Tips och tricks för rengöring och underhåll av din bäddsoffa

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En bäddsoffa är en mångsidig och praktisk möbel som kan användas som både en sitt- och sovplats. För att säkerställa att din bäddsoffa kommer att hålla så länge som möjligt och vara fortsatt bekväm och användbar är det emellertid viktigt att du tar hand om den ordentligt. Detta innefattar bland annat regelbunden rengöring och underhåll för att motverka slitage, vilket bidrar till att bäddsoffan ser ut och känns som ny.

I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på hur du tar hand om din bäddsoffa, inklusive rengörings- och underhållstekniker för såväl utdragbara och ställbara bäddsoffor som dagsbäddsoffor. Dessa tips kommer garanterat hjälpa dig att hålla din bäddsoffa i toppskick i många år framöver – oavsett om du precis har köpt en ny eller om du vill ge din befintliga möbel lite omvårdnad.

Vilka är de grundläggande rengörings- och underhållsåtgärderna?

Regelbunden rengöring och underhåll är avgörande för att din bäddsoffa ska se snygg ut och förbli i gott skick. Nedan följer några tips på hur du håller din bäddsoffa i bästa skick:

 • Rengör ramen: Damma eller torka regelbundet av ramen på din bäddsoffa för att avlägsna eventuellt ansamlat smuts eller skräp. Använd en mjuk, torr trasa eller en lätt fuktad trasa för denna uppgift; undvik att använda slipande rengöringsmedel eller trasor som kan orsaka repor på eller skada ramen.
 • Rengör kuddarna: Bäddsoffans kuddar kan med tiden samla på sig smuts, damm och djurhår. Dammsug kuddarna regelbundet för att avlägsna detta smuts, alternativt använda en roller för att avlägsna djurhår. Om dynorna är fläckiga bör du rengöra dem med ett milt rengöringsmedel för möbelklädsel. Testa rengöringsmedlet på ett litet, undanskymt område först för att säkerställa att det inte skadar tyget.
 • Rengör madrassen: Bäddsoffans madrass kan också samla på sig smuts och damm och därför bör även denna dammsugas regelbundet. Om madrassen har fläckar bör du rengöra den med ett mild rengöringsmedel. Se till att madrassen torkar helt innan du använder bäddsoffan igen.
 • Använd ett madrasskydd: Använd ett madrasskydd för att hålla din bäddsoffas madrass ren och skyddad från spill och fläckar. Detta kommer dessutom att bidra till att förlänga madrassens livslängd.
 • Anlita en professionell städfirma: Om din bäddsoffa behöver rengöras på djupet bör du anlita en professionell städfirma. De har den expertis och utrustning som krävs för att rengöra bäddsoffan noggrant och säkert.

Tips för att hantera specifika fläckar och problem

Medan regelbunden rengöring och underhåll bidrar till att hålla din bäddsoffa i toppskick, finns det vissa specifika fläckar och problem som kräver extra uppmärksamhet. Nedan följer några tips för att åtgärda vissa av dessa problem:

 • Spill av mat och dryck: Om du spiller mat eller dryck på din bäddsoffa är det viktigt att du torkar upp det så fort som möjligt för att förhindra missfärgningar och fläckar. Torka med en ren, torr trasa för att absorbera så mycket vätska som möjligt. Använd sedan ett skonsamt rengöringsmedel för möbelklädsel för att rengöra ytan. Var noga med att följa tillverkarens anvisningar för användning av rengöringsmedlet och testa det på ett litet, undanskymt område först för att säkerställa att det inte skadar tyget.
 • Husdjurshår: Om du har husdjur har du kanske märkt att deras hår med tiden samlas på dina olika möbler runt om i ditt hushåll. För att avlägsna djurhår från din bäddsoffa kan du använda en roller eller en dammsugare med ett klädselfäste. Du kan även använda en gummihandske eller en fuktig svamp.
 • Lukt: Om din bäddsoffa har utvecklat en otrevlig lukt finns det några åtgärder du kan vidta för att komma till rätta med den. Dammsug först bäddsoffan noggrant för att få bort eventuellt skräp som kan orsaka lukten. Strö sedan bakpulver på bäddsoffan och låt det sitta i några timmar innan du dammsuger upp det. Du kan även använda ett luktborttagningsspray som är särskilt framtaget för möbelklädsel.
 • Lösa sömmar: Om du märker att sömmarna på din bäddsoffa har lossnat kan du använda nål och tråd för att sy ihop dem igen. Var noga med att använda en tråd som matchar bäddsoffans färg och sy sömmen tätt för att förhindra att den går isär igen.
 • Trasiga mekanismer eller skadade ben: Om din bäddsoffas mekanismer eller ben är skadade är det dags att ringa en behörig reparatör. De kommer att ha expertis och verktyg för att reparera problemet på ett säkert och effektivt sätt.

Vilka förebyggande åtgärder kan man vidta för att hålla en bäddsoffa i toppform?

Genom att vidta förebyggande åtgärder håller du din bäddsoffa i toppform och förebygger eventuellt slitage. Nedan följer några tips:

 • Använd ett madrasskydd: Som tidigare nämnt är det fördelaktigt att använda ett madrasskydd för att hålla bäddmadrassen ren och skyddad från spill och fläckar. Ett madrasskydd kan även förebygga slitage på madrassen och förlänga dess livslängd.
 • Täck bäddsoffan när den inte används: Om du inte använder din bäddsoffa under en längre period kan täcka den med ett skyddande överdrag för att förhindra ansamlingar av damm, smuts och skräp. Detta förhindrar också skador och slitage på såväl ramen som kuddarna.
 • Undvik att placera tunga föremål på bäddsoffan: Undvik att placera tunga föremål på bäddsoffan eftersom det kan skada ramen och mekanismen. Om du behöver flytta bäddsoffan bör du be om hjälp för att undvika skador.
 • Kontrollera regelbundet efter skador: Kontrollera regelbundet om bäddsoffan visar tecken på slitage, till exempel lösa sömmar, trasiga mekanismer eller skadade ben. Åtgärda eventuella problem omedelbart för att förhindra ytterligare skador. Detta säkerställa dessutom en säker och bekväm användning av bäddsoffan.

FAQ

Hur ofta bör jag rengöra min bäddsoffa?
Det är rekommenderat att rengöra din bäddsoffa regelbundet – minst en gång var tredje månad – för att förhindra ansamlingar av smuts och skräp. Om du använder din bäddsoffa ofta eller har husdjur kan du dock behöva rengöra den mer frekvent.
Kan jag använda vanliga rengöringsmedel på min bäddsoffa?
Undvik att använda starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel på din bäddsoffa eftersom dessa kan skada klädseln och ramen. Använd istället ett skonsamt rengöringsmedel avsett för möbelklädsel eller en blandning av mild såpa och vatten.
Hur får jag bort fläckar på min bäddsoffa?
Är det en ny fläck bör du torka ytan med en ren, torr trasa för att avlägsna så mycket vätska som möjligt. Använd sedan ett skonsamt rengöringsmedel för möbelklädsel eller en blandning av mild såpa och vatten för att få bort fläcken. För äldre eller mer envisa fläckar kan du behöva anlita en kvalificerad städfirma.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta