Grafikkort för gaming - befintlig kraft eller framtida kapacitet

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

I den ständigt föränderliga gamingvärlden är grafikkort den drivande kraften bakom uppslukande visuella effekter och sömlösa spelupplevelser. I takt med att tekniken utvecklas i en aldrig tidigare skådad takt ställs gamers inför ett avgörande beslut: investera i ett kraffullt grafikkort enligt dagens mått, eller blicka mot en horisont av framtida potential.

I den här artikeln utforskar vi grafikkortens värld, djupdyker i hur de ser ut idag, och går igenom de lockande löften de ger för morgondagens spellandskap, och guidar dig genom de val som kommer att definiera din spelupplevelse.

Vad är en GPU?

GPU:n är en viktig komponent i datorns grafikkort och ansvarar för att utföra uppgifter som skuggning, belysning och texturmappning. Moderna GPU:er används också för en mängd andra beräkningsintensiva uppgifter som maskininlärning, vetenskapliga simuleringar och utvinning av kryptovalutor.

En GPU:s prestanda mäts i termer av klockhastighet, minnesbandbredd och antalet processorkärnor som den har. Olika GPU:er är optimerade för olika typer av uppgifter och arbetsbelastningar, och används ofta tillsammans med specialiserad programvara eller programmeringsspråk som CUDA eller OpenCL för att dra full nytta av deras kapacitet.

Vad ska man tänka på när man köper ett grafikkort för gaming?

När du köper ett grafikkort för gaming är följande viktiga saker att tänka på:

 • Prestanda – Leta efter ett kort som ger den prestanda du behöver för att spela dina favoritspel med önskade inställningar och upplösning. Kontrollera benchmarkresultat för de specifika spel du vill spela.
 • VRAM – Mängden video-RAM (VRAM) är viktigt för spelandet, särskilt vid högre upplösningar. Minst 4 GB VRAM rekommenderas, men 6-8 GB eller mer är att föredra för moderna spel.
 • Kompatibilitet – Se till att grafikkortet är kompatibelt med datorns hårdvara, inklusive moderkort, nätaggregat och höljets storlek.
 • Kylning – Ett bra kylsystem är avgörande för att grafikkortet ska kunna bibehålla optimal prestanda och undvika överhettning. Leta efter kort med effektiva kylningslösningar, till exempel stora kylflänsar, flera fläktar eller vätskekylning.
 • Strömförbrukning – Högpresterande grafikkort kan kräva mycket ström, så se till att ditt nätaggregat kan hantera belastningen. Kontrollera tillverkarens rekommenderade wattal för nätaggregatet och se till att nätaggregatet kan leverera den mängden ström.
 • Pris – Tänk på din budget och leta efter ett kort som ger bra valuta för pengarna. Lägg inte för mycket pengar på funktioner som du inte behöver eller inte kommer att använda.
 • Märke – Både Nvidia och AMD erbjuder grafikkort av hög kvalitet, så välj det märke som passar dina preferenser och ger bäst valuta för pengarna. Kontrollera tillverkarens garantier och alternativ för kundsupport.
 • Ytterligare funktioner – Leta efter ytterligare funktioner som strålspårning i realtid, DLSS och adaptiv synkroniseringsteknik (G-Sync eller FreeSync) för att förbättra din spelupplevelse.

Vilka GPU-lanseringar förväntas under 2023?

De kommande säsongerna kan bli händelserika för grafikkortslanseringar, enligt ett lanseringsschema som delas av 3DCenter.org baserat på information som samlats in från olika källor. Gamers kan förvänta sig lanseringen av ett minimum av ett par nya grafikkort i år, bestående av GeForce RTX 40 Series-modeller och två nya AMD Radeon RX 7000 Series-modeller. Bland AMD-korten är Radeon RX 7600 och dess mer högpresterande XT-version mycket efterlängtade.

Några av de bästa GPU:erna som förväntas lanseras i år är

 • NVIDIA GeForce RTX 4050 förväntas lanseras i juni 2023;
 • NVIDIA GeForce RTX 4060 och (Ti) bör lanseras sommaren 2023;
 • AMD Radeon RX 7600 XT bör lanseras våren 2023;
 • AMD Radeon RX 7700 XT bör lanseras sommaren 2023;

GeForce RTX 4090

RTX 4090 ligger för närvarande högst upp i GPU-riktmärkeshierarkin för 1440p och 4K, vilket gör det till ett av de bästa grafikkorten för dig som vill ha den snabbaste möjliga GPU:n, oavsett pris. Det är viktigt att notera att RTX 4090 kanske inte är rätt val för alla, eftersom värde kan vara subjektivt. Detta beror på att kortet inte är utformat för att utmärka sig vid 1080p, där vår standardrankning är baserad. Kortet är så snabbt att CPU-flaskhalsar fortfarande kan vara ett problem även när man spelar i 1440p ultra. När man tar hänsyn till ray tracing och tittar på 4K-prestanda, kan RTX 4090 dock hävdas erbjuda bland bäst prestanda på marknaden.

Även om RTX 4090 är ganska dyr, cirka 20 000 SEK, med basmodellen RTX 4090 Founders Edition som kostar 16 000 SEK, kan du som vill ha det bästa eller som har råd, tycka att det är värt kostnaden. Det är osannolikt att något kommer att överträffa RTX 4090 i den här generationen, med undantag för ett framtida RTX 4090 Ti.

Kortets transistorantal har nästan tredubblats jämfört med Ampere, och kärnantalet på RTX 4090 är 52% högre än RTX 3090 Ti. GPU-klockhastigheterna är 35% snabbare, och medan GDDR6X-minnet i stort sett är oförändrat, finns det nu 12x mer L2-cache för att minska antalet dataförfrågningar från minnet. Beräkningsprestandan i RTX 4090 är drygt dubbelt så hög som i RTX 3090 Ti, med potentiella förbättringar från nya tekniker som Shader Execution Reordering, Opacity Micro-Maps och Displaced Micro-Meshes.

För dig som är intresserad av djupinlärning innehåller RTX 4090 FP8 Transformer Engine från Hopper H100, tillsammans med stöd för FP8-nummerformat, vilket möjliggör dubbel beräkning per Tensor-kärna för algoritmer som kan använda FP8 istället för FP16. Detta resulterar i upp till fyra gånger så mycket sifferkrossning som 3090 Ti. DLSS 3, som kräver ett grafikkort i RTX 40-serien, tar de aktuella och tidigare renderade bilderna och genererar en extra mellanbild för att fylla i luckan, vilket resulterar i en nästan dubbel prestandaökning jämfört med DLSS 2.

Content creators och de som är intresserade av djupinlärning kan lätt motivera kostnaden för RTX 4090, eftersom den ökade genomströmningen kommer att spara dem tid. Ur ett spelperspektiv håller Nvidia inte igen när det kommer till kortets prestanda och prestandajämförelser, och RTX 4090 är en del av GeForce-familjen. Slutligen är det värt att notera att GPU-mining inte längre är lika lönsamt som det varit under de senaste åren, så gamers kommer inte att behöva konkurrera med miningföretag om detta och liknande grafikkort.

Radeon RX 6650 XT

AMD Radeon RX 6650 XT är det tredje uppdaterade RX 6000-seriekortet och ansluter sig till Radeon RX 6950 XT och Radeon RX 6750 XT. För att avgöra var det placerar sig bland de bästa grafikkorten testade vi kortet som skickats av PowerColor, RX 6650 XT Hellhound Spectral White, som kommer med en fabriksöverklockning och en något högre prislapp än referensmodellen. Det högre klockade GDDR6-minnet ger dock något bättre prestanda.

Radeon RX 6650 XT är ett grafikkort från AMD:s RX 6000-serie som lanserades för ett år sedan. Det bygger på AMD:s RDNA 2-arkitektur och är tillverkat på en 7nm processnod, baserad på Navi 23-grafikprocessorn. Det här kortet har 8 GB GDDR6-minne och en TDP på 176 watt.

Till skillnad från 6950 XT och 6750 XT, fasar AMD ut RX 6600 XT och ersätter det med RX 6650 XT. För närvarande är prisskillnaden mellan de två modellerna cirka 250 SEK, vilket är i linje med AMD: s officiella MSRP, även om båda korten kan hittas för mindre än det rekommenderade priset.

Grafikkortspriser och tillgänglighet har förbättrats sedan 2021, och online-återförsäljare säljer AMD-kort till eller under MSRP, medan konkurrerande Nvidia GPU:er fortfarande är uppräknade med 20-30%. Vi förväntar oss att priserna fortsätter att sjunka i höst, och de flesta nuvarande generationens GPU:er kommer sannolikt att säljas under sina officiella MSRP i tid för att nya kort ska anlända.

FAQ

Vad är det bästa grafikkortet 2023?
När man väljer grafikkort är det viktigt att ta hänsyn till individuella behov och preferenser. Även om Nvidias GeForce RTX 4000-serie är en stark konkurrent, kanske den inte är det optimala valet för alla på grund av varierande krav och budgetbegränsningar. Grafikkort kan utmärka sig inom olika områden, till exempel spelprestanda, professionella arbetsflöden eller energieffektivitet. Därför är det viktigt att göra efterforskningar, jämföra specifikationer, benchmarks och användarrecensioner för att avgöra vilket grafikkort som passar bäst för ens specifika behov och budget.
Varför råder det brist på grafikkort år 2023?
Den främsta orsaken är den kraftiga ökningen av kryptovalutautvinning, vilket har lett till en kraftig ökning av efterfrågan på högpresterande grafikkort, särskilt sådana med avancerad processorkraft för utvinning. Denna efterfrågan har fått priserna att skjuta i höjden och gjort det svårt för konsumenterna att hitta grafikkort till rimliga priser. En annan viktig faktor är den globala pandemin, som har stört leveranskedjorna och orsakat förseningar i produktionen av datorkomponenter, inklusive grafikkort. Slutligen har det förekommit produktionsproblem i samband med tillverkningen av nya grafikkort. Den pågående bristen på halvledare har gjort det svårt för tillverkare att producera tillräckligt många grafikkort för att möta efterfrågan, vilket har lett till ytterligare brist.
Kan man spela spel utan GPU?
I de flesta fall är det inte möjligt att spela moderna spel utan en dedikerad grafikprocessor (GPU) eller integrerad grafik. Ett grafikkort eller en integrerad grafikenhet ansvarar för rendering och visning av spelets grafik på bildskärmen. Utan en GPU eller integrerad grafik måste processorn hantera all grafikbearbetning, vilket leder till mycket långsam och hackig prestanda, om den körs överhuvudtaget. Vissa äldre spel eller enklare spel som är utformade för att köras på enklare system kan dock vara spelbara utan en dedikerad GPU eller integrerad grafik. Dessa spel har vanligtvis låga grafikkrav och kan köras enbart på processorn. Dessutom använder molnspeltjänster som Google Stadia eller NVIDIA GeForce Now fjärrservrar för att bearbeta och strömma spel till en användares enhet, vilket eliminerar behovet av en dedikerad GPU på användarens sida.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta