Guide – Så bör du använda en hårfön för att förebygga skadat hår

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En hårfön är ett verktyg som ingår i mångas dagliga hårvårdsrutin. Om du är en av oss som använder hårfön dagligen är det dock viktigt att veta att felaktig användning kan orsaka skador på håret som kluvna hårtoppar, brutna hårstrån och värmeskador. För att undvika att skada håret är det viktigt att lära sig hur man bör använda en hårfön för att ta så bra hand om sitt hår som möjligt.

I den här artikeln diskuterar vi hur du bör använda din hårfön för att på ett effektivt och korrekt vis förebygga skador på hår och hårbotten. Vi täcker allt från att förstå vad som händer när du använder en hårfön, hur du bör använda den, hur du väljer rätt hårtork och avslutar med hur du bör gå tillväga för att upprätthålla friskt hår.

Så fungerar en hårfön

När du torkar håret med en hårfön förångar du vattnet i håret med hjälp av uppvärmd luft. En hårfön är ett effektivt sätt att torka håret snabbt, men det kan också orsaka betydande skador om du inte gör det på rätt sätt. När ditt hår är blött är det som mest ömtåligt, vilket gör det mer mottagligt för skador från värme, friktion och styling. Om håret utsätts för hög värme kan det orsaka skador på hårfibrerna, vilket leder till torra, spröda hårstrån som lätt går av och skadas.

Över tid kan detta orsaka oåterkalleliga skador på håret, vilket gör det matt, livlöst och benäget för kluvna toppar. Tunt eller skadat hår är mer känsligt för värmeskador, så om du vet med dig att du har känsligt hår bör du använda en lägre värmeinställning. Tjockt, grovt eller lockigt hår klarar högre värme, men det är fortfarande viktigt att undvika överdriven värme. Det är också viktigt att du håller din hårfön på ett säkert avstånd från håret för att undvika överhettning och brännskador i hårbotten.

Typer av hårfönar och hårtorkar

Att välja rätt hårfön kan vara svårt, särskilt om du vill undvika att skada ditt hår, och det finns flera olika typer av hårtorkar.

 1. Traditionella hårfönar: Dessa hårfönar kommer med ett värmeelement som producerar varmluft för att torka håret, och är den vanligaste typen av hårfön.
 2. Joniska hårtorkar: Joniska hårtorkar använder negativa joner för att bryta ned vattenmolekyler i håret, vilket också minskar den tid det tar att torka håret. De hjälper också till att minska friss och statisk elektricitet, vilket gör ditt hår slätare och glansigare.
 3. Keramiska hårtorkar: Keramiska hårtorkar använder keramiska spolar för att producera infraröd värme som skonsamt torkar håret inifrån och ut. Detta bidrar till att minimera skador på ditt hår samtidigt som håret bibehåller sin smidighet.

Funktioner att leta efter i en hårfön för att minimera skador:

 1. Effekt: Ju högre effekt, desto kraftfullare är hårfönen. En hårfön med hög effekt hjälper dig att torka håret snabbare, vilket minskar mängden värme ditt hår exponeras för.
 2. Värme- och hastighetsinställningar: Leta efter en hårtork som erbjuder flera värme- och hastighetsinställningar. På så sätt kan du anpassa värmen och hastigheten efter din hårtyp, vilket minskar risken för skador.
 3. Cool shot: Många hårfönar är utrustade med en cool shot-knapp som gör att du kan blåsa kall luft på ditt hår efter att det har torkat klart, vilket fixerar ditt hår och minskar risken för värmeskador.
 4. Löstagbart filter: Ett löstagbart filter gör att du kan rengöra din hårtork regelbundet, vilket gör att den fortsätter att fungera på bästa sätt och samtidigt minskar risken för överhettning.

Så använder du en hårfön på rätt sätt

För att minimera skador när du använder en hårfön bör du vara noga med att följa vissa riktlinjer.. Nedan har vi samlat några tips som hjälper dig att torka håret på ett säkert och effektivt sätt:

Så förbereder du håret för att fönas

Om du följer dessa tips för hårvård före torkning kan du minimera skador och få ett friskt och vackert hår:

 • Ta bort överflödigt vatten: Innan du använder en hårfön är det viktigt att du får bort så mycket vatten från håret som möjligt innan du börjar. Du bör dock undvika att gnugga håret med en handduk eftersom detta kan orsaka friss och skador. Klappa istället försiktigt håret med en mikrofiberhandduk eller en t-shirt i bomull och låt den absorbera vattnet.
 • Applicera värmeskydd: Att applicera värmeskyddande produkter är viktigt för att minimera skador orsakade av värmeexponering. Värmeskyddande produkter bildar en skyddande barriär runt hårstrået och förhindrar att den tappar invärtes fukt, vilket förhindrar brutna hårstrån och kluvna toppar. Välj en värmeskyddande produkt som passar din hårtyp, din textur och dina stylingbehov.
 • Borsta ut håret: Att borsta ut håret med en bredtandad kam eller en borste kan förebygga skador och brutna hårstrån. Börja i topparna och arbeta dig sedan upp mot rötterna, samtidigt som du undviker att dra i håret. En detangling-spray kan underlätta processen.
 • Applicera leave-in-conditioner: Leave-in-conditioner kan ge extra skydd, näring och fukt till ditt hår. Applicera en liten mängd leave-in-conditioner i topparna av ditt hår, med fokus på de skadade eller torra områdena. Undvik att applicera för mycket produkt eftersom det kan tynga ned ditt hår.
 • Låt håret lufttorka: Om du har tid, låt håret lufttorka en stund innan du använder en hårfön. Detta kan bidra till att minska mängden värme som håret exponeras för, vilket kan minimera skador på ditt hår.

Så går du tillväga steg för steg för att föna håret

Säker användning av en hårfön kräver rätt teknik och utrustning.

 • Börja med rätt utrustning: Innan du börjar föna håret bör du se till att du har en hårfön av god kvalitet som passar din hårtyp och dina stylingbehov. Leta efter en hårtork med flera värmeinställningar, en cool shot-knapp och ett koncentrationsmunstycke för precisionstorkning.
 • Dela upp ditt hår i sektioner: Dela upp ditt hår i sektioner med hjälp av hårspännen eller hårsnoddar. Detta kan hjälpa dig att torka håret jämnt och samtidigt förhindra att håret tovar sig eller skadas.
 • Ställ in värmen: Börja med den lägsta värmeinställningen och öka gradvis värmen vid behov. Undvik att använda den högsta värmeinställningen eftersom det kan orsaka skador och brutna hårstrån. Om du har en tunn hårtyp bör du använda en lägre värmeinställning, medan tjockare eller grövre hår kan kräva en högre värmeinställning.
 • Använd koncentrationsmunstycket: Koncentrationsmunstycket kan hjälpa dig att rikta luftflödet exakt och minimera värmeexponeringen. Börja vid rötterna och arbeta dig fram mot topparna och ta hjälp av en rundborste för att styla håret under tiden du fönar håret. Håll hårfönen cirka 15 centimeter från håret för att förhindra skador och överhettning.
 • Använd det cool shot-knappen: När du är klar med en sektion av håret bör du använda cool shot-knappen för att fixera håret och minska friss. Cool shot hjälper också till att minska värmeexponering och förebygga skador.
 • Upprepa samma procedur med de återstående sektionerna: Upprepa torkprocessen med de återstående sektionerna av ditt hår och använd samma teknik och försiktighetsåtgärder. Försök ha tålamod och att ta god tid på dig.
 • Avsluta med att applicera hårolja eller hårserum: Efter att ha fönat håret bör du applicera en hårolja eller ett hårserum för att återintroducera näring, fukt och glans i håret. Välj en produkt som passar din hårtyp och textur och applicera en liten mängd i topparna av håret, undvik rötterna.

FAQ

Hur ofta kan jag använda en hårtork?
En hårfön bör endast användas två till tre gånger i veckan, detta för att förhindra skador.
Hur vet jag vilken värmeinställning som passar min hårtyp?
För dig som har tunt hår bör du använda en lägre värmeinställning för att undvika skador. För tjockt eller lockigt hår kan du använda en högre värmeinställning, men se till att hålla din hårfön i rörelse för att undvika överhettning.
Ja, att använda en värmeskyddande spray kan hjälpa till att skydda ditt hår från värmeskador. Värmeskyddet skapar en barriär mellan ditt hår och värmen, vilket minskar risken för att torka ut håret.
Är det viktigt att använda en diffuser när man torkar håret med en hårfön?
Att använda ett diffuser kan hjälpa till att minska värmeexponering och brutna hårstrån, speciellt för lockigt eller vågigt hår. En diffuser hjälper till att fördela värmen jämnt och minskar friss, vilket resulterar i mer definierade lockar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta