Motionscykel bäst i test – Guide till de bästa motionscyklarna

Senast uppdaterad Artikeln är en annons 0

I detta test av motionscyklar tittar vi närmare på de bästa motionscyklarna på marknaden.

Vi har samlat en rad moderna motionscyklar med spännande träningsprogram, som gör motioneringen både roligare och mer varierande.

Först går vi igenom för- och nackdelar hos några av de bästa motionscyklarna på marknaden just nu. För att kunna hitta fram till de bästa modellerna har vi tittat närmre på en rad olika oberoende tester och andra källor.

Observera att vi på Konsumentmagasinet inte själva testar några produkter, utan vi samlar resultaten från oberoende tester, med målet att du enkelt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.

Vad bör du tänka på när du köper en motionscykel?

Viktkapacitet
Stationära motionscyklar har vanligtvis en viktgräns på mellan 100 och 180 kg. Den vanligaste viktgränsen hos motionscyklar är 135 kg. Om din vikt överstiger viktgränsen för en träningscykel finns risk för att den inte kan ge dig rätt stöd på ett säkert sätt. Detta kan leda till att cykeln går sönder eller välter, vilket kan orsaka skador. Dyrare modeller har som regel högre belastningsgränser.

Motstånd
Motionscyklar kan ha olika typer av motståndsmekanismer. De billigaste träningscyklarna använder ett bandbaserat system där du kan spänna ett band runt hjulet för att lägga till mer motstånd. Bandbaserat motstånd är det mest prisvärda och lättast att hitta, men det är oftast inte lika hållbart som andra typer av motstånd. Mekaniskt motstånd eller friktionsmotstånd är mer hållbart, men det kan vara mer högljutt och kan med tiden orsaka slitage på motionscykeln.

Premiummodeller har ofta elektromagnetiskt motstånd, vilket innebär att motståndet regleras genom magneter. När du vrider på ett vred för att öka spänningen kommer magneterna närmare varandra och skapar mer motstånd. Detta är den bästa typen av motstånd eftersom det är smidigt och kräver minimalt underhåll. Motionscyklar finns också med olika antal motståndsnivåer. Vissa har enbart åtta nivåer, medan andra kan ha 24 eller fler. Det rekommenderas att välja en cykel med ett flertal olika nivåer så att du kan öka motståndet i takt med att dina benmuskler blir starkare.

Ytterligare funktioner
När det gäller funktioner hos en motionscykel bör du välja en modell som kan registrera motstånd, hastighet, träningstid, distans och kaloriförbränning. Kanske vill du även kunna välja inbyggda program för att hålla din träning intressant. En annan viktig funktion att leta efter är en pulsmätare, som hjälper dig hålla koll på att din puls inte når för höga nivåer som kan vara hälsofarliga.

Komfort är en annan viktig aspekt – sadeln bör vara bekväm eftersom du kommer att sitta på den under långa stunder. Det är också viktigt att pedalerna är tillräckligt breda och har remmar så att dina fötter inte glider av när du trampar. Om din cykel saknar skärm kan du alltid köpa en separat monitor för att få ut det mesta av alla funktioner.

Pris
Motionscyklar finns i alla prisklasser. Du kan hitta enklare modeller för så lite som 2 000 kronor, medan mer avancerade modeller kan kosta omkring 25 000 kronor. Vissa motionscyklar har inbyggda pulsmätare och andra spårningsenheter, medan andra har förinstallerade träningsprogram eller till och med VR-funktioner. Ju fler funktioner en motionscykel har, desto högre är som regel priset.

Användar- och expertrecensioner
I vår testguide har vi inkluderat användar- och expertrecensioner för att göra det så enkelt som möjligt för dig att välja din motionscykel. Produktrecensioner kan vara ett bra sätt att begränsa dina alternativ och enklare kunna fatta ett beslut.

Användarrecensioner kan ge dig en uppfattning om hur en viss modell fungerar i praktiken, exempelvis användarvänlighet, bekvämlighet och hållbarhet. Expertrecensioner kan ge dig mer detaljerad information om olika modeller, exempelvis om motionscykelns tekniska funktioner och effektivitet.

arrow-more


Abilica Premium UB BT – Smidig och tyst motionscykel

Konsumentmagasinet rekommenderar

Abilica Premium UB BT

Abilica Premium UB BT är en motionscykel med inbyggd Bluetooth och pulsmätare. Byggkvaliteten hos den här cykeln gör att den är lämplig för personer som väger upp till 200 kg. Den största fördelen med denna produkt är att den ger ett mycket bekvämt och effektivt sätt att motionera, oavsett om du är nybörjare eller mer avancerad i din träning.

 • Elektromagnetiskt motstånd ger hög belastning
 • Gratis app iConsole + träning och Kinomap
 • Dator med inbyggd Bluetooth och handpulsmätare

En detaljerad recension av Abilica Premium UB BT:

Kraftfull träningscykel:
Abilica Premium UB BT är en toppmodern motionscykel som använder elektromagnetiskt motstånd (EMS) för hög belastning samt 31 olika motståndsnivåer som drivs av en 220 V strömadapter. Den är därför optimal för högintensiv träning oavsett din nivå och kondition. Motionscykeln kommer dessutom med en gratis app, iConsole + Training, samt Kinomap, som gör att du kan följa dina framsteg direkt via din smartphone eller surfplatta.

Träningslägen för alla:
Motionscykeln har 14 träningsprogram att välja mellan och är byggd för personer med en vikt på upp till 200 kg, vilket är något högre än genomsnittet på marknaden. Med måtten 95x51x143 passar cykeln de flesta personer. Sadelhöjden kan justeras för att passa personer med en längd på mellan 135 till ca 195 cm. Utöver det väger svänghjulet 9 kg, vilket är praktiskt när du behöver flytta på cykeln.

FÖRDELAR

 • PVC-hjul gör det lätt att transportera cykeln
 • Smidig och tyst drift
 • Justerbar sadelhöjd
 • Användarvänlig
 • Stabil och robust
NACKDELAR

 • Saknar skräddarsydda träningsprogram

Konsumentsmagasinets bedömning:

Denna cykeln är både användarvänligt och lätt att installera, så att du snabbt kommer igång med din träning. PVC-hjulen gör den lätt att transportera, och den mjuka och tysta driften är ett stort plus, särskilt för dig som gillar att träna hemma. Den justerbara sadelhöjden är en annan bra egenskap, tillsammans med den stabila och robusta konstruktionen som klarar personer med en vikt på upp till 200 kg. Den enda nackdelen är att motionscykeln saknar möjligheten att skräddarsy dina träningsprogram, men trots det rekommenderar vi den här cykeln till alla som letar efter en högkvalitativ träningscykel hemma.

Specifikationer:

Antal träningsprogram: 14
Displayinformation: Distans, Hastighet, Puls, RPM, Tid, Watt
Max. viktkapacitet: 200 kg (genomsnittet på marknaden är 160 kg)
Motstånd: Magnetiskt
Mått: (L) x 51 (B) x 143 (H) c


Abilica Stream UB VIII – inbyggd pulsmätare i handtagen

Bäst mångsidighet

Professionell cykel till en överkomligt pris

 

 

 

abilica-stream-ub-viii

 

Med Stream UB VIII har Abilica försökt att tillmötesgå de många motionärer som har efterfrågat de smarta funktionerna från den professionella X-serien – men till ett lite billigare pris. Och det kan man säga att de har lyckats riktigt bra med. I praktiken får du en motionscykel i ”vanlig” Abilica-standard, till ett allmänt genomsnittspris, men med ett hav av funktioner som utnyttjar den senaste digitala utvecklingen. Exempelvis är datorn Bluetooth-kompatibel, så att du kan ansluta motionscykeln trådlöst till smartphonen, plattan eller datorn.

Själva Stream UB VIII-cykeln kommer i klassisk utformning i sedvanligt hög Abilica-byggkvalitet. Trots den robusta konstruktionen väger cykeln inte mer än 34 kilo, varav svänghjulet väger 9 kilo. Konstruktionen är dimensionerad till personer med vikt på upp till 130 kilo. Själva funktionsnivån ligger helt i linje med klassens standard: det finns 16 olika elektroniskt inställda motståndsnivåer, och datorn bjuder på 12 olika inmatade träningsprogram. abilica-stream-ubv-motionscykel-display

Men cykelns tekniska bitar är även kompatibla med Google Maps, så du kan köra en cykeltur live var som helst i världen, och därefter se landskapet rulla förbi precis som vid en ”riktig” cykeltur. Detta lyfter såklart träningen till helt nya höjder, och man glömmer helt att musklerna är lite ömma.

Klassisk konstruktion med extra möjligheter

Själva Stream UB VIII-cykeln är klassiskt designad i sedvanligt hög Abilica-byggkvalitet. Trots den robusta konstruktionen väger cykeln inte mer än 34 kilo, inklusive ett tyngre svänghjul som väger 9 kilo. Konstruktionen är utformad för personer med vikt på upp till 130 kilo. Själva funktionsnivån ligger helt i linje med klassens standard: det finns 16 olika elektroniskt inställda motståndsnivåer, och datorn har 12 olika inmatade träningsprogram.

Pulsmätare är helt nödvändigt vid seriös träning, i och med att man då kan träna på optimalt läge utan att överträna. Modellen har en standardpulsmätare inbyggd i handtagen, men därutöver är den även redo för eventuell anslutning av trådlöst pulsbälte, som kan köpas till. Proffsen har normalt sätt alltid pulsbälte på, då detta ger en mer precis pulsmätning. Du kan därför spara pengar genom att köpa cykeln utan bälte först, och skaffa bältet senare om behovet finns.

Fördelar

 • Professionell funktionalitet till överkomligt pris
 • Bluetooth-kompatibel med gratis app
 • Kompatibel med Google Maps
 • Lättviktkonstruktion med stort svänghjul
 • 16 elektroniskt styrda motståndsnivåer och 12 träningsprogram
 • Inbyggd pulsmätare i handtagen
 • Möjlighet för trådlös anslutning av pulsbältet
Nackdelar

 • Pulsbälte behöver köpas till

Specifikationer:

12 olika program
Uppmäter 105 x 56 x 140 cm
Vikt på 34 kg
 Har en handpulssensor
Maximal belastning på 130 kg


Nordic 205 – motionscykel med lättläst LCD-display

Bäst för nybörjare

 

Nordic 205

Nordic 205 är en motionscykel som är riktigt bra för hemmabruk. Detta är en kompakt och effektiv cykel som ger en smidig och effektiv hemmaträning – optimalt för dig som vill komma i form eller gå ner i vikt utan att behöva lämna hemmet.

 • Effektiv och kraftfull träningscykel
 • Praktiska transporthjul gör den lämplig för hemmabruk
 • Smart och kompakt design

En detaljerad recension av Nordic 205:

Kompakt val:
Denna motionscykel har ett manuellt, magnetiskt motståndssystem som gör det enkelt att justera svårighetsgraden medan du cyklar. Nordic 205 har även transporthjul, vilket gör den lätt att flytta runt vid behov. Med sin smidiga storlek på 51x135x93 cm är detta en av de mest kompakta cyklarna på marknaden. Den maximala användarvikten på 100 kg bidrar till cykelns stabilitet, vilket är extra bra för alla som letar efter en hållbar motionscykel.

Bra mätverktyg för nybörjare:
Med en svänghjulsvikt på sex kilo samt åtta motståndsnivåer kommer Nordic 205 att erbjuda en träning som passar de allra flesta, särskilt de som precis påbörjat sin träningsresa. En handpulsindikator är standard hos moderna motionscyklar, och den här modellen är inget undantag, och gör att du enkelt kan hålla koll på din puls under träningen. I jämförelse med liknande produkter på marknaden ger denna modell mycket för pengarna, särskilt med tanke på att den dessutom har en praktisk display som visar information som distans, hastighet, kaloriförbränning m.m.

FÖRDELAR

 • Lättläst LCD-display
 • Prisvärd
 • Justerbart styre
 • Vertikal och horisontell sadeljustering
NACKDELAR

 • Saknar Bluetooth

Konsumentsmagasinets bedömning:

Nordic 205 är en perfekt motionscykel för nybörjare eftersom den gör det busenkelt att justera både styret och sadeln. Den lättlästa LCD-displayen gör att du enkelt kan hålla koll på dina framsteg i träningen. Den enda nackdelen hos denna modell är att den saknar Bluetooth-anslutning, men bortsett från det är detta en riktigt prisvärd motionscykel.

Specifikationer:

Displayinformation: Distans, Hastighet, Kaloriförbränning, Tid
Max. viktkapacitet: 110 kg
Motstånd: Manuellt magnetiskt motstånd
Mått: 51 (B) x 135 (H) x 93 (L) cm


Exercise bike EB600 – motionscykel med pulsmätningsbälte

Mest elegant design

Exercise bike EB600

 

Älskar du att träna, men föredrar ett hemmagym istället för att behöva bege dig ut för att cykla? Då blir Exercise bike EB600 ett bra val. Med en träningscykel inomhus kan du inte bara slippa dåligt väder, utan du kan samtidigt hålla reda på hur länge du har cyklat, hur många kalorier du har bränt och mer därtill. Exercise bike EB600 är sannerligen en händig träningscykel från märket Casali som du inte vill missa.

Bra att veta om Exercise bike EB600

Exercise bike EB600 har en behaglig sadel, lättanvända trampor, ett händigt styre att hålla i samt till och med en hållare där du kan placera din vattenflaska. Träningscykeln klarar av en maximal belastning på upp till 150 kg och kommer med en så kallad handpulssensor för att mäta din puls när du håller i styret. För att du enkelt ska kunna se information kring hur långt du har cyklat samt hur många kalorier du har bränt kommer cykeln utrustad med en stor display. För dig som vill träna i ditt hem är Exercise bike EB600 en ypperlig lösning.

Exercise bike EB600 vs. marknaden

Det finns mycket att älska hos Exercise bike EB600, och inte minst när det är tal om displayen. Denne talar om för dig hur lång tid du har cyklat, avståndet, hastigheten, hur många kalorier du har bränt, vad din puls ligger på och mycket mer. Med 12 olika program att välja mellan samt ett medföljande pulsbälte finns det mer än några få positiva aspekter när du väljer Exercise bike EB600. Jämfört med många andra träningscyklar på marknaden har den här varianten sannerligen många funktioner och kan beställas till ett relativt billigt pris.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Display som är enkel att använda
 • Pulsmätningsbälte ingår
 • Hela 12 olika program att välja mellan
 • Ett stort antal funktioner
Nackdelar:

 • Ibland kan cykeln svaja en aning

Specifikationer
 12 olika program
 Kan mäta bland annat tid, avstånd, hastighet, Kcal och puls
 Uppmäter 105 x 51 x 145 cm
 Vikt på 35,6 kg
 Har en handpulssensor
 Maximal belastning på 150 kg
 Kommer med hållare för vattenflaska


Motionscykel B4210 – motionscykel med åtta olika motståndsnivåer

Bäst för alla åldrar

Motionscykel B4210

 

Nästa motionscykel på listan bjuder på hög kvalitet till ett ganska billigt pris. Motionscykel B4210 kommer från märket Master Fitness och är framställd för att kunna dras nytta av oavsett ålder. Likt många andra motionscyklar kommer även B4210 med en display som bland annat talar om för dig hur långt du har cyklat, din hastighet, hur många kalorier du har bränt och dylikt. Det blir därför lätt som en plätt att hålla reda på vad du har åstadkommit under ditt träningspass.

Bra att veta om Motionscykel B4210

Vill du kunna justera motståndet på din träningscykel? Detta kan B4210 stå till tjänst med. Det finns åtta olika nivåer som du kan skifta mellan, och sadeln kan även flyttas en aning så att du sitter bekvämt i alla lägen. Kom bara ihåg att beställa ett golvskydd separat så att ditt golv skyddas medan du använder dig av din träningscykel.

Motionscykel B4210 vs. marknaden

Det som får Motionscykel B4210 att stå ut i mängden är bland annat faktumet att den kan användas oavsett ålder. Med andra ord kan hela familjen njuta av träningscykeln utan problem. Med en händig display som visar tid, distans, hastighet, kalorier och puls får du all den informationen som du kan tänkas behöva. En handpulssensor ser även till så att du lätt kan mäta din puls medan du cyklar. Ha bara i åtanke att den maximala belastningen ligger på 110 kg.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Enkel att använda
 • Mycket billig träningscykel
 • Åtta olika motståndsnivåer
 • Sadeln och styret kan justeras
Nackdelar:

 • Vissa delar är lite plastiga

Specifikationer
 Display som visar tid, distans, hastighet, Kcal och puls.
 Kommer med åtta olika motståndsnivåer
 Utrustad med handpulssensor
 Svänghjulsvikt på 6 kg
 Uppmäter 88 x 50 x 132 cm
 Har en vikt på 27 kg
 Klarar av en maximal belastning på 110 kg


STREAM UB X – motionscykel med ett imponerande antal motståndsnivåer

Bästa moderna design

STREAM UB X

 

STREAM UB X från märket ABILICA må vara en aning dyrare än några av de andra cyklarna på listan, men den höga kvaliteten och de många funktionerna ser till så att den här träningscykeln sannerligen bjuder på mycket för pengarna. En bekväm sadel, ett ordentligt handtag, sköna trampor och en enkelnavigerad display är några av fördelarna.

Bra att veta om STREAM UB X

En aspekt som STREAM UB X verkligen kan skryta om är de många funktionerna som träningscykeln är utrustad med. Du har möjligheten att välja mellan hela 32 olika motståndsnivåer tillsammans med 12 olika träningsprogram. Om du är ute efter det bästa av det bästa är det därför väl värt att vända dig till just STREAM UB X.

Tack vare transporthjulen är träningscykeln lätt att transportera samtidigt som den har en imponerande maximal belastning på 200 kg. Så länge du beställer ett golvskydd separat kommer STREAM UB X att ge dig många fördelar som du inte vill gå miste om.

STREAM UB X vs. marknaden

Vad är det då egentligen som gör STREAM UB X så speciell jämfört med andra träningscyklar? Trots att den är en aning dyrare än några av de andra motionscyklarna på topplistan är STREAM UB X värd varenda krona då det som sagt finns ett otroligt generöst antal motståndsnivåer och olika funktioner att ta del av.

Väl värt att veta är att en display sitter mellan styret, och denne tillåter dig att kontrollera hur länge du har cyklat, distansen, hastigheten, RPM, hur många kalorier du har bränt, Watt samt din puls. Det blir därför mycket enkelt att planera dina egna träningsprogram och att hålla reda på vad du har åstadkommit!

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Ett imponerande antal motståndsnivåer
 • Enkel att transportera
 • Tillverkad med en modern design
 • Står robust och stabilt
Nackdelar:

 • En aning besvärlig träningsdator

Specifikationer
 12 program ingår
 Kommer med en handpulssensor
 Har trådlös pulsmottagning
 Display som bland annat visar tid, distans, hastighet, Kcal, Watt, Puls och RPM
 Utrustad med elektromagnetiskt motstånd
 Uppmäter 95 x 51 x 143 cm
 Maximal belastning på 200 kg


CYCLO 500E – bra motionscykel för nybörjare

CYCLO 500E

 

Är du ute efter en träningscykel som passar för nybörjare? Låt dig då inte skrämmas av CYCLO 500Es aningen högre pris. Den är väl värd pengarna, och inte minst då cykeln har en riktigt fräck design samtidigt som den kommer utrustad med ett stort antal träningsprogram. CYCLO 500E är en träningscykel från märket FITNORD, och detta är din garanti på att du utan tvekan kommer att få en produkt som håller hög standard.

Bra att veta om CYCLO 500E

Utöver att vara en av de snyggaste motionscyklarna som går att få tag på ute på marknaden är CYCLO 500E också mycket bekväm att använda. Här har det inte snålats med funktioner, och du har möjligheten att välja mellan hela 24 olika program. Det låter nästan för bra för att vara sant!

Framtill på cykeln finner du en display som håller reda på din puls så länge du håller i styret, men detta är inte allt. Du får även information kring hur länge du har cyklat, hur långt du har kommit, vad din hastighet ligger på, hur många kalorier du har bränt och mer därtill. Trådlös pulsmottagning är möjligt, men kom ihåg att ett pulsbälte inte ingår. Cykeln klarar av an max vikt på 130 kg, och produkten väger själv 39 kg. Gällande mått uppmäter cykeln 108 x 53 x 146,5 cm.

CYCLO 500E vs. marknaden

Två viktiga skäl till att det är väl värt att satsa på CYCLO 500E jämfört med andra träningscyklar på marknaden har att göra med funktioner och användarvänlighet. Här har vi en motionscykel som inte bara är passande för nybörjare, utan som även kommer utrustad med hela 24 olika program. Du kan därför få skräddarsydda träningspass som blir perfekta för just dig och dina behov – och då har vi inte ens nämnt den riktigt snygga designen som utan tvekan får den här träningscykeln att stå ut på marknaden.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Tystlåten
 • Robust design
 • Bekväm att sitta på
 • Utrustad med många träningsprogram
Nackdelar:

 • Pulsbälte ingår ej

Specifikationer
 Display som visar tid, distans, hastighet, Kcal, Watt och puls
 Kommer med 24 program
 Utrustad med handpulssensor
 Max belastning på 130 kg
 Cykeln väger 39 kg
 Mått på 108 x 53 x 146,5 cm
 Svänghjulsvikt på 12 kg


Motionscykel B40 – allt du kan förvänta dig av en motionscykel

Motionscykel B40

 

Då var det dags att ta träningen till en ny nivå, och vad kan vara bättre än en robust motionscykel med flera olika program samt en display som hjälper dig att hålla reda på hur träningspassen går? När du väljer Motionscykel B40 från märket MASTER FITNESS får du ett händigt träningsredskap som finns där för dig under en lång tid framöver.

Bra att veta om B40

B40 är passande att dra nytta av både i hem såväl som till kommersiellt bruk då den klarar av en maximal belastning på 200 kg. Du kan förvänta dig en mycket tystlåten cykel då motståndet är elektromagnetiskt, och med en display längst fram på cykeln håller du lätt reda på både tid, distans, hastighet, kalorier, RPM och puls. Du kan lätt justera sadeln upp och ner så att den passar din längd, och med händiga hjul rullar du bort cykeln dit du vill ställa den utan några större problem.

B40 vs. marknaden

Jämfört med många andra motionscyklar på marknaden har B40 en imponerande maximal belastning på 200 kg som ser till så att den utan problem kan användas för kommersiellt bruk. De många programmen som du kan välja mellan samt den händiga displayen ser också till så att detta blir en motionscykel som du inte vill gå miste om. Kom ihåg att ett golvskydd kan vara bra att beställa separat för att se till så att ditt golv alltid är skyddat när du använder din träningscykel.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Perfekt för kommersiell användning
 • Imponerande maximal belastning
 • Många olika träningsprogram
 • Bekväm att sitta på
Nackdelar:

 • Ganska tung

Specifikationer
 Maximal belastning på 200 kg
 Har en display som bland annat mäter tid, distans och kalorier
 Kommer med 12 olika program
 Har en handpulssensor
 Svänghjulsvikt på 10 kg
 Vikt på 43 kg
 Elektromagnetiskt motstånd


570U UPRIGHT BIKE – en bra kvalitetscykel med många funktioner

570U UPRIGHT BIKE

 

När du vill göra hemmaträningen lite extra spännande gör 570U UPRIGHT BIKE susen. Här har vi en träningscykel med ett imponerande antal funktioner som bjuder på hela 29 olika träningsprogram. Slipp att oroa dig för regn eller otrevliga vindar genom att istället dra nytta av en motionscykel som du kan ha i hemmet och använda när som helst. Med 570U UPRIGHT BIKE från märket SCHWINN är det alltid högsta kvalitet som gäller.

Bra att veta om 570U UPRIGHT BIKE

570U UPRIGHT BIKE har en händig display som gör det lätt för dig att hålla koll på hur länge du har cyklat, distansen, din hastighet, RPM, din puls samt hur många kalorier du har bränt. Du kan därför på ett smidigt sätt skapa helt egna träningspass. Cykeln kommer dessutom med 29 olika träningsprogram så att du kan skräddarsy din träning och få precis det som du eftersöker. Träningscykeln uppmäter 105 x 54 x 141 cm, väger 28,5 kg och klarar av en maximal belastning på 136 kg.

570U UPRIGHT BIKE vs. marknaden

Om du helt enkelt är på jakt efter en motionscykel som är högkvalitativ och erbjuder en lång rad funktioner är det väl värt att vända dig till just 570U UPRIGHT BIKE. Med 29 träningsprogram, en lättnavigerad display, en pulsmätare, en flaskhållare och mycket mer därtill vill du inte gå miste om att testa på den här cykeln. Kom bara ihåg att det är bäst att även beställa ett golvskydd så att cykeln inte skrapar mot ditt golv när du använder den – detsamma gäller en majoritet av motionscyklar.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Mycket robust
 • 29 olika program att välja mellan
 • Displayen är enkel att använda
 • Motionscykeln är tystlåten
Nackdelar:

 • Styret hade kunnat vara mer stabilt

Specifikationer
 Utrustad med display som bland annat visar tid, distans, hastighet och puls
 Har drivsystem med magnetiskt motstånd
 Maximal belastning på 136 kg
 Vikt på 28,5 kg
 Garanti på 2 år
 Uppmäter 105 x 54 x 141 cm
 Utrustad med vattenflaskhållare


E60 BIKE PERFORMANCE – mycket för pengarna

E60 BIKE PERFORMANCE

 

Vill du utmana dig själv och börja ta din träning seriöst? E60 BIKE PERFORMANCE bjuder på allt som du kan tänkas vilja ha i träningscykelformat. Det finns så många som 32 motståndsnivåer att välja mellan och 20 träningsprogram att testa på. Cykeln kommer från det välkända märket TUNTURI FITNESS och garantrerar att du får de skräddarsydda träningspass som du alltid drömt om.

Bra att veta om E60 BIKE PERFORMANCE

E60 BIKE PERFORMANCE är en bekväm motionscykel med elektromagnetiskt motstånd som ser till så att cykeln förblir tystlåten. Den kommer utrustad med en stor och tydlig display som kan göra under för din träning. På den här displayen kan du avläsa hur länge du har cyklat, hur långt du har cyklat, din hastighet, hur många kalorier du har bränt, vad din puls ligger på och mer därtill. Ställ in höjden på sadeln så att du sitter komfortabelt, placera din vattenflaska i flaskhållaren och börja cykla!

E60 BIKE PERFORMANCE vs. marknaden

Det som gör E60 BIKE PERFORMANCE så populär är bland annat de 32 motståndsnivåerna samt de 20 olika programmen som du kan skifta mellan. Resultatet blir nämligen att du får ett träningspass som blir rätt för just dig. E60 BIKE PERFORMANCE har en vikt på 47,7 kg, men trots detta är den ganska lätt att flytta runt på. Ha även i åtanke att cykelns maximala lastkapacitet ligger på 150 kg samt att du kan gynnas av att köpa ett golvskydd för säkerhetens skull.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Robust design
 • Smidigt justerbar sadel
 • 20 olika program att välja mellan
 • Kräver inget komplicerat underhåll
Nackdelar:

 • Inget ljudsystem

Specifikationer
Tre års garanti
 Display som bland annat visar distans, hastighet, tid, puls och Kcal
 20 olika program
 32 motståndsnivåer
 Hanspulssensor ingår
 Uppmäter 102 x 60 x 158 cm
 Maximal vikt på 150 kg


Reebok Bike GB40S –utmärkt allround-cykel

Reebok Bike GB40S

 

Då var det dags för Reebok Bike GB40S, en relativt billig motionscykeln som kommer att ta dina träningspass till en helt ny nivå. Det är inte alltid en höjdare att ge dig ut under bar himmel för att cykla då faktorer såsom väder och vind inte alltid är på din sida. För att lösa det här problemet kan du flytta in cykelpassen i ditt hem genom att satsa på en högkvalitativ motionscykel som inte behöver kosta skjortan – och det är här som Reebok Bike GB40S kommer in i bilden.

Bra att veta om GB40S

GB40S är en träningscykel från det kända märket Reebok där hög kvalitet alltid är högsta prioritet. GB40S har det mesta som du kan tänkas behöva för att njuta av en cykeltur inomhus, och några av dess funktioner består av 32 olika motståndsnivåer samt 12 spännande program. För att du enklare ska kunna hålla reda på dina träningspass och hur mycket du har åstadkommit ingår en display som både mäter distans, tid samt hur många kalorier du har bränt.

Utöver allt det ovannämnda är det lätt som en plätt att justera sadeln så att du får den höjden som passar dig. Med en flaskhållare monterad på cykeln har du dessutom din vattenflaska nära tillhands i alla lägen. Bättre än så kan det knappast bli.

GB40S vs. marknaden

GB40S står ut bland andra träningscyklar på marknaden på så vis att du kan förvänta dig många funktioner till ett relativt billigt pris. Med så många som 32 motståndsnivåer och 12 program får du definitiv valuta för pengarna. GB40S är framställd med en robust design så att cykeln ska stå stabilt på golvet, men trots detta är det väl värt att beställa ett golvskydd separat. Detta är någonting som alla typer av träningscyklar gynnas av, så glöm inte att satsa på ett golvskydd.

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

 • Ett stort antal funktioner
 • Bekväm att sitta på
 • Pulsmätare ingår
 • Relativt billig
Nackdelar:

 • Måste stå nära ett uttag

Specifikationer
 32 olika motståndsnivåer
 12 olika program
 Kommer med en flaskhållare
 Utrustad med justerbar sadel
 Display som mäter distans, kalorier och tid
 Styre med pulsmätare
 Från märket Reebok


Casall Infinity 1.2B – Personvikt på upp till 140 kilo

Testvinnare hos Test.se
Testvinnare hos Bedst-i-test.nu

casall-infinity-1-2b

Då magasinet Bedst-i-test.nu testade 12 av de mest populära motionscyklarna blev Casall Infinity 1.2B krönt som ”bäst i test”. Även det svenska magasinet Test.se krönte modellen till vinnare, och den bedöms vara riktigt bra för priset. Det är här tal om en förbättrad utgåva av den tidigare mycket populära modellen 1.1B från samma serie. Bland förbättringarna, så finns det bl.a. en robustare ram och konstruktion, som klarar en vikt på upp till 140 kilo. Cykeln väger dock inte mer än 37 kilo, så det är inga problem att flytta runt på den.

Eventuell förflyttning underlättas för övrigt av de inbyggda transporthjulen. Testpanelen tycker att transporthjulen är en aning bräckliga, men de fungerar bra i praktiken. Själva svänghjulet är förbättrat i denna uppgraderade modell. Med en massa på 9 kilo får du definitivt en trevlig och behaglig tid. Handtagen kan liksom sätet justeras på höjden, och på så sätt kan cykeln anpassas optimalt till alla kroppstyper och höjder.

Bakgrundsbelyst display samt en utmaning för de mest vältränade motionscyklaren bedste-motionscykler

Casall Infinity 1.2B utmärker sig med bakgrundsbelysning på displayen. Detta är en riktigt stor fördel, om man exempelvis cyklar i TV-rummet med dämpad belysning, eftersom det finns massor av information att kolla in på skärmen. Här kan du medan du cyklar hålla koll på både hastighet, distans, tid, kaloriförbrukning, watt och rotationer, samt naturligtvis puls som mäts med sensorer i cykelns handtag.

Du kan alltid cykla i ”manuellt” läge. Men som regel är det lite roligare och mer utmanande att välja ett av de inmatade träningsprogrammen. Dessa finns det hela 12 stycken av. Cykeln presterar för övrigt med 16 olika elektroniskt styrda motståndsnivåer, varav de tyngsta ger bra utmaning även för de mest vältränade motionärer – bedömer Bedst-i-test.nu.

Fördelar med Casall Infinity 1.2B:

Föbättrad modell med bl.a. tyngre ram
Personvikt på upp till 140 kilo, men låg cykelvikt på 37 kilo
Stort svänghjul säkrar mer stabil belastning
Justernbar sits och styre, samt inbyggda transporthjul
Bakgrundsbelyst display
12 träningsprogram och 16 belastningsnivåer
Pulsmätning inbyggd i cykelns handtag


Tips och råd inför köp av motionscykel

Det finns stora skillnader på kvaliteten av motionscyklar på marknaden. Så det lönar sig att göra lite förarbete och research innan man tar beslutet. Köper du motionscykel allt för billigt är risken större att bristande kvalitet blir ett hinder till glädjen av att motionera. Många väljer inte motion utifrån lust, utan utifrån nödvändigheten av ett bra allmänt välbefinnande, och här är det extra viktigt att det i alla fall inte är dåligt material som dödar glädjen.

Å anda sidan har motionscyklar funnits på marknaden under flera årtionden, vilket betyder att du faktiskt får mycket för pengarna om man jämför med nyare utrustning som t.ex. löpband eller crosstrainers. Går du efter de absolut billigaste motionscyklarna, och eventuellt tar utgångspunkt i vår genomgång av de bästa modellerna just nu, får du en bra balans mellan pris och kvalitet, vilket garanterar att allt är på plats för att du ska få bra motion framöver.

Innan du tar beslut i frågan av val av motionscykeln, finns det ett par saker du bör ta ställning till. Först och främst ska cykeln kunna bära både dig och eventuellt andra i hushållet, som kan tänka sig att behöva motionera med cykeln. De modeller vi har gått igenom här i artikeln klarar från 130 kilo och uppåt. Om du eller någon annan i hushållet kraftigt byggd eller överviktig är den maximala personvikten naturligtvis en faktor att ta hänsyn till.

De flesta motionscyklarna i mellersta prisklassen uppfyller generella krav i frågan om funktionalitet med ett bra urval av träningsprogram och motståndsnivåer, och det gäller också för de modellerna vi har gått igenom. Har du speciella önskemål i frågan om funktionalitet, så är detta naturligtvis något du bör kika närmare på. Vissa modeller har möjlighet för uppkoppling med mobiltelefon och platta, och det behöver inte kosta extra om du exempelvis väljer en modell som Abilica Stream UB VIII.

Hör du till dem som tränar mycket målinriktat och med puls som fokus behöver du förmodligen ett pulsbälte. Det är inte alla motionscyklar som stödjer detta. Så kom ihåg att försäkra dig om kompatibilitet inför köpet. Var också uppmärksam på att motionscykeln möjligtvis bara är kompatibel med vissa pulsbältemärken och modeller.

I genomgången har vi först och främst haft fokus på motionscyklar som riktar sig till användning på hemmaplan. Enda undantaget är sittcykeln Abilica Stream RB X, som är av professionell kvalitet. Detta är en stor faktor du bör vara uppmärksam på, om cykeln ska användas exempelvis på jobbet eller i något annat professionellt sammanhang, där cykeln kanske kommer användas många timmar varje dag. De billigaste modellerna är helt enkelt inte byggda för sådant stort slitage.

Tips och råd inför träning med motionscykel

Några betraktar motionscykeln som ett ganska tråkigt motionsredskap, och detta hänger naturligtvis ihop med att den påminner om den vanliga cykeln man använder sig av i vardagen. Därför bidrar inte den med något speciellt och exotiskt.

I praktiken kommer man snabbt förlora intresset man haft från dag ett för alla former av motionsmaskiner, och från denna stund handlar det mest om hur man ser på träning och motionering. Faktum är att man med motionscykel får riktigt mycket för pengarna, och dessutom en motionering som aktiverar alla stora muskelgrupper. Cykeln är samtidigt en av de få motionsformer som inte belastar kroppens leder i onödan – även vid intensiv träning.

Alla motionscyklar har möjlighet att välja given motståndsnivå, och sen kan man bara ”mala på” därutöver. Detta är utmärkt motion, men det är kanske detta som oberättigad har gett motionscykeln sitt rykte som tråkigt bland folket. De flesta kommer att gagnas av att använda de många inbyggda träningsprogram som gör motionen varierad och betydligt mer intressant. Här finns det generellt både uppvärmning, det faktiska träningspasset, samt efterföljande nedvarvning, och programmen är därmed också utmärkta guider för ett ideellt träningspass.

Du bör naturligtvis läsa mer angående motion och träning från olika källor, och som regel är pulsen en central faktor vid de bästa träningsteorierna. Det är möjligt att hitta en individuell och personlig max-puls, och tränar man kring detta område, så är det fullt möjligt att hitta en ”sweet spot”, där träningen ger maximala resultat utan att man därefter behöver vara sängliggande.

Pulsmätningen är en självklarhet för alla motionscyklar av rimlig kvalitet, och detta är naturligtvis även fallet i de modeller vi har gått igenom i denna artikel. Önskar du inte att gå för djupt in på teori, kan du också nöja dig med att experimentera dig fram. Den optimala prestationen bör ske på en nivå där du kan hålla kadensen i flera minuter med samma intensitet.

Intervallträning är en effektiv träningsmetod

All modern forskning inom träning och motion visar på att intervallträning är det mest effektiva sättet att träna på. Motionscykeln har normalt ett- eller flera inbyggda intervallprogram, men du kan säkert även intervallträna på ditt eget sätt.

Poängen med intervallträning är att du presterar ditt absolut maximala en ganska kort stund, varefter du ”slappnar av” på en något lägre nivå. Kör du med detta mönster i en fortlöpande sekvens, så är det tal om intervallträning. Intervallen kan vara både korta och långa, och det finns många olika teorier om vad det mest framgångsrika sättet är.

Ett konkret exempel på ett intervallpass skulle kunna vara 10-20 minuters träning, där du skiftar mellan att ge allt du kan i 15 sekunder, varefter du ”pausar” i 15 sekunder med måttlig kadens. Det är hårt, men mätningar visa på att 10-20 minuters intervallträning kan ersätta timmar av vanligare (och för många tråkig) kontinuerlig träning.

Det viktigaste är dock att du får motionera regelbundet, där du antingen experimenterar med avancerade träningsformer, eller bara njuter av en tur på motionscykeln medan det kanske ösregnar utanför. I relation till många andra träningsformer, ger motionscykeln dock också en rad möjligheter för alternativ underhållning under motionen. Det är till exempel lätt att sätta cykeln framför tv:n eller montera en bok eller platta på styret, så att tiden kan utnyttjas optimalt.

Lycka till med motioneringen!

Oavsett hur du har tänkt dig att angripa din träning vill vi önska dig lycka till med att komma igång med formen. Du är välkommen att ta utgångspunkt i denna artikel. Om du väljer en av de nämnda modellerna i denna genomgång kan du vara säker på att få ett bra träningsredskap och det är nästan redan hälften av projektet.

Med bra utrustning blir den dagliga träningen lyckligtvis något lättare att hantera, och inom loppet av några få veckor eller kanske bara dagar kommer du säkert kunna se skillnaden i din form. Ha en trevlig cykeltur!


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


Abilica WinMag Motionscykel

Testvinnare hos Woman.dk

abilica-winmag

Då magasinet Woman.dk testade motionscyklar, rådde det inga tvivel om att utnämna Abilica WinMag-motionscykeln till testvinnare. Bl.a. hyllas användarvänligheten, både när det gäller montering och efterföljande användning. Användarmanualen är bra, och testpanelen upplever att det är lätt att få fram funktionerna på skärmen, samt hitta ett motionsprogram som passar till ens aktuella form.

Den enda kritiken som denna modell får är att den inte kan fällas ihop. Generellt sätt är det så att övriga modeller inte heller kan fällas ihop, så här skiljer sig inte Abilica WinMag något avsevärt från de övriga modellerna vi har gått igenom. I gengäld har modellen transporthjul vid de främre fötterna, som sätts igång när cykeln ska flyttas eller transporteras. Modellen är med sina 31 kilo den lättaste av alla de cyklar vi har tittat på, något som definitivt gör den lätt att flytta omkring.

Allt i funktionerna och träningsprogram

Prisnivån för Abilica WinMag ligger i mellannivå, men har trots detta fortfarande väldigt många funktioner. Det magnetiska motståndet kan justeras elektroniskt till 16 olika motståndsnivåer, och de 12 olika träningsprogram säkrar möjligheten för en varierande träning.abilica-winmag-motionscykel-display

Abilica WinMag kan hantera personer upp till 130 kilo. Själva svänghjulet väger 7 kilo. Det skapar utmärkt stabilitet vid prestationen, och ligger en aning under toppmodellerna som generellt har något tyngre svänghjul. Själva datorn mäter både tid, hastighet, kaloriförbrukning, distans och kadens (tråd per minut), samt pulsen – som mäts via pulsmätaren i cykelns handtag.

Modellen utmärker sig dessutom med justerbara handtag och en mycket låg på- och avstigningshöjd. Detta är en stor fördel, om du är gravid eller har svårigheter att gå. Dessutom är detta en egenskap du vill lägga pengar på när bena är totalt mjölksyrade, efter ett hårt träningspass.

Fördelar med Abilica WinMag:

Lätt konstruktion med vikt på bara 31 kilo
Användarvänlig i både montering och användning, bra manual
Integrerade transporthjul vid främre fötterna
Elektoniskt styrda magnetbromsar med 16 motståndsnivåer
Har plats för vattensflaska
Dator med 12 träningsprogram
Pulsmätning direkt i handtagen
Låg på- och avstigningshöjd, samt justerbara handtag


Abilica Stream LB V

Populär toppmodell

motionscykel-test

Abilica Stream LB V är en av toppmodellerna från Abilica, och det säger inte lite, eftersom detta märke i sig självt hör till bland de mest kända. Priset ligger något högre än de tidigare testade modellerna, även om denna modell rent funktionsmässigt inte skiljer ut sig nämnvärt. Skillnaden ligger främst i byggkvaliteten som är något över medelmåttet. Man kan också nästan se på den moderna robusta designen att det är tal om en arbetshäst som tål att användas varje dag.

abilica-stream-lb-v

Abilica Stream LB V bjuder självklart på en dator med all traditionell statistisk och mätningar såsom hastighet, kadens, tid och mycket mer. All relevant data kan läsas och övervakas på cykelns display. Mest valuta för pengarna får du som regel genom att träna med något av de 12 inbyggda träningsprogrammen, men du kan självklart även bara ställa in passande motstånd och därefter ge järnet med detta robusta träningsredskap.

Modellen klarar då även en personvikt på upp till 150 kilo, och har en egenvikt på hela 46 kilo. Den är därmed något tyngre än de billigare modellerna. Detta gör den självklart lite tyngre att flytta runt på, men hög vikt har stabilitetsmässiga fördelar, inte minst när det ska cyklas vid hög intensitet. Det finns naturligtvis integrerade transporthjul, så att cykeln relativt problemfritt kan ställas åt sidan efter behov.

Bra pulsmätare och alla de klassiska funktionerna

Toppmodell med extra bra byggkvalitet
Klarar personvikt på upp till 150 kilo
En 46 kilo tung och mycket stabil modell
Inbyggda transporthjul som underlättar förflyttningen
Tungt svinghjul med 16 motståndsnivåer
Bra pulsmätare och mångsidig dator

abilica-stream-lb-v

Sittcykel i professionel kvalitet

motionscykel_til_aeldre

Abilica Stream LB V bjuder självklart på en dator med all traditionell statistisk och mätningar såsom hastighet, kadens, tid och mycket mer. All relevant data kan läsas och övervakas på cykelns display. Mest valuta för pengarna får du som regel genom att träna med något av de 12 inbyggda träningsprogrammen, men du kan självklart även bara ställa in passande motstånd och därefter ge järnet med detta robusta träningsredskap.


Robust byggkvalitet och pro-funktioner

Den robusta byggkvaliteten resulterar, inte överraskande, i en vikt på 57 kilo, något som ligger lite över snittet. Stora transporthjul i PVC gör dock att eventuell flyttning fortfarande sker relativt enkelt. I gengäld kan denna cykel bära motionärer med en personvikt på upp till 200 kilo. Abilica Stream RB X bjuder naturligtvis också på ett hav av inställningsmöjligheter, så du kan uppnå en bekväm och ergonomisk träningsställning. bedste-motionscykel

Här är det tal om en så kallad sittcykel, som för många kan göra träningen lite mer bekväm och samtidigt bidra till lite extra belastning av skinkorna samt baksidan av låret. En sittcykel är anpassad för alla, men speciellt om du har balansproblem, förlamning eller besvär på grund av graviditet eller födelseproblem, så är denna cykeltyp helt perfekt. Här är den låga påstigningshöjden också ett stort plus.

Sittcykel i professionel kvalitet

Fördelar med Abilica Stream RB X:

Profesionell kvalitet till intensiv bruk
Komfortabel sittcykel med lågt påstigningshöjd
Extra träning av skinkorna och låren
Anpassad till personvikt upp till 200 kilo
Många inställningsmöjligheter på sits och styrning
Bluetooth-kompatibelt interaktion med mobila enheter
Stödjer bland annat trådlöst pulsbälte och Google Maps

Flexibilitet är ett nyckelordet när det kommer till anslutningsmöjligheterna. Inbyggd Bluetooth ger möjlighet för styrning och övervakning via dator, platta och smartphone, och man kan även ansluta ett pulsbälte, trådlöst. Den avancerade elektroniken stödjer t.ex. Google Maps, så det är möjligt att ta cykelrundan till ett ”verkligt” ställe efter dina val.

Den robusta byggkvaliteten resulterar, inte överraskande, i en vikt på 57 kilo, något som ligger lite över snittet. Stora transporthjul i PVC gör dock att eventuell flyttning fortfarande sker relativt enkelt. I gengäld kan denna cykel bära motionärer med en personvikt på upp till 200 kilo. Abilica Stream RB X bjuder naturligtvis också på ett hav av inställningsmöjligheter, så du kan uppnå en bekväm och ergonomisk träningsställning.

Många av de motionscyklar du ser på gymmet kommer från Abilica aller motsvarande professionella leverantörer. Till skillnad från de vanliga motionsmodellerna, så är de professionella cyklarna anpassade för att kunna hålla intensivt bruk flera timmar varje dag, och detta har såklart sitt pris. De övriga modellerna i genomgången är antingen hobby- eller semiprofessionella modeller. Men trots detta har vi också tagit med Abilica Stream RB X för fullständighetens skuld.

FAQ

Vilka motionscyklar är bäst i test?
Casall Infinity 1.2B och Abilica WinMag Motionscykel
Vad ska jag titta efter när jag väljer motionscykel?
När du är på utkik efter en motionscykel bör du i första hand leta efter en modell där du kan justera sadelhöjden, pedalerna och styret. Utöver detta kan det även vara bra att titta på de inbyggda träningsprogrammen och funktionerna.
Vad är bäst: löpband eller motionscykel?
Man kan inte riktigt säga att det ena är bättre än det andra. Det finns dock underlag som talar för att löpbandet är bättre för att förbättra konditionen medan en motionscykel är bättre om man vill förbränna kalorier. Detta beror dock även på vem som använder dem och på vilket sätt.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta