Maximera ditt utrymme – Så väljer du rätt kylskåpsstorlek för ditt hem

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Att välja kylskåpsstorlek är ett viktigt beslut för alla husägare. Ett för litet kylskåp kan göra det svårt att hålla mat organiserad, medan ett kylskåp som är för stort kan leda till slöseri med energi och ge höga elräkningar. Dessutom kan kylskåpets storlek och kapacitet påverka dess övergripande prestanda, livslängd och användarvänlighet.

Bedöm dina behov och kökets layout

Att bedöma dina behov och din kökslayout är ett viktigt steg för att välja rätt storlek och kapacitet på ditt kylskåp. För det första bör du ta hänsyn till storleken på ditt hushåll och hur mycket mat ni vanligtvis förvarar. Om du har ett stort hushåll behöver du sannolikt ett större kylskåp. Om du ofta köper eller lagar mat och förvarar den i förväg, kan du också behöva ett kylskåp med större kapacitet.

Typer av kylskåp och deras storlekar

Det finns flera olika typer av kylskåp på marknaden, alla med sina unika fördelar och storlekar. Här är några vanliga kylskåpstyper och deras typiska storlekar och kapacitet:

 

 • Kylskåp med franska dörrar: Dessa kylskåp har två dörrar som öppnas utåt, med frysen längst ned. Kylskåp med franska dörrar är vanligtvis 76,2 till 91,44 cm breda och har en kapacitet på 0,56 till 0,84 kubikmeter.

 

 • Side-by-side-kylskåp: Dessa kylskåp har två dörrar som öppnas utåt, med frysen på ena sidan och kylen på den andra. Side-by-side-kylskåp är vanligtvis 81 till 91,44 cm breda och har en kapacitet på 0,62 till 0,84 kubikmeter.

 

 • Kylskåp med toppfrys: Dessa kylskåp har en enda dörr som öppnas utåt, med frysen ovanpå. Kylskåp med toppfrys är vanligtvis mellan 60 och 84 cm breda och har en kapacitet på 0,28 till 0,62 kubikmeter.

 

 • Kylskåp med bottenfrys: Dessa kylskåp har en enda dörr som öppnas utåt, med frysen på undersidan. Kylskåp med bottenfrys har vanligtvis en bredd på 73 till 83 cm och en kapacitet på 0,62 till 0,90 kubikmeter.

 

 • Kompakta kylskåp: Dessa kylskåp är mindre i storlek och är idealiska för små kök, studentrum eller kontorsutrymmen. Kompaktkylskåp har vanligtvis en kapacitet på mellan 0,028 och 0,13 kubikmeter.

Beräkna rätt storlek och kapacitet för ditt hushåll

Att beräkna rätt storlek och kapacitet för ditt hushåll innebär att du bestämmer den nödvändiga kubikvolymen för ditt kylskåpet baserat på ditt hushålls storlek och användningsmönster. Här har vi samlat några tumregler för att beräkna era behov:

 • Bestäm hushållets storlek: Tänk på hur många personer i hushållet som kommer att använda kylskåpet.

 

 • Uppskatta ditt dagliga behov av matförvaring: Bestäm hur mycket mat du vanligtvis förvarar i ditt kylskåp och hur ofta du köper matvaror.

 

 • Multiplicera antalet medlemmar i ditt hushåll med 0,11 till 0,17 kubikmeter: Detta är för att bestämma den minsta rekommenderade storleken på ett kylskåp för ett hushåll. Ett hushåll med två personer behöver exempelvis ett kylskåp med en kapacitet på minst 0,22 till 0,33 kubikmeter.

 

 • Justera för dina specifika behov: Om du köper mycket mat eller tillagar och förvarar måltider i förväg kan du behöva ytterligare förvaringsutrymme. På samma sätt kan du behöva ett större kylskåp om du ofta har gäster eller har särskilda kostbehov som kräver extra förvaringsutrymme.

Välja rätt funktioner och extrautrustning

När du väljer storlek och kapacitet på ditt kylskåp är det viktigt att tänka på eventuella extrafunktioner som kan påverka dina behov. Här är några funktioner att tänka på:

 • Ismaskin: Om du föredrar att ha is lättillgängligt kan du överväga ett kylskåp med inbyggd ismaskin. Observera dock att detta kan kräva ytterligare utrymme i frysfacket.

 

 • Vattenbehållare: Vissa kylskåp är utrustade med en vattendispenser, som kan finnas antingen inuti eller utanför kylskåpet. Vattenautomater kräver en vattenledning, vilket kan begränsa dina placeringsalternativ och påverka kylskåpets storlek och kapacitet.

 

 • Dörr-i-dörr-design: Dessa kylskåp har en extra dörr som gör att du kan komma åt ofta använda artiklar utan att öppna hela kylskåpet. Även om denna design är bekväm kan den ta upp extra utrymme och begränsa din lagringskapacitet.

 

Sammanfattningsvis är valet av storlek och kapacitet för ditt kylskåp ett viktigt beslut som kan ha stor inverkan på ditt dagliga liv. För att bestämma den bästa kylskåpsstorleken för ditt hushåll bör du bedöma dina behov och utvärdera din kökslayout för att bestämma lämplig kubikmeter. Tänk också på de olika typer av kylskåp som finns tillgängliga, tillsammans med deras storlekar och kapacitet. I slutändan handlar valet av rätt kylskåpsstorlek och kapacitet om personliga behov och preferenser, samt kökslayout och tillgängligt utrymme.

FAQ

Vilken typ av kylskåp är bäst för ett litet kök?
Ett kylskåp med toppfrys är ett bra alternativ för ett litet kök, eftersom det vanligtvis kräver mindre utrymme än andra typer av kylskåp.
Hur mycket utrymme bör jag avsätta för en ismaskin i mitt kylskåp?
En ismaskin kräver vanligtvis 28-56 liter frysutrymme. Om du ofta använder is bör du överväga att avsätta extra utrymme för en ismaskin.
Kan ett kylskåp vara för stort för mitt kök?
Ja, det är möjligt att ett kylskåp är för stort för ditt kök. Var noga med att mäta det tillgängliga utrymmet i ditt kök innan du väljer ett kylskåp för att säkerställa att det passar bekvämt.
Hur ofta bör jag byta ut mitt kylskåp?
I genomsnitt håller ett kylskåp i 10-15 år. Men om du märker av några prestandaproblem eller betydande slitage kan det vara dags att byta ut kylskåpet.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta