Hur mycket sömn behöver barn? - Läs hela guiden

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Barn behöver sova mycket, men det kan vara svårt att veta hur mycket sömn de faktiskt behöver. Att inte få tillräckligt med sömn kan leda till alla möjliga problem för barn, från grinighet och svårigheter att prestera i skolan till fetma och diabetes. I vår guide reder vi ut hur pass mycket sömn barn faktiskt behöver, så att du kan ta del av praktisk information och tips på vad du kan göra för att hjälpa dina barn att få en så god natts sömn som möjligt.

Varför är sömnen så viktig för barn?

Sömnen är mycket viktig för ett barns hälsa och välbefinnande. Sömnen hjälper kroppen att växa och utvecklas, och ger även hjärnan en chans att vila och återhämta sig från dagens aktiviteter. Sömnbrist kan leda till många problem för barn, bland annat dåliga betyg i skolan, beteendeproblem och till och med hälsoproblem.

De flesta experter är överens om att barn behöver mellan 10 och 12 timmars sömn per dag, även om det kan variera från person till person. Det är också viktigt att barn följer ett regelbundet sömnschema, så att deras kroppar kan komma in i en rytm som gör att de kan få ut det mesta av sin sömn.

Det finns flera saker som föräldrar kan göra för att hjälpa sina barn att få den sömn de behöver, bland annat genom att skapa en läggdagsrutin, se till att sovrummet är mörkt och tyst och undvika digitala skärmar före läggdags. Med små ansträngningar kan du hjälpa dina barn att få den sömn de behöver för att vara friska och lyckliga.

Hur mycket ska spädbarn sova?

Det sägs att ett nyfött barn behöver sova 16 till 18 timmar om dagen. Denna sömn är dock inte kontinuerlig och kan delas upp i kortare perioder. När barnet blir äldre kommer det att behöva mindre sömn. När de är tre månader gamla sjunker behovet till cirka 14 timmars sömn per dag. Efter 6 månader behöver de cirka 12 timmars sömn per dag.

Hur mycket ska småbarn sova?

Småbarn (1-3 år) behöver cirka 12 timmars sömn per dag. Vissa småbarn kan fortfarande behöva en tupplur på dagen, även om så är inte alltid är fallet. De flesta barn över 3 års ålder behöver inte längre någon tupplur under dagen.

När kan ett spädbarn sova på magen?

De flesta spädbarn sover på rygg, men vissa kan föredra att sova på mage. Om ditt barn är friskt och inte har några medicinska skäl att sova på rygg kan du låta det sova i den position det föredrar. Se bara till att hålla ett öga på dem och övervaka deras andning medan de sover. Om du skulle ha några funderingar kan du rådgöra med din barnläkare.

Vilka kläder ska en bebis sova i?

När det gäller sömn finns många olika idéer om vad som är bäst för bebisar. Vissa säger att spädbarn inte ska sova i något annat än en blöja, medan andra anser att det är viktigt att klä dem i varma kläder. Svaret är att det inte finns någon gyllene regel. Vissa spädbarn sover bättre när de är varma, medan andra inte tycker om att vara alltför påklädda.

De flesta föräldrar behöver prova sig fram för att komma fram till vad som fungerar bäst för just sina barn. Om du är orolig för att ditt barn ska bli för kallt kan du klä barnet i en sovsäck eller andra typer av kläder som är utformade för att hålla spädbarn varma under natten. Du kan också använda en filt, men då bör du se till att stoppa in den ordentligt så att ditt barn inte kan sparka av sig den under natten. Om du är orolig för att ditt barn ska bli för varmt under natten kan du klä barnet i lätta kläder eller använda en luftig filt som andas.

Du kan även överväga att ställa in en lätt fläkt i rummet för att hålla luften i rörelse. Det viktigaste är att se till att ditt barn har det bekvämt och kan sova gott. Du kan behöva experimentera lite med olika klädalternativ tills du hittar det som fungerar bäst för ditt barn. Om du vill sova bättre är det viktigt att du har den bästa sängen för dina behov. Kolla in vår guide till de bästa sebra sängarna och enmanssängarna och hitta den säng som passar bäst för dina preferenser. Om du inte vet vilken säng du ska skaffa kan du också kolla in vår guide för de bästa sängarna i allmänhet.

FAQ

Hur mycket sömn behöver spädbarn?
Det rekommenderas att ett nyfött spädbarn sover 16-18 timmar per dag. Denna sömn är dock inte kontinuerlig och kan delas upp i kortare stunder. Sömnbehovet minskar med åldern. Från tre månaders ålder behöver de endast cirka 14 timmars sömn per dag. Efter sex månader behöver de cirka 12 timmars sömn per dag.
Hur många timmars sömn behöver småbarn?
De flesta småbarn behöver 12 timmars sömn per dag, även om vissa fortfarande kan behöva en tupplur under dagen. Från att de är tre år gamla och uppåt behöver de oftast inte längre någon tupplur under dagen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta