Att frysa in färska livsmedel - en stegvis guide till hur du förvarar mat i frysen

SENAST ÄNDRAD: mars 6, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att frysa livsmedel är ett smidigt och kostnadseffektivt sätt att bevara deras färskhet samt förlänga deras hållbarhet. För att garantera både hållbarhet och kvalitet är det dock viktigt att förvara frysta livsmedel på rätt sätt. 

I den här artikeln tar vi upp de bästa sätten att förpacka, märka och organisera livsmedel i din frys för att de ska hålla sig färska och säkert förvarade.

Hur förvarar man mat i frysen på bästa sätt?

Rätt förpackning är viktigt för att hålla din frysta mat färsk och säkert förvarad. Här är allt du behöver veta för att förvara din mat på ordentligt i frysen:

Välj förpackningar som är anpassade för att frysa in mat

Att välja rätt behållare för din frysta mat är viktigt för att bevara livsmedlens kvalitet samt för att undvika frysbränna som uppstår när luft når matens yta och får den att torka ut. Frysbränna kan dessutom göra maten mer mottaglig för bakterier och andra skadliga föroreningar. Här är några lämpliga behållare för att frysa in mat:

 • Plastbehållare: Plastbehållare med tättslutande lock är ett populärt val för att frysa in mat. Se till att välja behållare som är särskilt utformade för frysning och är tillverkade av högkvalitativa material som är säkra för förvaring av livsmedel.
 • Glasbehållare: Glasbehållare med tättslutande lock är också ett bra alternativ för att frysa in mat. De är hållbara och ofarliga, men tenderar att vara tyngre och mer ömtåliga än plastbehållare.
 • Vakuumförseglade påsar: Vakuumförseglade påsar är ett annat populärt alternativ att använda för att frysa in mat, eftersom de avlägsnar luft från förpackningen och hjälper på så sätt till att förebygga frysbränna. Dessa påsar finns i olika storlekar och är speciellt praktiska för att förvara små eller enstaka portioner mat.

Hur förhindrar man frysbränna?

För att förhindra frysbränna samt hålla maten färsk bör du följa de här tipsen:

 • Avlägsna överflödig luft från behållarna: Innan du fryser in din mat ska du se till att avlägsna så mycket överflödig luft som möjligt från behållarna.
 • Packa in maten ordentligt: Paketera in maten i plast- eller aluminiumfolie innan du lägger den i en behållare då detta kan förebygga frysbränna ytterligare.
 • Förvara maten i rätt temperatur: Se till att förvara maten vid den rekommenderade temperaturen på -17 °C för att behålla dess färskhet och förhindra frysbränna.

Du kan se hur utbudet av frysta livsmedel påverkar konsumenternas köpbeteende här.

Tips på hur du märker frysta livsmedel

En av de mest användbara stegen innan du fryser mat är att märka förpackningarna ordentligt. En korrekt märkning hjälper dig att hålla reda på vad du har i frysen samtidigt som du kan sortera din mat så att de äldsta varorna används först.

Detta bidrar inte bara till att minska matsvinnet utan garanterar även att du äter hälsosam och färsk mat. Här är några viktiga tips att tänka på när du ska märka dina frysta matvaror:

 • Datum: Det är viktigt att märka maten med det datum som det läggs in i frysen eftersom det hjälper dig att hålla reda på hur länge maten har varit där och för att du sedan ska kunna avgöra om den fortfarande är ätbar. Använda en permanent markeringspenna eller en etikettmaskin för att skriva datumet på förpackningen.
 • Märk innehållet: Se till att märka innehållet i varje behållare; på så sätt kan du snabbt identifiera vad som finns i förpackningen och minska risken att äta något som inte längre är ätbart.
 • Förvara liknande saker tillsammans: Om du förvarar liknande saker tillsammans, till exempel grönsaker och frukt samt kött och rester, kan du snabbt identifiera vad du har i frysen vilket gör det enkelt för dig att hitta det du letar efter.
 • Använd ett tydligt och kortfattat språk: När du märker dina livsmedel ska du använda ett tydligt och kortfattat språk som är lätt att förstå då detta hjälper dig att snabbt identifiera vad som finns i förpackningen.

Varför är det viktigt att ha en organiserad frys?

Det är viktigt att organisera sin frys eftersom det bidrar till att bibehålla de frysta varornas kvalitet och hållbarhet genom att förhindra frysbränna. Det maximera även utrymmet i frysen samt göra det lättare att hålla reda på vad man har i den, vilket leder till en mer effektiv och välfungerande förvaringslösning för livsmedel.

Du kan ta del av en detaljerad undersökning om hur vissa använder sina frysar här.

Fördelar med en välorganiserad frys

En välorganiserad frys har många fördelar, bland annat:

 • Ökad effektivitet: När frysen är organiserad kan du snabbt och enkelt hitta det du behöver, vilket innebär att du inte behöver leta efter något onödigt länge.
 • Säkrare livsmedelsförvaring: En välorganiserad frys minskar risken för korskontaminering och gör det lättare att hålla koll på utgångsdatum, så att du inte äter mat som har blivit dålig.
 • Reducerar matsvinn: Genom att ha koll på vad du har i frysen kan du undvika att köpa dubbla varor och minskar på så sätt mängden mat som går till spillo.

Tips för att maximera utrymmet i din frys

Här är några tips för att maximera utrymmet i din frys:

 • Använd staplingsbara behållare: Staplingsbara behållare kan hjälpa dig att använda utrymmet i frysen på ett optimalt sätt.
 • Märk dina hyllor: Märk även hyllorna i frysen så att du snabbt och enkelt hittar det du behöver.
 • Förvara varor i stående läge: Om du förvarar dina matvaror i ett stående läge är det lättare att se vad du har samt minskar risken för att matvaror göms undan i frysens bakre del.

Hur man kan inventera sin frys 

Här är några tips för att hålla koll på vad du har för livsmedel i din frys:

 • Skriv en lista: Skriv ner vad du har i frysen och kryssa regelbundet av saker från listan när du har använt dem.
 • Använd en whiteboard: Placera en whiteboard i köket och skriv ner vad du har i frysen samt datumet då varorna frystes in.
 • Använd tekniken: Idag finns det många appar tillgängliga som är framtagna för att hålla koll på vad du har i frysen eller kylskåpet för att hjälpa dig att minska ditt matsvinn.

Om du är intresserad av ett kombinerat kylskåp där du inte bara kan förvara färska livsmedel, utan även frysta tack vare ett separat fack, kan du kolla in olika typer av kylfrysar här.

Om du däremot är intresserad av vitvaror med större kapacitet och en unik design kan du läda vår guide om side-by-side kyl/frys.

Att frysa mat är ett utmärkt sätt att bevara livsmedels färskhet och förlänga dess hållbarhet, men det är viktigt att man förvarar det ordentligt för att uppnå önskad effekt. I den här guiden har vi tagit upp de bästa sätten för att förpacka, märka och organisera frysta livsmedel för att se till att de är förblir fräscha och ätbara.

FAQ

Det bästa sättet att organisera en frys är att regelbundet inventera den, ta reda på vad du använder mest, använda smarta behållare samt förvara dina varor vertikalt. Frysindelare, fryskorgar och förvaringsbehållare är också användbara tillbehör för att organisera din frys.
Vilken betydelse har frysning för hantering av livsmedel?
Frysning förlänger livsmedlens hållbarhet samt håller de ätbart säkra genom att hindra tillväxt av mikroorganismer och bromsa enzymaktiviteten som gör att maten förstörs. När vattnet i livsmedlet fryser till is blir det inte längre tillgängligt för de mikroorganismer som annars utnyttjar vattnet för att växa.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta