Nya fönster? Din guide till att välja rätt

SENAST ÄNDRAD: februari 1, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att hitta billiga fönster som inte kompromissar med kvalitet och funktion är en hög prioritet för husägare och byggentreprenörer. Fönster är en avgörande komponent i hemmets estetik och energieffektivitet, så det är viktigt att välja rätt. På marknaden finns ett brett utbud av billiga fönster tillgängliga i olika material såsom trä, PVC och aluminium. Varje material erbjuder unika fördelar och kan påverka fönstrets u-värde – en indikation på hur väl fönstret isolerar mot kyla.

Design och stil spelar också en viktig roll i urvalsprocessen. Tack vare moderna produktionsmetoder kan konsumenter välja mellan flera olika modeller och designalternativ för att matcha estetiken i sina hem. Att kunna anpassa fönstrens storlek, färg och eventuella spröjs bidrar till att de kan smälta in i eller accentuera en byggnads utseende.

Med en växande onlinemarknadsplats har det blivit allt enklare att beställa fönster som uppfyller specifika behov. Flera återförsäljare garanterar högkvalitativa fönster till konkurrenskraftiga priser, med tillägg av service såsom snabb leverans och långsiktiga garantier. Detta gör att konsumenterna kan göra budget medvetna val utan att offra kvaliteten och hållbarheten hos sina fönster.

Typer av billiga fönster och deras material

Valet av material för fönster påverkar inte bara kostnader utan också isoleringsförmåga och underhållsbehov. När man överväger billiga fönster, är det vanligt att välja mellan trä, aluminium och PVC, vilka alla erbjuder olika fördelar.

Träfönster

Träfönster är kända för sin klassiska estetik och naturliga isoleringsegenskaper. De är ofta försedda med 2-glas eller 3-glasfönster för bättre värmeisolering. Trots att trä kräver mer underhåll jämfört med andra material kan rätt skötsel förlänga dess livslängd avsevärt.

 • Kostnad: varierar
 • Isolering: hög
 • Underhåll: regelbundet

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster erbjuder en modern look och hög hållbarhet. De är lätta att underhålla och mycket resistenta mot väder och vind. Aluminium är ett material som är både starkt och lätt, vilket gör det till en prisvärd lösning för stora fönsterytor.

 • Kostnad: medel
 • Isolering: medelhög med isolerprofiler
 • Underhåll: lågt

PVC fönster

PVC fönster, även kända som vinylfönster, är ett billigt och energieffektivt alternativ. De är mycket hållbara och motstår vind, regn och erosion väl. Dessa fönster är lätta att rengöra och de behöver sällan underhållas. PVC fönster är dessutom populära för deras goda isoleringsförmåga.

 • Kostnad: låg
 • Isolering: hög
 • Underhåll: mycket lågt

Fönstrets funktion och energieffektivitet

Ett fönsters huvudsakliga uppdrag är att släppa in ljus samtidigt som det behåller värme inomhus. Moderna energieffektiva fönster förbättrar både isoleringskapaciteten och bidrar till minskad energiförbrukning.

Isolering och u-värden

Isoleringen i ett fönster är avgörande för dess förmåga att bevara värme. Detta mäts i u-värde, som indikerar hur bra ett fönster är på att isolera. Ju lägre u-värde, desto bättre isolering. Nya fönster med ett lågt U-värde, exempelvis 1,0 eller lägre, anses vara mycket energieffektiva jämfört med äldre tvåglasfönster som vanligtvis har ett U-värde runt 3,0.

Energiglas och högkvalitativa alternativ

Energiglas är en typ av glas som används för att ytterligare förbättra en fönsters energieffektivitet. Dessa glas är ofta belagda för att reflektera värme tillbaka in i rummet, vilket minskar energiförbrukningen. Det finns en uppsjö av högkvalitativa fönsteralternativ på marknaden som bland annat kan innehålla argongas mellan glasrutorna för att förbättra isoleringen.

Fönstrets design och ljusinsläpp

Designen på ett fönster påverkar inte bara bostadens estetik utan också dess funktion när det gäller ljusinsläpp och energieffektivitet. Ett fönster med större glasyta kan öka ljusinsläppet vilket potentiellt kan minska behovet av konstgjord belysning under dagtid. Samtidigt bör konstruktionen säkerställa att energiförlusten hålls till ett minimum.

Installation, underhåll och garantier

När konsumenter överväger att byta till billiga fönster är det viktigt att beakta kvaliteten på installationen, vikten av regelbundet underhåll, samt garantier som en försäkring av investeringen.

Professionell installation

En kvalificerad installeringsprocess säkerställer att fönster presterar som förväntat. Många fönstertillverkare erbjuder professionell installation som en del av deras tjänster, vilket bidrar till optimal energieffektivitet och funktion. Korrekt installation omfattar allt från noggrann mätning till säker fastsättning av fönstret.

Underhåll av fönster

Regelbundet underhåll är avgörande för fönstrets livslängd och prestanda. Det kan inkludera enkel rengöring, kontroll av tätningar och beslag, samt vid behov ommålning av träfönster. För moderna fönster tillverkade av PVC eller aluminium är underhållsbehovet ofta lägre än för traditionella träfönster.

Garantier och livslängd

Garantier speglar tillverkarnas förtroende för deras produkt och kan vara ett tecken på hög kvalitet. Garantiperioder varierar:

 • Skanva fönster erbjuder till exempel en 10-års garanti.
 • BonusFönster upp till 15-års garanti.
 • Fönster Experten ger upp till 30 års garanti på karm och båge.

Dessa garantier täcker ofta olika delar av fönstret såsom glaskassetterna, beslagen, och ibland även arbete relaterat till installationen. Kunden bör noga granska garantivillkoren för att förstå vad som omfattas och hur lång tid de har på sig att rapportera eventuella problem.

Ekonomiska aspekter och tillgänglighet

Att investera i billiga fönster involverar en avvägning mellan kostnad och kvalitet, där energibesparingar kan bli en betydande ekonomisk fördel. Måttanpassade lösningar och konkurrenskraftiga priser är tillgängliga, särskilt när man utforskar alternativ online.

Att köpa fönster online

Fönsterköp på nätet erbjuder ofta lägre priser jämfört med fysiska butiker tack vare minskade överheadkostnader. Energibesparingar är också en viktig faktor, eftersom konsumenter kan hitta fönster som förbättrar deras hemisolering till konkurrenskraftiga priser. Kunder som är ute efter att måttbeställa fönster kan direkt bedöma de ekonomiska aspekterna genom att jämföra priser och alternativ online.

Konkurrenskraftiga priser och erbjudanden

En marknad med många aktörer driver vanligen fram konkurrenskraftiga priser på billiga fönster. Kostnadseffektiva lösningar kan uppnås genom att leta efter erbjudanden eller rabatter, exempelvis vid köp av flera fönster eller under kampanjperioder. För den ekonomiskt medvetna köparen kan det måttanpassade fönstret innebära en besparing i längden, inte bara i inköpspris utan även genom minskade värmekostnader.

Måttanpassade lösningar

Måttanpassade fönster är en väsentlig del av marknaden och erbjuder en optimal passform för specifika behov, vilket kan resultera i bättre energibesparingar och därmed ekonomi. Många leverantörer erbjuder alternativ att måttbeställa fönster, vilket ger flexibilitet för att möta exakta specifikationer samtidigt som det upprätthåller en ekonomisk balans. Dessa tjänster kan enkelt tas del av genom att besöka professionella fönsterleverantörer.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta