Test: Roborock S7 – Smart robotdammsugare med mopp

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Roborock S7 är en av de senaste robotdammsugarna på marknaden och har många smarta funktioner som gör det enkelt att hålla ditt hem rent. Den nya modellen har uppgraderats kraftigt jämfört med S6 och har många nya funktioner som tidigare inte har setts på marknaden. Men hur står den sig i jämförelse med konkurrenterna, och är den ett bra köp? Jag har testat.

Roborock S7

Testparametrar

Jag har valt att testa Roborock S7 i min lägenhet på 55 kvadratmeter uppdelad i två rum. För att skapa de bästa förutsättningarna valde jag att inte dammsuga eller tvätta golvet på två veckor för att se hur väl dammsugaren kommer åt i alla hörn och hur pass grundligt den gör jobbet. 

För att utmana den ännu mer har jag testat robotdammsugaren mot den tidigare modellen, genom kaffefläckar, sand och större smulor.

Om Roborock S7

Roborock S7 är det senaste tillskottet i sortimentet och en av de mest avancerade robotdammsugarna någonsin från Roborock. Modellen använder Lidar-laserteknik för att skanna hela ditt hem och beräkna hur det bäst ska rengöras. Den delar sedan upp ditt hem i rutor och löper genom det i raka linjer för att komma överallt. Roborock S7 har avståndssensorer så att den inte kör in i saker, utan kommer så nära som behövs. 

Installation

Roborock S7 levereras säkert förpackad i en låda. Den medföljande manualen är lätt att följa och installationen är enkel. Allt som krävs är att ställa robotdammsugaren 0,5 meter från omgivande möbler och sätta igång dockningsstationen. 

Roborock-appen är lätt att ladda ner och ansluts enkelt till robotdammsugaren så att du kan skräddarsy alla inställningar.

Jag imponerades verkligen av hur lätthanterlig modellen är och av hur många olika inställningar det finns. De viktigaste inställningarna är:

Justering av sug- och skrubbkraft

Som du kan se på bilden ovan kan du själv justera hur mycket sugkraft och skrubbkraft du vill ha. Du kan till och med gå ett steg längre och ställa in robotdammsugaren så att den suger och skrubbar på olika sätt beroende på vilket rum robotdammsugaren befinner sig i.

No-go zoner och no-go linjer

När robotdammsugaren har kört igenom ditt hem en gång kan du dra linjer och skapa zoner som du inte vill att robotdammsugaren ska köra in i. Du kanske till exempel inte vill att den ska köra under soffan eller i närheten av vissa områden i hemmet.

Uppdelning av golvområden baserat på hur du vill att de ska städas.

Varje område i hemmet kan delas upp beroende på hur du vill att det ska städas. Om du till exempel vill att köket ska dammsugas och moppas, men att badrummet bara ska dammsugas, kan du enkelt ställa in detta.

Ange när och hur ofta den ska städa.

Du kan enkelt ställa in vilka dagar och när på dagen du vill att Roborock S7 ska köras. Detta kan vara praktiskt om du till exempel vill att den ska köras när du är på jobbet eller när du sover.

Trådlös fjärrkontroll oavsett var du befinner dig i världen

Eftersom Roborock S7 är ansluten till internet kan du använda appen för att starta den oavsett var du befinner dig. Detta är en stor fördel om du blir spontant bjuder över vänner när du inte är hemma, eller om du bara vill starta upp den när du är på väg hem från semestern.

Jag tyckte verkligen att appen gör allt jag ville att den ska göra. Det enda minus är att appen inte finns på engelska, vilket kan vara ett problem för vissa.

Test av dammsugning, moppning och mattor

För att testa hur bra robotdammsugaren faktiskt är på det som räknas valde jag att medvetet skapa kaffefläckar och inte dammsuga under två veckor före testet. Roborock S7 visade sig utmärkt för att ta bort kaffefläckar från laminatgolv. Redan efter första gången den körde över kaffefläckarna var de borta. Med tanke på att golvmoppen fortfarande är en relativt ny funktion är jag mycket imponerad av hur bra den är på att ta bort fläckar från golvet.

Jag valde att kasta hela och krossade majsflingor i olika storlekar på golvet för att testa hur bra den var på att plocka upp små föremål. Den imponerade även här, eftersom det inte fanns en enda majsflinga kvar när den var klar med städningen. 

Slutligen bestämde jag mig för att testa den på mattan under soffbordet genom att kasta in cornflakes i olika storlekar. Jag aktiverade matt-funktionen och även här gjorde den bra ifrån sig, om än inte lika bra som i de två första testerna. Min bedömning är att 95 % av alla cornflakes avlägsnades efter dammsugningen. Det måste dock sägas att mattan som användes i testet är mycket tjock, så det krävs en hel del sug för att komma åt och få tag på allt.

Vad är nytt med S7 jämfört med föregående modell?

Nytt moppsystem och ny vattentank

Roborock har tagit den nya modellen till en helt ny nivå med lanseringen av S7. Roborock S7 har ett helt omdesignat moppsystem som inte bara moppar golvet, utan även skrubbar golvet. Jag har själv haft Roborock S5 och kan tydligt se skillnaden i hur fint golvet ser ut efter rengöringen. Kaffefläckar och liknande som vår Roborock S5 inte kunde ta bort utan problem försvinner efter en gång med det nya skrubberna i S7. Det är en av de nya funktionerna som jag är särskilt imponerad av.

Den nya modellen kan till och med upptäcka att den kör på mattan och kan nu lyfta upp moppen så att ingen mopp ligger på mattan. I de tidigare modellerna var du tvungen att ta bort moppen om du ville moppa golv med både hårda golv och mattor. Det innebär att du aldrig behöver ta bort moppen från robotdammsugaren, utan alltid kan lämna den själv i dockningsstationen.

En annan liten extra funktion är att vattentanken har gått från 140 ml till 300 ml, vilket gör att du behöver hälla vatten i vattentanken mindre ofta. 

Nytt borsthölje och ny design för borsten

S7 har ett helt nytt borsthölje och en helt ny borstdesign. Borsthuvudet är mycket mer rörligt än i den tidigare modellen och det anpassar sig mycket bättre till golvet. Borsthuvudet är nu tillverkat till 100 % av plast och jag tycker att det är särskilt bra på att plocka upp allt från större smulor till sand. 

En nackdel jag upplevde är att designen tenderar att få hår att fastna runt borsten. Detta är dock inget problem eftersom den fortfarande lätt tar upp det och håret enkelt kan tas bort. Jag har upptäckt att golvet blir renare med S7:s låga sugförmåga än med S6:s högsta sugförmåga. Jag ser därför den här uppgraderingen som ett stort plus, trots att håret lite lättare fastnar på borsten. På grund av den nya designen är S7 också cirka 1,5 kg tyngre än S6.

Kompatibel med det nya Roborock Auto Empty Dock-systemet

Roborock har nyligen lanserat sitt Auto Empty Dock-system som gör att robotdammsugaren automatiskt tömmer behållaren på skräp, samt automatiskt tvättar moppen och tillsätter nytt vatten. Detta är ett alternativ att överväga om du vill ha minimal ansträngning och bara vill att robotdammsugaren ska ta hand om sig själv under en längre tid.

Läs även: Jämförelse – Robotdammsugare

Fördelar:

  • Plockar effektivt upp smuts och skräp av alla storlekar från golvet
  • Moppsystemet är mycket effektivt mot exempelvis kaffefläckar
  • 300 ml vattentank, vilket gör att du inte behöver fylla på den hela tiden
  • Många inställningsalternativ i appen
  • Kompatibel med Roborock Auto Empty Dock-system
Nackdelar:

  • Finns utrymme för förbättring när det gäller dammsugning av tjocka mattor
  • Appen finns inte på engelska och det finns en tendens att hår fastnar runt borsten

Vårt omdöme om Roborock S7

Roborock har verkligen levererat en mycket högkvalitativ robotdammsugare, och de har till och med lyckats höja nivån ännu mer från sin tidigare modell Roborock S6. Jag älskade särskilt det nya moppsystemet som enkelt tog bort kaffefläckar på golvet, liksom dess förmåga att ta upp smuts av alla storlekar på laminatgolv. Det nya borsthuvudet och den nya borstdesignen har tagit Roborock S7 till en ny nivå och kräver mycket mindre sugkraft för ett fantastiskt bra resultat.

Nackdelarna med Roborock S7 är små, men det finns fortfarande lite utrymme för förbättringar. Appen finns inte i en engelsk version, vilket kan vara en nackdel för vissa. Den nya borstdesignen är bra, men tenderar att få hår att fastna runt borsten. Slutligen finns det lite utrymme för förbättringar när det gäller dammsugning av mycket tjocka mattor.

Vi rekommenderar Roborock S7 särskilt för dig som har laminatgolv och inte alltför tjocka mattor, men även för dig som vill spendera mindre tid på att dammsuga i vardagen.

Läs även: iRobot Roomba Test


VANLIGA FRÅGOR

Kan Roborock S7 köra över dörrtrösklar?
Roborock S7 kan enkelt köra över dörrtrösklar som är upp till 5 cm höga. Den passar därför in i de flesta skandinaviska hem.
Vem tillverkar Roborock?
Roborock tillverkas av den kinesiska tillverkaren Xiaomi, som är känd för elektronik av mycket hög kvalitet.
Vad är skillnaden mellan Roborock S6 och S7?
Skillnaden mellan Roborock S6 och S7 är att den nya modellen har en större vattentank, ett helt nytt borsthuvud med ny borstdesign samt ett nytt moppsystem som rengör golvet mer effektivt.
När kan jag köpa Roborock S7 i Sverige?

Roborock S7 finns redan i Sverige i många elektronikbutiker och på nätet. Det finns därför inget som hindrar dig från att få tag på denna modell.

Läs även: Test av robotdammsugare

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta