Så bör du tänka när du väljer SUP-brädor & paddleboards

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att glida fram i sommarsolen medan svalkande vatten sköljer över tårna kan vara en av de mest avkopplande aktiviteterna någonsin. Paddleboarding och SUP brädor är en snabbt växande sommaraktivitet som erbjuder ett unikt sätt att upptäcka naturen genom att låta dig glida fram över lugna sjöar, navigera genom ojämnt hav eller kryssa nedför en flod samtidigt som du får dig ett träningspass. SUP brädans popularitet har ökat under de senaste åren i takt med att fler och fler människor har upptäckt glädjen med denna mångsidiga sport.

För dig som är nybörjare kan det vara svårt att veta hur du ska tänka för att välja rätt SUP bräda för att du ska få en positiv och säker upplevelse. Din paddle board behöver vara både lätt att manövrera och samtidigt stabil nog för att du ska känna sig säker och trygg medan du vänjer dig vid din SUP.

I den här artikeln guidar vi dig genom processen att välja den bästa SUP brädan för nybörjare genom att gå igenom olika faktorer och skillnader på olika SUP brädor. 

Viktiga faktorer att tänka på när du köper en SUP bräda

Storlek och vikt

När du köper en SUP bräda är dess storlek och vikt två av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Brädans storlek spelar roll eftersom den avgör hur mycket vikt brädan klarar av att hantera samt hur lätt den kan röra sig på vattnet. Generellt sett ger brädor som är längre och bredare bättre stabilitet, vilket kan passa dig som är nybörjare eftersom det underlättar balans och gör att du känner dig mer stabil när du paddlar. Å andra sidan är kortare SUP brädor oftast lättare att manövrera, till exempel i floder där vattnet rör sig fortare eller på trängre platser. 

En annan faktor du bör beakta är SUP brädans vikt. Lättare brädor tenderar att vara enklare att transportera och att lyfta upp på ett bilställ eller båtdäck, men kanske inte klarar av att lika mycket vikt som tyngre modeller. På andra sidan myntet kan tyngre brädor hantera mer vikt men är svårare att transportera från plats till plats. Brädor gjorda i glasfiber är vanligtvis lättare och mer hållbara än plastmodeller, men har ofta en högre prislapp.

Form och design

SUP brädans form påverkar hur bra den presterar i olika vattenförhållanden och hur stabil den är när du paddlar. Generellt är brädor med bredare för mer stabila och har mer flytkraft i ojämnt vatten, medan SUP brädor som är smalare akter till är bättre lämpade för att snäva svängar. Dessutom ger runda bottnar bättre manövrerbarhet än platta bottnar.

Du bör också fundera över SUP brädans konstruktion. Uppblåsbara SUP brädor är populära eftersom de är enkla att bära och att transportera, men är kanske inte lika snabba eller styva som paddle boards tillverkade i glasfiber eller i plast. Det finns även någonting som kallas ‘touring modell’, vilket är en typ av SUP bräda som har en längre för för att lättare kunna skära igenom vattnet, medan allroundbrädor har en jämnare balans av funktioner framtill och baktill. 

Material och hållbarhet

Materialet påverkar brädans prestanda och hur hållbar den är. Generellt sett tenderar SUP brädor gjorda i glasfiber att vara styvare och glida bättre än plastmodeller, vilket gör att de bättre lämpar sig för racing eller surfing i mindre lugna förhållanden. Glasfiberbrädor tenderar också att vara lättare än SUP brädor gjorda i plast, och är också mer hållbara.

SUP brädor i plast är i allmänhet billigare och ger bra allsidiga prestanda, vilket gör dem till ett bra val för dig som använder din paddleboard på fritiden och som inte känner behov för det extra glidet du får av en glasfiberbräda. SUP brädor i plast är vanligtvis tyngre än glasfibermodeller men erbjuder ändå hyfsad styvhet beroende på tjockleken på plasten som används i konstruktionen. Vissa typer av plast, som polyeten, är kända för sin otroliga hållbarhet mot slagskador, vilket gör brädor konstruerade i polyeten till ett utmärkt val för familjer eller nybörjarpaddlare som vill ha en SUP bräda med lång livslängd. 

De mest populära SUP brädorna för nybörjare

Det finns flera olika typer av SUP brädor och paddle boards, var och en utformad för specifika aktiviteter och förhållanden. Här är några av de vanligaste typerna av paddelbrädor för nybörjare:

  • Allroundbrädor: Allround-SUP brädor är ett utmärkt val för nybörjare på grund av allroundbrädors välbalanserade konstruktion. De är vanligtvis konstruerade med en bred för, en rundad botten och ett platt däck, vilket ger god stabilitet på vattnet utan att påverka hastighet eller manövrerbarhet. Dessa SUP brädor lämpar sig för för lugnt vatten och allmänt fritidsbruk. 
  • ‘Touring’-brädor: Dessa SUP brädor är ett annat bra alternativ för nybörjare och är vanligtvis konstruerade med en långsmal för, vilket hjälper brädan att skära igenom vattnet samtidigt som det ger god stabilitet i de flesta förhållanden. ‘Touring’-brädor är ofta konstruerade med fenor som hjälper SUP brädan att följa med i blåsigt eller ojämnt vatten och ger extra grepp när du svänger kraftigt. Dessa SUP brädor är utmärkta för att täcka långa sträckor och används ofta för att utforska sjöar, floder och andra vattendrag.
  • Uppblåsbara SUP brädor: De här brädorna är tillverkade av ett slitstarkt PVC-material som kan pumpas upp med en pump. De är mycket lätta att använda, kräver minimal förberedelse och är vanligtvis mer prisvärda än andra brädtyper. De är bra för nybörjare eftersom de är lätta att transportera och att förvara och är också mer hållbara än traditionella hårda brädor. Uppblåsbara SUP brädor tenderar dock att vara långsammare och har kanske inte lika mycket styvhet i grövre sjö. 
  • Yoga SUP brädor: Yoga SUP brädor är perfekta för dig som vill kombinera din paddle board med yoga och andra fitnessaktiviteter. Dessa brädor är bredare utformade jämfört med allroundmodeller, med extra stabilitet och flytkraft som tillhandahålls av integrerade handtag och bungee-remmar som gör att du kan ta med dig din utrustning på ditt yogapass.
  • Fiskebrädor: SUP brädor utformade för fiske är konstruerade med fiskaren i åtanke. Dessa brädor har en bred för, ett platt däck och en rundad botten som ger utmärkt stabilitet när du fiskar. De har ofta integrerat förvaringsfack och bungee-remmar för förvaring av redskapslådor och andra förnödenheter som behövs för en lyckad fiskedag.

När du har hittat rätt paddelbräda kan du läsa vår guide om hur du väljer rätt typ av paddelbräda.

FAQ

Vilken storlek på bör jag välja på min SUP bräda?
När det gäller att välja rätt storlek på din SUP bräda finns det inget svar som passar alla. Storleken på den bräda du väljer kommer an på en rad olika faktorer, bland annat din vikt, längd och paddelstil.
Den vanligaste metoden är att använda takräcke på bilen. På så sätt kan brädan fästas säkert och tryggt ovanpå fordonet vid transport. Om din bräda är tillräckligt liten, kan den enkelt bindas fast på fordonets takräcke med bungee-snöre eller remmar.
Hur ställer man sig upp på en SUP bräda?
Börja med att sätta dig på knä med båda knäna på brädan. Flytta din vikt mot brädans mitt och res dig sedan långsamt upp, en fot i taget. Håll dina fötter i ungefär axelbredd och se till att hålla dina knän lätt böjda. När du väl står upp, kan du sedan justera fötterna efter behov för att hålla dig stabil och balanserad över brädans mitt.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta