Siemens inbyggnadsugn – Bäst i Test – Här är experternas favoriter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln hittar du en genomgång av inbyggnadsugnar från märket Siemens. Artikeln är baserad på olika expertgranskningar av inbyggnadsugnar samt information från användarrecensioner.

Här presenterar vi ett antal inbyggnadsugnar från Siemens som har fått bra betyg hos olika expertkällor. Vi går igenom ugnarnas funktioner och specifikationer för att du ska få en överblick över för- och nackdelarna med varje modell. Efter genomgången av ugnsmodellerna från Siemens hittar du även en genomgång av alternativa inbyggnadsugnar från andra tillverkare.

Syftet med den här artikeln är att skapa en enkel överblick som hjälper dig att komma fram till vilken ugn som passar bäst till just dina behov. Efter genomgången finns det även flera tips och tricks, goda råd och guider om bland annat ugnsrengöring.

Om du vill läsa de olika expertgranskningarna hittar du länkar till alla recensioner längst ner i artikeln.

Den här artikeln innehåller: 
Genomgång av inbyggnadsugnar från Siemens 
Genomgång av alternativa inbyggnadsugnar 
Information om inbyggnadsugnar 
Goda råd till dig som ska köpa en ny ugn 
Information om hur du kan spara pengar genom att använda ugnen mer effektivt 
Tips som underlättar ugnsrengöringen 
Genomgång av alla testkällor

Observera att Konsumentmagasinet inte har provat några ugnar själva. Vi har däremot sammanställt resultat och information från olika tester för att du lätt ska kunna få en överblick över marknadens olika inbyggnadsugnar.

Siemens inbyggnadsugn test – Här är de fem bästa modellerna på marknaden

Efter att ha analyserat ett antal expertgranskningar från både in- och utland har vi på Konsumentmagasinet samlat de bästa modellerna i den här artikeln. Vi har även inkluderat relevant information från användarrecensioner. Vi vet nämligen att konsumenterna opartiskt delar med sig av både positiva och negativa upplevelser av produkten. I genomgången av varje modell hittar du även en prisjämförelse som gör det enkelt att hitta den billigaste återförsäljaren.

Vår förhoppning med den här artikeln är att du ska bli väl förberedd för att kunna hitta en inbyggnadsugn som täcker just dina behov.


Siemens HB672GBS1S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens HB672GBS1S

.
Siemens HB672GBS1S har testats och recenserats av Råd & Rön. Den här ugnsmodellen imponerar på expertkällorna och blir därför en av testvinnarna hos Råd & Rön.

Det som experterna tycker bäst om med den här modellen är att den rymmer mycket och att den blir varm snabbt. Expertkällorna är dessutom positiva till att ugnen är enkel att rengöra både invändigt och utvändigt. Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med den här modellen.

Eftersom att Siemens HB672GBS1S är en inbyggnadsugn är det viktigt att du kontrollerar så att ugnen har rätt mått för ditt kök innan du köper den.

Rymlig modell med flera ugnsfunktioner

Siemens HB672GBS1S är en rymlig inbyggnadsugn med en kapacitet på 71 liter. Detta innebär att ugnen är lagom stor för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Det finns även tillräckligt mycket utrymme för att laga mat till några extra gäster.

Den här ugnsmodellen tillhör dessutom energiklass A+ och är därmed bra för både plånboken och miljön. Även om detta inte är den bästa energiklassen för ugnar ligger den nämligen högt upp på skalan.

Siemens HB672GBS1S har åtta olika ugnsfunktioner, bland annat över- och undervärme, eco-funktioner, varmluft, grill, 4D-varmluft och coolStart. Med den här modellen kan man därför alltid välja den funktion som passar bäst till maten man vill laga.

Användarvänlig ugn med praktiska egenskaper

Siemens HB672GBS1S har en stor TFT-färgskärm med TouchControl som ger användaren en bra överblick över alla funktioner, inställningar och program. På skärmen visas även en timer och den aktuella ugnstemperaturen.

Den här ugnsmodellen har dessutom flera andra praktiska egenskaper. Det finns till exempel en snabbuppvärmningsfunktion som gör att ugnen blir varm på bara några minuter. Den här funktionen är därför riktigt användbar när man har bråttom eller helt enkelt vill att maten ska bli klar snabbt.

Siemens HB672GBS1S kommer dessutom med temperaturförslag som gör det lättare att välja rätt temperatur för ingredienserna. Ugnen kan ställas in på temperaturer mellan 30 och 300 grader.

Elegant inbyggnadsugn med pyrolysrengöring

Siemens HB672GBS1S har en enkel och elegant design som passar bra in i många olika typer av kök. Modellen har dessutom en halogenbelysning som gör att man kan se vad som händer i ugnen och följa med i tillagningen.

Den här inbyggnadsugnen har även en pyrolysfunktion och kan därför beskrivas som en självrengörande ugn. Pyrolysprogrammet rengör ugnen på ett optimalt sätt utan att användaren behöver göra särskilt mycket alls. Utöver att starta programmet behöver man nämligen bara ta en trasa och torka bort askan ur ugnen när programmet är färdigt.

Sist men inte minst har Siemens HB672GBS1S en SoftMove-funktion som ser till att ugnsluckan öppnas och stängs mjukt och tyst. Tack vare denna funktion kan man därmed inte smälla igen luckan. Den här ugnen har även andra säkerhetsåtgärder i form av till exempel ett dörrlås och en barnspärr.

Specifikationer för Siemens HB672GBS1S – mått:
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 54,8 cm
Inbyggnadshöjd: 58,5 cm
Inbyggnadshöjd max: 58,5 cm
Inbyggnadsbredd: 56 cm
Inbyggnadsdjup: 55 cm
Vikt: 38,75 kg

Specifikationer för Siemens HB672GBS1S – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 71 liter
Energiklass: A+
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,87 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,69 kWh
Antal program: 8
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med Siemens HB672GBS1S:
Självrengörande ugn med pyrolys
Kapacitet på 71 liter
Åtta ugnsfunktioner
Snabbuppvärmning
Temperaturförslag


Siemens HR675GBS1S

✅ Populär bland användarna

Siemens ovn HR675GBS1S

.
Ugnsmodellen Siemens HR675GBS1S har inte varit med i några officiella expertundersökningar. Den här ugnen är däremot väldigt populär bland användarna och har fått många positiva recensioner.

Siemens HR675GBS1S är en rymlig ugn med en kapacitet på 71 liter. Den är därför lagom stor för en familj på ungefär tre eller fyra personer samt några extra gäster.

Tänk på att den här modellen är en inbyggnadsugn och att du därför måste kontrollera ugnens mått innan du köper den. Siemens HR675GBS1S har även en inbyggd ångfunktion som kallas för pulseSteam. Denna funktion kan vara praktisk eftersom att den hjälper till att bevara näringsämnena i maten.

Energisnål och självrengörande ugn

Ugnsmodellen Siemens HR675GBS1S tillhör energiklass A+ och är därmed energisnål. Man kan därför lugnt räkna med att ugnen inte förbrukar särskilt mycket energi per år, vilket är en fördel för både plånboken och miljön.

Siemens HR675GBS1S har dessutom ett pyrolysprogram och beskrivs därför som en självrengörande ugn. Om man använder sig av pyrolysprogrammet behöver man nämligen inte rengöra ugnen för hand. Detta program bränner bort alla fett- och matrester och lämnar bara kvar aska som lätt kan torkas bort med en trasa.

I recensionerna nämner många användare att Siemens HR675GBS1S fungerar extra bra för bakning. Flera personer berättar att modellen ger ett optimalt resultat vid bakning, och en användare skriver till och med att resultatet aldrig har blivit så bra som i den här ugnen.

Flera olika ugnsfunktioner

Siemens HR675GBS1S har totalt 13 olika ugnsfunktioner och är bland annat utrustad med över- och undervärme, lågtemperaturstekning och pizzaläge.

Utöver de vanligare ugnsfunktionerna har ugnen även coolStart och 4D-varmluft. Med coolStart använder ugnen en uppvärmningsteknik som gör att man snabbt och enkelt kan tillaga mat direkt från frysen utan att behöva värma upp ugnen i förväg.

4D-varmluft fördelar den varma luften jämnt i hela ugnen och gör på så vis att tillagningen blir så jämn och bra som möjligt. Man får dessutom samma fina och jämna resultat även om man sätter in flera plåtar i ugnen samtidigt.

Enkel och användarvänlig ugn

Siemens HR675GBS1S är en enkel och användarvänlig ugn som ser till att man inte behöver någon vägledning för att komma igång med matlagningen. Den här modellen har nämligen flera automatiska cookControl-program. Med dessa program kan man enkelt uppnå optimala resultat genom att helt enkelt knappa in matens vikt och välja ett program. Oavsett vilka ingredienser man använder tillagar ugnen då maträtten på bästa möjliga vis.

Den här ugnsmodellen är dessutom utrustad med coolGlass och softMove. CoolGlass-tekniken ser till att man inte kan bränna sig på ugnen när den är igång medan softMove-funktionen gör att ugnen är lätt och mjuk att använda. SoftMove är nämligen en dämpningsmekanism som gör att man inte kan råka smälla igen ugnsluckan av misstag.

Sist men inte minst har Siemens HR675GBS1S en halogenbelysning som gör att man kan få en överblick över maten i ugnen. Tack vare belysningen kan man därmed enkelt hålla koll på tillagningen.

Specifikationer för Siemens HR675GBS1S – mått:
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 54,8 cm
Inbyggnadshöjd: 58,5 cm
Inbyggnadshöjd max: 58,5 cm
Inbyggnadsbredd: 56 cm
Inbyggnadsdjup: 55 cm
Vikt: 41,79 kg

Specifikationer för Siemens HR675GBS1S – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 71 liter
Energiklass: A+
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,87 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,69 kWh
Antal program: 13
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med Siemens HR675GBS1S:
13 ugnsfunktioner
CookControl
CoolGlass och SoftClose
Kapacitet på 71 liter
Pyrolysrengöring

I den här videon från Tretti.se kan du se en presentation av Siemens HR675GBS1S:


Siemens HB510ABR0S

✅ Bra budgetalternativ

Siemens HB510ABR0S

Ugnsmodellen Siemens HB510ABR0S har inte varit med i några officiella expertgranskningar. Den här ugnen är däremot billigare än många andra modeller på marknaden och är därför ett bra budgetalternativ. Trots det lägre priset har den dock flera praktiska egenskaper och funktioner.

Med ett ugnsutrymme på 71 liter är den här ungen lämplig för en familj på ungefär fyra eller fem personer. Man kan dessutom laga stora mängder mat i ugnen om man får middagsbesök.

Tänk dock på att Siemens HB510ABR0S är en inbyggnadsugn. Du måste därför kontrollera ugnens mått innan du köper den.

Praktiska ugnsfunktioner

Siemens HB510ABR0S har flera praktiska ugnsfunktioner. Den här modellen är nämligen utrustad med fyra olika ugnsfunktioner: stor variogrill, skonsam varmluft, 3D-varmluft Plus samt över- och undervärme.

Utöver dessa har ugnen även en coolStart-funktion och snabbuppvärmning. Med snabbuppvärmningen blir ugnen varm på nolltid, och med coolStart kan man tillaga fryst mat snabbt utan att behöva värma upp ugnen i förväg.

Med Siemens HB510ABR0S kan man använda temperaturer på 50 till 275 grader.

Energisnål modell med halogenbelysning

När man köper Siemens HB510ABR0S får man en energisnål ugn som tillhör energiklass A. Även om detta inte är den bästa energiklassen för ugnar hamnar den fortfarande högt upp på skalan.

Man kan därför lugnt räkna med att ugnen inte förbrukar särskilt mycket energi per år. Detta är därmed en fördel för både plånboken och miljön.

Siemens HB510ABR0S har även en optimal belysning som består av halogenlampor. Tack vare denna belysning är det lätt att få en överblick och se vad som händer i ugnen. Man kan därför följa med i tillagningen ända tills maten är färdig.

Stilren och elegant ugn med säkerhetsfunktioner

Siemens HB510ABR0S är gjord för att vara säker för både barn och vuxna och kan därför beskrivas som en säker ugn. Den här ugnen har bland annat en mekanisk luckspärr som ser till att ett barn inte kan öppna luckan utan hjälp från en vuxen.

Den här ugnsmodellen har även en inbyggd kylfläkt. När man har igång över- och undervärme på 180 grader blir ugnsluckan dessutom inte varmare än 50 grader utvändigt. I allmänhet blir ugnen alltså inte tillräckligt varm för att man ska kunna bränna sig på den.

Siemens HB510ABR0S är slutligen en elegant och stilren inbyggnadsugn som passar in i de flesta kök. Den här ugnen har nämligen en enkel och modern design som varken är för anonym eller för prålig.

Specifikationer för Siemens HB510ABR0S – mått:
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 54,8 cm
Inbyggnadshöjd: 58,5 cm
Inbyggnadshöjd max: 58,5 cm
Inbyggnadsbredd: 56 cm
Inbyggnadsdjup: 55 cm
Vikt: 33,9 kg

Specifikationer för Siemens HB510ABR0S – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 71 liter
Energiklass: A
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,97 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,81 kWh
Antal program: 4
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med Siemens HB510ABR0S:
Säker ugn
Snabbuppvärmning och coolStart
Kapacitet på 71 liter
Fyra ugnsfunktioner och två specialfunktioner
Mekanisk luckspärr


Alternativa testvinnare

I den här artikeln har vi hittills gått igenom ett antal inbyggnadsugnar från Siemens. Vissa av dessa ugnar har fått toppbetyg i olika experttester medan andra är populära bland användarna.

Det finns dock många bra inbyggnadsugnar på marknaden som inte tillverkas av Siemens. För att skapa en så balanserad översikt som möjligt kommer vi därför att gå igenom några inbyggnadsugnar från andra märken i det här avsnittet. Dessa modeller har också klarat sig bra i olika tester.


Bosch HBG672BS1

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Bosch HBG672BS1

.
Ugnsmodellen Bosch HBG672BS1 har testats och recenserats av Råd & Rön. Expertkällorna tycker att den här modellen har många praktiska egenskaper och nämner till exempel att den både har pyrolys och flera olika ugnsfunktioner.

Ingen av experterna hittar särskilt många nackdelar med Bosch HBG672BS1.

Eftersom att Bosch HBG672BS1 är en inbyggnadsugn är det dessutom viktigt att kontrollera ugnens mått innan man köper den.

Åtta ugnsfunktioner och pyrolysprogram

Bosch HBG672BS1 är en rymlig ugn med en kapacitet på 71 liter. Den här modellen är därför lämplig för en familj på fyra eller fem personer samt för dig som vill laga stora mängder mat på en gång.

Ugnen har flera varmluftsfunktioner bland sina totalt åtta ugnsfunktioner. Den har nämligen följande ugnsfunktioner: varmluft eco, 4D-varmluft, varmluftsgrill, över- och undervärme, pizzaläge, upptining, grill samt över- och undervärme eco. Med den här modellen kan man alltså alltid välja den funktion som passar bäst till de aktuella ingredienserna. Ugnen har dessutom ett temperaturspann som går från 30 till 300 grader.

Bosch HBG672BS1 har även ett pyrolysprogram som ser till att man slipper rengöra ugnen manuellt. Pyrolysprogrammet bränner nämligen bort fett och matrester och lämnar bara kvar aska som enkelt kan torkas bort med en trasa efteråt.

Energisnål ugn med temperaturförslag och automatiska program

Bosch HBG672BS1 är en energisnål ugn som tillhör energiklass A+. Även om detta inte är marknadens bästa energiklass för ugnar hamnar den fortfarande i den bättre änden av skalan.

Den här ugnen har dessutom flera intelligenta egenskaper och funktioner. Den kan till exempel komma med temperaturförslag och har tio automatiska program för bakning och matlagning. Med dessa program kan man enkelt tillaga olika maträtter och få perfekta resultat.

Ugnen har användarvänliga kontroller och samlar alla relevanta inställningar och funktioner på en TFT-skärm med TouchControl. Texten på skärmen är tydlig och ger användaren en bra överblick. Man kan även styra ugnen med hjälp av en kontrollring som sitter i mitten av skärmen. Här kan man även hålla koll på tiden.

Halogenbelysning och SoftClose-funktion

Bosch HBG672BS1 är försedd med en kraftig och effektiv halogenbelysning som lyser upp ugnsutrymmet utan att blända. Man kan därför alltid se vad som händer i ugnen och följa med i tillagningen. Belysningen sitter högst upp i ugnen och kan även stängas av vid behov.

Sist men inte minst har Bosch HBG672BS1 en SoftClose-funktion. Detta innebär att ugnsluckan är utrustad med en dämpningsmekanism som ser till att den alltid öppnas och stängs mjukt och tyst. Eftersom att man därmed inte kan smälla igen luckan är detta till exempel en fördel när man har händerna fulla.

Specifikationer för Bosch HBG672BS1 – mått:
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 54,8 cm
Inbyggnadshöjd: 58,5 cm
Inbyggnadshöjd max: 58,5 cm
Inbyggnadsbredd: 56 cm
Inbyggnadsdjup: 55 cm
Vikt: 36,46 kg

Specifikationer för Bosch HBG672BS1 – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 71 liter
Energiklass: A+
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,87 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,69 kWh
Antal program: 8
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med Bosch HBG672BS1:
Tillhör energiklass A+
Kapacitet på 71 liter
SoftClose-funktion
Självrengörande modell
Åtta ugnsfunktioner


Vad är en inbyggnadsugn?

Siemens HB510ABR0S Om du är på jakt efter en ny ugn bör du först och främst lägga märke till att det finns flera olika typer av ugnar på marknaden. Det finns bland annat ångugnar, kombiugnar, microvågsugnar och inbyggnadsugnar. Dessa olika ugnar kan dock ha flera funktioner – en inbyggnadsugn kan till exempel vara utrustad med en ångfunktion.

Skillnaden på inbyggnadsugnar och andra ugnar är att en inbyggnadsugn inte har någon tillhörande spishäll. Det rör sig alltså om enbart en ugn utan någon häll på toppen. Tänk även på att en inbyggnadsugn ska byggas in i en köksmodul. Ugnen ska därför placeras i en arbetshöjd som är bekväm när du sedan ska flytta plåtar och ugnsformar in och ut ur ugnen.

För- och nackdelar med en inbyggnadsugn

Precis som med andra ugnar finns det både för- och nackdelar med inbyggnadsugnar. Det kan även hända att din köksinredning helt enkelt inte är gjord för en integrerad lösning. Oavsett din situation kan du här få en överblick över både fördelar och nackdelar med inbyggnadsugnar. Med den här informationen blir det lättare att komma fram till om en inbyggnadsugn är rätt lösning för dig eller inte.

Inbyggnadsugnar är flexibla

Först och främst är det värt att nämna att inbyggnadsugnar är kända för sin flexibilitet. De kan nämligen placeras precis där man vill ha ugnen så länge köksinredningen fungerar med en integrerad ugn. Om du har rätt typ av köksinredning kan du till exempel installera ugnen högre upp än den vanliga placeringen. Genom att göra detta slipper du böja dig ner varje gång du tittar till maten eller tar ut något ur ugnen.

Den här flexibiliteten kan dock även bli en nackdel. Eftersom att en inbyggnadsugn ska installeras direkt i en köksmodul är det viktigt att ugnen har rätt mått för det utrymme som finns för den. Var därför noggrann med att kontrollera måtten så att du inte råkar köpa en ugn som inte passar in i köksmodulen.

Separat spishäll

Siemens EH651FEB1E Som vi påpekade tidigare har en inbyggnadsugn ingen spishäll. Detta kan vara en fördel för vissa medan det är en nackdel för andra. Om du väljer att köpa en inbyggnadsugn kommer du även vara tvungen att köpa en separat spishäll till köket. Eftersom att detta blir två investeringar istället för en kan det i slutändan bli något dyrare. På grund av detta kanske en inbyggnadsugn inte är rätt lösning för dig med en mer begränsad budget.

Inbyggnadsugnar är ofta dyrare

Idag finns det många fristående ugnar som är ganska billiga. Priset för dessa ligger ofta på några tusen kronor – även om det rör sig om en ugn från ett välkänt märke. Marknaden för inbyggnadsugnar ser dock lite annorlunda ut.

Inbyggnadsugnar är ofta dyrare än andra ugnar, och detta är något som är värt att tänka på om du vill ha en inbyggnadsugn i ditt kök. Prissättningen är helt klart en av de största nackdelarna med den här typen av ugnar. Om du vill ha ugn och spishäll separat från varandra och inte har några budgetproblem kan dock en inbyggnadsugn vara den optimala lösningen.


Tips för dig som ska köpa en ny ugn

Tips för dig som ska köpa en ny ugn

När du ska köpa en ny ugn finns det flera olika saker som du bör tänka på. Om du funderar över dessa punkter blir det åtminstone lättare att välja en lämplig ugn för just dig och dina behov. Om du hittar en ugn som faktiskt passar dina behov blir du även mer nöjd med produkten i längden. När du letar efter en ny ugn bör du därför tänka på följande punkter:

Hur mycket plats har du i köket?
Bland det bästa med marknaden för ugnar är att det finns så många olika modeller och storlekar att välja mellan. Detta innebär att du definitivt kan hitta en ugn som passar perfekt i ditt kök. De flesta kök har antingen plats för en fristående ugn eller ett hål för en inbyggnadsugn. Oavsett vilket är det viktigt att du kontrollerar att ugnen som du köper faktiskt passar in i det utrymme som finns i köket – åtminstone om du inte vill börja renovera hela köket bara för att få plats med ugnen.

Vad ska du använda ugnen till?
Du bör även fundera på vad du kommer att använda ugnen till. Detta kan nämligen ha en betydelse för vilken ugn du bör välja. Det kan även vara bra att fundera på hur stor kapacitet du behöver. Om du kommer fram till hur stor ugn du behöver blir det nämligen lättare att utesluta modeller som är för stora eller för små. En helt normal ugn är oftast perfekt i de flesta familjer. Om ni är många i hushållet kan det dock vara nödvändigt med en större ugn. Detta gäller även om du vill kunna laga väldigt mycket mat på en gång.

Vilka funktioner behöver du?
Du bör även ta hänsyn till ugnens funktioner. Vissa modeller har en mängd praktiska funktioner, till exempel rengöringsprogram, timer och extra värmeelement, medan andra bara har de allra vanligaste funktionerna. Om du kan komma fram till vilka behov du har i matlagningen blir det lättare att hitta en ugnsmodell med helt rätt funktioner. När du vet vad du vill ha kan du ju helt enkelt leta efter ugnar som har de funktioner du behöver.

Hur ska ugnen se ut?
Eftersom att det finns så många olika ugnar på marknaden kan man givetvis även hitta en mängd olika designval och utformningar. I och med att många lägger stor vikt vid utseendet hos ugnen kan det vara värt att fundera på hur viktig designen är för dig. Hur ser kylskåpet, diskmaskinen eller mikrovågsugnen ut i ditt kök? Mest troligt vill du ha en ugn som matchar dessa komponenter för att köket ska se fint ut.

Ta hänsyn till ugnens energimärkning
Sist men inte minst bör du lägga märke till energimärkningen. Alla ugnar har nämligen en energimärkning som visar information om produktens elförbrukning. Energiskalan kan variera mellan olika produkter, men för ugnar går denfrån A+++ till D. Om du vill ha en energisnål ugn som inte förbrukar så mycket energi per år bör du välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


Använd ugnen effektivt och spara pengar

De flesta lagar mat och använder ugnen varje dag. När ugnen används mycket kan den dock kosta en hel del pengar på grund av den höga energiförbrukningen. Här har vi därför skapat en guide över saker du bör tänka på och åtgärder som hjälper dig att spara pengar när du använder ugnen.

Välj en energisnål ugn
EnergimärkningenFörst och främst bör du se till att välja en energieffektiv ugn som inte förbrukar så mycket ström. Du hittar information om energiförbrukningen på ugnens energimärkning. Energimärkningen är obligatorisk för flera olika typer av produkter och ska alltid finnas på ugnar. Ju bättre energiklass ugnen tillhör, desto bättre är den för din plånbok.

Enligt Sparenergi.dk visar energimärkningen hur miljövänlig ugnen är och hur hög eller låg strömförbrukning den har. På energimärkningen kan du se en energiskala som visar hur mycket ström den aktuella modellen förbrukar på ett år. Energiskalan går som sagt från A+++ till D, och det är bäst att välja en ugn i klass A eller bättre.

Utnyttja ugnsvärmen
Sparenergi.dk förklarar även att det finns flera saker du själv kan göra för att utnyttja ugnens energi på bästa möjliga vis. Du kan till exempel ta vara på ugnens kapacitet genom att baka eller tillaga flera maträtter samtidigt. Genom att göra detta kan du faktiskt spara upp till 60 % av energiförbrukningen. Detta är dock framförallt ett bra tips för dig som har en varmluftsugn. Varmluften gör nämligen att värmen fördelas jämnt i hela ugnsutrymmet.

Du kan även spara pengar genom att utnyttja för- och eftervärmen i ugnen. När du ställer in maten i en kall ugn värms den nämligen upp tillsammans med ugnen. Stäng sedan av ugnen när maten nästan är färdiglagad och låt den bli helt färdig i eftervärmen. Enligt Sparenergi.dk kan du spara 10 till 20 % av energiförbrukningen genom att göra detta.

Du kan även spara pengar genom att använda varmluftsfunktionen istället för över- och undervärme. Utöver att kunna tillaga flera maträtter samtidigt kan du nämligen använda en lägre temperatur om du tillagar maten i varmluft. Detta kan därmed också bidra till en lägre energikostnad i längden.


Rengöringstips för ugnen

 

I och med att många lagar mat i ugnen varje dag är det svårt att undvika att den blir fylld av smuts, matrester och fett. Eftersom att allt detta hamnar i ugnen måste den givetvis rengöras med jämna mellanrum för att smutsen inte ska fastna helt. Vi rekommenderar att du rengör ugnen varannan månad. Om du gör detta kommer rengöringen att gå snabbare och lättare än om du låter det gå längre tid mellan gångerna. Här nedanför kan du läsa några tips och tricks som kan hjälpa dig att rengöra ugnen så effektivt som möjligt.

Använd såpa
såpa Först och främst kan det vara en bra idé att använda såpa när du rengör ugnen. Såpa kan användas på lite olika sätt beroende på om du har gott om tid för ugnsrengöringen eller inte.

Om du vill få städningen överstökad så snabbt som möjligt kan du börja med att smörja in ugnen med såpa invändigt. Starta sedan ugnen på 50 grader och vänta på att såpan börjar bubbla. Stäng av ugnen när du ser bubblor i såpan och låt ugnen svalna innan du torkar bort all såpa. Ugnen bör nu vara ren igen.

Om du har gott om tid ska du också börja med att smörja in alla ytor i ugnen med såpa. Istället för att starta ugnen ska du sedan täcka ytorna med plastfolie och låta såpan verka i ett dygn. Efter ett dygn kan du ta bort plastfolien och tvätta bort såpan från ugnen.

Använd bikarbonat
Bikarbonat är känt som en universallösning som kan användas till lite av varje. Ett av dessa användningsområden är just rengöring och städning. För att rengöra ugnen med bikarbonat ska du först blanda bikarbonat med vatten till en tjock smet som kan smörjas in på alla ytor i ugnen. När du har smort in ugnen ska du låta blandningen verka i ungefär två till tre timmar innan du torkar bort den med en trasa.

Ta bort glaset från luckan
När du ska rengöra ugnen invändigt kan det vara bra att ta bort glaset från ugnsluckan. Detta gör det nämligen enklare att komma åt inuti ugnen. Genom att ta lös glaset blir det dessutom lättare att få bort skit från själva glasskivan. Rengör glasskivan med tvål och vatten och blötlägg den eventuellt i ungefär en timme.

Rengör fläkten
Många glömmer bort att ugnen har en fläkt som också bör rengöras. Eftersom att fläkten är en av delarna i ugnen som samlar på sig en hel del smuts är det viktigt att den rengörs varje gång du rengör ugnen. Om du inte vet hur man tar lös fläkten kan du läsa detta i bruksanvisningen innan du börjar.

Självrengörande ugn
Om din ugn har ett pyrolysprogram behöver du inte lägga särskilt mycket krut på rengöringen. Pyrolysprogrammet ser nämligen till att få bort all smuts automatiskt. När programmet är färdigt behöver du bara torka bort askan som bildats med en fuktig trasa.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


AEG BPB331021M

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön 

AEG BPB331021M

Ugnsmodellen AEG BPB331021M har testats och recenserats av Råd & Rön. Expertkällorna tycker om den här modellen och ger den därför en topplacering i sina respektive ugnstester.

Råd & Rön verkar också hålla med om detta, men de skriver även att ugnen är väldigt noggrann när den tillagar olika råvaror.

Eftersom att AEG BPB331021M är en inbyggnadsugn är det viktigt att kontrollera så att ugnen har rätt mått innan man köper den.

Rymlig ugn med pyrolys och ett extra värmeelement

AEG BPB331021M kan beskrivas som en både energisnål och rymlig ugn. Den här ugnen tillhör nämligen energiklass A+ och förbrukar därmed inte särskilt mycket ström per år. Den har dessutom en kapacitet på 72 liter och är därför bra för större familjer och konsumenter som vill laga mycket mat på en gång.

Den här modellen har även ett extra värmeelement som gör att maträtterna tillagas jämnt och fint oavsett om man sätter in en eller flera plåtar i ugnen. Man kan även ställa in ett alarm och justera tillagningstiden.

AEG BPB331021M har dessutom två olika pyrolysprogram: ett intensivt och ett långt. Det här är därmed en självrengörande ugn som inte behöver rengöras manuellt. I pyrolysprogrammen bränns nämligen matrester och fett till aska som sedan enkelt kan torkas bort med en trasa.

Säker ugn med AntiFingerPrint

AEG BPB331021M har flera olika säkerhetsfunktioner, till exempel en barnspärr och en isolerad ugnslucka som AEG kallar för IsoFront Top. Barnspärren gör det möjligt att låsa både skärmen, kontrollpanelen och ugnsluckan medan IsoFront Top ser till att man inte kan bränna sig på luckan.

Den här ugnsmodellen har även en AntiFingerPrint-beläggning som gör att man snabbt och enkelt kan torka bort flottiga fingeravtryck från utsidan av ugnen. Tack vare denna beläggning går det både snabbare och lättare att rengöra ugnen utvändigt.

När man köper AEG BPB331021M ingår det även en XL-bakplåt som är 20 % större än vanliga bakplåtar. Med den här plåten kan man därmed laga mycket mat på en gång.

Multifunktionell ugn med HotAir och SurroundCook

AEG BPB331021M är en multifunktionell ugn med flera olika ugnsfunktioner, till exempel över- och undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grill.

Ugnen har dessutom ett HotAir-system som fördelar värmen jämnt i hela ugnsutrymmet och gör att alla ingredienser tillagas jämnt. Man sparar även ström med det här systemet eftersom att ugnstemperaturen kan minskas med upp till 20 %.

Det finns även en SurroundCook-funktion som håller en exakt värme och ger ett jämnt resultat. Denna funktion jobbar med en speciell fläktteknik som gör att man kan få ett optimalt resultat utan att ens vända på ingredienserna.

Specifikationer för AEG BPB331021M – mått:
Höjd: 59,4 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 56,8 cm
Inbyggnadshöjd: 590 mm
Inbyggnadshöjd max: 590 mm
Inbyggnadsbredd: 560 mm
Inbyggnadsdjup: 550 mm
Vikt: 31,40 kg

Specifikationer för AEG BPB331021M – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 72 liter
Energiklass: A+
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,93 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,69 kWh
Antal program: 8
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med AEG BPB331021M:
Åtta ugnsfunktioner
Flera pyrolysprogram
Kapacitet på upp till 72 liter
HotAir-system
SurroundCook


Siemens HB63AB512S

✅ Testvinnare hos Råd & Rön

Siemens HB676G5S6

.
I den här beskrivningen har Siemens HB63AB512S ersatts av den nya och förbättrade modellen Siemens HB676G5S6. Inbyggnadsugnen har granskats av Råd & Rön och utnämnts till testvinnare i deras omfattande test av ugnar.

Siemens HB676G5S6 är en funktionell och användarvänlig ugn med flera praktiska funktioner, ett rymligt ugnsutrymme och wifi-styrning.

Den här ugnen har en kapacitet på 71 liter och passar därför bra i större familjer. Den  skulle även vara ett bra alternativ för dig som helt enkelt vill kunna laga mycket mat på en gång. Modellen tillhör energiklass A och hamnar därmed inte riktigt högst upp på energiskalan för ugnar. Den ligger dock fortfarande i den bättre änden av skalan och är därmed relativt energisnål.

Tänk på att Siemens HB676G5S6 är en inbyggnadsugn och att du därmed måste kontrollera ugnens mått innan du köper den.

Massor av funktioner

Siemens HB676G5S6 har en mängd olika funktioner och är bland annat utrustad med ett pyrolysprogram. Detta program bränner bort fett och matrester och lämnar bara aska efter sig i ugnen. När programmet är färdigt behöver man därmed bara torka bort askan med en trasa.

Den här ugnsmodellen har dessutom flera olika ugnsfunktioner, till exempel 4D-varmluft och snabbuppvärmning. 4D-varmluft fördelar värmen jämnt i hela ugnen och ser till att maten tillagas på ett optimalt sätt. Snabbuppvärmningsfunktionen gör å andra sidan att ugnen värms upp extra snabbt så att den blir varm på bara några minuter.

Det finns även en coolStart-funktion som gör att man snabbt och enkelt kan tillaga fryst mat utan att behöva värma upp ugnen i förväg.

Teleskoputdrag, wifi och cookControl

Siemens HB676G5S6 kan anslutas till wifi och styras via en app. Detta underlättar matlagningen eftersom att man kan justera ugnens inställningar och program direkt från sin telefon.

Den här ugnsmodellen har även teleskoputdrag på tre nivåer som gör det enkelt att dra ut plåtar och galler. Den integrerade stoppfunktionen låser dessutom teleskoputdragen så att de inte rör sig när man sätter tillbaka plåten eller gallret i ugnen.

Om man vill ha ett så bra tillagningsresultat som möjligt kan man välja att använda ugnens cookControl-funktion. Med denna funktion behöver man nämligen bara ställa in maten i ugnen, knappa in vikten och välja ett program. Ugnen optimerar sedan automatiskt tillagningen baserat på den inmatade informationen.

Enkel användning

Siemens HB676G5S6 är en lättanvänd ugn som till exempel har en användarvänlig TFT-skärm med TouchControl. På den här skärmen kan man hitta all information och enkelt navigera mellan olika inställningar.

Den här ugnsmodellen är även utrustad med softMove, en funktion som ser till att användningen går smidigt och att man inte behöver slita och dra i ugnen. Ugnsluckan har nämligen en dämpningsmekanism som gör att den alltid stängs mjukt och tyst.

Siemens HB676G5S6 har även en funktion som gör att ugnsluckan aldrig blir så varm att man kan bränna sig på den.

Specifikationer för Siemens HB676G5S6 – mått:
Höjd: 59,5 cm
Bredd: 59,4 cm
Djup: 57,7 cm
Inbyggnadshöjd: 58,5 cm
Inbyggnadshöjd max: 58,5 cm
Inbyggnadsbredd: 56 cm
Inbyggnadsdjup: 55 cm
Vikt: 40,8 kg

Specifikationer för Siemens HB676G5S6 – basfakta:
Typ: Inbyggnadsugn
Kapacitet: 71 liter
Energiklass: A
Energiförbrukning, konventionell värme: 0,90 kWh
Energiförbrukning, varmluft: 0,74 kWh
Antal program: 10
Spänning: 220-240 volt

Fördelar med Siemens HB676G5S6:
Kapacitet på 71 liter
Självrengörande ugn med pyrolys
Kan styras via en app
Teleskoputdrag
CookControl


FAQ – Vanliga frågor

Vilka Siemens inbyggnadsugnar är bäst i test?

Siemens HB672GBS1S och Siemens HB63AB512S

Hur testas Siemens inbyggnadsugnarna?

Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.

Vilken energiklass ska jag välja?

Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.


Genomgång av testkällor

Råd & Rön 
Konsumentorganisationen Råd & Rön jobbar med tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. De har till exempel genomfört flera tester av ugnar där de bland annat bedömde modellernas prestanda, användarvänlighet och energiförbrukning.

Du kan läsa mer om de olika recensionerna här. För att få full tillgång till artiklarna måste du dock antingen ha en prenumeration eller köpa tillgång till de specifika undersökningarna.


Andra relevanta artiklar

Om du inte är säker på vilken tillverkare du vill köpa en ugn från kanske du även vill läsa artikeln Inbyggnadsugn test. Där har vi samlat de inbyggnadsugnar som är bäst på marknaden enligt olika tester. I den artikeln hittar du alltså inbyggnadsugnar från flera olika märken som har fått bra betyg och beröm av olika experter.

I artikeln Siemens ugn test tar vi en närmare titt på Siemens bästa ugnar. Där får du en tydlig överblick över vilka ugnsmodeller som är bäst på marknaden enligt resultaten från olika expertgranskningar.

Här på Konsumentmagasinet kan du även läsa den mer generella artikeln Ugn test. Där har vi samlat alla testvinnande ugnar oavsett typ eller märke. I den artikeln hittar du även en prisjämförelse för varje modell som visar vilka återförsäljare som är billigast på marknaden.

En annan populär ugnstillverkare är Bosch. I artikeln Bosch ugn test kan du få en överblick över alla ugnsmodeller från Bosch som klarar sig bra i olika tester. Vi har inte provat några ugnar själva utan visar testresultat från framstående expertkällor i framförallt Sverige och Danmark.

Electrolux är också populära bland många konsumenter. Detta beror framförallt på att deras ugnar brukar klara sig bra i granskningar samtidigt som de har ett rimligt pris. Du kan läsa mycket mer i vår stora artikel Electrolux ugn test.

Många konsumenter är dessutom intresserade av en pyrolysugn eftersom att dessa kan rengöra sig själva. Rengöringen sker i ett program som bryter ner fett och smuts med hjälp av värme. Om du vill veta mer kan du läsa hela vår artikel om pyrolysugnar och se vilka modeller som får mest beröm i olika expertundersökningar.

Vi har även en artikel om självrengörande ugnar där vi presenterar både pyrolysugnar och katalysugnar. Ugnar med katalysfunktion är utrustade med speciella fettavvisande paneler. Dessa paneler bränner bort fett och smuts när ugnen håller en temperatur på minst 200 grader i en timme eller längre. Precis som med pyrolysugnar behöver man bara torka bort resterna med en trasa när ugnen har svalnat igen.

Nu för tiden är ångugnar också väldigt populära eftersom att de erbjuder nya och spännande tillagningsmetoder. I artikeln Ångugn test har vi därför samlat de modeller som får bäst betyg i olika granskningar.

Slutligen vill vi även nämna artikeln Varmluftsugn test. Där fokuserar vi på ugnar med varmluftsfunktion som har presterat bäst i olika tester. I artikeln hittar du både prisjämförelser och en lättöverskådlig genomgång av de ugnsmodeller som experterna anser vara bäst.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta