Stavmixer Test – De bästa stavmixrarna – Experternas Betyg – Bäst i Test guide

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

En stavmixer är ett fantastiskt verktyg i köket som är perfekt till när du ska mixa, vispa eller hacka. Du kan använda en stavmixer till många olika maträtter som soppor, smoothies, vispgrädde, puréer och mycket mer.

Det kan dock vara svårt att veta vilka som är de bästa stavmixrarna på marknaden.

I denna artikel har vi gått igenom en lång rad olika tester så att du enkelt och bekvämt kan få en överblick över vilka stavmixrar som har blivit korade till ”bäst i test”.

Vi har gått igenom tester från några av de mest erkända testmagasin och tidningar och samlat alla i denna artikel. Nedanför kan du läsa om fördelarna med de olika testvinnarna och längst ner kan du hitta länkar och källor till testerna som vi refererar till.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Det här testet av stavmixrar innehåller:

🔸 Genomgång av testvinnande stavmixrar
🔸 Goda recept där man använder stavmixern
🔸 Genomgång av alla testkällor vi har gått igenom


Bamix Mono Stavmixer

✅ Testvinnare i Politiken.dk

Konsumentmagasinets-favoritbamix mono spiral stavblender test

 

.
Här får du ännu en stavmixer av högsta kvalitet från schweiziska Bamix.

Denna stavmixer är både smidig och otroligt enkel att rengöra och kräver lite plats. Du rengör den enkelt genom att ta bort den nedersta delen och skölja den under vattenkranen.

Den har en mycket hög prestanda och den når upp på hela 17.000 varv/min, vilket gör att den enkelt krossar frusna saker.

Bamix Mono är utrustad med en DC motor (140 watt) vilket gör att den använder mindre ström än många andra stavmixrar utan att kompromissa med styrka och kvalitet.

Det medföljer 4 knivar samt en kanna. Bamix Mono har blivit korad som testvinnare av den danska tidningen Politiken där maskinen bl.a. blev bedömd på dennes förmåga att hacka grönsaker, grepp, ljudnivå och rengöring. Politiken.dk skriver följande: ” Detta är en riktig vinnarmaskin. Den är fantastiskt bra, enkel att använda och den purear riktigt bra”

Här kan du vara säker på att göra ett bra köp och du får en stavmixer som håller i 25+ år.


Bamix Superbox

✅ Testvinnare hos TV2 Norge

Bamix Superbox

 

.
Bamix Superbox är en kraftig stavmixer med en effekt på 200 watt som är den perfekta assistenten i köket. Den är både kraftfull och mycket effektiv.

Det medföljer flera olika verktyg till denna modell:

1) En vanlig vispskiva som kan användas till vispgrädde och liknande.
2) En vispskiva med hål som kan användas till att göra dressing eller aioli.
3) Ett multifunktionsblad som används till att krossa istärningar. Detta blad är perfekt till soppor och smoothies.

Dessutom har denna stavmixer SliceSy som river, hackar och skivar extremt effektivt, vilket gör att du snabbt och enkelt kan skiva potatis till gratäng eller riva morötter. Med SliceSy medföljer det 2 skivor till att skära med och 3 olika rivskivor i olika storlekar.

Bamix Superbox är tillverkad i Schweiz, där Bamix har tillverkat köksutrustning sedan 1954. Bamix Superbox är mycket hållbar och enkel att rengöra vilket är en stor fördel när du har mycket att göra i köket. Det är riktigt många professionella kockar runt om i världen som använder denna modell.

På TV2 Norge testade två kockar flera olika modeller. Båda var eniga om att Bamix var den självklara testvinnaren.


KitchenAid Stavmixer

Toppbetyg hos svenska Råd & Rön
Toppbetyg hos danska Tænk

Kitchenaid stavmixer

 

Stavmixern från KitchenAid klarar sig riktigt bra i tester från både svenska Råd & Rön och danska Tænk. Mixern hyllas speciellt för sin design, robusthet och användarvänligheten. Trots att mixern bara har en effekt på 180 W, så klarar den sig riktigt bra i tester och klättrar hela vägen upp till toppen när det gäller blandningsförmåga.

Stavmixern har tre utbytbara knivblad och fem hastigheter och är mycket mångsidig. Den kan både krossa is, skära kött, skumma mjölk till kaffet, vispa grädde och göra smoothies och majonnäs. Det medföljer även en hel del extrautrustning till denna stavmixer, bl.a. en borste, en minihackare och en kanna till mixern. Den extra långa armen betyder att du kan använda mixern i större grytor eller skålar. Stavmixern utmärker sig också i testen genom att vara mycket tyst. Den kan köpas i röd, svart och krämfärg.

Var uppmärksam på att just denna modell har gått ut, och inte längre säljs i Sverige. Ovanstående är en nyare modell och i stort sett helt identisk med den gamla modellen, dock förbättrad.


Braun MQ3025 Spaghetti

✅ 5 av 5 stjärnor hos testsajten Trustedreviews.com

Braun MQ3025 Spaghetti

 

Den framstående internationella hemsidan Trustedreviews.com testar kontinuerligt olika konsumentprodukter, och här har deras testpanel provat stavmixrar och kommit fram till marknadens sex bästa modeller. Braun MQ3025 Spaghetti får toppbetyg av panelen och hamnar därför bland dessa topp sex.

Mångsidig stavmixer till ett överkomligt pris

Braun MQ3025 Spaghetti är en annan stavmixer från Braun, och den här modellen är en av det tyska märkets lite billigare stavmixrar. Modellen håller fortfarande en mycket hög kvalitet, men motorn på 700 watt är inte riktigt lika kraftfull som hos andra modeller från Braun. 700 watt är dock fortfarande en någorlunda kraftfull motor, och det här är också en modell som kan bli en mångsidig medhjälpare i köket.

På den här stavmixern kan man nämligen byta mellan olika tillbehör, och den kan därför göra mycket mer än att bara mixa. Man får med både mixerstav, kanna, visp och minihackare med Braun MQ3025 Spaghetti, vilket innebär att modellen både kan vispa, hacka och mixa ingredienser.

Enkelt att växla mellan funktionerna

Den här modellen kan göra flera saker eftersom att man kan byta mellan olika tillbehör. Själv bytet går dessutom enkelt och bekvämt med funktionen EasyClick, som gör att man bara kan klicka av och på tillbehören. För att klara av jobben ordentligt har Braun MQ3025 Spaghetti även en PowerBell Plus-teknik med knivar som kan hantera både hårda och hela ingredienser. Detta innebär att man slipper stå och skära ingredienserna i mindre bitar för hand i förväg, och tekniken säkerställer även att man kan finhacka ingredienserna.

Den här stavmixern från Braun har två olika hastighetslägen. Den är även utrustad med en bekväm Grip-yta som förbättrar säkerheten genom att se till att modellen ligger bättre i handen.

Bäst i sin prisklass

Braun MQ3025 Spaghetti har granskats av testpanelen hos Trustedreviews.com, och de är mycket förtjusta i modellen. Det första de påpekar är det riktigt bra priset, och de förklarar att man inte hittar en bättre mixer för samma pris.

Experterna nämner i stort sett bara fördelar med modellen, och de tycker särskilt bra om dess förmåga att förbereda ingredienser. Stavmixern har dessutom ett riktigt bra grepp, vilket gör att den är enkel att hålla fast i under arbetets gång. Faktum är att experterna bara nämner en nackdel med modellen, men det är egentligen mer en reflektion om namnet. Experterna menar nämligen att Braun MQ3025 Spaghetti inte är användbar för spaghetti.

Fördelar med Braun MQ3025 Spaghetti:
Överkomligt pris
Kan både vispa, hacka och mixa
Enkelt att växla mellan tillbehör med EasyClick
Två hastighetslägen
Grip-yta gör att mixern ligger bra i handen


Dualit stavmixer

✅ Rekommenderas av den brittiska TV-kanalen BBC

Dualit stavmixer

 

Dualit stavmixer har testats av den stora public service-leverantören i Storbritannien – BBC. BBC har en hel avdelning tillägnad mat och hushåll, och experterna därifrån har hittat marknadens fem bästa stavmixrar. Dualit stavmixer är en av dessa fem, och det beror på att modellen klarar sig riktigt bra på alla testpunkter.

Bra hjälpreda i köket

Dualit stavmixer är en kvalitetsmixer som inte hör till de billigare modellerna. I gengäld får man dock en kraftfull stavmixer med en motor på 700 watt som är gjord för att klara av alla tänkbara jobb i köket.

Dualit stavmixer är designad för att vara konsumentens hjälpreda i matlagningsprocessen, och därför levereras modellen med olika tillbehör – nämligen en mixerstav, ballongvisp, mixerkanna och minihackare. Dessa tillbehör gör att användningsområdet är betydligt bredare än för en vanlig stavmixer.

Många funktioner

Dualit stavmixer kan därför användas till många olika jobb i köket. Vispen är specialdesignad för att kunna vispa både äggvitor och vispgrädde lätt och luftigt, och minihackaren har ett påfyllningshål som gör att man kan tillsätta ingredienser lite eftersom.

Dualit stavmixer är alltså en enda produkt som kan både hacka, mosa, vispa och mixa. Det här är dessutom en riktigt snygg stavmixer i krom med en stilren och enkel design. Den har även flera olika hastighetslägen.

Mycket ergonomisk

Expertpanelen från BBC Food är väldigt förtjusta i Dualit stavmixer, och enligt dem är det här en funktionell stavmixer som är bra på alla parametrar. Experterna framhäver särskilt modellens ergonomi och förklarar att den här stavmixern ligger oerhört bra i handen, vilket gör att den känns säkrare att använda. Eftersom att modellen suger väldigt lite på lägre hastigheter är den då lättare att föra runt i grytan eller skålen.

Experterna har även tagit en närmare titt på minihackaren, och de förklarar att den är både effektiv och användarvänlig. Utöver detta ger vispen en riktigt bra vispad grädde på ett mjukt sätt, och experterna är faktiskt så förtjusta i Dualit stavmixer att de inte hittar några nackdelar med modellen.

Fördelar med Dualit stavmixer:
Kvalitetsstavmixer med en effekt på 700 watt
Många tillbehör
Kan både vispa, hacka, mosa och mixa
Flera hastighetslägen
Mycket ergonomisk stavmixer


Smeg stavmixer

✅ 93 av 100 poäng hos det stora brittiska magasinet Good Housekeeping Institute

Smeg stavmixer

 

Smeg stavmixer har granskats och recenserats av det brittiska magasinet Good Housekeeping Institute. Modellen får i slutändan 93 av 100 poäng av de brittiska experterna.

Experterna tycker framförallt bra om att den här modellen är effektiv och att den presterar bra i så gott som alla deras tester. De skriver även att det är en fördel att modellen finns i flera olika färger.

Good Housekeeping Institute hittar inte särskilt många nackdelar med den här stavmixern. De påpekar dock att modellen är ganska stor och att den därmed är lite svår att förvara. Experterna anmärker även på att stavmixern inte hackar riktigt jämnt.

Effektiv stavmixer med massor av tillbehör

Smeg stavmixer har en retroinspirerad design som är tillräckligt stilren och elegant för att lämnas framme på köksbänken. Den här modellen behöver alltså inte gömmas undan i ett skåp. Alla metalldelar är dessutom gjorda av rostfritt stål.

Den här stavmixern är gjord för att vara en hjälpande hand i köket och har därför flera olika tillbehör. Det ingår nämligen en bägare på 1,4 liter, en minihackare, en visp och en grönsaksmosare.

Smeg stavmixer kan därför användas till flera olika uppgifter. Tack vare motoreffekten på 700 Watt kan modellen dessutom hantera många olika ingredienser.

Experternas kommentar: Bra till lite av varje

Experterna från Good Housekeeping Institute tycker överlag väldigt bra om Smeg stavmixer. I sin recension förklarar de nämligen att den här modellen presterar bra i alla deras prövningar.

Så gott som allt hos den här stavmixern beskrivs som antingen robust, effektivt eller helt enkelt en fördel. Detta täcker bland annat modellens design, användarvänlighet och funktioner.

Good Housekeeping Institute skriver bland annat att stavmixern fungerar fantastiskt för kaksmet och milkshake. De förklarar även att modellen är enkel att använda eftersom att alla inställningar är lätta att hitta och justera.

Experterna från Good Housekeeping Institute har i stort sett bara positiva saker att säga om Smeg stavmixer. De nämner dock att det uppstår ett visst sug när man gör puré samt att modellen hackar lite ojämnt.

Sammantaget förklarar experterna att Smeg stavmixer är en bra produkt som är perfekt för konsumenter som tycker om snabba recept.

Ergonomisk modell med Flowblend-system

Mixerhuvudet på Smeg stavmixer är försett med ett Flowblend-system som ger modellen sin praktiska form. Tack vare detta system lämnas det inte några klumpar när man till exempel mixar en sås eller soppa.

Smeg stavmixer har dessutom ett ergonomiskt handtag med ett halksäkert grepp. Detta ser till att man alltid har ett ordentligt grepp om stavmixern när man använder den.

Den här modellen har även en justerbar hastighet samt en turbofunktion. Eftersom att alla medföljande tillbehör tål maskindisk slipper man dessutom diska dessa för hand.

Fördelar med Smeg stavmixer:
Fungerar bra till det mesta i köket
Ergonomiskt handtag
Flowblend-system
Retroinspirerad design
Justerbar hastighet och turbofunktion

I den här videon från Smeg kan du se en presentation av Smeg stavmixer:


Ska jag köpa en stavmixer eller en vanlig mixer?

Frågan om vad som skulle passa dig bäst beror på flera olika faktorer.

Fördelen med en stavmixer är att den är liten och smidig jämfört med en vanlig mixer. Den tar mindre plats, är snabbare att rengöra och mer flexibel. Men om du ska mixa större saker eller mängder så rekommenderar vi att du köper en vanlig mixer. En stavmixer är perfekt till att mixa soppor, smoothies, vispgrädde och blanda ingredienser.

Generellt bör du se en stavmixer som ett litet hjälpmedel som enkelt och snabbt kan mixa mindre saker, men den kan inte alltid ersätta en vanlig mixer.


Många möjligheter med stavmixer

Whiteaway.se har gjort en liten guide där de beskriver några av de möjligheter du har med en stavmixer. En stavmixer består av en stav med roterande knivblad i botten som är ytterst effektiv till att mixa mindre mängder av ingredienser.

Whiteaway poängterar i deras guide att det är mycket viktigt att rengöra stavmixern direkt efter användning, så att matrester inte fastnar på den. Det rekommenderas vanligtvis att man rengör den för hand och kom ihåg att alltid ta ut kontakten innan du rengör den.

Det är även viktigt att torka den ordentligt efter att du har rengjort den.


Recept

Här nedanför har vi samlat ett par recept som är perfekta att använda en stavmixer till. Du kan hitta recept på både middag, efterrätter och tillbehör.

Middagsrecept:

Krämig purjolökssoppa med kungsräkor
Krämig purjolökssoppa med kungsräkor– 2 personer

Ingredienser 
1 purjolök
0,2 liter grönsaks- eller kycklingfond
0,2 liter grädde
4 kungsräkor
Vitt vin
Olivolja för stekning
Salt och peppar

Börja med att ta bort det gröna från purjolöken och skär den vita delen i strimlor. Fräs den strimlade purjolöken i en gryta med olja och kyl sedan ned den med lite vitt vin. Tillsätt grädden och fonden och låt blandningen sjuda på svag värme i ungefär 4 minuter. Krydda därefter med salt och peppar och mixa soppan med en stavmixer tills den får en grön och skummig konsistens.

Skala räkorna, ta bort inälvorna och skär sedan räkorna i tärningar. Krydda dem med salt och peppar och bryn dem snabbt i en varm stekpanna med olivolja. Lägg dem därefter på en bit hushållspapper som suger upp fettet.

Tillsätt räkorna i soppan precis innan servering.

Du kan läsa hela receptet här.

Karamelliserad löksoppa med parmesantoast
Karamelliserad löksoppa med parmesantoast– 6-8 personer

Ingredienser
1,5 kg skalad lök
115 gram osaltat smör
2 msk olivolja
2 lagerblad
2 tsk färsk timjan
25 gram vetemjöl
250 ml torrt vitt vin
100 ml torr sherry
2 liter oxbuljong
1 fransk baguette
1 vitlöksklyfta
170 gram parmesanost
Salt och peppar

Det här receptet använder flera av funktionerna hos en modern stavmixer.

Börja med att använda stavmixerns tillbehör för hackning för att hacka eller strimla löken.
Värm upp både smör och olja i en tjockbottnad kastrull och tillsätt lök, pressad vitlök, lagerblad och timjan. Rör om och låt blandningen koka under lock på låg värme i 15-20 minuter. Ta av locket och koka sedan blandningen i ytterligare 20 minuter under omrörning. Därefter ska löken vara karamelliserad och ha fått en gyllenbrun färg.

Tillsätt mjölet under omrörning och se till att alla klumpar försvinner. Häll sedan i vitt vin, sherry och buljong och låt koka upp. När blandningen har kokat upp ska den sjuda på lägre värme i 15 minuter.

För att göra parmesantoasten börjar du med att använda stavmixerns tillbehör för rivning för att riva parmesanosten. Lägg sedan den rivna osten på två brödskivor och grilla dem på ena sidan.

När soppan är färdig kan du hälla upp den i två skålar och servera den tillsammans med parmesantoasten och eventuellt lite riven parmesanost ovanpå soppan.

Du kan läsa hela receptet här.

Recept på efterrätter:

Hemmagjord bananglass
Hemmagjord bananglass– 2 personer

Ingredienser
2 bananer
Nötter (gärna hasselnötter eller mandlar)
Lite mjölk

För den här glassen behöver man inte någon glassmaskin, bara en stavmixer. Skala bananerna och frys in dem. Ta sedan ut dem ur frysen 10 minuter innan du vill äta glassen.

Mixa de frysta bananerna med stavmixern och tillsätt nötter och mjölk. Mixa tills blandningen är krämig. Om man vill kan man även tillsätta annan fryst frukt.

Du kan läsa hela receptet här.

Mangosorbet 
Mangosorbet– 4 personer

Ingredienser
375 gram strösocker
125 ml limesaft
500 ml vatten
Rivet skal från 1 lime
6 färska mangofrukter

Börja med att skala och hacka mangon och ta bort kärnorna. Häll sedan strösocker, limesaft, rivet limeskal och vatten i en gryta och låt koka upp.

När det kokat upp ska blandningen sjuda i ungefär 5 minuter. Det kommer att bildas skum under kokningen. Ta bort detta skum när blandningen sjudit färdigt och låt sedan blandningen svalna.

När det svalnat helt ska du mixa ihop limeblandningen med mangofrukterna med en stavmixer. Mixa tills du får en jämn konsistens.

Häll därefter massan i en skål och ställ in den i frysen. Låt den stå där i 3-4 timmar tills den är fast och har blivit till en sorbet.

Ta ut sorbeten ur frysen efter 3-4 timmar och låt den vila ungefär 10 minuter innan servering.

Du kan läsa hela receptet här.

Fruktrullar
Fruktrullar
Ingredienser
4 blandade frukter (beroende på vad du själv tycker om, men till exempel äpplen, päron eller persikor)
½ kopp vatten
1 tsk citronsaft
Eventuellt 1 msk honung

Det här receptet är bra för att få barn att äta mer frukt – det omvandlar nämligen frukt till snacks.

Börja med att skala frukterna, ta bort kärnorna och skära frukten i tärningar.

Koka upp vattnet tillsammans med frukten och tillsätt citronsaft och honung när blandningen har kokat upp. Sänk sedan till medelvärme och låt blandningen stå tills frukten är genomkokt och lätt att mosa.

Mixa därefter blandningen med en stavmixer tills det blir en fruktpuré. Häll upp purén på en plåt med bakplåtspapper och bred ut till ett lager med en tjocklek på ½ cm.

Baka purén i ugnen 8-10 timmar i en temperatur på 65-80 grader. Ta ut plåten, rulla ihop fruktlagret och skär det i mindre bitar.

Du kan läsa hela receptet här.

Recept på tillbehör:

Snabb hemmagjord ketchup
Snabb hemmagjord ketchup
Ingredienser
500 gram färska, mogna tomater
1 litet äpple
1 lök
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk kanel
½ tsk 5-spice-krydda (eller stött kryddpeppar)
125 gram brun farin
1 dl inläggningsättika

Börja med att hacka tomater, lök, äpple och vitlök grovt. Lägg alla dessa ingredienser i en kastrull tillsammans med ättika och kryddor och koka blandningen tills äppelbitarna är mjuka.

Mixa sedan blandningen till en puré och smaka av med farinsocker och ättika. Om ketchupen har för tunn konsistens kan man reda den med Maizena.

Häll upp ketchupen i skållade glasburkar och förvara i kylskåpet.

Du kan läsa hela receptet här.

Hemmagjord majonnäs
Hemmagjord majonnäs– räcker till ungefär 2 dl majonnäs

Ingredienser
1 äggula
Eventuellt ½ äggvita
1 nypa salt
½ tsk citronsaft
1,5 deciliter neutral olja (till exempel solrosolja)

Börja med att hälla äggulan och eventuellt äggvitan i en skål tillsammans med salt och citronsaft. Blanda ihop det med stavmixern. Tillsätt därefter oljan lite i taget samtidigt som du mixar. Det är väldigt viktigt att det inte kommer i för mycket olja, för då separerar den färdiga majonnäsen. Sluta hälla i olja när äggulan inte kan ta upp mer olja. Skålla en glasburk, häll upp majonnäsen och förvara den sedan i kylen. Majonnäsen håller i upp till en vecka i kylskåp.

Du kan läsa hela receptet här.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka stavmixrar är bäst i test?

Philips HR2653/90, Bamix Swissline XL stavmixer, Bamix Mono Stavmixer, Philips Avance HR1673/90, Bamix Superbox, Braun Multiquick 7 stavmixer MQ700 och Braun MQ3025 Spaghetti

🤓 Hur testas stavmixrar?

Stavmixrarna har bedömts baserat på hur bra de mixar samt deras användarvänlighet, byggkvalitet och ljudnivå.

🤔 Vilken typ av blender ska jag välja?

Det finns tre olika typer av blendrar att välja mellan: Den klassiska blendern som fungerar bra till så gott som allt som ska mixas. Den här typen tar dock stor plats och är besvärlig att rengöra. Ett annat alternativ är en stavmixer. Detta är en väldigt mobil produkt som, bortsett från att krossa is, klarar av så gott som alla uppgifter. Slutligen finns det smoothieblendrar som är kompakta och utmärka för att göra smoothie. Med dessa krävs det dessutom knappt någon rengöring alls direkt efter att man använt dem. En smoothieblender kan dock inte ersätta en klassisk blender helt och hållet. 


Test av stavmixers – Dessa tester har vi genomgått:

Tænk.dk 🇩🇰
Det danska konsumentrådet Tænk.dk testade 34 olika stavmixrar under 2015. Deras resultat visar att varken den billigaste eller den dyraste var den bästa. Många av de bästa låg faktiskt i den billigare änden, vilket också var fallet med Braun Multiquick 7, som blev korad till vinnare.

Därmed kom de tre testvinnarna från samma producent, i samma produktserie. Det var Braun Multiquick 7 MQ700, Braun Multiquick 7 MQ725 och MQ735 som fick titlarna som bästa stavmixrar.

Tænk´s experter fokuserade på egenskaper, användarvänlighet, rengöringsvänlighet, kvalitet och ljudnivå, som dom avgörande faktorerna. Du kan läsa hela testet här. Observera att det kräver ett betalt medlemskap hos Tænk.dk för att läsa hela testet.

Gastromand.dk 🇩🇰
Gastromand.dk är Danmarks största online community om gastronomi och köksgrejer för män. På Gastromand finns det ett stort intresse och passion för gastronomi och deras mission är att vara Danmarks största och bästa community om mat och dryck – av och för män. De har testat Bamix Swissline 200 som de har gett 6 utav 6 stjärnor i deras test. Du kan läsa hela testet gratis här.

Politiken.dk 🇩🇰
Den danska tidningen Politiken hade besök av livsmedelsteknikern Lone Lysdal från Karolines Kök, som testade 8 stavmixrar. Lone testade deras förmåga att mixa soppor av potatis, selleri, purjolök och morötter. Dessutom kikade hon på hur ergonomin, ljudnivå och hur enkla de var att rengöra. Du kan läsa hela testet här på politikens hemsida.

Søndagsavisen.dk 🇩🇰
Den danska tidningen Søndagsavisen publicerade 2015 ett test baserat på ett resultat från det tyska laboratoriet SLG, som hade testat åtta stavmixrar för under 500 kr.

I testet fick de till uppgift att mixa 6 olika rätter. Bland annat sparrissoppa, grönsaksjuice och majonnäs. Därefter bedömde laboratoriet slutresultatet.

De fick också betyg för hur lätta och komfortabla de var att använda samt deras ljudnivå. Vinnaren blev Braun MQ300. Du kan läsa testet gratis genom att klicka här.

TV2.no 🇳🇴
De två norska kockarna Thomas Kongstad och Paulius Gasparavicius genomförde ett test av 10 olika stavmixrar. Testets dyraste stavmixer, Bamix Deluxe superbox blev en solklar vinnare. Du kan läsa hela testet på TV2 Norges hemsida här.

Göteborg Posten 🇸🇪
Göteborgs Posten har också kikat närmare på testet från det tyska laboratoriet SLG.
Du kan läsa hela testet på deras hemsida här.

Testfakta.se 🇸🇪
På Testfaktas hemsida visar de ett test som de har beställt från det tyska laboratoriet SLG. I testet undersöks 6 olika stavmixrar, där de har testat deras förmåga att mixa 6 olika ingredienser. Man har också kikat närmar på design, ljudnivå och kvalitet. Du kan läsa hela testet här.

Trustedreviews.com 🇺🇸
Trustedreviews.com är en internationell testsajt som genomför en mängd expertundersökningar och -tester av de senaste elektroniska konsumentprodukterna. Trustedreviews.com arbetar för att förse sina besökare med den bästa och mest aktuella informationen om produkterna, samt se till att de är välinformerade innan de investerar i en produkt. Här har Trustedreviews.com provat sex olika stavmixrar. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧
Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som huvudsakligen granskar elektroniska produkter som den vanliga konsumenten använder i hemmet, och de fokuserar framför allt på TV, dator, mobiltelefoner och köksprodukter. Här har Expertreviews.co.uk provat ett stort antal stavmixrar och kommit fram till vilka som är bäst på marknaden. Klicka på den här länken för att läsa mer.

BBC 🇬🇧
BBC är Storbritanniens nationella public service-leverantör av både radio och TV, och utöver detta har de även en mängd internationella kanaler. BBC fokuserar på nyheter, men de sänder även underhållning och informationsprogram. Här har BBC tagit reda på vilka fem stavmixrar som är bäst på marknaden. Klicka på den här länken för att läsa mer.

Good Housekeeping Institute🇬🇧
Hos brittiska Good Housekeeping Institute kan man som konsument hitta både fakta, information och bedömningar av olika produkter för hemmet. De provar och recenserar även olika produkter för att sedan dela resultaten med konsumenterna. Good Housekeeping Institute har till exempel testat och recenserat Smeg stavmixer. Klicka på den här länken om du vill läsa mer om granskningen av Smeg stavmixer.

Allesbeste.de 🇩🇪
Allesbeste.de är ett tyskt testmagasin som testar och recenserar olika konsumentprodukter inom bland annat teknik och hushåll. De har till exempel provat Philips HR2653/90 i ett större test av flera olika stavmixrar. Du kan läsa undersökningen i sin helhet hos Allesbeste.de.

Testberichte.de 🇩🇪
Testberichte.de är ett tyskt testmagasin som samlar och analyserar resultat från olika tyska tester och användarrecensioner. Här gäller det till exempel en granskning av stavmixern Philips HR2653/90. Du kan läsa mer om undersökningen hos Testberichte.de.

Kundomdömen ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Marknaden för stavmixrarna är stor och bara utvalda modeller tas med i de olika testerna. Det betyder inte att de modeller som inte granskats är sämre – de har bara inte testats ännu. Till vår genomgång av olika stavmixrarna har vi på Konsumentmagasinet därför även läst kundomdömen hos bland annat och Whiteaway. Vi har undersökt vad vanliga konsumenter tycker om produkterna, vilket utgör ett bra komplement till expertbedömningarna.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Philips HR2653/90

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk 
Toppbetyg hos det tyska testmagasinet Allesbeste.de 
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de

Philips HR2653:90

.
Philips HR2653/90 har testats av tre olika expertkällor: det danska konsumentrådet Tænk samt de tyska testmagasinen Allesbeste.de och Testberichte.de.

Experterna har provat hur bra stavmixern klarar av olika uppgifter samt bedömt dess prestanda, funktioner, användarvänlighet och användbarhet. Den här modellen går hem hos alla experter och får därför fina betyg hos samtliga källor.

ProMix-teknik

Philips HR2653/90 är en stark och kraftfull stavmixer som även är utformad med en känsla för estetik.

Det här är nämligen en snygg produkt med en elegant design. Stavmixern har dessutom ett ergonomiskt handtag och välplacerade knappar som är lätta att komma åt när man använder mixern.

Modellen har en trekantig utformning längst ner, något som både ser fint ut och fyller en praktisk funktion.

Den trekantiga formen är nämligen en del av mixerns unika ProMix-teknik, som även innefattar en speciell utformning av skärbladet. Denna teknik skapar ett optimalt flöde och gör att man får bra resultat oavsett uppgift.

Apparaten har även en hög motoreffekt på 800 watt. Tack vare den kraftfulla motorn och ProMix-tekniken kan man mixa så gott som alla typer av ingredienser med den här stavmixern.

En hel liten köksmaskin för många olika ändamål

Philips HR2653/90 är gjord för att kunna användas till alla möjliga uppgifter i köket. Utöver själva mixerstaven levereras modellen därför även med en välfungerande visp och en hackare.

Tack vare detta kan man både hacka, skära och mixa och göra till exempel smoothie, juice, soppa och pesto.

Den höga motoreffekten gör dessutom att stavmixern kan hantera både mjuka frukter och hårdare ingredienser som grönsaker, nötter och frön. Det finns dessutom en speciell funktion för att göra smoothie.

Stavmixern har enkla kontroller och en steglös justering av hastigheten. Det finns även en så kallad SpeedTouch-teknik som gör det enkelt att öka hastigheten vid behov med hjälp av en turboknapp.

För en unik uppsättning ingår det dessutom en behållare på 0,5 liter som kan användas när man mixar sina ingredienser.

Experterna: Högkvalitativ stavmixer

Philips HR2653/90 har bland annat granskats av det tyska testmagasinet Allesbeste.de. Experterna därifrån blev väldigt imponerade och gav i slutändan modellen en andraplats i sin undersökning av 20 olika stavmixrar.

Allesbeste.de berömmer framförallt den höga kvaliteten hos den här modellen. De berättar även att mixern är effektiv, att den arbetar snabbt samt att den klarade av alla deras tester perfekt.

Stavmixern har dessutom en ergonomisk utformning som gör att den ligger bra i handen. Den är därför väldigt bekväm att hantera och arbeta med.

De tyska experterna hittar inte många nackdelar med den här modellen. De påpekar dock att det är lite svårt att ta lös tillbehören från basenheten.

Det andra tyska testmagasinet, Testberichte.de, är också förtjusta i den här modellen. Deras experter förklarar att stavmixern känns som en hel liten köksmaskin eftersom att den kan användas till så många olika uppgifter.

Det är enkelt att byta mellan olika tillbehör och maskinen fungerar särskilt bra till lätt kaksmet, sås, grädde, ost, nötter, grönsaker och kött. Den fungerar dock inte lika bra till tyngre bröddeg.

Stavmixern levereras med en bra behållare och är dessutom enkel att rengöra. Det är även lätt att byta hastighet. Hastighetsknappen går dock inte att låsa, vilket är en nackdel.

Det danska konsumentrådet Tænk har också recenserat Philips HR2653/90. Eftersom att Tænks tester inte är gratis måste man dock betala en avgift för att kunna läsa resultaten av undersökningen. Det finns en länk till testet längst ner i den här artikeln. 

Specifikationer – Philips HR2653/90:
🔴 Typ: Stavmixer
🔴 Tillverkare: Philips
🔴 Effekt: 800 watt
🔴 Antal hastighetslägen: Steglös
🔴 Kapacitet, skål: 0,5 liter
🔴 Visp: Ja
🔴 Degkrok: Nej
🔴 Hackare: Ja
🔴 Höjd: 24 cm
🔴 Vikt: 0,8 kg 

Fördelar med Philips HR2653/90:
 Kraftfull stavmixer
ProMix-teknik
Läcker design
Steglös hastighetskontroll
Kan användas till många uppgifter i köket


Braun Multiquick 7 MQ 745

✅ Populär bland konsumenterna
✅ Vidareutveckling av testvinnare

Braun Multiquick 7 MQ 745

Braun Multiquick 7 MQ 745 är en senare modell av äldre testvinnare som har fått fina betyg hos bland annat Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Även om den här modellen inte har varit med i några officiella expertgranskningar är den dock väldigt populär bland konsumenterna. Stavmixern har till exempel fått bra betyg av kunderna hos Tretti, WhiteAway och KitchenOne.

I recensionerna hos dessa återförsäljare skriver användarna att de är nöjda med stavmixern eftersom att den “mixar på ett tillfredsställande sätt” och är “supereffektiv”. Konsumenterna nämner inte särskilt många nackdelar med Braun Multiquick 7 MQ 745. Vissa recensioner anmärker dock på att modellen inte har någon förvaringslåda för de olika delarna.

Kan både hacka, vispa och mixa

Braun Multiquick 7 MQ 745 är gjord för att kunna användas till flera olika uppgifter i köket. Det här är därför en kraftfull stavmixer med en effekt på 750 Watt och ett antal olika användningsområden.

Den här modellen levereras nämligen med flera tillbehör och kan därför både hacka, vispa och mixa. Stavmixern har dessutom en EasyClick-funktion som gör att man helt enkelt kan klicka fast de olika verktygen. Tack vare denna funktion går det både snabbt och enkelt att byta tillbehör på den här modellen.

Braun Multiquick 7 MQ 745 har till exempel ett hacktillbehör som kan användas för att hacka bland annat kött, hårda ostar och nötter. Det ingår även en visp av rostfritt stål, en bägare med en kapacitet på 600 ml samt en blenderkanna på 1,25 liter. Modellen har dessutom knivblad som kan krossa is.

Rostfria stålblad och justerbar hastighet

Braun Multiquick 7 MQ 745 har knivblad av rostfritt stål. Dessa är vinklade i motsatt riktning för att minska suget och ge så bra resultat som möjligt.

Den här stavmixern är gjord för att arbeta både snabbt och effektivt. Tack vare SmartSpeed-funktionen kan man dessutom justera hastigheten. Denna funktion gör nämligen att hastigheten ökar ju hårdare man trycker på knappen. Den här modellen har därför inga förprogrammerade hastighetslägen.

Man behöver dessutom inte oroa sig för att skita ner köket med den här stavmixern, inte ens om man väljer en högre hastighet. Den här modellen är nämligen försedd med en SplashControl-teknik som förhindrar stänk när man använder den.

Braun Multiquick 7 MQ 745 har dessutom en säkerhetsspärr som kan aktiveras för att barn inte ska kunna använda stavmixern.

Användarna: Effektiv och användarvänlig stavmixer

Braun Multiquick 7 MQ 745 är populär bland användarna och har recenserats hos flera olika nätbutiker. Konsumenterna verkar hålla med varandra om att den här stavmixern är både robust och effektiv.

En användare skriver till exempel att stavmixern fungerar bra med en mängd olika ingredienser och att den till och med kan mixa kokande soppor. Användaren förklarar även att det inte sprättar när man sänker ner stavmixern i vätskor.

Andra användare nämner bland annat att Braun Multiquick 7 MQ 745 är supereffektiv. Många skriver även att det här är en av de snabbaste och mest kraftfulla stavmixrar de har använt, oavsett om det gäller att vispa, hacka eller mixa.

Sist men inte minst påpekar användarna att den här modellen är användarvänlig och lätt att rengöra eftersom att alla tillbehör tål maskindisk. De förklarar att användarvänligheten beror på att stavmixern har ett mjukt handtag som underlättar hanteringen och ger användaren en större kontroll.

Fördelar med Braun Multiquick 7 MQ 745:
 Bra recensioner från användarna
Snabb och enkel hastighetsjustering
Knivblad av rostfritt stål
Kan användas för flera olika ändamål
SplashControl-teknik

I den här videon från Braun kan du se en presentation av Braun Multiquick 7 MQ 745:


Multiquick 7 Stavmixer MQ 725

✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk

Braun Multiquick 7

Denna Braun MQ725 stavmixer blev vinnare i Tænk test. Tænk.dk testade allt som allt 24 stavmixrar och korade 3 vinnare där både Braun MQ700 och MQ725 blev vinnare. Testet kikade bland annat på mixprestationen, användarvänlighet, rengöringsvänlighet och här klarade sig MQ725 perfekt.

Det är flera anledningar till att MQ725 modellen blev korad testvinnare. Precis som modellen ovanför MQ700 har den Smart Speed Control som gör att du kan sänka mixerns kraft beroende på hur hårt du trycker på knappen. Om du t.ex. önskar att öka hastigheten ska du öka trycket på knappen.

En annan fördel är den patenterade Power Ball teknologin som ger en bra kombination av superhårda blad av rostfritt stål och ett unikt format huvud som gör att du enkelt kan använda mixern med en hand. Den har ett mjukt handtag och en extra stor hastighetsknapp vilket gör den enkel att arbeta med.

Det medföljer en 600ml bägare som är perfekt till olika såser och soppor. Du får också en kompakt bägare på 350 ml som du kan hacka örter eller hårda ostar i.

Du får även en anti-splash visp i rostfritt stål som är perfekt till vispgrädde eller maränger. Mixern är mycket enkel att rengöra, vilket är en fördel för många.

Braun gjorde en undersökning som visar att 99% av deras kunder skulle rekommendera denna mixer till deras vänner och bekanta.


Bamix Swissline XL stavmixer

✅ 6 av 6 stjärnor hos Gastromand.dk

Bamix Swissline XL – Lyxig testvinnande stavmixer.

.

Bamix Swissline är ett av världens mest erkända märken när det kommer till stavmixrar.

Bamix Swissline XL är en stavmixer av allra högsta kvalitet som med schweizisk precision ger en fantastisk upplevelse i köket och har av flera blivit korad till ”världens bästa stavmixer”. Du får en stavmixer som i stort sett kan klara allt.

Bamix Swissline XL är mycket enkel att rengöra och nästa omöjlig att slita ut. Den har en uppskattad levnadstid på 25+ år. Modellen är populär bland professionella kockar över hela världen och här nedanför kan du till exempel höra kändiskocken Gordon Ramsay berätta varför han har använt Bamix i över 18 år.

Bamix Swissline XL kör på 200 watt vilket gör den ytterst effektiv. Den höga prestandan på upp till 18.000 varv/min gör att du enkelt kan krossa frysta grönsaker och bär. Om du vill göra en läcker smoothie så krossar den enkelt istärningar och frusna bär. Den har så mycket kraft så att du enkelt kan vispa mjölk till grädde.

Denna stavmixer levereras med en bordshållare, processor samt en praktisk bägare med lufttätt lock som rymmer 0,9 liter.

Det medföljer dessutom 3 olika verktyg till stavmixern:

1) En vanlig vispskiva som kan användas till vispgrädde och liknande.

2) En vispskiva med hål som kan användas till att göra dressing eller aioli.

3) Ett multifunktionsblad som används till att krossa istärningar. Detta blad är perfekt till soppor och smoothies.

Bamix Swissline XL fick 6 av 6 stjärnor av den danska hemsidan gastromand.dk och de beskrev stavmixern så här ”Bamix levererar och med en kraftig motor och mycket hög prestanda så pulveriserar den allt”.

Här nedanför kan du se en kort presentation av Bamix Swissline XL:

Hör och se varför Gordon Ramsay tycker om Bamix:


Philips Avance HR1673/90

✅ Vinnare av IF Design Award

Philips Avance HR1673-90

 

.Philips Avance är en kraftfull stavmixer med en effekt på hela 800 watt. Modellen har även titanbelagda knivblad som är sex gånger hårdare än en vanlig kniv av rostfritt stål. Titanbeläggningen och den kraftfulla motorn gör därmed att den här stavmixern har en otroligt bra prestanda och är extra driftsäker.

Knivarna har även en speciell optimerad form och själva mixerhuvudet är trekantigt. Utformningen av knivarna och mixerhuvudet ger tillsammans ett jämnare och snabbare resultat. Knivarna gör det även möjligt att få ett extra fint resultat, det är bara en fråga om hur länge du kör mixern.

Stavmixern styrs enkelt med SpeedTouch-knappen som ger en variabel hastighetsinställning och turboboost i en enda knapp. Om du trycker på knappen medan du kör mixern ökas knivarnas hastighet automatiskt. På så vis kan du långsamt öka hastigheten under användningen tills du når den nivå som passar bäst för uppgiften i fråga.

De effektiva knivarna och den kraftfulla motorn gör att stavmixern kan hantera i stort sett alla ingredienser och råvaror. Den vågformade kanten på mixerhuvudet är designad för att minimera stänk under användning, vilket är särskilt bra om du ofta gör soppor eller såser.HR1673_90 turboknap

Handtaget på stavmixern är ergonomiskt utformat, vilket garanterar dig ett bra grepp under användningen utan någon risk för att mixern plötsligt glider ur handen.

Det följer dessutom med flera extra tillbehör till stavmixern, vilket gör att den har ett mycket brett användningsområde. När man ska montera eller ta lös en del, som till exempel vispen, behöver man bara trycka på en knapp.

Med Philips Avance HR1673/90 får du en mångsidig stavmixer som klarar av i stort sett alla uppgifter. Modellen har ett stort fokus på användarvänlighet och effektivitet vad gäller såväl själva stavmixern som alla tillbehör.

Medföljande tillbehör – alla delar tål maskindisk:
Extra stor hackare på 1000 ml – passar för att hacka större mängder kött, örter, ost och lök
Minihackare
Visp – kan enkelt monteras och tas lös med ett finger
Bägare på 1200 ml – med praktisk hällpip och gradering


Braun Multiquick 7 stavmixer MQ700

✅ Bäst i test hos det danska konsumentrådet Tænk

Braun Multiquick MQ700 - En af de bedste stavblendere på markedet

 

Braun MQ700 har en kraftig 750 watt motor med Smart Speed-teknologi. Denna teknologi är revolutionerande då den gör så att du kan sänka eller öka mixerns kraft, allt efter hur hårt du trycker på den. En knapp på stavmixern reglerar hastigheten, så ju hårdare du trycker på knappen, desto mer kraft får du.

Även om denna stavmixer är förhållandevis billig så har den ändå en bra komfort och prestanda, vilket är en av grunderna till att den har blivit korad till en av de bästa i Tænk test.

Tænk skriver att Braun MQ700 som helhet hade de bästa egenskaperna, vilket gör att den tar titeln som testvinnare.

Den är designad utifrån den patenterade Power Bell Techonology designen, som ger en bra kombination av mycket hårda blad av rostfritt stål och samtidigt ett unikt format huvud, som gör att det blir enkelt och effektivt att använda denna stavmixer med en hand.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta