Hårfön – Så skyddar du ditt hår från att skadas av värmestyling

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Stylingverktyg med värme som plattänger, locktänger och hårfönar har blivit en viktig del i många människors hårrutin. Med hjälp av värmestyling kan vi få ordning på bångstyrigt hår, få till en mängd olika frisyrer, och göra håret mer lätthanterligt. Regelbunden användning av verktyg för värmestyling kan dock orsaka skador på håret och leda till torra, brutna hårstrån och till och med håravfall. 

I den här artikeln tittar vi närmare på vad forskningen säger om värmestyling, den negativa inverkan det kan ha på hårets hälsa, och går igenom vad du kan göra för att skydda ditt hår för att använda värmestyling på ett säkert sätt. Genom att förstå effekterna av värmestyling och vidta åtgärder för att skydda ditt hår kan du se till att hålla ditt precis så hälsosamt och snyggt som du alltid önskat. 

De mest populära verktygen för värmestyling av hår

Hårfön

Hårfönen är en trogen kompanjon till många av oss och kan hjälpa en att uppnå en mängd olika frisyrer. Beroende på hårtyp, frisyr och preferneser kan olika typer av hårfönar erbjuda en rad olika funktioner: 

  • Keramiska hårfönar ger jämn värmefördelning över hårbotten, vilket minskar risken för värmeskador som kan leda till sköra hårstrån. Den keramiska beläggningen hjälper också till att lugna hårrötterna vilket bevarar fukt och ger mjuka, frissfria frisyrer. 
  • Joniska hårfönar snabbar på torkprocessen genom negativa joner som bryter ned vattenmolekyler. Detta resulterar i snabbare torktid med mindre skador jämfört med traditionella hårfönar som endast blåser varm luft, vilket inte tar bort lika mycket fukt. Joniska hårfönar bidrar också till att minska statisk elektricitet genom att neutralisera partiklar i luften under torkningsprocessen, vilket motverkar friss. 
  • Turmaliner är halvädelstenar som, när de förskingras till små partiklar och placeras i din hårfön kan avge negativa joner och infraröd värme, vilket tillsammans ger snabbare torktid med färre skador på håret än andra typer av traditionella hårfönar. Turmalin hjälper till att ge glans håret samt att minska friss. 
  • Titan är en otroligt stark metall som används i hårfönar på grund av dess förmåga att snabbt avge stora mängder värme utan att förlora effekt. Titanteknik hjälper till att fördela värme mer effektivt utan att offra styrka eller prestanda. Metallen är lätt vilket gör hårfönar med titan lätta att manövrera. 

Plattänger

Plattänger är populära verktyg för värmestylingsom som används för att släta ut och platta håret. De fungerar genom att applicera hög värme på håret och använda tryck för att släta ut stråna, vilket resulterar i rakt och slätt hår. Plattänger finns i olika storlekar och former, med plattor gjorda av material som keramik, titan och turmalin. Keramiska plattor är populära för sin förmåga att fördela värme jämnt, medan titanplattor värms upp snabbt och behåller värmen bra. Turmalinplattor är kända för sin förmåga att minska frissig och statisk elektricitet.

Plattänger kan användas på alla hårtyper, men är särskilt populära för lockigt eller vågigt hår. Det är viktigt att använda plattänger med försiktighet eftersom de kan skada håret om de används vid höga temperaturer eller på hår som redan är skadat. För att förhindra skador rekommenderas spray med värmeskydd innan användning och att man justerar temperaturen till den lägsta inställningen som fortfarande ger önskat resultat. Det är också viktigt att undvika att använda plattänger på vått hår och att använda dem sparsamt, eftersom överanvändning kan leda till torra, brustna hårstrån och kluvna toppar.

Locktänger

Locktänger är moderna, mångsidiga verktyg som hjälper till att skapa lockar. De erbjuder en rad olika stylingalternativ från täta, små lockar till vågor. Till skillnad från traditionella locktänger som har en klämma i toppen, är moderna locktänger utformade som en cylinder utan klämma. Detta ger mer naturliga lockar och gör dem säkrare att använda. 

Storleken och formen på cylindern avgör vilken typ av lock du får. En smalare cylinder skapar tätare, enhetliga lockar medan bredare cylindrar skapar lösare vågor. Längden på pipan påverkar också hur tighta dina lockar kommer att bli – längre cylindrar är bättre lämpade för stora lockar medan kortare cylindrar är bättre för tighta lockar.

De vanligaste skadorna på håret i samband med värmestyling

Värmestyling kan vara ett enkelt sätt att få till olika frisyrer, men det kan också orsaka skador på ditt hår. Ett av de vanligaste hårproblemen i samband med värmestyling är brutna hårstrån på grund av belastning på hårsäckarna. För mycket värme kan försvaga hårstråna och göra att de lätt bryts av, vilket leder till tunnare hårstrån eller håravfall. Andra skador som uppkommer är kluvna toppar, torrhet, frissighet och blekning.

På grund av de höga temperaturer som används vid värmestyling avlägsnas ofta naturliga oljor från hårbotten, vilket kan göra att den känns torr och spröd. Bristen på fukt leder till irritation i hårbotten samt till att kluvna toppar och frissighet ökar. Om du inte återställer dessa de naturliga oljorna i hårbotten kan ditt hår bli extremt känsligt. Om du dessutom använder värmestyling för ofta på färgat eller behandlat hår kommer det sannolikt att blekna med tiden.

Hur kan värmestyling skada hårets struktur?

Värmestyling kan skada hårets struktur genom att bryta ned de proteiner och lipider som utgör hårets kärna. Detta kan göra att håret känns torrt, sprött och ser matt ut. När håret utsätts för höga temperaturer börjar vattenmolekylerna inuti hårstrået avdunsta, vilket gör att håret förlorar sin fukt, blir frissigt, får kluvna toppar och ökad porositet. Detta gör håret mer mottagligt för ytterligare skador.

Värmen från stylingverktyg kan också leda till att hårets kärna öppnar upp sig, vilket gör håret mer känsligt för att brytas av. Värmen kan också få hårets naturliga oljor att avdunsta, vilket kan göra att håret ser torrt och matt ut.

Dessutom kan långvarig användning av verktyg för värmestyling också leda till att håret förlorar sitt naturliga lockmönster, vilket gör det svårt att uppnå önskad frisyr utan att använda värme. Med tiden kan detta leda till skador på hårets naturliga struktur, vilket gör det svårt att styla och att bibehålla hälsosamt hår.

Så använder du verktyg för värmestyling på ett säkert sätt

Att använda värmestylingverktyg på ett säkert sätt är viktigt för att bibehålla hälsosamt hår och vi ger dig några tips för att se till att du använder dem på rätt sätt.

  • Börja med rent och torrt hår: Se till att håret är fritt från smuts, olja eller produktrester innan du börjar stylingprocessen. Detta minskar risken för värmeskador och hjälper verktyget att arbeta mer effektivt. 
  • Skydda ditt hår: Innan du börjar styla, se till att använda en värmeskyddande spray eller kräm på dina lockar – särskilt i topparna. Detta bildar en barriär mellan värmeverktyget och dina känsliga hårstrån, så att de inte blir alltför torra och sköra. 
  • Använd låga temperaturer: Din första instinkt kanske är att skruva upp temperaturen så högt som möjligt så att du kan styla snabbt, men det kan faktiskt orsaka stor skada på dina lockar. Ta det lugnt och justera temperaturen tills du når en balans mellan struktur och önskat resultat. 
  • Minska värmeexponeringstiden: Håll exponeringstiden till ett minimum genom att undvika direktkontakt mellan verktygets yta och hårstråna (sikta på högst 5 sekunder). Du kan också röra dig snabbt längs hårsektionerna medan du applicerar värme för att påskynda processen utan att orsaka ytterligare skador. 
  • Investera i kvalitetsverktyg: Högkvalitativa verktyg är värda att spendera lite extra på eftersom de håller längre och är skonsammare mot dina lockar tack vare avancerade funktioner som keramiska plattor som fördelar värmen jämnt, eller jonisk teknik som hjälper till att låsa in fukt samtidigt som den låser ute friss.
  • Låt håret vila: Även med alla dessa försiktighetsåtgärder i åtanke är det fortfarande viktigt att ge dig själv regelbundna pauser från styling med värmeverktyg – minst en dag per vecka utan värmestyling är minimirekommendationen.

Produkter och behandlingar som kan skydda håret från värmeskador

Ett av de viktigaste stegen för att skydda håret från värmeskador är att använda en värmeskyddande spray eller ett serum. Dessa produkter skapar en barriär utanpå hårstrået som hjälper till att avvärja värmeskador samtidigt som det ger näring och återfuktning för att hålla dina hårstrån friska och starka.

Regelbundna djupa hårinpackningar är viktiga för att skydda håret från värmeskador över tid. Djupverkande balsam ger intensiv fukt och näring till håret och hjälper till att hålla dina hårstrån mjuka och friska. När du använder ett djupverkande balsam bör du börja i topparna av håret och arbeta dig mot rötterna så att du inte tynger ned dina lockar. 

Om du är orolig för värmeskador från daglig styling finns det också produkter som kan hjälpa till att minska exponeringstiden. Leta till exempel efter värmeskyddande sprayer eller krämer som minskar den tid du behöver spendera med värmeverktyg och som ger gott om skydd mot värmeskador.

FAQ

Vilket är det hälsosammaste sättet att föna håret?
Det hälsosammaste sättet att föna håret är att använda en låg värmeinställning och att hålla din hårfön minst 15 cm från hårbotten. Det är också bäst att torka håret tills det är fuktigt och sedan låta den sista vätskan lufttorka. Att använda en diffuser kan också hjälpa till att fördela värmen jämnt och minska risken för skador.
Det rekommenderas inte att använda en hårfön dagligen eftersom det kan skada håret och hårbotten. Om du behöver använda din hårtork varje dag, försök att använda den på den lägsta värmeinställningen och se till att använda en värmeskyddande produkt för att minimera skador.
Hur länge bör man använda en hårfön?
För kort hår tar det ungefär 5-10 minuter, medan långt, grovt och/eller lockigt hår kan kräva 15-30 minuter. Om du vill föna håret lockigt eller vågigt eller om du vill använda andra värmeverktyg bör du räkna med längre tid.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta