Hur man skapar vacker latte art med en mjölkskummare: Tips och tekniker

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Latte art kallas det när man skapar konstfulla mönster på ytan av en latte eller annan espressobaserad dryck. Det har blivit alltmer populärt på senare år och är dels ett sätt för baristor att visa upp sina färdigheter, dels ett sätt för kaffefantaster att njuta av en visuellt slående dryck. Latte art kan se ut på många olika sätt – från enkla hjärtan eller löv, till mer komplexa mönster som svanar eller rosetter.

För att skapa latte art måste mjölken skummas till en viss konsistens och temperatur. Detta kan göras manuellt med en visp eller handhållen skummare, men många föredrar att använda en elektrisk eller manuell mjölkskummare, alternativt en mjölkskummare med ångstav eller en snabb-mjölkskummare.

Vilka typer av mjölkskummare kan man använda för latte art?

När det gäller att skapa latte art finns det flera olika typer av mjölkskummare att välja mellan. De vanligaste typerna är elektriska och manuella samt handhållna mjölkskummare. Det finns även mjölkskummare med ångstav och snabb-mjölkskummare.

 • Elektriska mjölkskummare är populära att använda för latte art eftersom de är enkla att använda och producerar jämnt skummad mjölk. Elektriska mjölkskummare har vanligtvis ett värmeelement och en visp som skummar mjölken samtidigt som den värms upp. De tenderar att vara något dyrare än andra typer av mjölkskummare.
 • Mjölkskummare med ångstav är ett annat populärt alternativ för latte art.Denna typ av mjölkskummare använder ånga för att skumma mjölken och producerar ett tjockare och krämigare skum än elektriska mjölkskummare. De är något svårare att använda och kräver därmed mer skicklighet för att uppnå rätt konsistens och temperatur.
 • En handhållen mjölkskummare är ett budgetvänligt alternativ för dig som vill testa på latte art utan att investera i en dyr apparat. Handhållna skummare består vanligtvis av en stav som förs in i mjölken och skummas manuellt. De är inte alltid lika konsekventa som andra typer av skummare.
 • Snabb-mjölksskummare är ett bekvämt alternativ för dig som vill kunna göra en latte mycket snabbt, utan att behöva använda två separata apparater. Snabb-mjölkskummare arbetar genom att tillsätta skummad mjölk till en färdig kaffekapsel eller pod, och kan producera en anständig latte med minimal ansträngning. Den skummade mjölken blir dock inte av lika hög kvalitet som med andra typer av skummare.

Hur skapar man en enkel latte art-design?

Att skapa latte art handlar om att hälla skummad mjölk i espresso shots för att skapa mönster och designer. Vissa latte art-mönster är komplexa och kräver stor skicklighet, men det finns enkla mönster som även nybörjare kan bemästra.

Hjärta

 • Börja med att förbereda en espresso i en lämplig kopp.
 • Skumma mjölken till rätt temperatur och konsistens. Du kan använda en termometer för att kontrollera att mjölken är uppvärmd till cirka 60 °C.
 • Håll kannan med den skummade mjölken i din dominerande hand och koppen med espresson i den andra.
 • Häll mjölken i mitten av koppen. Håll kannan nära dryckens yta.
 • När mjölken fyller koppen rör du kannan fram och tillbaka med lätta rörelser för att skapa en mjölkström.
 • När koppen börjar bli full flyttar du tillbaka kannan till mitten av koppen och häller mjölken genom mitten av mjölkströmmen så att det bildas en hjärtform.

Rosetta

 • Följ samma steg som för hjärtdesignen, men istället för att hälla mjölken genom mitten av bäcken för att skapa ett hjärta, flyttar du kannan från sida till sida för att skapa en bladliknande design.

Hur skapar man avancerade latte art-designer?

När du har lärt dig de grundläggande latte art-designerna kan du gå vidare till mer komplexa mönster. Dessa kräver en hel del övning och skicklighet, men med rätt tekniker kan vem som helst skapa dem.

Svan

 • Börja med att förbereda en espresso i en lämplig kopp.
 • Skumma mjölken till rätt temperatur och konsistens. Du kan använda en termometer för att kontrollera att mjölken är uppvärmd till cirka 60 °C.
 • Håll kannan med den skummade mjölken i din dominerande hand och koppen med espresson i den andra.
 • Häll mjölken i mitten av koppen. Håll kannan nära dryckens yta.
 • När mjölken fyller koppen rör du kannan fram och tillbaka med lätta rörelser för att skapa en mjölkström.
 • När koppen börjar bli full flyttar du tillbaka kannan till mitten av koppen och häller mjölken genom mitten av strömmen för att skapa en svanhals.
 • Häll sedan en mindre mjölkström ovanpå halsen för att skapa svanens huvud.
 • Använd en tandpetare, eller något annat verktyg, för att skapa svanens näbb och öga genom att dra mjölken genom designen.

Tulpan

 • Följ samma steg som för svanen, men istället för att hälla en liten mjölkström ovanpå svanens hals, häller du en mjölkström bredvid den första mjölkströmmen för att skapa en tulpanliknande form.
 • Använd en tandpetare eller något annat verktyg för att framhäva detaljer i motivet.

Hur uppnår man rätt konsistens på mjölken och hur häller man upp den?

 • Öva, öva, öva! Att skapa latte art kräver mycket övning. Bli därför inte avskräckt om dina första försök inte är helt perfekta.
 • Använd rätt mjölk. Vanlig mjölk är bäst för att skapa latte art eftersom den innehåller rätt mängd fett och protein.
 • Använd en lämplig kanna. En kanna i rostfritt stål är bäst för att skumma mjölk till latte art eftersom den leder värme bra och gör det enklare att kontrollera mjölkflödet.
 • Häll långsamt och stadigt. Häll mjölken långsamt och stadigt för att skapa de mönster och den design du vill ha.
 • Håll kannan nära dryckens yta. Håll kannan nära dryckens yta för att säkerställa rätt flöde och optimal kontroll.

Felsökning av latte art

Att skapa latte art kan vara knepigt, och även erfarna baristor stöter på problem då och då.

 • Om mjölken är för skummig kan den vara svår att kontrollera när du häller upp den. Detta kan orsaka att din latte art blir kladdig. För att åtgärda problemet knackar du botten av din kanna mot en hård yta några gånger för att avlägsna eventuella luftbubblor. Du kan också snurra kannan för att bryta upp skummet och skapa en jämnare konsistens.
 • Att få rätt konsistens på mjölken är avgörande för att skapa latte art. Om mjölken är för tunn håller den inte formen när den hälls upp; om den är för tjock blir det svårt att hälla den jämnt. Experimentera med olika mängder mjölk och olika tekniker till du hittar rätt konsistens för dina behov.
 • Att skapa latte art kräver en stadig hand och mycket övning. Om du kämpar med att hälla jämnt kan du öva på en plan yta med vatten innan du går vidare till mjölk. Du kan också använda en mindre kanna eller ändra vinkeln du häller från för att uppnå önskat resultat.

Att skapa latte art med en mjölkskummare är ett roligt och givande sätt att förhöja din kaffeupplevelse hemma. Det krävs lite övning för att få kläm på tekniken, men med rätt metoder och kunskaper kan du skapa vackra mönster på nolltid.

FAQ

Kan jag skapa latte art med vilken mjölksort som helst?
Ja, du kan skapa latte art med alla typer av mjölk, men vissa typer fungerar bättre än andra. Helmjölk är i regel enklast att skumma och fungerar bra för latte art. Det går emellertid även bra att använda lätt- och mellanmjölk eller mjölkfria alternativ. Tänk på att olika typer av mjölk ger olika texturer och smaker – experimentera därför för att hitta det som fungerar bäst för dig.
Behöver jag en speciell typ av mjölkskummare för att skapa latte art?
Nej, du kan skapa latte art med alla typer av mjölkskummare, såväl handhållna och elektriska modeller som integrerade ångstavar på espressomaskiner. Vissa typer av skummare är dock enklare att använda än andra och ger bättre resultat. Experimentera med olika typer av skummare för att hitta en som passar bäst för dina behov.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta