Hur man använder pormaskborttagare på ett säkert sätt: Tips och försiktighetsåtgärder

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att hantera irriterande pormaskar som tycks vara omöjliga att bli av med? Då är du inte ensam. Pormaskar kan vara frustrerande och får oss ofta att känna oss osäkra på vår hud. Även om det finns många produkter och verktyg som utlovar att ta bort pormaskar, kan felaktig användning av dessa produkter och verktyg leda till rodnad, irritation och i värsta fall ärrbildning. Men oroa dig inte – i den här artikeln kommer vi att ge dig alla användbara tips och försiktighetsåtgärder för att säkerställa att du använder pormaskborttagare på ett säkert och effektivt sätt.

Hur förbereder man huden?

Innan du börjar använda en pormaskborttagare är det viktigt att du förbereder huden ordentligt. Om du förbereder huden blir det dessutom enklare att få bort pormaskarna och du undviker samtidigt onödiga skador på huden. Frågan är bara hur man förbereder huden för borttagning av pormaskar? Jo, det är enkelt!

Börja med att se till att huden är ren och fri från smink, smuts och olja. Du kan använda en mild rengöring för att ta bort eventuella orenheter. Efter rengöringen bör du torka huden försiktigt med en ren handduk. Därefter kan du använda en varm handduk eller ett ångbad för att öppna upp porerna. Detta kan du göra genom att lägga en varm handduk över ansiktet i några minuter eller genom att använda en ångmaskin. Att öppna porerna gör det enklare för pormaskarna att komma ut. Avslutningsvis bör du använda en mild skrubb för att avlägsna döda hudceller som annars kan täppa till porerna. Detta steg är valfritt, men kan vara fördelaktigt för att förbereda huden för behandlingen.

Hur väljer man rätt verktyg?

Att välja rätt verktyg för att avlägsna pormaskar är avgörande för att uppnå säkra och effektiva resultat. Med många olika pormaskborttagare på marknaden kan det vara svårt att avgöra vilken som är bäst lämpad för just dig, men genom att förstå de olika typerna av verktyg kan du fatta ett välgrundat beslut.

En populär form av pormaskborttagare är pormaskklämmaren. Dessa verktyg har en ögla eller skedformad ände som används för att dra ut pormaskar från huden. Pormaskklämmare är effektiva för att ta bort pormaskar, men kan vara svåra att använda och tenderar att orsaka ärrbildning om de inte används på rätt sätt. En annan typ av verktyg för borttagning av pormaskar är pormasksugare. Dessa verktyg använder sugkraft för att avlägsna pormaskar från huden. Pormasksugare är relativt enkla att använda och orsakar mindre ärrbildning än pormaskklämmare. De är dock mindre effektiva för envisa pormaskar och kan orsaka rodnad och irritation om de används för aggressivt.

Det finns även elektriska pormaskborttagare som använder vibrationer och sug kombinerat för att avlägsna pormaskar. Dessa verktyg är enkla att använda och kan vara effektiva för att ta bort pormaskar. De är dock dyrare än andra typer av redskap.

När du ska välja en pormaskborttagare är det viktigt att tänka på din hudtyp och hur omfattande pormaskarna är. Om du har känslig hud eller svårbehandlade pormaskar kan det vara bäst att välja ett skonsammare verktyg, till exempel en pormasksugare. Om du däremot redan har erfarenhet av pormaskborttagning kan en pormaskklämmare vara bättre.

Hur använder man pormaskborttagare på ett säkert sätt?

Att använda en pormaskborttagare på ett säkert sätt är avgörande för att uppnå önskat resultat utan att skada huden. Nedan följer några steg att följa för att säkerställa att du använder din pormaskborttagare på ett säkert sätt:

 • Innan du använder en pormaskborttagare ska du rengöra och sterilisera den noggrant för att förhindra infektioner. Du kan använda en alkohol- eller steriliseringslösning för att rengöra verktyget.
 • Mjuka upp huden med en varm handduk eller med ånga för att öppna upp porerna. Detta underlättar borttagningen av pormaskar utan att huden skadas.
 • Tryck försiktigt när du använder verktyget för att undvika skador eller ärrbildning. Tryck aldrig för hårt eftersom det kan leda till att hudskador uppstår, vilket i sin tur kan leda till infektioner och ärrbildning.
 • Undvik att använda pormaskborttagare för borttagning av pormaskar på aktiva utbrott. Detta kan sprida infektionen och orsaka fler utbrott. Vänta istället med att använda verktyget till dess att utbrotten har försvunnit.
 • När du har använt verktyget ska du rengöra det noggrant och sterilisera det för att förhindra infektioner.
 • Att återfukta huden efter användning av verktyget hjälper till att lugna huden och förhindra uttorkning eller irritation.

Tips för effektiv borttagning av pormaskar

Att ta bort pormaskar kan vara en utmaning, men med rätt teknik och verktyg kan det göras effektivt. Nedan följer några tips för effektiv borttagning av pormaskar:

 • Använd rätt verktyg: Att använda rätt verktyg för din hudtyp och pormaskarnas svårighetsgrad kan vara avgörande för hur effektiv behandlingen blir. Pormaskklämmare är effektiva för att ta bort pormaskar, men kan vara svåra att använda. Pormasksugare och elektriska pormaskborttagare är bekvämare och mindre påfrestande för huden.
 • Applicera mjukt tryck: När du använder en pormaskborttagare ska du se till att applicera ett mjukt tryck. Om du trycker för hårt kan det skada huden och leda till ärrbildning.
 • Använd ånga eller varmt vatten: Om du mjukar upp huden med ånga eller varmt vatten öppnas porerna, vilket gör det enklare att avlägsna pormaskar.
 • Undvik att klämma: Att klämma på pormaskar kan skada huden och leda till ärrbildning. Använd istället verktyg som är avsedda för att ta bort pormaskar.
 • Skrubba huden regelbundet: Att regelbundet skrubba huden hjälper till att avlägsna döda hudceller och förhindra att olja och smuts ansamlas i porerna. Detta leder till färre pormaskar.
 • Återfukta huden: Att återfukta huden efter pormaskborttagning hjälper till att lugna den samt förhindra torrhet och irritation.
 • Överdriv inte: Om du överanvänder pormaskborttagare kan du skada huden och orsaka ärrbildning. Använd inte verktygen fler än en eller två gånger i veckan.

Efterbehandling

Att ta hand om huden efter pormaskborttagning är lika viktigt som att förbereda och ta bort pormaskarna på ett säkert sätt. Nedan följer några tips för hudvård efter pormaskborttagning:

 • Rengör huden: Efter pormaskborttagning bör du rengöra huden försiktigt med en mild ansiktstvätt för att avlägsna eventuell kvarvarande olja eller smuts.
 • Använd ansiktsvatten: Använd ansiktsvatten efter att du rengjort huden för att avlägsna överflödig olja och smuts samt för att stänga porerna igen.
 • Använd en återfuktande kräm: Att använda en återfuktande kräm efter pormaskborttagning lugnar huden samt förebygger uttorkning och irritation. Använd en lätt, icke-komedogen ansiktskräm som inte täpper till porerna.
 • Undvik exponering för solen: Undvik direkt kontakt med solen under några dagar efter pormaskborttagningen. Exponering för solen kan orsaka hudirritation och leda till hyperpigmentering.
 • Undvik smink: Undvik att använda smink några timmar efter pormaskborttagning. Smink kan täppa till porerna och orsaka nya utbrott.
 • Undvik att röra vid ansiktet: Undvik att röra vid ansiktet eftersom det kan överföra bakterier och olja till huden och leda till nya utbrott.
 • Lägg på en sval kompress: Om huden är röd eller irriterad efter pormaskborttagningen kan en sval kompress hjälpa till att lugna huden och minska irritationen.

Pormaskar kan vara besvärliga och irriterande, men med rätt tillvägagångssätt är de enkla att få bort från huden. Pormaskborttaggare är ett säkra och effektiva verktyg för att få en ren och hälsosam hud, men det är viktigt att använda dem korrekt. Genom att ta dig tid att förbereda huden, välja rätt verktyg för din hudtyp och pormaskarnas svårighetsgrad samt använda verktyget försiktigt och omsorgsfullt kan du uppnå önskat resultat utan att orsaka skador eller ärrbildning.

Glöm inte att ta hand om din hud även efter pormaskborttagningen. En skonsam hudvårdsrutin som omfattar rengöring, toning och återfuktning främjar hudens läkning och förebygger framtida utbrott. Undvik att röra vid ansiktet eller att använda starka produkter som kan irritera huden.

FAQ

Vad är en pormaskborttagare?
En pormaskborttagare är ett verktyg eller en apparat som används för att avlägsna pormaskar från huden. Verktygen finns i olika former och storlekar och fungerar genom att man applicerar tryck på huden, antingen manuellt eller genom sugning, för att avlägsna den blockering som orsakar pormaskarna.
Fungerar pormaskborttagare?
Ja, pormaskborttagare kan vara effektiva för att avlägsna pormaskar när de används på ett säkert och korrekt sätt. Hur effektivt verktyget är kan dock bero på hur allvarliga pormaskarna är och vilken typ av verktyg som används. Det är viktigt att välja rätt verktyg för din hudtyp och pormaskarnas svårighetsgrad samt att använda verktyget försiktigt och omsorgsfullt för att undvika skador på huden.
Hur fungerar en pormaskborttagare?
En pormaskborttagare fungerar genom ett tryck mot huden, antingen manuellt eller genom sugning, för att avlägsna den blockering som orsakar pormaskar. Verktygets form och design varierar, men samtliga syftar till att avlägsna den propp av talg och döda hudceller som täpper till porerna och orsakar pormaskar.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta