Inbyggnadsugn test – De bästa inbyggnadsugnarna – Bäst i Test guide

0

Denna artikel handlar om test av inbyggnadsugnar. Artikeln är baserad på ett antal externa tester av inbyggnadsugnar. Vi tittar i denna artikel närmare på vilka modeller som har korats till testvinnare och går igenom inbyggnadsugnarna var för sig för att komma fram till vad som gör varje ugn till ett bra köp.

Vi går igenom de olika testerna för att kunna guida dig till att hitta den ugn som passar bäst till dina behov. Vi har tittat närmare på tester av inbyggnadsugnar från erkända testmagasin och konsumentråd. Dessutom tittar vi också på användarrecensioner av produkterna, för att undersöka vad konsumenterna själva säger om de olika ugnarna.

Denna artikel innehåller:
🔸 Överblick över de bästa inbyggnadsugnarna
🔸 Information om pyrolysfunktion
🔸 Tips på vad man ska vara uppmärksam på när man köper en ny ugn
🔸 Guide till hur man rengör ugnen manuellt
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Electrolux EOB100X

Utsedd till “Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk
Testvinnare hos Råd & Rön

 Electrolux EOB100X indbygningsovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 533,00 Kr. 0,00 Kr. 3 533,00 Kr. Läs mer
3 795,00 Kr. 0,00 Kr. 3 795,00 Kr. Läs mer
4 135,00 Kr. 0,00 Kr. 4 135,00 Kr. Läs mer

 

Med Electrolux EOB100X får du många användbara funktioner och inställningar. Ugnen har bland annat ett effektivt varmluftssystem som ger en stabil och jämn temperatur i hela ugnen. Modellen har även över- och undervärme, lågtemperaturstekning, intervallgrill och grillfunktion. Det finns även ett inbyggt kylsystem som ser till att ugnen inte blir för varm.

Exakt temperatur
För att få de bästa resultaten i köket är temperaturen i ugnen viktig. Om temperaturen inte är exakt och stabil, kan man inte vara säker på att uppnå de önskade resultaten. Om temperaturen inte är stabil – om man till exempel ställer in ugnen på 80 grader, och temperaturen sedan skiftar upp och ner mellan 65 och 95 grader – så blir värmen inte jämn, och det kan påverka matens kvalitet efter beräknad tillagningstid. Om ugnen inte har en exakt temperatur – till exempel om den faktiskt bara är 60 grader när man ställt in den på 80 grader, eller 100 när man ställt in den på 125 grader, så kommer rätten inte att bli färdig i tid, och därmed måste man vänta längre innan maten är färdig.

Därför är temperaturen mycket viktig och Electrolux EOB100X fungerar bra vad gäller stabilitet, och den är bra när det kommer till precision.

Omtanke för miljö och konsument
Electrolux EOB100X  är en stor modell med en kapacitet på 72 liter, vilket kommer att vara tillräckligt för en stor familj med 5 eller fler medlemmar, eller när det kommer gäster. Den är miljövänlig med en låg energiförbrukning och energimärkning A, och så är den mycket användarvänlig när det kommer till ugnar.

Den medföljande bruksanvisningen är välgjord och lätt att förstå, det är enkelt att ställa in ugnen, och den låter inte mycket. Säkerheten är också bra, och även vid höga temperaturer i ugnsutrymmet, håller sig utsidan på en låg temperatur. Det finns många möjligheter för att laga mat med både över/undervärme, undervärme, övervärme, varmluft, och stor och liten grill. Det följer med två platta och en djup bakplåt, samt ett galler.

Som en extra bonus är Electrolux EOB100X även en kostnadseffektiv modell, jämfört med många liknande modeller på marknaden.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 594 mm.
🔵 Bredd: 594 mm.
🔵 Djup: 569 mm.

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100X:
🔵 Bra till både mat och bakning
🔵 Exakt temperatur
🔵 Miljövänlig ugn
🔵 Många ugnsfunktioner ger många matlagningsmöjligheter
🔵 Överkomligt pris

Du kan här se en genomgång av Electrolux EOB100X. Videon är producerad av återförsäljaren Whiteaway:

https://www.youtube.com/watch?v=1sGDWK1xP_U

Bosch HBA63B152S

Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk

Bosch HBA63B152S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 915,00 Kr. 0,00 Kr. 6 915,00 Kr. Läs mer
10 431,00 Kr. 0,00 Kr. 10 431,00 Kr. Läs mer

 

Bosch HBA63B152S har inbyggd pyrolysrengöring, vilket gör rengöringen av ugnen mycket enkel. Pyrolysen fungerar genom att värma upp ugnen till 500 grader, vilket gör att fett och mindre matrester förvandlas till aska, som sedan enkelt kan torkas bort med en fuktig trasa. Därmed slipper du även använda kemikalier när du rengör ugnen.

En annan fördel med denna Bosch ugn är att den är märkt med energimärkningen A-30%, vilket gör den till en strömsnål ugn.

Funktioner
En välfungerande ugn förmår att hålla en konstant temperatur utan växlingar, och om detta fungerar så bakas mat och kakor jämnt, vilket ger det bästa och godaste resultatet. Bosch HBA63B152S uppfyller dessa krav mycket bra. Ugnen erbjuder 6 olika ugnsfunktioner. Du kan välja mellan över-/undervärme, undervärme, varmluftsgrill, eko varmluft, vanlig varmluft, och stor Vario-grill. Den har också automatisk snabbuppvärmning, som gör att ugnen värms upp mycket snabbt. Temperaturen kan regleras från 50 till 300 °C.

Stabil och exakt
Bosch HBA63B152S har faktiskt en så bra temperaturstabilitet att avvikelserna är otroligt små. Ugnen är tillverkad i rostfritt stål, och har en ugnskapacitet på 63 liter, vilket innebär att du har möjlighet att även använda den till större saker. Den passar bra i storlek för en familj på 4 personer.

Pyrolys rengör ugnen
Som tidigare nämnt, är Bosch HBA63B152S tillverkad med tanke på användarvänligheten, och särskilt pyrolysrengöringen är smart. Vanligtvis kan det ta både tid och energi att rengöra en ugn manuellt, men med pyrolys-funktionen rengör ugnen sig själv. Det gör den genom att starta ett program som tar ett par timmar, där temperaturen når upp till ca 500 grader. Under processen omvandlas all smuts till aska, och när programmet är slut kan man lätt avlägsna askan med en trasa. Kom ihåg att ugnen kan lukta och eventuellt ryka lite under processen, så vädra gärna både under och efter.

Det är också fokus på säkerheten hos denna modell, och till exempel aktiveras lucklåset automatiskt vid pyrolysrengöring, vilket är viktigt i och med att ugnen värms upp till 500 °C när den rengörs med pyrolys. Den är naturligtvis även barnsäker, vilket fungerar med en funktionsspärr, och den är även utrustad med mekanisk luckspärr och säkerhetsavstängning.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 595 mm.
🔵 Bredd: 595 mm.
🔵 Djup: 575 mm.

Utvalda fördelar med Bosch HBA63B152S:
🔵 Både mat och bakverk blir väl tillagade
🔵 Bra till flera plåtar på en gång
🔵 Bra temperaturstabilitet och -precision
🔵 Med snabbuppvärmningsfunktion för snabb uppvärmning av ugnen
🔵 Pyrolysfunktion sköter rengöringen själv

Du kan här se en genomgång av Bosch HBA63B152S. Videon är producerad av återförsäljaren Whiteaway:

https://www.youtube.com/watch?v=9oqH1HTUzm4

Electrolux EOB100W

Bra köp hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOB100W indbygningsovn

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
3 277,00 Kr. 0,00 Kr. 3 277,00 Kr. Läs mer
3 449,00 Kr. 0,00 Kr. 3 449,00 Kr. Läs mer
3 449,00 Kr. 0,00 Kr. 3 449,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOB100W har också en systermodell, Electrolux EOB100X, som har en front i rostfritt stål, men denna modell har istället en vit front. Färger och design är särskilt viktigt hos en inbyggnadsugn, då ugnen är en integrerad del av köket, och därför ska passa in i den stil och design som köket redan har.

Bra allround för att steka och baka
Det är mycket få som bara behöver en ugn som är bra på en sak. De olika ugnarna har olika preferenser, där några är bra till mat och andra till bakning, men Electrolux EOB100W tillhör de ugnar som är bra på båda delarna. Det innebär att oavsett om man bakar mest, eller oftast använder ugnen för att laga middagen, så kommer denna modell att vara ett bra val.

Grill ger frasighet
När man lagar rätter med fågel, så kan ett krispigt skinn vara pricken över i, och här är en grillfunktion en mycket bra hjälpreda. Electrolux EOB100W är också utrustad med en grill, och en bra grillfunktion ser dels till att man får ett frasigt skinn, men också att man får en grillad smak i köttet. Grillfunktionen kan också användas när man bakar, om man till exempel vill ha en frasig skorpa på sitt bröd. En välfungerande ugn ger alla brödets ytor en fin gyllene färg – både i mitten, på sidorna, och i hörnen.

Många tillagningsmöjligheter
Electrolux EOB100W hör till de ugnar som har flera inställningar för tillagning. Det innefattar bland annat över/undervärme, undervärme, övervärme, stor och liten grill, och varmluft. Många har svårt att förstå varför de ska använda andra funktioner än bara över/undervärme, som är den vanligaste, men speciellt varmluftsfunktionen är smart – och hos Electrolux EOB100W är denna funktion särskilt bra.

Det speciella med varmluft är att denna funktion ser till att sprida värmen jämnare i ugnen, så att hela ugnen får en enhetlig temperatur. Man kan med fördel använda denna funktion om man använder flera plåtar samtidigt – till exempel när man bakar mindre bakverk, som småkakor eller muffins, där inte alla kakorna får plats i ugnen på en plåt. På så vis sparar man både tid och energi. Kom dock ihåg att om man använder varmluft så ska temperaturen vanligtvis minskas med ca 20 grader jämfört med vanlig över/undervärme.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 594 mm.
🔵 Bredd: 594 mm.
🔵 Djup: 569 mm.

Utvalda fördelar med Electrolux EOB100W:
🔵
Bra till alla baknings/steknings-uppgifter
🔵 Välfungerande grillfunktion ger en fräsch frasighet
🔵 Bra tillagningsmöjligheter
🔵 Värmer jämnt i hela ugnen – även sidor och hörn
🔵 Mycket bra varmluftsfunktion


Electrolux EOP601X

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk

Electrolux EOP601X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 090,00 Kr. 0,00 Kr. 6 090,00 Kr. Läs mer
6 783,00 Kr. 0,00 Kr. 6 783,00 Kr. Läs mer
6 783,00 Kr. 0,00 Kr. 6 783,00 Kr. Läs mer

 

Electrolux EOP601X är en av de modeller som kan tilltala många människor. På matlagningsområdet är den nämligen mycket allround-orienterad, så att den passar in i hem som använder ugnen till både kött/potatis/grönsaker, och till bakning.

Många möjligheter och funktioner
Med Electrolux EOP601X är man garanterad en ugn som kan göra många saker. Den har både en varmluftsfunktion, över/undervärme, undervärme, grill, och varmluftsgrill, samt möjlighet till lågtemperaturstekning för extra mört och saftigt kött, och intervallgrill för optimal gratinering. Den elektriska klockan har både stoppur, timer och start-stopp, och det automatiska temperaturförslaget hjälper dig att använda den mest optimala temperaturen i förhållande till det valda programmet.

Det följer med 2 bakplåtar – en platt och en djup – samt ett galler och en stektermometer, som gör det lättare att uppnå den kärntemperatur man vill ha på exempelvis en stek.

Pyrolysen sköter rengöringen
Om man använder sin ugn ofta, ska den också rengöras ofta. Slipp det manuella arbetet med Electrolux EOP601X, för modellen har en inbyggd pyrolysfunktion, som själv ser till att rengöra ugnen. Pyrolysen fungerar riktigt bra hos denna modell, och det finns i stort sett inga problem med lukter eller rök under rengöringsprocessen. När pyrolysfunktionen är igång, kan det dock fortfarande bildas lukter och ohälsosamma partiklar som försämrar rummets luftkvalitet. Därför rekommenderas det att vädra både under och efter pyrolysprocessen.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 594 mm.
🔵 Bredd: 594 mm.
🔵 Djup: 568 mm.

Utvalda fördelar med Electrolux EOP601X:
🔵 Bra till både stekning och bakning
🔵 Mycket bra för pizza
🔵 Många möjligheter för stekning och bakning
🔵 Smarta funktioner underlättar arbetet
🔵 Pyrolysfunktionen sköter rengöringen

Du kan här se en genomgång av Electrolux EOP601X. Videon är gjord av återförsäljaren Whiteaway:

https://www.youtube.com/watch?v=DXlmdE1MlS8&t=7s

Siemens HB63A1520S

Testvinnare hos Testfakta

 Siemens HB63A1520S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 757,00 Kr. 0,00 Kr. 7 757,00 Kr. Läs mer

 

Den svenska testsidan Testfakta har genomfört ett test av 7 olika varmluftsugnar. Alla testade modeller är tillverkade av kända märken, och här finns bland annat Siemens HB63A1520S. Testfakta konstaterar att det finns stora skillnader mellan modellerna när de utsätts för olika parametrar som bakning, temperaturprecision, uppvärmningshastighet, och rengöring, men särskilt en modell står ut på ett positivt sätt – Siemens HB63A1520S – som också blir korad till testvinnare.

Bäst i muffintest
Experterna har testat Siemens HB63A1520S tillsammans med 6 andra ugnar för att se hur varje ugn klarar uppgiften att baka muffins. Det perfekta slutresultatet skulle vara muffins som alla har samma jämna färg, storlek, och form. Både undersidan och ovansidan ska visa samma resultat. Det låter enkelt, men efter testet kan man dra slutsatsen att flera ugnar har svårt att baka muffins med både jämn färg och form. Men en modell klarar uppgiften nästan perfekt, och kan leverera muffins med en fin gyllene och enhetlig färg, och det är Siemens HB63A1520S.

Snabb och exakt
Tid är ännu en viktig faktor när det kommer till att hitta den bästa ugnen. Och tid hänger också ihop med temperatur. För det första är det stor skillnad på hur snabbt ugnarna värms upp, och de flesta ugnarna – även Siemens HB63A1520S – ligger på mellan 10-15 minuter, vilket är ett bra resultat utan att använda en snabbuppvärmningsfunktion. Dessutom är det också viktigt att ha en exakt temperatur, för om den faktiska temperaturen är lägre än vad man har ställt in ugnen på, kommer det att ta längre tid innan innehållet är färdiggräddat eller -stekt. Gräddningstiden kan variera mycket från ugn till ugn, och just för muffins kan det skilja så mycket som en halvtimma, så därför är det viktigt med en jämn och exakt temperatur. Siemens HB63A1520S har en mycket bra temperaturprecision, och avviker bara med några få grader från den temperatur man har valt.

Välfungerande rengöring
Siemens HB63A1520S lovordas också för den låga energiförbrukningen och finns i energiklass A, och särskilt varmluftsfunktionen är mycket stark på denna modell. Vad den gör riktigt bra här, är att sprida värmen i ugnen, vilket gör att temperaturen blir jämnt fördelad i hela ugnen, och därmed får alla kakor samma värme och bakning.

Siemens HB63A1520S har också en särdeles välfungerande pyrolysfunktion för rengöring, och pyrolysen klarar rengöringen av sig själv genom att köra pyrolysprogrammet. Programmet omvandlar smuts och rester till aska vid en temperatur på ca 500 grader, och efter avslutat program konstaterar experterna att det bara är mycket lite smuts kvar i ugnen, och askan är bara att ta bort med en trasa.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 595 mm.
🔵 Bredd: 595 mm.
🔵 Djup: 548 mm.

Utvalda fördelar med Siemens HB63A1520S:
🔵 Bakar muffins jämnt och enhetligt
🔵 Exakt på temperaturerna
🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Bra varmluftsfunktion
🔵 Pyrolys klarar rengöringen själv

Du kan här se en genomgång av Siemens HB63A1520S. Videon är producerad av återförsäljaren Whiteaway:

https://www.youtube.com/watch?v=7EHEHp7vyu4&t=29s

Blomberg BZO 9890 X

Användarfavorit

Blomberg BZO 9890 X

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
12 021,00 Kr. 0,00 Kr. 12 021,00 Kr. Läs mer

 

Blomberg BZO 9890 X har inte gått igenom några professionella tester, men den är en mycket populär ugn hos användarna. Om man tittar närmare på användarrecensionerna för denna inbyggnadsugn så finns det inga tvivel om att den är populär. Till exempel får den 4,8 av 5 stjärnor hos återförsäljaren Whiteaway.com, så därför har vi tagit med denna modell också. Något som användarna särskilt betonar är att Blomberg BZO 9890 X är mycket enkel att använda, och att den har riktigt bra funktioner.

Bra till bröd
Användarna är mycket positiva till Blomberg BZO 9890 X, som ändå ligger i den dyra änden av prisskalan, men i gengäld får man riktigt mycket och hög kvalitet för pengarna. Det finns många tillagningsmöjligheter som alla passar till olika typer av mat och bakverk, bland annat över/undervärme, varmluft, pizza, grill, varmhållning, upptining, och eko. Användarna nämner särskilt att ugnen är mycket bra för att baka bröd. När man bakar bröd är det viktigt att hela brödet får samma färg, och en jämn värme ser till att alla delar av brödet blir gräddade till samma nivå. Varmluft är mycket bra för detta ändamål, och om man vill ha en spröd, gyllene skorpa, så kan man använda grillfunktionen.

Stor modell
Med sina 80 liter är Blomberg BZO 9890 X en mycket stor ugn, och just storleken är också en sak som användarna är särskilt nöjda med. Ugnen kan lätt mätta en familj på 6+ medlemmar. Det kan också lagas stora portioner på en gång, och om man har gäster behöver man inte oroa sig över att inte kunna laga tillräckligt mycket mat. Om man till exempel får gäster, och ligger efter med förberedelserna, så är modellen också försedd med en snabbuppvärmningsfunktion, som ser till att värma upp ugnen extra snabbt. Det tar då bara några minuter.

Användarvänlig och självrengörande
Blomberg BZO 9890 X är en mycket användarvänlig ugn. Förutom det stora utrymmet, som kan rymma även mycket stora stekar, så finns det teleskopskenor, så att maten lättare kan sättas in i, och tas ut ur ugnen. Det är fördelaktigt om man hanterar tunga rätter medan ugnen är varm. Dock behöver man inte bekymra sig om värmen utanpå ugnen, för kyldörr-funktionen ser till att ugnen aldrig blir brännhet på utsidan.

Det krävs inte någon manuell arbetskraft när ugnen ska rengöras. Den smarta pyrolysfunktionen kör ett program som själv avlägsnar smuts och rester. Programmet arbetar vid mycket höga temperaturer på runt 500 grader, och det kan ge upphov till lukt och rök. Blomberg BZO 9890 X är därför försedd med ett luktfilter, som håller luften så ren som möjligt.

Ugnen har följande mått:
🔵 Höjd: 595 mm.
🔵 Bredd: 594 mm.
🔵 Djup: 567 mm.

Utvalda fördelar med Blomberg BZO 9890 X:
🔵 Bra för att baka bröd
🔵 Många tillagningsmöjligheter
🔵 Stor och rymlig modell
🔵 Användarvänlig modell
🔵 Pyrolysfunktion rengör själv ugnen


Vad är pyrolys?

hvad er pyrolyse

Kort sagt är en pyrolysugn en ugn som kan rengöra sig själv. Om man har en ugn med pyrolys slipper man därför det tidskrävande och hårda manuella arbetet att själv rengöra ugnen.

De flesta ugnar i denna artikel har en pyrolysfunktion.

Det varierar från ugn till ugn hur lång tid en pyrolysrengöring tar, men det kommer vanligtvis att vara någonstans mellan en och en halv och 3 timmar. Det är en lång tid, men för en så noggrann rengöring som möjligt är det nödvändigt med det tidskrävande programmet.

Temperaturen blir otroligt hög inuti ugnen under pyrolysen – faktiskt ända upp till 500 grader varm. Den höga temperaturen är också anledningen till att ugnen automatiskt låses under rengöringen, så att luckan inte kan öppnas.

Det är nödvändigt med mycket höga temperaturer för att omvandla all smuts och alla rester i ugnen till aska. Faktiskt används pyrolysprocesser oftast på bland annat oljeraffinaderier och i kemisk industri, då pyrolys tekniskt sett är en termisk process, som innebär klyvning av sammansatta ämnen till enklare förbindelser genom användning av värme.

När man använder pyrolysen i ugnen så är den manuella rengöringen minimal – det enda man behöver göra när värmen har förvandlat smutsen till aska, är att avlägsna askan med en trasa, och sedan är ugnen ren och fin.

Det finns dock fortfarande några biverkningar av att använda pyrolys för att rengöra sin ugn: rök och lukt.

Det är nämligen omöjligt att förhindra att de höga temperaturerna under “förbränningsprocessen” under pyrolysen avger lukt, och de mindre bra ugnarna kan både avge rök och stark lukt. Några av dessa ämnen – som bland annat formaldehyd – kan vara hälsofarliga, så det är därför viktigt att vädra ordentligt, gärna både under och efter pyrolysen. Om det är möjligt, kan man stänga dörren till köket och vara i ett annat rum medan programmet körs.

Ta för säkerhets skull bort inventarier från ugnen innan pyrolysprogrammet körs. Det är nämligen inte säkert att sakerna kan tåla pyrolysen. Här handlar det både om pannor och grytor, men även ugnens medföljande galler, bakplåtar och ugnspannor.

Kom dock ihåg att vara uppmärksam på att mycket höga temperaturer och långa program även kräver mer energi, och det kan märkas på elräkningen om man använder pyrolysfunktionen ofta. Det danska konsumentrådet Tænk har räknat ut att energiförbrukningen kommer att ligga på mellan 4 och 7 kWh per gång.

Här kan du se en video från Electrolux, där de kort går igenom pyrolysfunktionen:

https://www.youtube.com/watch?v=ZPLzJFx2VwM

Pyrolys, katalys och ångrengöring

Förutom pyrolysen finns det också andra självrengöringsprogram för ugnar. Återförsäljaren Whiteaway förklarar att det faktiskt finns två andra möjligheter: katalys och ångrengöring.

Med katalysugnar är det inte nödvändigt med fullt så höga temperaturer som vid pyrolys. Faktiskt räcker det med 200 grader. Ugnen är nämligen klädd med speciella fettavvisande paneler invändigt, som av sig själva bränner lös fett och smuts vid en temperatur på 200 grader i minst en timme. Därefter krävs det lite manuellt arbete: nämligen en fuktig trasa att torka ur ugnen med – precis som i pyrolysugnen.

Tyvärr är hela katalysprocessen inte helt automatisk, eftersom att det kan samlas fettrester bakom panelerna, liksom på ugnsfläkten, och dessa måste rengöras manuellt.

Ofta är det också nödvändigt att rengöra galler och bakplåtar för hand med tvål och vatten.

Dessutom är hela ugnsutrymmet ofta inte katalytiskt belagt, för på vissa modeller gäller det bara den bakre väggen, och inte sidorna.

Sammantaget är katalys en bra rengöringsmetod, men man slipper inte helt undan det manuella arbetet, som man gör med den effektivare pyrolysrengöringen.

Den tredje typen av rengöring kallas för ångrengöring. Ångrengöring är inte så effektiv som varken pyrolys eller katalys, och metoden är inte en automatisk rengöringsfunktion, men den kan dock göra det manuella arbetet mycket lättare: Den enkla användningsmetoden är, att man bara fyller vatten i en långpanna och startar ångrengöringsfunktionen. Då värmer ugnen upp vattnet så pass mycket att det förångas, och den heta ångan löser fett och smuts, så att man lättare kan avlägsna det med en trasa.

Hela processen tar bara en halvtimme, men man måste tyvärr fortfarande göra en del av arbetet själv. Metoden är dock mycket mer energibesparande än både pyrolys och katalys, och man slipper även skarpa lukter och rök.


Detta bör du vara uppmärksam på när du köper en ny ugn

Den danska tidningen Berlingske skriver att man kan spara mycket pengar genom att känna sina egna behov som konsument, när man ska köpa en ny ugn. Många av ugnarna på marknaden är utrustade med alla möjliga funktioner, men om man känner sig själv tillräckligt väl för att veta att man inte kommer att använda dem, så är det bäst för plånboken att bara investera i det man verkligen behöver.

Om man är en vanlig vardagskock kommer det oftast att vara tillräckligt att ugnen kan steka och baka, och specifika funktioner som till exempel ångfunktion och rotisseri för spettgrillning kommer ofta att förbli orörda. Satsa dock gärna på en ugn som har både över/undervärme, varmluft och grill, så är du väl förberedd.

En funktion som blir allt vanligare är pyrolytisk självrengöring. Här rengör ugnen sig själv, utan att det krävs något manuellt arbete. Det är definitivt en funktion som underlättar arbetet i köket, men kom ihåg att man kommer att betala mer för sådana funktioner. Så har du inget emot att rengöra ugnen själv, så behöver du inte pyrolys.

En annan faktor man ska vara uppmärksam på är energimärkningen. Berlingske skriver att Energistyrelsen rekommenderar att man köper en ugn med energimärkning A eller högre. Det är bättre för miljön, och bättre för ekonomin. Faktiskt så är skillnaderna märkbara, då en ugn i energiklass B förbrukar tre gånger så många kWh som en ugn i energiklass A+++.

Kom också ihåg att undersöka användarvänligheten när den nya ugnen ska köpas, eftersom vissa ugnar är betydligt svårare att använda än andra.

Prismässigt finns det en enorm skillnad, och från de billigaste till de dyraste är det en prisskillnad på många tusen kronor. Kom därför ihåg att vara fullt medveten om vad du behöver när du ska köpa din nästa ugn.


Så rengör du din ugn manuellt

Om du inte har en ugn med självrengöringsfunktion, så måste du kavla upp ärmarna och sätta igång med handkraft. De rengöringsmedel du behöver är brunsåpa, vatten och diskmedel, så processen är åtminstone inte dyrrengore ovn.

Baserat på artiklar från danska Tænk och Bolius ger vi dig här några tips för manuell rengöring av ugnen:

🔵 Ugnar med glatt emalj: Fastbränt fett avlägsnas enklast med brunsåpa om ugnen har en vanlig, slät emalj. Påför ett ordentligt lager av den typ av brunsåpa som är fast som salva på emaljytan och sätt ugnen på 100 grader – kom ihåg att få såpa även i hörnen. Stäng av ugnen när såpan börjar bubbla, rengör ytorna med vatten när de har svalnat, och torka efter med en trasa.

🔵 Ugnsglas: Lägg en trasa med vanligt handdiskmedel på luckans glasruta i 30 minuter, och efter 30 minuter är smutsen så pass upplöst att glaset bara kan torkas av med en fuktig trasa. Ugnsrutor kan på många ugnar tas lös, vilket gör rengöringsarbetet lättare. Om glaset är mycket smutsigt kan man eventuellt först skrapa bort den värsta smutsen med ett rakblad.

🔵 Galler: Ofta ryms gallret i diskmaskinen, men om det är särskilt envisa och fastbrända matrester på gallret, lägg det i blöt med diskmedel – gärna över natten.

Man kan även smörja in gallret med brunsåpa och packa in det i plastfolie i 30 minuter. Det löser smutsen, och därefter kan man använda stålull eller en skursvamp för att avlägsna resterna. Kontrollera dock att gallret är gjort av rostfritt stål innan du använder stålull eller brunsåpa.

🔵 Fläkt: Varmluftsugnar har ofta en löstagbar fläkt, som kan rengöras med handdiskmedel. Det kan vara lite svårt att ta lös fläkten, men titta i bruksanvisningen hur man gör. Kom också ihåg att stänga av huvudströmbrytaren till ugnen först.

🔵 Grov emalj: Insidan av ugnen kan vara klädd med en grov emalj, som inte tål brunsåpa eller ugnsrengöring. Använd istället en blandning av varmt vatten och handdiskmedel, som ska sitta på i en timme. Tvätta därefter bort blandningen med en diskborste. Särskilt kraftig smuts kan skrapas bort med en träspatel.

Du kan här se en video från Bolius.dk, där deras städexpert “Fru Grön” ger sina bästa råd för rengöring av ugnen:

https://www.youtube.com/watch?v=xoaj0Upd45M

Inbyggnadsugn test – Dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet utför grundliga tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. Här handlar det om ett test av 17 olika ugnar i alla prisklasser, och från både kända och mindre kända märken. Det tittas först och främst på ugnens förmågor inom stekning och bakning av kött och bakverk, och därefter undersöks även temperaturprecision och -stabilitet, säkerhet och funktioner.

Du kan läsa mer om deras test av inbyggnadsugnar här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Råd & Rön 🇸🇪

Det svenska konsumentrådet Råd & Rön utför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. Till denna artikel har vi tittat närmare på ett test från Råd & Rön, där rådet har testat 7 inbyggnadsugnar med fokus på tillredning av mat och bakverk, energiförbrukning och användarvänlighet.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.

Testfakta 🇸🇪

Svenska Testfakta utför oberoende tester och forskning, och de har specialiserat sig på jämförande laboratorietester av konsumentprodukter. Det test som Testfakta kommer med här är ett laboratorietest av 7 olika varmluftsugnar, där de testas på olika parametrar som bakning, temperaturprecision, uppvärmningshastighet och rengöring.

Användarrecensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Förutom ovanstående tester har vi också tittat på användarrecensioner på Whiteaway. Vi har tittat på de nämnda ugnarna, och undersökt vad de vanliga konsumenterna tycker om produkterna. Det ger ett bra komplement till experternas bedömningar.