Innehåll
Den här artikeln handlar om granskningar av olika självrengörande ugnar. För att rengöra dessa ugnar behöver man bara starta ett rengöringsprogram, och sedan sköter ugnen rengöringen själv. Här kan du läsa om de ugnsmodeller som har fått bäst betyg av experter och kritiker i olika granskningar och recensioner.
Vi börjar med att gå igenom ett antal ugnsmodeller med pyrolysrengöring. Pyrolys är en speciell funktion som värmer upp ugnen till mycket höga temperaturer på upp till 500 grader. Den höga värmen bränner bort smutsen och matresterna, och när rengöringsprogrammet är färdigt behöver man bara torka ur insidan av ugnen med en trasa. En ugn med pyrolysrengöring är därför utformad för att tåla de höga temperaturerna, och vissa pyrolysugnar har även bakplåtar och galler som tål pyrolysrengöringen.
För att kunna visa dig marknadens bästa självrengörande ugnar har vi undersökt officiella expertgranskningar från både Råd & Rön.
Vi vill även presentera några alternativ till pyrolysugnarna, och därför har vi även inkluderat ett par ugnar med katalysrengöring. Dessa ugnar har också fått bra betyg i olika undersökningar.
Den här artikeln om självrengörande ugnar innehåller:
🔸 Överblick över de bästa ugnarna med pyrolysrengöring
🔸 Överblick över de bästa alternativa ugnarna med katalysrengöring
🔸 Information om olika typer av självrengörande ugnar
🔸 Tips på hur du kan rengöra ugnen och ugnstillbehören
🔸 Genomgång av vad du bör tänka på när du köper en ny ugn
🔸 Förklaring av vad de olika ugnssymbolerna betyder
🔸 Genomgång av alla granskningar som vi har undersökt samt länkar för vidare läsning
Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från oberoende tester för att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.
Bosch HBG672BS1
Ugnsmodellen Bosch HBG672BS1 har granskats av två olika expertkällor, nämligen Råd & Rön, och tycker väldigt bra om den här modellen. Råd & Rön har granskat Bosch HBG672BS1 och ett antal andra ugnar utifrån förutbestämda testpunkter, och sedan har de gjort en samlad bedömning av varje ugn.
Energibesparande ugn
Bosch HBG672BS1 är ett bra alternativ om du vill ha en ugn som inte är alltför dyr i drift. Bosch HBG672BS1 tillhör nämligen en riktigt bra energiklass, A+, som helt klart är en av de bättre på skalan. Energiklass A+++ är bäst men den är även ganska sällsynt. Modellen har dessutom flera ekoprogram som gör matlagningen extra miljövänlig.
Bosch HBG672BS1 är en ganska stor ugn med en kapacitet på 71 liter, vilket är lagom för en större familj på fem eller fler personer. En stor ugn är även bra om man har gäster ofta.
Fokus på perfekt tillagning
Bosch HBG672BS1 är designad för att hjälpa användaren att tillaga maten perfekt. Ugnen har därför åtta olika ugnsfunktioner: 4D-varmluft, varmluft eco, över-/undervärme, över-/undervärme eco, varmluftgrill, grill, pizzaläge och upptining. Utöver dessa finns det även en snabbuppvärmningsfunktion på Bosch HBG672BS1.
Den här ugnen har dessutom en inbyggd matlagningsassistent med flera automatiska program och temperaturförslag, vilket kan vara till stor hjälp för en oerfaren kock.
Enkel användning och rengöring
Lätthet är ett nyckelord för Bosch HBG672BS1, och detta märks först och främst på pyrolysprogrammet som sköter rengöringen av ugnen. När man startar programmet värms ugnen upp till mycket höga temperaturer som bränner bort fett, matrester och smuts, och efter programmet behöver man inte göra mer än att torka ur ugnen med en trasa.
Kontrollpanelen på Bosch HBG672BS1 är simpelt utformad och består av en TFT-skärm med touch samt en kontrollring, och den här ugnen har därmed enkla kontroller.
Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.
Bosch HBG672BS1 – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 58,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 36,43 kg
🌀 Bruttovikt: 38,8 kg
Bosch HBG672BS1 – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,87 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 8
Fördelar med Bosch HBG672BS1:
Ugnsutrymme på 71 liter
Energieffektiv ugn i energiklass A+ med flera ekoprogram
Åtta olika ugnsfunktioner
Flera hjälpande program
Självrengörande ugn med pyrolys
Gorenje BOP799S51X
.
Stor ugn med teleskopskenor och pyrolys
När man köper Gorenje BOP799S51X får man en stor ugn med de vanliga programmen, bland annat över-/undervärme, varmluft, infragrill och upptining. Ugnen har en kapacitet på 71 liter och rymmer därmed stora mängder mat utan problem.
Gorenje BOP799S51X döljer även en unik form i toppen av ugnen som gör att man får plats med ännu större plåtar och mer mat. Luften cirkulerar dessutom fritt i det stora ugnsutrymmet.
Den här ugnsmodellen är enkel att använda och har till exempel teleskopskenor. Dessa gör det lättare för användaren att sätta in och ta ut mat ur ugnen. Det finns även en inbyggd stektermometer som gör att man kan få en tydlig överblick över tillagningen.
Gorenje BOP799S51X är dessutom utrustad med en pyrolysfunktion. Den här funktionen bränner matrester, fett och annan smuts till aska som sedan enkelt kan torkas bort med en trasa. Ugnen sköter alltså rengöringen själv. Man slipper därmed slösa en massa tid på ugnsrengöring med den här modellen.
Laga mat på flera nivåer samtidigt
Med Gorenje BOP799S51X kan man laga mat på flera nivåer på en gång, närmare bestämt på upp till fem plåtar samtidigt. Detta är möjligt tack vare en kombination av MultiFlow 360 och HomeMade-formen.
MultiFlow 360 skapar en jämn och optimal cirkulation av värme och ånga i ugnen. HomeMade-formen gör det samtidigt möjligt för luften att flöda fritt runt maten. Tack vare detta fördelas värmen jämnt och omsluter maten på bästa möjliga sätt.
Gorenje BOP799S51X har även en funktion som kallas för Perfect Grill. Denna består av en stor värmare på utsidan och en liten på insidan. Detta skapar en perfekt värmefördelning som gör att maten blir mör och saftig på insidan och spröd på utsidan.
Energisnål ugn med GentleClose och autoprogram
Gorenje BOP799S51X är en ganska energisnål ugn som tillhör energiklass A+. Ugnen har en ljudnivå på 47 dB och är därmed inte den tystaste på marknaden. Den väsnas dock inte särskilt mycket heller. Som jämförelse har en normal samtalston en ljudnivå på 60 dB.
Tack vare GentleClose stängs ugnsluckan alltid lugnt och tyst. Det krävs dessutom bara en lätt beröring för att luckan ska stängas ljudlöst.
Gorenje BOP799S51X levereras med flera olika tillbehör, bland annat ett ugnsgaller, en långpanna, en bakplåt, en stektermometer och teleskopskenor.
Sist men inte minst har Gorenje BOP799S51X helt automatiska tillagningsprogram för över 80 olika recept. När man använder dessa program väljer ugnen automatiskt temperatur och tid – allt man behöver göra är att trycka på start.
Gorenje BOP799S51X – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd:59,5 cm
🌀 Inbyggnadsdjup:54,6 cm
🌀 Nettovikt: 44,6 kg
🌀 Bruttovikt: 48,9 kg
Gorenje BOP799S51X – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,94 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft:0,91 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner:15+
Fördelar med Gorenje BOP799S51X:
Stort ugnsutrymme
Kan tillaga mat på flera nivåer samtidigt
PerfectGrill
GentleClose
Pyrolysfunktion
Miele H2760BP
.
Miele H2760BP har testats och recenserats av det stora testmagasinet Which.co.uk och utsågs i slutändan till “Best Buy”. Experterna är väldigt positiva i sin recension och framhäver bland annat ugnens funktioner och den effektiva tillagningen. De påpekar dock även att de inte är lika nöjda med priset.
Eftersom att Miele H2760BP är en inbyggnadsugn måste den ha rätt mått för att passa in i köket. Det är därför viktigt att kontrollera måtten innan köp.
Utrustad med pyrolysprogram
Med Miele H2760BP får man en ugn som går både snabbt och enkelt att rengöra. Den här ugnsmodellen har nämligen ett pyrolysprogram som helt enkelt bränner bort matrester, fett och andra fläckar.
När programmet är färdigt behöver man bara torka bort den resterande askan med en fuktig trasa. Ugnen har dessutom en CleanSteel-yta som gör att den är enkelt att rengöra utvändigt också.
Miele H2760BP är dock inte bara lätt att rengöra. Det här är nämligen en rymlig ugn med en kapacitet på 76 liter. Ugnen tillhör dessutom energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket ström per år.
Säker ugn med flera program
Miele H2760BP är en säker ugnsmodell som är utrustad med flera säkerhetsfunktioner, bland annat en sval front och en barnspärr. Barnspärren kan aktiveras vid behov medan den svala fronten säkerställer att man inte bränner sig på ugnens utsida.
Den här ugnsmodellen har dessutom sju olika program, till exempel grill, varmluft plus, intensivbakning, över-/undervärme, undervärme och varmluftsgrill. Man kan därför alltid välja det program som passar bäst till den aktuella maträtten.
Praktiska funktioner
Miele H2760BP är en praktisk ugn med flera användbara egenskaper. Modellen är till exempel utrustad med öppningsmekanismen SoftOpen. Detta innebär att luckan alltid öppnas och stängs lugnt och tyst istället för att smälla igen.
Ugnen har dessutom tidsfunktioner som låter användaren programmera både start- och sluttider samt den specifika tillagningstiden. Med hjälp av dessa funktioner kan man tillaga ingredienserna på bästa möjliga vis.
Miele H2760BP – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56,8 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 43 kg
🌀 Bruttovikt: 50 kg
Miele H2760BP – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 76 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 1,10 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,71 kWh
🔴 Självrengörande Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 7
Fördelar med Miele H2760BP:
Pyrolysprogram
Barnspärr och sval front
Öppningsmekanismen SoftOpen
Tidsfunktioner
Sju ugnsprogram
Bosch HRG675BS1S
.
Bosch HRG675BS1S har granskats av testmagasinet Kagoo.co.uk och fick i slutändan ett betyg på 86 av 100 poäng av experterna.
Betyget motiveras bland annat med att ugnen har bra funktioner och en bra kapacitet. Trots att experterna generellt sett tycker riktigt bra om Bosch HRG675BS1S nämner de dock att det är synd att man inte kan stänga av lampan i ugnsutrymmet.
Eftersom att Bosch HRG675BS1S är en inbyggnadsugn måste den ha rätt mått för att passa in i köket. Det är därför viktigt att kontrollera måtten innan köp.
Experterna: Ugnsmodell med smarta funktioner
Enligt experterna från Kagoo.co.uk skulle Bosch HRG675BS1S passa bra in hemma hos de allra flesta. De förklarar att ugnen har ett bra pris och att den håller en väldigt hög kvalitet. Den här ugnsmodellen kan därför användas i många år framöver.
De brittiska experterna skriver dessutom att Bosch HRG675BS1S är försedd med en mängd smarta funktioner som gör att man kan tillaga maten på flera olika sätt. De framhäver även att ugnen är självrengörande och att man därmed slipper rengöra den manuellt.
Experterna nämner inte särskilt många nackdelar med Bosch HRG675BS1S. De påpekar dock att det hade varit en fördel om ugnslampan kunde stängas av.
Många program
Bosch HRG675BS1S är en rymlig ugn med en kapacitet på 71 liter. Den här ugnsmodellen tillhör dessutom energiklass A+ och är därför ganska energisnål. Ugnen har 13 olika ugnsprogram samt en inbyggd ångfunktion.
Bland de 13 programmen hittar man till exempel över-/undervärme, pizzafunktion, upptining, lågtemperaturstekning, varmluft/impulsgrill, stor variogrill och 4D-varmluft.
Tack vare den inbyggda ångfunktionen kan man tillaga maten med ånga och på så vis bevara mer av råvarornas näringsämnen. Det går även att kombinera ångfunktionen med de andra ugnsprogrammen.
Enkel rengöring
Bosch HRG675BS1S är utrustad med ett pyrolysprogram som gör att det går både snabbt och enkelt att rengöra ugnen invändigt. Detta program bränner nämligen bort fett, smuts och matrester och lämnar bara kvar aska. Denna aska kan sedan enkelt torkas bort med en fuktig trasa när programmet är färdigt.
Ugnen har även automatiska matlagningsprogram som gör det lättare att tillaga maten på bästa möjliga vis. Med dessa program får man nämligen helt rätt tillagningstid för de ingredienser man använder.
Sist men inte minst har Bosch HRG675BS1S en SoftClose-funktion som ser till att ugnsluckan aldrig smäller igen. Denna funktion gör nämligen att luckan alltid öppnas och stängs mjukt.
Bosch HRG675BS1S – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 35,34 kg
🌀 Bruttovikt: 37,7 kg
Bosch HRG675BS1S – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,87 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 13
Fördelar med Bosch HRG675BS1S:
Pyrolysprogram
13 ugnsfunktioner
SoftClose-funktion
Inbyggd ångfunktion
Automatiska matlagningsprogram
Miele H22651BP
.
Miele H22651BP har testats och recenserats av det brittiska testmagasinet Which.co.uk. Experterna tyckte väldigt bra om den här ugnen och utsåg i slutändan modellen till “Best Buy” eftersom att den är både rymlig och enkel att rengöra. De påpekar dock att det höga priset är en nackdel.
Innan man köper Miele H22651BP är det viktigt att kontrollera ugnens mått. Det här är nämligen en inbyggnadsugn.
Stor ugn
Miele H22651BP är en stor ugn som rymmer upp till 76 liter. Den här modellen kan alltså tillaga stora mängder mat och är därför ett bra alternativ för större familjer. Eftersom att ugnen tillhör energiklass A+ förbrukar den dessutom inte särskilt mycket ström per år.
Med hjälp av inbyggda tidsfunktioner kan man själv ställa in både start- och sluttid samt själva tillagningstiden. Tack vare detta behöver man inte alltid starta ugnen på plats eller hålla koll på den hela tiden.
Enkel rengöring
Eftersom att Miele H22651BP är en självrengörande ugn behöver man inte slösa en massa tid och energi på att rengöra ugnen efter att man har använt den.
Den här ugnen har nämligen ett pyrolysprogram som bränner bort matrester, fett och stänk tills det bara är aska kvar. När programmet är slut behöver man bara torka bort askan med en trasa.
Det är dock inte bara insidan av ugnen som är enkel att rengöra. Utsidan av ugnen har nämligen en CleanSteel-yta som är lätt att torka av.
Flera valmöjligheter
Eftersom att Miele H22651BP är utrustad med sju olika ugnsprogram kan man tillaga maten på flera olika sätt. Man kan närmare bestämt välja mellan traditionell grill, ECO-varmluft, intensivbakning, över-/undervärme, undervärme, varmluftsgrill och varmluft plus.
Man kan dessutom komma igång med matlagningen på nolltid eftersom att ugnen blir varm snabbt. Miele H22651BP värms nämligen upp till 200 grader på sex minuter utan att kompromissa med strömförbrukningen. Sist men inte minst har Miele H22651BP flera säkerhetsfunktioner, till exempel en sval front och en säkerhetsbrytare.
Miele H22651BP – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 46 kg
🌀 Bruttovikt: 53 kg
Miele H22651BP – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 76 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 1,10 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,71 kWh
🔴 Självrengörande Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 7
Fördelar med Miele H22651BP:
Sju ugnsprogram
Pyrolysprogram
Sval front
Tidsfunktioner
CleanSteel-yta
Siemens HB672GBS1S
.
Ugnsmodellen Siemens HB672GBS1S har inte granskats i några officiella experttest. Den här modellen är däremot en tydlig konsumentfavorit och får mycket beröm av konsumenterna som använder ugnen i vardagen. Eftersom att dessa konsumenter använder ugnen dagligen vet de vad som fungerar bra och mindre bra, och de har nästan enbart lovord till övers för Siemens HB672GBS1S.
Bra ugn för den miljömedvetna konsumenten
Siemens HB672GBS1S är ett bra alternativ för dig som inte vill att ugnen ska dra så mycket ström. Siemens HB672GBS1S tillhör nämligen energiklass A+, vilken är en av marknadens bästa energiklasser.
Den bra energiklassen innebär att ugnen förbrukar färre kilowattimmar. Utöver detta är två av totalt åtta program hos den här modellen ekoprogram, och dessa är utformade för att vara både miljövänliga och kostnadseffektiva. Siemens HB672GBS1S är dessutom en stor ugn med ett ugnsutrymme på 71 liter, och den här modellen passar därför bra i en större familj.
Åtta ugnsfunktioner
Utöver de två ekoprogrammen har Siemens HB672GBS1S ytterligare sex olika program: 4D varmluft, över-/undervärme, varmluftgrill, grill, pizzaläge och CoolStart. Det finns även ett snabbuppvärmningsprogram.
Siemens HB672GBS1S styrs via en 2,8-tums färgdisplay med touch, och den här modellen har även en ugnslucka med SoftClose-funktion för att ugnen ska bli behagligare att använda. Siemens HB672GBS1S är dessutom en självrengörande ugn med pyrolysprogram som sköter rengöringen.
Tänk på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittat alla mått i basfaktan längre ner.
Hyllad av användarna
Siemens HB672GBS1S får mycket beröm av användarna, och i sina recensioner hyllar de många olika aspekter hos den här ugnen. Vissa användare framhäver användarvänligheten och förklarar att Siemens HB672GBS1S är lätt och intuitiv att använda och att ugnen har enkla kontroller. De berättar även att snabbuppvärmningen är snabb och fungerar otroligt bra.
Andra användare berättar istället att Siemens HB672GBS1S är tyst och väldigt effektiv, vilket resulterar i en jämn tillagning. Det är framförallt varmluftsprogrammet som får mycket beröm, och enligt användarna är det här programmet så effektivt att man utan problem kan baka i flera lager.
Siemens HB672GBS1S – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 58,5 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 38,71 kg
🌀 Bruttovikt: 41,1 kg
Siemens HB672GBS1S – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A+
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,87 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,69 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, pyrolys
🔴 Ugnsfunktioner: 8
Fördelar med Siemens HB672GBS1S:
Stor ugn med en kapacitet på 71 liter
Miljövänlig modell i energiklass A+ med flera ekoprogram
Åtta ugnsfunktioner
Snabbuppvärmning
Enkel rengöring med pyrolys
Alternativa produkter: Ugnar med katalysrengöring
I det här avsnittet tar vi en närmare titt på fyra olika ugnar som har en annan typ av självrengöring, nämligen katalys. Ugnar med katalysrengöring har speciella fettavvisande paneler på insidan, och dessa bränner bort skit och smuts när ugnen värms upp till minst 200 grader i en timme eller längre. Precis som med pyrolysugnarna måste man här bara torka bort resterna av bränningen med en trasa när ugnen har svalnat igen.
Observera dock att vissa katalysugnar bara har den fettavvisande beläggningen på den bakre väggen i ugnen, och det innebär i så fall att resten av sidorna måste rengöras manuellt. Fett kan även fastna vid fläkten och bakom panelerna, och här kan det därför också krävas manuell rengöring.
För att jämförelsen ska bli så rättvis och noggrann som möjligt behandlar vi dessa ugnar på samma sätt som de tidigare ugnarna med pyrolysrengöring.
AEG BEB230010M
.
Stor, enkel och energieffektiv ugn
Bra storlek, användarvänlighet och en låg energiförbrukning är några av de viktigaste kriterierna när man väljer en ny ugn, och många av dessa fördelar kan hittas hos modellen AEG BEB230010M. Till att börja med är den här ugnen väldigt rymlig med en kapacitet på 71 liter. Den har även fem olika steg i ugnsstegarna, och man kan därför placera bakplåten eller gallret där det passar bäst. AEG BEB230010M är dessutom simpel och enkel att använda.
Kontrollpanelen sitter längst fram på ugnen och består av två enkla knappar som ger ugnen ett stilrent och minimalistiskt utseende. Den här ugnen är dessutom energieffektiv och tillhör energiklass A, vilken återfinns i den bättre änden av skalan.
Högre effektivitet med stora bakplåtar
Eftersom att AEG BEB230010M är en stor ugn levereras den även med XL-bakplåtar som passar till ugnen. Dessa plåtar är 20 % större än vanliga plåtar och gör därför att man kan använda ugnen mer effektivt.
AEG BEB230010M har bland annat en varmluftsfunktion som är perfekt om man vill baka flera plåtar samtidigt eller tillaga stora mängder mat. Varmluften arbetar nämligen tillsammans med den unika fläkttekniken Surround Cook för att säkerställa en jämn, stabil och exakt värme i ugnen.
Man kan därför baka upp till tre plåtar samtidigt, och för att gräddningen helt säkert ska bli jämn har ugnen även ett extra värmeelement. Den här modellen har dock även andra ugnsfunktioner än varmluft, till exempel över-/undervärme, lågtemperaturstekning, grill och intervallgrill.
Enkel rengöring och skydd mot fingeravtryck
AEG BEB230010M är ett bra alternativ för dig som vill att ugnen ska kräva så lite manuell rengöring som möjligt. AEG BEB230010M har nämligen flera egenskaper som gör ugnen lättare att hålla ren.
För det första har den här modellen en Anti Fingerprint-beläggning som motverkar smutsfläckar på utsidan av ugnen. AEG BEB230010M har dessutom en EasyClean-emalj med en katalytisk beläggning på insidan. Denna beläggning gör ugnen mer motståndskraftig mot fett och smuts, och den här ugnen är därmed självrengörande.
Tänk även på att det här är en inbyggnadsugn som ska integreras i kökets design. Ugnen måste därför ha rätt mått för att få plats i köket, och måtten är alltså otroligt viktiga. Du hittar alla mått i basfaktan längre ner.
AEG BEB230010M – mått:
🌀 Inbyggnadshöjd, max: 59 cm
🌀 Inbyggnadsbredd: 56 cm
🌀 Inbyggnadsdjup: 55 cm
🌀 Nettovikt: 33,5 kg
🌀 Bruttovikt: 34,5 kg
AEG BEB230010M – basfakta:
🔴 Typ: Inbyggnadsugn
🔴 Kapacitet: 71 liter
🔴 Energiklass: A
🔴 Energiförbrukning med konventionell värme: 0,99 kWh
🔴 Energiförbrukning med varmluft: 0,88 kWh
🔴 Självrengörande: Ja, EasyClean-emalj med katalytisk beläggning
🔴 Ugnsfunktioner: 5+
Fördelar med AEG BEB230010M:
Ugnsutrymme på 71 liter
Enkel och stilren ugn
Bra energiklass – A
Surround Cook
EasyClean-emalj med katalytisk beläggning samt Anti Fingerprint
I följande avsnitt kommer vi att berätta allt du bör veta om rengöring av ugnen, val av ugn, energimärkningen samt hur du får ut så mycket som möjligt av din ugn. Vi baserar den här guiden på fakta och råd från danska Bolius.dk.
Olika typer av självrengörande ugnar
Det är inte många som tycker om att rengöra ugnen, och det kan vara både tidskrävande och besvärligt att få ugnen ren med enbart handkraft. Om man vill minimera det manuella rengöringsarbetet kan man istället skaffa en självrengörande ugn. Det finns dock olika sorters självrengörande ugnar att välja mellan, och vi går därför igenom alla här nedanför:
Pyrolys
Ugnar med pyrolysrengöring har den mest effektiva självrengöringen och kräver absolut minst manuellt arbete. När man vill rengöra ugnen startar man helt enkelt pyrolysprogrammet, och vissa ugnar har till och med flera olika pyrolysprogram. Under pyrolysrengöringen blir ugnen upp till 500 grader varm, och pyrolysugnar är därför specialdesignade för att klara av väldigt höga temperaturer.
Pyrolysprogrammet kan ta upp till tre timmar, och under den tiden upprätthåller ugnen den höga temperaturen och omvandlar fett, smuts och rester till aska. När programmet är färdigt behöver man sedan bara torka ur ugnen med en trasa.
Tänk på att vissa ugnar har bakplåtar och andra tillbehör som tål pyrolysrengöringen medan andra inte har det. Det står i bruksanvisningen om tillbehören till din ugn tål pyrolys eller inte.
Man måste även tänka på säkerheten när man kör pyrolysrengöringen. När programmet startar låses ugnsluckan, men ugnen kan fortfarande bli väldigt varm på utsidan. Man bör därför ha koll på både barn och husdjur när programmet är igång.
Man ska givetvis inte lämna huset när pyrolysprogrammet är igång, och man bör även vara medveten om att ugnen kan ge ifrån sig både rök och lukt under rengöringen. Röken kan dessutom innehålla det hälsofarliga ämnet formaldehyd, och det är därför viktigt att vädra ordentligt efter rengöringen. Om det kommer väldigt mycket rök och lukt ur ugnen bör man dessutom uppehålla sig i ett annat rum under tiden.
Slutligen bör man tänka på att det märks på elräkningen om man kör pyrolysrengöringen ofta, för ett pyrolysprogram kan faktiskt dra upp till 7 kWh varje gång det används.
Katalys
Om man inte känner för att rengöra ugnen manuellt kan man även skaffa en ugn med katalys. Tänk dock på att katalysrengöringen fortfarande lämnar kvar lite smuts som måste tas bort för hand.
Ugnar med katalysrengöring har speciella fettavvisande paneler på insidan, och dessa bränner bort fett och smuts redan vid 200 grader. Till skillnad från pyrolysugnar, som värms upp till 500 grader, behöver en katalysugn alltså bara värmas till 200 grader i minst en timme. Efter att katalysprogrammet är färdigt behöver man också bara torka ur ugnen med en trasa.
Katalysugnar kräver som sagt lite manuell rengöring. Det kan nämligen fastna fett och skräp bakom panelerna, och detta måste tas bort för hand. Tillbehören till katalysugnar är inte heller självrengörande, och galler och plåtar måste därmed också rengöras manuellt. Slutligen måste fläkten i ugnen rengöras för hand.
Innan man startar rengöringen på en katalysugn måste man dessutom kontrollera om alla sidor i ugnen har den speciella beläggningen. Detta varierar från ugn till ugn, och de sidor som inte har någon katalytisk beläggning måste rengöras manuellt. Många katalysugnar har nämligen bara en katalytisk beläggning på den bakre väggen, och i regel är det aldrig någon beläggning på botten.
Tänk dessutom på att inte rengöra den katalytiska beläggningen med varken såpa eller ugnsrengöring. Dessa rengöringsmedel kan nämligen förstöra den katalytiska emaljen.
Ånga
Om du varken vill ha en pyrolysugn eller en katalysugn finns det även ett tredje alternativ för dig som inte vill rengöra ugnen helt för hand, nämligen en ugn med ångrengöring. Den här metoden är inte lika effektiv som de andra, men om man inte har några andra möjligheter är den fortfarande ett bra alternativ.
För att rengöra ugnen med ånga ställer man in en långpanna med vatten i ugnen och startar ångrengöringsprogrammet som tar ungefär 30 minuter. Ugnen värms då upp till ungefär 100 grader, vilket värmer upp vattnet och får det att förångas. Ångan löser upp fett och skit, och det blir därför lättare att få bort allt för hand när ugnen sedan har svalnat igen.
I korta drag
För tydlighetens skull har vi här sammanfattat de grundläggande skillnaderna mellan pyrolys, katalys och ångrengöring:
💠 Pyrolys tar ungefär tre timmar vid en temperatur på 500 grader och är väldigt effektivt.
💠 Katalys tar ungefär en timme vid en temperatur på 200 grader och har har en medelhög effektivitet.
💠 Ånga tar ungefär 30 minuter vid en temperatur på 100 grader och har en låg effektivitet.
Hur rengör man ugnen manuellt?
Om du har en ugn utan några självrengörande program måste du använda handkraft för att få bort fett, matrester, skit och skräp. Det här avsnittet berör alltså bara ugnar som inte har någon självrengörande emalj, för den typen av emalj får inte rengöras med varken såpa eller ugnsrengöringsmedel.
Såpa
Såpa är en gammal klassiker, och enligt experterna är såpa fortfarande väldigt effektivt när man ska rengöra ugnsutrymmet på en vanlig ugn. Såpa ska alltså inte användas på den grova emalj som finns i självrengörande ugnar.
Experterna förklarar att det finns två olika tillvägagångssätt när man rengör ugnen med såpa: ett snabbt och ett långsamt.
Om ugnen bara är lite skitig och behöver en lättare rengöring kan du börja med att täcka ugnens sidor med ett lager såpa. Starta sedan ugnen på 50-100 grader och vänta på att temperaturen ska stiga. När såpan börjar bubbla är det dags att att stänga av ugnen igen. Vänta tills ugnen har svalnat helt och tvätta sedan insidan med vatten och en vanlig skursvamp. Torka därefter ur ugnen med en torr trasa. Om det blir för varmt i ugnen kan såpan istället bränna fast, och det krävs alltså inte högre temperaturer än 50-100 grader.
Om ugnen är väldigt smutsig kan du dock behöva använda en rejälare metod. Börja då på samma sätt genom att smörja in ugnsutrymmet med såpa. Täck sedan ytorna med plastfolie och låt såpan verka över natten. Nästa dag tar du bort plastfolien och tvättar bort såpan med vatten.
Den här metoden fungerar för övrigt även på bakplåtar som har blivit lite medtagna av matlagningen.
När man använder såpa för att rengöra ugnen är det bäst att använda en fast såpa med ett högre pH-värde. Fast såpa kan ha ett pH över 11 medan flytande såpa ofta ligger på omkring 8. Såpa löser nämligen fett bättre ju mer basisk den är.
Fast såpa kan dock slita på händerna, och experterna rekommenderar därför att man använder handskar.
Bikarbonat
Fördelen med bikarbonat är att det är helt ofarligt, giftfritt och naturligt, så här kan barnen utan problem vara med i köket. De flesta använder bikarbonat som ett jäsmedel i bakning, men det kan faktiskt även användas när man städar. Det är dessutom väldigt enkelt:
Det enda du behöver göra är att blanda en halv kopp bikarbonat med lite vatten till en tjock smet. Tillsätt inte mer än ett par skedar vatten, annars kan blandningen bli för tunn. Smörj in de skitiga ytorna på insidan av ugnen med den tjocka smeten och låt det verka över natten. Tvätta sedan bort bikarbonaten med vatten och en svamp dagen efter.
Om du vill att det ska gå snabbare när du städar med bikarbonat kan du även täcka ytorna med ättika och sedan strö ett tjockt lager bikarbonat över. Låt detta verka en stund innan du tvättar bort det.
Ugnsluckan
Vanligtvis sitter det en glasruta i ugnsluckan för att man ska kunna följa med i tillagningen av maten, och den här rutan blir också skitig med tiden. Experterna berättar att det är enklast att ta lös rutan innan man rengör den, och många ugnar är faktiskt utformade på ett sätt som gör att man kan ta lös ugnsluckan helt utan verktyg.
När du har tagit lös luckan kan du smörja in rutan med antingen såpa eller diskmedel och låta detta verka i 30 minuter. Därefter ska du tvätta av rutan igen, och detta kan med fördel göras direkt i diskhon. Om det sitter mycket fastbränd smuts på rutan kan du även börja med att skrapa bort det med en glasskrapa.
Gallret
Ugnsgaller är ofta tillverkade av rostfritt stål, vilket innebär att man helt enkelt kan köra gallret i diskmaskinen när man har använt det. Om du inte har någon diskmaskin måste du dock rengöra gallret manuellt, och här kan du återigen använda antingen såpa eller diskmedel.
Om gallret är väldigt smutsigt kan du smörja in det med såpa, täcka det med plastfolie och låta det stå över natten. Om du föredrar vanligt diskmedel kan du även blötlägga gallret i vatten med diskmedel över natten.
Om det finns fastbrända rester kan ett galler av rostfritt stål utan problem skrubbas med en skursvamp eller stålull.
Även om du har en pyrolysugn är det inte säkert att tillbehören tål pyrolysrengöringen. Hos vissa pyrolysugnar måste plåtar och galler därmed rengöras manuellt så som vi har beskrivit här.
Fläkten
Om du har en varmluftsugn finns det även en fläkt i ugnen. Hur man monterar lös fläkten varierar mellan olika ugnsmodeller, så titta hur du ska göra i bruksanvisningen till din ugn och rengör sedan fläkten med vanligt diskmedel.
Glöm inte bort att stänga av huvudströmbrytaren innan du tar lös fläkten.
Undvik giftiga rengöringsmedel som ammoniak
Tuffa rengöringsmedel är ofta effektiva, men de är även skadliga. Experterna avråder till exempel från att använda ammoniak när man rengör ugnen. Detta är nämligen giftigt och kan både hamna i maten, frigöras i ångorna från ugnen och förstöra termostaten, och man bör därför aldrig använda ammoniak för ugnsrengöring.
Speciellt för ångugnar
Ångugnar använder vatten för att skapa ånga, och om du har en ångugn ska du därför se till att hålla ugnen så torr som möjligt. Vissa ångugnar har speciella torkningsprogram, men om detta inte är fallet måste man torka bort kondensvattnet efter varje användning. Vattenbehållaren ska dessutom tömmas och rengöras med jämna mellanrum.
När man använder sig av vatten brukar man även få problem med kalk, och en ångugn måste därför avkalkas regelbundet. Vissa ugnar har en automatisk avkalkningsfunktion medan andra måste avkalkas manuellt.
Andra bra rengöringstips för ugnen
Om du har problem med att det samlas fastbrända matrester på botten av ugnen kan du enkelt förebygga detta genom att ställa in en plåt med aluminiumfolie i ugnen varje gång du använder den. Fett och matrester landar då på aluminiumfolien istället, och denna slänger du helt enkelt bort när du är färdig med ugnen.
Kom ihåg att man inte ska lägga aluminiumfolien direkt på botten av ugnen eftersom att den då riskerar att bränna fast där.
Guide: Hur man väljer rätt ugn
Det finns många olika ugnar på marknaden, och det kan därför vara svårt att veta vilken modell man ska välja. Vi har undersökt information från det brittiska testmagasinet Which.co.uk , och baserat på detta går vi här igenom vad du bör tänka på innan du köper en ugn för att du ska få med dig rätt modell hem.
Storlek
Börja från början och fundera på hur stor ugn du behöver samt hur stor ugn du har plats för hemma hos dig?
Experterna berättar att de flesta ugnar har en kapacitet på 50-75 liter, men det finns även ännu större ugnar. Genomsnittet ligger på ungefär 64 liter, och om en ugn rymmer mer än så anses den därför vara stor. Tänk på att välja storlek baserat på behov. Det drar till exempel onödigt mycket ström att värma upp en stor ugn om du bara använder en liten del av kapaciteten. Det är dock inte bra att proppa in för mycket mat i en ugn som är för liten heller, för detta resulterar bara i en felaktig värmefördelning och en dålig tillagning.
Pris
Priset varierar mycket från ugn till ugn, och experterna skriver att en dyr ugn inte nödvändigtvis är bäst. Eftersom att man inte kan prova ugnarna innan man köper dem kan det vara bra att läsa olika granskningar där experter har provat olika modeller för konsumenternas räkning. Oftast kan man hitta en bra, vanlig ugn för ett par tusenlappar medan de dyrare modellerna utan problem kan kosta fem eller till och med tio gånger mer. Tänk även på att pris och antal funktioner går hand i hand.
Funktioner
Funktionerna är också viktiga när man ska välja en ny ugn. Vissa ugnar har många funktioner och andra färre, och experterna rekommenderar att man utgår från sina egna behov när man köper en ugn. Om du bara använder standardfunktionerna finns det till exempel ingen anledning till att slösa tusentals kronor på funktioner som du ändå inte kommer att använda. Det kanske räcker om ugnen har över-/undervärme, varmluft och grill?
Experterna tycker väldigt bra om just varmluftsfunktionen. Med hjälp av en fläkt ser den här funktionen till att värmen fördelas jämnt i ugnen, och den gör det därmed möjligt att tillaga flera plåtar samtidigt.
Om du till exempel bakar pizza i ugnen kan det även vara bra att kunna köra enbart undervärme, och vid gratinering är det istället bra med enbart övervärme.
Experterna förklarar även att en digital display med klocka kan komma till nytta. En ugn med digitala alternativ kan dessutom vara mer exakt än en ugn med vridknappar. Teleskopskenor för tyngre formar kan också vara en fördel eftersom att dessa både förenklar arbetet och ökar säkerheten.
Många moderna ugnar har även utrustning som kan underlätta köksarbetet, till exempel stektermometer, kokböcker eller matlagningsprogram och automatiska temperaturinställningar. Vissa ugnar har även specialfunktioner för till exempel långkok, pizza och upptining. Många av dessa funktioner gör dock att ugnen blir lite dyrare.
Ugnar blir dessutom bara mer och mer tekniskt avancerade, och idag går det till exempel att köpa ugnar som kan styras via en app på telefonen. Detta kan också underlätta matlagningen och göra arbetet mer flexibelt, men ugnar med wifi-anslutning är i regel inte särskilt billiga.
Självrengörande ugnar
Vissa ugnar har självrengöringsprogram som pyrolys eller katalys, och den här funktionen är väldigt smart om du helst slipper den manuella ugnsrengöringen. Det är upp till dig att avgöra om du behöver en självrengörande ugn eller inte, men tänk på att dessa funktioner oftast innebär att ugnen kostar extra.
Användarvänlighet
Experterna rekommenderar även att man undersöker användarvänligheten hos ugnen om man har tänkt använda den ofta. En ugn som är svårstyrd och har besvärliga inställningar och program blir lätt irriterande i längden.
Energimärkningen
Energiförbrukningen är en annan viktig faktor, och en ugn i en hög energiklass förbrukar betydligt mindre energi än en modell i en låg energiklass.
Energimärkningen finns på alla ugnar och visar en skala över energiklasser som går från D i botten till A+++ i toppen. Experterna rekommenderar att man köper en modell som tillhör en så hög klass som möjligt, gärna A eller bättre. Det finns alltså sju olika klasser: D, C, B, A, A+, A++, A+++.
Här visar danska Sparenergi.dk hur stor skillnad det är mellan de olika energiklasserna:
⚡ En ugn på 65 liter i energiklass B förbrukar 1,09 kWh/användning
⚡ En ugn på 65 liter i energiklass A förbrukar 0,88 kWh/användning
⚡ En ugn på 65 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,37 kWh/användning
⚡ En ugn på 75 liter i energiklass B förbrukar 1,14 kWh/användning
⚡ En ugn på 75 liter i energiklass A förbrukar 0,93 kWh/användning
⚡ En ugn på 75 liter i energiklass A+++ förbrukar 0,39 kWh/användning
Vad betyder ugnssymbolerna?
Ofta är ugnen bara försedd med symboler utan någon förklaring, och när man ska välja ugnsfunktion kan det därför vara lite knepigt att tyda symbolerna och välja rätt program – särskilt på ugnar med många valmöjligheter.
Vi vill gärna göra det lättare för dig att förstå de olika symbolerna på ugnen, och här förklarar vi därför vad de vanligaste symbolerna betyder.
Över/undervärme: Två vågräta streck ovanför varandra.
Undervärme: Ett vågrätt streck längst ner.
Övervärme: Ett vågrätt streck högst upp.
Varmluft: En cirkel med en figur inuti som liknar en propeller med tre blad. “Propellern” symboliserar fläkten som gör att värmen fördelas jämnt.
Grill: En vågrät sicksacklinje. Kan även förekomma tillsammans med symbolen för varmluft, och dessa är då kombinerade i en funktion.
Snabbuppvärmning: Kan variera lite, men det är ofta två pilar som pekar åt höger mot tre vågiga linjer på högkant.
Upptining: En iskristall med en droppe under.
FAQ – Vanliga frågor
🤩 Vilka självrengörande ugnar är bäst i test?
Miele H2760BP, Miele H22651BP och Bosch HBG672BS1
🤓 Hur testas ugnarna?
Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.
🤔 Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.
Dessa källor har vi använt i Självrengörande ugn test
Råd & Rön 🇸🇪
Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön behandlar flera aspekter av svenskarnas konsumentliv. De arbetar bland annat med allmän konsumentinformation och granskar även olika konsumentprodukter. Här har Råd & Rön provat olika ugnar med pyrolysrengöring.
Du kan läsa hela deras undersökning här. Observera dock att du antingen måste prenumerera eller köpa tillgång till den enskilda undersökningen för att kunna se de fullständiga testresultaten.
Kagoo.co.uk 🇬🇧
Det brittiska magasinet Kagoo.co.uk genomför löpande jämförelser av elektroniska produkter. Med dessa jämförelser vill de hjälpa konsumenterna att komma fram till vilka produkter som är bäst på marknaden. Kagoo.co.uk har bland annat granskat ugnsmodellen Bosch HRG675BS1S och gett den ett betyg på 86 av 100 poäng. Du kan läsa hela recensionen här.
Which.co.uk 🇬🇧
Which.co.uk är Englands största testmagasin. De vill hjälpa sina läsare att välja rätt produkter för hemmet och testar därför många olika konsumentprodukter. Which.co.uk granskar bland annat ugnar och har till exempel provat modellerna Miele H2760BP och Miele H22651BP. Båda dessa ugnsmodeller utsågs i slutändan till “Best Buy”.
Om du vill läsa hela recensionen av Miele H2760BP hittar du den här.
Om du vill läsa hela recensionen av Miele H22651BP hittar du den här.
Observera att du behöver en prenumeration hos Which.co.uk för att få full tillgång till testresultaten.
Andra relevanta tester och artiklar
Om du inte hittade den rätta ugnen i den här artikeln har vi på Konsumentmagasinet flera andra artiklar som också kan vara av intresse.
Du kan till exempel läsa vår artikel pyrolysugn test där vi fokuserar på marknadens bästa ugnsmodeller med pyrolysprogram.
För att få en mer fullständig bild över utbudet på marknaden kan du även läsa våra mer generella artiklar ugn test och varmluftsugn test. Båda dessa artiklar innehåller en översikt över testvinnande modeller.
Om du framförallt är intresserad av en viss tillverkare har vi även ett antal märkesspecifika artiklar. I så fall kanske du vill läsa Bosch ugn test, Siemens ugn test eller Electrolux ugn test. I dessa artiklar får du veta vilka ugnsmodeller från de olika tillverkarna som har klarat sig bäst i oberoende expertgranskningar.
Drömmer du om en ugn som kan integreras i köket och bli en del av inredningen? Då bör du läsa vår stora artikel inbyggnadsugn test.
I den här kategorin har vi också ett antal märkesspecifika artiklar, närmare bestämt Siemens inbyggnadsugn test.
Om du bakar ofta eller tycker om att äta fisk kanske en ångugn kan vara något för dig. I vår artikel ångugn test hittar du en översikt marknadens bästa ugnsmodeller med inbyggd ångfunktion.
Slutligen vill vi även framhäva våra artiklar om spishällar. Du kan till att börja med läsa våra generella artiklar induktionshäll test, Siemens induktionshäll test och Siemens spishäll test. I dessa artiklar får du en överblick över vilka modeller som är bäst på marknaden just nu.
Vi hoppas att du hittar vad du letar efter.