Köksfläkt Test 2019 – Här är de bästa köksfläktar – Bäst i Test guide

0

Konsumentmagasinet har i detta test av köksfläktar tittat närmare på de mest populära köksfläktarna på marknaden, med utgångspunkt i offentliga oberoende tester från skandinaviska konsumentmagasin samt konsumenternas egna bedömningar.

Det visar sig att pris och kvalitet ofta hänger ihop. Bland testvinnarna finns det dock också ett par relativt billiga modeller som trots sina låga priser klarar sig väldigt fint.

Observera vänligast att Konsumentmagasinet ej själva testar produkter, utan vi samlar resultaten från opartiska tester, så att du lätt kan få en överblick över de bästa produkterna på marknaden.


Siemens LC97BC532

Testvinnare hos Testfakta.se
Toppbetyg hos danska Tænk.dk
Toppbetyg hos Råd & Rön

Siemens LC97BC532

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
6 799,00 Kr. 0,00 Kr. 6 799,00 Kr. Läs mer
6 799,00 Kr. 0,00 Kr. 6 799,00 Kr. Läs mer

 

Siemens levererar med LC97BC532 ett riktigt bra alternativ till en billig köksfläkt som fortfarande presterar bra.

Hos både svenska Råd & Rön och danska Tænk ligger modellen i den bästa halvan av fältet och var likväl prisvinnare hos det ansedda svenska testlaboratorium Testfakta, då de i slutet av 2015 testade sju av de mest populära köksfläktarna.

Testfakta använder sig av externa laboratorier och går in på djupet med sitt arbete. De har bl.a. mätt denna modellens fettsugning i filtret och dessa praktiska mätningar visade att just denna modell klarar sig bäst av alla.

Flera anledningar bakom att Siemens LC97BC532 blev testvinnare hos Testfakta.se:

En av de största fördelarna bakom denna modell är att den är betydligt mer energisnål i drift än genomsnittet. Alla tre testlaboratorierna är dessutom eniga om att denna modell ger arbetsbelysning i toppklass under matlagningen, via de tre inbyggda LED-modulerna. Modellen är dessutom utrustad med en turbosugnings-funktion, som annars bara finns bland de dyrare modellerna.

Därför rekommenderas denna modell
🔵 Bra fettfiltrering och borttagning av matos
🔵 Mycket strömsparande
🔵 LED-belysning
🔵 Tidsstyrd turbofunktion


Gerson Mirabilia Manhattan

Toppbetyg hos danska Tænk.dk

Gerson Mirabilia Manhattan

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
13 805,00 Kr. 0,00 Kr. 13 805,00 Kr. Läs mer
17 157,00 Kr. 0,00 Kr. 17 157,00 Kr. Läs mer

 

Är du ute efter spännande och annorlunda design, så är Gerson Mirabilia Manhattan värd att ha i tankarna. Här får du nämligen en bra köksfläkt som blev en av de högst betygsatta hos konsumentmagasinet Tænk. Modellen ligger dock i den dyra halvan av skalan, eftersom både design och prestation hos denna modell ligger helt i topp.

En liten nackdel med denna modell är att dessa designelement gör det en aning svårare att byta halogenlampor och fettfilter, men detta är små detaljer som inte drar ner det totala betyget.

Gerson Mirabilia Manhattar får bra betyg hos Tænk av flera anledningar:

Modellen är, som alla andra, bedömd på en lång rad parametrar, och det som kännetecknar Gerson Mirabilia Manhattar är att den konsekvent får höga betyg på samtliga parametrar. Detta försäkrar ett högt genomsnittligt betyg och därmed hög placering.

På vissa områden utmärker modellen sig dock speciellt och det gäller bl.a. dess låga ljudnivå, som med ca 55 dB(A) försäkrar en bra vardaglig komfort. Denna komfort finns även med vid användarvänligheten, som också får en bra generell bedömning.

Absorption av ånga är något som Gerson Mirabilia Manhattan klarar med hög prestation, tillsammans med riktigt bra fettfiltrering. Modellen bygger också på extra funktioner som Turbo-absorption och släpandefunktion. Bägge funktioner fungerar med automatisk timer, som nollställs efter en viss tid. Det finns också en praktisk indikator som gör en uppmärksam på när det är dags att rengöra filtret.

Därför rekommenderas denna modell:
🔵 Exklusiv design
🔵 Hög prestation
🔵 Låg ljudnivå vid drift
🔵 Bra fettfiltrering
🔵 Tidsstyrd turboabsorption och släpandefunktion
🔵 Indikator för rengöring av filtret


Thermex Super Silent

Populär köksfläkt bland konsumenterna

Thermex Super Silent

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
2 289,00 Kr. 0,00 Kr. 2 289,00 Kr. Läs mer
2 411,00 Kr. 0,00 Kr. 2 411,00 Kr. Läs mer
2 412,00 Kr. 0,00 Kr. 2 412,00 Kr. Läs mer

 

De köksfläkt-testerna som genomfördes hos bl.a. Råd & Rön och Tænk, har bara inkluderat väggmonterbara modeller, något som är lite irriterande, då fler och fler kompakta kökslayouter har plats för dessa typer. Vi har av denna anledning valt att ta med Thermex Super Silent, eftersom den kan integreras i överskåpet eller andra existerande kökslayouter. Denna modell får bra recensioner från konsumenter, bl.a. hos den stora danska vitvaror-webbsajten Whiteaway.se, och den är samtidigt betydligt billigare än motsvarande väggmonterbara modeller.

Det finns flera förklaringar bakom de fina recensionerna av Thermex Super Silent:

Trots att priset är bland de lägsta hos Thermex Super Silent, bjuder den fortfarande på ganska utmärkta prestationer. Med en förflyttad luftmängd på 444 kubikmeter i timmen, så suger den lika mycket som de betydligt dyrare väggmonterbara modellerna. På grund av dess kompakta utformning finns det ingen plats för minskning av ljudnivån i inställningarna, men endast den högsta inställningen ger en ljudnivå som ligger något över de dyrare modellerna. Det finns dock tre hastighetsinställningar, och lägre hastighet kan reducera ljudnivån till endast 40 dB(A).

Thermex Super Silent utmärker sig också med att ha inbyggd LED-belysning. Detta är både energisnålt och bekvämt, då ljusen i stort sätt aldrig behövs bytas. Modellen levereras i vitlackerad finish som är välanpassad för att integreras med kökets andra existerande apparater.

Därför rekommenderas denna modell: 
🔵 Billigare än väggmonterbara köksfläktar
🔵 Bra absorptionsförmåga
🔵 Kompakt udformning
🔵 Låg ljudnivå vid lägre hastigheter
🔵 LED-belysning


Thermex Preston II

 Vertikal köksfläkt med modern design

 Thermex Preston II

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
8 399,00 Kr. 0,00 Kr. 8 399,00 Kr. Läs mer
8 769,00 Kr. 0,00 Kr. 8 769,00 Kr. Läs mer
12 817,00 Kr. 0,00 Kr. 12 817,00 Kr. Läs mer

 

Detta är en av de mest innovativa modellerna som kommit ut på marknaden den senaste tiden, då producenterna kom fram till en design som visuellt ser väldigt bra, samtidigt som den gör jobbet som den ska. Med designen menas såklart fläktens vertikala utformning. Detta gör att du som står och pysslar med grytorna och pannorna har större utrymme att kunna vaka över allt, även det som står längst in på spisen.

Ytterligare en sak som vid första ögonblicket verkar vara enbart en designfråga är skärmen, som är i glas. Men missuppfatta inte detta, här är det tal om att kunna rengöra köksfläkten från damm och fett, något som gagnar fläktens prestanda.

Värt att nämna här är att det är tal om en väggmonterad köksfläkt. Det som lockar med Thermex Preston II förutom dess snygga design, är dess arbetskapacitet och energiförbrukning.

Modellen suger 774 m3/t, och har A-energimärkning, som ligger på den högsta nivån man kan få. Konsumenterna själva är, som vi kan se på de olika vitvarusajter, väldigt nöjda med både arbete och design.

Därför rekommenderas denna modell: 
🔵 Snygg design
🔵 Låg energiförbrukning
🔵 Mycket effektiv


Miele PUR68W

✅ Testvinnare hos det danska konsumentrådet Tænk
✅ Toppoäng av det svenska konsumentrådet Råd & Rön

Miele PUR68W

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
11 035,00 Kr. 0,00 Kr. 11 035,00 Kr. Läs mer
11 399,00 Kr. 0,00 Kr. 11 399,00 Kr. Läs mer

 

Modellen Miele PUR68W har testats av experterna på både det danska och svenska konsumentrådet. Modellen får ros och fina kommentarer som placerar Miele PUR68W i toppen av båda testen.

Det här är en vägghängd köksfläkt som kan användas i kök, där den kopplas till en frånluftskanal, eller för recirkulaton. Vill man använda modellen till recirkulation måste man köpa till ett kolfilter.

Effektiv köksfläkt

Miele PUR68W är som sagt en vägghängd köksfläkt och den här typen är den mest effektiva. Det gäller även Miele PUR68W som har en effekt på 650 m3/h. Det motsvarar ett normalstort kök i n villa eller lägenhet.

Modellen har ett effektivt metalfettfilter i rostfritt stål, som har hela tio skikt, som gör att varken fett, matos eller fukt sprids i hela huset eller lägenheten.

I Miele Individual-serien

Miele PUR68W ger konsumenten mycket frihet. Modellen är nämligen en Miele Individual-köksfläkt och som namnet antyder handlar det om specialmodeller.

Miele lyssnar på konsumenternas önskemål och det gäller design, utluftningstid, rumförhållande, rutiner vid matlagning, användarens längd, fläktkåpans bredd och djup samt färg.

Det gör att det är möjligt att få en mycket personlig fläkt om man väljer Miele PUR68W.

Snygg design och lätt att rengöra

En vägghängd fläkt syns mycket och därför är den har modellen stilrent formgiven i rostfritt stål som inte missfärgas efter många års användning. Belysningen HighPower LED som ger ett bra ljus till minimial energiförbrukning.

Spisplattorna lyses upp av ett jämnt och starkt men samtidigt varmt och naturligt ljus.

Miele PUR68W är utvecklad för att vara lätt att rengöra. Fettfiltret kan tas ner och diskas i diskmaskinen, utan risk för missfärgningar, och bakom fettfiltret sitter ett Miele CleanCover som skyddar mot kontakt med elektriska komponenter och fläktmotorn.

Det finns inga skarpa kanter vilket gör att ytan är lätt att torka av med en disktrasa.

Miele PUR68W ingår i Miele Individual-serien och därför finns det inga fasta mått.

Utvalda fördelar med Miele PUR68W:
🔵 Effektiv vägghängd köksfläkt med en effektivitet på 650 m3/h
🔵 Metallfettfilter med tio skikt
🔵 Ingår Miele Individual-serien och kan därför levereras efter individuella önskemål
🔵 HighPower LED-belysning
🔵 Miele Clean Cover gör rengöringen enkel


Gorenje WHC623E16X

✅ ”Bra köp” hos det danska konsumentrådet Tænk

Gorenje WHC623E16X 

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
1 377,00 Kr. 0,00 Kr. 1 377,00 Kr. Läs mer
1 529,00 Kr. 0,00 Kr. 1 529,00 Kr. Läs mer
1 529,00 Kr. 0,00 Kr. 1 529,00 Kr. Läs mer

 

Gorenje WHC623E16X har testats av det danska konsumentrådet Tænk, som har gett modellen stämpeln ”bra köp”. Det betyder, att modellen ligger på den lägre delen av prisskalan och att kvaliteten är hög.

Det här inte kompromissats med kvaliteten för modellen är både solid och har en bra utsugsförmåga. Dessvärre passar Gorenje WHC623E16X bara till mindre kök.

Denna modell är en vägghängd köksfläkt och observera att ifall köksfläkten ska användas till återcirkulering måste fläkten kompletteras med ett kolfilter.

Gorenje WHC623E16X kan även användas till återcirkulering av luft om det finns en utsugskanal i köket.

Passer till de mindre köken

Denna köksfläkt är ett bra val till det mindre köket där det inte behövs så hög utvinning.

Filtreringskapaciteten på Gorenje WHC623E16X ligger på 505 m3/h men i ett mindre kök räcker det mer än väl för att rena luften.

Modellen är som tidgare nämnts vägghängd och en vägghängd modell har både för- och nackdelar. Fördelen är den vägghängda modellens höga effektivitet. Nackdelen är att designen denna vägghängda Gorenje WHC623E16Xs design gör att den syns mycket i köket.

Formgivningen har gjorts så slimmad som möjligt för att fläkten från Gorenje inte ska synas mer än nödvändigt.

Tre indstillinger på utsugsstyrkan

Gorenje WHC623E16X har tre olika inställningsalternativ på utsugsstyrkan vid matlagning och styrkan ställs in via smidiga knappar.

Fläkten har dessutom en av/på-kontakt och ett fettutsugsfilter i klass A som är tvättbart. Filtret är tillverkat i aluminum polyurethan skum. Fläktfilteret är effektivt och fångar det mesta i fett och fuktväg som uppstår under matlagningen.

Den här modellen kan som sagt användas både till återcirkulering och utsugskanal beroende på vad man föredrar och vad köket är utrustat med i övrigt.

Bra belysning med LED

Gorenje WHC623E16Xs belysningseffektivitet ligger även den i A-klassen vilket betyder att modellen har en bra och kraftig belysning på sex watt. Ljuset är mycket naturligt, även om det är starkt, och det levereras av två LED-lampor som ger ett bra belysning över kokplattorn och området runt spisen.

Förutom funktionen bidrar även den diskretata LED-belysningen även till modellens estetiska uttryck. Modellen är tillverkad i rostfritt stål som ger ett stilrent utseende men som också gör att modellen inte missfärgas efter många års användning.

Gorenje WHC623E16X har intern motor och mäter 112,5 cm (maxhöjd), 60 cm (b), 50 cm (d).

Utvalda fördelar med Gorenje WHC623E16X:
🔵 Prisvänlig model
🔵 Filtreringskapacitet på 505 m3/h, varför den passar bra till mindre kök
🔵 Tre olika fläktstyrkor
🔵 Estetisk och diskret LED-belysning
🔵 Tillverkad i rostfritt stål


Siemens LF97BB532

Toppoäng av det danska konsumentrådet Tænk

Siemens LF97BB532

Butik Pris Frakt Totalpris Läs mer
7 102,00 Kr. 0,00 Kr. 7 102,00 Kr. Läs mer
8 445,00 Kr. 0,00 Kr. 8 445,00 Kr. Läs mer
8 445,00 Kr. 0,00 Kr. 8 445,00 Kr. Läs mer

 

Köksfläkten Siemens LF97BB532 har testats av det danska konsumentrådet Tænks experter på en rad olika områden. Tænks mission är att hitta de bästa köksfläktarna och Siemens LF97BB532 anses vara en av dessa.

Modellen kan både använas till utsug, om det finns en utsugskanal i köket, och till återcirkulering. Observera dock att om modellen ska användas till återcirkulering måste man köpa till ett kolfilter.

Effektiv filtreringskapacitet

Siemens LF97BB532 monteras i taket och hänger fritt över spisplattorna. Modellen är utrustad med en  iQdrive-motor med dubbla impellrar som ger en effektiv utsugning.

Denna köksfläkt har därför en hög filtreringskapacitet på 740 m3/h om man anävänder den högsta hastigheten. Av den anledningen kan Siemens LF97BB532 hålla störra kök rena från fukt och os.

Tre hastigheter

Siemens LF97BB532 kan användas vid olika typer av matlagning. Det finns tre inställningar för olika hastigheter samt ett intensivläge så att även mat som avger mycket värme och fukt kan tillagas.

Modellen är utrustad med ett metallfilter som även kan diskas i maskin.

Belysningen utgörs av LED-lamor som ger ett stark men naturligt ljus. Köksfläkten har totalt fyra lampor på tre watt vardera.

Modell med låg ljudnivå

En av de positiva parameterar som Siemens LF97BB532 särskiljer sig från andra bra köksfläktar på är ljudnivån.

Köksfläktn från Siemens är tillverkad för att hålla en låg ljudnivå och är utrustad med en speciell ljuddämpningn som minskar ljudbilden markant. Det innbär att ljudet hamnar på 38 dB på den lägsta hastigheten och 52 dB på den högsta hastigheten.

Det er meget lave tal, og til sammenligning ligger lydniveauet fra en almindelig samtale på omkring 60 dB.

Siemens LF97BB532 har en intern motor och mäter 92,4 cm (maxhöjd), 90 cm (b), 60 cm (d).

Utvalda fördelar med Siemens LF97BB532:
🔵 Kan änvändas både till utsug och återcirkulering
🔵 Maximal filtreringskapacitet på 740 m3/h
🔵 Tre hastigheter samt intensivläge
🔵 LED-belysning
🔵 Mycket tystgående modell med en maximal ljudnivå på 52 dB


Köksfläktar Test: Dessa källor har vi använt i detta test 

Artikeln är dels baserad på oberoende externa testresultat från både Sverige och Danmark, dels på konsumenters egna upplevelser med produkterna, som de själva beskrivit på vitvarusajter på nätet. I listan härunder kan du själv se de källor vi har använt samt länkar till dessa, så att du själv kan ta reda på fler detaljer om du så önskar.

Tænk.dk 🇩🇰
Flera utav de beskrivna modellerna som vi tagit upp testades av det danska konsumentmagasinet Tænk.dk, som är en ansedd oberoende källa. Tænk används dels utav de många betalande medlemmarna, men är också flitigt citerat i medierna – både i Danmark och i utlandet. Tænk har nära relationer till danska konsumentmyndigheten Forbrugerstyrelsen, något som självklart ökar deras trovärdighet.

De testade köksfläktarna testades på en lång rad olika parametrar, som var för sig fick ett eget betyg. Dessa summerades i ett samlat betyg och följs av andra mer subjektiva bedömningar samt sammanfattningar av produktintrycket. Hela testresultatet presenteras i en översiktlig och interaktiv tabell, där det finns olika sorteringsmöjligheter.

Hela testet av köksfläktar kan läsas här, men var dock uppmärksam på att för att få full tillgång till testet krävs det betalt abonnemang. Det är dock möjligt att köpa tillgång till endast detta test, och dessutom finns det tillgång till en rad tips vid inköp av köksfläktar som Tænk ger helt gratis.

Råd & Rön 🇸🇪
Sveriges mest ansedda konsumentmagasin Råd & Rön testade 34 olika köksfläktar, och det är detta test vi refererar till vid flera ställen i artikeln. Råd & Rön förhåller sig alltid helt objektivt till de olika testade produkter och offentliggör endast de uppmätta resultaten och betygen. Mer subjektiva tolkningar är därmed upp till dig som läsare. Resultatet av testet kan ses här, men för full tillgång måste du ha ett betalt abonnemang hos Råd & Rön.

Testfakta.se 🇸🇪
Testfakta är ett svenskt testmagasin som på egen hand testar olika produkter åt konsumenterna. Magasinet har blivit väldigt populärt i både Sverige och Norden, eftersom de använder externa oberoende testlaboratorier och experter. I denna artikel refererar vi bl.a. till ett mycket djupgående test av sju köksfläktar, och hela testet är offentligt tillänglig här.

Konsumenternas egna recensioner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Även om officiella oberoende testresultat är viktiga så kan de inte alltid vara den enda källa. Dels finns det en risk att resultat med tillhörande tolkningar kan vara en aning färgade av de involverades personliga preferenser, samt att testet oftast genomförs över kortare perioder med en enda testad produkt – och oftast i en särskild test- eller laboratoriemiljö.

Därför söker vi alltid efter konsumenternas egna upplevelser, exempelvis på www.whiteaway.se, där konsumenterna med egna ord kan beskriva och bedöma upplevelsen av produkten i verkligheten och baserad på en längre användningsperiod.

{{ reviewsOverall }} / 5   (1 Vurdering)
Vurdering
Anmeldelser Indsend anmeldelse
Order by:

Be the first to leave a review.

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Indsend anmeldelse