Elektriska rakhyvlar – Teknik och tips för användande, skötsel och underhåll av din rakapparat

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att få till en jämn rakning utan att orsaka irriterad hud är en viktig aspekt av personvård för många individer. I takt med att populariteten för elektriska rakapparater ökar, väljer fler och fler dessa praktiska och effektiva verktyg för att förbättra sin rakupplevelse. För att uppnå perfekt rakning med en elektrisk rakapparat krävs dock inte bara en god förståelse för själva apparaten, utan också rätt teknik för både användande och underhåll, detta för att säkerställa optimala resultat.

I den här artikeln guidar vi dig genom rakapparaternas värld och ger expertråd på hur du maximerar deras prestanda, samt ger dig stegvisa instruktioner för korrekt rakteknik, underhåll och personlig hudvård.

Vilka typer av elektriska rakhyvlar finns det?

Det finns två olika typer av elektriska rakhyvlar:

 • Folierakapparater kännetecknas av den tunna, perforerade metallfolie som täcker skärbladen. Dessa rakhyvlar är utformade med oscillerande blad som rör sig fram och tillbaka bakom folien. När du för rakhyveln över huden tar hårstråna sig in genom perforeringarna i folien och skärs sedan av bladen under. Folierakapparater ger en nära rakning och är särskilt lämpliga för dig med rakt hårväxtmönster eller känslig hud.
 • Rotationsrakapparater har tre eller fyra cirkulära skärhuvuden som roterar oberoende av varandra för att anpassa sig efter ansiktets konturer. Varje skärhuvud har ett yttre skydd med slitsar eller hål som fångar upp hårstrån, som sedan skärs av de snurrande bladen nedanför. Rotationsrakapparater är kända för sin förmåga att hantera längre och tjockare hår, samt hår som växer i olika riktningar, vilket gör dem till ett populärt val för dig med mer utmanande hårväxtmönster.

Hur förbereder huden för rakning?

Korrekt förberedelse av huden är avgörande för bekväm och effektiv rakning med en elektrisk rakapparat. Genom att ta dig tid att förbereda huden kan du minimera risken för irritation, rakbränna och inåtväxta hårstrån.

Så väljer du rätt raklödder eller rakgel för din elektriska rakapparat

Även om rakapparater ofta kan användas utan rakkräm eller rakgel, kan du förbättra din upplevelse genom att använda en produkt som är särskilt utformad för rakapparater. Dessa produkter är utformade för att skapa en skyddande barriär mellan rakhyveln och din hud, vilket minskar friktion och irritation.

När du väljer raklödder eller rakgel för användning med en elektrisk rakapparat bör du titta efter följande egenskaper:

 • Utan lödder: Traditionella löddrande krämer och geler kan täppa till elektriska rakhyvlar och göra dem mindre effektiva. Välj istället en produkt som inte löddrar.
 • Transparent rakgel: Transparenta eller genomskinliga rakprodukter gör att du kan se var du rakar, vilket är särskilt användbart när du använder en trimmer eller formar ansiktshår.
 • Återfuktande: Välj en produkt som innehåller återfuktande ingredienser, som aloe vera eller glycerin, för att hålla huden mjuk och len under och efter rakningen.

Hur ser en hudvårdsrutin ut före rakning?

 • Innan rakning är det viktigt att rengöra huden för att avlägsna smuts, olja och döda hudceller som kan störa rakhyvelns prestanda. Använd en mild ansiktsrengöring och varmt vatten för att tvätta ansiktet och torka sedan med en ren handduk.
 • Exfoliering av huden 2-3 gånger i veckan hjälper till att avlägsna döda hudceller, ger en jämnare rakning och minskar risken för inåtväxande hårstrån. Välj en mild ansiktsskrubb eller en exfolieringsborste som är avsedd för användning med en elektrisk rakapparat.
 • Applicera en lätt, icke-fet fuktighetskräm före rakning för att mjuka upp hud och hår, vilket gör det lättare för rakhyveln att glida smidigt. Låt fuktkrämen absorberas i några minuter innan du applicerar din rakkräm eller gel.

Hur ser en korrekt rakteknik ut?

Rakning med en folierakapparat

 • Riktning – För att uppnå en nära rakning med en foliehyvel rekommenderas det generellt att raka mot hårets riktning. Detta innebär att du för rakhyveln i motsatt riktning som dina hårstrån växer. För vissa personer kan det vara nödvändigt att raka i flera riktningar för att fånga upp hårstrån som växer i olika mönster.
 • Optimalt tryck – När du använder en foliehyvel bör du trycka försiktigt och samtidigt hålla en jämn kontakt med huden. För hårt tryck kan orsaka irritation och obehag, medan för lite tryck kan resultera i en ojämn rakning. Låt rakhyveln göra jobbet och undvik att använda överdriven kraft.
 • Tips för känslig hud – Om du har känslig hud kan du prova att använda en foliehyvel med olja före rakning eller en rakkräm som är särskilt utformad för elektriska rakhyvlar. Överväg också att använda en rakhyvel med flera folielager eller flexibla rakhuvuden som anpassar sig efter din huds konturer och minimerar irritation.

Rakning med en rotationsrakapparat

 • Direkt rakning – För bästa resultat med en roterande rakhyvel är det bäst att använda en cirkulär rörelse när du rakar dig. På så sätt kan de roterande bladen fånga upp hårstrån som växer i olika riktningar mer effektivt. För rakhyveln i både medurs- och moturscirklar och anpassa rörelsen efter hårets växtmönster.
 • Optimalt tryck – I likhet med foliehyvlar bör du använda ett försiktigt tryck när du använder en roterande rakhyvel. Upprätthåll en jämn kontakt med huden, men undvik att trycka för hårt eftersom det kan leda till irritation. De roterande huvudena ska glida försiktigt över hudens konturer.
 • Tips för känslig hud – Om du har känslig hud bör du överväga att använda en rakhyvel med en hudvänlig rakkräm eller gel. Leta efter modeller med flexibla skärhuvuden som anpassar sig efter ansiktets form, samt modeller med flera hastighetsinställningar som gör att du kan anpassa rakningen efter din huds behov.

Underhåll av elektriska rakapparater

Hur rengör och smörjer man rakhyveln?

 • Frekvens

Regelbunden rengöring av din elektriska rakapparat är avgörande för optimal prestanda och lång livslängd. Vi rekommenderar att du rengör rakhyveln efter varje användning, eller minst en gång i veckan för dig som rakar dig mer sällan.

 • Rekommenderade rengöringsmedel

När du rengör din rakapparat är det viktigt att du använder ett rengöringsmedel som är säkert och effektivt. Många tillverkare tillhandahåller rengöringslösningar som är särskilt utformade för just deras rakhyvlar och som kan hjälpa till att avlägsna skräp, desinficera och smörja bladen. Om det inte finns någon tillverkargodkänd rengöringslösning kan du också använda en blandning av mild tvål och vatten eller en lösning av lika delar vatten och ättikssprit.

Hur byter man ut ett rakhuvud?

Tecken på att det är dags att byta ut ditt rakhuvud

Med tiden kommer rakhuvudet på din elektriska rakapparat att slitas ned, vilket resulterar i en mindre effektiv rakning. Tecken på att det kan vara dags att byta ut rakhuvudet är bland annat:

 • Minskad rakningsprestanda: Om du märker att din rakapparat inte längre ger en nära och jämn rakning kan det bero på utslitna blad eller folier.
 • Ökad irritation: Slöa blad eller skadade folier kan orsaka ökad hudirritation, vilket indikerar att det är dags för ett byte.
 • Synliga skador: Om du kan se synliga skador på bladen eller folierna, som sprickor eller flisor, är det viktigt att byta ut rakhuvudet för att undvika potentiella skador.

Steg för att byta ut rakhuvudet

För att byta ut rakhuvudet, följ dessa allmänna steg (men läs alltid din rakhyvels bruksanvisning för specifika instruktioner):

 • Stäng av och koppla ur rakhyveln.
 • Ta bort rakhuvudet från rakhyvelns kropp, vanligtvis genom att trycka på en frigöringsknapp eller vrida på huvudet.
 • Byt ut det gamla rakhuvudet mot ett nytt och se till att det sitter ordentligt fast i rakhyveln.
 • Kassera det gamla rakhuvudet i enlighet med lokala bestämmelser och tillverkarens riktlinjer.

Hur förvarar och laddar jag min rakapparat?

Korrekt förvaring och laddning av din elektriska rakapparat kan bidra till att förlänga dess livslängd och bibehålla topprestanda. Här är några tips för förvaring och laddning av din rakapparat:

 • Förvara rakapparaten på en sval, torr plats, borta från direkt solljus eller värmekällor.
 • Använd ett skyddsfodral eller en skyddspåse för att förhindra skador och för att hålla rakapparaten ren under förvaring eller resa.
 • Ladda rakapparaten regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Vissa rakapparater har en inbyggd indikator som visar när det är dags att ladda.
 • Undvik att överladda rakapparaten, eftersom det kan leda till minskad batteritid. Koppla ur rakapparaten när den är fulladdad, om möjligt.
 • För sladdlösa rakapparater rekommenderas att du ibland laddar ur batteriet helt innan du laddar upp det igen, eftersom det kan bidra till att bibehålla batteriets hälsa.

FAQ

Är det många som använder elektriska rakapparater?
Normalt sett ger en elektrisk rakapparat mer komfort, mindre irritation och inga stick- och skärsår. Allt detta samtidigt som du får en tillräckligt nära rakning. De flesta män med känslig hud som är benägen för irritation, rakbränna, inåtväxande hårstrån och svullnader kommer sannolikt att dra nytta av att byta till en elektrisk rakapparat.
Är det OK att raka sig med en elektrisk rakapparat?
Både manuella och elektriska rakapparater är helt säkra när de används på rätt sätt. Eftersom bladen på en elektrisk rakapparat inte är lika exponerade som på en manuell rakapparat är risken för att du ska få ett skärsår liten. Om detta är den viktigaste faktorn för dig bör du överväga en elektrisk rakapparat.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta