Kenwood köksmaskin test – Hitta de bästa Kenwood-köksmaskinerna

0

Denna artikel handlar om test av köksmaskiner från märket Kenwood. Vi undersöker experternas bedömningar i flera erkända tester, och går igenom köksmaskinerna var för sig för att komma fram till vad som gör varje maskin till ett bra köp.

Förutom Kenwoods köksmaskiner, har vi också tagit med andra testvinnande köksmaskiner från andra märken för att visa vilka alternativ till Kenwood som är värda att överväga.

Vi har bland annat tittat närmare på tester från det danska konsumentrådet Tænk och den svenska motsvarigheten Råd & Rön, samt tester från internationella tidningar som Independent, Daily Mail, Telegraph och Søndagsavisen. Dessutom har vi även tittat på test från andra sidor, samt användarrecensioner.

I denna artikeln får du:
🔸
 Överblick över de bästa köksmaskinerna från Kenwood, samt ett par från andra märken
🔸 Guide till vilka köksredskap man bör skaffa
🔸 Recept där köksmaskinen används mycket
🔸 Information om Kenwood
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, men vi samlar däremot resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Kenwood KMM770

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet Tænk
Toppbetyg hos Råd & Rön
✅ Testvinnare hos norska tv2.no

 Kenwood-KMM770

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 043,00 Kr. 0,00 Kr. 4 043,00 Kr. Läs mer
4 086,00 Kr. 0,00 Kr. 4 086,00 Kr. Läs mer
4 086,00 Kr. 0,00 Kr. 4 086,00 Kr. Läs mer
4 086,00 Kr. 0,00 Kr. 4 086,00 Kr. Läs mer
4 295,00 Kr. 0,00 Kr. 4 295,00 Kr. Läs mer
4 295,00 Kr. 0,00 Kr. 4 295,00 Kr. Läs mer

 

För många är Kenwood liktydigt med köksmaskiner, och märket har också många modeller på marknaden, som alla passar till olika typer av användare. Det råder bred enighet bland de skandinaviska experterna, att Kenwood KMM770 är ett riktigt bra val om du ska investera i en köksmaskin.

Perfekt för den ivriga bagaren
De flesta har nu sett så många matlagnings- och bakprogram på TV, att de lagt märke till att varken professionella eller amatörer längre står med elvispen, vispen, eller skeden i handen när ingredienserna ska blandas ihop. I stället använder de köksmaskinen, och det är särskilt inom bagar- och konditorkonsten maskinerna har blivit något som alla har.

Om du gillar att baka, och därmed blandar mycket smet och knådar deg, så är Kenwood KMM770 en bra assistent i köket. Även vispning av lättare konsistenser fungerar riktigt bra hos denna modell, och äggvitor och grädde vispas lätt, och resultatet är en sammetslen och jämn massa.

Enkel men bra
Kenwood KMM770 är inte den mest avancerade modell på marknaden: Där andra mer avancerade köksmaskiner har flera funktioner för att exempelvis pressa apelsiner, och riva eller skära grönsaker, är Kenwood KMM770 enklare – men i gengäld är modellens kärnkompetens otroligt bra. Återigen är det särskilt modellens förmågor inom bakning som imponerar. Degkapaciteten är på 2,4 kg, så skålen är bra och rymlig, om man ska göra en stor sats.

Lätt att rengöra
Kvaliteten är också hög, och är man inte bekant med köksmaskiner, så följer det med en bruksanvisning som introducerar den nya användaren till funktioner och allmän användning. Särskilt om man bakar mycket, kan skålar och vispar/krokar snabbt bli skitiga, men det är mycket lätt att rengöra Kenwood KMM770. Det kommer på lång sikt att främja användningen, då en besvärlig rengöringsprocess annars kan förstöra glädjen i de goda användningsmöjligheterna.

Maskinen väger 8 kg, vilket är något mot den tunga änden, och det följer med en skål och en mixer.

Utvalda fördelar med Kenwood KMM770:
🔵
Enkel modell
🔵 Bra till bakverk och särskilt för deg
🔵 Vispar grädde och smet lätt och luftig
🔵 Bra kvalitet
🔵 Lätt att rengöra

Här kan du se en kort presentation av KMM770:


Kenwood kMix

Testvinnare hos brittiska independent.co.uk
Testvinnare hos brittiska dailymail.co.uk
✅ 4 av 5 stjärnor hos expressen.se

Kenwood kMix

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 499,00 Kr. 0,00 Kr. 4 499,00 Kr. Läs mer

 

De brittiska tidningarna Independent och Daily Mail har båda en sektion om mat och konsumtion, där de har testat olika köksmaskiner och jämfört dem med varandra. Båda har testat Kenwood kMix på parametrar som knådning, vispning, användarvänlighet, design och ljud, och Kenwood kMix utsågs till testvinnare på båda ställena. Dessutom har nyhetssajten expressen.se också bedömt modellen utifrån samma parametrar, och gett den toppbetyg.

Känd från TV
Man kan inte förneka att köksarbetet bara blir roligare med en köksmaskin, oavsett om man bakar muffins, bröd, wienerbröd, eller pudding. Kenwood kMix har uppnått ett internationellt erkännande, och har också blivit utvald till att användas som köksmaskin i det stora brittiska bakprogrammet The Great British Bake Off. Naturligtvis är modellens styrkor därför alla typer av uppgifter inom bakning. Och här gäller det både att knåda deg till bröd, blanda smet till tårtor, vispa grädde och andra blandningar.

Bra till sötsaker
Eftersom Kenwood kMix har använts i ett stort bakprogram på TV är förväntningarna naturligtvis höga, och experterna har noggrant granskat maskinens förmågor inom bagarens repertoar. Teknik och finess är ofta viktigt om man är perfektionist i sin bakning. När man till exempel bakar tårtor som ska ha en fuktig, svampaktig konsistens i mitten, så är det vispningen av smör och socker som avgör om man uppnår önskat resultat. Det gör man med Kenwood kMix, som blandar smöret och sockret till en lätt och sockervaddsliknande konsistens utan klumpar.

Snygg design
När man investerar i en köksmaskin, måste man naturligtvis överväga många olika faktorer – Vilka uppgifter vill man använda den till? Måste den även kunna hacka och skära? Är designen viktig?

Just designen spelar också en stor roll hos Kenwood kMix, som med sin stilrena design kan pryda varje köksbänk med sin stil, som lutar lite mot retro-vintage-looken. Därmed är maskinen så fin att den inte behöver packas undan efter användning. Den enda nackdelen här är sladden, som inte har något inbyggt förvaringsutrymme.

Modellen väger lite över 8 kg, men vikten ökar även stabiliteten. Dessutom bedömer experterna att Kenwood kMix är enkel att använda, och som en bonus låter den inte särskilt mycket. Den finns i många läckra färger som röd, blå, grön, gul, svart, vit, och grå, och det följer med både visp, degkrok, och ballongvisp.

Utvalda fördelar med Kenwood kMix:
🔵 Perfekt till bakverk
🔵 Riktigt bra för tekniskt utmanande bakverk
🔵 Vispar kaksmet jämn och mjuk utan klumpar
🔵 Snygg design
🔵 Tyst modell

Här kan du se en kort presentation av kMix-modellen: 


Kenwood Chef Sense XL

6 av 6 stjärnor hos dinside.no
✅ Vinnare av Red Dot Design Award

 Kenwood Chef Sense XL

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood Chef Sense XL är, som namnet antyder, en av Kenwoods större modeller. Och förutom den fysiska storleken är denna modell riktigt mångsidig, så om man är ute efter en köksmaskin, som kan mer än att bara i första hand användas till bakverk, så är Kenwood Chef Sense XL ett bra val. Den norska konsumentsidan dinside.no har testat modellen och är förtjusta i den.

Mer än bakning
Även om många förknippar köksmaskiner uteslutande med bakning, och med uppgifter som är mest lämpade för bakverk, så finns det också köksmaskiner som har fler funktioner. En av dem är Kenwood Chef Sense XL, som passar bra till den kräsna och krävande kocken i hemmet, som vill använda sin köksmaskin till många olika ändamål. Kenwood Chef Sense XL kan nämligen klara av de flesta uppgifterna i köket. Utöver bakfunktionerna kan den nämligen också mixa exempelvis smoothies och ta hand om kött. Det finns nämligen en välutvecklad köttkvarn för det ändamålet.

Bra hastigheter
Kenwood Chef Sense XL är utformad med hänsyn till användarens komfort, för rotationsrörelserna av vispar och krokar är konstruerade så att de rör sig i ett sådant mönster, att alla ingredienser blandas ihop optimalt. Den speciella rotationen ser till att både ingredienser i botten, mitten, och på sidorna fångas upp och blandas in i massan.

Dessutom finns det 6 olika hastighetsintervaller, som säkerställer att hastigheten styrs med bästa möjliga översikt och säkerhet. Bra intervaller gör både att innehållet inte slungas ut från skålen, och att massan bearbetas på bästa möjliga sätt. Hastigheten styrs med ett hjul på sidan, som gör övergången mellan intervallerna smidigare och jämnare. En ytterligare pulsfunktion kan ge omedelbar hög hastighet och kraft, och åt andra hållet kan en långsam vänd-funktion se till att blandningen av ingredienser ger både luft och volym i massan.

Stor modell
I alla avseenden är Kenwood Chef Sense XL en stor köksmaskin. Vikten är hög på 9,4 kg, och kapaciteten är på hela 6,7 liter. Det gör att man kan nyttja maskinen till stora satser. Det följer med både visp, degkrok, och Kenwoods så kallade “K-visp”, plus en glasmixer och köttkvarn. I själva verket följer det med 20 slags tillbehör till modellen, som både ger dig möjlighet att skära, riva, juica och hacka ingredienser. Dessutom har Kenwood Chef Sense XL en praktisk sladdförvaring, som ser till att du bara använder den längd av sladden som du behöver, och sedan kan du dölja sladden helt när du inte använder maskinen.

Utvalda fördelar med Kenwood Chef Sense XL:
🔵 Mycket mångsidig
🔵 Köttkvarn ingår
🔵 Möjlighet att mixa smoothies
🔵 Bra hastighetsintervaller
🔵 Stor modell med en kapacitet på 6,7 liter


Kenwood Major KM636

Testvinnare hos Råd & Rön

Kenwood Major KM636 koekkenmaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 989,00 Kr. 0,00 Kr. 2 989,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood Major KM636 fungerar riktigt bra till bakverk. Bröddeg kan mycket väl vara lite svår att arbeta med, då massan ofta är klibbig och tung. Den väger alltså en hel del, och för att uppnå bästa resultat, där alla ingredienser som smör, ägg, och socker har knådats ihop och inte längre syns som individuella ingredienser, krävs det en bra knådningsteknik och degkrok. Det har Kenwood Major KM636, och strukturen av brödet är riktigt bra efter behandlingen i maskinen.

Särskilt smör kan vara besvärligt, då det har en tendens att klumpa ihop massan. En bra köksmaskin ser till att klumpar jämnas ut, och att massan blir mjuk och smidig.

Vispning av ägg och grädde
Två av de uppgifter som en köksmaskin oftast stöter på när det gäller vispning, är vispning av grädde och äggvitor. Äggvitor ska vispas med teknik, så att de inte behöver behandlas för hårt. En för hård vispning kan förstöra vitorna, eller få dem att separera, men Kenwood Major KM636 är riktigt bra på att ta hand om vitorna. För det första går det snabbt, och för det andra vispar modellen vitorna jämna, luftiga, och sammetslena med ett knastrande ljud och fina små bubblor.

En annan vanlig uppgift i köket är vispning av grädde. Vispgrädde används till många ändamål, och en väl vispad grädde ska vara lätt och luftig och hålla samman bra. Vispgrädde är tjockare i konsistensen än äggvitor och kan tåla en hårdare vispning, så vispa gärna grädde på de högre hastigheterna. Kenwood Major KM636 ser till att få med allt innehåll i skålen, så att det blir minsta möjliga spill, samtidigt som den snabbt levererar ett välvispat skum.

Lätt att rengöra
När allt det roliga arbetet är färdigt, står man ofta kvar med ett nersölat kök. Det gäller också köksmaskinen, men Kenwood Major KM636 är mycket lätt att rengöra. Delarna kan snabbt demonteras och tas ut, och maskinen sprättar inte mycket. Kenwood Major KM636 är lätt att hantera och använda, och den välutformade manualen gör att användarvänligheten är på topp hos denna modell. Vikten är på 7 kg, och sladden är lång (134 cm), vilket gör upplevelsen med modellen ännu lättare och mer hanterbar.

Utvalda fördelar med Kenwood Major KM636:
🔵 Riktigt bra till knådning – särskilt av bröddeg
🔵 Vispar äggvitor och grädde lätt och luftigt
🔵 Lätt att rengöra
🔵 Användarvänlig manual
🔵 Bra kvalitet


Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

✅ Testvinnare hos norska vg.no

 Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 950,00 Kr. 0,00 Kr. 5 950,00 Kr. Läs mer
5 950,00 Kr. 0,00 Kr. 5 950,00 Kr. Läs mer
5 950,00 Kr. 0,00 Kr. 5 950,00 Kr. Läs mer
5 950,00 Kr. 0,00 Kr. 5 950,00 Kr. Läs mer
6 545,00 Kr. 0,00 Kr. 6 545,00 Kr. Läs mer
6 545,00 Kr. 0,00 Kr. 6 545,00 Kr. Läs mer
6 545,00 Kr. 0,00 Kr. 6 545,00 Kr. Läs mer

 

”Verdens Gang” – mer känd som “vg” – är Norges näst största dagstidning. Onlineversionen vg.no är Norges mest lästa nyhetssajt med 1,9 miljoner läsare dagligen. Tidningen behandlar även gastronomi och konsumentinnehåll, och har i detta test testat 9 köksmaskiner på olika parametrar. De har främst fokuserat på knådning av deg, och vispning av grädde. Efter testet dras slutsatsen att Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S är testvinnaren, som slår de övriga 8 konkurrenterna.

Bra till tung deg
Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S är en stor maskin som med sin stora kraft fungerar riktigt bra för knådning av bröddeg. Jästdegar kan mycket väl vara tunga, men en tung massa är inte några problem för Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S. Degkapaciteten är på 2,56 kg, vilket ger möjligheten att knåda riktigt mycket deg på en gång. Mindre deg innebär vanligtvis en bättre och effektivare knådning, då maskinen lättare kan bearbeta all deg, men hos Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S tappar motorn inte farten eller blir mindre effektiv, även när det är mycket deg i skålen.

Stor muskelkraft
Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S är en mycket kraftig köksmaskin med massor av muskler. Denna kraft ger en mycket stark motor, och då modellen också har en vikt på 10,4 kg, är den på alla sätt och vis kraftfull. Det är också tack vare denna kraft som modellen kan hantera även tung deg, och mycket av den. Dock underlättar det också knådningsarbetet, att degkroken är speciellt konstruerad för att hantera sådana uppgifter.

Vissa ser det som en nackdel att en köksmaskin är mycket stor, men experterna bedömer här att den stora kraften och vikten faktiskt ger ett bättre resultat hos Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S, som känns mycket solid och robust. Maskinen står nämligen därför också stadigare på köksbänken, och man kan gott och väl släppa den med blicken, även om den rör sig något medan den arbetar. Tumregel: Ju tyngre massa, desto mer rörelse.

Praktisk maskin
Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S ger mycket kraft för pengarna, och finns även i den dyrare änden av prisskalan för köksmaskiner. Modellen är utrustad med LED-belysning och den smarta splash-guard-funktionen, som är en typ av stänkskydd. Den är lätt att rengöra, och både finmotoriska och grövre funktioner fungerar riktigt bra. Det följer med en skål, visp, degkrok, ballongvisp, och blandningsvisp.

Utvalda fördelar med Kenwood Chef XL Titanium KVL8300S:
🔵 Bra till tung bröddeg
🔵 Stora mängder deg försämrar inte knådningsförmågan
🔵 Stark motor
🔵 Solid och robust modell
🔵 Med splash guard-funktion som skyddar mot stänk


Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack

 ✅ Användarfavorit

Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 395,00 Kr. 0,00 Kr. 8 395,00 Kr. Läs mer
8 415,00 Kr. 0,00 Kr. 8 415,00 Kr. Läs mer
9 665,00 Kr. 0,00 Kr. 9 665,00 Kr. Läs mer

 

Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack har inte ingått i samma tester som de andra köksmaskinerna från Kenwood, men vi har valt att ta med denna modell i vår artikel, eftersom att den är mycket populär bland konsumenterna. Konsumenterna har nämligen provat Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack i praktiken, och det är en genomgående uppfattning bland användarna, att särskilt funktionaliteten är på topp, och att modellen har ett brett spann användningsområden.

Hos återförsäljaren Whiteaway har Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack fått 4,8 av 5 stjärnor av användarna.

Bra till hemmabagaren
Många köksmaskiner fungerar bäst till bakningsuppgifter, men med Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack får man många fler användningsområden i en maskin. Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack är dock också riktigt bra till bakverk, och både nybörjare och mästerbagare kommer att få glädje av modellen, där man kan göra deg till både bröd och till exempel bullar, samt även bearbeta smet till mer flytande tårtor och desserter. Till känsliga tårtor och desserter är det särskilt viktigt att knådningstekniken är bra, då degen annars kan skadas, så att degen antingen inte jäser ordentligt, eller inte får den önskade konsistensen.

Mångsidig modell
Denna modell heter inte “Megapack” utan anledning, för med denna köksmaskin följer det med extra tillbehör för en mer mångsidig användning. Bland annat finns det en köttkvarn för olika typer av kött, matberedare, minihackare, citruspress, våg och mixer. Därmed är det möjligt att använda köksmaskinen till riktigt många ändamål, som också är en av de saker användarna själva framhäver om modellen. Dessutom följer det med skål, degkrok, visp, och krämvisp.

Mal och skär
Med Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack är det möjligt att laga många olika rätter, och man kan göra en hel middagsmåltid med maskinen: Köttet kan malas, pastan kan göras, grönsakerna kan skäras och rivas, och juicen kan pressas. Det finns tre olika hastigheter, som alla passar till olika ändamål. Kom särskilt ihåg att använda de lägre hastigheterna för känsliga såser och knådning, medan du gott och väl kan skruva upp hastigheten när du vispar mix, smör, och socker. Det är också möjligt att göra stora satser åt gången med en skålstorlek på 6,7 liter. Ska man baka bröd, klarar skålen en 2,4 kg tung deg.

Utvalda fördelar med Kenwood Major Titanium KMM063 Megapack:
🔵 Mångsidig modell – bra till både bakning och middag
🔵 Extra mycket tillbehör ingår
🔵 Kan mala kött, pressa frukt, och riva grönsaker
🔵 Skålstorlek på 6,7 liter
🔵 Kan hantera 2,4 kg deg


Kenwood KM336 Chef Classic

✅ Testvinnare hos finska Yle

Kenwood KM336 Chef Classic

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 999,00 Kr. 0,00 Kr. 1 999,00 Kr. Läs mer
2 675,00 Kr. 0,00 Kr. 2 675,00 Kr. Läs mer

 

Den finska public service TV-leverantören Yle.fi har testat 4 utvalda köksmaskiner genom att de haft olika typer av fackmän som tittat på maskinerna och bedömt dem. Det var fyra bra och kända märken med i testet, men det var Kenwood KM336 Chef Classic som tog hem segern. Särskilt maskinens snabbhet, kraft och effektivitet framhölls.

Stora mängder bröd
Experterna bedömer att köksmaskinens viktigaste egenskap är att den utför det önskade arbetet, och samtidigt kommer den perfekta maskinen se till att kocken har mer tid, då han/hon bara måste hälla i ingredienserna och starta maskinen. Alltså en effektiv maskin, som klarar jobbet själv.

Kenwood KM336 Chef Classic var den av de testade köksmaskinerna som var effektivast. Det gällde i synnerhet när det kom till stora mängder deg, som modellen knådade snabbt och effektivt. Även de hårda degarna kunde den hantera. Dock var det svårt för alla de testade köksmaskinerna att stå helt stilla under knådning, och det gällde särskilt när de hårda och sega degarna knådades. Men underlaget är här viktigt, och till Kenwood KM336 Chef Classic följer det med en gummimatta att ställa under skålen. Har man inte någon gummimatta, kan man prova att istället lägga en fuktig handduk under maskinen, så att den står stadigare.

Rymlig och stark
En annan viktig del av en bra köksmaskin är skålen, som gärna ska vara rymlig och stor. Kenwood KM336 Chef Classic uppfyller detta krav med en skål med en kapacitet på 4,6 liter. Dessutom är motorn stark, vilket gör knådningen effektiv, och maskinen arbetar snabbt. Justeringen av hastigheterna fungerar riktigt bra, och modellen är utrustad med en puls-funktion, som gör arbetet snabbare och enklare.

Lätt att använda
Experterna bedömer att Kenwood KM336 Chef Classic är riktigt enkel att använda. Rengöringen görs enkelt, och delarna är lätta att diska ordentligt, så att inga matrester sitter kvar på dem. För extra användarvänlighet följer det med ett recepthäfte, så även nybörjare kan komma igång med användningen av köksmaskinen på ett bra sätt. Här kan man hitta tips och recept, som är lämpliga till just köksmaskinen. Dessutom följer det med en bruksanvisning, men Kenwood KM336 Chef Classic är så enkel att använda, att man knappt behöver instruktioner.

Utvalda fördelar med Kenwood KM336 Chef Classic:
🔵 Bra till både stora mängder deg och till hård deg
🔵 Gummimatta för bättre stabilitet ingår
🔵 Rymlig modell
🔵 Snabb och effektiv
🔵 Både recepthäfte och manual ingår

Du kan se en presentationsvideo av KM336 här:


Kenwood KMM020 Major Titanium

✅ Testvinnare hos danska Søndagsavisen

Kenwood KMM020 Major Titanium koekkenmaskine

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
5 799,00 Kr. 0,00 Kr. 5 799,00 Kr. Läs mer

 

Den sista Kenwood-köksmaskinen i artikeln har testats av danska Søndagsavisen, som har testat 6 olika köksmaskiner. Det har bland annat tittats på färdigheter inom vispning av äggvitor, knådning av bröddeg och tårtsmet, användarvänlighet och skålstorlek, och efter slutförd granskning blev Kenwood KMM020 Major Titanium korad till testvinnare.

Bra till både knådning och vispning
Experterna drar slutsatsen att Kenwood KMM020 Major Titanium vinner testet, eftersom att den helt enkelt får höga betyg hela vägen igenom. Kenwood KMM020 Major Titanium är därför ett riktigt bra val om man vill ha en bra allround-modell, som klarar alla knådnings- och vispnings-uppgifter riktigt bra. Särskilt vispningen utför modellen mycket väl, och äggvitorna efterlämnas grundligt bearbetade, jämna, och med en lätt och luftig konsistens.

Bra uthållighet och stabilitet
En av parametrarna som experterna lade extra fokus på, var maskinens uthållighet. En köksmaskin har säkerhetssensorer som stänger av motorn, om den skulle arbeta för hårt, och om maskinen hela tiden stängs av, fungerar köksmaskinen givetvis inte särskilt bra. Det visade sig att vad gäller uthållighet var Kenwood KMM020 Major Titanium extremt robust och stabil, och det var inga problem att hantera även tung deg.

Stor modell
En annan fördel med Kenwood KMM020 Major Titanium är att det är en stor modell, som därför kan användas för större mängder mat. Med 1500 watt är motorn mycket kraftig, men inte ens kraftig vispning får modellen att spilla eller sprätta innehållet.

Skålen är också rymlig och kan hålla hela 6,7 liter. Använder man maskinen till att baka, så finns det också möjlighet att arbeta med en stor mängd bröd, för skålen kan rymma 2,6 kg deg. Modellen är också användarvänlig, och delarna är lätta att ta isär och diska.

Utvalda fördelar med Kenwood KMM020 Major Titanium:
🔵 Bra till att både knåda och vispa
🔵 Mycket uthållig
🔵 Stabil och robust
🔵 Stor skål till stora satser
🔵 Användarvänlig och lätt att rengöra

Se en presentationsvideo av Major Titanium här:


Andra testvinnare

I denna artikel har vi nu gått igenom flera Kenwood-köksmaskiner, som har fått toppbetyg av experter genom olika tester.

Förutom dessa pristagare från Kenwood finns det också många andra bra köksmaskiner på marknaden, och för att garantera en så fullständig överblick som möjligt vill vi i detta avsnitt gå igenom andra köksmaskiner, som också har lovordats av experterna.


Ankarsrum Assistent AKM 6220

Testvinnare hos danska politiken.dk
✅ Testvinnare hos expressen.se

 Ankarsrum Assistent AKM 6220

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 449,00 Kr. 0,00 Kr. 4 449,00 Kr. Läs mer

 

Vi har även inkluderat ett mindre känt märke i artikeln. Detta är svenska Ankarsrum Assistent med modellen AKM 6220, som både expressen.se och den danska tidningen Politiken har korat till testvinnare i sina respektive tester. Ankarsrum Assistent AKM 6220 framhävs särskilt för att vara lite annorlunda – på ett bra sätt.

Bra till stora mängder deg
Något av det första experterna lade märke till med Ankarsrum Assistent AKM 6220, var modellens rymlighet, som gör det möjligt att arbeta med riktigt stora massor åt gången. Maskinen är bra på att knåda bröddeg, och skålen är på hela 7 liter. Trots den stora skålen ser maskinen noggrant till att allt mjöl tas upp i degen, så att inget ligger kvar i botten.

En punkt där Ankarsrum Assistent AKM 6220 verkligen sticker ut, är vid vispning av grädde, som den vispar mycket snabbt och jämnt. För denna uppgift är det fördelaktigt att använda dubbelvispen. Dock låter vispningen en del (82 dB), men i gengäld arbetar Ankarsrum Assistent AKM 6220 betydligt tystare när det gäller knådning. Här överstiger ljudnivån inte 65 dB, som inte är mycket högre än ett normalt samtal.

Omvänd vispning
Där det vanligtvis är visparna som rör sig, så är situationen omvänd med Ankarsrum Assistent AKM 6220. Här är det nämligen själva skålen som roterar, och därför ser modellen även lite annorlunda ut än konkurrenterna. Det är oklart om detta alltid är en fördel, men metoden fungerar för Ankarsrum Assistent AKM 6220 med sina två utmärkelser som testvinnare. Experterna konstaterar också att maskinen är av mycket hög kvalitet i allmänhet, och särskilt knappar, handtag, och timerfunktionen fungerar riktigt bra.

Mycket tillbehör
Det är möjligt att köpa till riktigt mycket tillbehör till Ankarsrum Assistent AKM 6220. Det kan vara lite svårt att montera de olika delarna, men i gengäld är tillbehören mycket effektiva, och öppnar upp för många fler användningsmöjligheter. Det handlar om tillbehör som köttkvarn, kaffekvarn, och pastamaskin. Det ingår också en del tillbehör, bland annat visp, dubbelvisp, degkrok, degskrapa, recepthäfte, och instruktions-dvd. Modellen finns i många spännande färger, bland annat orange, ljusblå, cremevit, röd, grön, och rosa, utöver de neutrala färgerna svart och vitt.

Utvalda fördelar med Ankarsrum Assistent AKM 6220:
🔵 Bra till stora satser
🔵 Bra till knådning av deg
🔵 Vispar grädde snabbt och bra
🔵 Roterande skål
🔵 Extra tillbehör kan köpas, till exempel kaffekvarn och köttkvarn


KitchenAid Artisan köksmaskin

Rekommenderas av brittiska telegraph.co.uk
Rekommenderas av Good Housekeeping Institute
✅ 4,4 av 5 stjärnor hos trustedreviews.com

KitchenAid Artisan

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
4 577,00 Kr. 0,00 Kr. 4 577,00 Kr. Läs mer
4 781,00 Kr. 0,00 Kr. 4 781,00 Kr. Läs mer
4 990,00 Kr. 0,00 Kr. 4 990,00 Kr. Läs mer
5 075,00 Kr. 0,00 Kr. 5 075,00 Kr. Läs mer
5 165,00 Kr. 0,00 Kr. 5 165,00 Kr. Läs mer
5 999,00 Kr. 0,00 Kr. 5 999,00 Kr. Läs mer

 

Den brittiska tidningen Telegraph och det brittiska Good Housekeeping Institute har båda testat flera köksmaskiner för att se om den traditionella KitchenAid Artisan köksmaskinen fortfarande kan sitta kvar på tronen för köksmaskiner. Domen är att det kan den bestämt göra. Även expertutvärderings-sajten trustedreviews.com tycker om modellen och ger den 4,4 av 5 stjärnor.

Ikon på bageriet
KitchenAid har inte gått att ignorera när man talar om köksmaskiner. Varken för professionella eller amatörer. Namnet kan spåras ända till 1918, när chefernas fruar provade maskinerna. En av kvinnorna sade rakt ut, att detta var den bästa kökshjälp (översatt = kitchen aid) hon hade upplevt, och därav uppstod namnet.

Experterna lovordar KitchenAid Artisan köksmaskin på alla områden, och den är bra till alla bakuppgifter, från tunga blandningar som bröddeg och pudding, till lättare svampaktiga, mjuka bakverk. Som ett plus kan maskinen även lätt arbeta med små massor, som annars kan vara svåra att röra ihop ordentligt.

Bra hastigheter
KitchenAid Artisan köksmaskin är byggd för att hantera många typer av bakverk, och det är tänkt på detaljerna och användarvänligheten hos modellen. För att lättare kunna uppnå precis den hastighet som passar till de individuella uppgifterna, finns det hela 10 hastighetsintervaller att välja mellan, med soft start-funktion för att undvika spill och stänk. KitchenAid Artisan köksmaskin är också utrustad med halkfria fötter, som gör att maskinen står så stadigt som möjligt, vilket är mycket praktiskt när man nyttjar de höga hastigheterna, eller knådar tunga degar. Här kan även bra köksmaskiner nämligen ha svårt att stå helt stilla.

Stilren design
Man kan inte nämna KitchenAid utan att även tänka på design och utformning. Stilen är elegant och spektakulär, och ser snygg ut i alla kök, och dessutom lever den inte om mycket. Den kan köpas i den ikoniska röda färgen, men också i hela 27 andra färger, som snabbt leder tankarna till en amerikansk diner från 1950-talet. Kvaliteten är på topp, och maskinen kan hålla mycket länge, men KitchenAid Artisan köksmaskin kommer med ett pris, för KitchenAid köksmaskiner är inte billiga. Tidigare har just KitchenAid Artisan köksmaskin använts i det berömda brittiska bakprogrammet The Great British Bake Off.

Utvalda fördelar med KitchenAid Artisan köksmaskin:
🔵 Mycket bra kvalitet
🔵 Mycket bra för alla bakningsuppgifter
🔵 Fungerar bra även med små satser
🔵 10 hastighetsintervaller
🔵 Enastående design


Olika redskap för olika behov i köket

I denna artikel har vi gått igenom olika köksmaskiner, som alla har en mängd användbara funktioner. Det varierar dock från maskin till maskin, vad exakt de är bra på, och det följer med olika tillbehör till de olika maskinerna.
Alla hemmakockar behöver olika funktioner till individuella behov, så därför är det viktigt att veta exakt vad ens köksmaskin kommer att användas till, och vilka alternativ man eventuellt kan investera i istället. Baserat på en artikel från det danska konsumentrådet Tænk tar vi här upp några viktiga faktorer man bör fundera på innan man shoppar köksredskap:

Bakning: Om bakning är det främsta målet i köket, så är en köksmaskin inget du ska undvara. Det är viktigt att först och främst titta efter en köksmaskin med en kraftig men smidig degkrok. Det är degkroken som knådar ihop degen. Därefter är det en bra idé att titta efter maskinens förmåga att blanda mer lättflytande kaksmet, samt hur bra den vispar äggvitor och vispgrädde, som är några av de funktioner man oftast kommer att använda vid bakning. Titta också vilka vispar som ingår.

dej til koekkenmaskine

Vill man inte investera i en köksmaskin kan en elvisp också göra jobbet, så länge den är utrustad med degkrokar. Det blir dock oundvikligen besvärligare att knåda och vispa med en elvisp, då man själv måste hålla elvispen och övervaka hela processen, och en elvisp kan inte hantera så stora mängder som köksmaskinen kan. Har man varken en elvisp eller köksmaskin, kan man använda matberedaren som nödlösning för att knåda deg, men det kommer inte att fungera optimalt.

Grönsaker: Har grönsakerna första prioritet, är en matberedare ett bra val, för den kan både riva, hacka och skära grönsaker i skivor mycket snabbt, lätt och exakt. Faktiskt bättre än vad en köksmaskin kan.groentsager til koekkenmaskine

Medföljande minihackare till köksmaskinen kan dock vara en bra hjälpreda med grönsakerna, för den kan utmärkt klara av uppgifter som att hacka örter, lök, och tomater m.m. I gengäld kan den inte riva eller skära, och dess ringa storlek ger också en liten kapacitet.

Malning av kött: För att kunna mala kött ordentligt behöver man köra köttet igenom en riktig köttkvarn. Det kommer inte att fungera att mixa köttet, eller att köra köttet i matberedaren, för det kommer snarare att förstöra köttet. Investera istället i en riktig köttkvarn, men de kan även fås som tillbehör till en köksmaskin.

Kaffe: Om man föredrar att köpa sina kaffebönor hela och själv mala dem, så är det nödvändigt att investera i en kaffekvarn. Man kan få dedikerade kaffekvarnar som tillbehör till köksmaskinen på vissa modeller.

Flydende frugt og grøntsager: Om man föredrar att inta sin dagliga dos av frukt och grönsaker i flytande form, är det nödvändigt att investera i en mixer. Vissa köksmaskiner har också ett separat tillbehör för att mixa och göra till exempel smoothies. En stavmixer kan användas som alternativ, och den är särskilt bra till soppor, där grönsakerna är mjuka.

Saft: Om man vill göra frukt och grönsaker till drickfärdig juice, ska det ske i en juicer eller en juicepress. Saften pressas här ut ur fruktköttet, så att man får en drickfärdig vätska utan fruktkött. Vissa köksmaskiner har en juicepress som tillbehör.


Kom igång med enkla recept

Det är en sak att investera i en köksmaskin, en helt annan att faktiskt komma igång med att använda den. Vid första anblicken kan det kanske verka lite skrämmande att komma igång med användningen, för de flesta modeller har många funktioner och tillbehör.

Kenwood har samlat några bra, mångsidiga, och klassiska recept på rätter, drycker och desserter, som inte är alltför svåra att börja med. Hitta recepten på Kenwoods hemsida. Om du vill ha en snabb överblick över svårighetsgrader, kan du prova dessa recept.


Om Kenwood
kenwood logo

Det svenska märket Kenwood grundades 1947 av Kenneth Kenwood, och redan från början fokuserade de både på maskin och konst, där kvalitet och design skulle gå hand i hand. Det hela började med en brödrost, som kunde rosta brödet på båda sidorna.

Från mitten av 1950-talet blev Kenwood så populärt, att företaget uppnådde internationell framgång. Populariteten har bara vuxit med åren, och nu säljs det en Kenwood-produkt var tredje sekund i världen.

Kenwoods mål är att vara både den Professionella kockens och amatörkockens pålitliga partner. Nyckelorden är tillit och innovation, och urvalet av köksredskap är stort, allt ifrån köksmaskiner till köttkvarnar, brödrostar, matberedare, mixers, och elvispar.

Fokus ligger också på kunderna, och det är enligt Kenwood själva deras viktigaste uppgift att göra kunderna nöjda och glada, och göra deras upplevelser i köket enklare och bättre.

Kenwood har lanserat flera serier, varav kMix-serien är en riktig bestseller. Färg och design spelar också en viktig roll för märket, och ofta är de klassiska tonerna (röd, svart, vit) framträdande.

Den färgglada kocken kan också få redskap i mer personliga och iögonfallande färger som ljusblått och rosa. Tanken är att köket ska vara ett konstverk, och samtidigt vara tidlöst elegant. Läs mer om Kenwood på hemsidan.


Kenwood köksmaskin test – Dessa källor har vi använt:

Forbrugerrådet Tænk 🇩🇰

Det danska konsumentrådet. Här utförs åtskilliga test och jämförelser av konsumentprodukter. Testerna är ofta omfattande och mycket grundliga. Här är det tal om ett test av 13 köksmaskiner från olika märken och i olika prisklasser.

Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Råd & Rön 🇸🇪

Råd & Rön är det svenska konsumentrådet, och liksom det danska utför de en massa tester av produkter, som konsumenterna använder i vardagen. I detta test har Råd & Rön testat 27 olika köksmaskiner i alla prisklasser och märken. Du kan läsa mer om testet här, men full åtgång kräver dock en prenumeration. Det är också möjligt att köpa åtgång till enskilda test.


Daily Mail 🇬🇧

Daily Mail är en brittisk kvällstidning från 1896, som kommer ut varje dag, och den är Storbritanniens näst mest sålda. De skriver både om nyheter, sport och underhållning, och även konsumentinnehåll har en plats. Här testas två köksmaskiner, som båda har använts i det berömda bakprogrammet The Great British Bake Off, för att komma fram till den bästa maskinen. Läs mer här.


Dinside.no 🇳🇴

Norsk konsumentsajt, som skriver allmänt om konsumentinnehåll. Huvudsakligen behandlar de motor, data, mobil, och bostad. Här har sajten testat en Kenwood-modell ensam, och gett den ett betyg från 1-6 stjärnor. Läs mer här.


Expressen 🇸🇪

Expressen är en svensk tidning som kommer ut varje kväll. Den har över 1 miljon läsare varje dag och skriver både om nyheter, sport och underhållning. Tidningen har också en stor nyhetssajt, där innehållet är blandat. I detta test av köksmaskiner har de testat 5 köksmaskiner på olika parametrar, som till exempel knådning, vispning, användarvänlighet, och hållbarhet. Läs mer här.


Goodhousekeeping.co.uk 🇬🇧

Denna brittiska webbplats både testar och skriver om olika produkter, som har med hus och trädgård att göra. Det är inte tal om ett egentligt test av köksmaskiner, men sidan har löpande testat ett urval av köksmaskiner. Här får maskinerna så betyg på en skala upp till 100 för att avgöra hur bra de är. Läs mer här.


Independent 🇬🇧

Tidningen är en av de största och mest omfattande, brittiska tidningarna. De skriver om nyheter, sport, politik, och utrikes m.m., men konsumentinnehåll har också en plats i tidningen. I detta test har tidningen testat 10 köksmaskiner. Läs mer här.


Politiken 🇩🇰

Politiken grundades 1884 och är idag fortfarande en av Danmarks ledande tidningar. Danska Politiken har här ett test utfört av en livsmedelstekniker, som har granskat 8 olika köksmaskiner för tidningens bilaga Lørdagsliv. Läs mer här, men åtgång till hela testet kräver en prenumeration


Søndagsavisen 🇩🇰

Den danska veckotidningen Søndagsavisen delas ut med posten, och skriver om både nyheter, konsumentinnehåll, livsstil, tester, undersökningar m.m. Här kommer tidningen med ett laboratorietest av 6 olika köksmaskiner. De testas på knådning, uthållighet, användarvänlighet, och spill/stänk. Läs mer här.


Telegraph 🇬🇧

Den traditionella brittiska tidningen grundades 1855 och ges ut i fysisk form dagligen. The Telegraph har också ett stort anslutet online-universum. I stort sett alla världens ämnen har en plats i tidningen eller på webbplatsen, från nyheter, sport, underhållning, livsstil, konsumentinnehåll, kultur, och näringsliv. Här är det tal om ett test där tidningen har bestämt sig för att ta reda på om KitchenAid är den bästa köksmaskinen. Läs mer här.


Trustedreviews.com 🇬🇧

Sajten ger ut dagliga och detaljerade expertbedömningar av elektroniska konsumentprodukter och ytterligare analyser. Här har en enskild köksmaskin testats, och därefter har en utförlig recension skrivits. Läs mer här.


TV2 Norge 🇳🇴

Norges största kommersiella TV-kanal. Kanalen fokuserar både på nyheter, underhållning, sport och livsstil. Här har TV2 Norge testat och jämfört 5 olika köksmaskiner från olika märken, där både billiga och dyra modeller är med. Läs mer här.


VG Norge 🇳🇴

VG står för Verdens Gang och är både en sajt på nätet och en fysisk tidning, som är den näst största i Norge. Här har 9 olika köksmaskiner testats och ställts mot varandra. Det ses både på faktiska förmågor inom knådning och vispning, men även på funktioner och användarvänlighet. Läs mer här.


YLE 🇫🇮

YLE är den nationella, finska public service-leverantören. Här har det testats 4 olika köksmaskiner från olika märken av flera experter för att komma fram till den bästa modellen. Läs mer här.