Lär dig att stå på en paddleboard med oss - Ta del av vår stora paddleboard-guide

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vill du rusa genom vågorna på havet, eller vill du hellre glida lugnt på sjön och uppleva lugnet när du är ett med naturen? Oavsett vilket du föredrar bör du läsa vår paddleboard-guide för att se om ”stand up paddleboarding” är något för dig.

En paddleboard – även kallad SUP-bräda eller SUP-board – är en bräda som driver dig genom vattnet med hjälp av arm- eller paddelrörelser. Detta är en fantastisk träningsform som erbjuder dig mycket mer än bara träning jämfört med ett vanligt gym.

I vår paddleboard-guide hittar du den information du behöver för att lära dig allt om paddleboards så att du sedan är helt redo att ge dig ut på dina första paddleboardäventyr på någon av våra fina stränder, åar, hamnar eller sjöar.

Om du efter att ha läst igenom denna artikel känner att en paddleboard är något för dig rekommenderar vi dig att även ta del av vårt test av de bästa paddleboardsen. I den artikeln får du en översikt av de bästa modellerna på marknaden idag enligt experter för att du ska hitta den modell som bäst lämpar sig till dina behov.

Hur står jag på en paddleboard?

När du har bestämt dig för att prova paddleboarding måste du komma igång – men hur? Det kanske är första gången du står med en paddleboard i handen, och då är det såklart inte särskilt enkelt att veta hur man ska bära sig åt. Därför har vi i denna guide sammanställt en lista med de bästa råden om hur du lär dig att stå på din bräda:

  • Börja på land: När du för första gången testar din paddleboard kan det vara fördelaktigt att börja på land. Placera brädan på marken och placera sedan dig själv på den; börja med att stå på knä bara för att känna brädan under dig – därefter kan du prova att stå upp. Du kommer förmodligen att upptäcka att det kan vara lite svårt att hålla balansen, men det blir enklare allt eftersom du blir mer erfaren. Det viktigaste är att du känner att du kan stå upp stilla innan du tar paddleboarden ut i vattnet
  • På knä eller stående: Du kan använda din paddleboard på två sätt – antingen på sittandes på knä eller ståendes. Om du sitter på knä kan du använda dina armar för att paddla, och om du står upp bör du använda dig av en åra – vilket du även kan göra om du sitter på knä. I början kan det vara fördelaktigt att sitta på knä, eftersom det är enklare att hålla balansen i den positionen.
  • Första gången i vattnet: Du sjösätter brädan genom att ta den i vattnet, helst genom att bära den i det lämpade handtaget. Placera åran på brädan och hoppa sedan upp på den. Börja med att ställa dig upp på knäna i mitten av brädan innan du försöker resa dig upp. När du ställer dig upp tar du en fot i taget.
  • Position på brädan: Placera fötterna parallellt med varandra med höftavstånd; håll tårna raka och fötterna så långt ut mot kanten som möjligt. Denna position kommer att ge dig den bästa balansen när du lär dig att stå på din paddleboard.
  • Lär dig simma: Innan du ens överväger att prova en paddleboard måste du kunna simma. Du får inte heller glömma flytvästen, som är ett lagstadgat krav.

10 tips för att lära sig att stå på en paddleboard

När du väl är på din bräda måste du lära dig att stå på den – nedan har vi sammanställt en lista med några tips på hur du bäst bemästrar konsten att paddla på en paddleboard. Vi guidar dig även om vad du ska tänka på när du väljer bräda.

  • Rätt sätt

Det kan vara förvånansvärt svårt i början att se åt vilket håll brädan ska köras, men som en tumregel kan du bedöma det utifrån fenans position: fenan ska vara placerad baktill och inte framtill.

  • Mjuk start

Börja alltid med att lära känna brädan i lugna vattenförhållanden, till exempel på en stilla sjö. När du väl har bekantat dig med din paddleboard och känslan av att stå på den kan du våga dig ut på större vågor, till exempel på öppet hav.

  • Rätt position

Många nybörjare tycker att det är bekvämt att luta sig framåt när de paddlar, men faktum är att faktiskt är bäst att stå rakt upp eftersom det ökar stabiliteten och minskar risken för att falla i vattnet. När du tittar nedåt försämras också din balans – håll därför ögonen på horisonten när du paddlar då det istället kommer att öka din balans.

  • Kontrollera vindförhållandena i förväg

Innan du börjar paddla bör du kontrollera vind- och väderförhållanden. Vinden har stor inverkan på din paddleboard, och starka vindar gör det svårt att manövrera och styra. Om du är nybörjare bör du endast paddla när det blåser svagt.

  • Börja med en bred bräda

Om du är nybörjare bör du välja en bred och välbalanserad paddleboard eftersom en sådan kommer att ge dig bättre balans. Du kan välja en bräda för mer fart, som ofta är längre och smalare, när du väl blir bekant med tekniken och konsten att balansera. En paddleboard med en bredd på cirka 85 centimeter är relativt bred, medan smala modell endast är cirka 60-65 centimeter breda.

  • Rätt åror

När du ställer dig upp på din paddleboard är det åran som ska ge dig drift framåt och därför är det viktigt att du ser till att du har en sådan i rätt längd. Annars är risken att du börjar luta dig framåt vilket som sagt kommer göra det svårare för dig att hålla balansen. Åran är verkligen viktig att tänka på när du väljer utrustning; ofta är de tillverkade av aluminium, men om du vill ha en lättare och styvare åra kan du välja en som är gjord av kol. Kom också ihåg att vända åran åt rätt håll i vattnet.

  • Använd alltid säkerhetslinan

Säkerhetslinan binder dig till din bräda, och är tillräckligt lång för att inte påverka dina rörelser. Snöret förhindrar att brädan flyter iväg om du faller i vattnet. I extrema fall kan linan till och med rädda ditt liv.

  • Se upp för andra vattensportsutövare

Håll ett säkert avstånd till andra vattensportsutövare. Med ett kort avstånd riskerar du att stöta ihop med andra och du kan också påverkas av de vågor som deras aktiviteter sätter igång.

  • Rätt fallteknik

Alla nybörjare trillar till en början, och för att undvika skador är därför din fallteknik viktig. Försök att falla bort från brädan för att minimera risken att slå i brädan. Om du har säkerhetslinan på behöver du inte heller oroa dig för att förlora brädan ur sikte.

  • Lär dig rätt teknik

Du kommer att lyckas bäst om du lär dig rätt tekniker. Du kan till exempel börja med att gå med i en SUP-skola för nybörjare, där en instruktör kan lära dig det bästa sättet att paddla. Paddleboarding ser enkelt ut, men teknikerna kan vara lite knepiga att bemästra – särskilt att få rätt vinkel och lutning på åran samt att veta vilka muskelgrupper som ska utföra arbetet. 

I själva verket är det kärnmusklerna och överkroppen, inte armarna, som ska utföra det tyngsta arbetet. Det finns SUP-skolor över hela landet – särskilt på orter och i områden med mycket vattensportaktiviteter.

Råd till när du ska välja paddleboard

När du väljer en paddleboard finns det några saker du bör ha i åtanke för att du ska komma hem med en bräda som passar dig, dina preferenser och din erfarenhetsnivå bäst. Nedan har vi samlat de mest väsentliga parametrarna:

Typ – uppblåsbar eller hård bräda?

Du kan få både hårda och uppblåsbara paddleboards, och i de allra flesta fall kommer den uppblåsbara varianten att vara det bästa valet eftersom de vanligtvis är billigare och enklare att transportera, hantera och förvara.  Tänk på att en bräda kan vara upp till fyra meter lång, och om du inte kan släppa ut luften kan den bli riktigt svår att hantera.

Är du nybörjare eller erfaren? Vad ska du använda brädan till?

Är du nybörjare eller är du redan bekant med paddleboarding? Är du intresserad av fartfyllda turer med högt tempo, eller snarare avkopplande och lugna sådana?

Vissa produkter är gjorda för det ena och andra för det andra. 

De modeller som är framtagna för fart och tempo är ofta något dyrare, och då blir de vanligtvis längre – upp mot de tidigare nämnda fyra metrarna. De är också smalare, vilket innebär att de erbjuder ett mindre utrymme att stå på. 

Detta ställer större krav på din balans, och du måste behärska tekniken först. De smala modellerna brukar ha en bredd på cirka 60-65 centimeter, medan de breda har en på 85. Om du är nybörjare på paddleboarding bör du inte välja en bräda som är alltför smal och lång.

Modeller som är gjorda för lugnare turer och för nybörjare – kanske även för yoga eller meditation – är ofta lite billigare. Den ökade bredden ger mer utrymme, vilket förbättrar stabiliteten och balansen.

Maximal belastning

Alla modeller har en maximal belastning som avser den maximala vikt som kan finnas på brädan innan den kan skadas och luften inuti den blir utsatt för överdrivet tryck. Den maximala belastningen varierar enormt från bräda till bräda – vissa klarar endast 90 kilogram medan andra klarar upp mot 150.

Din egen vikt spelar den största rollen, men tänk också på om du vill ta med dig proviant på resan. Många produkter har en nätkonstruktion på själva brädan som fungerar som ett slags förvaring. Här kan du till exempel placera extra kläder eller mat och dryck.

På vissa enheter är det faktiskt möjligt att ta med sig ytterligare en person, till exempel ett barn eller en partner. Om du vill det ska du dock se till att välja en variant med hög maximal belastning.

Stabilitet och styvhet

Att stå på en paddleboard kräver balans och stabilitet. Som nybörjare behöver du därför mer stabilitet i din modell. 

Tänk också på konstruktionens styvhet, eftersom det är detta som bidrar till brädans hastighet och positionering i vattnet. En hög styvhet möjliggör bättre fart och tempo, och som en bonus kommer den maximala belastningen också att vara högre.

Fenan

Fenan påverkar navigeringen, och en sådan ingår vanligtvis med varje paddleboard. Vissa fenor är gjorda för fart, medan andra är mer mångsidiga och flexibla.

Åran

Du behöver en åra – eller en paddel – för att skapa drivkraft. Ofta ingår en åra i priset som en del av din paddleboard. Som vi tidigare nämnt är åran mycket viktig för din upplevelse, och en bra åra är robust, men samtidigt lätt, och ska kunna tjäna det syfte du har med aktiviteten. Du kan få åror både för fart och tempo och för mer stillsamma aktiviteter.

Pump och transport

Uppblåsbara paddleboards kräver luft för att flyta och därför ingår ofta en handpump vid köpet av en sådan. Du kan blåsa upp brädan när du behöver den och tömma den på luft när du är klar, vilket gör transporten mycket enklare.

Du kan även köpa en elektrisk pump för att slippa det manuella arbetet.

Utformning och förvaring

Paddleboards finns i många olika utföranden, former och färger och det är egentligen en smaksak vilken stil du föredrar. Designen kan dock påverka användbarheten – till exempel om den kommer med ett integrerat förvaringsalternativ.

Som tidigare nämnts har många brädor ett nät framtill, där en serie robusta trådar bildar ett nät. Du kan till exempel använda nätet till förvaring om du vill åka på längre resor och ta med dig lite packning.

Säkerhet

Säkerhet är en mycket viktig parameter och du kan öka säkerheten på många sätt. Du kan till exempel välja en modell med en halkfri bas, vilket hjälper dig att stå stadigare. Detta är framförallt smart om du är nybörjare och inte särskilt erfaren.

Vissa produkter är utformade för att bli säkrare i själva konstruktionen, till exempel för att förbättra luftfördelningen. Du bör också ha ett reparationsset och en säkerhetslina ombord, men dessa ingår ofta i också med din paddleboard.

Sist men inte minst bör du alltid komma ihåg lagen om flytväst för paddleboards, som säger att det är obligatoriskt att bära flytväst när du paddlar på en paddleboard.

Alternativ för konvertering av kajak

Vissa varianter kommer med en anordning som gör att de kan omvandlas till en uppblåasbar kajak; då kan du placera ett säte så att du kan sitta ner och paddla. Detta är särskilt användbart om du är en vattensportsentusiast och vill få ut det mesta av ditt köp.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta