Artikeln innehåller annonslänkar och är därför sponsrad. Läs mer här.

Inbyggnadsugn (Bäst i test) – De bästa inbyggnadsugnarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD januari 11, 2024.

Inbyggnadsugn (Bäst i test) – De bästa inbyggnadsugnarna

Urvalet av produkter görs baserat på forskning..., men vi begränsar oss främst till produkter tillgängliga på prisportaler eller annonsplattformar. Våra artiklar innehåller i huvudsak externa tester och recensioner snarare än egna tester. Listan är inte en ranking av produkter, och annonsavtal kan påverka placeringen och urvalet av våra produkter – läs mere her. Läs mer

Bäst i Test guide 2021: Denna artikel handlar om test av inbyggnadsugnar. Artikeln är baserad på ett antal externa tester av inbyggnadsugnar. Vi tittar i denna artikel närmare på vilka modeller som har korats till testvinnare och går igenom inbyggnadsugnarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje ugn till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på tester av inbyggnadsugnar från erkända testmagasin och konsumentråd. Dessutom tittar vi också på användarrecensioner av produkterna, för att undersöka vad konsumenterna själva säger om de olika ugnarna.

Denna artikel innehåller:

 • Överblick över de bästa inbyggnadsugnarna
 • Information om pyrolysfunktion
 • Tips på vad man ska vara uppmärksam på när man köper en ny ugn
 • Guide till hur man rengör ugnen manuellt
 • Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Idag har vi flyttat över den här artikeln till vår nya design för att förbättra din användarupplevelse på vår hemsida. I linje med denna förändring har vi gått igenom och förbättrat våra produktrecensioner för att kunna ge dig en ännu bättre och mer skräddarsydd användarupplevelse.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

Bäst i test-guiden 2024:

Se resten nedan

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Miele H2265-1B inbyggnadsugn - effektiv och exakt inbyggnadsugn med fantastisk grill

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele H2265-1B inbyggnadsugn:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Mycket precis ugn
 • Extra stort ugnsutrymme
 • Sprider värmen jämnt
 • Fantastisk grill
 • Effektiv självrengörande katalytisk emalj

Nackdelar

 • Använder något mer energi än genomsnittet

Miele H2265-1B har testats av Which.co.uk under september 2019. I deras experttest fick denna ugn ett fantastiskt betyg på 83%. Miele H2265-1B har även fått 4.7/5 stjärnor baserat på konsumentrecensioner på Google Shopping.

Det skal du vide, før du køber Miele H2265-1B inbyggnadsugn

Precis och jämn tillagning

Något som experterna och konsumenterna älskar med Miele H2265-1B är hur precis den är. Något annat som nämns är den otroligt jämna temperaturen. En jämn och precis temperatur är något som underlättar matlagningen enormt och ökar chanserna för ett perfekt resultat. En ugn med en jämnare temperatur hjälper dig att bli mer självsäker i din matlagning och kan få dig att våga testa fler nya rätter.

Även grillfunktionen rosas mycket, då den ger maten en fin och smakrik yta. Denna funktion kan bland annat förhöja smaken i mat som till exempel köttbitar, helstekt kyckling eller pizza. Använd denna funktion när du vill ge din mat det där lilla extra.

Effektiv katalytisk emalj

Många andra ugnar använder sig av pyrolytisk självrengöring. Denna modell använder dock en något annorlunda men även liknande självrengöringsteknik. Den kallas för katalytisk rengöring. Den katalytiska emaljen i denna ugn är otroligt effektiv jämfört med andra liknande ugnar på marknaden. Denna emalj och rengöringsfunktion ser till att ugnsrengöringen blir mycket enklare, eftersom matresterna bränns upp till aska. Denna aska kan sedan snabbt och lätt torkas bort med en fuktig trasa.

Miele H2265-1B använder något mer energi än genomsnittet och skulle potentiellt kunna kosta lite mer pengar i drift. Detta är dock en ganska liten nackdel. Miele H2265-1B är trots denna nackdel fortfarande en mycket precis och effektiv ugn.

Samsung NV75T9979CD inbyggnadsugn - modern premiumugn med perfekta resultat

Bästa inbyggnadsugn i premiumklassen

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Samsung NV75T9979CD inbyggnadsugn:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Fantastisk matlagningsprestanda
 • WiFi-uppkopplingsbar
 • Full Touch LCD-skärm
 • Modern design
 • Många funktioner

Nackdelar

 • Högt pris

Samsung NV75T9979CD är en elegant inbyggnadsugn med en rad smarta funktioner och egenskaper. Samsung NV75T9979CD har testats av experterna på LesNumeriques.com. De ger ugnen mycket beröm för sin smarta ångteknik, samt din höga matlagningsprestanda.

Det skal du vide, før du køber Samsung NV75T9979CD

Perfekta matlagningsresultat

Samsung NV75T9979CD är mycket omtyckt tack vare sin fantastiska matlagningsprestanda och sina smarta funktioner. Något som får denna ugn att sticka ut lite extra är bland annat den användbara Full Steam-tekniken. Denna ångfunktion låter dig tillaga mat som till exempel grönsaker och fisk på ett optimalt sätt. Att tillaga mat med hjälp av ånga är ofta mycket mer hälsosamt än att steka och grilla maten, eftersom den inte blir bränd vid ångkokning.

En mycket modern och nytänkande modell

Samsung NV75T9979CD är en ugnsmodell med en modern design och avancerad teknik. Den gråa färgen får ugnen att passa in i de flesta köksinredningar. Denna ugn har bland annat en Full Touch LCD-skärm som låter dig ställa in ugnen med ett par snabba tryck. Den här modellen kan även kopplas till din WiFi-anslutning, vilket ger dig möjligheten att styra den med till exempel telefonen. Teknologin och designen får den här ugnen att kännas mer modern än liknande modeller på marknaden.

Samsung NV75T9979CD är en premiummodell, vilket betyder att prislappen ligger på en något högre nivå.

Bosch HBG675BB1 inbyggnadsugn - lättrengjord inbyggnadsugn med jämn och stabil temperatur

Bästa inbyggnadsugn med smarta program

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch HBG675BB1 inbyggnadsugn:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • 10 förinställda automatiska program
 • Självrengörande teknologi (Pyrolys)
 • A+ energiklass
 • Tyst

Nackdelar

 • Kontrollringen kan vara svår att rotera
 • Ingen termometer

Bosch HBG675BB1 har testats av experter hos franska LesNumeriques.com. I testet nämner de bland annat den snabba uppvärmningen, samt den tydliga skärmen. Bosch HBG675BB1 har även fått 4.8/5 stjärnor baserat på recensioner på Amazon.de, vilket är ett fantastiskt betyg.

Det skal du vide, før du køber Bosch HBG675BB1 inbyggnadsugn

Utmärkt värmefördelning

När det kommer till värmefördelning, ligger Bosch HBG675BB1 på topp. Den här ugnsmodellen klarar av att hålla en jämn och konstant temperatur i alla delar av ugnen. Om du vill få till riktigt bra resultat i din matlagning, är en jämn temperatur A och O.

De 10 förinställda programmen underlättar matlagningen, eftersom du inte behöver ställa in allt manuellt. Du väljer bara ett av programmen, sedan sköter ugnen resten. Om du ändå skulle vilja skräddarsy ett program för att få till ett perfekt resultat, kan du göra detta med hjälp av kontrollringen och den tydliga displayen.

Effektiv självrengöring

Rengöringen av Bosch HBG675BB1 sköter nästan sig självt tack vare den smarta pyrolytiska teknologin. Med hjälp av denna teknologi kan ugnen själv bränna bort eventuella matrester och smuts. När den pyrolytiska rengöringen är slutförd, ligger endast lite aska kvar. Askan kan snabbt och enkelt torkas bort med en trasa.

Kontrollringen på denna ugn är något svår att rotera. Den saknar även en inbyggd termometer. Bosch HBG675BB1 har dock ett barnsäkert lås, vilket är ett stort plus i kanten.

Siemens HB672GBS1S inbyggnadsugn - en energisnål ugn med plats för riktigt mycket mat

Bästa inbyggnadsugn med effektiv energiförbrukning

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens HB672GBS1S inbyggnadsugn:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Design i rostfritt stål
 • 9 olika ugnsfunktioner
 • Rymmer 3 plåtar på samma gång
 • Energiklass A

Nackdelar

 • I den högre prisklassen
 • Ingen temperaturdisplay

Siemens HB672GBS1S är en energieffektiv inbyggnadsugn från den mycket kända elektroniktillverkaren Siemens. Siemens HB672GBS1S har inte testats i något experttest ännu, men den har fått ett betyg på hela 4.7/5 stjärnor baserat på recensioner på Google Shopping. Den har även fått 4.7/5 stjärnor baserat på mer än 1 000 olika recensioner på Amazon.de.

Det skal du vide, før du køber Siemens HB672GBS1S inbyggnadsugn

Gott om plats

Siemens HB672GBS1S har gott om utrymme och plats. Denna ugn från Siemens har en volym på 71l, vilket inte alls är så illa. 3 plåtar kan användas samtidigt, vilket gör att du kan laga mer mat på en och samma gång. Att kunna tillaga mycket mat på en gång kan hjälpa dig att spara mycket tid, speciellt under vardagarna.

Designen och det rostfria stålet passar i stort sett alla typer av köksinredningar. Detta är alltså en inbyggnadsugn som smälter in bra, oavsett vilken köksstil du har hemma i ditt kök.

Mycket energieffektiv

När det kommer till strömförbrukning, ligger Siemens HB672GBS1S riktigt bra till jämfört med liknande modeller. Denna ugn har en energiklass på A, vilket är mycket bra.

Siemens HB672GBS1S saknar tyvärr en temperaturdisplay, vilket kan göra det svårare att ta reda på vilken temperatur som ugnen ligger på under uppvärmning eller användning. Jämfört med många andra modeller på marknaden, ligger priset på Siemens HB672GBS1S ganska högt.

Gorenje BOP799S51X inbyggnadsugn - inspirerad av traditionella vedugnar

Bästa inbyggnadsugn med vedugnskänsla

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Gorenje BOP799S51X inbyggnadsugn:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Väldigt användarvänlig
 • Bra till matlagning
 • Håller temperaturen konstant

Nackdelar

 • Hög energikonsumtion
 • Långsam uppvärmning

Gorenje BOP799S51X är en unik inbyggnadsugn som hämtar sin inspiration från traditionella vedugnar. Gorenje BOP799S51X har varken testats av experter eller recenserats av konsumenter ännu. Vi har dock ändå lyckats leta fram användbar information om denna ugn, så att du lättare ska kunna göra rätt val.

Det skal du vide, før du køber Gorenje BOP799S51X inbyggnadsugn

Mycket användarvänlig

Gorenje BOP799S51X är en otroligt användarvänlig inbyggnadsugn som inte krånglar till det i onödan. Att ställa in ugnen är lätt och tar inte alls speciellt lång tid. Även nybörjare har lätt att lära sig hur de använder just denna ugn, vilket är ett stort plus.

Gorenje BOP799S51X är perfekt till matlagning av alla dess slag. Eftersom ugnen är så lätt att använda, kan den användas av både nybörjare och experter inom matlagning och bakning. Det är en ugn som passar de flesta, helt enkelt.

Perfekt till bakning

Gorenje BOP799S51X är designad till att efterlikna en traditionell vedugn. Detta gör att modellen passar perfekt till brödbak och tillagning av tillexempel pizza eller piroger. Detta är alltså en ugn för alla vedugnsälskare som ändå vill ha en lite modernare ugn i sina hem.

Gorenje BOP799S51X har en smart köttermometer som hjälper dig att hålla koll på köttets temperatur. Denna termometer kan vara riktigt användbar vid tillagning av till exempel stekar eller hela kycklingar.

Tyvärr är denna ugn något långsam när det kommer till uppvärmning. Den har trots sin energiklass på A+ en relativt hög energikonsumtion. Dessa saker kan absolut vara värda att fundera lite över.

Dagens bästa priser och erbjudanden på Electrolux EOB100X:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Fördelar

 • Bra till både mat och bakning
 • Exakt temperatur
 • Miljövänlig ugn
 • Många ugnsfunktioner ger många matlagningsmöjligheter
 • Överkomligt pris

Med Electrolux EOB100X får du många användbara funktioner och inställningar. Ugnen har bland annat ett effektivt varmluftssystem som ger en stabil och jämn temperatur i hela ugnen. Modellen har även över- och undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grillfunktion. Det finns även ett inbyggt kylsystem som ser till att ugnen inte blir för varm.

Det skal du vide, før du køber Electrolux EOB100X

Exakt temperatur
För att få de bästa resultaten i köket är temperaturen i ugnen viktig. Om temperaturen inte är exakt och stabil, kan man inte vara säker på att uppnå de önskade resultaten. Om temperaturen inte är stabil – om man till exempel ställer in ugnen på 80 grader, och temperaturen sedan skiftar upp och ner mellan 65 och 95 grader – så blir värmen inte jämn, och det kan påverka matens kvalitet efter beräknad tillagningstid. Om ugnen inte har en exakt temperatur – till exempel om den faktiskt bara är 60 grader när man ställt in den på 80 grader, eller 100 när man ställt in den på 125 grader, så kommer rätten inte att bli färdig i tid, och därmed måste man vänta längre innan maten är färdig.

Därför är temperaturen mycket viktig och Electrolux EOB100X fungerar bra vad gäller stabilitet, och den är bra när det kommer till precision.

Omtanke för miljö och konsument
Electrolux EOB100X  är en stor modell med en kapacitet på 72 liter, vilket kommer att vara tillräckligt för en stor familj med 5 eller fler medlemmar, eller när det kommer gäster. Den är miljövänlig med en låg energiförbrukning och energimärkning A, och så är den mycket användarvänlig när det kommer till ugnar.

Den medföljande bruksanvisningen är välgjord och lätt att förstå, det är enkelt att ställa in ugnen, och den låter inte mycket. Säkerheten är också bra, och även vid höga temperaturer i ugnsutrymmet, håller sig utsidan på en låg temperatur. Det finns många möjligheter för att laga mat med både över/undervärme, undervärme, övervärme, varmluft, och stor och liten grill. Det följer med två platta och en djup bakplåt, samt ett galler.

Som en extra bonus är Electrolux EOB100X även en kostnadseffektiv modell, jämfört med många liknande modeller på marknaden.

Whirlpool W6OM44S1PBSS - inbyggnadsugn med exklusiv 6TH SENSE-teknik

Inbyggnadsugn med hög kapacitet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Whirlpool W6OM44S1PBSS:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att inbyggnadsugnen Whirlpool W6OM44S1PBSS utmärker sig med sina många matlagningsfunktioner. Ugnen kan bland annat användas för vanlig bakning, grillning och luftfritering. En annan fördel med den här ugnen är dess integration med smartteknik. Den är bland annat utrustad med 6th Sense-teknik som automatiskt justerar inställningarna baserat på maträtten som tillagas, vilket säkerställer optimala resultat.

Vidare har inbyggnadsugnen Whirlpool W6OM44S1PBSS en elegant och modern design samt en ordentlig kapacitet. Detta innebär att ugnen passar i alla moderna kök samtidigt som den rymmer även större måltider, vilket gör den till en perfekt vitvara för i princip alla.

Det är emellertid viktigt att notera att ugnen har en begränsad ventilation som inte kan justeras. Trots att detta potentiellt kan påverka ugnen prestanda, anser vi inte att det försämrar dess totala användbarhet.

Fördelar

 • Ugn med många funktioner
 • Pyrolytisk teknologi
 • Energimärkning A+
 • Extra stort ugnsutrymme på 73 liter

Nackdelar

 • Kontrollpanelen kunde vara bättre
 • Ventilationen kan inte justeras

Whirlpool W6OM44S1PBSS har bland annat testats av experterna hos den franska konsumentorganisationen LesNumeriques. I detta test har Whirlpool W64PS1OM4P fått ett mycket bra betyg, bland annat för sin utmärkta matlagningsprestanda och det användbara ekoläget.

Recension: En detaljerad recension av Whirlpool W6OM44S1PBSS

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 73 L
 • Mått: 59,5 x 59,5 x 56,4 cm
 • Energimärkning: A+
 • Rengöringsteknik: Pyrolys

Flera smarta funktioner

Whirlpool W6OM44S1PBSS är en ugn med hela olika funktioner att välja mellan. Bland dessa hittar du bland annat en grillfunktion, flera varmluftsfunktioner och en över/undervärmefunktion. Dessa färdiga funktioner underlättar matlagningen, eftersom du inte behöver krångla med flera olika inställningar och finjusteringar. Det finns dock möjligheter för detta om det så skulle önskas.

Denna modell från Whirlpool har hela olika matlagningshyllor. Det betyder att du kan laga mat på flera olika nivåer på en och samma gång. Dessa nivåer låter dig även tillaga din mat i olika delar av ugnen, beroende på vad det är du vill tillaga.

Pyrolytisk teknologi underlättar rengöringen

Whirlpool W6OM44S1PBSS är en ugn som använder sig av pyrolytisk rengöringsteknologi. Detta innebär att ugnen kan hettas upp till mycket höga temperaturer för att bränna bort eventuellt fett eller annan smuts. När rengöringsprogrammet är klart, behöver du bara torka bort askan som blir kvar.

Kontrollpanelen på denna modell kunde ha varit bättre. Den reagerar nämligen inte lika bra som den borde. Ventilationen kan inte ställas in eller justeras, vilket skulle kunna vara en nackdel för vissa.

Mer om Whirlpool W6OM44S1PBSS

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 73 L
 • Mått: 59,5 x 59,5 x 56,4 cm
 • Energimärkning: A+
 • Rengöringsteknik: Pyrolys

Bosch HBA533BS0S - användarvänlig inbyggnadsugn från Bosch

Konsumentmagasinet rekommenderar

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch HBA533BS0S:

Vi är läsarfinansierade och får provision på köp som görs via länkar i våra artiklar.

Konsumentmagasinets omdöme

Vi anser att inbyggnadsugnen Bosch HBA533BS0S är ett utmärkt alternativ för dig som söker en högpresterande vitvara med låga underhållskrav. En av ugnens främsta kapaciteter är dess automatiska snabbuppvärmning som avsevärt förkortar förvärmningen, vilket möjliggör snabbare och effektivare tillagning.

Ugnens generösa kapacitet på 71 liter och rymliga insida, som utan problem får plats med större rätter, gör den idealisk för familjer med fyra medlemmar. Denna kapacitet, i kombination med ugnens robusta konstruktion i rostfritt stål, garanterar hållbarhet och långvarig användning.

Trots att ugnen inte har en display som anger innertemperaturen, anser vi att dess intuitiva drift och manuella styrning möjliggör enkel och engagerande matlagning.

Fördelar

 • Utmärkt för båd matlagning och bakning
 • Flera plåtar kan användas på en gång
 • Utmärkt temperaturstabilitet och temperaturprecision
 • Snabbuppvärmning för effektiv förvärmning
 • Pyrolyssystemet sköter rengöringen

Nackdelar

 • Temperaturen visas inte på displayen

Bosch HBA533BS0S har inbyggd pyrolysrengöring, vilket gör rengöringen av ugnen mycket enkel. Pyrolysen fungerar genom att värma upp ugnen till 500 grader, vilket gör att fett och mindre matrester förvandlas till aska, som sedan enkelt kan torkas bort med en fuktig trasa. Därmed slipper du även använda kemikalier när du rengör ugnen.

En annan fördel med denna Bosch ugn är att den är märkt med energimärkningen A-30%, vilket gör den till en strömsnål ugn.

Recension: En detaljerad recension av Bosch HBA533BS0S

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 L
 • Mått: 60 x 59,5 x 54,8 cm
 • Energimärkning: A
 • Rengöringsteknik: EcoClean

Funktioner
En välfungerande ugn förmår att hålla en konstant temperatur utan växlingar, och om detta fungerar så bakas mat och kakor jämnt, vilket ger det bästa och godaste resultatet. Bosch HBA533BS0S uppfyller dessa krav mycket bra. Ugnen erbjuder 6 olika ugnsfunktioner. Du kan välja mellan över-/undervärme, undervärme, varmluftsgrill, eko varmluft, vanlig varmluft, och stor Vario-grill. Den har också automatisk snabbuppvärmning, som gör att ugnen värms upp mycket snabbt. Temperaturen kan regleras från 50 till 275 °C.

Stabil och exakt
Bosch HBA533BS0S har faktiskt en så bra temperaturstabilitet att avvikelserna är otroligt små. Ugnen är tillverkad i rostfritt stål, och har en ugnskapacitet på 71 liter, vilket innebär att du har möjlighet att även använda den till större saker. Den passar bra i storlek för en familj på 4+ personer.

Pyrolys rengör ugnen

Som tidigare nämnt, är Bosch HBA533BS0S tillverkad med tanke på användarvänligheten, och särskilt pyrolysrengöringen är smart. Vanligtvis kan det ta både tid och energi att rengöra en ugn manuellt, men med pyrolys-funktionen rengör ugnen sig själv. Det gör den genom att starta ett program som tar ett par timmar, där temperaturen når upp till ca 500 grader. Under processen omvandlas all smuts till aska, och när programmet är slut kan man lätt avlägsna askan med en trasa. Kom ihåg att ugnen kan lukta och eventuellt ryka lite under processen, så vädra gärna både under och efter.

Det är också fokus på säkerheten hos denna modell, och till exempel aktiveras lucklåset automatiskt vid pyrolysrengöring, vilket är viktigt i och med att ugnen värms upp till 500 °C när den rengörs med pyrolys. Den är naturligtvis även barnsäker, vilket fungerar med en funktionsspärr, och den är även utrustad med mekanisk luckspärr och säkerhetsavstängning.

Mer om Bosch HBA533BS0S

Specifikationer

 • Ugnsvolym: 71 L
 • Mått: 60 x 59,5 x 54,8 cm
 • Energimärkning: A
 • Rengöringsteknik: EcoClean

FAQ

Vilka inbyggnadsugnar är bäst i test?
Electrolux EOB100X
Hur testas inbyggnadsugnarna?
Ugnarna bedöms baserat på hur snabbt de blir varma, hur stabilt de håller temperaturen och hur hög energiförbrukning de har. Man tittar även på användarvänligheten och ljudnivån samt den elektriska och mekaniska säkerheten.
Vilken energiklass ska jag välja?
Energiskalan för ugnar går från A+++ i toppen till D i botten. Energimyndigheten berättar dock att man alltid bör jämföra den faktiska energiförbrukningen per användning istället för att bara titta på energiklasserna. En användning motsvarar tillagningen av en stek.

Vad är pyrolys?

Kort sagt är en pyrolysugn en ugn som kan rengöra sig själv. Om man har en ugn med pyrolys slipper man därför det tidskrävande och hårda manuella arbetet att själv rengöra ugnen.

De flesta ugnar i denna artikel har en pyrolysfunktion.

Det varierar från ugn till ugn hur lång tid en pyrolysrengöring tar, men det kommer vanligtvis att vara någonstans mellan en och en halv och 3 timmar. Det är en lång tid, men för en så noggrann rengöring som möjligt är det nödvändigt med det tidskrävande programmet.

Temperaturen blir otroligt hög inuti ugnen under pyrolysen – faktiskt ända upp till 500 grader varm. Den höga temperaturen är också anledningen till att ugnen automatiskt låses under rengöringen, så att luckan inte kan öppnas.

Det är nödvändigt med mycket höga temperaturer för att omvandla all smuts och alla rester i ugnen till aska. Faktiskt används pyrolysprocesser oftast på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, då pyrolys tekniskt sett är en termisk process, som innebär klyvning av sammansatta ämnen till enklare förbindelser genom användning av värme.

När man använder pyrolysen i ugnen så är den manuella rengöringen minimal – det enda man behöver göra när värmen har förvandlat smutsen till aska, är att avlägsna askan med en trasa, och sedan är ugnen ren och fin.

Det finns dock fortfarande några biverkningar av att använda pyrolys för att rengöra sin ugn: rök och lukt.

Det är nämligen omöjligt att förhindra att de höga temperaturerna under “förbränningsprocessen” under pyrolysen avger lukt, och de mindre bra ugnarna kan både avge rök och stark lukt. Några av dessa ämnen – som bland annat formaldehyd – kan vara hälsofarliga, så det är därför viktigt att vädra ordentligt, gärna både under och efter pyrolysen. Om det är möjligt, kan man stänga dörren till köket och vara i ett annat rum medan programmet körs.

Ta för säkerhets skull bort inventarier från ugnen innan pyrolysprogrammet körs. Det är nämligen inte säkert att sakerna kan tåla pyrolysen. Här handlar det både om pannor och grytor, men även ugnens medföljande galler, bakplåtar och ugnspannor.

Kom dock ihåg att vara uppmärksam på att mycket höga temperaturer och långa program även kräver mer energi, och det kan märkas på elräkningen om man använder pyrolysfunktionen ofta.

Pyrolys, katalys och ångrengöring

Förutom pyrolysen finns det också andra självrengöringsprogram för ugnar. Återförsäljaren Whiteaway förklarar att det faktiskt finns två andra möjligheter: katalys och ångrengöring.

Med katalysugnar är det inte nödvändigt med fullt så höga temperaturer som vid pyrolys. Faktiskt räcker det med 200 grader. Ugnen är nämligen klädd med speciella fettavvisande paneler invändigt, som av sig själva bränner lös fett och smuts vid en temperatur på 200 grader i minst en timme. Därefter krävs det lite manuellt arbete: nämligen en fuktig trasa att torka ur ugnen med – precis som i pyrolysugnen.

Tyvärr är hela katalysprocessen inte helt automatisk, eftersom att det kan samlas fettrester bakom panelerna, liksom på ugnsfläkten, och dessa måste rengöras manuellt.

Ofta är det också nödvändigt att rengöra galler och bakplåtar för hand med tvål och vatten.

Dessutom är hela ugnsutrymmet ofta inte katalytiskt belagt, för på vissa modeller gäller det bara den bakre väggen, och inte sidorna.

Sammantaget är katalys en bra rengöringsmetod, men man slipper inte helt undan det manuella arbetet, som man gör med den effektivare pyrolysrengöringen.

Den tredje typen av rengöring kallas för ångrengöring. Ångrengöring är inte så effektiv som varken pyrolys eller katalys, och metoden är inte en automatisk rengöringsfunktion, men den kan dock göra det manuella arbetet mycket lättare: Den enkla användningsmetoden är, att man bara fyller vatten i en långpanna och startar ångrengöringsfunktionen. Då värmer ugnen upp vattnet så pass mycket att det förångas, och den heta ångan löser fett och smuts, så att man lättare kan avlägsna det med en trasa.

Hela processen tar bara en halvtimme, men man måste tyvärr fortfarande göra en del av arbetet själv. Metoden är dock mycket mer energibesparande än både pyrolys och katalys, och man slipper även skarpa lukter och rök.

Detta bör du vara uppmärksam på när du köper en ny ugn

Den danska tidningen Berlingske skriver att man kan spara mycket pengar genom att känna sina egna behov som konsument, när man ska köpa en ny ugn. Många av ugnarna på marknaden är utrustade med alla möjliga funktioner, men om man känner sig själv tillräckligt väl för att veta att man inte kommer att använda dem, så är det bäst för plånboken att bara investera i det man verkligen behöver.

Om man är en vanlig vardagskock kommer det oftast att vara tillräckligt att ugnen kan steka och baka, och specifika funktioner som till exempel ångfunktion och rotisseri för spettgrillning kommer ofta att förbli orörda. Satsa dock gärna på en ugn som har både över/undervärme, varmluft och grill, så är du väl förberedd.

En funktion som blir allt vanligare är pyrolytisk självrengöring. Här rengör ugnen sig själv, utan att det krävs något manuellt arbete. Det är definitivt en funktion som underlättar arbetet i köket, men kom ihåg att man kommer att betala mer för sådana funktioner. Så har du inget emot att rengöra ugnen själv, så behöver du inte pyrolys.

En annan faktor man ska vara uppmärksam på är energimärkningen. Berlingske skriver att Energistyrelsen rekommenderar att man köper en ugn med energimärkning A eller högre. Det är bättre för miljön, och bättre för ekonomin. Faktiskt så är skillnaderna märkbara, då en ugn i energiklass B förbrukar tre gånger så många kWh som en ugn i energiklass A+++.

Kom också ihåg att undersöka användarvänligheten när den nya ugnen ska köpas, eftersom vissa ugnar är betydligt svårare att använda än andra.

Prismässigt finns det en enorm skillnad, och från de billigaste till de dyraste är det en prisskillnad på många tusen kronor. Kom därför ihåg att vara fullt medveten om vad du behöver när du ska köpa din nästa ugn.

Så rengör du din ugn manuellt

Om du inte har en ugn med självrengöringsfunktion, så måste du kavla upp ärmarna och sätta igång med handkraft. De rengöringsmedel du behöver är brunsåpa, vatten och diskmedel, så processen är åtminstone inte dyr.

Baserat på artiklar från Bolius ger vi dig här några tips för manuell rengöring av ugnen:

Ugnar med glatt emalj: Fastbränt fett avlägsnas enklast med brunsåpa om ugnen har en vanlig, slät emalj. Påför ett ordentligt lager av den typ av brunsåpa som är fast som salva på emaljytan och sätt ugnen på 100 grader – kom ihåg att få såpa även i hörnen. Stäng av ugnen när såpan börjar bubbla, rengör ytorna med vatten när de har svalnat, och torka efter med en trasa.

Ugnsglas: Lägg en trasa med vanligt handdiskmedel på luckans glasruta i 30 minuter, och efter 30 minuter är smutsen så pass upplöst att glaset bara kan torkas av med en fuktig trasa. Ugnsrutor kan på många ugnar tas lös, vilket gör rengöringsarbetet lättare. Om glaset är mycket smutsigt kan man eventuellt först skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad.

Galler: Ofta ryms gallret i diskmaskinen, men om det är särskilt envisa och fastbrända matrester på gallret, lägg det i blöt med diskmedel – gärna över natten.

Man kan även smörja in gallret med brunsåpa och packa in det i plastfolie i 30 minuter. Det löser smutsen, och därefter kan man använda stålull eller en skursvamp för att avlägsna resterna. Kontrollera dock att gallret är gjort av rostfritt stål innan du använder stålull eller brunsåpa.

Fläkt: Varmluftsugnar har ofta en löstagbar fläkt, som kan rengöras med handdiskmedel. Det kan vara lite svårt att ta lös fläkten, men titta i bruksanvisningen hur man gör. Kom också ihåg att stänga av huvudströmbrytaren till ugnen först.

Grov emalj: Insidan av ugnen kan vara klädd med en grov emalj, som inte tål brunsåpa eller ugnsrengöring. Använd istället en blandning av varmt vatten och handdiskmedel, som ska sitta på i en timme. Tvätta därefter bort blandningen med en diskborste. Särskilt kraftig smuts kan skrapas bort med en träspatel.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta