Så fungerar brusreducerande hörlurar för att dämpa oönskade ljud

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Hörlurar med brusreducering är hörlurar med en inbyggd funktion som hjälper till att reducera oönskade ljud med hjälp av avancerad teknik för brusreducering. Brusreducering är särskilt användbart i miljöer med mycket buller och bakgrundsljud, som exempelvis på flygplan, tåg och fullsatta kontor.

Till skillnad från traditionella hörlurar eller öronproppar som bara blockerar en del ljud, använder brusreducerande hörlurar en teknik som analyserar ljuden omkring dig. Hörlurarna genererar sedan en motsatt ljudvåg som omintetgör ljudet, så att du kan njuta av det du lyssnar på i lugn och ro.

I den här artikeln kommer vi gå igenom hur tekniken i brusreducerande hörlurar faktiskt fungerar, vad för olika typer av brusreducerande hörlurar som finns på marknaden, samt vad de har för olika fördelar. 

Så fungerar brusreducerande hörlurar

Brusreducerande hörlurar använder avancerad teknik för att minska eller eliminera oönskade bakgrundsljud. Moderna brusreducerande hörlurar använder oftast en av två typer av brusreducerande teknik: aktiv brusreducering (ANC) eller passiv brusisolering. Aktiv brusreducering fungerar med hjälp av mikrofoner på utsidan av hörlurarna som fångar upp externa ljud. Hörlurarna använder sedan en inbyggd processor för att generera en motsatt ljudvåg som eliminerar det oönskade ljudet. Detta “anti-noise” som det kallas spelas upp i hörlurarnas samtidigt som det du lyssnar på, och minskar oljud och buller. 

Vid aktiv brusreducering sker processen i tre steg:

  • Identifiering: De inbyggda mikrofonerna i hörlurarna identifierar externt buller och fångar upp bullrets ljudvågor. Dessa ljudvågor analyseras av ett datorchip i hörlurarna som sedan beräknar bullrets frekvensen och amplitud.
  • Inversion/spegling: När datorchipet har analyserat ljudvågen genererar hörlurarna en ny ljudvåg för att kontra den ursprungliga vågen. Denna nya våg kallas för “anti-noise wave” eller inverterad våg. Den inverterade vågen har samma amplitud som den ursprungliga vågen, men med motsatt svängfas eller polaritet. När den inverterade vågen spelas upp genom hörlurarna tar den ut den den ursprungliga vågen som då dör ut, vilket ger en tystare miljö.
  • Output: Den inverterade vågen spelas upp i hörlurarna tillsammans med det ljudinnehåll du redan lyssnar på. Processen sker i realtid, vilket innebär att den inverterade vågen skapas och spelas upp inom en bråkdel av en sekund.

Passiv brusreducering förlitar sig på egenskaperna hos materialet som omger hörlurarna för att blockera externa ljud. I dessa hörlurar används material som kan absorbera ljud, såsom skum eller andra akustiska material som är bra på att minska mängden ljud som når ditt öra.

Olika typer av brusreducerande hörlurar

Det finns flera olika typer av brusreducerande hörlurar på marknaden att välja mellan. Här är några av de vanligaste typerna av brusreducerande hörlurar:

Over-ear-hörlurar med brusreducering
Over-ear-hörlurar med brusreducering är ett populärt alternativ bland hörlurar med brusreducering som levererar hög ljudkvalitet. Dessa hörlurar använder avancerad teknik för att du ska uppleva dig omsluten av ljudet i dina hörlurar. De stora kåporna på over-ear-hörlurar täcker hela örat och skapar en tätning som ytterligare hjälper till att blockera externt buller. Dessa hörlurars brusreducering kan därför fungera extra väl i högljudda miljöer som till exempel på flygplan, kontor eller i kollektivtrafiken. En annan fördel med over-ear-hörlurar med brusreducering är deras förmåga att förbättra ljudkvaliteten.

In-ear-hörlurar med brusreducering
In-ear-hörlurar med brusreducering är en typ av hörlurar som kommer i form av öronsnäckor. Hörlurarna använder aktiv brusreducering för att minska mängden externt oljud och buller medan du lyssnar på exempelvis musik eller ljudböcker. Genom att använda små mikrofoner inbyggda i öronsnäckorna identifierar hörlurarna externt buller och producerar sedan ljudvågor som går i 180 graders motsatt svängfas med det oönskade ljudet, vilket effektivt eliminerar det. Dessa hörlurar upplevs ofta vara bekvämare att bära under längre perioder än over-ear-hörlurar, eftersom de inte sätter lika stort tryck på ditt huvud och dina öron. 

On-ear-hörlurar med brusreducering
On-ear-hörlurar med brusreducering är en typ av hörlurar som sitter ovanpå örat, snarare än att helt omsluta det som over-ear-hörlurar. On-ear-hörlurar använder aktiv brusreducering för att minska mängden externt oljud. I likhet med in-ear-hörlurar med brusreducering använder även on-ear-hörlurar mikrofoner för att identifiera oönskade ljud och producerar sedan ljudvågor som omintetgör oljudet. 

Trådlösa brusreducerande hörlurar
Trådlösa brusreducerande hörlurar ansluts till ljudkällor via Bluetooth vilket eliminerar behovet sladdar. Även trådlösa brusreducerande hörlurar använder aktiv brusreducering som med hjälp av mikrofoner identifierar oönskade ljud för att sedan producera ljudvågor som omintetgör oljudet. 

Fördelar med brusreducerande hörlurar

Hörlurar med brusreducering erbjuder flera fördelar:

  • Minskar externt oljud: Brusreducerande hörlurar använder avancerad teknik för att minska mängden externt oljud. Detta kan vara särskilt användbart i bullriga miljöer som på flygplan, på ett fullsatt kontor eller på en vältrafikerad gata. Genom att minska externt oljud underlättar hörlurarna att hålla uppe din koncentrationsförmåga.
  • Förbättrad ljudkvalitet: Förutom att minska externt oljud kan brusreducerande hörlurar också ge bättre ljudkvalitet. Genom att eliminera bakgrundsljud kan du uppleva det som att hörlurarna förstärker andra ljudfrekvenser som då hörs tydligare. Detta kan göra stor skillnad när du lyssnar på musik eller podcasts med komplex ljudbild.
  • Förbättrad komfort när du lyssnar länge: Hörlurar med brusreducering är utformade för att sitta ordentligt i eller över dina öron, vilket ger en bekväm passform när du använder hörlurarna under längre tid. Detta kan vara särskilt viktigt för dig som ofta använder dina hörlurar långa stunder, till exempel under en lång flygresa eller när du sitter och arbetar på ett projekt.
  • Förbättrad säkerhet: Genom att minska behovet av att skruva upp volymen på dina hörlurar i bullriga miljöer kan brusreducerande hörlurar bidra till att skydda din hörsel. Att lyssna på högt ljud under längre perioder kan skada dina öron och kan med tiden leda till hörselnedsättningar. Brusreducering kan hjälpa till att förhindra detta genom eliminera behovet att skruva upp ljudet på dina hörlurar till en farlig ljudnivå. 

FAQ

Fungerar brusreducerande hörlurar mot alla typer av oönskade ljud?
Hörlurar med brusreducering fungerar bäst för konstanta, lågfrekventa ljud som flygplansmotorer eller luftkonditioneringsaggregat. Brusreduceringstekniken är mindre effektiv när det kommer till att motverka plötsliga ljud som röster eller biltutor.
Nej, hörlurar med brusreducering kan inte helt och hållet stänga ute externa ljud. Brusreduceringen är utformad för att minska mängden externt oljud, men visst buller kan fortfarande höras, speciellt vid mycket höga volymer.
Kan brusreducerande hörlurar skada min hörsel?
Nej, hörlurar med brusreducering är utformade för att hjälpa till att skydda din hörsel genom att minska behovet av att skruva upp ljudvolymen till farliga nivåer i bullriga miljöer. Att lyssna på hög musik under längre perioder kan dock fortfarande leda till hörselskador.
Kan jag använda brusreducerande hörlurar när jag tränar?
Ja, brusreducerande hörlurar kan användas under träning, men det är viktigt att välja en modell som tål svett och som har bra passform så att de inte trillar ut.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta