Nybörjarguide till rengöring av köksfläktar

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Filter för köksfläktar är en viktig komponent i alla köksventilationssystem. De är utformade för att fånga upp och filtrera bort fett, rök och andra föroreningar som genereras under matlagningen. Utan dem skulle dessa föroreningar komma ut i luften och ansamlas på ytor, vilket skulle leda till en oren och ohälsosam köksmiljö. 

Korrekt fungerande köksfläktfilter säkerställer att luften i ditt kök förblir ren och fri från föroreningar, vilket skyddar din hälsa och upprätthåller kvaliteten på din inomhusluft.

I den här artikeln diskuterar vi de tecken som indikerar när ditt köksfläktfilter behöver rengöras, hur du rengör olika typer av köksfläktfilter och underhållstips för att förhindra att de blir igensatta.

Vilka typer av köksfläktfilter finns det?

Det finns olika typer av köksfläktfilter, alla med varierande effektivitet när det gäller att fånga upp föroreningar.

 • Nätfilter är vanligtvis tillverkade av aluminium eller rostfritt stål och har en serie lager av nät som fångar upp fett och andra partiklar när luften passerar igenom filtret. Dessa filter är relativt enkla att rengöra och kan tvättas för hand eller i diskmaskin. De kan dock behöva bytas ut oftare än andra typer av filter.
 • Baffelfilter använder en serie åsar eller bafflar av aluminium eller rostfritt stål för att fånga upp fett och andra föroreningar. Dessa filter är mycket effektiva när det kommer till att fånga upp fett, vilket gör dem till ett populärt val för storkök. Baffelfilter är också relativt enkla att rengöra och kan diskas i diskmaskin eller blötläggas i en blandning av varmt vatten och diskmedel.
 • Kolfilter är utformade för att avlägsna rök och lukt från luften. De använder aktivt kol för att absorbera föroreningar, men är inte lika effektiva när det kommer till att fånga upp fett som andra typer av filter. Kolfilter behöver vanligtvis bytas ut var tredje till var sjätte månad, beroende på användning.

Vilka är tecknen på att köksfläkten behöver rengöras?

Filter kan bli igensatta med tiden, vilket leder till minskad effektivitet och potentiellt skadlig luftkvalitet i ditt kök och här är några tecken på att ditt köksfläktfilter behöver rengöras:

 • Minskat luftflöde: Om du märker att luftflödet från köksfläkten har minskat beror det sannolikt på ett igensatt filter. Detta inträffar när fett och annat skräp samlas på filtret och blockerar luftpassagen.
 • Obehagliga lukter: Om du upptäcker obehagliga lukter i köket trots regelbunden rengöring kan det vara ett tecken på att köksfläktens filter behöver rengöras. Ett smutsigt filter kan fånga upp matos, vilket leder till obehagliga lukter i köket.
 • Uppbyggnad av fett: Med tiden kan fett och andra matrester samlas på köksfläktens filter, vilket leder till fettansamlingar på filtret. Om du märker att det bildas mycket fett på filtret är det ett tecken på att det behöver rengöras.
 • Överdrivet buller: Om köksfläkten låter mer än vanligt kan det vara ett tecken på att filtret är igensatt. När filtret är blockerat måste fläkten arbeta hårdare för att dra luft genom filtret, vilket leder till överdrivet buller.
 • Rök och ånga: Om du märker att det kommer rök eller ånga från köksfläkten är det ett tecken på att filtret inte fungerar som det ska. Ett smutsigt filter kan inte effektivt fånga upp rök och ånga, vilket leder till potentiellt skadlig luftkvalitet i ditt kök.

Hur rengör och underhåller man köksfläktens filter?

Här följer några stegvisa instruktioner för hur du rengör olika typer av köksfläktfilter:

 • Ta bort nätfiltret från köksfläktens ventilationsöppning.
 • Blötlägg filtret i en lösning av varmt vatten och diskmedel i cirka 10 till 15 minuter.
 • Skrubba filtret försiktigt med en borste med mjuka borst för att avlägsna eventuella fettansamlingar.
 • Skölj filtret med rent vatten och låt det torka innan du sätter tillbaka det.
 • Ta bort baffelfiltret från köksfläktens ventilation.
 • Blötlägg filtret i en lösning av varmt vatten och ättika i cirka 10 till 15 minuter.
 • Skrubba filtret försiktigt med en mjuk borste för att avlägsna eventuella fettansamlingar.
 • Skölj filtret med rent vatten och låt det torka innan du sätter tillbaka det.
 • Kontrollera tillverkarens anvisningar för specifika rengöringsrekommendationer för ditt köksfläktfilter. 
 • Kolfilter kan vanligtvis inte rengöras och måste bytas ut var sjätte till var tolfte månad.

Regelbunden rengöring av köksfläktens filter är avgörande för dess effektivitet och livslängd. Här är några underhållstips att tänka på:

 • Rengör filtret minst en gång i månaden eller oftare om du lagar mat ofta.
 • Kontrollera om filtret visar tecken på skador eller slitage, exempelvis revor eller hål, och byt ut det vid behov.
 • Överväg att anlita en köksfläktrengöringstjänst för att rengöra köksfläktens ventil och filter noggrant.
 • Låt en fackman installera köksfläkten för att säkerställa att den är korrekt installerad och fungerar som den ska.

Sammanfattningsvis är det viktigt att hålla köksfläktens filter rent för att säkerställa en hälsosam och ren köksmiljö. Tecken som minskat luftflöde, obehagliga lukter och fettansamlingar är indikationer på att köksfläktens filter behöver rengöras. Rengöring av olika typer av köksfläktfilter, exempelvis nätfilter, baffelfilter och kolfilter kräver olika verktyg och rengöringsmedel. Regelbunden rengöring och underhåll är viktigt för att förlänga livslängden på köksfläktens filter och förhindra att det blir igensatt. 

FAQ

Hur ofta bör jag rengöra mitt köksfläktfilter?
Vi rekommenderar att du rengör köksfläktens filter minst en gång i månaden, eller oftare om du lagar mat ofta.
Vilka är tecknen på att mitt köksfläktfilter behöver rengöras?
Vanliga tecken är minskat luftflöde, obehaglig lukt och synliga fettavlagringar på filtret.
Du behöver en borste med mjuka borst, varmt vatten, diskmedel och vinäger eller andra rengöringsmedel som rekommenderas av tillverkaren.
Kan jag rengöra alla typer av köksfläktfilter på samma sätt?
Nej, olika typer av filter kräver olika rengöringsmetoder. Nätfilter kan rengöras med varmt vatten och diskmedel, baffelfilter med varmt vatten och vinäger och kolfilter kan vanligtvis inte rengöras och måste bytas ut var sjätte till var tolfte månad.
Hur underhåller jag filtret på min köksfläkt?
Rengör filtret regelbundet, kontrollera om det finns tecken på skador och överväg att anlita en rengöringstjänst för köksfläkten för att rengöra köksfläktens ventilation och filter noggrant.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta