Motionscykel Test – Här är de bästa motionscyklarna för priset

Senest opdateret den 0

I detta test av motionscyklar kikar vi närmare på de bästa motionscyklarna på marknaden

Vi har samlat en rad moderna motionscyklar med spännande träningsprogram, som gör motioneringen både roligare och mer varierande.

Först går vi igenom för- och nackdelar hos några av de bästa motionscyklarna på marknaden just nu. För att kunna hitta fram till de bästa modellerna, har vi bl.a. gått igenom en rad olika oberoende tester och andra källor, som kommer nämnas när de tas upp.

I denna artikel får du således:

🔸 En genomgång av några av marknadens bästa motionscyklar
🔸 Bra råd och tips för optimal motion med motionscykeln

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Casall Infinity 1.2B

Testvinnare hos Test.se
Testvinnare hos Bedst-i-test.nu

casall-infinity-1-2b

Då magasinet Bedst-i-test.nu testade 12 av de mest populära motionscyklarna, blev Casall Infinity 1.2B krönt som ”bäst i test”. Även det svenska magasinet Test.se krönte modellen till vinnare, och den bedöms vara riktigt bra för priset. Det är här tal om en förbättrad utgåva av den tidigare mycket populära modellen 1.1B från samma serie. Bland förbättringarna, så finns det bl.a. en robustare ram och konstruktion, som klarar en vikt på upp till 140 kilo. Cykeln väger dock inte mer än 37 kilo, så det är inga problem att flytta runt på den.

Eventuell förflyttning underlättas för övrigt av de inbyggda transporthjulen. Testpanelen tycker att transporthjulen är en aning bräckliga, men de fungerar bra i praktiken. Själva svänghjulet är förbättrat i denna uppgraderade modell. Med en massa på 9 kilo får du definitivt en trevlig och behaglig tid. Handtagen kan liksom sätet justeras på höjden, och på så sätt kan cykeln anpassas optimalt till alla kroppstyper och höjder.

Bakgrundsbelyst display samt en utmaning för de mest vältränade motionscyklaren bedste-motionscykler

Casall Infinity 1.2B utmärker sig med bakgrundsbelysning på displayen. Detta är en riktigt stor fördel, om man exempelvis cyklar i TV-rummet med dämpad belysning, eftersom det finns massor av information att kolla in på skärmen. Här kan du medan du cyklar hålla koll på både hastighet, distans, tid, kaloriförbrukning, watt och rotationer, samt naturligtvis puls som mäts med sensorer i cykelns handtag.

Du kan alltid cykla i ”manuellt” läge. Men som regel är det lite roligare och mer utmanande att välja ett av de inmatade träningsprogrammen. Dessa finns det hela 12 stycken av. Cykeln presterar för övrigt med 16 olika elektroniskt styrda motståndsnivåer, varav de tyngsta ger bra utmaning även för de mest vältränade motionärer – bedömer Bedst-i-test.nu.

Fördelar med Casall Infinity 1.2B:

🔵 Föbättrad modell med bl.a. tyngre ram
🔵 Personvikt på upp till 140 kilo, men låg cykelvikt på 37 kilo
🔵 Stort svänghjul säkrar mer stabil belastning
🔵 Justernbar sits och styre, samt inbyggda transporthjul
🔵 Bakgrundsbelyst display
🔵 12 träningsprogram och 16 belastningsnivåer
🔵 Pulsmätning inbyggd i cykelns handtag


Abilica WinMag Motionscykel

Testvinnare hos Woman.dk

abilica-winmag

i samarbete med PriceRunner

 

Då magasinet Woman.dk testade motionscyklar, rådde det inga tvivel om att utnämna Abilica WinMag-motionscykeln till testvinnare. Bl.a. hyllas användarvänligheten, både när det gäller montering och efterföljande användning. Användarmanualen är bra, och testpanelen upplever att det är lätt att få fram funktionerna på skärmen, samt hitta ett motionsprogram som passar till ens aktuella form.

Den enda kritiken som denna modell får är att den inte kan fällas ihop. Generellt sätt är det så att övriga modeller inte heller kan fällas ihop, så här skiljer sig inte Abilica WinMag något avsevärt från de övriga modellerna vi har gått igenom. I gengäld har modellen transporthjul vid de främre fötterna, som sätts igång när cykeln ska flyttas eller transporteras. Modellen är med sina 31 kilo den lättaste av alla de cyklar vi har tittat på, något som definitivt gör den lätt att flytta omkring.

Allt i funktionerna och träningsprogram

Prisnivån för Abilica WinMag ligger i mellannivå, men har trots detta fortfarande väldigt många funktioner. Det magnetiska motståndet kan justeras elektroniskt till 16 olika motståndsnivåer, och de 12 olika träningsprogram säkrar möjligheten för en varierande träning.abilica-winmag-motionscykel-display

Abilica WinMag kan hantera personer upp till 130 kilo. Själva svänghjulet väger 7 kilo. Det skapar utmärkt stabilitet vid prestationen, och ligger en aning under toppmodellerna som generellt har något tyngre svänghjul. Själva datorn mäter både tid, hastighet, kaloriförbrukning, distans och kadens (tråd per minut), samt pulsen – som mäts via pulsmätaren i cykelns handtag.

Modellen utmärker sig dessutom med justerbara handtag och en mycket låg på- och avstigningshöjd. Detta är en stor fördel, om du är gravid eller har svårigheter att gå. Dessutom är detta en egenskap du vill lägga pengar på när bena är totalt mjölksyrade, efter ett hårt träningspass.

Fördelar med Abilica WinMag:

🔵 Lätt konstruktion med vikt på bara 31 kilo
🔵 Användarvänlig i både montering och användning, bra manual
🔵 Integrerade transporthjul vid främre fötterna
🔵 Elektoniskt styrda magnetbromsar med 16 motståndsnivåer
🔵 Har plats för vattensflaska
🔵 Dator med 12 träningsprogram
🔵 Pulsmätning direkt i handtagen
🔵 Låg på- och avstigningshöjd, samt justerbara handtag


Abilica Stream LB V

Populär toppmodell

motionscykel-test

Abilica Stream LB V är en av toppmodellerna från Abilica, och det säger inte lite, eftersom detta märke i sig självt hör till bland de mest kända. Priset ligger något högre än de tidigare testade modellerna, även om denna modell rent funktionsmässigt inte skiljer ut sig nämnvärt. Skillnaden ligger främst i byggkvaliteten som är något över medelmåttet. Man kan också nästan se på den moderna robusta designen att det är tal om en arbetshäst som tål att användas varje dag.

Modellen klarar då även en personvikt på upp till 150 kilo, och har en egenvikt på hela 46 kilo. Den är därmed något tyngre än de billigare modellerna. Detta gör den självklart lite tyngre att flytta runt på, men hög vikt har stabilitetsmässiga fördelar, inte minst när det ska cyklas vid hög intensitet. Det finns naturligtvis integrerade transporthjul, så att cykeln relativt problemfritt kan ställas åt sidan efter behov.

Bra pulsmätare och alla de klassiska funtionerna

Abilica har utrustat Stream LB V med en bra pulsmätare, som är placerad mitt på handtagen. När som helst under träningen placerar du bara händerna där, och får inom några ögonblick en relativt precis pulsmätning. Tränar du målmedvetet, så är pulsen en av de viktigaste parametrarna att styra efter. Och pulsen kan säkert komma upp med denna modell. Det 9 kilo-tunga svänghjulet kan belastas elektroniskt, så du uppnår 16 olika motståndsnivåer.

abilica-stream-lb-v

Abilica Stream LB V bjuder självklart på en dator med all traditionell statistisk och mätningar såsom hastighet, kadens, tid och mycket mer. All relevant data kan läsas och övervakas på cykelns display. Mest valuta för pengarna får du som regel genom att träna med något av de 12 inbyggda träningsprogrammen, men du kan självklart även bara ställa in passande motstånd och därefter ge järnet med detta robusta träningsredskap.

Fördelar med Abilica Stream LB V:

🔵 Toppmodell med extra bra byggkvalitet
🔵 Klarar personvikt på upp till 150 kilo
🔵 En 46 kilo tung och mycket stabil modell
🔵 Inbyggda transporthjul som underlättar förflyttningen
🔵 Tungt svinghjul med 16 motståndsnivåer
🔵 Bra pulsmätare och mångsidig dator


Abilica Stream UB VIII

Professionell cykel till en överkomligt pris

abilica-stream-ub-viii

Med Stream UB VIII har Abilica försökt att tillmötesgå de många motionärer som har efterfrågat de smarta funktionerna från den professionella X-serien – men till ett lite billigare pris. Och det kan man säga att de har lyckats riktigt bra med. I praktiken får du en motionscykel i ”vanlig” Abilica-standard, till ett allmänt genomsnittspris, men med ett hav av funktioner som utnyttjar den senaste digitala utvecklingen. Exempelvis är datorn Bluetooth-kompatibel, så att du kan ansluta motionscykeln trådlöst till smartphonen, plattan eller datorn.

Du kan via en gratis app få tillgång till att styra, ställa in och läsa alla funktionerna på cykeln, och detta ger helt nya möjligheter. Du kan t.ex. montera en platta ovanpå den befintliga skärmen (modellen är alltså anpassad till detta). Detta ger plötsligt en oerhört stor skärm, något som är snyggt för sig.

Men cykelns tekniska bitar är även kompatibla med Google Maps, så du kan köra en cykeltur live var som helst i världen, och därefter se landskapet rulla förbi precis som vid en ”riktig” cykeltur. Detta lyfter såklart träningen till helt nya höjder, och man glömmer helt att musklerna är lite ömma.

Klassisk konstruktion med extra möjligheter

Själva Stream UB VIII-cykeln kommer i klassisk utformning i sedvanligt hög Abilica-byggkvalitet. Även om konstruktionen är robust, väger cykeln inte mer än 34 kilo, trots ett tungt svänghjul som väger 9 kilo. Konstruktionen är dimensionerad till personer med vikt på upp till 130 kilo. Själva funktionsnivån ligger helt i linje med klassens standard: det finns 16 olika elektroniskt inställda motståndsnivåer, och datorn bjuder på 12 olika inmatade träningsprogram. abilica-stream-ubv-motionscykel-display

Pulsmätning är helt nödvändigt vid seriös träning, i och med att man då kan träna på optimalt läge utan att överträna. Modellen har en standardpulsmätare inbyggd i handtagen, men därutöver är den även redo för eventuell anslutning av trådlöst pulsbälte, som kan köpas till. Proffsen har normalt sätt alltid pulsbälte på, då detta ger en mer precis pulsmätning. Du kan därför spara pengar genom att köpa cykeln utan bälte först, och skaffa bältet senare om behovet finns.

Fördelar med Abilica Stream UB VIII:

🔵 Professionell funktionalitet till motionärs-pris
🔵 Bluetooth-kompatibel med gratis app
🔵 Kompatibel med Google Maps
🔵 Lättviktkonstruktion med stort svänghjul
🔵 16 elektroniskt styrda motståndsnivåer och 12 träningsprogram
🔵 Inbyggd pulsmätare i handtagen
🔵 Möjlighet för trådlös anslutning av pulsbältet


Abilica Stream RB X

Sittcykel i professionel kvalitet

motionscykel_til_aeldre

Många av de motionscyklar du ser på gymmet kommer från Abilica aller motsvarande professionella leverantörer. Till skillnad från de vanliga motionsmodellerna, så är de professionella cyklarna anpassade för att kunna hålla intensivt bruk flera timmar varje dag, och detta har såklart sitt pris. De övriga modellerna i genomgången är antingen hobby- eller semiprofessionella modeller. Men trots detta har vi också tagit med Abilica Stream RB X för fullständighetens skuld.

Här är det tal om en så kallad sittcykel, som för många kan göra träningen lite mer bekväm och samtidigt bidra till lite extra belastning av skinkorna samt baksidan av låret. En sittcykel är anpassad för alla, men speciellt om du har balansproblem, förlamning eller besvär på grund av graviditet eller födelseproblem, så är denna cykeltyp helt perfekt. Här är den låga påstigningshöjden också ett stort plus.

Robust byggkvalitet och ett hav av pro-funktioner

Den robusta byggkvaliteten resulterar, inte överraskande, i en vikt på 57 kilo, något som ligger lite över snittet. Stora transporthjul i PVC gör dock att eventuell flyttning fortfarande sker relativt enkelt. I gengäld kan denna cykel bära motionärer med en personvikt på upp till 200 kilo. Abilica Stream RB X bjuder naturligtvis också på ett hav av inställningsmöjligheter, så du kan uppnå en bekväm och ergonomisk träningsställning. bedste-motionscykel

Datorn på Abilica Stream RB X kan en hel del mer än den genomsnittliga motionscykeln. De 12 olika träningsprogrammen är kanske mycket i samma linje som standarden, men med hela 32 olika motståndsnivåer är denna modell extremt flexibel med inställningarna.

Flexibilitet är ett nyckelordet när det kommer till anslutningsmöjligheterna. Inbyggd Bluetooth ger möjlighet för styrning och övervakning via dator, platta och smartphone, och man kan även ansluta ett pulsbälte, trådlöst. Den avancerade elektroniken stödjer t.ex. Google Maps, så det är möjligt att ta cykelrundan till ett ”verkligt” ställe efter dina val.

Fördelar med Abilica Stream RB X:

🔵 Profesionell kvalitet till intensiv bruk
🔵 Komfortabel sittcykel med lågt påstigningshöjd
🔵 Extra träning av skinkorna och låren
🔵 Anpassad till personvikt upp till 200 kilo
🔵 Många inställningsmöjligheter på sits och styrning
🔵 Bluetooth-kompatibelt interaktion med mobila enheter
🔵 Stödjer bland annat trådlöst pulsbälte och Google Maps


Bra råd inför valet av motionscykel

Det finns stora skillnader på kvaliteten av motionscyklar på marknaden. Så det lönar sig att göra lite förarbete och research innan man tar beslutet. Köper du motionscykel allt för billigt, så finns det stora risker att avsaknad av kvalitet blir ett hinder till glädjen av att motionera. Många väljer inte motion utifrån lust, utan utifrån nödvändigheten av ett bra allmänt välbefinnande, och här är det extra viktigt att det i varje fall inte är dåligt material som dödar glädjen.

Å anda sidan har motionscyklar funnits på marknaden under flera årtionden, något som betyder att du faktiskt får mycket motionsapparat för pengarna, om man jämför med de senaste apparater som t.ex. löpband eller crosstrainer. Går du efter de absolut billigaste motionscyklarna, och eventuellt tar utgångspunkt i vår genomgång av de bästa modellerna just nu, får du en bra balans mellan pris och kvalitet, och försäkrar dig samtidigt att allt är på plats för att du ska få bra med motion framöver.

Innan du tar beslut i frågan av val av motionscykeln, finns det ett par saker du bör ta ställning till. Först och främst ska cykeln kunna bära både dig och eventuellt andra i hushållet, som kan tänka sig att behöva motionera med cykeln. De modeller vi har gått igenom här i artikeln klarar alla från 130 och uppåt. Är du eller någon annan i hushållet kraftigt byggd eller överviktig, så är den maximala personvikten naturligtvis en faktor du bör ta hänsyn till.

De flesta motionscyklarna i mellanprisklassen uppfyller generella krav i frågan om funktionalitet med ett bra urval av träningsprogram och motståndsnivåer, och det gäller också för de modellerna vi har gått igenom. Har du speciella önskemål i frågan om funktionalitet, så är detta naturligtvis något du bör kika närmare på. Vissa modeller har möjlighet för uppkoppling med mobiltelefon och platta, och det behöver inte kosta extra om du exempelvis väljer en modell som Abilica Stream UB VIII.

Hör du till de som tränar mycket målinriktad och med puls som fokus, kommer du förmodligen kunna njuta av ett precist pulsbälte. Det är inte alla motionscyklar som stödjer detta. Så kom ihåg att försäkra dig om kompatibilitet inför köpet. Var också uppmärksam på att motionscykeln möjligtvis bara är kompatibel med vissa pulsbältemärken och modeller.

I genomgången har vi först och främst haft fokus på motionscyklar som riktar sig till användning på hemmaplan. Enda undantaget är sittcykeln Abilica Stream RB X, som är av professionell kvalitet. Detta är en stor faktor du bör vara uppmärksam på, om cykeln ska användas exempelvis på jobbet eller i något annat professionellt sammanhang, där cykeln kanske kommer användas många timmar varje dag. De billigaste modellerna är helt enkelt inte byggda för sådant stort slitage.

Bra råd inför optimal motion med motionscykel

Några betraktar motionscykeln som ett ganska tråkigt motionsredskap, och detta hänger naturligtvis ihop med att den påminner om den vanliga cykeln man använder sig av i vardagen. Därför bidrar inte den med något speciellt och exotiskt.

I praktiken kommer man snabbt förlora intresset man haft från dag ett för alla former av motionsmaskiner, och från denna stund handlar det mest om hur man ser på träning och motionering. Faktum är att man med motionscykel får riktigt mycket för pengarna, och dessutom en motionering som aktiverar alla stora muskelgrupper. Cykeln är samtidigt en av de få motionsformer som inte belastar kroppens leder i onödan – även vid intensiv träning.

Alla motionscyklar har möjlighet att välja given motståndsnivå, och sen kan man bara ”mala på” därutöver. Detta är utmärkt motion, men det är kanske detta som oberättigad har gett motionscykeln sitt rykte som tråkigt bland folket. De flesta kommer att gagnas av att använda de många inbyggda träningsprogram som gör motionen varierad och betydligt mer intressant. Här finns det generellt både uppvärmning, det faktiska träningspasset, samt efterföljande nedvarvning, och programmen är därmed också utmärkta guider för ett ideellt träningspass.

Du bör naturligtvis läsa mer angående motion och träning från olika källor, och som regel är pulsen en central faktor vid de bästa träningsteorierna. Det är möjligt att hitta en individuell och personlig max-puls, och tränar man kring detta område, så är det fullt möjligt att hitta en ”sweet spot”, där träningen ger maximala resultat utan att man därefter behöver vara sängliggande.

Pulsmätningen är en självklarhet för alla motionscyklar av rimlig kvalitet, och detta är naturligtvis även fallet i de modeller vi har gått igenom i denna artikel. Önskar du inte att gå för djupt in på teori, kan du också nöja dig med att experimentera dig fram. Den optimala prestationen bör ske på en nivå där du kan hålla kadensen i flera minuter med samma intensitet.

Intervallträning är en effektiv träningsmetod

All modern forskning inom träning och motion visar på att intervallträning är det mest effektiva sättet att träna på. Motionscykeln har normalt ett- eller flera inbyggda intervallprogram, men du kan säkert även intervallträna på ditt eget sätt.

Poängen med intervallträning är att du presterar ditt absolut maximala en ganska kort stund, varefter du ”slappnar av” på en något lägre nivå. Kör du med detta mönster i en fortlöpande sekvens, så är det tal om intervallträning. Intervallen kan vara både korta och långa, och det finns många olika teorier om vad det mest framgångsrika sättet är.

Ett konkret exempel på ett intervallpass skulle kunna vara 10-20 minuters träning, där du skiftar mellan att ge allt du kan i 15 sekunder, varefter du ”pausar” i 15 sekunder med måttlig kadens. Det är hårt, men mätningar visa på att 10-20 minuters intervallträning kan ersätta timmar av vanligare (och för många tråkig) kontinuerlig träning.

Det viktigaste är dock att du får motionera regelbundet, där du antingen experimenterar med avancerade träningsformer, eller bara njuter av en tur på motionscykeln medan det kanske ösregnar utanför. I relation till många andra träningsformer, ger motionscykeln dock också en rad möjligheter för alternativ underhållning under motionen. Det är till exempel lätt att sätta cykeln framför tv:n eller montera en bok eller platta på styret, så att tiden kan utnyttjas optimalt.

Lycka till med motioneringen

Oavsett hur du har tänkt dig att angripa träningen, vill vi önska dig lycka till med att komma igång med formen. Du är välkommen att ta utgångspunkt i denna artikel. Väljer du en av de nämnda modellerna i denna genomgång, kan du vara säker på att få ett bra träningsredskap och det är nästan redan hälften av projektet.

Med bra utrustning blir den dagliga träningen lyckligtvis något lättare att hantera, och inom loppet av några få veckor eller kanske bara dagar kommer du säkert kunna se skillnaden i din form. Ha en trevlig cykeltur!


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka motionscyklar är bäst i test?

Casall Infinity 1.2B och Abilica WinMag Motionscykel

🤓 Vad ska jag titta efter när jag väljer motionscykel?

När du är på utkik efter en motionscykel bör du i första hand leta efter en modell där du kan justera sadelhöjden, pedalerna och styret. Utöver detta kan det även vara bra att titta på de inbyggda träningsprogrammen och funktionerna.

🤔 Vad är bäst: Löpband eller motionscykel?

Man kan inte riktigt säga att det ena är bättre än det andra. Det finns dock underlag som talar för att löpbandet är bättre för att förbättra konditionen medan en motionscykel är bättre om man vill förbränna kalorier. Detta beror dock även på vem som använder dem och på vilket sätt.