Komplett guide till djuprengöring av en diskmaskin

SENAST ÄNDRAD: mars 22, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Undrar du någonsin varför din diskmaskin inte diskar lika bra som förr, eller varför den luktar konstigt trots att du precis har använt den? Svaret är enkelt: din diskmaskin behöver en grundlig rengöring. Precis som alla andra apparater samlar diskmaskiner över tid på sig smuts och avlagringar, vilket kan leda till unken lukt, fläckar och allmänt försämrad prestanda. 

I den här guiden kommer vi att steg för steg gå igenom hur du rengör din diskmaskin på djupet – från att förbereda maskinen, till att ta itu med svåra fläckar och lukter. Vi kommer att täcka allt du behöver veta, inklusive grundläggande underhåll och praktiska tips och tricks från experter. Om du följer dessa enkla steg kommer du garanterat att ha en skinande ren diskmaskin som fungerar som en ny. Så plocka fram handskarna och låt oss sätta igång!

Hur rengör man en diskmaskin?

En statistisk analys av brittiska konsumenter visade att handdiskning i genomsnitt förbrukade 49 liter vatten och 1,7 kWh energi, medan diskmaskinen förbrukade 13 liter vatten och 1,3 kWh energi för samma mängd disk under de testade förutsättningarna. Det innebär att du inte bara sparar tid utan även vatten och energi genom att använda och underhålla din diskmaskin korrekt. Nedan följer några steg och tips som du kan använda dig av för att få din diskmaskin skinande ren: 

Steg 1

Innan du påbörjar rengöringen bör du se till att det inte finns några tallrikar eller andra artiklar kvar i diskmaskinen. Detta gör det enklare att komma åt alla kanter och vrår som behöver rengöras.

Diskmaskinens filter är en viktig del av maskinen och måste därför rengöras regelbundet för att förhindra eventuella ansamlingar och säkerställa att den fungerar som den ska. För att inspektera och rengöra filtret tar du ut det ur diskmaskinen och sköljer det under varmt vatten. Använd en oanvänd tandborste med mjuka borststrån och skrubba försiktigt nätfiltret och plastramen för att avlägsna fett eller skräp som kan ha fastnat. Se till att sätta tillbaka filtret korrekt efter rengöringen.

Diskmaskinens sprayarm ansvarar för att fördela vatten över all disk under cykeln och om denna blir igentäppt eller smutsig kan det försämra maskinens övergripande prestanda. För att rengöra sprayarmen avlägsnar du den från diskmaskinen och sköljer den under varmt vatten. Kontrollera om det finns några eventuella blockeringar, till exempel matrester eller mineralavlagringar, och använd i sådana fall en oanvänd tandborste eller en mindre borste för att lossa dem. När sprayarmen är ren monterar du tillbaka den i diskmaskinen.

Steg 2

När du har förberett diskmaskinen för rengöring är det dags att ta itu med insidan. Diskmaskinens diskställ och diskpinnar kan över tid samla på sig mat- och tvålrester samt fett, vilket kan göra dem sämre lämpade till att hantera disk samt orsaka fula fläckar. 

Så här rengör du dem:

Ta bort diskmaskinens ställ och inspektera dem för att se om det finns matrester eller annat smuts som har fastnat. Om det finns några matrester ska du använda en mjuk borste och en mild tvållösning för att rengöra såväl ställ som pinnar. Om det har uppstått envisa fläckar eller beläggningar kan du använda en blandning av bakpulver och vatten för att skrubba bort dem. Skölj diskstället och pinnarna noggrant innan du åter placerar dem i diskmaskinen.

TIPS: Du kan också tillsätta en kopp bakpulver i en tom diskmaskin och köra en normal sköljcykel för att eliminera eventuella ansamlingar och ihållande lukt. Bakpulver är inte bara ett budgetvänligt alternativ till starka kemikalier, utan är också säkert för användning i alla typer av diskmaskiner – inklusive de med inredning av rostfritt stål. 

Om din diskmaskin är utsatt för fläckar från hårt vatten och mineralavlagringar behöver du ge den lite extra omsorg. Ett effektivt sätt att göra detta är att köra en cykel med vinäger. Placera en kopp vinäger i diskmaskinens översta hylla och starta därefter en cykel på den varmaste temperaturinställningen. Detta kommer att lösa upp eventuella mineralavlagringar och ge diskmaskinen en fräsch och ren doft.

Mögel och mjöldagg kan trivas i den varma, fuktiga miljön i en diskmaskin – särskilt om det finns överflödig mat eller skräp. För att avlägsna mögel ska du köra en cykel med blekmedel, men se till att vara försiktig och följ tillverkarens anvisningar noga när du använder denna typ av kemikalie. Alternativt kan du använda väteperoxid för att få bort möglet. Spraya då en 3 % väteperoxidlösning på de drabbade områdena och låt den sitta i 10-15 minuter innan du torkar bort den med en fuktig trasa.

OBSERVERA: Vi rekommenderar starkt att du avstår från att använda rengöringsmedel som innehåller blekmedel – särskilt om diskmaskinens insida är tillverkad av rostfritt stål – då blekmedel kan orsaka missfärgning och skada diskmaskinens yta. Innan du använder väteperoxid för att ta bort mögel eller mjöldagg bör du se till att läsa diskmaskinens bruksanvisning för att garantera att det är en säker och lämplig lösning. På så sätt kan du förhindra eventuella skador på diskmaskinens inredning och säkerställa dess livslängd.

Steg 3

När du har rengjort diskmaskinen invändigt är det viktigt att även se över dess utsida. 

Diskmaskinens handtag, lucka och kontrollpanel kan samla på sig fingeravtryck, fläckar och annan smuts under en längre tid. Använd en mjuk trasa och en mild tvållösning för att torka bort smuts och skräp. Undvik att använda slipande produkter och starka kemikalier eftersom de kan skada ytan.

Steg 4

Även om diskmaskinen rengörs regelbundet kan den få svårbehandlade fläckar, missfärgningar och odörer. 

Här är några tips för att hantera några av de vanligaste diskmaskinsproblemen:

Matrester och skräp kan fastna på svåråtkomliga ställen i diskmaskinen och orsaka otrevliga lukter och fläckar. För att ta bort dem ska du använda en tandborste eller en borste med mjuka borstrån för att skrubba de drabbade områdena med en mild tvållösning. Du kan också använda en tandpetare eller ett liknande verktyg för att avlägsna partiklar från diskmaskinens hål i sprayarmarna och andra liknande små springor.

Dålig lukt kan uppstå av matrester, mineralavlagringar och mögel. Återigen är det vinäger och bakpulver som kommer att rädda dig här; strö bakpulver i botten av diskmaskinen och kör en komplett cykel på den varmaste temperaturinställningen – du kan även använda vit vinäger för att eliminera eventuell lukt. Fyll då en kopp med vit vinäger och placera den på diskmaskinens översta hylla och kör på samma varma program. 

Rostfläckar och missfärgningar kan uppstå på din diskmaskin med tiden, särskilt om du bor i ett område med hårt vatten. För att avlägsna dessa gör du en pasta av bakpulver och vatten och applicerar den på de drabbade områdena. Låt verka i 10-15 minuter innan du skrubbar bort dem med en borste med mjuka borststrån. Skölj området noggrant med vatten och torka det därefter med en mjuk trasa.

Hur ofta behöver du rengöra din diskmaskin?

Hur ofta du ska rengöra din diskmaskin beror på några olika faktorer, bland annat hur ofta du använder den, vilken typ av diskmedel du använder, vattnets hårdhet i det område du bor samt hur mycket matrester och fett som hamnar i maskinen.

Som en huvudregel rekommenderas det att du djuprengör din diskmaskin minst en gång i månaden. Detta förhindrar ansamling av matrester, fett och mineralavlagringar som kan täppa till sprutarmarna, påverka diskmaskinens prestanda och orsaka otrevlig lukt.

Det är dock även viktigt att utföra några grundläggande rengöringsuppgifter varje vecka för att säkerställa att din maskin fungerar korrekt.

En sådan uppgift kan vara att torka av luckans kanter och tätning för att avlägsna eventuell smuts som kan ha samlats. Detta förhindrar att matrester eller fett fastnar på dörrkanterna, vilket annars kan orsaka odörer och fläckar. Det rekommenderas även att avlägsna och rengöra diskmaskinens filter varje vecka för att förhindra att smuts och mineraler ansamlas som kan täppa till sprutarmarna och därmed påverka diskmaskinens prestanda.

FAQ

Hur rengör man diskmaskinens insida på bästa sätt?
Det bästa sättet att rengöra insidan av en diskmaskin är med vit vinäger. Du fyller då en skål som tål maskindisk med en kopp vit vinäger och placerar den på botten av den tomma diskmaskinen. Genom att köra en cykel på högsta temperaturinställningen bryter vinägern ner eventuella kvarvarande mat- och tvålrester, fett och annan smuts.
Ja, du kan rengöra din diskmaskin med vinäger och bakpulver, men se till att först rengöra med vinäger och därefter med bakpulver. Fyll en behållare med en kopp vinäger och låt diskmaskinen köra en vanlig diskcykel. När denna cykel är klar strör du en kopp bakpulver på diskmaskinens botten och kör därefter en cykel med den högsta temperaturinställningen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta