Vinkyl Test – Hitta de bästa vinkylar

0

Det finns en del olika märken och modeller av vinkylar på den svenska marknaden. I denna genomgång av vinkylar kikar vi närmare på några av marknadens bästa modeller och undersöker dessutom hur användarna själva upplever dessa kylar i drift.

Sist i artikeln kommer vi in på generella tips inför valet av, samt korrekt användning av vinkylar.

Denna Vinkyl Test går igenom:
🔸 Marknadens bästa vinkylar just nu
🔸 Olika tips och råd om vad du bör uppmärksamma när du ska köpa en vinkyl

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Candy CCV 150 EUCandy CCV 150 EU vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Italienska Candy är kanske inte så kända här på hemmaplan, men internationellt är de ett stort brand med fabriker över hela världen. De lägger fokus på modern design till atraktiva priser, något som definitvt gäller här med vinkylen CCV 150 EU. Den här vinkylen är billig, och du trots detta får en mellanstor modell med plats till 42 flaskor. Temperaturen kan inställas steglöst kring 7-14 grader, något som skapar bra möjligheter till att ha den bästa bevaringstemperaturen på kring 12 grader.

Kompakt och relativt lätt i smart design

Med dimensioner på 50 x 56 x 85 cm (D x B x H) är Candy CCV 150 EU ganska kompakt, och tillsammans med en nettovikt på endast 31 kg är vilkylen lätt att transportera, installera och flytta runt. Den italienska designen är helt i svart. Vinsamlingen syns genom glasrutan i fronten, som är utrustad med inbyggd UV-filter. Detta gör att skadliga solstrålar från solen inte kan påverka och nedbryta vinet.

Vinkylen är inrättat med 7 hyllor i krom och det finns inbyggd belysning. Candy CCV 150 EU är i energiklass B, vilket definitivt inte är energisnålt. Kylens begränsade storlek gör dock att strömförbrukningen i praktik inte är väldigt högre än de andra stora, energisnåla vinkylar. Den begränsade överförbrukninen vägs upp mot modellens mycket attraktiva pris.

Kundernas värdering av Candy CCV 150 EU: Mycket vinkyl för pengarna

Trots att Candy CCV 150 EU bara kostar en bråkdel av vad de andra flesta vinkylarna gör, får den trots allt höga betyg från konsumenterna runt om på nätet. Det hänger naturligtvis ihop med att för detta pris ställer man inte lika höga krav. Konsumenterna hyllar bl.a temperaturstabiliteten samt den relativt låga ljudnivån som från producentens sida sägs ligga på 45 dB(A).

En kritik som däremot har riktats mot denna vinkyl är dess optimistiska angivning av utrymme, vilken förutsätter relativt små flaskor. Vid en blandad vinsamling kan man med andra ord inte riktigt nå upp till dessa lovade 42 flaskor.

Fördelar med Candy CCV 150 EU

🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Kompakt och lätt att flytta omkring
🔵 Italiensk design i svart och krom
🔵 Glasruta med inbyggd UV-filter
🔵 Plats till upp till 42 flaskor
🔵 Bra temperaturstabilitet
🔵 Relativt låg ljudnivå, bara 45 dB(A)


Scandomestic VK 902Scandomestic VK 902

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Scandomestic är ett relativt nytt danskt bolag som specialiseras i vitvaror, och med VK 902 syns bolagets ambition rakt igenom – att kunna leverera kvalitetsprodukter till attraktiva priser. Med Scandomestic VK 902 får du en låsningsbar vinkyl med plats till 110 flaskor i standard Bordeau-storlek, till ett pris som inte är högre än ett allmänt kylskåp.

Bra vinbevaring med många små detaljer på plats

Experter rekommenderar lagring av vin på trähyllor, eftersom trä är ett relativt mjukt material som bättre absorberar eventuella skakningar, som annars kan vara skadliga för lagringen. Scandomestic VK 902 är försedd med 9 trähyllor, som kan dras ut var för sig för enkel tillgång till vinflaskorna. Inredningen är dock kompakt och effektiv, så har du några magnumflaskor eller andra ”anormala” flasktyper, kan en eller flera hyllor tas ut efter behov, för att skapa den nödvändiga platsen.

Scandomestic VK 902 är uppdelad i två lika stora kylningszoner, där temperaturen kan inställas individuellt från 5-18 grader. Långtidbevaring av vin sker bäst vid circa 12 grader, men den ena zonen kan eventuellt inställas till t.ex 16-18 grader, och på så sätt är vinet drickfärdigt. Temperaturen inställs och indikeras digitalt, och blåsare försäkrar jämna temperaturer.

Vinkylens exklusivt skandinaviska design är baserad på en helt svart kabin med rostfritt stål vid fronten. Dörren är försedd med rödfärgat glas med inbyggd UV-filter som bortfiltrerar solens skadliga strålar. Denna kompakata vinkyl är ca 1,4 meter i höjd, som med dess solida skandinaviska byggkvalitet resulterar i en samlad nettovikt (utan hyllorna) på 87 kilo.

Konsumentena är generellt mycket tillfredsställda med Scandomestic VK 902

Scandomestic VK 902 vinkøleskab
De konsumentrecensionerna vi har sett är generellt mycket positiva, och betygssättningen ligger också generellt på 4-5 stjärnor utav 5 möjliga. Flera konsumenter menar att vinkylen inte hör till de mest energisnåla, men att detta kan kompenseras med kylens riktigt låga pris. Även den inbyggda LED-belysningen samt den enkla kotrollpanelen är detaljer som flera imponeras av.

Fördelar med Scandomestic VK 902

🔵 Låsningsbart och digitalt styrd
🔵 Trähyllor – plats till 110 flaskor
🔵 Glaslock med inbyggd UV-filter
🔵 Två oberoende temperaturzoner
🔵 Flott design i svart och stål
🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Inbyggd LED-belysning och ventilation


Caso CS662 WineMaster Touch 66Caso CS662 WineMaster Touch 66 vinskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 525,00 Kr. 0,00 Kr. 9 525,00 Kr. Läs mer
9 525,00 Kr. 0,00 Kr. 9 525,00 Kr. Läs mer
9 525,00 Kr. 0,00 Kr. 9 525,00 Kr. Läs mer
9 785,00 Kr. 0,00 Kr. 9 785,00 Kr. Läs mer

 

Tyska Caso har specialiserat sig i vitvaror där man har lagt lite extra mycket fokus på designen. Som många av de andra produkter från Caso, så är CS662 WineMaster Touch 66 i stilren design med släta svarta ytor och rostfritt stål. Bland de snygga detaljerna hittar du bl.a touchscreen med tydligt display för var och en av de två oberoende temperaturzonerna. Trots sin snygga design så är den här vinkylen fortfarande relativt billigt.

CS662 WineMaster Touch 66 bjuder också på exklusiv interndesign

Den genomsnygga designen fortsätter också inne i denna Caso-modells insida, där hyllorna är gjorda av trä. Det ser mycket fint och exklusivt ut, och har dessutom en praktisk funktion. Trä är nämligen ett relativt mjukt material som tar upp mikroskakningar från omgivningen, och på så sätt skyddar de dyra flaskorna bättre. Det finns plats åt 66 flaskor i standard Bordeaux-storlek, som diskret belyses av vinkylens inbyggda LED-ljuset. Hyllorna kan dessutom dras ut individuellt och glider lätt på inbyggda kullager. Har du särskild stora vinflaskor eller andra flaskor, så kan en- eller flera hyllor tas bort, utan problem.

Vinkylen innehåller två distinkta temperaturzoner, som har var för sig egen termostat och tillhörande touch-inställningar som kan inställas allt mellan 5 och 22 grader. Det finns dessutom en speciell ventilator för varje zon, som försäkrar en jämn fördelning av temperaturen. Kylens front är försedd med 2 lager säkerhetsglas med inbyggd filter, som filtrerar bort solens ultravioletta strålar. Dessa strålar är nämligen skadliga för vinet och dess långtidbevaring.

Vinkylen används endast som fristående vinkyl, och utmärker sig vid en flott A-märkning i energiklass. Detta betyder i praktik ett genomsnittligt årlig förbrukning på endast 153 kWh. Ljudnivån är mätt till 41 dB(A), vilket gör denna modell till en av de mest tysta i vår genomgång.

Positiva erfarenheter från konsumenterna

Tittar man runt på nätet efter konsumenternas erfarenheter med Caso CS662 WineMaster Touch 66, så är det generellt bra recensioner och betyg. Speciellt designen och den tysta driften är faktorer som får positiva kommentarer, liksom vinkylens förmåga till att hålla stabil temperatur. Som med alla de andra vinkylarna, så är den angivna kapaciteten på antal flaskor lite för hög, och konsumenterna menar att kylens reella kapacitet ligger nog snarare kring 60 flaskor.

Fördelar med Caso CS662 WineMaster Touch 66

🔵 Exklusiv design med plats till 66 flaskor
🔵 Två kylningszoner med separata blåsare
🔵 Touchpanel och digital utläsning
🔵 Inbyggd LED-ljus
🔵 Uttagbara trähyllor med kullager
🔵 Låg ljudnivå- och elförbrukning
🔵 2 lagers säkerhetsglas med UV-filter
🔵 Extra stor temperatursskala


Vestfrost W 38Vestfrost W 38 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 239,00 Kr. 0,00 Kr. 9 239,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer
9 495,00 Kr. 0,00 Kr. 9 495,00 Kr. Läs mer

 

För en mindre vininsamling på upp till 38 flaskor är denna modell från danska Vestfrost ett bra bud på vinflaskors både kort- och långtidbevaring. Vinkylen är skapad som en inbyggd modell med ventilationen i botten, så att den utan problem kan monteras under en bordsskiva, t.ex under en bardisk. Modellens stilrena design försäkrar att den även utan problem kan användas fristående.

Tvådelad struktur gör Vestfrost W 38 redo för flera användningar

Som den enda av sitt slag bland vinkylar vi har stöttat på, så är Vestfrost W38 konstuerat som ett dubbelskåp, med en dubbeldörr. Varje del har självklart egen tillägnad temperaturregulering som kan inställas till allt mellan 5 och 18 grader. Inställningen, reguleringen och läsningen är 100% elektronisk. Uppdelningen betyder också att man behöver bara öppna ena dörren till en av avdelningarna, något som självklart hjälper med att spara på strömförbrukningen.

Tvådelningen ger möjligheten till för att exempelvis ha långtidslagrade flaskor i ena halvan vid optimala 12 grader, medan i den andra halvan kan man lägga viner som ska drickas i närtid, där man t.ex skulle inställa temperaturen till 18 grader.

Varje avdelning är försedd med 6 hyllor med dekorativ förgrund i ljust lövträ, som tillsammans med vinkylens svarta finish ger ett mycket exklusivt utseende. Dörrarna är försedda med tonad glas för att dämpa och filtrera bort solljusets skadliga UV-strålarna. Toningen är dock ganska lätt, så kylens inehåll kan synas utan problem, och det är också ganska lätt att läsa av temperaturerna på den röda LED-displayen.

Något utomordentligt är dock kompressorn i Vestfrost W 38, som är vibrationsdämpande –en av orsakerna till att priset är en aning över medelmåttet. Vibrationsdämpningen har inget med ljudnivån att göra eftersom den ligger kring genomsnittet på 45 dB(A). Vibrationsdämpningen ska däremot försäkra att de dyra vinerna inte skakas. Även små och konstanta skakningar kan nämligen vara skadliga för vinet när den långtidslagras.

Konsumenterna belönar Vestfrost W 38 med höga betyg
Vestfrost W 38

De recensioner vi har kunnat hitta är udantaglösa mycket positiva. I genomsnitt når modellen upp till 4 utav 5 möjliga stjärnor, och får även hyllningar på köpet. Det nämns bl.a att vinkylen är lätt att inställa, och i praktik är lika snyggdesignad som bilderna visar på.

Utvalda features hos Vestfrost W 38

🔵 Smart dubbelskåp med två dörrar
🔵 Tonad glas med UV-filtrering
🔵 Flott skandinavisk design
🔵 Elektronisk inställning och regulering
🔵 Tydliga röda LED-displays
🔵 Vibrationsdämpande kompressor


Candy CCV 1420 GLCandy-CCV-1420-GL-vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 049,00 Kr. 0,00 Kr. 5 049,00 Kr. Läs mer
5 099,00 Kr. 0,00 Kr. 5 099,00 Kr. Läs mer
5 477,00 Kr. 0,00 Kr. 5 477,00 Kr. Läs mer

 

Vinkylen CCV 1420 GL från italienska Candy är som alla övriga produkterna från denna producent, dvs extrasnyggt designad. Modellen är tänkt att stå fritt, med sin helsvart finish och robusta handtag i stål. Även om vinkylen har plats åt hela 70 flaskor, så är den en av de billigaste som finns i vår genomgång. Här får du riktigt mycket vinkyl för pengarna. Kylen har i gengäld bara en kylningszon, något som egentligen är betydelselöst om den i förstahand skall användas till bevaringen av goda vinder.

Candy CCV 1420 ger bra vinbevaring för pengarna

Hör du till den prismedvetna folkskaran, kommer den här relativt prisvärda vinkylen att tilltala dig. I relation till antalet flaskor (70 standard Bordeaux-flaskor) kostar denna flotta modell bara kring hälften av vad de övriga, dyrare modeller gör, och du fortfarande får de viktigaste features med. Bl.a är Candy CCV 1420 GL utrustad med riktiga trähyllor, som p.g.a materialets mjukhet skyddar vinet från mikroskakningar. Glasdörren är också synggt designad, med UV-filter som skyddar de dyra flaskorna.

Temperaturen i vinkylen styrs automatiskt och kan inställas kring 7-14 grader. Experterna rekommenderar ca 12 grader som den optimala temperaturen när det gäller långtidsbevaringen av alla typers vin. Trots UV-filtreringen är det lätt att se vinerna genom glasrutan, något som förstås hjäps av den inbyggda belysningen. Den samlade nettovikten på bara 46 kilo gör dessutom denna modell till relativt enkel att transportera och flytta runt.

Väldigt flotta konsumentrecensioner av Candy CCV 1420 GL

Trots sitt låga pris, får Candy CCV 1420 GL i genomsnitt 4,5 utav 5 möjliga stjärnor av konsumentrecensionerna vi har gått igenom på nätet. Detta är ett väldigt bra genomsnittligt betyg, och tittar man närmare på konsumenternas kommentarer, så avspeglar betygen det faktum att man får ganska mycket för pengarna. Vinkylen är väldesignad och funkar riktigt bra i drift, hävdas det. Recensionerna generellt tycker att utrymmet är något mindre positivt, med sina 70 flaskor. Detta är dock ett generellt ”problem” hos alla vinkylar – att producenterna är lite för optimistiska med produkternas utrymme.

Fördelar vid Candy CCV 1420 GL

🔵 Mycket attraktivt pris
🔵 Flott design och solid konstruktion
🔵 Trähyllor med plats till 70 flaskor
🔵 Avancerad elektronisk temperaturregulering
🔵 UV-filter i glasdörren
🔵 Inbyggd belysning
🔵 Låg vikt lättar hanteringen


Siemens KS38WA40Siemens KS38WA40 vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
20 962,00 Kr. 0,00 Kr. 20 962,00 Kr. Läs mer
25 835,00 Kr. 0,00 Kr. 25 835,00 Kr. Läs mer

 

Du som har någon större vinsamling bör överväga den här vinkylen. Här får du verkligen en kvalitets vinkyl.

Kylen utrymmer 106 flaskor i standardstorlek, alternativt 79 styck 1-liters flaskor. Designen är modern i alu-finish. Det finns möjlighet för att låsa kylen för att försäkra vinet.

Bra skydd av vinet med Siemens KS38WA40

Siemens KS38WA40 är naturligtvis utrustad med en genomsynlig glasdörr med inbyggd UV-filter. Härigenom kan vinsamlingen ses, med eventuell hjälp från den valfria LED-bakgrundsbelysningen. Kylen är uppdelad i två temperaturzoner som kan inställas individuellt. Temperaturen fördelas jämnt med inbyggd ventilator, och hela tre digitala termometrar hjälper dig att ha fullständig överblick över temperaturföhållandena. Temperaturerna inställs digitalt via ett touchpanel på mellan 5-22 grader.

Uppdelningen i två temperaturzoner ger möjligheten för drift i olika temperaturer. En zon kan därför enventuellt avsättas till vinet som ska vara klar att drickas inom kort. Väljer man exempelvis en temperatur på 18 grader, kommer de flesta kunna öppnas och drickas i perfekt kondition direkt från vinkylen. Ljudnivån är för övrigt mätt till endast 42 dB(A), vilket gör Siemens KS38WA40 till ett av de mest tysta vinkylar i denna genomgång.

Lite dyrare och äldre viner är ofta försedda med proppar av kork, som med tiden kan bidra till vinets aroma och doft. Därför är det viktigt med hög hygien i en vinkylare, något som har Siemens KS38WA40 har tänkt på. Dels är hyllorna gjorda i säkerhetsglas, och modellen är dessutom utrustad med aktivt kolfilter som effektivt bortfiltrerar eventuella olämpliga lukter och aroman i vinkylen.

Toppbetyg från konsumenterna för Siemens KS38WA40

De konsumentrecensioner som finns på nätet ger modellen höga betyg, där bl.a möjligheten att flytta runt hyllorna lyfts fram som ett extra plus.

Fördelar vid Siemens KS38WA40

🔵 Snyggt utseende i tidlös design
🔵 Låsningsbar glasdörr med UV-filtrering
🔵 Plats till 106 standardflaskor, alternativt 79 styck 1-liters flaskor
🔵 Två separata temperaturzoner
🔵 Stor temperaturskala, inställning via touchpanel
🔵 Tyst i drift
🔵 Blåsningscirkulation och aktivt kolfilter


Caso CS628 WineSafe 18 INCaso CS628 WineSafe 18 IN

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 699,00 Kr. 0,00 Kr. 6 699,00 Kr. Läs mer
6 699,00 Kr. 0,00 Kr. 6 699,00 Kr. Läs mer

 

Som alla produkter från tyska Caso, har det satsats extra mycket på designen med CS628 WineSafe 18 IN. Såsom namnet också antyder, så är skåpet tänkt att kyla upp till 18 flaskor vin. Den här vinkylen skiljer sig dock från de övriga i vår genomgång genom att den innehåller en liten fix inbyggd modell, som kan inkorporeras i den existerande köksinrättningen. Detta kan bidra till en riktig snygg ”utställningseffekt” i köket, inte minst i kraft av det inbyggda ljuset som kan tändas efter önskemål och behov.

Caso CS628 WineSafe 18 IN är liten, dock fullt utrustad

Det är lätt att hitta plats till Caso CS628 WineSafe 18 IN, eftersom den mäts till endast 45 centimenter i höjden, och är för övrigt dimensionerad efter allmänna köksstandarder med 59 centimeter på längden och 55,5 centimeter bredd. Detta betyder att modellen kan inkorporeras var som helst i ett standardkök, både som ett dekorativt- såväl som praktiskt twist.

Trots dess små fysiska egenskaper så talar vi här om en fulltutrustad vinkylare med både UV-skydd i glasdörren och riktiga trähyllor med vibrationsskydd för de dyra flaskorna. Trähyllorna kan även dras ut och rullar lätt på kullagret. Det finns även inbyggd ventilation, så att temperaturen är enig överallt. Temperaturen inställs elektroniskt allt mellan 5-22 grander, och kan lätt läsas på den tydliga blåa LED-displayen.

Caso CS28 WineSafe 18 IN använder sig bara av 127 kWh om året, något som berättigar dess snygga A-energimärkning. Vinkylens låga strömförbrukning uppnås genom användning av isolerad dubbelt säkerhetsglas i dörren samt en energieffektiv kompressor, vars ljudnivå mätts till bara 39 dB(A). Detta gör för övrigt den här vinkylen till den tystaste av alla modellerna vi har genomgått.

Konsumenterna är väldigt tillfredsställda med Caso CS628 WineSafe 18 IN

Tittar man på konsumentrecensionerna av CS628 WineSafe 18 IN runt omkring på nätet, inser man att genomsnittliga betyget är av 4 utav 5 möjliga stjärnor, samt en generell tillfredsställelse. Modellens design, dess enkla montering och låga ljudnivå är egenskaper som uppskattas.

Fördelar vid Caso CS628 WineSafe 18 IN

🔵 Snygg design till inrättningen
🔵 Dubbelt säkerhetsglas med inbyggd UV-filter
🔵 Trähyllor på kullager
🔵 Bredd temperaturskala samt tydlig display
🔵 Inbyggd ventilation
🔵 Låg elförbrukning
🔵 Låg ljudnivå


Vestfrost FZ414WVestfrost FZ414W vinkøleskab

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
23 395,00 Kr. 0,00 Kr. 23 395,00 Kr. Läs mer

 

Är du en stolt ägare av någon större vinsamling, så är FZ414W från danska Vestfrost ett riktigt bra bud på den perfekta vinkylen. Den hör till bland de billigaste vinkylar på marknaden och i gengäld får du en modell som uppfyller experternas alla rekommendationer. Skåpet utrymmer hela 414 liter, något som ger tillräckligt med plats till en stor samling på hela 197 standard vinflaskor. Vestfrost FZ414W kan även låsas upp, eftersom en vinsamling ofta representerar stora summor pengar.

Optimala vinförhållanden med Vestfront FZ414W

Själva inredningen av kylen är skapad med trähyllor, som är både dekorativa och inte minst vibrationsdämpande. Detta är bäst för vinet, som dessutom skyddas mot solens nedbrytande strålar, med glasrutan som är inbyggd med UV-filter. Även den dekorativa och praktiska inbyggda belysningen är baserad på LED-teknologi som inte heller skadar vinet. Optimala förhållanden uppnås dessutom med både ventilationen och det aktiva kulfiltret som rensar luften i skåpet.

Temperaturen kan steglöst inställas till allt mellan 5-22 grader. Gäller det långtidsbevaring bör du sikta på 12 grader, som sägs vara den optimala bevaringstemperaturen för alla typers vin. Vinkylen bjuder även på två skilda kylningszoner med var sin egen inställning, så att du eventuellt kan avsätta ena delen till långtidsbevaring och andra delen till flaskor som är tänkta att drickas inom kort framtid, med t.ex 16-19 grader om det gäller rödviner.

Vestfrost FZ414W får toppbetyg från konsumenterna
Vestfrost FZ414W

Tittar man närmare på konsumenternas recensioner av denna vinkyl runt omkring på nätet, inser man snabbt att det nästan bara rör sig om positiva recensioner. Konsumenterna lyfter fram flera olika fördelar som anledning till betygen, bl.a de utdragbara hyllorna som är ett stort plus för många. Även den låga energiförbrukningen – med en av de högst möjliga miljömärkningar på A+ — är något som lockar.

Designen finns det lite mer delade meningar kring, som alltid när det gäller en smaksak. De flesta är dock imponerade för den moderna looken i svart och aluminium, kombinerad med den valfria LED-bakgrundsbelysning inne i skåpet. På detta sätt kan Vestfrost FZ414W även inkorporeras lätt i sin omgivning.

Fördelar vid Vestfrost FZ414W

🔵 Stort utrymme, med plats åt hela 197 flaskor
🔵 Trähyllor – 7 styck, utdragbara
🔵 Tonad glas med UV-filter
🔵 LED-bakgrundsbelysning i hela skåpets höjd
🔵 Lågenergiskåp med A+ märkning
🔵 Två temperaturzoner
🔵 Ventilerad kylning med aktivt kolfilter


Bra tips inför köpet av en vinkyl

vinknkøleskab guide

Först behöver du fundera på antalet flaskor som vinkylen bör kunna rumma. Priset beror till stor del på kylens kapacitet, så det finns ingen anledning till att skaffa en vinkyl som är alltför stort. Ska du främst använda den för långtidbevaring, kan du dessutom spara pengar genom att söka de modellerna som består av endast en kylningszon.

De flesta vinkylare är försedda med UV-filtrering i glasdörren, något som även bör räknas som ett minimikrav. För att det ska vara optimalt kan du leta efter modeller med vibrationsdämpning, antingen i form av trähyllor eller vibrationsdämpande kompressor. Här finns det dock små marginaler i vinbevaringstekniken man arbetar med, så den här egenskapen behöver inte vara den mest viktiga inför ditt val.

Vill du läsa mer om bevaringen av dina vinflaskor, eller t.o.m fördjupa dina kunskaper kring vin i allmänhet, så kan du t.ex börja med denna artikel. Vinjournalen.se specialiserar sig på allt som rör vin, och naturligtvis har de tagit upp flaskornas bevaring i en egen artikel. Här kan du läsa om de olika typers vinkylar, vad som är värt att tänka på (t.ex kring luftfuktigheten) och vilka typers korkar man ska ha. Hemsidan är för övrigt väldigt intressant när det gäller allt som kretsar king vin.

Aftonbladet kom också med allmänna tips och råd kring vad som är bra att tänka på kring olika prylar, som kan göra stor skillnad i vinvärlden. Artikeln skrevs av vinexperten Eckhard Hillman på nätbaserade vinföretaget The Wine Company, och i artikeln tas även vinkylar upp. Du kan läsa artikeln här. Den har några år på nacken, men är fortfarande fullständigt relevant idag.

Även i danska medier hittar man goda råd. Den stora danska tidningen Jyllands Posten har en egen undersida, Guide.dk, som också skrev en artikel där de berättar om några av fördelarna bakom vinbevaringen i en vinkyl. Du kan läsa artikeln här.

Är du även intresserad av generella goda råd och tips, kan du läsa en intressant artikel publicerats i danska tidningen Fyens.dk som ger 8 bra tips kring vad du kan göra för att få ut mer utav ditt vin. Artikeln kan läsas här.

Andra små marginaler

Detta gäller även i frågan om aktiv luftfiltrering i vinkylen. Å andra sida, är det klart att marginalens vikt stiger i takt med vinets värde. Är det tal om mycket dyra viner, kan en låsningsbar vinykl vara att föredra.

Det finns små skillnader på elförbrukningen och ljudnivån mellan dessa olika modeller, något som inte helt och hållet bör vara en uteslutande faktor inför ditt val. De mest strömsparande modellerna kostar i genomsnitt mer vid inköpet, och det kommer tar ett par år innan det återbetalar sig.

Den ideelle temperatur

För långtidbevaringen av vin rekommenderar experterna en temperatur kring 12 grader, oavsett vilken vintyp det är frågan om. Läget är naturligtvis annorlunda när det kommer till drickstemperaturen. De söta vitvinerna konsumeras som bäst kalla – kring 5-6 grader – medan torra vitviner lämpar sig bäst kring 7-10 grader.

temperatur vinkøleskabDe vanligare vitviner, roséviner samt lätta rödviner bör serveras vid 11-13 grader, medan temperaturen för rödviner i övrigt rekommenderas till att ligga mellan 16-19 grader.

Har du en vinkyl med två temperaturzoner, kan du exempelvis reservera ena zonen till långtidsbevaring, medan den andra ägnas till att bevara de viner som kommer att användas inom kort.

Önskar du att läsa mer om vin och temperatur så kan du med fördel läsa artikeln som danska tidningen Politiken skrev i ämnet, med en genomgång av de olika rekommenderade temperaturer till de olika typers viner. Du kan läsa artikeln här.


Dekantera ditt vin, och gör det ännu bättre
Vintemperaturen är en viktig faktor om vinet verkligen ska komma till sin rätt.

Men syresättningen spelar också en stor roll – åtminstone för vissa viner. Använder du ett stort glas, häller upp vinet i god tid och snurrar det lite, är det ett utmärkt alternativ till dekantering, men upphällning i en karaff är ofta det bästa sättet att lufta vinet på.

Det är i synnerhet mycket unga och strama viner, som vinner på en extra luftning i form av dekantering. Är du osäker, kan du provsmaka vinet strax efter att det är öppnat. Tycker du inte att spektrat av smaknyanser är optimalt, kan dekantering förmodligen förbättra smaken.

I många viner tillsätts även en gnutta svavel för att bromsa jäsningsprocessen, och smaken av svavel kan i vissa fall märkas om vinet dricks direkt från flaskan. Här kan dekantering också vara att föredra, eftersom att svavlet då har tid att avdunsta.

Dekantering är en smaksak
Om ett vin ska dekanteras eller ej, om man ser till luftning, är en smaksak. Uppskattar du en lite skarp och frisk smak av ungt vin, och inte har något emot garvämnen, kanske du klarar dig bäst utan dekantering. Älskar du å andra sidan en rund och mjuk smak, är dekantering av yngre viner att föredra.

Dekantering och luftning sammankopplas av de flesta med röda viner, men vita viner kan faktiskt också bli bättre av dekantering.

Läs eventuellt även denna artikel om dekantering av vin, där Vinjournalen.se skriver om hur du dekanterar olika typer av vin, och vad du bör tänka på i ditt val av vinkaraff.

Skaffa en snygg karaff
Ett gott vin förtjänar att presenteras på rätt sätt, och det finns massvis av snygga karaffer på marknaden. Form och stil är helt upp till dig, men den ska gärna ge rätt signaler. Vissa av dina gäster kanske har uppfattningen att karaffserveringen beror på att du hällt upp från ett billigt lådvin, och den tanken kommer naturligtvis att förstärkas om vinet serveras från en billig standardkaraff från IKEA. vinkaraff

För att vara rättvis ska det dock i sammanhanget nämnas, att lådvin inte behöver vara dåligt vin. Så var det kanske en gång i tiden, men idag kan man få utmärkta, och relativt dyra, viner på låda. Här är karaffen under alla omständigheter ett måste, men det handlar då kanske mer om presentation än dekantering.

Om gästerna är lika intresserade av vin som du själv, är karaffen även ett perfekt verktyg för blindprovning. Ofta packar man då in flaskan i folie eller liknande, men bara flaskans form kan faktiskt avslöja en hel del. Karaffen är däremot helt neutral, så här finns inga ledtrådar.

Dekantering är även ett sätt separera vinet från bottensatsen
Även om dekantering för de flesta handlar om att få vinet luftat och öppnat, är det också en metod för att bli av med bottensatsen, som kan uppstå i varierande grad, beroende på vilken typ av vin det är. Är syftet luftning, vänds flaskan helt enkelt upp och ner över karaffen, och detta kan eventuellt upprepas flera gånger om det är nödvändigt. Syftet är då att skapa en så stor kontaktyta som möjligt, så att vinet snabbt kommer i kontakt med syret i luften.

Ska bottensatsen separeras från vinet, ser processen naturligtvis helt annorlunda ut. Det är helt omöjligt att förutsäga om det kommer bildas bottensats i en given flaska, för det beror helt på hanteringen under vägen. Även två flaskor av samma vin och årgång kan vara olika. Eventuella sediment upptäcks lättast med belysning bakifrån. Med ett stearinljus är mysnivån på topp, men en ficklampa är också utmärkt, och mycket mer praktisk. Upptäcks då något sediment, ska flaskan ställas upprätt i några timmar, så att allt faller till botten. Av denna orsak bör du naturligtvis komma ihåg att göra denna kontroll i god tid innan vinet ska serveras.

Efter några timmar kommer det mesta av sedimenten ha samlat sig på flaskbotten, och här bör det helst stanna. Det virvlas upp vid även den minsta rörelse, så hantera flaskan varsamt. Den svåraste delen är förmodligen att få ur korken. Välj en korkskruv som du mjukt kan dra ur korken med, utan för mycket rörelser. Har du ändå otur, kan du låta flaskan stå i en halvtimme innan nästa steg.

Häll nu försiktigt över vinet i karaffen. Det är bäst om det görs i en jämn rörelse, men det är en sak som kräver lite övning. Låt eventuellt den sista decilitern bli kvar i flaskan. Det är lite slöseri, men hellre det än att resten av vinet smakar dåligt.

Så avkalkar du din vinkaraff
Många av de vackrare svängda karafferna har en rätt smal hals, och det komplicerar rengöringen. Särskilt botten kan vara ett problem, i och med att det med tiden kan byggas upp kalkavlagringar. Kalk är i sig är inget problem, men med tiden tar det färg av rödvin. Serverar du rödvin går det nog ändå, men det röda passar inte så bra om karaffen sedan används till klara viner, som till exempel vitt vin.

Upptäcker du att det blivit rött, är lösningen dock rätt enkel. Fyll lite ättika i botten av karaffen, häll sedan på vatten, och låt stå ett par dager. Ättikan löser upp kalken, och därmed även den röda färgen. Se till att skölja ur karaffen ordentligt innan du använder den igen.

Vinglaset är den sista länken i upplevelse-kedjan
När du har investerat i en god flaska vin, haft den på kylning i vinkylskåpet, och kanske dekanterat och filtrerat det sista inför gästernas ankomst, är det nästan skam att bryta den fina kedjan med servering i ett plastglas, eller ett billigt ballongglas.

De flesta kännare är eniga om att gott vin bör serveras i ett kristallglas med en rimlig storlek på kupan, som gärna ska vara tulpanformat, så att vinets spännande doft inte sprids överallt, utan leds till dina näsborrar i högsta möjliga koncentration. Att glaset ska vara av kristall beror på att kristallytan är något ojämn, vilket hjälper till att frigöra vinets dofter, som ju är en ganska stor del av upplevelsen med ett gott glas vin. Vinglas

Eftersom att doften är viktig, ska glaset självklart vara luktfritt innan vinet hälls upp. Många har en ovana att förvara sina glas i skåpet med öppningen nedåt. Ofta kommer dock hyllmaterialet då att avge olika gaser, som samlas i glaset, och kan ge en bismak.

Förvara därför istället glasen i normal upprätt ställning. Det samlas inte damm i dem, om de står i ett stängt skåp. Oavsett om du förvarar dem på det ena eller det andra sättet, kanske du vill skölja av dem snabbt i varmt vatten, och torka dem med en ren kökshandduk. Det tar bara ett ögonblick, och så kan du sedan vara säker på att det varken finns kvar något damm eller någon bismak i glasen.

Snurra vinet, och håll glaset på rätt sätt
Att kupan gärna ska vara stor, beror på att du då får en större yta på vinet. Det ger både en optimal luftning och större frigöring av dofter. Processen förstärks om du snurrar vinet runt i glaset, innan du för upp det till näsan och avnjuter doften. Det stora glaset hjälper också i och med att det inte krävs påfyllning i tid och otid. Glaset ska nämligen inte fyllas för mycket – på sin höjd till det ställe, där kupan är bredast.

Kom också ihåg att vinglaset ska hållas i skaftet. Det ser lite mer elegant ut, men har även några uppenbart praktiska fördelar: Först och främst bibehåller vinet bättre en optimal serveringstemperatur. Det är slöseri med tid att ha tempererat vinet efter konstens alla regler, om sedan en hand höjer temperaturen flera grader inom ett par minuter. Värmen kommer även att frigöra alkoholen snabbare, och den träder då fram och suddar ut de fina smaknyanserna, som väl var hela poängen med att investera i en bra flaska vin från början.

Håller du glaset i skaftet, är det även lättare att snurra vinet rätt. Du slipper dessutom fingeravtryck på själva kupan. Det ser inte bra ut, och försämrar även möjligheten att njuta av färgen på de dyrbara dropparna.

Du kan läsa en lång guide om vinglas här hos vinjournalen.se.