Är massagestolar säkra att använda under graviditeten?

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

Gravida kvinnor har ofta mycket ont i ryggen och nacken. Detta beror på barnets extra vikt och förändringar i kroppshållningen. Många gravida kvinnor vänder sig till massage som ett sätt att lindra denna smärta, men professionell massage kan vara dyrt och tidskrävande.

Massagestolar är en optimal lösning för gravida kvinnor eftersom du kan njuta av fördelarna med en professionell massage i ditt eget hem. Men är massagestolar säkra att använda när man är gravid? Och kan en massagestol hjälpa till att sätta igång förlossningen? Vi har undersökt saken.


Kan du använda en massagestol när du är gravid?

Gravida kvinnor oroar sig ofta för huruvida de kan använda en massagestol på ett säkert sätt. Även om det inte finns några bevis för att massagestolar är osäkra under graviditeten är det alltid bäst att tala med din läkare innan du använder nya behandlingar eller produkter. Det har förekommit påståenden om att en massagestol kan leda till missfall, men enligt Dr Ghosh finns det inga bevis för att detta är sant. Så länge massagestolen används på avsett sätt anses den vara säker, även om det alltid är bäst att rådgöra med din läkare innan användning.

Bör du använda en massagestol under graviditetens första trimester och sista månad?

Under den första trimestern upplever många kvinnor illamående på morgonen samt trötthet. En massagestol kan hjälpa till att lindra dessa symtom genom att öka blodcirkulationen och hjälpa kroppen att slappna av.

Under graviditetens sista månad, när barnet växer och ökar trycket på mammans organ, lider många kvinnor av ryggsmärta. En massagestol kan hjälpa till att lindra denna smärta genom att ge stöd åt ryggen och lindra spänningar i musklerna.

Vem bör inte använda en massagestol under graviditeten? 

Om du upplever illamående på morgonen är det bäst att undvika att använda en massagestol. Illamåendet kan utlösas av stolens rörliga delar. Om du är gravid och tidigare varit med om missfall bör du rådfråga din läkare innan du använder en massagestol. 


Vilka är de olika typerna av massage som kan användas under graviditeten? 

Det finns några alternativ till massagestolar som kan ge lindring under graviditeten. Ett alternativ är att använda en kroppskudde som stöd för rygg och höfter. Andra alternativ är att använda en värmekudde eller ta ett varmt bad. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare innan du använder någon form av värmebehandling.

Ett annat alternativ är att få graviditetsmassage av en certifierad professionell person. Detta kan ge lindring och hjälpa till att motverka eventuella obehag. Se alltid till att berätta för massören om områden som är särskilt ömma eller känsliga så att de lättare kan anpassa trycket som används på dessa kroppsdelar.

Det finns även vissa massagetekniker för hemmamassage som kan användas. En teknik är att placera en tennisboll under ryggen och rulla runt den. En annan är att använda en skumrulle på rygg och ben. Dessa tekniker kan hjälpa till att luckra upp musklerna och ge viss lindring. Det är ofta lättare för dig själv att justera trycket i massagen med hjälp av dessa medel än på en massagestol.

Lyssna alltid på din kropp och vad den säger till dig. Om något känns obekvämt bör du direkt sluta med övningen och rådgöra med en läkare innan du fortsätter. Massagestolar kan vara ett bra sätt att lindra ryggsmärtor, men de är inte alltid det bästa alternativet för alla. Se till att utforska alla alternativ och hitta det som fungerar bäst för dig. För att göra det ännu enklare för dig att välja den bästa massagestolen för dina behov har vi gjort grundlig research och hittat den bästa massagestolen enligt tidigare användare och experter. Du kan läsa mer om det här.


Hur hanterar man graviditetens smärtor? 

Det bästa du kan göra är att prova några mjuka övningar och stretchövningar, som kan hjälpa till att lindra värken och smärtan. Simning är också ett bra sätt att hålla sig aktiv under graviditeten. Om du känner dig riktigt obekväm kan du också prova att använda ett stödband för graviditet. Det kan hjälpa till att avlasta din rygg och mage. Du kan också försöka använda en värmekudde på ländryggen eller ta ett varmt bad för att lindra smärta. Om du fortfarande kämpar, se till att prata med din läkare eller barnmorska om vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Kan en massagestol hjälpa till att sätta igång förlossningen? 

Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom varje graviditet och förlossning är olika. Vissa mammor har dock rapporterat att användning av en massagestol under graviditetens senare skeden hjälpte dem att få igång värkarbetet tidigare. Man tror att stolens masserande verkan kan hjälpa till att mjuka upp musklerna och lederna runt bäckenet, vilket gör det lättare för barnet att komma ner i förlossningskanalen. Om du är intresserad av att prova denna metod är det bäst att först tala med din läkare för att se till att det är säkert för dig och din graviditet. 

Kan en massagestol orsaka missfall? 

Det finns inga vetenskapliga bevis som tyder på att användning av en massagestol under graviditeten kan orsaka missfall. Det är dock alltid bäst att rådgöra med din läkare innan du använder någon typ av massagestol, särskilt om du är gravid. Vissa läkare kan rekommendera att undvika massagestolar helt och hållet under graviditeten. Om du har några funderingar bör du tala med din läkare innan du använder en massagestol. 

Slutsats

Som du kan se anses det i allmänhet vara säkert att få massage från en massagestol under graviditeten. Det är dock alltid bäst att först prata med din läkare för att försäkra sig om att det är säkert. För närvarande finns det inga bevis som talar för att det skulle vara farligt, men det är bättre att vara på den säkra sidan. Om du använder en massagestol under graviditeten bör du börja med lägre hastigheter och inställningar för att se hur din kropp reagerar innan du börjar med något mer intensivt. 

Det finns många olika saker som du kan göra för att lindra smärtor och obehag som följer med graviditeten. Massagestolar är bara ett av alla de alternativ som du kanske vill överväga. Kom ihåg att alltid lyssna på din kropp och vad den säger till dig. Om något inte känns rätt, se till att stanna upp och rådfråga din läkare innan du fortsätter. Massagestolar kan vara ett bra sätt att lindra ryggsmärtor, men de är inte alltid det bästa alternativet för alla.

Läs även: Massagepistol (Bäst i test)


 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta