Bästa köksfläkt – Guide till de bästa köksfläktarna

Enligt vår research och analys Vi har valt ut produkter som har fått höga betyg i de parametrar som vi utvärderat dem på, och tillhandahåller alltså inte en komplett lista bestående av alla produkter på marknaden.

SENAST ÄNDRAD: december 1, 2023.
Annons
Anonns

Artikeln är baserad på undersökningar, men innehåller sponsrade element, inklusive annonslänkar, och bör därför betraktas som en annons.

Bästa köksfläkt – Guide till de bästa köksfläktarna

Urvalet av produkter i artikeln baseras på analys och undersökning..., men innehåller endast produkter som våra samarbetspartners tillhandahåller. Artikeln är därför en annons. Läs här hur sponsrade partnerskap påverkar ordningsföljden av våra produkter. I regel innehåller våra artiklar externa tester och recensioner, snarare än tester utförda av oss själva. Läs mer

Vi på Konsumentmagasinet har i detta test av köksfläktar tittat närmare på de mest populära modellerna på marknaden, med utgångspunkt i offentliga oberoende tester från skandinaviska konsumentmagasin samt användarnas egna bedömningar.

Det visar sig att pris och kvalitet ofta hänger ihop när det gäller köksfläktar, men trots detta faktum har vi hittat en del testvinnare som är relativt billiga och som i granskningar klarat sig väldigt bra.

Observera att vi Konsumentmagasinet inte själva testar produkter, utan sammanställer istället resultat från opartiska tester för att vår läsare ska få en tydlig överblick av de bästa produkterna på marknaden.

Senast ändrad:

Vi har genomfört omfattande research och analys av produkternas specifikationer och funktioner för att kunna ge en detaljerad jämförelse. På så vis har vi kunnat utöka artikeln med en jämförelsetabell som ger en djupgående översikt över viktiga produktfunktioner, specifikationer och användar- och expertrecensioner. Jämförelsetabellen finns till för att ge dig en grundlig och omfattande förståelse av köksfläktarna i vår artikel, så att du kan fatta ett mer informerat och välgrundat beslut.

test-guiden

En test-guide är en artikel likt den här, där vi analyserar produkter genom att undersöka t.ex. recensioner och tester.

De 5 bästa köksfläktarna i test-guiden 2023:

Så bedömer vi och väljer ut produkter

Vi jämför en rad erkända produkter och varumärken. Vi har partnerskap med många stora återförsäljare, och även om detta kan påverka urvalet av produkter till våra artiklar bygger våra rekommendationer på redaktionens professionella bedömning av vilka produkter som presterar bäst.

Vårt research-team bedömer produkterna utifrån parametrar som exempelvis:

  1
 • Produkttester från olika expertkällor och konsumentmagasin
 • 2
 • Kundrecensioner av produkten
 • 3
 • Produktens funktioner och specifikationer
 • 4
 • Återförsäljarens garantier, kundservice och omdömen
 • 5
 • Kunskap och data kring våra läsares preferenser

Ovanstående parametrar jämförs sedan med produktens pris och kvalitet. Det är viktigt att nämna att ordningen inte representerar en rangordning av produkter, utan snarare en genomgång av några av de bästa produkterna för olika behov.

Våra beteckningar som "Bästa budgetval", "Bästa trådlösa alternativ", "Prisvärd" etc. är framtagna enligt individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

Översikt: Stor jämförelse av de utvalda köksfläktarna

Se hela tabellen

5 saker att tänka på innan du köper köksfläkt

 • Ventilationskapacitet

  En tumregel är att ju större spis du har hemma, desto kraftigare köksfläkt behöver du. För dig som ofta lagar mat som avdunstar ånga eller starka odörer, exempelvis asiatisk och friterad mat, behövs en högre ventilationskapacitet på minst 350 m3/h. Om du däremot lagar mat mer sällan eller i huvudsak enklare rätter, räcker förmodligen en enklare köksfläkt. En kraftfull modell ventilerar luften i köket snabbare, men tenderar samtidigt att vara mer högljudd.

 • Antal hastighetsinställningar

  Antalet hastighetsinställningar kan variera från två till sex, där två är vanligast. Du behöver åtminstone ett högt varvtal för själva matlagningen, och ett lågt för när du vill ventilera köket efteråt. Vissa modeller har en manuell hastighetskontroll av fläkten som fungerar som en dimmer. Detta innebär att du själv kan justera fläkthastigheten utifrån dina exakta önskemål.

 • Storlek

  Köksfläkten bör vara minst lika bred som din matlagningsyta, som vanligtvis är mellan 70 och 170 centimeter. För optimal prestanda bör du placera köksfläkten ungefär 50-60 centimeter ovanför en elektrisk spis, och 60-75 centimeter ovanför en gasspis. Detta säkerställer att fläkten effektivt samlar in os, rök och ångor som uppstår vid matlagning. Du bör vara noggrann när du ska kontrollera en köksfläkts mått så att de uppfyller alla nämnda krav.

 • Pris

  Storlek, ventilationskapacitet och materialkvalitet är faktorer som alla påverkar priset på en köksfläkt. Högkvalitativa fläktar har ofta ytterligare funktioner, till exempel energisparande belysning, digitala displayer, smart styrning samt längre hållbarhet. Är du intresserade av en sådan modell bör du räkna med att betala från 8 000 till 20 000 kronor. Är du däremot intresserad av ett mer budgetvänligt alternativ finns det även köksfläktar som endast kostar 400-500 kronor. Vilken köksfläkt du väljer beror på hur länge du planerar att använda den, vilka funktioner du prioriterar samt den övergripande konstruktions- och designkvaliteten.

 • Användar- och expertrecensioner

  Användarrecensioner erbjuder praktisk information om hur enkel en viss modell är att installera och underhålla; dess prestanda samt övergripande förmåga att rena luften. Experter ger däremot mer detaljerade insikter om fläktens funktioner och hur den presterar i jämförelse med andra modeller på marknaden.

arrow-more

Thermex Super Silent - tyst köksfläkt med integrerad design

Bästa integrerade köksfläkt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Thermex Super Silent:

 • Diskret integrerad design som passar de flesta köksinredningar
 • Inbyggda energisparande lysdioder
 • Kraftfull prestanda med minimalt buller

Konsumentmagasinets omdöme

Thermex Super Silent är en effektiv lösning för dem som har begränsat utrymme i köket. Dess kompakta och eleganta design gör den inte bara till ett diskret tillägg i köket, utan passar även bra i olika inredningar. Enheten är prisvärd och erbjuder värdefulla funktioner, som flera hastigheter och en timer, vilket ökar dess användbarhet.

Trots sin kompakta storlek arbetar den med en mycket låg ljudnivå, vilket är en betydande fördel för dem som söker lugn i sin matlagningsmiljö. Det är dock värt att notera att installationen kan vara något utmanande – men för den utrymmesbesparing och prestanda som den levererar är det en rimlig kompromiss.

Fördelar

 • Tyst drift
 • Kompakt och utrymmesbesparande
 • Bra ventilationsförmåga
 • Tre olika hastighetsinställningar

Nackdelar

 • Något svår att installera

De tester av köksfläktar som genomförts av experter, bland annat Råd & Rön, har endast inkluderat väggmonterade modeller. Detta är inte optimalt då fler och fler kompakta kökslayouter endast har plats för integrerade varianter.

Vi har av denna anledning valt att ta med köksfläkten Thermex Super Silent, eftersom den kan integreras i ditt köksskåp eller andra existerande kökslayouter. Den har fått bra användarrecensioner – inte minst hos Whiteaway.se –och är samtidigt betydligt billigare än motsvarande väggmonterade modeller.

Mer om Thermex Super Silent

Specifikationer

 • Kapacitet: 444 m3/h
 • Ljudnivå: 67 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Energimärkning: D
 • Typ: Integrerad
 • Mått: 60 x 60 cm

Thermex Super Silent är relativt billig, men bjuder fortfarande på utmärkta prestationer. Med en förflyttad luftmängd på 444 m3/h suger den lika mycket som de betydligt dyrare väggmonterade modellerna. På grund av dess kompakta utformning finns det ingen plats för minskning av ljudnivån i inställningarna, men det är egentligen bara den högsta inställningen som ger en ljudnivå som ligger något över de dyrare modellerna. Det finns tre hastighetsinställningar, varav den lägsta kan reducera ljudnivån till endast 40 dB (A).

Thermex Super Silent utmärker sig också med dess LED-belysning. Detta är både energisnålt och praktiskt, då ljusen i stort sätt aldrig behövs bytas. Modellen levereras i em vitlackerad finish som är välanpassad för att integreras med kökets andra existerande vitvaror.

Thermex Preston II - köksfläkt med inbyggd LED-belysning

Bäst utformade köksfläkt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden

Dagens bästa priser och erbjudanden på Thermex Preston II:

 • Modern design i rostfritt stål och svart glas
 • Användarvänlig drift med touch-display
 • Mycket effektiv Boost-funktion

Konsumentmagasinets omdöme

Thermex Preston II är en sammansättning av både estetik och effektivitet. Den har en modern väggmonterad design i rostfritt stål och svart glas med en intuitiv touch-display. Den är dock inte bara visuellt tilltalande, utan också miljövänlig. Med energimärkning A visar den hög energieffektivitet. Tack vare dess fyra hastighetsinställningar och ytterligare Boost-funktion tillgodoser den varierande matlagningsbehov.

Även om kolfilter för recirkulationsgtekniken säljs separat kan du anpassa apparaten till dina specifika behov och se till att du bara betalar för det du behöver.

Fördelar

 • Energimärkning A
 • Möjlighet att styra fläkten från kokplattan
 • Fyra hastighetsnivåer
 • Inbyggd LED-belysning

Nackdelar

 • Kolfilter för recirkulationsläget säljs separat

Thermex Preston II är en av de mest innovativa köksfläktarna på marknaden just nu. Samtidigt som dess design är väldigt estetiskt tilltalande, gör den sitt jobb precis så som den ska. Dess utformning gör det möjligt för dig att stå och pyssla med dina grytor och pannor med tillräckligt stort utrymme för att kunna vaka över allt – även det som står längst in på hällen.

Mer om Thermex Preston II

Specifikationer

 • Kapacitet: 787 m3/h
 • Ljudnivå: 60 dB
 • Hastighetsinställningar: 4
 • Energimärkning: A
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 60 x 60 cm

En detalj som vid första anblick endast verkar vara en designfråga är glasskärmen. Det ligger dock mer än bara design bakom denna; den underlättar rengöring av fett och damm – något som annars kan försämra fläktens prestanda.

Thermex Preston II är en väggmonterad köksfläkt som, förutom visuelt tilltalande, är energisnål och möjliggör goda arbetskapacitet. Modellen har en kapacitet på 774 m3/t och energimärkning A, vilket innebär att den är så energieffektiv köksfläktar kan bli.

Användarna är väldigt nöjda med denna köksfläkt. Det kan vi läsa på flera återförsäljares webbutiker där de lämnat otroligt positiva recensioner, framförallt gällande modellens övergripande prestanda och design.

Miele PUR68W - väggmonterad köksfläkt med LED-belysning

Mest användarvänliga köksfläkt

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check Toppbetyg av det svenska konsumentrådet Råd & Rön

Dagens bästa priser och erbjudanden på Miele PUR68W:

 • Fettfilter av rostfritt stål med tio lager
 • Kan drivas av både frånluft och kolfilter
 • Enkelt underhåll med Miele CleanCover

Konsumentmagasinets omdöme

Miele PUR68W har avancerade och användarvänliga funktioner som bidrar till ditt köks mervärde. Det effektiva fettfiltret med tio lager i rostfritt stål är en viktig detalj som säkerställer optimal filtrering. Enheten är praktisk, lämplig för alla hushåll och enkel att rengöra tack vare Mieles CleanCover. Samtidigt säkerställer den automatiska avstängningen, som träder i kraft efter tio timmar, en säker drift.

Även om kolfilter måste köpas till för att nyttja fläktens recirkulationsteknik, gör detta det möjligt för användarna att skräddarsy sin enhet enligt specifika behov, vilket i sin tur garanterar kostnadseffektivitet. Vissa användare har påpekat att manualen är något otydlig – däremot är tillverkarens kundtjänst välrenommerad och ger responsiv och omfattande support. Du kommer alltså utan problem att kunna maximera möjligheterna med din Miele PUR68W.

Fördelar

 • Effektiv väggmonterad köksfläkt med en kapacitet på 650 m3/h
 • Automatisk avstängning efter tio timmar
 • Enkel att rengöra med bara en disktrasa
 • HighPower LED-belysning

Nackdelar

 • Vissa användare anger att manualen är otydlig

Köksfläkten Miele PUR68W har testats av experterna på både det danska och svenska konsumentrådet, varav båda gav modellen topplaceringar och fina omdömen.

Miele PUR68W är en väggmonterad köksfläkt som kan användas i kök där den kopplas till en frånluftskanal, eller för recirkulation. Vill man använda modellen till recirkulation måste man dock köpa till ett kolfilter.

Recension: En detaljerad recension av Miele PUR68W

Specifikationer

 • Kapacitet: 650 m3/h
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Energimärkning: A
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 59,8 x 68,5 x 50 cm

Effektiv köksfläkt
Miele PUR68W är som sagt en väggmonterad köksfläkt, vilket även är den mest effektiva. Modellen har en effekt på 650 m3/h och passar därmed utmärkt i ett normalstort kök – oavsett om det är i en villa eller lägenhet. Miele PUR68W har ett effektivt fettfilter i rostfritt stål med tio lager som gör att varken fett, matos eller fukt sprids i hela hushållet.

I Miele Individual-serien
Miele PUR68W ger konsumenten mycket frihet – det är nämligen en Miele Individual-köksfläkt och som namnet antyder är det en specialmodell. Miele lyssnar på konsumenternas önskemål och det gäller design, ventilationstid, utrymmesförhållande, rutiner vid matlagning, användarens längd, fläktkåpans bredd och djup samt färg. Det gör att det är möjligt att få en mycket personlig fläkt om man väljer Miele PUR68W.

Snygg design och enkel rengöring

En väggmonterad fläkt syns mycket och därför är det viktigt att man gillar designen om man väljer att investera i en sådan. Miele PUR68W är stilrent formgiven i rostfritt stål som inte kommer att missfärgas trots frekvent användning. Belysningen HighPower LED ger ett bra ljus till minimal energiförbrukning, vilket innebär att spisplattorna lyses upp av ett jämnt och starkt, men samtidigt varmt och naturligt, ljus.

Miele PUR68W är utvecklad för att vara enkel att rengöra. Fettfiltret kan tas ner och diskas i diskmaskinen, utan risk för missfärgningar, och bakom fettfiltret sitter ett Miele CleanCover som skyddar mot kontakt med elektriska komponenter och fläktmotorn.

Det finns inga skarpa kanter vilket gör att ytan smidigt går att torka av med en disktrasa. Miele PUR68W ingår som sagt i Miele Individual-serien och därför finns det inga fasta mått.

Läs även: Kolfilterfläkt (Bäst i test)

Mer om Miele PUR68W

Specifikationer

 • Kapacitet: 650 m3/h
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Energimärkning: A
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 59,8 x 68,5 x 50 cm

Siemens LC98KLP60 - effektiv köksfläkt för större utrymmen

Köksfläkt med bäst kapacitet

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.7/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4.6/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Siemens LC98KLP60 :

 • iQdrive-motor för 80% mindre energiförbrukning
 • Dimbart LED-ljus
 • Sugkraft på upp till 840 m3/h

Konsumentmagasinets omdöme

Köksfläkten från Siemens har en snygg design, ett installationskit som är lätt att följa och ger stort värde för pengarna. I vår research upptäckte vi att vissa användare uppgav att det kan vara knepigt att stänga av ljuset och att modellen är en aning högljudd i boost-läget. Överlag är detta en effektiv köksfläkt och ett mycket bra val för dig som söker en elegant och praktisk modell till köket.

Fördelar

 • Smidig installation
 • Indikerar när filtren behöver bytas ut och rengöras
 • Enkel att underhålla
 • Kan installeras utan skorsten

Nackdelar

 • Boost-funktionen är högljudd
 • Kan vara krångligt att stänga av belysningen om man inte vet hur man gör

Siemens köksfläkt är utrustad med en iQdrive-motor som förbrukar 80% mindre energi. Detta gör den till ett utmärkt val för dem som letar efter en energisnål köksfläkt. Huven är perfekt för större hus eller lägenheter eftersom den har en kraftfull motor som snabbt avleder ångor och lukter från köket.

Recension: En detaljerad recension av

Specifikationer

 • Kapacitet: 840 m3/h
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Hastighetsinställningar: 5
 • Energimärkning: A+
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 90 x 118,8 x 49,9 cm

Sugförmåga på upp till 840 m3/h
Siemens köksfläkt är en väggmonterad enhet med energisnål LED-belysning som förbrukar mindre el än andra typer av köksfläktbelysning, vilket sparar pengar i längden. Denna modell har en sugeffekt på upp till 840 m3/h, vilket gör den till ett kraftfullt alternativ för kök som behöver ventileras effektivt. Den högpresterande motorn kan snabbt avleda ångor, lukt och värme från köket.

Diskmaskinsäkert fettfilter
Köksfläkten är lätt att installera och levereras med ett fettfilter av metall som tål diskmaskin för enkel rengöring. Med fem olika inställningar att välja mellan kan denna köksfläkt anpassas efter dina specifika behov och preferenser. Oavsett om du vill ha en låg ventilationsnivå för en lätt fläkt eller en hög nivå för en kraftigare ventilation har denna köksfläkt alla funktioner du behöver.

TouchControl-funktion
Köksfläkten har en TouchControl-funktion som gör det enkelt att justera inställningarna. Du kan välja mellan fem effektnivåer beroende på hur mycket ventilation du behöver, och modellen visar även när filtren behöver bytas eller rengöras. Detta är en användbar funktion eftersom det innebär att du inte själv behöver hålla reda på när det är dags att rengöra filtren.

Vad säger användare och experter om Siemens LC98KLP60?

Denna köksfläkt har fått 4,7 i betyg på Googles sammanställning av användarrecensioner från olika butiker och 4,6 på Amazon. Användarna imponeras av den snygga designen och av hur lätt den är att installera. De nämner även fläktens utmärkta sugkraft samt bekvämligheten med det dimbara LED-ljuset.

Mer om Siemens LC98KLP60

Specifikationer

 • Kapacitet: 840 m3/h
 • Ljudnivå: 77 dB
 • Hastighetsinställningar: 5
 • Energimärkning: A+
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 90 x 118,8 x 49,9 cm

Bosch DWB66DM50 - högkvalitativ köksfläkt med energisnål belysning

Bästa köksfläkt för priset

Dessa beteckningar är individuella, oberoende bedömningar utförda av forskningsledare, och är baserade på samma metod som nämnts ovan.

test-guiden
 • check 4.8/5 stjärnor på Google Shopping
 • check 4.4/5 stjärnor på Amazon

Dagens bästa priser och erbjudanden på Bosch DWB66DM50 :

Konsumentmagasinets omdöme

Även om denna fläkt jobbar tyst och effektivt i recirkulationsläget kan den vara en aning högljudd vid nivå 3. Vi upptäckte också att det kan ta lite tid att installera skorstenen, men när den väl sitter på plats är själva användningen och underhållningen en barnlek. Därför tycker vi att denna modell är en utmärkt och kvalitativ köksfläkt till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Effektiv och enkel att använda
 • Tystgående i recirkulationsläge
 • Avtagbara fettfilter som tål maskindisk
 • Upprätthåller god luftkvalitet
 • Stark belysning

Nackdelar

 • Skorstenen är svårinstallerad
 • Något högljudd på högsta hastigheten

Köksfläkten från Bosch är konstruerad för att filtrera bort över 85 % av fettet från ångorna. Detta är en stor fördel för dig som vill hålla köket rent och fräscht under matlagning. Produkten riktar sig till främst till medelstora kök, och har en storlek som passar de flesta hushåll.

Recension: En detaljerad recension av Bosch DWB66DM50

Specifikationer

 • Kapacitet: 580 m3/h
 • Ljudnivå: 75 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Energimärkning: A
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 90 x 49,9 cm

Digital display
Denna köksfläkt av hög kvalitet har många funktioner och fördelar för ett optimalt köksklimat. Eftersom den är tillverkad av rostfritt stål är fläkten hållbar och lätt att rengöra. Detta material är också känt för att stå emot rost och korrosion, vilket gör det optimalt för köksmiljöer. Köksfläkten har en digital display som gör det enkelt att se de aktuella inställningarna, och det tvättbara filtret kan enkelt plockas bort och diskas för hand eller i diskmaskin. Detta gör det lättare att hålla oönskade partiklar och allergener borta från köket. Fläkten har dessutom tre hastigheter så att du kan välja rätt ventilationsnivå för olika tillfällen.

Energisparande belysning
Den har energisnål belysning, vilket gör den till ett bra val för dig som vill spara på elräkningen. Med en kapacitet på upp till 580 m³/h kan denna fläkt hantera större mängder luft för att hålla ditt kök välventilerat. Den är dessutom tystgående i recirkulatonsläget, så att du knappt märker att fläkten är igång. Sammantaget bidrar den här modellen till att upprätthålla en god luftkvalitet och minimerar antalet allergener i luften, så att du och din familj kan andas ren och fräsch luft i köket.

Vad säger användare och experter om Bosch DWB66DM50?

Köksfläkten från Bosch har fått höga betyg och positiva användarrecensioner. Användarna har gett fläkten ett betyg på 4,4 på Amazon, där de nämner att den både är tyst och effektiv. Den har dessutom fått ett betyg på 4,3 baserat på Googles insamling av användarrecensioner hos olika butiker. Många användare nämner att fläkten är lätt att installera och att den gjort märkbar skillnad för luftkvaliteten i köket.

Mer om Bosch DWB66DM50

Specifikationer

 • Kapacitet: 580 m3/h
 • Ljudnivå: 75 dB
 • Hastighetsinställningar: 3
 • Energimärkning: A
 • Typ: Väggmonterad
 • Mått: 90 x 49,9 cm

Tester och recensioner av köksfläktarna som används i artikeln

Expert- och testkällor

Råd & Rön

Sveriges mest ansedda konsumentmagasin Råd & Rön har utfört en granskning där de testat 34 olika köksfläktar. Detta test har vi använt oss mycket av och refererar därför till det vid flera tillfällen i artikeln. Råd & Rön förhåller sig alltid helt objektivt till de olika testade produkterna och offentliggör endast de uppmätta resultaten och betygen. Mer subjektiva tolkningar är därmed upp till dig som läsare. Du kan läsa hela testet här. Observera att du behöver vara betalande prenumerant för att få full tillgång till innehållet.

Testfakta.se

Testfakta är ett svenskt testmagasin som testar olika konsumentprodukter. Magasinet har blivit väldigt populärt i både Sverige och Norden, eftersom de använder externa oberoende testlaboratorier och experter. I denna artikel refererar vi till ett mycket djupgående test bestående av sju olika köksfläktar. Du kan läsa hela testet här.

Kundrecensioner

Whiteaway.se

Även om officiella oberoende testresultat är viktiga, kan de inte alltid vara den enda källan. Dels finns det en risk att resultat med tillhörande tolkningar kan vara en aning färgade av de involverades personliga preferenser, samt att testet oftast genomförs över kortare perioder med en enda testad produkt – och oftast i en särskild test- eller laboratoriemiljö.

Därför söker vi även efter konsumenternas egna upplevelser, i detta fall på Whiteaway.se, där konsumenterna med egna ord kan beskriva och bedöma upplevelsen av produkter baserat på en längre period.

FAQ

Vilken köksfläkt är bäst i test?
Vi har valt att utse Miele PUR68W till bäst i test.
Hur testas köksfläktarna?
Köksfläktarna har främst bedömts baserat på hur effektivt de fångar upp stekos och vattenånga. Man granskar även deras användarvänlighet, ljudnivå och energiförbrukning.
Hur väljer jag rätt köksfläkt?
Bestäm först om du vill ha en modell med frånluftskanal eller en recirkulerande kolfilterfläkt. Fundera därefter på om fläkten ska ha en intern eller extern motor samt hur mycket den får väsnas. Det finns även ytterligare faktorer att överväga, däribland enhetens energiförbrukning, placering och utformning.

Hur köksfläktar påverkar inomhusklimatet i ditt kök och hem

En köksfläkt spelar en avgörande roll för att påverka inomhusklimatet i ditt kök och hem. Genom att effektivt ventilera köket från ånga, rök och matos som uppstår vid matlagning bidrar den till att upprätthålla en behaglig och fräsch miljö.

Först och främst hjälper köksfläkten till att minska fuktigheten i köket. När vi lagar mat avdunstar vatten och skapar en fuktig atmosfär. Om denna fukt inte ventileras ut kan den orsaka kondens och mögel, vilket i sin tur kan skada både kökets inredning och husets struktur.

En köksfläkt eliminerar även matos och odörer, vilket är särskilt viktigt om du tillagar starkt luktande mat. Annars kan dessa lukter sprida sig till andra delar av huset och sätta sig i tyger och möbler.

Vilka typer av spiskåpor finns det?

Generellt sett kan du välja mellan två olika typer av spiskåpor:

Friluftskåpan skickar ut rök och ångor genom en frånluftskanal i ytterväggen eller upp genom taket till en avluftskanal som går genom taket. Du kan också välja att ansluta ventilationen från spiskåpan till ett värmeåtervinningssystem så att den varma luften från kastruller och stekpannor kan bidra till att värma upp ditt hem.

Alternativet är en spiskåpa som återcirkulerar luften. Dess främsta fördel är att den inte kräver någon ventil genom vägg eller tak. Du måste dock regelbundet byta eller rengöra kolfiltret i spiskåpan. Nackdelen är att denna typ av spiskåpa inte tar bort ånga, bara mados. Det innebär att ångan kondenserar på undersidan av överskåpen och på väggen bakom spisen, vilket kan orsaka fuktproblem på lång sikt.

Därför är en spiskåpa som leder både ånga och rök direkt ut i det fria klart att föredra, om möjligt. Du bör dock vara medveten om att du måste se till att frisk luft kan sugas in utifrån när spiskåpan blåser ut ångan. Särskilt om du bor i moderna bostäder, som ofta är mycket täta.

Tidigare recenserade produkter som numera är utgångna

Nedan hittar du produkter som vi tidigare har recenserat, men som vi idag inte kunnat hitta hos någon återförsäljare. Trots det har vi valt att behålla dem i artikeln med förhoppningen om att informationen kan vara användbar för dig som läsare.

Gorenje WHC623E16X

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta