Hur rengör du din mixer? – Tips och tricks

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

En mixer är ett praktiskt köksredskap att använda när man ska göra smoothies, puréer och många andra maträtter. Med tiden kan de dock samla på sig rester av ingredienser, vilket kan försvåra rengöringen av apparaten. Om du inte rengör din mixer ordentligt kan det leda till tillväxt av skadliga bakterier som utgör hälsorisker. Oavsett om du är en hälsoentusiast som älskar att mixa färsk frukt och grönt, eller en upptagen förälder som använder sin mixer för att förbereda snabba måltider, är det viktigt att hålla din enhet ren och väl underhållen för optimal prestanda och hållbarhet.

I den här artikeln förser vi dig med en detaljerad guide som steg för steg beskriver hur du rengör din mixer på bästa sätt. Du kommer garanterat att lära dig några enkla, men effektiva metoder, som sparar både tid och arbete samt gör rengöringen av din mixer till en barnlek.

Steg 1 – Demontera mixern

Det första steget för att rengöra din mixer är att plocka isär den.

  • Koppla bort mixern från eluttaget och demontera behållaren från dess botten. 
  • Ta av behållarens lock och skruva även loss dess botten, men var försiktig – bladet kan vara vasst.
  • Avlägsna lockets tätning och lossa även knivbladet om det är möjligt (vissa modeller har behållare med blad som inte är löstagbara). 

Steg 2 – Skölj mixerns komponenter

När du har plockat isär mixern sköljer du alla komponenter under rinnande vatten; skölj behållaren, locket, tätningen och alla andra löstagbara delar. Se till att ta bort alla stora partiklar och smuts som kan ha fastnat på komponenterna.

TIPS: Använd inte starka rengöringsmedel med slipmedel eller disksvampar av metall på mixerns komponenter. Detta kan orsaka repor och skada apparaten.

Steg 3 – Blötlägg mixerns komponenter

Efter sköljningen ska komponenterna blötläggas i varmt vatten. Tillsätt en liten mängd diskmedel i din diskho och fyll den sedan med varmt vatten. Låt komponenterna ligga i blöt i minst 10-15 minuter för att avlägsna eventuella rester eller partiklar.

TIPS: För en extra grundlig rengöring kan du tillsätta en liten mängd vinäger i det varma vattnet och låta komponenterna ligga i blöt i 15-20 minuter. Vinäger hjälper till att desinficera och neutralisera eventuella lukter från mixerns komponenter. Det är dessutom allmänt känt för sina praktiska egenskaper inom många användningsområden. 

EXTRATIPS: Vid envisa fläckar kan du tillsätta en liten mängd bakpulver i det varma vattnet och låta komponenterna ligga i blöt under en längre tid; bakpulver hjälper nämligen till att bryta ner svårlösliga beläggningar. Du kan också använda den här blandningen i mixern för att avlägsna föremål som fastnat och som annars kan orsaka bakterietillväxt och göra mixern riskabel att använda.

Både vinäger och bakpulver är utmärkta “alternativa” rengöringsprodukter som finns i varje hushåll. Vinäger är surt och har antibakteriella egenskaper, vilket gör det till ett utmärkt desinfektionsmedel. Samtidigt agerar bakpulver som ett milt slipmedel som kan hjälpa till att skrubba bort envisa fläckar och beläggningar.

Steg 4 – Rengör mixerkannan

Under tiden som komponenterna ligger i blöt kan du rengöra mixerkannan med en borste med mjuka borstrån. Var särskilt uppmärksam på knivbladen och kannans botten då dessa områden är mer benägna att utsättas för envisa rester som kan vara besvärliga att få bort. Använd borsten för och skrubba dessa områden försiktigt.

Steg 5 – Rengör mixerns lock och tätning

När du har rengjort mixerkannan ska du rengöra locket och dess tätning, och då behöver du en mjuk trasa eller svamp. Var särskilt uppmärksam på eventuella spår och sprickor som kan vara svåra att komma åt. Efter rengöring bör du skölja komponenterna noggrant under rinnande vatten för att avlägsna eventuella rester av rengöringsmedel.

TIPS: Använd en tandborste eller en liten borste för att rengöra svåråtkomliga ställen.

Steg 6 – Torka mixerns komponenter

När du har rengjort och sköljt av alla mixerns komponenter ska du torka dem noggrant med en ren handduk eller trasa. Se till att alla komponenter är helt torra innan du monterar ihop mixern igen. Annars kan det bildas fukt som främjar tillväxten av bakterier och mögel, vilket kan orsaka odör och till och med hälsorisker. Fukt kan även bidra till att metalldelarna i mixern börjar rosta, vilket försämrar apparatens funktion och hållbarhet. Det är alltså viktigt att du torkar mixerns komponenter ordentligt efter rengöringen för att säkerställa att den är säker, hygienisk och funktionell för fortsatt användning.

Steg 7 – Återmontera mixern

När komponenterna är ordentligt torra monterar du ihop mixern igen. Börja med att sätta tillbaka tätningen i locket, och sätt sedan tillbaka det på kannan; se till att locket försluts ordentligt. Till sist sätter du tillbaka mixerkannan på dess bas.

FAQ

Vi rekommenderar att du rengör din mixer efter varje användning, men om du inte använder din apparat särskilt ofta kan du rengöra den efter tre eller fyra användningar. Korrekt rengöring och underhåll kan bidra till att förlänga mixerns hållbarhet samt förhindra uppkomst av bakterier och andra skadliga partiklar.
Hur rengör man sin mixer grundligt?
För att djuprengöra din mixer ska du använda en kombination med 0,25 koppar varmt vatten och 0,75 koppar vit vinäger. Du kan också blanda 0,25 koppar varmt vatten med 0,25 koppar bakpulver.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta