Laga näringsrik och utsökt barnmat med en mixer: En guide för nybörjare

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Som nybliven förälder kan det vara roligt och givande att laga sin egen barnmat, och då kan en mixer vara ett värdefullt hjälpmedel. Mixern kan hjälpa dig att puréa frukt, grönsaker och andra livsmedel till en slät och näringsrik konsistens som är enkel för ditt barn att få i sig.

I den här artikeln kommer vi att förklara fördelarna med att använda en mixer för att göra barnmat. Vi kommer även att ge dig tips om hur du väljer rätt mixer och erbjuda några utsökta och hälsosamma recept på barnmat så att du kan komma igång.

Vilken mixer ska jag använda för barnmat?

När du ska välja en mixer för att göra barnmat finns det några viktiga funktioner att leta efter. Nedan följer några saker att tänka på:

 • Effekt: Leta efter en mixer som är tillräckligt kraftfull för att mixa olika livsmedel till släta konsistenser. Vi rekommenderar en mixer med en effekt på minst 400 watt.
 • Storlek: Tänk på hur stor mixern är och hur mycket mat du ska tillaga. En mindre mixer kan vara mer lämplig om du endast förbereder mindre mängder barnmat.
 • Användning och rengöring: Leta efter en mixer som är enkel att använda, ställa in och rengöra. En mixer med löstagbara knivblad och diskmaskinssäkra komponenter kan spara både tid och ansträngning.
 • Säkerhetsåtgärder: Se till att mixern har funktioner som ett låsbart lock och en glidfri bas för att undvika olyckor.
 • Ytterligare funktioner: Vissa mixrar har ytterligare funktioner för ökad mångsidighet, till exempel tillbehör för matberedning eller medföljande portionsmuggar.

Hur förbereder jag barnmat i en mixer?

Att förbereda barnmat i en mixer är en enkel och smidig process, men det kräver viss förberedelse. Nedan följer några grundläggande steg:

 • Välj de ingredienser som du vill använda till din barnmat. Det kan vara allt från frukt och grönsaker till kött.
 • Skölj råvarorna noggrant för att avlägsna smuts och bakterier.
 • Skala och hacka ingredienserna i mindre bitar. Detta är särskilt viktigt om du använder hårda råvaror, till exempel morötter eller äpplen, för att säkerställa att de mixas ordentligt.
 • Tillaga ingredienserna vid behov. Detta kan göras genom ångkokning, kokning eller bakning, beroende på livsmedel.
 • Låt den tillagade maten svalna till en säker temperatur.
 • Lägg den kylda, tillagade maten i mixern tillsammans med eventuell vätska som du vill tillsätta. Det kan till exempel vara bröstmjölk, välling eller vatten.
 • Mixa blandningen på hög hastighet till den får en slät och krämig konsistens.

Vad kan man mixa till barnmat?

Nedan följer tre enkla recept på barnmat som kan förberedas i en mixer:

Äppel- och päronpuré

Ingredienser:

 • 2 medelstora äpplen
 • 2 medelstora päron
 • Vatten, bröstmjölk eller välling (efter behov)

Instruktioner:

Tvätta, skala och kärna ur äpplena och päronen och skär dem i små bitar. Lägg frukten i en mixer och tillsätt tillräckligt med vatten, bröstmjölk eller välling för att underlätta mixningen. Mixa på hög hastighet till blandningen får en jämn konsistens.

Sötpotatispuré

Ingredienser:

 • 1 stor sötpotatis
 • Vatten, bröstmjölk eller välling (efter behov)

Instruktioner:

Tvätta, skala och hacka sötpotatisen i små bitar. Koka sötpotatisen till den är mjuk och lägg den sedan i mixern. Tillsätt tillräckligt med vatten, bröstmjölk eller välling för att underlätta mixningen. Mixa på hög hastighet till blandningen får en jämn konsistens.

Spenat- och bananpuré

Ingredienser:

 • 1 kopp färska spenatblad
 • 1 mogen banan
 • Vatten, bröstmjölk eller välling (efter behov)

Instruktioner:

Tvätta spenatbladen och hacka dem i små bitar. Skala bananen och hacka den i små bitar. Lägg spenaten och bananen i mixern och tillsätt tillräckligt med vatten, bröstmjölk eller välling för att underlätta mixningen. Mixa på hög hastighet till blandningen får en jämn konsistens.

Dessa recept är en bra utgångspunkt för att göra hemlagad barnmat i en mixer. Se till att alltid rådgöra med din barnläkare innan du introducerar nya livsmedel i ditt barns kost.

Är en mixer lämplig för att göra barnmat?

En mixer är ett utmärkt verktyg för att göra barnmat. Nedan följer några av fördelarna med att använda en mixer för att göra barnmat:

 • Näringsrikt: Genom att mixa frukt, grönsaker och andra livsmedel till barnmat behåller du ingrediensernas naturliga näringsämnen och fibrer. Detta är viktigt för ditt barns tillväxt och utveckling.
 • Variation: Med en mixer kan du skapa varierande recept med olika ingredienser, texturer och smaker. Detta gör det möjligt för dig att introducera ditt barn för nya smaker och hjälpa det att utveckla sin gom.
 • Kostnadseffektivt: Att göra barnmat hemma med en mixer är ofta mer kostnadseffektivt än att köpa färdigförpackad barnmat från affären.
 • Kontroll: När du gör barnmat hemma med en mixer har du full kontroll över ingredienserna, vilket gör att du kan undvika onödiga tillsatser samt konserverings- och sötningsmedel.
 • Bekvämt: Att göra barnmat i en mixer går snabbt och enkelt, vilket innebär att du kan förbereda hälsosam och näringsrik mat till ditt barn utan en massa krångel.
 • Hygieniskt: Att tillaga barnmat hemma med en mixer säkerställer att maten är färsk och hygienisk, vilket minskar risken för kontaminering.
 • Anpassningsbart: Om du använder en mixer för barnmat kan du justera matens konsistens så att den passar ditt barns behov och preferenser.

FAQ

Kan jag använda en mixer för att göra barnmat?
Ja, du kan använda en mixer för att göra barnmat. En mixer är ett utmärkt verktyg för att göra puré av frukt, grönsaker och andra livsmedel till en slät och krämig konsistens som är lämplig för spädbarn att äta.
Vad är skillnaden mellan en barnmatsberedare och en mixer?
Både en barnmatsberedare och en mixer kan användas för att göra barnmat, men det finns några väsentliga skillnader. En barnmatsberedare är utformad specifikt för att göra barnmat och erbjuder vanligtvis ytterligare funktioner som ångkokning, mixning och återuppvärmning. En mixer är en mer allsidig köksapparat som kan användas för en mängd olika uppgifter, inklusive tillagning av barnmat, men som kanske inte har samma specialfunktioner som en barnmatsberedare.
Ska jag mosa eller mixa barnmat?
Om du ska mosa eller mixa barnmaten beror på ditt barns ålder och utvecklingsstadium. För yngre barn är det rekommenderat att mosa eller puréa maten till en slät konsistens för att förhindra kvävning. När ditt barn blir äldre och utvecklar bättre tugg- och sväljförmåga kan du emellertid börja introducera mer texturerade och grövre livsmedel.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta