Så väljer du rätt storlek på din paddle board

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vid den populära vattenaktiviteten paddleboarding står du på en så kallad SUP-bräda och använder en paddel för att ta dig fram i vattnet. Aktiviteten låter dig utforska både skärgård och sjöar, samtidigt som du får ett bra träningspass för hela kroppen. Att veta hur du ska välja rätt storlek på SUP-bräda är dock inte alldeles enkelt, och kan vara avgörande för att du ska kunna njuta fullt ut av aktiviteten, eftersom brädans storlek påverkar både stabilitet och manövrerbarhet i vattnet.

Det finns ett antal saker att ta hänsyn till när du väljer mått på en SUP-bräda, som att fundera över din vikt och kroppsform. Om SUP-brädan är för liten för din vikt blir brädan instabil och svår att paddla, och om den är för stor kommer den att vara långsam och svår att kontrollera.

Brädans längd, bredd och tjocklek

När det kommer till att välja rätt storlek på SUP-bräda är längd, bredd och tjocklek viktiga faktorer att ta hänsyn till. Dessa mått påverkar brädans prestanda och stabilitet, så det är viktigt att välja en kombination av mått som passar din kroppstyp:.

  • Brädans längd: Brädans längd är avståndet från fören till aktern. Längre brädor är snabbare och håller riktningen bättre, medan kortare brädor är enklare att manövrera. SUP-brädans längd är också viktig för att du ska ha tillräckligt med utrymme för dig och din utrustning. Rekommendationen på brädlängd baseras på vilken typ av paddling du planerar att göra och på din kroppstyp. Generellt sett vill längre personer ha en längre bräda, medan kortare personer vill ha en kortare bräda.
  • Brädans bredd: SUP-brädans bredd är avståndet från sida till sida. Bredare brädor är stabilare, medan smalare brädor är snabbare och mer manövrerbara. Rekommenderad brädbredd beror på din kroppstyp, vikt och vilken typ av paddling du planerar att göra. Generellt sett bör tyngre personer välja en bredare bräda för ökad stabilitet, medan lättare personer bör välja en smalare bräda.
  • Brädans tjocklek: SUP-brädans tjocklek är avståndet från topp till botten. Tjockare brädor är stabilare och ger mer flytkraft, medan tunnare brädor är mer manövrerbara. Tyngre personer bör i allmänhet välja en tjockare bräda, medan lättare personer bör välja en tunnare bräda.

Det är viktigt att notera att rätt val av längd, bredd och tjocklek på en SUP-bräda beror på en mängd olika faktorer, bland annat din kroppstyp, vikt och vilken typ av paddling du planerar att göra. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och rådgöra med en expert på SUP-brädor kan du välja en bräda med rätt kombination av längd, bredd och tjocklek för att ge rätt nivå av prestanda och stabilitet för dina behov.

Din kroppsform och vikt

Din kroppsform och vikt är avgörande faktorer för att välja lämplig storlek på en SUP-bräda. Att välja fel storlek kan göra paddleboarding till en utmanande och frustrerande aktivitet eftersom brädans storlek påverkar din stabilitet i vattnet. 

Den viktigaste aspekten att ta hänsyn till när du väljer mått på en paddle board är din vikt. Ju tyngre du är, desto mer volym behöver din SUP-bräda för att kunna ge dig tillräckligt med flytkraft. En för stor bräda blir dock långsam och svår att manövrera, och en för liten bräda blir instabil och svår att paddla.

För att bestämma rätt brädvolym för din vikt kan du ta hjälp av en enkel formel baserad på din vikt i kilo. Den rekommenderade brädvolymen bestäms vanligtvis genom att multiplicera din vikt i kilo med 1,5 till 2 för att få fram antalet liter. Om du väger 68 kilo skulle du till exempel behöva en bräda med en kapacitet på 102-136 liter.

Både din kroppstyp och din vikt spelar roll för hur stor SUP-bräda du behöver. Kortare personer kan föredra en kortare bräda som är lättare att navigera, medan längre personer kan behöva en längre bräda som ger tillräckligt med utrymme åt fötterna.

Erfarenhet och vana

När du väljer storlek på din SUP-bräda bör du ta med din erfarenhet i beräkningen. Det är viktigt att välja en bräda som är lämplig för din vanenivå eftersom olika vana kommer att ge olika behov.

  • För att lära sig grunderna i paddleboarding bör nybörjare välja en större och stabilare bräda, eftersom en större SUP-bräda ger mer stabilitet och är enklare att balansera på. För de flesta nybörjare är en bräda mellan tre och fyra meter lång och 81-86 centimeter bred ett bra val.
  • Du som känner att du har viss vana med paddleboarding, som har mer erfarenhet och känner dig bekväma i vattnet kan börja fundera över att välja en mindre, mer manövrerbara bräda. Dessa brädor är mer effektiva och kan paddlas fortare, vilket kan vara ett bra sätt att träna sig på. För majoriteten av paddleboarders på mellannivå är en bräda som är mellan två och en halv och tre och en halv meter lång och 76-81 centimeter bred ett hyfsat val.
  • Även mindre brädor som ger mer fart, smidighet och manövrerbarhet finns tillgängliga för dig som är en mer avancerade paddleboarder och som vill utveckla dina färdigheter. Dessa brädor kan vara mer utmanande att balansera på, men de manövrerar bättre och kan låta dig utföra svårare tricks. En bräda som är mellan två och en halv och tre meter lång och 71-76 centimeter bred är ett bra alternativ för avancerade paddleboarders.

Typ av paddleboarding

Den typ av paddleboarding du planerar att utföra kommer att ha en betydande inverkan på vilken storlek på paddelboard du behöver. Olika typer av paddling kräver olika funktioner och specifikationer, så det är viktigt att välja en bräda som är lämplig för just dina mål.

Touring:
Om du planerar att använda din paddelbräda för touring eller långfärdspaddling bör du välja en SUP-bräda som är längre och smalare än en vanlig paddelbräda. Detta ger bättre styrförmåga och bättre hastighet, vilket är viktigt när du ska ta dig långa sträckor. En bräda som är tre och en halv till fyra och en halv meter lång och 76-81 centimeter bred är ett bra alternativ för långfärdspaddling.

Surfing:
Om du planerar att använda din SUP-bräda för att surfa bör du välja en bräda som är kortare och mer manövrerbar än en vanlig paddle board. På så sätt kan brädan lättare greppa vågorna och har lättare att svänga. En bräda som är två och en halv till tre meter lång och 71-76 centimeter bred är ett bra alternativ för surfing.

Yoga:
Om du planerar att använda din SUP-bräda för yoga bör du välja en bräda som är bredare och stabilare än en vanlig paddle board. Detta gör att du kan hålla dina yogapositioner utan att förlora balansen. En bräda som är tre till tre och en halv meter lång och 81-86 centimeter bred är ett bra alternativ för de flesta yogapaddlare.

Fiske:
Om du planerar att använda din SUP-bräda för att fiska bör du välja en bräda som är stabil och med gott om utrymme för din utrustning. En bräda som är strax över tre och en halv meter lång och 86-91 centimeter bred är ett bra alternativ för de flesta fiskepaddlare.

Det är viktigt att komma ihåg att rätt val av SUP-bräda för just dig kommer an på en mängd olika faktorer, och det som fungerar bra för en person kanske inte är det bästa valet för en annan. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en brädstorlek som ger rätt nivå av prestanda och stabilitet för dina behov.

Vi uppmuntrar dig att testa olika brädstorlekar och att prata med erfarna paddleboarders innan du fattar ett slutgiltigt beslut. Genom att prova olika brädor och få råd från någon med erfarenhet kan du känna dig trygg med att du fattar rätt beslut och kan njuta av din paddleboardingupplevelse till fullo.

När du har hittat rätt storlek kan du läsa vår guide om hur du väljer rätt typ av paddelbräda.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta