Underhåll av mikrovågsugn – så går du tillväga för att rengöra din mikro

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Idag är det svårt att tänka sig ett kök utan en mikrovågsugn. Mikron har gjort det enkelt och bekvämt att värma både mat och dryck, och mikrovågsugnar har utvecklats mycket sedan de först kom. För att få ut det mesta av din mikrovågsugn och förlänga dess livslängd är det viktigt att du underhåller och rengör din mikrovågsugn regelbundet. 

I den här artikeln tar vi upp vad du behöver veta för underhåll av din mikrovågsugn. Vi går igenom vad för verktyg och rengöringsmedel du behöver, hur du bäst får bort fläckar och matrester, hur du rengör rotationsskiva och ventilationssystem samt tips för generellt underhåll. Med hjälp av dessa tips hoppas vi att du ska kunna hålla din mikrovågsugn i toppskick, undvika bakterier och matrester och få ditt kök att bli skinande rent.

Obs: Tycker du att mat som körts i mikron smakar annorlunda? Du kan läsa mer hur om mikrovågsugnar påverkar din mats konsistens här.


 Vad behöver du för att rengöra din mikrovågsugn?

Med rätt verktyg och städartiklar är det enkelt att hålla sin mikrovågsugn ren. Nedan har vi listat det du behöver för att rengöra din mikrovågsugn:

 1. Mikrofiberduk – Med hjälp av en mikrofiberduk kan du enkelt torka av mikrovågsugnens utsida och reglage. Mikrofiberdukar är mjuka och bra på att avlägsna smuts utan att orsaka repor.
 2. Bikarbonat – Bikarbonat fungerar som ett naturligt rengöringsmedel och tar effektivt bort smuts och eliminerar dålig lukt. Genom att blanda bikarbonat med vatten får du en bikarbonatlösning som du sedan kan använda till svåra fläckar. 
 3. Ättika – Ättikssprit är ett naturligt starkt desinfektionsmedel som är effektivt för att få bort matrester och bakterier från din mikrovågsugn. Genom att blanda ättika med vatten får du ett naturligt rengöringsmedel som fungerar bra till insidan på din mikrovågsugn.
 4. Varmt vatten – Varmt vatten använder du för att späda ut bakpulver och ättikssprit, samt för att skölja av din mikrovågsugn efter rengöring.
 5. Mjuk borste – För att skrubba bort envisa fläckar och matrester från din mikrovågsugns insida kan du använda en borste med mjuka borst, vilket är effektivt för att avlägsna smuts utan att riskera att orsaka repor.

Hur förbereder du din mikrovågsugn för rengöring?

För att din mikrovågsugn ska bli så ren som möjligt är det viktigt att du förbereder den för att städas. När du förbereder din mikrovågsugn för rengöring är det bra att se till att alla ytor är tillgängliga och att allt du behöver finns inom räckhåll. 

 • Koppla ur mikrovågsugnen:
  Det första steget är att koppla ur mikrovågsugnen från vägguttaget. Detta säkerställer att du inte råkar slå på den av misstag när du rengör den, och du undviker risken för elektriska stötar.
 • Ta bort matreseter eller behållare från insidan:
  Efter att ha dragit ur kontakten till mikrovågsugnen är det bra att ta bort eventuella matrester eller behållare från mikron. På så vis får du bättre tillgång till mikrovågsugnen, vilket gör den lättare att rengöra.
 •  Torka av utsidan och reglagen med en fuktig trasa:
  Innan du rengör mikrovågsugnens insida är det bra att torka av utsidan och reglagen med en fuktig trasa. Detta gör att du får bort lös smuts vilket gör det lättare att rengöra insidan.

Vad behöver du för att få bort fläckar och matrester från mikrovågsugnens insida?

För att din mikrovågsugn ska fungera som ny är det viktigt att regelbundet torka bort fläckar och matrester från mikrovågsugnens insida. Med rätt teknik och rätt rengöringsmedel går det snabbt och enkelt att avlägsna envisa fläckar och matrester och du får en skinande ren mikrovågsugn som fungerar optimalt.

 • Användning av bikarbonatlösning:
  En bikarbonatlösning är ett rengöringsmedel som fungerar effektivt på fläckar och matrester på din mikrovågsugns insida. För att göra din egen bikarbonatlösning är allt du behöver göra att kombinera 2 matskedar bikarbonat med 2,5 dl varmt vatten. Rör sedan om tills bikarbonatet har lösts upp helt och hållet. Vät sedan en mikrofiberduk i lösningen och använd den för att skrubba bort smuts och matrester från mikrovågsugnen.
 • Torka av med en fuktig trasa:
  När du har skrubbat bort smutsfläckarna med din bikarbonatlösning kan du använda en fuktig trasa för att torka av mikrovågsugnens insida. På så vis får du bort alla rester av bikarbonatlösningen.
 • Hur du använder ättika:
  Ättika är en annan hushållsprodukt som du kan använda för att få bort fläckar och matrester från insidan på din mikrovågsugn. Blanda lika mängder ättika och varmt vatten och rör om i blandningen tills ättikan har löst sig helt. Använd sedan en mikrofiberduk för att torka av mikrovågsugnens insida med ättikslösningen. På så vis får du bort de sista smutsresterna, samtidigt som ättikan hjälper till att desinficera mikrovågsugnen.

Tips: Om du vill läsa mer om vad ättika har för rengöringsegenskaper kan du läsa mer här.


Så rengör du rotationsskivan och ventilationssystemet

 • Rengöring av rotationsskivan:
  På rotationsskivan i mikrovågsugnen ansamlas det lätt matrester och smuts. För att rengöra rotationsskivan kan du ta bort den från mikrovågsugnen och tvätta den med varmt vatten och diskmedel. Skölj sedan skivan noggrant och låt den lufttorka innan du sätter tillbaka den i mikrovågsugnen.
 • Rengöring av ventilationssystemet:
  Ventilationssystemet hjälper till med luftcirkulation för att hålla din mikrovågsugn sval under drift. Det är lätt hänt att matrester och damm fastnar i ventilationssystemet. För att rengöra systemet är det bra att använda en mjuk borste eller trasa för att försiktigt få bort smuts. Om du vill rengöra ventilationssystemet mer ordentligt kan du även använda en dammsugare med borstmunstycke.

Genom att hålla rotationsskivan och ventilationssystemet rena försäkrar du dig om att din mikrovågsugn fungerar så effektivt som möjligt. Regelbunden rengöring bidrar också till att förlänga mikrovågsugnens livslängd och att förhindra att eventuella problem uppstår.


Hur får du bort lukten av bränd mat från din mikrovågsugn?

Om lukten av bränd mat sitter fast i din mikrovågsugn kan det vara obehaglig att känna att man vill använda mikron. Lukten kan komma från mat som har överhettats eller matrester som inte har rengjorts ordentligt. Som tur är finns det flera metoder för att få bort bränd lukt från din mikrovågsugn och få den att lukta fräscht. 

 • Ättika och citronsaft: Fyll en skål med 2 dl vatten, tillsätt 0,5 dl ättikassprit och 0,5 dl citronsaft. Ställ skålen i mikrovågsugnen och kör den på hög värme i 5 minuter. Låt skålen stå kvar i mikrovågsugnen i ytterligare 5-10 minuter så att ångorna får tid att bekämpa lukt. 
 • Kaffepulver: Ställ in en skål med malet kaffe i din mikrovågsugn och låt den stå på hög värme i 5-10 minuter. Kaffet hjälper till att neutralisera lukt och lämnar en fräsch doft i mikrovågsugnen.
 • Träkol: Lägg några bitar träkol i mikrovågsugnen och låt dem stå över natten. Kolet hjälper till att absorbera lukten och gör att mikrovågsugnen luktar fräscht.
 • Vaniljextrakt: Lägg några droppar vaniljeextrakt i en mikrovågssäker skål och låt mikrovågsugnen stå på hög värme i 1-2 minuter. Vaniljextraktet hjälper till att neutralisera lukten och lämnar en behaglig doft i mikrovågsugnen.

Obs: När du köper en mikrovågsugn är det viktigt att tänka på att hur enkel den är att rengöra. Exempelvis har mikrovågsugnar med touchdisplay ofta färre öppningar på framsidan vilket förhindrar smuts som fastnar. Det kan också vara en god idé att överväga modeller utan rotationsskiva, eftersom de kan vara enklare att hålla rent.


Tips för hur du underhåller din mikrovågsugn

Underhåll är nyckeln till att se till att din mikrovågsugn fungerar så effektivt som möjligt. Att ta sig tid att underhålla sin mikrovågsugn kan bidra till att förlänga dess livslängd och att den fungerar som ny.

 • Rengör regelbundet:
  Att du regelbundet rengör din mikrovågsugn är viktigt. Genom att rengöra din mikrovågsugn regelbundet kan du förhindra att matrester och smuts bildas, vilket bevarar mikrons utseende och effektivitet.
 • Undvik att överhetta din mat:
  När du värmer din mat för länge kan det leda till att maten kokar över i mikrovågsugnen och lämnar smuts och matrester efter sig. För att undvika att du värmer din mat för länge är det bra om du täcker maten när du värmer den i mikrovågsugnen, samt att du rör om i maten med jämna mellanrum.
 • Ordentlig ventilation:
  Att din mikrovågsugn kan ventileras ordentligt är viktigt för att mikrovågsugnen ska fungera och hålla länge. Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt mikrovågsugnen för att den ska kunna ventilera obehindrat. Undvik även att placera föremål ovanpå mikrovågsugnen som kan blockera ventilationssystemet.
 • Håll regelbunden uppsikt:
  Genom att vara uppmärksam och kontrollera din mikrovågsugns insida, rotationsskiva och ventilationssystem kan du upptäcka och åtgärda eventuella problem innan de blivit värre. Om du märker att någonting med din mikrovågsugn inte fungerar som det ska, exempelvis en trasig rotationsskiva eller ett ventilationssystem som inte fungerar, är det viktigt att du åtgärdar problemet snabbt för att undvika ytterligare skador.

Genom att följa dessa underhållstips kan du se till att din mikrovågsugn fungerar effektivt under flera års tid. En ren mikrovågsugn ser bra ut samtidigt som det bidrar till att den fungerar effektivt och ändamålsenligt. Att ta sig tid att rengöra och underhålla sin mikrovågsugn är en investering i dess livslängd och prestanda.


FAQ

Vilka är de bästa verktygen för att rengöra sin mikrovågsugn?
En fuktig trasa eller tvättsvamp, ättika, bikarbonat och en mjuk borste är bra städredskap för dig som ska rengöra din mikrovågsugn. Ett bra tips är att använda en tandborste för att nå svåråtkomliga skrymslen och vrår.
Hur får jag bort envisa fläckar och matrester från min mikrovågsugn?
Envisa fläckar och matrester kan avlägsnas med en blandning av vatten och antingen ättika eller bikarbonat. Fukta en trasa i blandningen och gnugga lätt på fläcken i fråga. Låt sedan lösningen verka i ett par minuter och skölj bort den med en fuktig trasa.
Hur förhindrar jag bränd lukt i min mikrovågsugn?
För att förhindra bränd lukt är det viktigt att du inte värmer din mat för länge, samt att du ser till att städa upp stänk och matrester direkt. Genom att regelbundet rengöra och vädra din mikrovågsugn kan du också bidra till att hålla mikrovågsugnen fräsch och fri från dålig lukt.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta