Självrengörande Ugn Test 2020 – Bäst i Test Guide

0

Den här artikeln handlar om granskningar av olika självrengörande ugnar. För att rengöra dessa ugnar behöver man bara starta ett rengöringsprogram, och sedan sköter ugnen rengöringen själv. Här kan du läsa om de ugnsmodeller som har fått bäst betyg av experter och kritiker i olika granskningar och recensioner.

Vi börjar med att gå igenom ett antal ugnsmodeller med pyrolysrengöring. Pyrolys är en speciell funktion som värmer upp ugnen till mycket höga temperaturer på upp till 500 grader. Den höga värmen bränner bort smutsen och matresterna, och när rengöringsprogrammet är färdigt behöver man bara torka ur insidan av ugnen med en trasa. En ugn med pyrolysrengöring är därför utformad för att tåla de höga temperaturerna, och vissa pyrolysugnar har även bakplåtar och galler som tål pyrolysrengöringen.

För att kunna visa dig marknadens bästa självrengörande ugnar har vi undersökt officiella expertgranskningar från både Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk.

Vi vill även presentera några alternativ till pyrolysugnarna, och därför har vi även inkluderat ett par ugnar med katalysrengöring. Dessa ugnar har också fått bra betyg i olika undersökningar.

Den här artikeln om självrengörande ugnar innehåller:

🔸 Överblick över de bästa ugnarna med pyrolysrengöring
🔸 Överblick över de bästa alternativa ugnarna med katalysrengöring
🔸 Information om olika typer av självrengörande ugnar
🔸 Tips på hur du kan rengöra ugnen och ugnstillbehören
🔸 Genomgång av vad du bör tänka på när du köper en ny ugn
🔸 Förklaring av vad de olika ugnssymbolerna betyder
🔸 Genomgång av alla granskningar som vi har undersökt samt länkar för vidare läsning

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EOP601X 

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 090,00 Kr. 0,00 Kr. 5 090,00 Kr. Läs mer
5 090,00 Kr. 0,00 Kr. 5 090,00 Kr. Läs mer
5 099,00 Kr. 0,00 Kr. 5 099,00 Kr. Läs mer

 

Ugnsmodellen Electrolux EOP601X har ingått i ett test av ugnar hos det danska konsumentrådet Tænk. Där granskades den här ugnen och de andra modellerna utifrån testpunkter som bakning, temperaturstabilitet, temperaturprecision, energi, funktioner och användarvänlighet. Electrolux EOP601X klarar sig riktigt bra i undersökningen och belönas därför med en topplacering.

Stor ugn i en bra energiklass

Electrolux EOP601X är ett bra alternativ för dig som vill ha en både stor och energisnål ugn. Med en kapacitet på 72 liter har den här modellen nämligen ett otroligt rymligt ugnsutrymme, men trots storleken är ugnen inte särskilt dyr i drift. Electrolux EOP601X tillhör nämligen energiklass A+, vilket helt klart är en av marknadens bättre energiklasser.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.

Inbyggd stektermometer

Electrolux EOP601X är designad för att tillaga maten perfekt varje gång. Ugnen har därför många olika program att välja mellan, till exempel varmluft, över-/undervärme, varmluft med fukt, maxgrill, varmluftsgrill, stekprogram, pizzaläge, upptining samt ett varmhållningsprogram.

Electrolux EOP601X har dessutom en inbyggd stektermometer som kan användas till både kött, bröd och kakor, och när den perfekta kärntemperaturen är uppnådd signalerar termometern till ugnen att stänga av. På så vis blir maten aldrig överstekt, och du slipper därmed ett torrt och tråkigt resultat.

Full kontroll över temperaturen

Temperaturen är ofta avgörande för att maten ska tillagas perfekt. Electrolux EOP601X har därför en elektronisk temperaturstyrning som säkerställer att temperaturen är jämn i hela ugnen. Modellen kommer även med automatiska temperaturförslag som kan vara till hjälp för den oerfarna kocken.

Electrolux EOP601X är alltså en väldigt intelligent ugn, och eftersom att den även är självrengörande är modellen otroligt enkel att hålla ren. Den här ugnen har faktiskt två olika pyrolysprogram som bränner bort smuts och rester: ett intensivt program och ett långt program. Vilket pyrolysprogram man ska välja beror på hur skitig ugnen är. 

Electrolux EOP601X – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,4 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 31,1 kg
🌀 Bruttovikt: 32,2 kg 

Electrolux EOP601X – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 72 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,93 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 5+

Fördelar med Electrolux EOP601X
🔵 Stort ugnsutrymme på 72 liter
🔵 Bra energiklass – A+
🔵 Många olika ugnsfunktioner
🔵 Inbyggd stektermometer och elektronisk temperaturstyrning
🔵 Självrengörande ugn med två olika pyrolysprogram


Siemens HB672GBS1S

Bra användarrecensioner

Siemens HB672GBS1S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 639,00 Kr. 0,00 Kr. 7 639,00 Kr. Läs mer
7 639,00 Kr. 0,00 Kr. 7 639,00 Kr. Läs mer
7 639,00 Kr. 0,00 Kr. 7 639,00 Kr. Läs mer

 

Ugnsmodellen Siemens HB672GBS1S har inte granskats i några officiella experttest. Den här modellen är däremot en tydlig konsumentfavorit och får mycket beröm av konsumenterna som använder ugnen i vardagen. Eftersom att dessa konsumenter använder ugnen dagligen vet de vad som fungerar bra och mindre bra, och de har nästan enbart lovord till övers för Siemens HB672GBS1S.

Bra ugn för den miljömedvetna konsumenten

Siemens HB672GBS1S är ett bra alternativ för dig som inte vill att ugnen ska dra så mycket ström. Siemens HB672GBS1S tillhör nämligen energiklass A+, vilken är en av marknadens bästa energiklasser.

Den bra energiklassen innebär att ugnen förbrukar färre kilowattimmar. Utöver detta är två av totalt åtta program hos den här modellen ekoprogram, och dessa är utformade för att vara både miljövänliga och kostnadseffektiva. Siemens HB672GBS1S är dessutom en stor ugn med ett ugnsutrymme på 71 liter, och den här modellen passar därför bra i en större familj.

Åtta ugnsfunktioner

Utöver de två ekoprogrammen har Siemens HB672GBS1S ytterligare sex olika program: 4D varmluft, över-/undervärme, varmluftgrill, grill, pizzaläge och CoolStart. Det finns även ett snabbuppvärmningsprogram.

Siemens HB672GBS1S styrs via en 2,8-tums färgdisplay med touch, och den här modellen har även en ugnslucka med SoftClose-funktion för att ugnen ska bli behagligare att använda. Siemens HB672GBS1S är dessutom en självrengörande ugn med pyrolysprogram som sköter rengöringen.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittat alla mått i basfaktan längre ner.

Hyllad av användarna

Siemens HB672GBS1S får mycket beröm av användarna, och i sina recensioner hyllar de många olika aspekter hos den här ugnen. Vissa användare framhäver användarvänligheten och förklarar att Siemens HB672GBS1S är lätt och intuitiv att använda och att ugnen har enkla kontroller. De berättar även att snabbuppvärmningen är snabb och fungerar otroligt bra.

Andra användare berättar istället att Siemens HB672GBS1S är tyst och väldigt effektiv, vilket resulterar i en jämn tillagning. Det är framförallt varmluftsprogrammet som får mycket beröm, och enligt användarna är det här programmet så effektivt att man utan problem kan baka i flera lager. 

Siemens HB672GBS1S – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 58,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 38,71 kg
🌀 Bruttovikt: 41,1 kg 

Siemens HB672GBS1S – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,87 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 8

Fördelar med Siemens HB672GBS1S
🔵 Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
🔵 Miljövänlig modell i energiklass A+ med flera ekoprogram
🔵 Åtta ugnsfunktioner
🔵 Snabbuppvärmning
🔵 Enkel rengöring med pyrolys


Siemens HB63AB522S

Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens HB63AB522S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Ugnsmodellen Siemens HB63AB522S har granskats av Råd & Rön i ett större test av flera olika ugnar från olika märken. De svenska experterna har bedömt ugnarna utifrån testpunkter som bakning, temperatur, användarvänlighet och energi, och varje ugn fick sedan ett totalbetyg av experterna.

Siemens HB63AB522S klarar sig riktigt bra i undersökningen och får därför en topplacering i testet hos Råd & Rön.

Bra storlek och energiklass

Den här ugnen är varken störst eller mest energieffektiv på marknaden, men modellen hör ändå till de större och mer energisnåla alternativen. Siemens HB63AB522S har nämligen en kapacitet på 63 liter, vilket passar en familj på ungefär fyra personer. Ugnen tillhör även energiklass A, som också återfinns i den bättre delen av skalan.

Tänk på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.

Sex ugnsfunktioner

Vad gäller ugnsfunktioner är Siemens HB63AB522S också lite enklare. Modellen har nämligen sex olika program, men dessa är fortfarande fullt tillräckliga för de allra flesta.

Ugnen har över-/undervärme, undervärme, varmluft, varmluft eco, varmluftgrill och grill. De många varmluftsprogrammen gör det lättare att ta vara på hela utrymmet i ugnen, och detta beror på att varmluftssystemet cirkulerar luften och ger en bättre fördelning värmen. Allt tillagas därför vid samma temperatur, och varmluft är dessutom optimalt när man bakar flera plåtar samtidigt.

Enkel rengöring

Siemens HB63AB522S har ett pyrolysprogram som tar hand om rengöringen, och allt man behöver göra själv är att torka ur ugnen med en trasa när programmet är färdigt. Siemens HB63AB522S är dessutom en otroligt säker ugn, och utsidan av ugnen håller sig alltid så sval som möjligt – även under det extremt varma pyrolysprogrammet.

Siemens HB63AB522S kontrolleras med infällbara vred och en färgdisplay med ljusdioder. 

Siemens HB63AB522S – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 57,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 39,83 kg
🌀 Bruttovikt: 42,0 kg 

Siemens HB63AB522S – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 63 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,70 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 6

Fördelar med Siemens HB63AB522S
🔵 Ugnsutrymme på 63 liter som passar ett medelstort hushåll
🔵 Bra energiklass och ekoprogram
🔵 Sex ugnsfunktioner
🔵 Pyrolysrengöring
🔵 Enkel och lättöverskådlig ugn


Bosch HBG672BS1 

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk 
Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 549,00 Kr. 0,00 Kr. 8 549,00 Kr. Läs mer
11 995,00 Kr. 0,00 Kr. 11 995,00 Kr. Läs mer
11 995,00 Kr. 0,00 Kr. 11 995,00 Kr. Läs mer

 

Ugnsmodellen Bosch HBG672BS1 har granskats av två olika expertkällor, nämligen Råd & Rön och det danska konsumentrådet Tænk, och båda tycker väldigt bra om den här modellen. Både Råd & Rön och Tænk har granskat Bosch HBG672BS1 och ett antal andra ugnar utifrån förutbestämda testpunkter, och sedan har de gjort en samlad bedömning av varje ugn.

Energibesparande ugn

Bosch HBG672BS1 är ett bra alternativ om du vill ha en ugn som inte är alltför dyr i drift. Bosch HBG672BS1 tillhör nämligen en riktigt bra energiklass, A+, som helt klart är en av de bättre på skalan. Energiklass A+++ är bäst men den är även ganska sällsynt. Modellen har dessutom flera ekoprogram som gör matlagningen extra miljövänlig.

Bosch HBG672BS1 är en ganska stor ugn med en kapacitet på 71 liter, vilket är lagom för en större familj på fem eller fler personer. En stor ugn är även bra om man har gäster ofta.

Fokus på perfekt tillagning

Bosch HBG672BS1 är designad för att hjälpa användaren att tillaga maten perfekt. Ugnen har därför åtta olika ugnsfunktioner: 4D-varmluft, varmluft eco, över-/undervärme, över-/undervärme eco, varmluftgrill, grill, pizzaläge och upptining. Utöver dessa finns det även en snabbuppvärmningsfunktion på Bosch HBG672BS1.

Den här ugnen har dessutom en inbyggd matlagningsassistent med flera automatiska program och temperaturförslag, vilket kan vara till stor hjälp för en oerfaren kock.

Enkel användning och rengöring

Lätthet är ett nyckelord för Bosch HBG672BS1, och detta märks först och främst på pyrolysprogrammet som sköter rengöringen av ugnen. När man startar programmet värms ugnen upp till mycket höga temperaturer som bränner bort fett, matrester och smuts, och efter programmet behöver man inte göra mer än att torka ur ugnen med en trasa.

Kontrollpanelen på Bosch HBG672BS1 är simpelt utformad och består av en TFT-skärm med touch samt en kontrollring, och den här ugnen har därmed enkla kontroller.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner. 

Bosch HBG672BS1 – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 58,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 36,43 kg
🌀 Bruttovikt: 38,8 kg 

Bosch HBG672BS1 – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,87 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 8

Fördelar med Bosch HBG672BS1
🔵 Ugnsutrymme på 71 liter
🔵 Energieffektiv ugn i energiklass A+ med flera ekoprogram
🔵 Åtta olika ugnsfunktioner
🔵 Flera hjälpande program
🔵 Självrengörande ugn med pyrolys


Gorenje BOP799S51X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Gorenje BOP799S51X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
9 826,00 Kr. 0,00 Kr. 9 826,00 Kr. Läs mer
9 826,00 Kr. 0,00 Kr. 9 826,00 Kr. Läs mer
9 826,00 Kr. 0,00 Kr. 9 826,00 Kr. Läs mer
9 826,00 Kr. 0,00 Kr. 9 826,00 Kr. Läs mer

 

Gorenje BOP799S51X har testats och recenserats av det danska konsumentrådet Tænk. Experterna ger modellen toppbetyg och framhäver bland annat ugnens användarvänlighet och jämna temperatur. De skriver även att den klarar sig bra i deras olika matlagningstest.

Tænk tycker överlag riktigt bra om Gorenje BOP799S51X. De nämner dock även att ugnen inte blir varm lika snabbt som många andra modeller. Den här modellen har dessutom en lite högre energiförbrukning.

Eftersom att Gorenje BOP799S51X är en inbyggnadsugn är det viktigt att måtten stämmer överens med det utrymme som finns i köket.

Stor ugn med teleskopskenor och pyrolys

När man köper Gorenje BOP799S51X får man en stor ugn med de vanliga programmen, bland annat över-/undervärme, varmluft, infragrill och upptining. Ugnen har en kapacitet på 71 liter och rymmer därmed stora mängder mat utan problem.

Gorenje BOP799S51X döljer även en unik form i toppen av ugnen som gör att man får plats med ännu större plåtar och mer mat. Luften cirkulerar dessutom fritt i det stora ugnsutrymmet.

Den här ugnsmodellen är enkel att använda och har till exempel teleskopskenor. Dessa gör det lättare för användaren att sätta in och ta ut mat ur ugnen. Det finns även en inbyggd stektermometer som gör att man kan få en tydlig överblick över tillagningen.

Gorenje BOP799S51X är dessutom utrustad med en pyrolysfunktion. Den här funktionen bränner matrester, fett och annan smuts till aska som sedan enkelt kan torkas bort med en trasa. Ugnen sköter alltså rengöringen själv. Man slipper därmed slösa en massa tid på ugnsrengöring med den här modellen.

Laga mat på flera nivåer samtidigt 

Med Gorenje BOP799S51X kan man laga mat på flera nivåer på en gång, närmare bestämt på upp till fem plåtar samtidigt. Detta är möjligt tack vare en kombination av MultiFlow 360 och HomeMade-formen.

MultiFlow 360 skapar en jämn och optimal cirkulation av värme och ånga i ugnen. HomeMade-formen gör det samtidigt möjligt för luften att flöda fritt runt maten. Tack vare detta fördelas värmen jämnt och omsluter maten på bästa möjliga sätt.

Gorenje BOP799S51X har även en funktion som kallas för Perfect Grill. Denna består av en stor värmare på utsidan och en liten på insidan. Detta skapar en perfekt värmefördelning som gör att maten blir mör och saftig på insidan och spröd på utsidan.

Energisnål ugn med GentleClose och autoprogram

Gorenje BOP799S51X är en ganska energisnål ugn som tillhör energiklass A+. Ugnen har en ljudnivå på 47 dB och är därmed inte den tystaste på marknaden. Den väsnas dock inte särskilt mycket heller. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.

Tack vare GentleClose stängs ugnsluckan alltid lugnt och tyst. Det krävs dessutom bara en lätt beröring för att luckan ska stängas ljudlöst.

Gorenje BOP799S51X levereras med flera olika tillbehör, bland annat ett ugnsgaller, en långpanna, en bakplåt, en stektermometer och teleskopskenor.

Sist men inte minst har Gorenje BOP799S51X helt automatiska tillagningsprogram för över 80 olika recept. När man använder dessa program väljer ugnen automatiskt temperatur och tid – allt man behöver göra är att trycka på start.

Gorenje BOP799S51X mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd:59,5 cm
🌀 Inbyggnadsdjup:54,6 cm
🌀 Nettovikt: 44,6 kg
🌀 Bruttovikt: 48,9 kg 

Gorenje BOP799S51X basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,94 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft:0,91 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner:15+

Fördelar med Gorenje BOP799S51X:
🔵 Stort ugnsutrymme
🔵 Kan tillaga mat på flera nivåer samtidigt
🔵 PerfectGrill
🔵 GentleClose
🔵 Pyrolysfunktion


Alternativa produkter: Ugnar med katalysrengöring

I det här avsnittet tar vi en närmare titt på fyra olika ugnar som har en annan typ av självrengöring, nämligen katalys. Ugnar med katalysrengöring har speciella fettavvisande paneler på insidan, och dessa bränner bort skit och smuts när ugnen värms upp till minst 200 grader i en timme eller längre. Precis som med pyrolysugnarna måste man här bara torka bort resterna av bränningen med en trasa när ugnen har svalnat igen.

Observera dock att vissa katalysugnar bara har den fettavvisande beläggningen på den bakre väggen i ugnen, och det innebär i så fall att resten av sidorna måste rengöras manuellt. Fett kan även fastna vid fläkten och bakom panelerna, och här kan det därför också krävas manuell rengöring.

De tre ugnarna som vi kommer att gå igenom här tillverkas av Electrolux och AEG . För att jämförelsen ska bli så rättvis och noggrann som möjligt behandlar vi dessa ugnar på samma sätt som de tidigare ugnarna med pyrolysrengöring.


Electrolux EOC700K

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOC700K 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Ugnsmodellen Electrolux EOC700K har ingått i ett stort test av ugnar hos det danska konsumentrådet Tænk. De danska experterna granskade de utvalda modellerna utifrån testpunkter som bakning, temperatur, energiförbrukning, funktioner och användarvänlighet. Därefter gjorde de en samlad bedömning och kom fram till att Electrolux EOC700K klarar sig riktigt bra i undersökningen.

Ugn på 71 liter

Electrolux EOC700K har ett ugnsutrymme på 71 liter och är därför ett bra alternativ för dig som vill kunna få plats med mycket i ugnen. En ugn på 71 liter täcker utan problem vardagsbehovet hos en större familj på fem eller fler personer.

Även om det här är en stor ugn har tillverkaren sett till att den inte kostar för mycket att använda. Electrolux EOC700K tillhör nämligen energiklass A och ligger därmed i den bättre delen av skalan.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.

Stektermometer

Överskådlighet är ett nyckelord för Electrolux EOC700K. Modellen har därför en lättöverskådlig design med två intryckbara vridknappar och en display samt en elektronisk klocka med alarmfunktion.

Electrolux EOC700K har även en inbyggd stektermometer som kan bidra till att maten alltid tillagas perfekt. Den här ugnen är därmed lika lättöverskådlig på insidan.

Electrolux EOC700K är alltså tillräckligt intelligent för att mäta matens kärntemperatur och meddela när rätt temperatur är uppnådd. Ugnen stänger dessutom av automatiskt när maten har rätt temperatur.

Katalysrengöring

Electrolux EOC700K är även ett bra alternativ för dig som vill behöva rengöra ugnen så lite som möjligt. Electrolux EOC700K är nämligen en självrengörande ugn med katalysrengöring. Detta innebär att ugnen har en fettavvisande katalytisk beläggning på insidan, och fettresterna bränns därför bort när ugnen värms upp till 200 grader i minst en timme. Det enda man måste göra själv är att torka ur ugnen med en fuktig trasa efteråt.

Electrolux EOC700K har dessutom flera olika ugnsfunktioner, till exempel varmluft, undervärme, över-/undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill. Det här är alltså en mångsidig ugn som kan användas till det mesta. 

Electrolux EOC700K – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 33,5 kg
🌀 Bruttovikt: 34,5 kg 

Electrolux EOC700K – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,88 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, katalys
🔴 Ugnsfunktioner: 5+

Fördelar med Electrolux EOC700K
🔵 Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
🔵 Enkel styrning med skärm och vridknappar
🔵 Inbyggd stektermometer
🔵 Självrengörande ugn med katalysbeläggning
🔵 Flera bra ugnsfunktioner


Electrolux EOC700X 

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOC700X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer

 

Electrolux EOC700X har granskats av det danska konsumentrådet Tænk i ett stort test av ugnar, och i undersökningen ingick även ett flertal andra modeller. Alla ugnar granskades utifrån förutbestämda testpunkter, och därefter bedömde de danska experterna varje modell och delade ut ett totalbetyg. Electrolux EOC700X klarar sig bra i granskningen och får därför ett bra betyg av Tænk.

Stort ugnsutrymme på 71 liter

Electrolux EOC700X är ett bra alternativ för dig som är ute efter en stor ugn. Den här ugnen har nämligen en kapacitet på 71 liter och passar därför i en stor familj på fem eller fler personer. Den stora storleken innebär även att man kan tillaga stora köttbitar och baka kakor i flera lager i ugnen.

Eftersom att man kan använda varmluft i den här ugnen fungerar Electrolux EOC700X otroligt bra för just bakning i flera lager. Varmluftsfunktionen cirkulerar nämligen värmen i hela ugnsutrymmet och gör därmed att hela ugnen håller samma temperatur. I Electrolux EOC700X är det systemet Ultra Fan Plus som säkerställer att värmen fördelas jämnt.

Även om Electrolux EOC700X är en stor ugn behöver man dock inte oroa sig för att den ska höja elräkningen särskilt mycket. Modellen tillhör nämligen i energiklass A och befinner sig därmed i den bättre delen av skalan.

Många bra ugnsfunktioner

Utöver varmluft har Electrolux EOC700X även flera andra ugnsfunktioner, bland annat över-/undervärme, grill, undervärme med fläkt, undervärme, förvärmning och upptining.

Hos Electrolux EOC700X har man dessutom fokuserat på säkerhet och användarvänlighet, och modellen har därför en mjukstängande ugnslucka och en barnspärr.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.

Självrengörande ugn med katalys

Electrolux EOC700X är ett bra alternativ för dig som inte tycker om att rengöra ugnen manuellt. Det här är nämligen en självrengörande ugn med katalysrengöring, vilket innebär att insidan av ugnen är täckt med en fettavvisande katalytisk beläggning.

Den här modellen är dessutom lättöverskådlig och styrs enkelt via kontrollpanelen på fronten. Kontrollpanelen består av två intryckbara vridknappar och en LED-display med en digital klocka. Tack vare den kraftiga belysningen inuti ugnen kan man alltid se maten tydligt, och om man inte använder ögonmått och känsla när man lagar mat finns det även en inbyggd stektermometer i den här ugnen. Termometern mäter när rätt kärntemperatur är uppnådd, och maten tillagas därför varken för mycket eller för lite.

Electrolux EOC700X – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 58 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 55,5 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 54,2 cm
🌀 Nettovikt: 33,5 kg
🌀 Bruttovikt: 34,5 kg 

Electrolux EOC700X – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,89 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, katalys
🔴 Ugnsfunktioner: 5+

Fördelar med Electrolux EOC700X
🔵 Stort ugnsutrymme på 71 liter
🔵 Ultra Fan Plus-systemet fördelar värmen jämnt
🔵 Mjukstängande ugnslucka
🔵 Självrengörande ugn med katalys
🔵 Smart stektermometer


AEG BEB230010M 

Bra betyg hos det danska konsumentrådet Tænk

AEG BEB230010M

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 699,00 Kr. 0,00 Kr. 5 699,00 Kr. Läs mer
5 699,00 Kr. 0,00 Kr. 5 699,00 Kr. Läs mer
5 799,00 Kr. 0,00 Kr. 5 799,00 Kr. Läs mer

 

Det danska konsumentrådet Tænk har genomfört ett större test av ugnar där en mängd olika ugnsmodeller provades och bedömdes. I undersökningen ingick bland annat modellen AEG BEB230010M. För att kunna kommentera ugnarnas förmågor har de danska experterna granskat modellerna utifrån specifika testpunkter. AEG BEB230010M klarar sig bra i undersökningen och får därför ett bra betyg från Tænk.

Stor, enkel och energieffektiv ugn

Bra storlek, användarvänlighet och en låg energiförbrukning är några av de viktigaste kriterierna när man väljer en ny ugn, och många av dessa fördelar kan hittas hos modellen AEG BEB230010M. Till att börja med är den här ugnen väldigt rymlig med en kapacitet på 71 liter. Den har även fem olika steg i ugnsstegarna, och man kan därför placera bakplåten eller gallret där det passar bäst. AEG BEB230010M är dessutom simpel och enkel att använda.

Kontrollpanelen sitter längst fram på ugnen och består av två enkla knappar som ger ugnen ett stilrent och minimalistiskt utseende. Den här ugnen är dessutom energieffektiv och tillhör energiklass A, vilken återfinns i den bättre änden av skalan.

Högre effektivitet med stora bakplåtar

Eftersom att AEG BEB230010M är en stor ugn levereras den även med XL-bakplåtar som passar till ugnen. Dessa plåtar är 20 % större än vanliga plåtar och gör därför att man kan använda ugnen mer effektivt.

AEG BEB230010M har bland annat en varmluftsfunktion som är perfekt om man vill baka flera plåtar samtidigt eller tillaga stora mängder mat. Varmluften arbetar nämligen tillsammans med den unika fläkttekniken Surround Cook för att säkerställa en jämn, stabil och exakt värme i ugnen.

Man kan därför baka upp till tre plåtar samtidigt, och för att gräddningen helt säkert ska bli jämn har ugnen även ett extra värmeelement. Den här modellen har dock även andra ugnsfunktioner än varmluft, till exempel över-/undervärme, lågtemperaturstekning, grill och intervallgrill.

Enkel rengöring och skydd mot fingeravtryck

AEG BEB230010M är ett bra alternativ för dig som vill att ugnen ska kräva så lite manuell rengöring som möjligt. AEG BEB230010M har nämligen flera egenskaper som gör ugnen lättare att hålla ren.

För det första har den här modellen en Anti Fingerprint-beläggning som motverkar smutsfläckar på utsidan av ugnen. AEG BEB230010M har dessutom en EasyClean-emalj med en katalytisk beläggning  på insidan. Denna beläggning gör ugnen mer motståndskraftig mot fett och smuts, och den här ugnen är därmed självrengörande.

Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner. 

AEG BEB230010M – mått
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 33,5 kg
🌀 Bruttovikt: 34,5 kg 

AEG BEB230010M – basfakta
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,88 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, EasyClean-emalj med katalytisk beläggning
🔴 Ugnsfunktioner: 5+

Fördelar med AEG BEB230010M
🔵 Ugnsutrymme på 71 liter
🔵 Enkel och stilren ugn
🔵 Bra energiklass – A
🔵 Surround Cook
🔵 EasyClean-emalj med katalytisk beläggning samt Anti Fingerprint


I följande avsnitt kommer vi att berätta allt du bör veta om rengöring av ugnen, val av ugn, energimärkningen samt hur du får ut så mycket som möjligt av din ugn. Vi baserar den här guiden på fakta och råd från det danska konsumentrådet Tænk och danska Bolius.dk.


Olika typer av självrengörande ugnar

självrengörande ugnar

Det är inte många som tycker om att rengöra ugnen, och det kan vara både tidskrävande och besvärligt att få ugnen ren med enbart handkraft. Om man vill minimera det manuella rengöringsarbetet kan man istället skaffa en självrengörande ugn. Det finns dock olika sorters självrengörande ugnar att välja mellan, och vi går därför igenom alla här nedanför:

Pyrolys

Ugnar med pyrolysrengöring har den mest effektiva självrengöringen och kräver absolut minst manuellt arbete. När man vill rengöra ugnen startar man helt enkelt pyrolysprogrammet, och vissa ugnar har till och med flera olika pyrolysprogram. Under pyrolysrengöringen blir ugnen upp till 500 grader varm, och pyrolysugnar är därför specialdesignade för att klara av väldigt höga temperaturer.

Pyrolysprogrammet kan ta upp till tre timmar, och under den tiden upprätthåller ugnen den höga temperaturen och omvandlar fett, smuts och rester till aska. När programmet är färdigt behöver man sedan bara torka ur ugnen med en trasa.

Tänk på att vissa ugnar har bakplåtar och andra tillbehör som tål pyrolysrengöringen medan andra inte har det. Det står i bruksanvisningen om tillbehören till din ugn tål pyrolys eller inte.

Man måste även tänka på säkerheten när man kör pyrolysrengöringen. När programmet startar låses ugnsluckan, men ugnen kan fortfarande bli väldigt varm på utsidan. Man bör därför ha koll på både barn och husdjur när programmet är igång.

Man ska givetvis inte lämna huset när pyrolysprogrammet är igång, och man bör även vara medveten om att ugnen kan ge ifrån sig både rök och lukt under rengöringen. Röken kan dessutom innehålla det hälsofarliga ämnet formaldehyd, och det är därför viktigt att vädra ordentligt efter rengöringen. Om det kommer väldigt mycket rök och lukt ur ugnen bör man dessutom uppehålla sig i ett annat rum under tiden.

Slutligen bör man tänka på att det märks på elräkningen om man kör pyrolysrengöringen ofta, för ett pyrolysprogram kan faktiskt dra upp till 7 kWh varje gång det används.

Katalys

Om man inte känner för att rengöra ugnen manuellt kan man även skaffa en ugn med katalys. Tänk dock på att katalysrengöringen fortfarande lämnar kvar lite smuts som måste tas bort för hand.

Ugnar med katalysrengöring har speciella fettavvisande paneler på insidan, och dessa bränner bort fett och smuts redan vid 200 grader. Till skillnad från pyrolysugnar, som värms upp till 500 grader, behöver en katalysugn alltså bara värmas till 200 grader i minst en timme. Efter att katalysprogrammet är färdigt behöver man också bara torka ur ugnen med en trasa.

Katalysugnar kräver som sagt lite manuell rengöring. Det kan nämligen fastna fett och skräp bakom panelerna, och detta måste tas bort för hand. Tillbehören till katalysugnar är inte heller självrengörande, och galler och plåtar måste därmed också rengöras manuellt. Slutligen måste fläkten i ugnen rengöras för hand.

Innan man startar rengöringen på en katalysugn måste man dessutom kontrollera om alla sidor i ugnen har den speciella beläggningen. Detta varierar från ugn till ugn, och de sidor som inte har någon katalytisk beläggning måste rengöras manuellt. Många katalysugnar har nämligen bara en katalytisk beläggning på den bakre väggen, och i regel är det aldrig någon beläggning på botten.

Tänk dessutom på att inte rengöra den katalytiska beläggningen med varken såpa eller ugnsrengöring. Dessa rengöringsmedel kan nämligen förstöra den katalytiska emaljen.

Ånga

Om du varken vill ha en pyrolysugn eller en katalysugn finns det även ett tredje alternativ för dig som inte vill rengöra ugnen helt för hand, nämligen en ugn med ångrengöring. Den här metoden är inte lika effektiv som de andra, men om man inte har några andra möjligheter är den fortfarande ett bra alternativ.

För att rengöra ugnen med ånga ställer man in en långpanna med vatten i ugnen och startar ångrengöringsprogrammet som tar ungefär 30 minuter. Ugnen värms då upp till ungefär 100 grader, vilket värmer upp vattnet och får det att förångas. Ångan löser upp fett och skit, och det blir därför lättare att få bort allt för hand när ugnen sedan har svalnat igen.

I korta drag

För tydlighetens skull har vi här sammanfattat de grundläggande skillnaderna mellan pyrolys, katalys och ångrengöring:

💠 Pyrolys tar ungefär tre timmar vid en temperatur på 500 grader och är väldigt effektivt.
💠 Katalys tar ungefär en timme vid en temperatur på 200 grader och har har en medelhög effektivitet.
💠 Ånga tar ungefär 30 minuter vid en temperatur på 100 grader och har en låg effektivitet.


Hur rengör man ugnen manuellt?

Om du har en ugn utan några självrengörande program måste du använda handkraft för att få bort fett, matrester, skit och skräp. Det här avsnittet berör alltså bara ugnar som inte har någon självrengörande emalj, för den typen av emalj får inte rengöras med varken såpa eller ugnsrengöringsmedel.

Såpa

Såpa är en gammal klassiker, och enligt experterna är såpa fortfarande väldigt effektivt när man ska rengöra ugnsutrymmet på en vanlig ugn. Såpa ska alltså inte användas på den grova emalj som finns i självrengörande ugnar.

såpaExperterna förklarar att det finns två olika tillvägagångssätt när man rengör ugnen med såpa: ett snabbt och ett långsamt.

Om ugnen bara är lite skitig och behöver en lättare rengöring kan du börja med att täcka ugnens sidor med ett lager såpa. Starta sedan ugnen på 50-100 grader och vänta på att temperaturen ska stiga. När såpan börjar bubbla är det dags att att stänga av ugnen igen. Vänta tills ugnen har svalnat helt och tvätta sedan insidan med vatten och en vanlig skursvamp. Torka därefter ur ugnen med en torr trasa. Om det blir för varmt i ugnen kan såpan istället bränna fast, och det krävs alltså inte högre temperaturer än 50-100 grader.

Om ugnen är väldigt smutsig kan du dock behöva använda en rejälare metod. Börja då på samma sätt genom att smörja in ugnsutrymmet med såpa. Täck sedan ytorna med plastfolie och låt såpan verka över natten. Nästa dag tar du bort plastfolien och tvättar bort såpan med vatten.
Den här metoden fungerar för övrigt även på bakplåtar som har blivit lite medtagna av matlagningen.

När man använder såpa för att rengöra ugnen är det bäst att använda en fast såpa med ett högre pH-värde. Fast såpa kan ha ett pH över 11 medan flytande såpa ofta ligger på omkring 8. Såpa löser nämligen fett bättre ju mer basisk den är.

Fast såpa kan dock slita på händerna, och experterna rekommenderar därför att man använder handskar.

Bikarbonat

BikarbonatFördelen med bikarbonat är att det är helt ofarligt, giftfritt och naturligt, så här kan barnen utan problem vara med i köket. De flesta använder bikarbonat som ett jäsmedel i bakning, men det kan faktiskt även användas när man städar. Det är dessutom väldigt enkelt:

Det enda du behöver göra är att blanda en halv kopp bikarbonat med lite vatten till en tjock smet. Tillsätt inte mer än ett par skedar vatten, annars kan blandningen bli för tunn. Smörj in de skitiga ytorna på insidan av ugnen med den tjocka smeten och låt det verka över natten. Tvätta sedan bort bikarbonaten med vatten och en svamp dagen efter.

Om du vill att det ska gå snabbare när du städar med bikarbonat kan du även täcka ytorna med ättika och sedan strö ett tjockt lager bikarbonat över. Låt detta verka en stund innan du tvättar bort det.

Ugnsluckan

Vanligtvis sitter det en glasruta i ugnsluckan för att man ska kunna följa med i tillagningen av maten, och den här rutan blir också skitig med tiden. Experterna berättar att det är enklast att ta lös rutan innan man rengör den, och många ugnar är faktiskt utformade på ett sätt som gör att man kan ta lös ugnsluckan helt utan verktyg.

När du har tagit lös luckan kan du smörja in rutan med antingen såpa eller diskmedel och låta detta verka i 30 minuter. Därefter ska du tvätta av rutan igen, och detta kan med fördel göras direkt i diskhon. Om det sitter mycket fastbränd smuts på rutan kan du även börja med att skrapa bort det med en glasskrapa.

Gallret

GallretUgnsgaller är ofta tillverkade av rostfritt stål, vilket innebär att man helt enkelt kan köra gallret i diskmaskinen när man har använt det. Om du inte har någon diskmaskin måste du dock rengöra gallret manuellt, och här kan du återigen använda antingen såpa eller diskmedel.

Om gallret är väldigt smutsigt kan du smörja in det med såpa, täcka det med plastfolie och låta det stå över natten. Om du föredrar vanligt diskmedel kan du även blötlägga gallret i vatten med diskmedel över natten.

Om det finns fastbrända rester kan ett galler av rostfritt stål utan problem skrubbas med en skursvamp eller stålull.

Även om du har en pyrolysugn är det inte säkert att tillbehören tål pyrolysrengöringen. Hos vissa pyrolysugnar måste plåtar och galler därmed rengöras manuellt så som vi har beskrivit här.

Fläkten

Om du har en varmluftsugn finns det även en fläkt i ugnen. Hur man monterar lös fläkten varierar mellan olika ugnsmodeller, så titta hur du ska göra i bruksanvisningen till din ugn och rengör sedan fläkten med vanligt diskmedel.

Glöm inte bort att stänga av huvudströmbrytaren innan du tar lös fläkten.

Undvik giftiga rengöringsmedel som ammoniak

ammoniakTuffa rengöringsmedel är ofta effektiva, men de är även skadliga. Experterna avråder till exempel från att använda ammoniak när man rengör ugnen. Detta är nämligen giftigt och kan både hamna i maten, frigöras i ångorna från ugnen och förstöra termostaten, och man bör därför aldrig använda ammoniak för ugnsrengöring.

Speciellt för ångugnar

Ångugnar använder vatten för att skapa ånga, och om du har en ångugn ska du därför se till att hålla ugnen så torr som möjligt. Vissa ångugnar har speciella torkningsprogram, men om detta inte är fallet måste man torka bort kondensvattnet efter varje användning. Vattenbehållaren ska dessutom tömmas och rengöras med jämna mellanrum.

När man använder sig av vatten brukar man även få problem med kalk, och en ångugn måste därför avkalkas regelbundet. Vissa ugnar har en automatisk avkalkningsfunktion medan andra måste avkalkas manuellt.

Andra bra rengöringstips för ugnen

Om du har problem med att det samlas fastbrända matrester på botten av ugnen kan du enkelt förebygga detta genom att ställa in en plåt med aluminiumfolie i ugnen varje gång du använder den. Fett och matrester landar då på aluminiumfolien istället, och denna slänger du helt enkelt bort när du är färdig med ugnen.

Kom ihåg att man inte ska lägga aluminiumfolien direkt på botten av ugnen eftersom att den då riskerar att bränna fast där.


Guide: Hur man väljer rätt ugn

Hur man väljerDet finns många olika ugnar på marknaden, och det kan därför vara svårt att veta vilken modell man ska välja. Vi har undersökt information från det brittiska testmagasinet Which.co.uk och det danska konsumentrådet Tænk, och baserat på detta går vi här igenom vad du bör tänka på innan du köper en ugn för att du ska få med dig rätt modell hem.

Storlek

Börja från början och fundera på hur stor ugn du behöver samt hur stor ugn du har plats för hemma hos dig?

Experterna berättar att de flesta ugnar har en kapacitet på 50-75 liter, men det finns även ännu större ugnar. Genomsnittet ligger på ungefär 64 liter, och om en ugn rymmer mer än så anses den därför vara stor. Tänk på att välja storlek baserat på behov. Det drar till exempel onödigt mycket ström att värma upp en stor ugn om du bara använder en liten del av kapaciteten. Det är dock inte bra att proppa in för mycket mat i en ugn som är för liten heller, för detta resulterar bara i en felaktig värmefördelning och en dålig tillagning.

Pris

Priset varierar mycket från ugn till ugn, och experterna skriver att en dyr ugn inte nödvändigtvis är bäst. Eftersom att man inte kan prova ugnarna innan man köper dem kan det vara bra att läsa olika granskningar där experter har provat olika modeller för konsumenternas räkning. Oftast kan man hitta en bra, vanlig ugn för ett par tusenlappar medan de dyrare modellerna utan problem kan kosta fem eller till och med tio gånger mer. Tänk även på att pris och antal funktioner går hand i hand.

Funktioner

FunktionerFunktionerna är också viktiga när man ska välja en ny ugn. Vissa ugnar har många funktioner och andra färre, och experterna rekommenderar att man utgår från sina egna behov när man köper en ugn. Om du bara använder standardfunktionerna finns det till exempel ingen anledning till att slösa tusentals kronor på funktioner som du ändå inte kommer att använda. Det kanske räcker om ugnen har över-/undervärme, varmluft och grill?

Experterna tycker väldigt bra om just varmluftsfunktionen. Med hjälp av en fläkt ser den här funktionen till att värmen fördelas jämnt i ugnen, och den gör det därmed möjligt att tillaga flera plåtar samtidigt.

Om du till exempel bakar pizza i ugnen kan det även vara bra att kunna köra enbart undervärme, och vid gratinering är det istället bra med enbart övervärme.

Experterna förklarar även att en digital display med klocka kan komma till nytta. En ugn med digitala alternativ kan dessutom vara mer exakt än en ugn med vridknappar.  Teleskopskenor för tyngre formar kan också vara en fördel eftersom att dessa både förenklar arbetet och ökar säkerheten.

Många moderna ugnar har även utrustning som kan underlätta köksarbetet, till exempel stektermometer, kokböcker eller matlagningsprogram och automatiska temperaturinställningar. Vissa ugnar har även specialfunktioner för till exempel långkok, pizza och upptining. Många av dessa funktioner gör dock att ugnen blir lite dyrare.

Ugnar blir dessutom bara mer och mer tekniskt avancerade, och idag går det till exempel att köpa ugnar som kan styras via en app på telefonen. Detta kan också underlätta matlagningen och göra arbetet mer flexibelt, men ugnar med wifi-anslutning är i regel inte särskilt billiga.

Självrengörande ugnar

Vissa ugnar har självrengöringsprogram som pyrolys eller katalys, och den här funktionen är väldigt smart om du helst slipper den manuella ugnsrengöringen. Det är upp till dig att avgöra om du behöver en självrengörande ugn eller inte, men tänk på att dessa funktioner oftast innebär att ugnen kostar extra.

Användarvänlighet

Experterna rekommenderar även att man undersöker användarvänligheten hos ugnen om man har tänkt använda den ofta. En ugn som är svårstyrd och har besvärliga inställningar och program blir lätt irriterande i längden.

Energimärkningen

EnergimärkningenEnergiförbrukningen är en annan viktig faktor, och en ugn i en hög energiklass förbrukar betydligt mindre energi än en modell i en låg energiklass.

Energimärkningen finns på alla ugnar och visar en skala över energiklasser som går från D i botten till A+++ i toppen. Experterna rekommenderar att man köper en modell som tillhör en så hög klass som möjligt, gärna A eller bättre. Det finns alltså sju olika klasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.

Här visar danska Sparenergi.dk hur stor skillnad det är mellan de olika energiklasserna:

⚡ En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar 1,09 kWh/användning
⚡ En ugn på 65 liter i energiklass A förbrukar 0,88 kWh/användning
⚡ En ugn på 65 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,37 kWh/användning 

⚡ En ugn på 75 liter i energiklass B förbrukar 1,14 kWh/användning
⚡ En ugn på 75 liter i energiklass A förbrukar 0,93 kWh/användning
⚡ En ugn på 75 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,39 kWh/användning


Vad betyder ugnssymbolerna? 

ugnssymbolerna

Ofta är ugnen bara försedd med symboler utan någon förklaring, och när man ska välja ugnsfunktion kan det därför vara lite knepigt att tyda symbolerna och välja rätt program – särskilt på ugnar med många valmöjligheter.

Vi vill gärna göra det lättare för dig att förstå de olika symbolerna på ugnen, och här förklarar vi därför vad de vanligaste symbolerna betyder.

Över/undervärme: Två vågräta streck ovanför varandra.

Undervärme: Ett vågrätt streck längst ner.

Övervärme: Ett vågrätt streck högst upp.

Varmluft: En cirkel med en figur inuti som liknar en propeller med tre blad. “Propellern” symboliserar fläkten som gör att värmen fördelas jämnt.

Grill: En vågrät sicksacklinje. Kan även förekomma tillsammans med symbolen för varmluft, och dessa är då kombinerade i en funktion.

Snabbuppvärmning: Kan variera lite, men det är ofta två pilar som pekar åt höger mot tre vågiga linjer på högkant.

Upptining: En iskristall med en droppe under.


Dessa källor har vi använt i Självrengörande ugn test

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰
Tænk är det danska konsumentrådet, och de fungerar som danskarnas vakthund i samhället. De behandlar alla tänkbara aspekter av det danska konsumentlivet, och detta innefattar även noggranna tester av många olika konsumentprodukter. Den här gången rör det sig om en granskning av ugnar.

Klicka på den här länken för att läsa mer. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

Det danska konsumentrådet Tænk har även testat och recenserat Gorenje BOP799S51X.

Om du vill läsa hela recensionen av Gorenje BOP799S51X hittar du den här.


Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av svenskarnas konsumentliv. De arbetar bland annat med allmän konsumentinformation och granskar även olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat olika ugnar med pyrolysrengöring.

Du kan läsa hela deras undersökning här. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse