Så väljer du rätt luftkylare för dina behov

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Luftkylare, även kända som evaporativa luftkylare, är enheter som kyler luften genom avdunstning av vatten. De fungerar genom att varm luft sugs in och sedan passerar genom en fuktad kylplatta. Vattnet avdunstar, vilket gör att luftens temperatur sjunker. Den kylda luften blåses sedan tillbaka ut i rummet.

Att välja rätt luftkylare är avgörande för att säkerställa att du får maximal kyleffekt samtidigt som du är energieffektiv. Ett felaktigt val kan leda till ökade energikostnader, otillräcklig kylning och frekventa driftavbrott.

I den här artikeln guidar vi dig genom processen att välja rätt luftkylare för dina behov. Vi kommer att diskutera de olika typer av luftkylare som finns tillgängliga, faktorer att tänka på innan du fattar ett köpbeslut, och tips om hur du underhåller din luftkylare för optimal prestanda. I slutet av den här artikeln kommer du att ha den kunskap som krävs för att fatta ett välgrundat beslut inför ditt köp av luftkylare.

Typer av luftkylare

Det finns olika typer av luftkylare, som exempelvis personliga luftkylare, rumsluftkylare och ökenluftkylare. Nedan följer en beskrivning av varje typ:

 • Personliga luftkylare är små, bärbara enheter som är utformade för att kyla en enskild person eller ett litet utrymme, som exempelvis ett skrivbord eller nattduksbord.
 • Luftkylare för rum är större enheter som kan kyla ett helt rum. De är utformade för att placeras på golvet eller ett bord och kan kyla en yta på upp till 300 kvadratmeter.
 • Desert Air Coolers är den största typen av luftkylare och är konstruerade för att kyla stora utrymmen som lager, fabriker och stora rum. De kan kyla en yta på upp till 1000 kvadratmeter.

Att välja rätt typ av luftkylare är avgörande för att säkerställa att du får maximal kyleffekt och energieffektivitet för dina behov.

Faktorer att tänka på vid val av luftkylare

När det gäller att välja rätt luftkylare för dina behov finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på:

 • Rummets storlek: Storleken på det rum du vill kyla spelar stor roll för vilken typ av luftkylare du behöver. För större rum behöver du en enhet med högre kylkapacitet.
 • Kylkapacitet: Detta är den mängd luft som en luftkylare kan kyla under en viss tidsperiod. Se till att du väljer en enhet med tillräcklig kylkapacitet för att effektivt kyla ditt utrymme.
 • Bärbarhet och mobilitet: Planerar du att flytta din luftkylare från rum till rum eller till och med att ta med den hemifrån? Välj i så fall en enhet som är lätt och enkel att flytta runt.
 • Energieffektivitet: Leta efter luftkylare med hög energieffektivitet för att spara på dina elräkningar.
 • Ljudnivå: Vissa luftkylare kan vara ganska högljudda, så tänk på enhetens ljudnivå innan du köper den.
 • Ytterligare funktioner: Många luftkylare levereras med ytterligare funktioner som luftfilter, timer och fjärrkontroller. Fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig och välj en enhet som uppfyller dina behov.

Hur väljer jag storlek på luftkylare baserat på utrymme?

När det gäller att välja rätt storlek på luftkylare för ditt utrymme finns det några beräkningar du behöver ta hänsyn till. Den första är rumsstorleken, vilket innebär att du mäter dimensionerna på det utrymme du vill kyla. När du har bestämt rummets storlek kan du bestämma vilken kylkapacitet som krävs för att effektivt kyla området. Denna beräkning tar hänsyn till rummets kvadratmeter, takhöjd, antalet fönster och dörrar samt isoleringsnivån. När du har alla dessa beräkningar kan du välja lämplig luftkylarstorlek som uppfyller den kylkapacitet som krävs för din rumsstorlek. Tänk på att en luftkylare som är för liten för rummet kommer att ha svårt att kyla det effektivt, medan en luftkylare som är för stor kommer att förbruka mer energi än nödvändigt.

Underhåll och skötsel av luftkylare

Korrekt underhåll och skötsel av din luftkylare är avgörande för att den ska hålla länge och fungera optimalt. Här är några viktiga tips att följa:

 • Rengöring och byte av luftfilter: Smutsiga och igensatta luftfilter kan försämra luftkylarens effektivitet, vilket leder till sämre kylning och ökad energiförbrukning. Vi rekommenderar att du rengör eller byter ut luftfiltret med några veckors mellanrum, beroende på användning.
 • Regelbunden rengöring och underhåll: Damm och skräp kan ansamlas på luftkylarens blad och motor, vilket leder till försämrad prestanda och ökat slitage. Rengör regelbundet luftkylarens utsida och insida med en mjuk borste och ett milt rengöringsmedel för att förhindra att smuts ansamlas.
 • Förvaring och vinterförvaring: Om du bor i ett område med kalla vintrar är det viktigt att du förvarar och vinterförvarar din luftkylare på rätt sätt. Töm ut eventuellt kvarvarande vatten från tanken, ta bort och rengör filtret och täck enheten med ett skyddande lock för att förhindra att damm och skräp ansamlas.

Genom att följa dessa enkla steg för underhåll och skötsel kan du se till att din luftkylare fungerar effektivt och håller under många säsonger framöver.

FAQ

Vad är en luftkylare?
En luftkylare är en apparat som använder avdunstning av vatten för att kyla ned den omgivande luften.
Kan jag använda en luftkylare i en fuktig miljö?
Luftkylare fungerar bäst i torra klimat, eftersom avdunstningsprocessen är mer effektiv i miljöer med låg luftfuktighet. Om du bor i ett fuktigt område kan du överväga att använda en avfuktare istället.
Kan luftkylare användas utomhus?
Ja, vissa luftkylare är konstruerade för utomhusbruk och kan användas på exempelvis uteplatser, altaner eller i garage.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta