Analys: iRobot Roomba j7+ vs Xiaomi Roborock S6 MaxV

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

iRobot är ett av de mest kända varumärkena på marknaden när det kommer till robotdammsugare, vilket de allra flesta svenskar har hört talas om. De har dock fått en del konkurrens från Xiaomi – särskilt med deras Roborock-serie.

Detta ska du ha i åtanke när du väljer robotdammsugare:

 • Sensor: Den ledande tekniken för robotdammsugare är kamera- eller lasernavigering. Lasernavigering skapar snabbare kartor över ditt hem medan kameranavigering är bäst om du har flera våningar eller ska flytta roboten från rum till rum.
 • Användarvänlighet i appen: De allra flesta robotdammsugare har en dedikerad app. Det är värt att undersöka vilka funktioner som finns i appen och hur lätt den är att använda i praktiken.
 • Extern dammbehållare: Om du har ett stort hus eller husdjur kan en extern dammbehållare vara en fördel då robotens interna behållare kan fyllas upp snabbt.
 • Funktioner: Ska robotdammsugaren ha en inbyggd mopp? Köra över extra smutsiga områden flera gånger? Upptäcka hinder och undvika dem?
 • Underhåll: Robotdammsugaren ska vara lätt att underhålla så att den kan fortsätta att prestera som bäst. Det är därför tekniken bakom rullar och borstar är viktig. Dessutom ska det vara lätt att skruva loss hjul, rullar och borstar för att underhålla dem efter behov.

Vi har jämfört iRobot Roomba j7 + och Xiaomi Roborock S6 MaxV baserat på en serie experttester och robotdammsugarnas specifikationer. Det kan förhoppningsvis göra dig lite klokare på vilken robotdammsugare som är rätt för ditt hem. 

iRobot Roomba j7+ vs. Xiaomi Roborock S6 MaxV

  iRobot Roomba j7+ Roborock S6 MaxV
Producent iRobot (USA-baserad) Xiaomi (PRC-baserad)
Navigering Kameranavigering Lasernavigering
App Ja. Steg-för-steg guider, överskådligt och tydligt gränssnitt. Ja. Överskådligt och detaljrikt gränssnitt. 
Användarvänlighet Ansluts till ström och kopplas till appen som styr städningen. Har knappar på roboten för snabbstart av rengöring. Ansluts till ström och kopplas till appen som styr städningen. Har knappar på roboten för snabbstart av rengöring.
Underhåll Enkelt, rutinmässigt underhåll Enkelt, rutinmässigt underhåll
Extrafunktioner Dirt detect, extern dammbehållare Kan sätta igång moppläge
Batteri 2210 mAh – 75 minuters drifttid 5200 mAH – 180 minuters drifttid
Sugförmåga Effektiv på hårda golv och mattor Effektiv på hårda golv och mattor
Laddstation Automatisk tömning av dammbehållare. Använder dammsugarpåsar. Kör själv till uppladdning.

Producent

Roomba j7+ produceras av det USA-baserade företaget iRobot, medan Roborock S6 MaxV produceras av det kinesiska Xiaomi. Det kan vara värt att undersöka var data från robotdammsugaren lagras så att din data är säker, och om den lagrar filerna lokalt eller i molnet. Här på redaktionen är det klart värt att tänka på att vår data ges till ett danskt/amerikanskt företag snarare än ett kinesiskt utifrån gällande datalagar.

Navigering

De flesta robotdammsugare har navigering via kamera eller laser. Roomba har kameranavigering medan Roborock har lasernavigering. Robotdammsugare med lasernavigering gör snabbare kartor över ditt hem, men kan bli förvirrade om du flyttar på dem.

Kameranavigerande robotdammsugare tar lite längre tid på sig att skapa kartan, men vet mer exakt var den befinner sig, så du kan flytta den mellan våningar och rum utan att berätta för den var den har flyttats. Eftersom Roomba i första hand är kamerabaserad är den bättre på att upptäcka kablar och andra utmaningar och köra runt dem medan Roborock kanske är lite mer utmanad av de små hindren.

Båda robotarna upptäcker hinder och tar bilder på dem, men i Pricerunners test lyckas Roborock inte alltid att identifiera hindren med precision – även om den trots allt lyckas kringgå dem. Roomba är så säker på sin förmåga att navigera runt hinder att den har en POOP-garanti – Pet Owner’s Official Promise – där du får en ny robotdammsugare om den kör över avföring från din hund.

App

Båda robotdammsugarna har en dedikerad app som ger dig en överblick över robotens rörelser. iRobots app är enklare och minimalistisk i sin struktur, där du snabbt kan få en överblick medan Roborocks har flera inställningsmöjligheter.

Båda apparna låter dig dela upp ditt hem i zoner. iRobot använder både förbjudna zoner och clean-zoner medan Roborock endast har no-go-zoner för moppfunktionen.

Robotdammsugarna tar bilder på utmaningarna de står inför och skickar dem till dig via appen. iRobot skickar bara bilderna medan Roborock identifierar objekten – med mer eller mindre framgång eftersom den inte alltid identifierar korrekt, men den kör ändå runt dem.

Användarvänlighet

Båda robotdammsugarna är enkla att ställa in. De ska kopplas till ström, anslutas till appen och sedan är de redo att köras. Därefter sker det hela via appen, men på båda kan du trycka på knappar om du vill påbörja en snabbdammsugning eller golvtvätt.

Underhåll

Båda robotdammsugarna klarar sig själva ganska väl. Damm- och vattenbehållaren hos Roborock måste inspekteras efter varje användning medan Roomba tömmer sig själv.

Skulle något sitta och blockera borstar eller liknande kan du enkelt skruva loss borstarna och hjulen på båda modellerna och byta efter behov.

Extrafunktioner

Roborock har fördelen av att ha en inbyggd moppfunktion, även om funktionen inte är lika effektiv som en traditionell mopp.

Roomba har fördelen av en inbyggd dammbehållare i laddstationen. Du behöver bara byta ut den ungefär varannan månad.

Batteri

Batteriet är större på Roborock än Roomba, vilket också ger längre batteritid. Det är dock värt att nämna att båda robotdammsugarna kör sig själva tillbaka till dockningsstationen om de tar slut på batteri, så i praktiken betyder batteritiden inte så mycket – om du inte måste dammsuga hela huset under tidspress.

Sugförmåga

I vårt test av Roomba j7+ presterar den riktigt bra när det gäller att dammsuga upp alla dammpartiklar. Den har också Dirt Detect, där den kör flera gånger över ett område om den upptäcker extra smuts.

I Pricerunners test nämner de att Roborock dammsuger väl, men har utmaningar att få med all smuts längs med listerna och i hörn samt om det finns nivåskillnader.

Laddstation

En av de stora skillnaderna mellan de två robotdammsugarna är laddstationen. Roomba J7+ har en laddstation med inbyggd dammbehållare. Därför töms dammbehållaren i robotdammsugaren automatiskt när den kör hem. Roborock har “bara” en laddstation, men båda robotdammsugarna kan hitta tillbaka när de får slut på ström.

iRobot Roomba j7+ robotdammsugare – bra till större hus

 • 5/6 stjärnor från Alt om Data
 • 4,5/5 stjärnor från M3
 • 9/10 från Tek.no
 • Vinnare i kategorin ‘Smart home’ hos idenyt

iRobot Roomba j7+ är det senaste från iRobot och enligt tillverkaren är det deras mest effektiva robotdammsugare hittills. Den har en extern dammbehållare och en användarvänlig app samt är en bra städassistent i vardagen.

Smart kartläggning av ditt hem

Precis kameranavigering

Extern dammbehållare

Vår värdering

Vi rekommenderar iRobot Roomba j7+ främst för att den rengör oklanderligt. Den utvecklas ständigt på den interna kartan så att den kan navigera runt i ditt hem snabbare.

Det är praktiskt att robotdammsugaren har en extern dammbehållare så att den kan tömma sig själv när den blir full – särskilt om du har ett stort hus eller djur. Nackdelen är att den töms i en dammsugarpåse, även om påsen sällan behöver tömmas.

Den medföljande appen är enkel att använda då du guidas genom alla processer med steg-för-steg-guider med bilder och animationer. Alla funktioner är tydligt markerade så att du kan dra nytta av robotdammsugarens alla egenskaper.

Fördelar

 • Smart kartläggning av ditt hem
 • Robotdammsugaren lär sig hela tiden
 • Användarvänlig app
 • Kan undgå hinder
 • Samlar inte upp några kablar
Nackdelar

 • Använder dammsugarpåsar
 • Dirt disposal-funktionen låter lite

Detta ska du vara medveten om innan du köper iRobot Roomba j7+

iRobot Roomba j7+ har en precis sensor och navigerar via kameran på framsidan. Kameran känner av omgivningar via ljus och skugga och skapar datakontrollpunkter så att den vet var den är och kan leta sig fram oavsett var den befinner sig.

Robotdammsugaren kan lagra upp till 10 kartor så att du kan flytta den mellan våningar eller rum om du har för höga trösklar för att den ska kunna köra över dem. Här är kameranavigeringen en stor fördel då den automatiskt känner av var du har placerat den och kan navigera runt utifrån det.

Stor användarvänlighet i vardagen
iRobot har en dedikerad app till robotdammsugaren. Appen är användarvänlig att dra nytta av och alla funktioner i dammsugaren är lättillgängliga. I appen kan du hålla koll på städningen, se robotdammsugarens karta över ditt hem och planera dammsugningen.

Till skillnad från Roomba j7 har j7+ en extern dammbehållare. När dammsugaren har kört sin runda kör den tillbaka till laddstationen och tömmer dammbehållaren i själva laddstationen. Det är praktiskt om du har ett stort hem eller husdjur då du inte behöver vara hemma för att tömma dammbehållaren. Den har även dirt detect där den kör över extra smutsiga ställen flera gånger för att helt säkert få med sig all smuts och damm.

Robotdammsugaren är lätt att underhålla då du kan skruva loss hjul, rullar och borstar och underhålla dem efter behov.

Vad säger konsumenter och experter om iRobot Roomba j7+?
iRobot Roomba j7+ är populär bland experterna som alla ger den bra betyg. Flera påstår att den har en snygg design samtidigt som appen är användarvänlig och lätt att ställa in.

I Tek.no:s test får den bra recensioner på grund av rengöring av både hårda ytor och mattor, samtidigt som den på ett skickligt sätt sköter trösklar och går effektivt runt kablar och hinder.

Svenska M3 nämner att den ligger i en hög prisklass, men att du får ett avancerat och noggrant navigeringssystem för priset.

Specifikationer

Extern dammbehållare
Kameranavigering
Dual Multi-Surface gummiborstar
Dirt Detect
iRobot-app
Kompatibel med röststyrning

Xiaomi Roborock S6 MaxV robotdammsugare – med praktiskt mopptillbehör

 • 4,5/5 stjärnor hos TechRadar
 • Bäst i test hos Pricerunner
 • 8,5/10 hos Tek.no

Xiaomi Roborock S6 MaxV är ett utmärkt val om du har ett rörigt hem eller husdjur, eftersom den är bra på att styra runt hinder och fånga upp extra smuts. Den har en inbyggd moppfunktion, så du får två funktioner i en maskin.

Moppfunktion

Undgår hinder

Dedikerad app

Vår värdering

Xiaomi Roborock S6 MaxV är bra för dig som vill ha en inbyggd moppfunktion. Den är lite billigare än Roomba j7+, men enligt experterna får du inte exakt samma valuta för pengarna. Den har lång batteritid, så därför kan den vara ett bra val om du har ett stort hus.

Lasernavigering skapar en korrekt karta, men fungerar bäst om du bor på en våning eftersom det kan vara lite utmanande för dammsugaren att byta plats.

Fördelar

 • Undgår småsaker på golvet
 • Bra städresultat
 • Användbar app-inbyggd mopp
Nackdelar

 • Utmanas av hörnor och våningsbyten

Detta bör du vara medveten om innan du köper Xiaomi Roborock S6 MaxV

Roborock S6 MaxV är en kombirobotdammsugare som både kan dammsuga och moppa ditt golv. Den är designad för att undvika hinder i dess väg då den har en dubbel kamera som känner av storleken och placeringen av en utmaning och navigerar runt den. Fördelen med detta är framför allt att du inte behöver städa upp överallt innan du dammsuger. Den har även en infraröd kamera så att den kan köras i mörker.

Den kan styras via en dedikerad app. Här kan du hålla ett öga på städningen och se vart den har kört tidigare, var den stött på hinder och ändra olika inställningar samt planera nästa städning. Du kan skapa förbjudna zoner eller zoner som kräver extra städning.

När du sätter på mopptillbehöret kan du styra hur mycket vatten den behöver. Om det till exempel är mycket smuts i köket kan du göra det mer noggrant här.

Vad säger konsumenter och experter om Xiaomi Roborock S6 MaxV
Roborock S6 MaxV är väl granskad av experterna. De lyfter fram dess objektigenkänning, även om den kan vara lite felaktig, samt att den har en användbar app där du kan följa städningen i realtid. Flera nämner också det praktiska med moppfunktionen även om du förmodligen fortfarande kommer att behöva ta tag i en traditionell mopp eftersom den i första hand använder funktionen för att fånga upp mikrodamm.

Specifikationer

180 minuters drifttid
Moppfunktion
Laserteknologi
Objektigenkänning
Vattenbehållare: 300 ml
Styrning via app

Beskrivning av källor och tester

Vi hoppas att du är medveten om att det ligger mycket arbete bakom den här artikeln. Vi vill ge dig en objektiv bedömning av alla produkter och därför förlitar vi oss på både officiella konsumentråd, externa experter och konsumenternas egna recensioner hos både svenska och internationella webshoppar. Vårt researchteam har granskat marknaden och undersökt alla relevanta källor. I vårt arbete har vi använt följande expertkällor och tester:
Tek.no
Du kan läsa recensionen av Roomba j7+ og Roborock S6 MaxV här.
Alt om data
Du kan läsa recensionen av Roomba j7+ här.
Idenyt
Du kan läsa recensionen av Roomba j7+ här.
M3
Du kan läsa recensionen av Roomba j7+ här.
Pricerunner
Du kan läsa recensionen av Roborock S6 MaxV här.
TechRadar
Du kan läsa recensionen av Roborock S6 MaxV här.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta