Nybörjarguide för att locka håret med locktång

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att kämpa för att uppnå de perfekta lockarna med din locktång? Känner du att du inte är helt säker på hur du ska använda den på rätt sätt? Oroa dig inte, du är inte ensam! Att locka håret med en locktång kan vara knepigt, särskilt om du är nybörjare. Men med rätt verktyg, teknik och lite övning kan du uppnå det resultat du önskar.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta för att locka ditt hår med locktång som ett proffs. Vi går igenom hur du väljer rätt locktång för ditt hår, och hur du förbereder håret för att lockas. Dessutom ger vi dig en stegvis guide för hur du lockar ditt hår med en locktång, samt ger dig lite tips och tricks för att uppnå ett bra resultat.

Så väljer du rätt locktång

När det gäller locktänger finns det många olika alternativ på marknaden. Det finns en mängd olika faktorer att ta hänsyn till när du ska välja rätt locktång för din hårtyp och önskade stil. Nedan har vi samlat några tips som hjälper dig att fatta rätt beslut:

 • Tänk på cylinderstorlek: Locktänger finns i olika storlekar, från små till stora. En mindre cylinder är idealisk för stramare lockar, medan en större cylinder är bättre för lösare, mer avslappnade vågor. Tänk på din hårlängd och vilken typ av lockar du vill uppnå när du väljer cylinderstorlek.
 • Leta efter rätt material: Locktänger kan tillverkas av en mängd olika material, inklusive keramik, turmalin och titan. Keramik och turmalin är bra val för dig med tunt hår, eftersom det ger mild värme och hjälper till att minska frissighet. Titan är bättre för dig med tjockt eller grovt hår, eftersom titan värms upp snabbt och kan hantera högre temperaturer.
 • Tänk på formen på järnet: Vissa locktänger har en rak pipa, medan andra har en avsmalnande pipa. En avsmalnande pipa är bättre för naturliga lockar, medan en rak pipa är bättre för mer definierade lockar.
 • Glöm inte temperaturkontrollen: Leta efter en locktång med justerbara temperaturinställningar, eftersom det gör att du kan anpassa temperaturen till din hårtyp. Fint eller tunt hår kräver lägre värme, medan tjockt eller grovt hår kan hantera högre värme.

Så förbereder du håret för att lockas

Innan du börjar locka håret med en locktång är det viktigt att du förbereder håret ordentligt för att uppnå bästa resultat. Här är några tips för att förbereda ditt hår:

 • Tvätta och torka håret: Börja med rent och torrt hår. Om håret är vått eller fuktigt håller inte lockarna lika bra, och kan skadas av värmen.
 • Applicera värmeskyddande medel: Innan du använder värmestyling är det viktigt att skydda håret mot värmeskador. Applicera en värmeskyddande spray eller ett serum i håret innan du använder en locktång.
 • Dela in ditt hår i sektioner: För att säkerställa att du lockar varje del av ditt hår, kan du dela upp håret i sektioner. Använd hårspännen eller snoddar för att dela upp håret.
 • Borsta håret: Använd en borste eller kam för att reda ut håret och se till att det är slätt och fritt från tovor.
 • Ställ in temperaturen: Ställ in temperaturen på locktången baserat på din hårtyp. Som en allmän regel bör du använda en lägre värmeinställning för fint eller tunt hår, och en högre värmeinställning för tjockt eller grovt hår.

Hur lockar man håret med en locktång?

 • Börja med en liten sektion av håret: Ta en liten bit av håret och kläm fast locktången nära roten.
 • Linda håret runt pipan: Använd din andra hand för att linda håret runt locktångens pipa och se till att hålla håret sträckt.
 • Håll i några sekunder: Håll håret runt pipan i några sekunder (Tre till fem sekunder är vanligtvis tillräckligt) innan du släpper.
 • Upprepa: Lossa håret från locktången och upprepa på nästa hårsektion. Fortsätt att locka håret tills du har lockat allt hår.
 • Låt dina lockar svalna: Låt lockarna svalna i några minuter innan du drar fingrarna genom håret för att lossa det.
 • Fixera med hårspray: När du har uppnått önskad stil, fixera dina lockar med hårspray för att hålla dem på plats.

Så underhåller du dina lockar

Det är viktigt att veta hur du underhåller dina lockar så att de ser bra ut hela dagen. Här är några tips för att underhålla dina lockar:

 • Använd en stark hårspray: Välj en hårspray med stark stadga för att hålla dina lockar på plats. Applicera hårsprayen på åtta till tio centimeters avstånd och undvik att använda för mycket hårspray, eftersom det kan tynga ned dina lockar.
 • Rör inte dina lockar: Undvik att röra dina lockar under dagen, eftersom det kan få dem att förlora sin form.
 • Använd torrschampo: Om ditt hår börjar se oljigt eller platt ut, använd ett torrschampo för att fräscha upp håret och ge det volym.
 • Sov med en lös fläta: För att hålla dina lockar intakta över natten kan du sova med håret i en lös fläta. Detta hjälper till att förhindra att dina lockar blir trassliga eller frissiga medan du sover.

Vad bör du undvika?

Att locka håret med locktång kan verka enkelt, men det finns några vanliga misstag som många gör. Här är några misstag du bör undvika:

 • Använda en locktång i fel storlek: Se till att du väljer rätt storlek på din locktång för din hårlängd och den typ av lockar du vill ha. Om du använder en för stor eller för liten pipa kan det resultera i besvärliga eller osmickrande lockar.
 • Håll i locktången för länge: Om du håller locktången i håret för länge kan det orsaka värmeskador eller resultera i alltför täta lockar. Som en allmän regel bör du hålla locktången i håret i tre till fem sekunder.
 • Att inte använda värmeskyddande medel: Att hoppa över värmeskyddande medel kan skada håret och göra det mer benäget att brytas. Använd alltid en värmeskyddande spray eller serum innan du använder en locktång.
 • Lockar för mycket hår på en gång: Att försöka locka för mycket hår på en gång kan resultera i ojämna lockar och kan också få locktången att trassla in sig i håret. Locka bara små delar av håret åt gången.
 • Använda för mycket hårspray: Hårspray kan hjälpa till att hålla lockarna på plats, men om du använder för mycket kan det tynga ner håret och få det att se stelt och onaturligt ut.

FAQ

Hur lockar man håret med locktång?
För att locka håret med en locktång, värm först upp locktången och dela upp håret i sektioner. Börja med en liten sektion av håret, linda det runt järnet och håll i några sekunder innan du släpper. Upprepa med resten av håret och locka i samma riktning för en mer enhetlig look eller i olika riktningar för en mer naturlig look. Avsluta med hårspray för att hålla lockarna på plats. Var försiktig när du hanterar den heta locktången och undvik att hålla den på samma ställe för länge för att undvika skador på håret.
Vad ska man göra om man bränt sig på en locktång?
Om du har bränt dig på en locktång bör du börja med att kyla det drabbade området med kallt vatten eller en kall kompress för att lindra smärta och minska inflammationen. Du kan sedan applicera aloe vera-gel eller en brännskadesalva på det brända området för att främja läkning och förhindra infektion. Täck över brännskadan med ett sterilt bandage eller en gasbinda för att skydda den medan den läker. Det är viktigt att undvika att använda starka kemikalier eller slipande material på brännskadan eftersom det kan irritera huden ytterligare. Om brännskadan är allvarlig eller visar tecken på infektion bör du uppsöka läkare.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta