iRobot Roomba robotdammsugare (Bäst i test) – Experternas favoriter

Enligt vår research och analys Vi har gjort ett urval av produkter som fått höga poäng på de parametrar vi bedömt dem på, vilket betyder att vi inte tillhandahåller en uttömmande lista över alla produkter på marknaden.

Artikeln är en annons

I den här artikeln om iRobot Roomba går vi igenom olika dammsugarmodeller i serien Roomba från iRobot. Vi baserar genomgången på experternas bedömning i olika tester och presenterar modellerna var för sig för att reda ut vad som gör varje enskild modell till ett bra köp.

Därefter går vi även igenom tre alternativa modeller från andra märken för att skapa en bredare överblick över utbudet på marknaden.

Vi har undersökt tester från en mängd olika källor, bland annat Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, de norska sajterna Dinside.no och Klikk.no, stora internationella testsajter som Trustedreviews.com, Toptenreviews.com och Expertreviews.co.uk samt diverse tekniksajter som Cnet.com, Engadget.com, Digitaltrends.com och Techradar.com.

Den här iRobot Roomba-artikeln innehåller:

🔸 Överblick över de bästa robotdammsugarna från iRobot Roomba-serien
🔸 Prisjämförelse
🔸 Överblick över tre alternativa modeller
🔸 Saker du bör veta när du funderar på att köpa en robotdammsugare
🔸 Tips på hur du håller ditt hem fritt från damm
🔸 Historien om iRobot
🔸 Genomgång av olika tester som vi har undersökt och analyserat

Observera att Konsumentmagasinet inte testar produkter själva. Vi samlar däremot resultaten från opartiska tester för, att du lätt ska kunna få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


iRobot Roomba 980

Testvinnare hos den norska tekniktidningen Tek.no
Toppbetyg hos den norska tidningen Dinside.no
4,5 av 5 stjärnor hos tekniktidningen Techradar.com
9 av 10 stjärnor hos den amerikanska tekniktidningen Wired.com
9,63 av 10 stjärnor hos testsajten Toptenreviews.com
85 av 100 poäng hos Engadget.com
”Sehr gut” hos den tyska tekniktidningen Chip.de

irobot-roomba-980-robotdammsugare

 

.
iRobot Roomba 980 har testats och bedömts av hela sju olika expertgrupper som är specialiserade på just elektroniska och teknologiska konsumentprodukter. De har därefter skrivit recensioner av robotdammsugaren, och utifrån de fina betygen kan vi se att det här är en riktigt bra robotdammsugare som lever upp till experternas många och hårda krav. iRobot Roomba 980 får nämligen nära nog högsta betyg på alla områden.

En modell som klarar sig själv

Experterna är mycket imponerade av iRobot Roomba 980s förmåga att klara sig själv, och detta är en väldigt stor fördel om du är en av konsumenterna som helst bara vill komma hem till rena golv och mattor.

Experterna skriver att iRobot Roomba 980 städar utmärkt. Vissa modeller är kanske lite bättre, men den här är i gengäld mycket självgående och fastnar i stort sett aldrig, vilket innebär att du inte behöver vaka över dammsugaren. Testpanelerna är överens om att iRobot Roomba 980 är bra på att fånga upp olika typer av smuts och damm, och den suger upp allt från djurhår till spilld frukost.

Avancerad teknik

iRobot Roomba 980 är försedd med den senaste tekniken på marknaden, vilket också bidrar till att modellen är så pass självgående som den är. Den fångar upp damm och smuts med två stora roterande borstar och har även sidoborstar som rengör vid kanter och väggar.

För att kunna navigera runt i hemmet har iRobot Roomba 980 ett iAdapt-navigationssystem, som med hjälp av flera sensorer registrerar möbler, kanter och väggar. Efter vägen markerar modellen även var den redan har städat för att kunna utnyttja batteriet mer effektivt.

Kan styras med en app

iRobot Roomba 980 har en batteritid på upp till två timmar, vilket är väldigt länge. När modellen registrerar att batterinivån är låg återvänder den till laddstationen, och när batteriet är fulladdat igen fortsätter dammsugaren där den slutade. iRobot Roomba 980 har även ett inbyggt WiFi-system som gör att man kan kommunicera med modellen elektroniskt med hjälp av en tillhörande app.

I appen kan man planera och övervaka städningen, och via en timer kan man ställa in robotdammsugaren att städa när det passar bäst för en själv.

iRobot Roomba 980 kan dessutom användas på alla typer av underlag – både hårda golv som trägolv, linoleumgolv och plattor samt på golvmattor. Tack vare den låga höjden kan modellen dessutom köra in under möbler som soffor, stolar och sängar.

iRobot Roomba 980 mäter 9,2 cm (h) x 35,1 cm (diameter) och väger 4 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 980:
Otroligt självgående robotdammsugare
Bra för alla typer av smuts och skräp
Med iAdapt-navigationssystem
Batteritid på två timmar
Kan styras via en app

Här kan du se en video om iRobot 980 från danska Roboteksperten:


iRobot Roomba 981

Toppbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
Toppbetyg hos Råd & Rön
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Chip.de
Bra betyg hos det tyska testmagasinet Testberichte.de

iRobot Roomba 981

 

.
iRobot Roomba 981 har testats och recenserats av fyra olika expertkällor: Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler samt de två testmagasinen Chip.de och Testberichte.de.

Alla experter tycker bra om den här robotdammsugaren och ger den antingen toppbetyg eller bra betyg. Detta motiveras bland annat med att modellens navigationssystem fungerar bra för att undvika hinder.

Experterna är däremot inte lika nöjda med ljudnivån och energiförbrukningen hos den här modellen.

Experterna: Enkel hantering och utmärkt navigationssystem

Enligt experterna är iRobot Roomba 981 nära nog identisk med modellen Roomba 980.

Experterna från Chip.de förklarar dock att de tycker bättre om den här modellen eftersom att den har en nästan perfekt navigation och ett par nya appfunktioner. Chip.de framhäver även att den här robotdammsugaren är lite snabbare.

Både Chip.de och Testberichte.de blir dessutom imponerade av dammsugarens enkla hantering. Den är nämligen enkel att komma igång med och lika enkel att kontrollera.

En sak som experterna från Chip.de upplever som något av en besvikelse är att sugeffekten är sämre än hos andra modeller som de har testat från iRobot.

Enligt Chip.de är den här modellen dessutom ganska dyr, något som Testberichte.de också påpekar att man bör ta med i beräkningen.

Intelligent teknik

iRobot Roomba 981 är utrustad med navigationssystemet iAdapt 2.0. Detta system använder sig av visuell lokalisering för att dammsugaren ska kunna undvika diverse hinder i hemmet.

Tack vare den intelligenta navigationstekniken kan iRobot Roomba 981 köra från rum till rum och städa hela våningar på upp till 180 kvadratmeter. Dammsugaren kan dessutom ta sig över trösklar på upp till 1,6 cm. Om man bara vill att dammsugaren ska städa utvalda rum kan man även sätta upp virtuella väggar med hjälp av Virtual Wall-sensorer.

Eftersom att iRobot Roomba 981 har en låg design kan den utan problem köra under både soffor och andra möbler. Den kan alltså få bort allt damm och smuts från ett rum.

Robotdammsugaren har en batteritid på upp till två timmar och en laddningstid på tre timmar. När batteriet börjar ta slut vänder dammsugaren automatiskt tillbaka till laddstationen.

När batteriet är fulladdat igen fortsätter dammsugaren städa där den slutade, såvida den inte redan var färdig. Den här modellen har en dammbehållare på 0,6 liter.

Enkla kontroller och stark sugeffekt

iRobot Roomba 981 är enkel att styra oavsett om man är hemma eller ute på språng. Den här robotdammsugaren kan nämligen startas med en enda knapptryckning. Det går dessutom att skapa ett fast schema som anger när dammsugaren ska städa hemmet.

iRobot Roomba 981 kontrolleras antingen via en app på din smartphone eller med en knapp som sitter högst upp på själva dammsugaren. Den här modellen har dessutom ett AeroForce High Efficiency-filter som filtrerar bort 99 % av alla allergener och partiklar ner till 10 mikrometer. Detta filter är en extra stor fördel för allergiker.

Sist men inte minst har iRobot Roomba 981 en PowerBoost-funktion som framförallt är praktisk när golvet måste rengöras extra noggrant.

Med PowerBoost blir nämligen sugstyrkan tio gånger mer kraftfull. Gen 3-motorn säkerställer dessutom att dammsugaren får en starkare sugeffekt på mattor samt när Performance-läget aktiveras.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 981: 
Bra navigationssystem
PowerBoost-funktion
Enkla kontroller
Virtual Wall-sensorer
Stark sugeffekt

Läs även vårt test av iRobot Roomba j7+


Bra att veta när du funderar på att köpa en robotdammsugare

Danska Bolius.dk skriver att en robotdammsugare arbetar på ett område som avgränsas av små infraröda sändare. Dessa skapar en osynlig gräns som robotdammsugaren inte kör över, och i det avgränsade området arbetar robotdammsugaren med roterande borstar som leder skit och damm mot insuget i bestämda och metodiska banor.

Robotdammsugaren är försedd med sensorer som bland annat ser till att dammsugaren inte kör in i möbler och liknande. Det finns även en sensor som upptäcker om det finns en trappavsats framöver, varpå dammsugaren vänder om. Robotdammsugaren kan dock utan problem ta sig över mindre trösklar och mattkanter.

När robotdammsugaren är färdig med städningen av ett avgränsat område återvänder den till laddstationen, och många avancerade modeller kör även tillbaka till laddstationen om de registrerar att batteriet håller på att ta slut. De låter då batteriet laddas upp igen, och sedan fortsätter de där de slutade.

För- och nackdelar med en robotdammsugare

Det danska konsumentrådet Uafhængige testpaneler och Bolius.dk skriver båda två att det finns både för- och nackdelar med en robotdammsugare, och därför finns det flera saker man bör överväga om man vill skaffa en robotdammsugare.

Fördelar med en robotdammsugare

uafhængige testpaneler skriver att moderna robotdammsugare överlag har blivit betydligt bättre de senaste åren, och baserat på expertisen hos uafhængige testpaneler och Bolius.dk listar vi här fördelar med att skaffa en robotdammsugare – förutom den uppenbara fördelen att man inte behöver dammsuga manuellt lika mycket som tidigare.

Hinder: De flesta robotdammsugare klarar nu av mindre hinder på ett par centimeter, till exempel trösklar, och experterna är imponerade över hur bra robotdammsugare hanterar hinder i allmänhet.

Enkla inställningar: Moderna robotdammsugare är enkla att ställa in vad gäller tidsplan, start och stopp. Man kan till exempel undvika att bli störd av robotdammsugaren genom att ställa in den att dammsuga när man inte är hemma.

Bra för allergike: Att robotdammsugaren kan dammsuga när man inte är hemma är dessutom särskilt bra för dammallergikern, som då inte behöver utsättas för uppvirvlat damm i onödan.

Modell med app: Det finns robotdammsugare som kan styras via en app på telefonen, och dessa kan man alltid kontrollera – även när man inte är hemma.

Tar liten plats: Varken robotdammsugaren eller laddstationen tar upp särskilt mycket utrymme.

Inga problem med trappo: En robotdammsugare som kör ut över kanten på trappan och förstörs kan verka som ett uppenbart scenario, men det kommer den inte att göra. Robotdammsugaren är nämligen utrustad med en sensor som upptäcker trappavsatserna, varpå dammsugaren vänder om.

Släta golv: Robotdammsugare är överlag väldigt bra på att få bort damm och skit från hårda och släta golv – alltså golv utan mattor.

Husdjur: I allmänhet är robotdammsugare riktigt bra på att avlägsna hår från husdjur som hundar och katter – faktiskt bättre än vanliga dammsugare.

Kommer in under soffan: Det är svårt att nå längst in under möblerna med en vanlig dammsugare, men tack vare den låga höjden hos robotdammsugare har de inga problem med det.

Nackdelar med en robotdammsugare

Även om det kan verka som ett drömscenario att ha en robotdammsugare som sköter arbetet finns det fortfarande nackdelar.

Kan inte ersätta den vanliga dammsugaren: Experterna skriver att en robotdammsugare aldrig kommer att kunna ersätta en vanlig dammsugare helt och hållet – det finns helt enkelt för många ställen den inte når till.

Krävande underhåll: En robotdammsugare kräver mer underhåll än en vanlig dammsugare. På en robotdammsugare måste man nämligen rengöra filtret oftare samt rengöra hårborstar, ta bort hår från hjulen och tömma dammbehållaren efter varje användning.

Möbler och hinder: Man kan behöva ta bort mycket från golvet för att robotdammsugaren ska fungera ordentligt. Den kan även fastna under eller mellan möbler samt i hörn.

Kablar och sladdar: Robotdammsugaren har svårt med kablar och sladdar på golvet, och ofta suger den fast i dem. Detta kan både förstöra kablarna samt välta lampor och andra elektriska produkter som har en sladd.

Hög känslighet: Robotdammsugaren är försedd med sensorer, och ibland kan dessa vara lite för känsliga. Detta kan till exempel innebära att robotdammsugaren inte kör in under lågt hängande gardiner.

Problem vid stolsben: Robotdammsugaren kan ha svårt att fånga upp allt damm och skräp runt bords- och stolsben samt i hörn och vid kanter.

Mattor: Generellt sett har robotdammsugare svårt att rengöra tjocka mattor


Tips på hur du håller ditt hem dammfritt 🌪

Ifølge en videnskabelig undersøgelse lider over 7 procent af den danske befolkning over 16 år af husstøvmide-allergi. Denne undersøgelse er fra slutningen af 1990’erne, og siden da er tallet steget markant, uden at man har de eksakte tal.

Om man är allergisk mot kvalster kan man få många besvär i form av hösnuva, astma, dåligt allmäntillstånd, klåda och sveda.

Baserat på artiklar från danska Politiken och det danska konsumentrådet Uafhængige testpaneler har vi på Konsumentmagasinet skapat en guide till hur man på bästa sätt håller damm borta från hemmet. Här går vi igenom de viktigaste punkterna:

Dammsug en gång i vecka: Man bör dammsuga hemma en gång per vecka för att hålla nere mängden dammkvalster, och om man har barn eller husdjur bör man göra det oftare. Om man använder en robotdammsugare kan man gärna låta roboten köra ännu oftare.

Modell med HEPA-filter: Ett HEPA-filter är ett mycket effektivt filter. HEPA står för High Efficiency Particulate Air, och filtret säkerställer att inte ens små dammpartiklar slipper ut i luften igen. Om det bor allergiker i hushållet är det här extra viktigt för att allergin in ska förvärras.

Ordningsföljd: Vilken ordning man utför städningen i spelar roll. När man dammtorkar kan nämligen en del av dammet hamna på golvet, så dammtorka innan du dammsuger för att slippa dammsuga flera gånger.

Vädra: När man dammsuger är uppvirvlat damm i luften oundvikligt. Glöm därför inte att öppna fönster och vädra efter dammsugningen – även efter dammsugning med en robotdammsugare.

Glöm inte sängkläderna: Kvalster lever bland annat av hår- och hudceller från människor och djur, och i sängkläderna finns massor av dessa. Därför är det viktigt att byta sängkläder ofta och tvätta dem i minst 60 grader för att bekämpa kvalsterna.

Oönskade kemikalier: Det är dock inte bara kvalster som utgör ett problem för inomhusklimatet. Kemikalier utsöndras också från många saker i hemmet, till exempel möbler och elektronik, och detta kan bland annat vara flamskyddsmedel och ftalater. Dessa kemikalier kan binda sig till damm, och man misstänker att de kan vara hormonstörande och cancerframkallande.


Historien om iRobot

Irobot-roomba-logo
iRobot har ”your helping hand” som slogan och lägger alltså fokus på att agera som konsumentens hjälpande hand. iRobot är ledande inom robot-produkter för konsumentmarknaden, och företaget designar och bygger robotar som ska underlätta vardagen för konsumenterna.

För att kunna skapa ännu bättre robotprodukter för hemmet fokuserar iRobot på innovation, upptäckter och forskning inom teknikbranschen. Företaget har fått många priser för sin uppfinningsrikedom och sina skapelser, och de är pionjärer i området. iRobot har nu sålt över 15 miljoner robotar över hela världen.

iRobot grundades 1990 i Massachusetts, USA av Colin Angle, Helen Greiner och Rodney Brooks. Redan året därpå startade produktionen av robotar, men de började en bit bort från konsumentområdet – nämligen med robotar vars syfte var att göra expeditioner i rymden.

irobot-roomba-test

2002 tillverkade iRobot den första iRobot Roomba-robotdammsugaren för hemmet, och under åren som följde lanserade iRobot flera andra serier, som alla har med rengöring att göra. Det rör sig om serier för bland annat golvtvätt, sopning, rengöring av rännstenar samt poolrengöring.

2008 utökades utbudet av robotdammsugare med modeller som var speciellt utformade för att ta sig an hem med husdjur, och under de kommande åren tillverkade de fler modeller för konsumenterna – alla med sina egna specialiteter. Flera modeller kan nu även styras via en app och städar både intelligent och är otroligt självgående.

Läs även vår iRobot guide där vi jämför iRobot gentemot andra robotdammsugare. Du kan dessutom läsa mer på deras hemsida.


FAQ – Vanliga frågor

🤩 Vilka iRobot Roomba robotdammsugare är bäst i test?

iRobot Roomba 980

🤓 Hur testas iRobot Roomba robotdammsugarna?

Man bedömer robotdammsugare baserat på deras förmåga att suga upp damm, skräp och djurhår på olika typer av underlag, längs paneler samt runt bords- och stolsben. Man granskar även dammsugarnas navigeringsförmåga, energiförbrukning, laddningstid och aktiva drifttid. Slutligen bedöms robotdammsugarnas användarvänlighet.

🤔 Vad ska jag tänka på när jag väljer robotdammsugare?

Vi på Konsumentmagasinet rekommenderar att du funderar på hur stor yta du ska dammsuga, om du har hårda golv eller mattor samt om du har husdjur hemma. Du bör dessutom alltid välja en modell som tillhör energiklass A eller bättre.


iRobot Roomba test – dessa källor har vi använt: 

Aftenposten.no 🇳🇴

Aftenposten.no är Norges största tidning sett till upplagor, och den har även en stor hemsida. Tidningen ges ut två gånger per dag och fokuserar huvudsakligen på nyheter. De prioriterar dock även bostadsavdelningen, och här har tidningen testat robotdammsugaren Miele Scout RX1. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Chip.de 🇩🇪

Chip.de är en tysk tekniksajt som behandlar allt inom teknikvärlden. De fokuserar på både elektronik och teknik, och sajten publicerar både nyheter, trender, artiklar, guider och tester. Chip.de har här provat iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Chip.de har även testat och recenserat iRobot Roomba 981 och gett modellen ett fint betyg. Du hittar hela recensionen här.

Cnet.com 🇺🇸

I nästan 25 år har Cnet.com varit en internationell hemsida som behandlar teknik och teknologi. Cnet.com publicerar nyheter, information och guider som behandlar teknologiska ämnen, och de har även forum, videor och tester av olika elektroniska konsumentprodukter. Cnet.com har här provat modellen iRobot Roomba 880. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Den svenske forbrugerorganisation Råd & Rön 🇸🇪

Den svenska konsumentorganisationen Råd & Rön genomför tester av olika produkter som konsumenterna använder i vardagen. För den här artikeln har vi tittat närmare på en undersökning där experterna har granskat ett urval av robotdammsugare utifrån olika aspekter, till exempel rengöringsförmåga, användarvänlighet och batteri.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen.

et uafhængigt testpanel 🇩🇰

Det danska konsumentrådet genomför noggranna tester och jämförelser av vardags- och konsumentprodukter. Här har de provat ett urval av robotdammsugare och bedömt modellerna utifrån olika aspekter för att slutligen ge dem ett totalbetyg.

Du kan läsa mer om testet här. Full tillgång kräver dock att du antingen prenumererar eller köper tillgång till den enskilda undersökningen

Digitaltrends.com 🇺🇸

Den amerikanska tekniksajten Digitaltrends.com förser konsumenterna med både kunskap och information om den digitala världens många valmöjligheter. Digitaltrends.com gör detta med en mängd artiklar, nyheter, guider, tester och videor, och de behandlar ett brett utbud av konsumentprodukter. Här har experterna provat modellen iRobot Roomba 650. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Engadget.com 🇺🇸

Engadget.com är en internationell tekniksajt vars syfte är att ge konsumenterna den bästa möjliga översikten över den tekniska världen och dess produkter. Engadget.com genomför därför bland annat tester av elektroniska konsumentprodukter, och här har de provat robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Expertreviews.co.uk 🇬🇧

Expertreviews.co.uk är en brittisk testsajt som genomför oberoende undersökningar av ett brett utbud av elektroniska produkter för hemmet. Det rör sig bland annat om TV, dator, mobiltelefoner och kameror, men de testar även vitvaror. Här har de provat robotdammsugaren iRobot Roomba 966. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Dinside.no 🇳🇴

Dinside.no är en norsk konsumentsajt som skriver allmänt om konsumentämnen. De behandlar dock huvudsakligen motor, data, mobil och bostad, och här har de genomfört olika tester av robotdammsugare – nämligen av iRobot Roomba 880, iRobot Roomba 980 och Electrolux Pure i9. Du kan läsa mer om granskningen av iRobot Roomba 880 här, iRobot Roomba 980 här och Electrolux Pure i9 här.

Guardian.com 🇬🇧

Guardian.com är en av Storbritanniens största tidningar. Den grundades 1821, ges ut dagligen från måndag till lördag och behandlar allt från nyheter och sport till affärer. Tidningen skriver dock även om konsumentliv ibland, och här har de testat robotdammsugaren iRobot Roomba 880. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Jyllands-posten.dk 🇩🇰

Jyllands-posten.dk grundades 1871, och tillsammans med Berlingske Tidende och Politiken är den en av Danmarks stora morgontidningar. Jyllands-posten.dk har både en hemsida och ges ut i tryckt upplaga, och båda formaten innehåller skriverier om världsnyheter, in- och utland, finans, affärer, politik och kultur. Jyllands-posten.dk ger även utrymme för konsumentliv, och här har tidningen testat modellen iRobot Roomba 966. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Klikk.no 🇳🇴

Klikk.no är en norsk konsumentsajt som genomför hundratals konsumenttester varje år, och de granskar produkter inom områden som sträcker sig från bostad och bil till mode, hälsa och teknik m.m. Här har Klikk.no provat robotdammsugaren iRobot Roomba 880. Du kan läsa mer om undersökningen här.

M3.se 🇸🇪

M3.se är en svensk tekniktidning som skriver om allt inom teknikens värld. M3.se publicerar därmed både nyheter, artiklar, guider och tester, som alla behandlar teknik, data, teknologi och elektronik. M3.se är berömda för att vara väldigt detaljorienterade och tekniska, och här har de provat robotdammsugarna Electrolux Pure i9 och Neato Botvac Connected i samma undersökning. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Techradar.com 🇬🇧

Techradar.com är en tekniksajt med ett brett fokus på konsumentprodukter inom teknikvärlden. Sajten har experter som skriver artiklar och nyheter om teknikrelaterade ämnen, och Techradar.com utför även olika tester. Här har de provat modellen iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Tek.no 🇳🇴

Tek.no är Norges största hemsida om konsumentteknik, och den ges även ut som tidning. Här finns både nyheter, artiklar, guider och tester, och de har bland annat provat robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Tomsguide.com 🇺🇸

Tomsguide.com är en internationell tekniksajt som huvudsakligen genomför tester av olika elektriska produkter. Tomsguide.com publicerar därför bland annat recensioner, guider och informationsvideor på hemsidan, och här har de provat robotdammsugaren iRobot Roomba 650. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Toptenreviews.com 🇺🇸

Toptenreviews.com är en internationell portal, vars syfte är underlätta vardagen för konsumenterna genom att testa olika elektroniska konsumentprodukter. Toptenreviews.com har ett eget laboratorium där de provar produkterna, och sedan skriver experterna en recension utifrån testresultaten. Toptenreviews.com har här undersökt tre olika robotdammsugare: iRobot Roomba 650, iRobot Roomba 980 och Neato Botvac Connected.

För att läsa mer om undersökningarna kan du klicka här, för iRobot Roomba 650, här, för iRobot Roomba 980 och här för Neato Botvac Connected.

Trustedreviews.com 🇬🇧

Trustedreviews.com är en brittisk testsajt som dagligen publicerar detaljerade expertbedömningar samt ytterligare analyser av elektroniska konsumentprodukter. Här har de provat en robotdammsugare, Neato Botvac Connected, och sedan skrivit en utförlig recension. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Trustedreviews.com har även testat och recenserat iRobot Roomba e5 e5152 och gett modellen ett betyg på 3,5 av 5 stjärnor. Du hittar hela recensionen här.

Wired.com 🇺🇸

Wired.com är en amerikansk tidskrift som fokuserar på IT, tele, kommunikation, data och teknik. Wired.com har både en hemsida och ges ut i en tryckt utgåva, och deras huvudsakliga fokus ligger på hur den fortskridande teknologin påverkar kultur, ekonomi och politik. Wired.com skriver dock även om enklare ämnen och utför tester av produkter, och de har bland annat provat robotdammsugaren iRobot Roomba 980. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Testberichte.de 🇩🇪

Det tyska testmagasinet Testberichte.de samlar och analyserar tester och användarrecensioner av olika produkter. Baserat på analysen skapar experterna sedan en egen bedömning och ett totalbetyg för den aktuella produkten. Testberichte.de har till exempel granskat robotdammsugaren iRobot Roomba 981 och gett modellen ett bra betyg. Du kan läsa hela recensionen här.

Andra relevanta tester:

Vi på Konsumentmagasinet har även tagit fram ett robotdammsugare test, där vi inkluderar testvinnande robotdammsugare från en mängd olika märken. Du hittar där en genomgång av robotdammsugare från iRobot Roomba-serien, men även av robotdammsugare från andra kända märken, som Electrolux och Miele.

Du kan även läsa vårt våtdammsugare test, där vi går igenom de bästa våtdammsugarna på marknaden. I den artikeln har vi samlat olika testvinnande modeller från diverse ansedda och oberoende undersökningar.

Om du går och funderar på om en robotdammsugare eller en traditionell dammsugare är bäst för dig kanske du även vill läsa vårt dammsugare test. Där går vi igenom en mängd traditionella dammsugare, och du får en komplett översikt över experternas favoriter.


Tidigare recenserade produkter som har utgått

Här nedanför hittar du produkter som vi har lyft fram tidigare, men som vi inte har lyckats hitta några återförsäljare av. Dessa modeller är kvar i artikeln i hopp om att informationen fortfarande kan vara till hjälp för dig som läsare.


iRobot Roomba e5 e5152

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
Medelbetyg hos Råd & Rön
3.5 av 5 stjärnor hos den brittiska testsajten Trustedreviews.com

iRobot Roomba e5 e5152

 

.
Robotdammsugaren iRobot Roomba e5 e5152 har granskats av både Råd & Rön, det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler och den brittiska testsajten Trustedreviews.com. Alla tre expertkällor delar i slutändan ut ett medelbetyg till den här modellen.

Experterna förklarar att de tycker om dammsugarens energiförbrukning, dammupptagning på hårda golv och dess förmåga att undvika hinder. De är däremot inte lika nöjda med ljudnivån.

Experterna: Praktisk robotdammsugare med flera bra funktioner

Enligt experterna som har testat iRobot Roomba e5 e5152 är det här en praktisk robotdammsugare som är värd en plats i hemmet.

Experterna från Trustedreviews.com skriver till exempel att den här modellen har allt från en ordentlig app till ett praktiskt system för att sätta upp virtuella barriärer. Enligt experterna gör detta att iRobot Roomba e5 e5152 skiljer sig från mängden.

Trustedreviews.com framhäver dessutom att dammsugaren städar riktigt effektivt på vissa typer av underlag.

De berättar att man bör fundera på vad man är ute efter och ta hänsyn till vilka typer av golv man har hemma. De påpekar nämligen att den här modellen inte får bort smuts lika bra från golvmattor som från hårda underlag.

Även om de brittiska experterna generellt sett tycker riktigt bra om den här modellen nämner de även att iRobot Roomba e5 e5152 är ganska dyr.

Intelligent navigation och Dirt Detect-teknik

iRobot Roomba e5 e5152 har flera praktiska tekniker och funktioner, till exempel Dirt Detect och ett intelligent navigationssystem.

Dirt Detect-sensorerna känner av om ett område är extra skitigt och gör då att dammsugaren städar extra noggrant just där. Roboten fokuserar då på de extra smutsiga områdena för att hemmet ska bli helt rent.

Tack vare intelligenta sensorer som leder dammsugaren runt hinder går städningen dessutom ganska snabbt. Den här modellen har även fem gånger mer sugkraft och ger därför ett optimalt städresultat.

Den effektiva städningen beror även på Dual Multi Surface-borstarna som är utformade för att klara av alla typer av underlag.

Dessa borstar är nämligen gjorda av gummi och har alltid en nära kontakt med underlaget, oavsett vilken typ av golv som dammsugs.

Lämplig dammsugare för hem med husdjur

Robotdammsugaren iRobot Roomba e5 e5152 är en lämplig modell för dig som har husdjur hemma. Den här dammsugaren har nämligen ett städsystem i tre steg som samlar upp både skräp och djurhår samt allergener och andra partiklar som man inte kan se. High Efficiency-filtret fångar samtidigt upp 99 % av alla allergener från hundar och katter.

iRobot Roomba e5 e5152 kan styras direkt från kontrollpanelen på dammsugaren eller via en app på telefonen. 

I appen kan man bland annat schemalägga robotdammsugaren och kontrollera den alltefter behov. 

När dammsugaren städar när man inte är hemma behöver man dessutom inte oroa sig för att den ska välta eller ramla ner för trappor. Tack vare Cliff Detect-sensorerna behöver man nämligen inte hålla koll på dammsugaren när den arbetar.

Det går även att kontrollera exakt var robotdammsugaren ska städa genom att använda Dual Mode Virtual Wall-barriärerna. Med hjälp av den här funktionen kan man nämligen ange var dammsugaren ska och inte ska städa.

Dammsugaren har en behållare på 0,6 liter och en batteritid på 90 minuter. Laddningstiden är sedan tre timmar.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba e5 e5152:
Lämplig för hem med husdjur
Cliff Detect-sensorer
Dirt Detect-teknik
Intelligent navigation
Städsystem med tre steg


iRobot Roomba 966

4,5 av 6 stjärnor hos den danska tidningen Jyllands-posten.dk
4 av 5 stjärnor hos testsajten Expertreviews.co.uk
 

irobot-roomba-966-robotdammsugare


Robotdammsugaren iRobot Roomba 966 har testats av två olika expertkällor – danska Jyllands-posten.dk samt den brittiska testsajten Expertreviews.co.uk. På båda ställena har kunniga experter granskat modellen utifrån aspekter som dammupptagning, design, användarvänlighet och funktioner.

iRobot Roomba 966 får mycket beröm och fina betyg, vilket visar att det här är en robotdammsugare som fungerar riktigt bra.

AeroForce-städhuvud

Experterna verkar eniga om att iRobot Roomba 966 är en riktigt bra robotdammsugare som lever upp till många av de krav som konsumenten kan ha på en robotdammsugare. Modellen får först och främst beröm för sin rengöringsförmåga, för den kan avlägsna smuts och damm från såväl hårda som mjuka underlag – alltså från både golv och mattor.

Dammsugaren fångar även upp dammet som finns inne vid hörnen och kanterna i rummet, vilket är möjligt tack vare modellens AeroForce-städhuvud med en Generation 2-motor och sidoborstar.

Bra rörelser

Experterna lägger även märke till att iRobot Roomba 966 rör sig riktigt bra, och de lyfter fram det faktum att modellen inte fastnar i hörn eller under möbler som ett stort plus. Detta beror delvis på att modellen har en sensor som kan upptäcka hinder efter vägen, och om dammsugaren registrerar ett hinder väljer den en annan rutt.

Som konsument kan man även själv bestämma var i hemmet man vill att iRobot Roomba 966 ska städa. Man kan nämligen sätta upp en så kallad “virtuell vägg” för modellen, vilket innebär att man i förväg avgränsar ett område som modellen ska arbeta på, och då kör den inte utanför den zonen. Den runda designen på iRobot Roomba 966 förbättrar dessutom rörligheten ytterligare.

75 minuters batteritid

Tack vare batteritiden på 75 minuter fungerar iRobot Roomba 966 bra i både mindre och större hem. På den tiden tar sig modellen nämligen långt, och om den inte hinner med hela området på en laddning vet den själv när batteriet håller på att ta slut. Modellen vänder då tillbaka till laddstationen för att ladda batteriet, och när laddningen är färdig efter ungefär två timmar återupptar iRobot Roomba 966 arbetet där den slutade.

iRobot Roomba 966 kan även styras via en app på telefonen, och där kan man både planera städningen och hålla ett öga på robotdammsugaren. I appen finns dessutom en timer som gör det möjligt att programmera modellen att påbörja dammsugningen vid en bestämd tidpunkt – även om man inte är hemma, och då slipper man dessutom dammet som rörs upp i luften.

iRobot Roomba 966 mäter 13,3 cm x 42 cm x 52 cm och väger 3,9 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 966:
Bra rengöringsförmåga med AeroForce-städhuvud
Sidoborstar
Robotdammsugare som inte fastnar
Batteritid på 75 minuter
Kan styras via en app

Här kan du se en reklamvideo där iRobot visar upp modellen:


iRobot Roomba 875

✅ Toppbetyg hos Råd & Rön  

iRobot Roomba 875 robot

.
I sin djupgående granskning av robotdammsugare har Råd & Rön även bedömt modellen iRobot Roomba 875, och de svenska experterna tycker så bra om modellen att den får toppbetyg i undersökningen.

AeroForce-rengöringssystem

Robotdammsugare fungerar förstås bäst på jämna och släta ytor, men iRobot Roomba 875 är utformad för att kunna ta sig fram överallt i hemmet. För en optimal städning är modellen även utrustad med rengöringssystemet AeroForce, vilket är ett trestegssystem som avlägsnar 50 % mer smuts, skräp, damm och hår från alla golv – både hårda golv och mattor.

Att iRobot Roomba 875 är så effektiv när det kommer till djurhår innebär att den här modellen passar särskilt bra i hem där det bor allergiker. iRobot Roomba 875 är därför även försedd med ett mycket allergivänligt HEPA-filter, som ser till att inga dammpartiklar slipper ut i rummet igen.

Intelligent robotdammsugare

iRobot Roomba 875 är mycket självgående och kan registrera och upptäcka många saker själv. Till att börja med behöver man bara trycka på knappen “clean” för att modellen ska påbörja arbetet.

Under städningen är den sedan tillräckligt intelligent för att upptäcka särskilt smutsiga områden, som den då rengör en extra gång, och modellen är dessutom försedd med sensorer som känner av rummet. Dessa gör att iRobot Roomba 875 undviker både möbler, föremål och trappor.

Om man vill ha full kontroll över städningen kan man själv ställa in ett schema för dammsugarens rutt. Modellen har även funktionen “virtuell vägg”, vilket är en osynlig gräns som man själv kan sätta upp för modellen om man vill att den bara städar ett avgränsat område.

Laddar sig själv

Batteriet i iRobot Roomba 875 håller i ungefär en timme på en laddning, och det tar sedan ca tre timmar för batteriet att laddas fullt i laddstationen. När iRobot Roomba 875 har städat färdigt återvänder den själv till laddstationen, där den laddas upp igen så att den är redo för nästa omgång.

iRobot Roomba 875 är även utrustad med en timer som gör det möjligt att ställa in dammsugaren att städa när det passar bäst för konsumenten, vilket till exempel kan vara när man inte är hemma.

Om du däremot vill vara hemma när iRobot Roomba 875 arbetar har modellen en låg ljudnivå på bara 58 dB, vilket innebär att dammsugaren inte väsnas särskilt mycket.

iRobot Roomba 875 väger 3,6 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 875:
AeroForce-rengöringssystem
Försedd med allergivänliga HEPA-filter
Upptäcker särskilt smutsiga områden
Virtuell vägg
Timerfunktion

Här kan du se en presentation av Roomba 800-serien, som alltså även inkluderar 875-modellen:


iRobot Roomba 866

Toppbetyg hos Råd & Rön
Medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

irobot-roomba-866

iRobot Roomba 866 har testats av både Råd & Rön och det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, och gemensamt för båda dessa nordiska expertkällor är att de genomför mycket djupgående undersökningar.

De har granskat iRobot Roomba 866 utifrån olika aspekter, till exempel allmän kvalitet, användarvänlighet, funktioner samt hur bra dammsugaren tar upp damm från olika underlag. I slutändan kommer både de svenska och danska experterna fram till slutsatsen att det här en är utmärkt robotdammsugare.

Rengör på tre nivåer

iRobot Roomba 866 är utrustad med samma avancerade rengöringsteknik som finns hos alla modeller i iRobot Roomba-serien – trestegssystemet AeroForce. Detta system har en hög sugeffekt och kan avlägsna 50 % mer smuts.

iRobot Roomba 866 är utformad för att kunna användas på alla underlag – både hårda trägolv, linoleumgolv, kakel och mjuka mattor. iRobot Roomba 866 fångar dessutom inte bara upp damm från underlagen, utan modellen är även gjord för att suga upp smuts, skräp, mindre partiklar samt djurhår.

Allergivänlig modell

Eftersom att iRobot Roomba 866 är bra på att fånga upp djurhår passar modellen bra i hem med husdjur – särskilt om det även finns allergiker i hemmet.

iRobot Roomba 866 är mycket noggrann i sin städning, och om den upptäcker områden i hemmet som är särskilt skitiga trappar den upp rengöringen på dessa områden. iRobot Roomba 866 har även en väldigt bra känsla för städningen, och efter att man tryckt på startknappen kan modellen själv registrera möbler och andra hinder, och den tar sig själv runt i hemmet.

iRobot Roomba 866 är även designad för att kunna upptäcka trappor och därmed undvika att ramla ner och gå sönder. Tack vare dess låga höjd tar sig dammsugaren dessutom in under möbler när den städar.

Planera städningen

iRobot Roomba 866 må vara en lite enklare robotdammsugare än andra modeller på marknaden, men den har ändå en smart timerfunktion. Denna funktion gör att man själv kan planera in när modellen ska städa, vilket kan ske även när man inte är hemma. Med en batteritid på 60 minuter kan dammsugaren arbeta ett bra tag, och sedan tar det ca tre timmar för batteriet att laddas upp igen.

iRobot Roomba 866 mäter 9,2 cm (h) x 35,3 cm (b) x 35,3 cm (d) och väger 3,8 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 866:
Simpel modell med trestegs-rengöringssystemet AeroForce
Allergivänlig modell som fungerar bra för djurhår
Detektor för särskilt skitiga områden
Upptäcker själv hinder och undviker dem
Med timerfunktion

Här kan du se en kort presentationsvideo för dammsugaren:


iRobot Roomba 616

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler
Toppbetyg hos Råd & Rön

irobot-roomba-616

.
Robotdammsugaren iRobot Roomba 616 har testats av två nordiska expertgrupper, en från svenska Råd & Rön och en från det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler. Gemensamt för båda källorna är att de utför väldigt omfattande undersökningar där de provar och utvärderar även mycket små faktorer, och utifrån detta skapar de sig sedan en slutsats.

Här anser uafhængige testpaneler att iRobot Roomba 616 är en utmärkt robotdammsugare, medan Råd & Rön är mer positiva och ger modellen toppbetyg i sin granskning.

Tredubbelt rengöringssystem

iRobot Roomba 616 är en enkel robotdammsugare med ett lägre pris. Detta kan passa för konsumenten som aldrig har provat en robotdammsugare tidigare, eller som bara vill ha en enkel modell som ett komplement till den traditionella dammsugaren.

iRobot Roomba 616 har dock fortfarande iRobot Roomba-seriens välfungerande tredubbla rengöringssystem, som består av två stora roterande borstar som fångar upp både damm och smuts, samt en sidoborste som kommer åt sidor, väggar och kanter i hemmet.

iAdapt-navigationssystem

Utöver det tredubbla rengöringssystemet är iRobot Roomba 616 även utrustad med ett unikt navigationssystem, iAdapt, som ser till att modellen rör sig effektivt i hemmet genom att kontinuerligt söka av området. Systemet registrerar dessutom golvets tillstånd och anpassar rörelserna därefter, vilket säkerställer att man får en optimal rengöring av alla hemmets ytor.

iRobot Roomba 616 har dessutom en smutsdetektor som registrerar vilka områden som är smutsigast, varpå dammsugaren rengör dem extra noggrant.

Många sensorer

iRobot Roomba 616 har ett Xlife-batteri, vilket garanterar en så lång batteritid som möjligt efter att den självladdande laddstationen har laddat upp batteriet.

När iRobot Roomba 616 arbetar använder den sig av sensorer som hela tiden har koll på såväl dammsugaren som väggar och möbler. iRobot Roomba 616 har nämligen både en fallsensor och en light touch-stötdämpare med sensor. Fallsensorn ser till att modellen kan upptäcka trappavsatser i närheten och därmed inte ramla ner, och stötdämparen gör att modellen inte kör in i och skadar väggar eller möbler.

iRobot Roomba 616 mäter 34 centimeter i diameter och väger 3,6 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 616:
Enkel och billig robotdammsugare
Tredubbelt rengöringssystem med tre borstar
iAdapt-navigationssystem
Smutsdetektor
Fallsensor och light touch-stötdämpare

Här kan du se iRobots egna presentation av deras 600-serie, som även inkluderar iRobot Roomba 616:


iRobot Roomba 605

Medelbetyg hos det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler

iRobot Roomba 605

 

Robotdammsugaren iRobot Roomba 605 har testats av det danska konsumentrådet uafhængige testpaneler, som har granskat modellen utifrån en mängd faktorer innan de satte ett betyg. iRobot Roomba 605 klarar sig dock bra i undersökningen och får ett fint betyg av de danska experterna.

Simpel men kraftfull

iRobot Roomba 605 är en av de enklare modellerna i iRobot Roomba-serien, och den har därmed inte samma avancerade funktioner som andra modeller i serien har – till exempel WiFi-anslutning.

iRobot Roomba 605 är dock fortfarande en bra och robust robotdammsugare som kan sköta den viktigaste städningen åt konsumenten. Modellen kan dock inte ersätta en traditionell dammsugare.

iRobot Roomba 605 är, precis som de andra robotdammsugarna i iRobot Roomba-serien, utrustad med ett trestegs-rengöringssystem med roterande borstar och ett effektivt vakuum. Detta system är designat för att kunna fånga upp både damm, smuts, skräp, hår och mindre partiklar. iRobot Roomba 605 är dessutom gjord för att kunna dammsuga alla underlag, hårda som mjuka.

Eget navigationssystem

För att kunna hitta den mest effektiva vägen runt ytorna i huset är iRobot Roomba 605 utrustad med navigationssystemet iAdapt. Via det här systemet säkerställer iRobot Roomba 605 att varje del av ytan städas ordentligt, och varje område rengörs flera gånger.

För att kunna städa ordentligt vid väggar och kanter har iRobot Roomba 605 även en sidoborste, som dessutom fungerar som en slags krockkudde mot eventuella hinder.

iRobot Roomba 605 kan även upptäcka om det finns trappor i närheten, vilka den då undviker för att inte ramla ner. Modellen är även gjord för att kunna jobba på ytor med mycket möbler.

Laddar sig själv

iRobot Roomba 605 är dessutom utrustad med den smarta funktionen Spot Clean, som kan utföra en mer intensiv rengöring på mindre områden som är särskilt skitiga. iRobot Roomba 605 har en batteritid på en timma, vilket varken är mycket eller lite arbetstid för en laddning.

iRobot Roomba 605 vet själv när batteriet börjar ta slut och återvänder då till sin laddstation för uppladdning. Det tar ungefär tre timmar för batteriet att laddas fullt, vilket man kan säga är standard inom området.

iRobot Roomba 605 väger 3,6 kg.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 605:
Med trestegs-rengöringssystem
Kan dammsuga alla underlag
MMed navigationssystemet iAdapt
Sidoborste för rengöring vid väggar och kanter
Spot Clean-funktion

Här kan du se en presentation av 600-serien, som alltså även inkluderar 605-modellen:


iRobot Roomba 896

Toppbetyg hos Råd & Rön

iRobot Roomba 896

.
Robotdammsugaren iRobot Roomba 896 har granskats av Råd & Rön, och efter att ha gått igenom alla testpunkter anser experterna att det här är en robotdammsugare som klarar av det mesta.

Experterna är otroligt positivt inställda till den här dammsugaren och ger den därför toppbetyg i undersökningen.

Avancerad teknik och enkel navigation

iRobot Roomba 896 har ett avancerat städsystem i tre steg med sidoborstar. Detta system suger upp damm och hår med en fem gånger högre sugeffekt än hos tidigare modeller.

Den här modellen är utrustad med effektiva borstar som är utformade för att samla upp hår och smuts utan att något fastnar i själva borstarna.

Med hjälp av ett antal sensorer kan robotdammsugaren ta sig in i alla hörn och skrymslen. Sensorerna ser till att dammsugaren tar sig runt utan att köra in i några hinder eller ramla ner för trappor, och tack vare den låga profilen kan den även köra in och dammsuga under möbler.

iRobot Roomba 896 är dessutom utrustad med optiska sensorer som hjälper dammsugaren att hitta skräp och damm som den annars hade missat. Dessa sensorer gör därmed att dammsugaren städar bättre.

Kan styras från telefonen

Om man har en iRobot Roomba 896 kan man även styra dammsugaren från telefonen. I iRobot HOME-appen kan man nämligen alltid planera dammsugningen oavsett var man befinner sig, och i appen kan man även se status för olika städuppgifter. Man kan dessutom skapa ett schema för dammsugaren så att den automatiskt dammsuger varje dag eller några gånger i veckan.

När robotdammsugaren har dammsugit färdigt vänder den automatiskt tillbaka till sin laddstation för att ladda upp batteriet igen. Den här dammsugaren är därför alltid redo att arbeta när det behövs, och modellen har en batteritid på ungefär en timma.

Kan användas på alla typer av golv

iRobot Roomba 896 anpassar sig automatiskt till alla olika golvtyper, och man kan därmed använda den här robotdammsugaren på allt från golvmattor till trägolv och klinker. Robotdammsugaren anpassar sig helt enkelt till den aktuella golvtypen allt eftersom den förflyttar sig genom hemmet.

iRobot Roomba 896 har dessutom ett AeroForce High Efficiency-filter som gör modellen till ett perfekt alternativ för astmatiker och allergiker. Detta filter fångar nämligen upp 99 % av alla partiklar, allergener och pollen med en storlek ner till 10 mikrometer.

Alla robotdammsugare har en dammbehållare som måste tömmas någon gång emellanåt. iRobot Roomba 896 har därför även en indikator som visar användaren när dammbehållaren är full och måste tömmas.

Utvalda fördelar med iRobot Roomba 896:
Kan styras från telefonen
Fungerar på alla typer av golv
Perfekt för allergiker och astmatiker
Sensorer och teknik gör dammsugaren lätt att hantera
Städsystem i tre steg

Alternativ till iRobot Roomba


Electrolux Pure i9

Testvinnare hos tekniktidningen M3.se
4 av 6 stjärnor hos den norska tidningen Dinside.no

Electrolux-Pure-i9

.
Två olika nordiska expertkällor har provat robotdammsugaren Electrolux Pure i9 – den svenska tekniktidningen M3.se samt den norska tidningen Dinside.no. Både de svenska och norska experterna tycker bra om modellen, och Electrolux Pure i9 presterar riktigt bra i båda undersökningarna – faktiskt så bra att M3 utnämner modellen till testvinnare.

Unik form för en bättre rengöring

Electrolux Pure i9 ser inte riktigt ut som de flesta andra robotdammsugare, den här modellen har nämligen en trekantig form. Detta är dock inte bara för att kunna visa upp en unik design, utan den trekantiga utformningen är tänkt att underlätta städningen och göra att Electrolux Pure i9 kan komma åt där runda modeller inte kan – till exempel ända in mot väggar och hörn.

Electrolux Pure i9 är inte direkt någon billig robotdammsugare, men experterna skriver att den här modellen har en mycket avancerad teknik som gör att rengöringen verkligen fungerar bra, även ända in mot kanter, väggar och hörn.

3D Vision System

Den avancerade tekniken hos Electrolux Pure i9 inkluderar bland annat modellens 3D Vision System, som via en infraröd teknik delar in hemmet i olika zoner. Detta förbättrar modellens förmåga att upptäcka hinder, som möbler och andra föremål, samt trappavsatser, vilket innebär att modellen inte kommer att ramla nedför en trappa och gå sönder. Som konsument kan man även aktivera en så kallad “virtuell vägg” för modellen, vilket betyder att man i förväg avgränsar ett område som modellen ska arbeta på, och då kör den inte utanför den zonen.

Kan styras via en app

Som vi tidigare nämnt är Electrolux Pure i9 en avancerad robotdammsugare, och därför kan den även kontrolleras via en app som man kan ladda ner till telefonen. I denna app kan man både planera in städning och övervaka modellen när man inte är hemma. Dammsugaren har även en timer som gör det möjligt att ställa in Electrolux Pure i9 att dammsuga när man inte är hemma.

Electrolux Pure i9 kan dammsuga ungefär 40 minuter i sträck, och när modellen registrerar att batteriet håller på att ta slut kör den helt enkelt tillbaka till laddstationen för laddning. Det tar ca två timmar för batteriet att laddas fullt, och sedan återgår modellen till arbetet där den slutade.

Utvalda fördelar med Electrolux Pure i9:
Unik trekantig design
Utformningen ger en bättre dammupptagning
3D Vision System
Virtuell vägg
KKan styras via en app

Här kan du se en video där tekniktidningen M3 testar robotdammsugaren: 

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta