Sebra säng – Bäst i test: Här är de bästa sängarna från Sebra

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln hittar du en guide över marknadens bästa och finaste sängar från den danska tillverkaren Sebra.

Vi går igenom två inspirerande modeller: en för spädbarn och en som passar bra till lite äldre barn.

I genomgången av varje modell berättar vi även om expertkommentarer så att du kan se vad experterna framhäver. Det finns dessutom en översikt över de bästa och billigaste återförsäljarna. Där får du en tydlig överblick över olika priser på marknaden.

Därefter hittar du även ett avsnitt med information om varför sömnen är så viktig samt tips på hur du får barnet att somna och stanna kvar i sängen.

Längre ner i artikeln finns även en lista över de expertkällor vi hänvisar till samt länkar till deras tester. Sedan följer en sektion där vi tipsar om andra relevanta tester och artiklar som kanske kan vara av intresse när du shoppar Sebrasängar.

Den här Sebrasäng-guiden innehåller:

Överblick över marknadens två bästa och finaste Sebrasängar
Information om varför sömnen är viktig för barnets utveckling
Tips på hur du får barnet att stanna kvar i sängen
Goda råd om hur du får barnet att somna
Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat
Tips på andra relevanta tester och artiklar

Observera att Konsumentmagasinet inte testar några produkter själva. Vi samlar istället resultaten från oberoende tester. På så vis kan du snabbt och enkelt få en överblick över de mest välfungerande modellerna på marknaden.

Sebrasäng för spädbarn

Om du är ute efter en Sebrasäng till ditt nyfödda barn är Sebra Baby & Junior ett perfekt val. Det smartaste med den här sängen är kanske att den kan dras ut och användas medan barnet växer. Den här modellen är dessutom en favorit bland både konsumenter och experter, och här under går vi igenom vad experterna har att säga om sängen.


Sebra Baby & Junior – fin och exklusiv babysäng som kan förlängas

✅Fint omdöme hos den amerikanska bloggen Apartmentapothecary.com
✅5 av 5 stjärnor av kunderna hos den danska återförsäljaren Mammashop.dk
✅5 av 5 stjärnor av kunderna hos den danska återförsäljaren Pixizoo.dk

Sebra Baby & Junior

 

 

Sebra Baby & Junior är som sagt ett utmärkt val om man vill ha en Sebrasäng till ett litet barn. Produkten är gjord för nyfödda, men eftersom att barn växer väldigt snabbt i den åldern kan sängen dras ut och förlängas i takt med att barnet växer. När sängen är fullt utdragen har den en längd på 155 centimeter.

Som vi också nämnde här ovanför är den här modellen en favorit bland både experter och konsumenter. Den har till exempel fått ett riktigt fint omdöme hos bloggen Apartmentapothecary.com. Där kan vi först och främst läsa att sängen helt enkelt är vacker samt att den har en kompakt storlek. Den är därför ett bra alternativ även om man har ett mindre barnrum. Bloggaren påpekar även att priset är ganska högt. Detta kompenseras dock av att Sebra Baby & Junior kan dras ut och därmed användas en längre tid. Recensionen framhäver dessutom den justerbara sängbotten samt att sängen är designad med barnets trygghet i åtanke.

Sängen som växer med barnet

Sebra Baby & Junior är en riktigt fin babysäng som utstrålar kvalitet och lyx. Den är därför inte direkt billig, men i gengäld är sängen en väldigt bra långsiktig investering. Som förälder kan man lita på att barnet ligger bra och säkert, och det här är dessutom en extra hållbar modell. Sängen är nämligen tillverkad av massiv björk. Med den här modellen är man garanterad en Sebrasäng som kommer att kunna användas i många år – sängen kan faktiskt både gå i arv och användas medan barnet växer.

Det här är nämligen den typ av Sebrasäng som kan dras ut och förlängas i takt med att barnet växer. Barnet ligger tryggt och bekvämt och har gott om plats i sängen. I takt med att barnet blir äldre kan man sedan använda utdraget för att göra sängen längre. Standardlängden är 115 centimeter, men tack vare den utdragbara delen kan sängen bli upp till 155 centimeter lång. Barnet kan därför använda sängen i flera år.

Fokus på säkerhet

Sebra Baby & Junior designades ursprungligen av byggarkitekten Viggo Einfeldt på 1940-talet, då modellen blev känd under namnet “sängen som växer med barnet”. Sedan dess har Sebra Interiör förvärvat rätten till modellen och lanserat sängen på nytt, fortfarande med grundidén som skiss. Detta innebär att man får en riktigt fin modell med fokus på både byggkvalitet och design. Den här sängen blir därför ett elegant tillägg i estetiskt inredda barnrum.

Utöver detta har man lagt särskild vikt vid säkerheten, som är otroligt viktig när det kommer till baby- och juniorsängar. Sebra Baby & Junior har därför en höj- och sänkbar botten. Tack vare denna kan man höja botten de första månaderna så att det blir lättare att få ett säkert grepp om barnet. När barnet sedan börjar röra sig mer och sätta sig upp kan botten sänkas igen så att barnet inte kan klättra ut. Det finns dessutom en lutning i konstruktionen som gör att barnet inte kan klättra över kanten. 

Specifikationer för Sebra Baby & Junior – basfakta

Tillverkare: Sebra
Typ: Säng för spädbarn – kan dock förlängas till 155 cm
Material: Massiv björk
Längd: 115 cm
Bredd: 75,8 cm
Höjd: 88 cm
Utdragen längd: 155 cm

Fördelar med Sebra Baby & Junior

Populär bland experter och konsumenter
Kan dras ut
Snygg sängdesign från Sebra
Bra kvalitet
Hög säkerhet

Sebrasäng för större barn

Om du är ute efter en välskapt Sebrasäng för ett lite större barn kan du med fördel ta en titt på modellen här nedanför. Den här sängen, Sebra Junior & Grow, passar bra när barnet har blivit lite äldre. Fullt utdragen är den här sängen hela 204 centimeter lång.


Sömn är avgörande för utvecklingen

Experterna förklarar att sömnen spelar en väsentlig roll i barnets utveckling. Sömnen påverkar nämligen välbefinnandet på flera olika områden, bland annat humör, kognition, uppmärksamhet, inlärning, motståndskraft, minne, immunförsvar, fysisk tillväxt och mycket annat.

I praktiken brukar detta innebära att barn blir antingen arga och lättirriterade eller hyperaktiva om de inte får tillräckligt mycket sömn. Du får då svårare att tala förnuft med barnet eftersom att förmågan att förstå och uppfatta är nedsatt.

I skolan kommer inlärningsförmågan att påverkas negativt, vilket gör att barnet får svårare att lära sig och ta in ny information. Eftersom att minnet också påverkas kan det bli en större utmaning att komma ihåg vad som har lärts ut. Det är dessutom under sömnen som hjärnan lagrar den nya informationen och lärandet i minnet.

Barn kan bli sjuka av sömnbrist

Effekterna här ovanför är de kortsiktiga konsekvenserna av sömnbrist hos barn. En dålig natt någon gång emellanåt är inte något problem, men om barnet sällan sover tillräckligt är det en helt annan sak. Långvarig sömnbrist påverkar även immunförsvaret. Det är nämligen under sömnen som kropp och sinne reparerar skador och bygger upp ny motståndskraft. Barn blir därför sjuka lättare och kan även må sämre i allmänhet om de sover för lite.

Eftersom att den fysiska utvecklingen också sker under sömnen kan barn med sömnbrist även riskera att bli underutvecklade och mer mottagliga för sjukdomar och andra hälsoproblem, till exempel allergier. Senare i livet kan de även bli lättare “offer” för sjukdomar som depression, ångest, diabetes, högt blodtryck, fetma och demens.

Tre steg till att få barnet att stanna i sängen

Att få barn att stanna kvar i sängen efter att man har lagt dem är lättare sagt än gjort. Den danska hemsidan Femina kommer här med tre hjälpsamma tips:

Steg 1: Barnets perspektiv

När barn inte vill sova är det bäst att helt enkelt fråga varför. Du visar då att du kan se situationen ur deras perspektiv. Om barnet inte har något omedelbart svar kan du även hjälpa till lite på vägen. Du kan till exempel ställa frågor som “Kan du inte sova för att du vaknade sent i morse?” eller “Kan du inte sova för att det är för tyst?”.

Steg 2: Föräldrarnas perspektiv

Efter att du har lyssnat på barnets perspektiv kan du berätta om ditt eget. Berätta till exempel om varför det är viktigt att barn får vila och sova. Förklara varför sömnen är så viktig. På så vis vet ditt barn varför du vill att hen ska sova, och att det är för barnets egen vinning – och inte för din.

Steg 3: Lösningen

Det kan krävas en kompromiss för att få barnet att sova. Det innebär dock inte att du överlämnar kontrollen till barnet. Om barnet är nervöst kan ni till exempel komma överens om att dörren kan stå på glänt eller att ni kan sätta på något lugnt att lyssna på. Om barnet helt enkelt inte är trött kan du föreslå att hen kan sitta med en bok i en kvart eller så. Tänk på att kompromisser också kan vara svåra, och det finns inga regler för vad kompromissen ska innehålla. Se bara till att du som förälder inte släpper kontrollen.

Sovtider och rutiner: Så får du barnet att somna lättare

Det kan vara en utmaning att få sitt barn att somna. Baserat på expertinformation från den danska hemsidan Vilter.dk berättar vi här hur du klarar den utmaningen:

  • Fast sovtid och läggningsritual: Barn trivs bäst med fasta rutiner, och dessa är särskilt viktiga när de ska sova. Se till att barnet lägger sig samma tid varje dag, och skapa gärna en fast läggningsritual. Detta ger barnet stabilitet. Se dock till att läggningsritualen inte blir för lång.
  • Naturlig trötthet: Även om det rekommenderas att barn har fasta sovtider är det bäst att gå till sängen tidigare om barnet blir trött “för tidigt”.
  • Skärmen håller barn vakna: Precis som för vuxna dämpar det blå ljuset från datorer, surfplattor och mobilskärmar barnets naturliga sömnighet. Lägg därför undan skärmarna en timme innan läggdags.
  • Inga snacks på kvällen:  Se till att barnet inte äter söt mat innan läggdags. Sockret kan nämligen göra det svårare att somna.
  • Eniga föräldrar: Båda föräldrarna ska ha samma strategi vid läggdags. Det fungerar inte om en förälder är tillåtande medan den andra är sträng. Då får barnet inte några konsekventa rutiner.
  • Tålamod är nyckeln: Det kan ta flera veckor innan de viktiga läggningsrutinerna sitter. Det är därför viktigt att ha tålamod, även om det kan vara svårt.

FAQ – Vanliga frågor

Vilken Sebrasäng är bäst?

Den danska tillverkaren Sebra har olika sängar som är anpassade för olika åldrar. Om du behöver en säng till ett spädbarn är till exempel Sebra Baby & Junior ett utmärkt val. Den sängen kan även dras ut och anpassas i takt med att barnet växer. Sebra Junior & Grow är ett bättre val om du letar en säng åt ett lite större barn. Den här modellen är längre än Sebra Baby & Junior, och den kan faktiskt också dras ut så att den blir ännu längre.

Vad innebär det att sängen växer med barnet?

Vad ska jag tänka på när jag köper en ny baby-/barnsäng?

Det viktigaste är att du väljer en baby-/barnsäng med hög säkerhet. Kontrollera kvaliteten och konstruktionen och se till att barnet inte kan skada sig. Sängen ska även hålla i många år, vara stabil och utgöra ett bekvämt underlag för barnet. Välj gärna en utdragbar modell så att du kan justera längden, vilket är möjligt på både Sebra Baby & Junior och Sebra Junior & Grow.

Sebra Säng Guide 2021: Dessa källor har vi använt

Apartmentapothecary.com

Apartmentapothecary.com är en personlig blogg som handlar om hur man gör sitt hem finare och trevligare att vara i. Då och då genomför bloggen även tester, och här gäller det ett test av Sebra Baby & Junior. Läs hela recensionen hos Apartmentapothecary.com.

Användarrecensioner

Vi har även tagit reda på vad vanliga användare tycker om Sebra Baby & Junior. Du kan läsa vad användarna har skrivit i sina recensioner hos de danska butikerna Mammashop.dk och Pixizoo.dk.

Andra relevanta tester och artiklar

Oavsett om du ska möblera hela barnkammaren eller om du bara är intresserad av sängar har vi flera andra artiklar som kan erbjuda hjälp och inspiration:

Om du letar efter sängar kanske du är ute efter en modell som inte tar så stor plats? Detta kan vara bra i både sovrummet och gästrummet, och vi har faktiskt testartiklar om sängar för båda dessa utrymmen: Du kan läsa vår gästsäng testartikel för inspiration om marknadens bästa gästsängar. Vi har även en enkelsäng testartikel där du kan få hjälp med att välja en mindre säng i allmänhet, oavsett var den ska stå. Där går vi igenom marknadens bästa modeller.

Läs också: Bästa sängen, ställbar säng och kontinentalsäng.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta