IPL eller laser: Vad är skillnaden?

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Både IPL- (Intense Pulsed Light) och laserbehandlingar används för hårborttagning på kroppen, hudföryngring och andra kosmetiska ingrepp. Även om båda teknikerna ger liknande resultat finns det några viktiga skillnader mellan behandlingarna som gör dem bättre lämpade för olika typer av hud och hår. Att förstå skillnaderna mellan IPL och laser kan hjälpa dig att välja det bästa alternativet för dina specifika behov. Vi går därför igenom de viktigaste skillnaderna för att underlätta valet av vilken behandling som är bäst för just dig. 

Vad är skillnaden mellan IPL och laser??

IPL- och laserbehandlingar skiljer sig åt på flera sätt, bland annat genom vilken typ av ljus de avger, ljuskällans storlek och hur ljuset riktas mot huden.

IPL är ett bredspektrumljus som avger en rad olika våglängder till huden. Dessa behandlingar anses generellt sett vara mindre intensiva än laserbehandlingar och lämpar sig därmed för ett bredare spektrum av hudtoner och hårfärger. IPL fungerar genom att rikta in sig på pigmenterade celler i hårsäcken för att absorbera värme, vilket skadar hårsäcken och förhindrar ny tillväxt.

Laserbehandlingar avger däremot en enda koncentrerad våglängd av ljus. Detta gör laserbehandlingar mer exakta och effektiva för mörkare, grövre hår. Samtidigt kan de vara smärtsamma och passar eventuellt inte alla hudfärger. Till skillnad från IPL fungerar laserbehandlingar genom att värma upp hela hårstrået och skada hårsäcken, vilket gör det mindre sannolikt att håret växer ut igen

Hårborttagning med IPL eller laser

IPL- och laserbehandlingar är båda populära metoder för att reducera eller eliminera oönskad kroppsbehåring. Båda använder ljusenergi för att förstöra hårsäckarna och förhindra hårväxt, men det finns som sagt några viktiga skillnader mellan de två metoderna.

Vid hårborttagning med laser används en enda koncentrerad ljusstråle som riktas mot hårsäckarna, medan IPL använder ett bredspektrumljus som täcker ett större område. Detta innebär att hårborttagning med IPL ofta är snabbare och mindre smärtsamt än med laser, men kräver samtidigt fler behandlingar för att uppnå samma resultat.

En annan skillnad är att laser är mer effektiv på personer med mörkt hår och ljus hud, medan IPL passar bättre för personer med ljusare hår och för varierande hudtoner. IPL har dessutom ett bredare användningsområde, eftersom det även kan användas för såväl hudföryngring och åldersfläckar som andra hudåkommor.

I slutändan handlar valet mellan IPL- och laserbehandling om personliga preferenser och specifika behov och önskemål. Det är viktigt att rådgöra med en professionell för en grundlig utvärdering och rekommendation.

Är IPL säkrare än laser?

Säkerheten i samband med IPL– och laserbehandlingar beror på flera faktorer, bland annat vilken typ av apparat som används, behandlarens kompetens och erfarenhet, personens hudtyp och medicinska bakgrund samt den specifika behandling som utförs. Både IPL och laser kan ge biverkningar som smärta, rodnad och tillfälliga förändringar i hudfärgen. IPL anses dock i regel vara säkrare än laser, eftersom det använder ett bredare spektrum av våglängder och är mindre benäget att orsaka vävnadsskador. Det är viktigt att överväga både risker och fördelar med IPL och laser innan man påbörjar en behandling. Det är också viktigt att välja en välrenommerad tillverkare som tillhandahåller avancerad utrustning och följer etablerade säkerhetsprotokoll.

För- och nackdelar med IPL och laser

Var och en av dessa behandlingar har både för- och nackdelar; det är därför viktigt att känna till dessa innan man väljer den ena eller den andra.

Fördelar med IPL

 • IPL använder ett bredspektrumljus som täcker ett större område av huden, vilket gör behandlingen snabbare och mer effektiv än laser.
 • IPL är mindre smärtsamt än laser och kräver mindre behandlingstid.
 • IPL kan användas på ett bredare spektrum av hudtyper och hudfärger.
 • IPL är billigare än laser.

 

Nackdelar med IPL

 • Resultaten av IPL är mindre konsekventa och kan ta längre tid att upptäcka jämfört med laser.
 • IPL är inte lika exakt som laser och kan därför orsaka mer hudirritation.
 • IPL är inte lika effektivt för att avlägsna hår med djupa rötter som laser.

 

 

Fördelar med laser

 • Laser är mer exakt och fokuserar på ett specifikt område, vilket gör det mer effektivt för att avlägsna hår med djupa rötter.
 • Laserresultaten är mer konsekventa och kan ses snabbare jämfört med IPL.

 

Nackdelar med laser

 • Laser är dyrare än IPL.
 • Laser är inte lika säkert att använda på mörkare hudfärger då det kan orsaka missfärgning på huden.
 • Laser är mer smärtsamt än IPL och kräver längre behandlingstid.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är både IPL och laser populära behandlingsmetoder som används för hårborttagning, hudföryngring och för att minska förekomsten av huddefekter. Även om båda teknikerna har unika för- och nackdelar, beror valet mellan de två i slutändan på individuella faktorer som hudtyp, hårfärg och önskade resultat. Det är viktigt att rådgöra med en professionell för att avgöra vilket alternativ som är bäst för dig och för att säkerställa en säker och effektiv behandling.

FAQ

Är IPL laser?
Nej, IPL är inte en typ av laser. IPL använder ett brett spektrum av ljus för att behandla hudproblem, medan laser använder en enda koncentrerad våglängd. IPL anses vara en skonsammare behandling jämfört med laser, men effektiviteten kan variera beroende på individ och vilken typ av behandling som utförs.
Den största skillnaden mellan IPL och laser är hur de levererar ljusenergi till huden. IPL använder ett brett spektrum av ljus som sprids över en större yta, medan laser använder en enda koncentrerad våglängd. Detta innebär att lasern kan tränga djupare in i huden och behandla specifika problem mer exakt, men gör den samtidigt mindre lämplig för personer med mörkare hudfärger. IPL är däremot mindre invasiv och anses ofta vara säkrare, men är inte alltid lika effektiv som laser vid djupare behandlingar.
Är IPL bättre än laser?
Det beror på individens specifika behov och vilket område som ska behandlas. IPL är mindre intensivt än laser och kan behandla ett bredare spektrum av hudproblem, men ger samtidigt mindre effektiva resultat än laser. Laserbehandlingar är mer intensiva och kan behandla specifika hudproblem med större precision, men är inte lämpliga för alla hudtyper. Vi rekommenderar att du rådgör med en hudläkare eller annan legitimerad professionell för att fastställa det bästa behandlingsalternativet för just dig.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta