogue:

1) Dela upp håret

Genom att dela upp håret i 3-4 sektioner undviker du att platta samma hår om och om igen. Denna metod hjälper till att förhindra slitage. När du använder denna metod att dela upp håret i sektioner, kommer det att ta mindre tid att platta hela håret, då du har en bättre överblick över hur långt du har kommit med plattningen.

2) Rengör din plattång

Få personer tänker på att rengöra plattången efter användning, särskilt om den fortfarande är varm. Det är dock en bra idé att regelbundet rengöra plattången, då det samlas en massa rester från olika produkter som du har använt i håret vid andra tillfällen. Du kan rengöra din plattång genom att torka av plattorna med en varm, fuktig trasa.

3) Använd det som strykjärn

strykjärnOm du är stressad, och måste fara hemifrån snabbt, och upptäcker på vägen ut att din skjorta är skrynklig på vissa ställen, så kan du faktiskt använda din plattång som ett strykjärn för att jämna ut olika skrynklor på tyget. Undvik dock att klämma tyget för länge, då det annars kommer att bli märken, precis som efter ett vanligt strykjärn.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Philips MoistureProtect HP8372

Rekommenderas av den engelska tidningen The Independent
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de
5 av 5 stjärnor hos Makeupandbeauty.com

Philips MoistureProtect HP8372

.
Philips MoistureProtect HP8372 har testats och recenserats av tre olika expertkällor: The Independent, Testberichte.de och Makeupandbeauty.com. Modellen får i slutändan en rekommendation, ett bra betyg samt ett betyg på 5 av 5 stjärnor i de respektive undersökningarna.

Experterna från The Independent och Testberichte.de framhäver i första hand att Philips MoistureProtect HP8372 är en snabb och effektiv plattång. Makeupandbeauty.com verkar däremot mest positiva till att modellen är enkel att använda.

Ingen av experterna nämner några direkta nackdelar med den här modellen. Testberichte.de skriver dock att man bör tänka på att det här inte direkt är marknadens billigaste plattång.

Experterna: Snabb och effektiv plattång

Alla tre expertkällor verkar eniga om att Philips MoistureProtect HP8372 är en effektiv plattång som gör det möjligt att styla håret snabbt.

The Independent skriver till exempel att Philips MoistureProtect HP8372 inte bara har en fin design. De menar nämligen att plattången dessutom är tekniskt imponerande eftersom att den värmer upp snabbt och använder sensorer för att skydda fuktbalansen i håret.

Experterna från Testberichte.de verkar också hålla med om detta. De förklarar även att Philips MoistureProtect HP8372 är ett perfekt alternativ för konsumenter med känsligt eller skadat hår.

Sist men inte minst nämner experterna från Makeupandbeauty.com att plattången är otroligt enkel att använda. De skriver även att alla kan använda den här modellen, oavsett vad för hårtyp man har. Makeupandbeauty.com avslutar sin recension med att skriva att de inte hittar några nackdelar alls med den här plattången.

Keramiska plattor, innovativ teknik och jonfunktion

Philips MoistureProtect HP8372 har keramiska plattor som dessutom är rörliga för att minska trycket på håret. Detta skapar ett jämnare tryck och skyddar på så vis håret mot eventuella skador.

Plattången har även en jonfunktion som ser till att håret blir glänsande och frissfritt när man är färdig. Den här tekniken tar bort all statisk elektricitet och ger därmed upphov till ett mjukt och glansigt resultat.

Philips MoistureProtect HP8372 är dessutom utrustad med en teknik som kallas för MoistureProtect. Den här tekniken analyserar håret och anpassar temperaturen till hårtypen. Tack vare detta kan man lita på att håret behåller sin naturliga fuktnivå.

Flera praktiska funktioner

Philips MoistureProtect HP8372 har flera praktiska funktioner. Plattången blir till exempel varm på bara 15 sekunder. Den har även tre digitala temperaturinställningar som säkerställer att håret alltid stylas vid en optimal temperatur.

Eftersom att plattången håller en konstant temperatur får man alltid ett jämnt resultat. Värmeelementen har dessutom en hög prestanda och håller alltid en temperatur som är skonsam mot håret.

Värmeplattorna på den här modellen är 110 millimeter för att plattningen ska gå både snabbt och enkelt. Plattången har även en automatisk avstängningsfunktion som gör att man inte behöver oroa sig om man glömmer den igång. Denna funktion innebär nämligen att tången stänger av automatiskt efter 60 minuter om man inte använder den.

Utvalda fördelar med Philips MoistureProtect HP8372:
 Automatisk avstängning
 Snabb uppvärmning
 Vårdande jonfunktion
 Keramiska plattor
 MoistureProtect-teknik


Braun Satin Hair 7 ST710

✅ Toppbetyg hos tyska Testfazit
✅ Toppbetyg hos tyska Testsieger

.
Braun Satin Hair 7 ST710
.

.
De två tyska konsumentplattformarna Testfazit och Testsieger har båda testat och recenserat plattången Braun Satin Hair 7 ST710. Här råder en bred enighet om att det är en plattång som ger en effektiv plattning för alla hårtyper. Plattången får beröm av testpanelen för att ge håret glans och mjukhet vid plattning, även om håret är långt, tjockt, eller torrt.

Effektiv jonteknik

Plattångens plattor har en beläggning med aktiva joner, som bidrar till att återställa fuktbalansen i ditt hår. Denna jonteknik ger dig en skonsam och effektiv plattning, som samtidigt motverkar brutna hår. Jontekniken bidrar till att bekämpa frissigt hår, och ger istället ett slätt och glansigt resultat.

Keramiska plattor med många funktioner

Plattorna på plattången lovordas av testpanelen. Det beror bland annat på att plattornas beläggning är mycket slät, vilket ger en lätt och glidande plattning, som hjälper till att skydda håret. De keramiska plattorna har även en lutningsfunktion som gör att du inte behöver klämma särskilt hårt under plattningen, då plattorna följer håret naturligt. Värmen fördelas effektivt och jämnt på hela plattan, och det bidrar till att säkerställa en snabb plattning.

Smart design

Denna plattång har ett inbyggt sleep-mode som slår in efter 30 minuter, och har en snabb uppvärmningstid på max 70 sekunder beroende på värmeinställning. Det är möjligt att ställa in temperaturen på mellan 130-200 grader. Toppen av plattången är gjord i ett material som gör det möjligt att hålla händerna på, vilket bidrar till att stabilisera plattningen eller stylingen.

Utvalda fördelar med Braun Satin Hair 7 ST710:
 Jonteknik som ger ett glansigt resultat
Lutning i de keramiska plattorna
Jämn värmefördelning
Temperaturinställning efter hårtyp


GHD Platinum

✅ ”Bästa köp” hos brittiska The Independent
✅ Rekommenderas av brittiska Daily Mail
✅ Rekommenderas av den brittiska skönhetsbloggen Bags of Beauty

GHD Platinum

.
Plattången GHD Platinum har testats och recenserats av tre olika skönhetsexperter från respektive den danska skönhetsbloggen Pudderdåserne, den brittiska skönhetsbloggen Bags of Beauty, och den brittiska skönhetsbloggen Becky Beauty. De är alla överens om att GHD Platinum är en kvalitetsprodukt med innovativa funktioner. Även de brittiska tidningarna The Independent och Daily Mail, samt skönhetstidningen Allure ger GHD Platinum lovord efter vägen.

Tri-zone uppvärmningsteknik

En av de parametrar som återkommer i experternas bedömningar av plattången, är dess förmåga att platta och styla håret med en innovativ teknik som skyddar håret. Plattångens keramiska plattor är helt släta, vilket ger en jämnare plattning eller styling. Den inbyggda uppvärmningstekniken heter Tri-zone, och är en teknik som sörjer för en jämn och enhetlig värmefördelning på plattorna. Denna teknik möjliggör för upp till 50 % färre brutna hårstrån, och 20 % mer glans vid styling.

Håret fastnar inte

Denna plattång får mycket beröm för sin funktionella design. Plattångens utformning gör att man inte är tvungen att klämma åt hårt runt håret. Det innebär att man får ett jämnare resultat, samtidigt som man undviker att håret fastnar i plattorna. De keramiska plattorna på GHD Platinum är några av de slätaste plattor som finns. Dessa släta plattor bidrar till att ge en skonsam och effektiv plattning, som inte bryter eller skadar håret under plattningen. Recensenten från skönhetstidningen Allure framhäver att hennes hår kändes mer glansigt efter att hon plattat det med GHD Platinum.

Gör håret rakt eller lockigt

Den funktionella designen ger de bästa förutsättningarna för att använda plattången som ett stylingredskap. Oavsett om du vill ha rakt hår, eller svallande lockar, så kan GHD Platinum klara det med sin ergonomiska design, innovativa uppvärmningsteknik, och sin 2,7 meter långa, vridbara sladd. Plattången har en enda temperaturinställning på 185 grader. GHD har nämligen kommit fram till att den bästa temperaturen för att styla håret är just 185 grader. Denna enda temperaturinställning bidrar till att skydda håret, då det inte går att skruva upp temperaturen högre än till 185 grader. Plattången är uppvärmd och klar att användas på bara 20 sekunder, och stänger av sig själv efter 30 minuter. Plattången har dessutom automatisk spänningsanpassning så att den kan användas överallt i världen, oberoende av spänningen i eluttaget.

Utvalda fördelar med GHD Platinum:
 Innovativ Tri-zone uppvärmningsteknik
Jämn temperatur på 185 grader
Ergonomisk och funktionell design
Inbyggt sleep-mode

Här nedan kan du se en kort presentation av GHD Platinums funktioner:


FAQ – Vanliga frågor

Vilka plattänger har fått bäst omdömen i tester?

Philips MoistureProtect HP8372, OBH Nordica 3099 och GHD IV Styler

Hur har man testat plattängerna?

Plattängerna har framförallt bedömts baserat på deras förmåga att göra håret rakt och fint. Experterna har dock även granskat användarvänligheten och inställningarna.

Skadas håret av plattborstar, hårtorkar, plattänger och locktänger?

Det korta svaret på den frågan är ja. När du använder någon av dessa produkter utsätter du håret för hög värme, vilket sliter på hårets yttre skyddande lager. Håret kan därför klyvas och i slutändan bli torrt och livlöst. För att motverka detta rekommenderar vi att du använder en värmeskyddande produkt samt tvättar håret med ett återfuktande schampo.


Plattång Test – Dessa källor har vi använt:

gifBäst i test
Den svenska konsumentsajten Bäst i Test kommer med recensioner, tester, och jämförelser av diverse konsumentprodukter. De har bland annat gjort en recension av den testvinnande GHD IV Styler på deras hemsida, som du kan läsa här. De har även skrivit en recension av Remington ProLuxe Straightener S9100, som du kan läsa här.


Femina
Den danska kvinnotidningen Femina kommer med nyheter inom skönhet, välbefinnande och mode.  De testar och recenserar även produkter för kvinnor, som de skriver om på sin hemsida. Femina har testat och recenserat GHD IV Styler. Du kan läsa hela artikeln här.


Good Housekeeping Institute
Det amerikanska kvinnomagasinet Good Housekeeping Institute ger ut artiklar inom kvinnliga intresseområden. Testpanelen från Good Housekeeping Institute har testat och recenserat plattången GHD IV Styler. Du kan läsa mer om detta test här. De har också testat och recenserat plattången Remington S9500, och det testet kan du läsa här. Slutligen har experterna provat modellen Cloud Nine The Original Iron. Klicka på den här länken för att läsa mer.


The Independent
Den brittiska tidningen The Independent ger ut både inrikes- och utrikesnyheter. De skriver även artiklar med diverse recensioner av olika produkter, som konsumenterna använder i vardagen. The Independent har skrivit en artikel om GHD Platinum, som du kan läsa här. The Independent har även testat och recenserat Philips MoistureProtect HP8372.

Du hittar hela recensionen av Philips MoistureProtect HP8372 här.


Daily Mail
Det brittiska nättidningen Daily Mail publicerar dagligen inrikes- och utrikesnyheter. Daily Mail kommer också med artiklar inom konsumentområdet, och har bland annat gjort en recension av GHD Platinum, som du kan läsa här.


Bags of Beauty
Bags of Beauty är en brittisk skönhetsblogg, som skriver inlägg om skönhet och välbefinnande. Bloggen testar och recenserar också produkter som riktar sig mot kvinnor. Bags of Beauty har recenserat GHD Platinum, och denna recension kan du läsa här.


Becky Bedbug
Bloggaren Becky som ligger bakom den brittiska livsstilsbloggen Becky Bedbug, har testat och recenserat GHD Platinum. Denna recension kan du läsa i sin fulla längd här.


Pudderdåserne
Den danska skönhetsbloggen Pudderdåserne har testat och recenserat plattängerna GHD Platinum och GHD V Gold Classic Styler. Du kan läsa hela recensionen av GHD Platinum här. Du även läsa hela recensionen av GHD V Gold Classic Styler här.


Allure
Den amerikanska skönhetsplattformen Allure ger ut nyheter, skönhetstips, och recensioner av produkter som riktar sig mot kvinnor. De har testat och recenserat GHD Platinum, och denna recension kan du läsa i sin fulla längd här.


Kvindeguiden
Den danska livsstilstidningen Kvindeguiden skriver artiklar om bostad, mode, skönhet och livsstil. De har testat och recenserat Remington ProLuxe Straightener S9100, och denna artikel kan du läsa i sin fulla längd här.


Testsieger
Tyska Testsieger är en onlineplattform med över 400.000 olika recensioner av bland annat hemelektronik. De har testat och recenserat GHD V Gold Mini Styler. Detta test kan du läsa här. Även plattängerna Braun Satin Hair 7 ST710 och Remington S9500 har blivit testade och recenserade av Testsieger. Du kan läsa recensionen av plattången från Braun här och recensionen av plattången från Remington här.


Testfazit
Den tyska konsumentplattformen Testfazit ger ut recensioner och testresultat av olika produkter för den vanliga konsumenten. De har gjort en recension av GHD V Gold Classic Styler, som du kan läsa här. Även Braun Satin Hair 7 ST710 och Remington S9500 har recenserats av Testfazit. Du kan läsa recensionen av plattången från Braun här, och recensionen av plattången från Remington här.


Test.de
Det tyska Test.de är en onlineplattform med recensioner och testresultat av diverse produkter för den vanliga konsumenten. De har recenserat och testat GHD IV Styler, och denna artikel kan du läsa i sin fulla längd här.


HerCampus.com
Den amerikanska nättidningen Her Campus kommer med nyheter, artiklar, och goda råd inom livsstil, som primärt riktar sig mot kvinnliga amerikanska studenter. Her Campus har testat och recenserat GHD V Gold Classic Styler. Denna recension kan du läsa här.


Cutehairday.com 
Cutehairday.com är en internationell hemsida som behandlar allt som rör hårvård och frisering. Detta innefattar även tester av olika stylingredskap, till exempel locktänger och plattänger. Här har Cutehairday.com provat modellen Cloud Nine The Original Iron.

Om du vill läsa mer om testet hittar du deras artikel här.


Klikk.no 
Klikk.no är en stor norsk konsumentsajt som utför en mängd konsumenttester av produkter inom både hus, hem, trädgård, bil, teknik, mode och hälsa. Här har Klikk.no provat och jämfört olika plattänger, och i testet ingick bland annat modellen OBH Nordica 3099. Du kan läsa hela undersökningen här.


Smartson.se 
Smartson.se är en svensk testsajt som provar och utvärderar olika typer av konsumentprodukter, och du som konsument kan faktiskt också bli en del av deras testpanel. Smartson.se har här provat olika stylingverktyg, bland annat plattången OBH Nordica 3099. Klicka på den här länken för att läsa mer om testet.


T3.com 
T3.com är ett amerikanskt teknikmagasin som fokuserar på olika ämnen inom teknikens värld, och de publicerar till exempel nyheter, recensioner, guider och olika artiklar. Huvudfokuset hos T3.com är elektroniska konsumentprodukter som telefoner, datorer, ljud, spel och fitness, men de inkluderar även andra produkter. Här har T3.com provat olika plattänger för att komma fram till vilka som är bäst, och i granskningen ingick bland annat modellen Cloud Nine The Original Iron. Du kan läsa hela testet här på T3:s hemsida.


Testberichte.de
Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som tillhandahåller tester och recensioner. De utgår från diverse testresultat och användarrecensioner och skapar en egen bedömning av olika produkter. Testberichte.de presenterar sedan resultaten för sina läsare. De har till exempel recenserat plattången Philips MoistureProtect HP8372. Du hittar hela recensionen här.


Makeupandbeauty.com 
Makeupandbeauty.com är en stor indisk hemsida som skriver om allt som har med smink och skönhetsprodukter att göra. De har till exempel testat och recenserat plattången Philips MoistureProtect HP8372 och gett den ett betyg på 5 av 5 stjärnor. Om du vill läsa hela deras recension hittar du den här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta