Kylskåpsguide – Så håller du ditt kylskåp rent och fräscht

SENAST ÄNDRAD: mars 22, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Om svaret på frågan om när du senaste rengjorde ditt kylskåp är “jag minns inte”, är det förmodligen dags att kavla upp ärmarna och ge ditt kylskåp den kärlek det förtjänar. Kylskåpet är trots allt en av de viktigaste apparaterna i ditt hem, med uppgiften att hålla din mat fräsch. Utan regelbunden rengöring blir kylskåpet istället lätt en grogrund för bakterier, mögel och dålig lukt.

Men med rätt utrustning och lite extra arbete kan du snabbt fräscha upp ditt kylskåp och få det att se ut som dagen då det levererades. I den här guiden tar vi upp allt du behöver veta om hur du rengör ditt kylskåp både invändigt och utvändigt. Vi börjar med några tips på hur du förbereder ditt kylskåp för rengöring, bland annat vad du ska göra med din mat och hur du kopplar ur kylskåpet på ett säkert sätt. Efter det går vi steg för steg igenom hur du rengör både kylskåpets in- och utsida, från att ta bort hyllor och lådor till att ta itu med envisa fläckar och spill.

Vi hoppas att du i slutet av den här guiden kommer att vara ett proffs på kylskåpsrengöring, med ett skinande rent och fräscht doftande kylskåp.

Så rengör du ditt kylskåp

Alla kylskåp kräver regelbunden rengöring, inte bara för att upprätthålla en fräsch och ren interiör, utan också för livsmedelssäkerhet.

Om ditt kylskåp inte hålls rent kan det leda till att skadliga bakterier, mögel och mjöldagg växer, vilket kan leda till kontaminering som förstör din mat. Att äta kontaminerad mat kan göra dig sjuk och kan ge upphov till effekter som matsmältningsproblem eller matförgiftning. Dessutom kan ingrott spill och fläckar vaara svårare att avlägsna med tiden, och kan leda till dålig lukt. 

Förberedelser för rengöring

 • Börja med att ta bort all mat från kylskåpet och placera maten i en kylbox eller en isolerad påse med kylklampar. Det är viktigt att slänga alla utgångna eller förstörda livsmedel och att torka av alla behållare som har spillt eller droppat för att undvika att bakterier och lukter överförs tillbaka till kylskåpet.
 • Ta bort hyllor, lådor och andra löstagbara delar från kylskåpet för att göra det enklare att komma åt. De flesta hyllor och lådor kan enkelt tas bort genom att försiktigt lyfta och dra ut dem ur sina fack. Var försiktig när du hanterar glashyllor för att undvika att de går sönder. 
 • Ta fram nödvändiga rengöringsartiklar inklusive en hink, ett milt rengöringsmedel, varmt vatten, tvättsvampar, mikrofiberdukar och en skurborste. Undvik att använda starka kemikalier eller slipmaterial eftersom det kan skada kylskåpets ytor. Det kan också vara en god idé att använda naturliga rengöringsmedel som vinäger eller bakpulver för en giftfri rengöringslösning. Hur du går tillväga för att rengöra med bakpulver och vinäger går vi igenom längre ned i artikeln. 

Så rengör du insidan av kylskåpet

När du rengör insidan på ditt kylskåp ligger fokus vid att få bort matrester och spill, att rengöra hyllor, lådor, väggar, tak, packning och dörrtätning samt kondensatorspolar.

 • Ta bort alla matrester och spill. Använd en svamp eller trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka av kylskåpets ytor invändigt. Var extra uppmärksam på intorkade fläckar och använd skurborste för att skrubba bort envisa fläckar, men var noga med att undvika slipmedel som kan orsaka repor på kylskåpets ytmaterial. Tänk även på att desinficera de tvättsvampar du använder och att vara noga med den generella kylskåpshygienen
 • Rengör hyllor och lådor. Ta bort eventuella avtagbara hyllor och lådor och rengör dem separat i diskhon med varmt tvålvatten. Använd en mikrofiberduk för att torka av kylskåpets ytor där hyllorna och lådorna sitter.
 • Rengör kylskåpets väggar och tak. Använd en svamp eller trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka av kylskåpets väggar och tak. Var återigen extra uppmärksam på kladd eller intorkade fläckar och använd en skurborste för envisa fläckar.
 • Rengör kylskåpets packning och dörrtätning. Använd en borste med mjuka borst eller en tandborste för att rengöra gummitätningen runt dörren där smuts, skräp och matpartiklar ofta samlas. Använd varmt vatten och diskmedel för att rengöra packningen och torka den sedan noggrant med en ren handduk.
 • Rengör kondensatorspolarna. Kondensatorspolarna sitter på baksidan av kylskåpet, och blir med tiden ofta igensatta av smuts och skräp, vilket gör att kylskåpet behöver arbeta hårdare vilket förbrukar mer energi. Använd en borste med mjuka borst eller en dammsugare med ett borstmunstycke för att rengöra spolarna försiktigt.

Så rengör du utsidan på kylskåpet

 • Rengör dörrarna, handtagen och gångjärnen. Använd en tvättsvamp eller trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka av dörrar, handtag och gångjärn. Var extra uppmärksam på fingeravtryck och fläckar och använd en skurborste för envisa fläckar. Var försiktig så att du inte använder för mycket vatten runt handtag och gångjärn så att du inte skadar kylskåpets elektriska komponenter.
 • Rengör kylskåpets sidor och ovansida. Använd en svamp eller trasa med varmt vatten och diskmedel för att torka av kylskåpets sidor och ovansida. Var extra uppmärksam på eventuellt smuts och damm och använd en skurborste för envisa fläckar. Var försiktig så att du inte använder för mycket vatten runt kontrollpanelen eller de elektriska komponenterna.
 • Rengör kylgallret i botten av kylskåpet. Använd en dammsugare med ett borstmunstycke för att ta bort damm och skräp från kylgallret. Du kan också använda en borste med mjuka borst för att rengöra kylgallret och sedan torka av det med en trasa med varmt vatten och diskmedel.

Underhåll och skötsel av ditt kylskåp

För att få till ett regelbundet rengöringsschema för ditt kylskåp bör du sätta upp en plan för hur ofta du ska städa kylskåpet. Beroende på hur ofta du använder kylskåpet bör du sträva efter att rengöra det noggrant var tredje till var sjätte månad. Regelbunden rengöring kan förhindra att smutsavlagringar byggs upp och håller ditt kylskåp rent och fräscht.

För att förhindra spill och lukt bör du dessutom undvika att förvara oförsluten mat eller vätska i kylskåpet och att torka upp omedelbart vid spill.

Slutligen bör du som har vattentllförsel till ditt kylskåp kontrollera och byta ut vattenfiltret regelbundet. Vattenfiltret ser till att det vatten som distribueras från kylskåpet är rent och säkert för konsumtion. Kontrollera tillverkarens rekommendationer om när vattenfiltret ska bytas ut, vanligtvis var sjätte månad, för att säkerställa att det fungerar korrekt.

Så får du bort lukt ur kylskåpet

Lukter kan vara särskilt problematiska eftersom de kan överföras till andra livsmedel i kylskåpet och påverka deras smak och kvalitet. Här är några metoder som du kan använda för att få bort lukter från kylskåpet:

 • Använd bakpulver: Bakpulver är effektivt för att få bort lukter eftersom ämnet kan neutralisera både sura och alkaliska föreningar som orsakar obehagliga lukter. 
 • Använd vinäger: Vinäger är effektivt mot lukter eftersom det är en sur lösning som kan neutralisera de alkaliska föreningar som ofta orsakar obehagliga lukter. Funktionella egenskaper hos vinäger och ättiksyra kan bryta ned luktmolekyler och eliminera dem, snarare än att bara maskera dem som vissa andra luftfräschare eller rengöringsmedel gör.
 • Använd aktivt kol: Liksom bakpulver är aktivt kol en annan effektiv luktdämpare som kan användas i kylskåpet. Placera en liten behållare med aktivt kol på en hylla i kylskåpet och låt den stå i 24 timmar för att absorbera lukterna. Aktivt kol finns i de flesta hälsokostbutiker och på nätet.
 • Håll kylskåpet rent och organiserat: För att förhindra att obehagliga lukter återkommer är det viktigt att hålla kylskåpet rent och organiserat. Detta innebär att regelbundet kontrollera om det finns utgångna livsmedel, torka upp spill och kladd och att hålla kylskåpet välorganiserat så att luften kan cirkulera fritt.

Två sätt att använda ovan nämnda metoder:

 • Blanda tre matskedar bakpulver, två matskedar vinäger och 5 deciliter varmt vatten. Blanda ingredienserna noggrant och applicera lösningen på en borste. Använd sedan borsten för att rengöra kylskåpet och se till att skrubba ordentligt för att effektivt eliminera all smuts.
 • En gång varannan månad bör du torka kylskåpets insida med en blandning av två matskedar bakpulver och en liter varmt vatten. Skölj med en fuktig trasa och torka sedan med en ren handduk. Detta kommer att rengöra samt hjälpa till att eliminera lukter.

Vad behöver man använda för att rengöra kylskåpet?

Här är en checklista över saker du behöver för att rengöra ditt kylskåp:

 • Diskmedel eller ett milt rengöringsmedel.
 • Bakpulver
 • Vinäger eller äppelcidervinäger
 • Varmt vatten
 • Mikrofiberdukar eller mjuka tvättsvampar
 • En skurborste eller tandborste (för svåra fläckar).
 • Alkohol (för att avlägsna klibbiga rester).

Se också till att läsa tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll av din specifika kylskåpsmodell.

Kan ett välfungerande kylskåp vara lättare att hålla rent?

Ja, ett välfungerande kylskåp kan vara lättare att hålla rent. Så här går det till:

 • Temperaturkontroll: Ett välfungerande kylskåp håller en jämn och lämplig temperatur. Detta hjälper till att bevara maten och förhindra att den förstörs snabbt. När maten inte förstörs eller läcker inuti kylskåpet blir det mindre spill och kladd att städa upp.
 • Korrekt tätning: Effektiva kylskåp har vanligtvis väl förseglade dörrar. En tät försegling hindrar varm luft från att tränga in och kall luft från att tränga ut. När temperaturen i kylskåpet är stabil minskar sannolikheten för att kondens bildas, vilket kan leda till mögeltillväxt.
 • Kontroll av luftfuktighet: Många moderna kylskåp har inställningar för luftfuktighet i olika fack, t.ex. i lådorna för frukt och grönt. Dessa inställningar hjälper till att hålla frukt och grönsaker färska under längre perioder, vilket minskar risken för att de försämras och skapar oreda.
 • Energieffektivitet: Ett energieffektivt kylskåp har ofta förbättrad isolering och kylmekanismer, vilket resulterar i färre temperaturfluktuationer. Denna stabilitet kan leda till att maten bevaras bättre, vilket minskar risken för att maten förstörs och orsakar oreda.

Ett välfungerande kylskåp kan indirekt bidra till att hålla rent, men det är också viktigt att ha en god kylskåpshygien. Ta regelbundet bort spill, torka av ytor och kontrollera om det finns livsmedel som har gått ut eller är förstörda för att säkerställa ett rent och hygieniskt kylskåp.

FAQ

Hur ofta bör ett kylskåp rengöras?
Ett kylskåp bör rengöras minst en gång var tredje månad, eller oftare om det finns spill eller märkbara fläckar.
Hur rengör jag mitt kylskåp med bakpulver och vinäger?
För att rengöra ditt kylskåp med bakpulver och vinäger blandar du tre matskedar bakpulver, två matskedar vinäger och 5 deciliter varmt vatten och använder blandningen det för att torka av kylskåpets inre ytor. Skölj med rent vatten och torka med en mjuk trasa.
För att se till att hela rengöringsprocessen går smidigt bör du se till att dra ut sladden till kylskåpet innan du påbörjar rengöringen, att inte använda slipmedel eller starka kemikalier som kan repa eller skada kylskåpets ytor, och inte lägga tillbaka matvaror som har gått ut eller blivit dåliga. Du bör heller inte lämna vatten eller rengöringslösning kvar i kylskåpet, eftersom det kan skada de elektriska komponenterna.
Vilken är den bästa produkten för att rengöra kylskåpet?
Den bästa produkten för att rengöra kylskåpet är en lösning av milt diskmedel eller tvål blandat med varmt vatten. Du kan också använda en blandning av lika delar vatten och vinäger för svåra fläckar eller lukter.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta