Hur man använder en tvättmaskin: Sex enkla steg

SENAST ÄNDRAD: januari 11, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Är du trött på att dina kläder inte blir så rena som de borde bli efter en tvättcykel? Har du svårt att förstå hur man använder en tvättmaskin? Svaren på alla dina frågor och funderingar kommer här!

I den här artikeln går vi igenom allt från att förstå de olika inställningarna och programmen på din tvättmaskin, till viktiga tips för att underhålla din maskin så att den fungerar som den ska. I slutet av artikeln kommer du med andra ord att ha en fullständig förståelse för tvättprocessen – något dina kläder kommer att tacka dig för.

Steg 1 – Sortera din tvätt

Genom att sortera dina smutsiga kläder och plagg sätter du grunden för en effektiv tvättning. I detta avsnitt går vi igenom hur du separerar färg och material, förbehandlar fläckar och väljer lämpligt tvättmedel.

Separera färger och material

 • Sortera plaggen i tre högar: Sortera vit tvätt, ljusa tvätt (pastell och grått) och mörk tvätt (svart, blått och rött). Detta förhindrar eventuell färgöverföring mellan plaggen under tvätten.
 • Separera ömtåliga tyger: Ömtåliga tyger bör i regel tvättas i ett skonsamt program eller för hand, medan grövre tyger tål vanliga tvättcykler. Du måste alltså separera ömtåliga material som silke, spets och chiffong från mer slitstarka tyger som bomull, polyester och denim.
 • Sortera plaggen efter vikt: Tyngre plagg, som jeans och handdukar, kan skada lättare tyger under tvättcykeln. Du bör därför även sortera dina tvättlaster efter plaggens vikt.

Förbehandling av fläckar

 • Förbehandla: Applicera ett fläckborttagningsmedel, flytande tvättmedel eller en blandning av vatten och bakpulver direkt på fläcken. Gnugga försiktigt in lösningen i tyget och låt det sitta i fem till 30 minuter, beroende på hur svår fläcken är.
 • Kontrollera före torkning: Efter tvätt bör du kontrollera att fläcken har försvunnit innan du eventuellt torktumlar plagget. Värmen från torktumlingen kan annars fixera fläcken, vilket gör den ännu svårare att få bort.

Välj lämpligt tvättmedel

 • Flytande eller pulver: Flytande tvättmedel är bättre på att ta bort feta fläckar, medan pulvertvättmedel fungerar bättre mot lera och smuts. Välj den typ av tvättmedel som bäst passar dina behov.
 • Känslig hud: Om du eller någon i din familj har känslig hud eller är allergisk bör du överväga att använda ett parfym- och färgfritt tvättmedel. Vanliga tvättmedel kan nämligen orsaka hudirritation, medan doft- och färgfria tvättmedel är framtagna för att vara skonsamma mot huden utan att kompromissa med rengöringseffekten.

Steg 2 – Ladda tvättmaskinen

Att ladda tvättmaskinen korrekt är avgörande för att säkerställa en jämn och grundlig tvätt. I detta avsnitt beskriver vi hur du väljer laststorlek, lägger i tvätten samt stänger och låser luckan för att optimera tvättningen.

Ställ in lastens storlek

 • Utvärdera mängden tvätt: Innan du laddar tvättmaskinen bör du utvärdera hur mycket tvätt du har. De flesta maskiner har tre inställningar för mängden tvätt: liten, medelstor och stor – se till att välja rätt inställning för din tvättmängd.
 • Undvik överbelastning: Om du överbelastar din tvättmaskin kan det minska tvättens rengöringseffekt och skada maskinens komponenter, vilket i sin tur kan leda till större skador på maskinen. Som en tumregel bör du lämna ett mellanrum på cirka 15 centimeter mellan toppen av tvätthögen och taket av trumman för optimal rengöring och för att förhindra skador.

Lägg in tvätten

 • Fördela tvätten jämnt: När du fyller tvättmaskinen med din smutstvätt ska du fördela kläderna jämnt i hela trumman. På så sätt bibehålls balansen under centrifugeringen samtidigt som buller och vibrationer minskar.
 • Vik upp och trassla ur plaggen: Var noga med att vika upp och trassla ur kläderna innan du lägger in dem i maskinen. Detta säkerställer optimal rengöring och förhindrar att plaggen blir skrynklade eller skadade under tvätten.
 • Ömtåliga föremål: Lägg ömtåliga plagg som underkläder och kläder med utsmyckningar i en tvättpåse av nät för att skydda dem från att fastna eller skadas under tvättcykeln.

Stäng luckan och lås den

 • Stäng försiktigt tvättmaskinens lucka och se till att den går i lås. Vissa maskiner har en synlig låsikon, medan andra avger en ljudsignal eller tänder en lampa på kontrollpanelen för att bekräfta att dörren är låst.
 • Om du har en maskin med barnlås bör du aktivera det för att undvika att dina barn oavsiktligt öppnar luckan under pågående tvättcykel.

Steg 3 – Ställ in tvättprogram

Att välja rätt tvättcykel, temperatur och centrifugeringshastighet är avgörande för att få rena, fräscha och väl underhållna kläder. För att hjälpa dig med detta fördjupar vi oss i detaljerna kring inställningarna så att du kan ställa in lämpliga värden för dina tvättbehov. Eftersom felaktiga temperaturer och tvättider kan leda till att kläderna tappar färg är det viktigt att förstå grunderna.

Välj ett lämpligt program

 • Standardprogram: för vardagliga, robusta material som bomull, linne och polyester.
 • Skonsamt program: för ömtåliga tyger som siden, spets och chiffong.
 • Permanent pressprogram: för syntetiska tyger och plagg som enkelt blir skrynkliga.
 • Program för grovrengöring: för rengöring av kraftigt nedsmutsade, slitstarka plagg som jeans och arbetskläder samt större artiklar som filtar och täcken.

Välj en lämplig temperatur

 • Kallt vatten: för ömtåliga tyger och ljusa plagg som riskerar att blekna samt lätt nedsmutsade kläder.
 • Varmt vatten: för måttligt smutsiga kläder; fungerar för de flesta tyger och är ett bra val för att effektivt ta bort fläckar samtidigt som det är skonsamt mot plaggen.
 • Mycket varmt vatten: för slitstarka material och kraftigt nedsmutsade plagg, till exempel handdukar och sängkläder.

Välj en lämplig centrifugeringshastighet

 • Låg: En lägre centrifugeringshastighet är skonsam mot ömtåliga tyger och hjälper till att förhindra skrynklor. Kläderna är dock fuktigare efter tvätt, vilket innebär längre torktider.
 • Medelhög: En medelhög centrifugeringshastighet är lämplig för de flesta material och plagg då det balanserar skonsamhet med tillräcklig vattenuppsugning, vilket medför kortare torktid.
 • Hög: En hög centrifugeringshastighet är bäst för kraftiga, slitstarka tyger som denim och handdukar. Det extraherar mer vatten och minskar torktiden avsevärt. Det kan dock vara för hårt för ömtåliga tyger och kan orsaka skrynklor på plaggen.

Steg 4 – Tillsätt tvätt- och sköljmedel

Genom att använda rätt mängd tvättmedel och tillsätta sköljmedel vid behov kan du förbättra din tvättning avsevärt.

Mät upp rätt mängd tvättmedel

 • Läs på etiketten: Varje tvättmedel har specifika rekommendationer om hur mycket tvättmedel som ska användas per tvätt. Följ anvisningarna på etiketten för att avgöra vilken mängd som är lämplig för din tvättmaskin och lastens storlek.
 • Lastens storlek och smutsighetsgrad: Större, hårt nedsmutsade laster kräver mer tvättmedel, medan mindre, lätt nedsmutsade laster kräver mindre.
 • Koncentrerade tvättmedel: Vissa tvättmedel är mycket koncentrerade, vilket innebär att du kan använda mindre produkt än vad du hade gjort med ett vanligt tvättmedel. Se till att justera mängden tvättmedel i enlighet med detta för att undvika för hög koncentration och eventuella skador på maskinen.
 • Använd rätt behållare: Häll den uppmätta mängden tvättmedel i den avsedda tvättmedelsbehållaren eller, om din maskin inte har någon sådan, direkt i trumman innan du lägger in dina kläder.

Tillsätt eventuellt sköljmedel

 • Syfte: Sköljmedel kan göra kläder mjukare, reducera statisk elektricitet och tillföra en trevlig doft. Det är dock inte alltid nödvändigt och kan minska absorptionsförmågan hos vissa plagg, till exempel handdukar och träningskläder.
 • Läs på etiketten: Följ anvisningarna på förpackningen för att avgöra vilken mängd som är lämplig att använda. Om du överanvänder sköljmedel kan det lämna rester på kläderna och i tvättmaskinen.
 • Använd behållaren: Häll den uppmätta mängden sköljmedel i den avsedda sköljmedelsbehållaren. Om din maskin inte har en dispenser bör du vänta med att tillsätta sköljmedlet till den sista sköljcykeln. Häll inte sköljmedel direkt på kläderna – det kan orsaka fläckar.
 • Alternativ: Om du föredrar ett mer naturligt alternativ kan du använda ättika som sköljmedel. Ättika gör nämligen dina kläder mjukare och eliminerar lukt utan att lämna spår. Tillsätt bara en halv kopp ättika i sköljmedelsbehållaren eller under den sista sköljningen

Steg 5 – Starta tvätten

Innan du startar tvätten är det viktigt att se till att maskinen är korrekt inställd.

Kontrollera inställningarna

 • Dubbelkolla: Kontrollera den valda tvättcykeln, temperaturen och centrifugeringshastigheten för att säkerställa att de matchar kraven för din tvättlast. Glöm inte att även kontrollera inställningarna för tvättmängden.
 • Tvätt- och sköljmedel: Kontrollera att du har fyllt på rätt mängd tvätt- och sköljmedel (om du använder det) i de avsedda behållarna.

Starta maskinen

 • Tryck på start: När du har kontrollerat inställningarna och tillsatt dina tvättprodukter trycker du på startknappen för att påbörja tvättcykeln.
 • Vänta på slutförandet: Låt maskinen slutföra hela cykeln, inklusive den sista centrifugeringen och sköljningen. Undvik att avbryta processen eftersom det kan leda till ofullständig rengöring och sköljning av dina plagg.

Steg 6 – Efter tvättcykeln

När tvättcykeln är klar finns det några viktiga steg att följa. I detta avsnitt kommer vi kortfattat att gå igenom hur du tömmer maskinen, rengör den och hänger upp tvätten.

Töm maskinen

 • Kontrollera om kläderna är fuktiga: Kontrollera att kläderna är tillräckligt centrifugerade och inte alltför fuktiga innan du plockar ut dem ur maskinen. Vid behov kan du köra en extra centrifugeringscykel.
 • Leta efter fläckar: Undersök om det finns några fläckar kvar på kläderna. Vid behov kan du behandla fläckarna och tvätta om plaggen.

Rengör tvättmaskinen

 • Torka av: Använd en fuktig trasa för att torka av insidan av trumman, luckan och tvättmedelsbehållarna. Ta bort eventuella rester och ludd.
 • Rengör filtret: Om din maskin har ett ludd- eller dräneringsfilter bör du rengöra det regelbundet för att säkerställa optimal prestanda och förhindra potentiella problem.
 • Lämna luckan öppen: När du har tömt och rengjort tvättmaskinen bör du lämna luckan öppen en stund så att insidan av tvättmaskinen kan luftas. Detta förhindrar tillväxt av mögel.

Häng upp din tvätt

 • Ruska ut: Skaka försiktigt kläderna innan du viker eller hänger upp dem för att få bort skrynklor och underlätta en jämn torkning.
 • Torka ordentligt: Häng kläderna på ett torkställ eller använd en torktumlare. Om du väljer att torktumla dina kläder bör du följa de rekommenderade inställningarna som anges på plaggens skötselråd.
 • Vik eller häng: När kläderna är torra kan du vika eller hänga dem för att minimera skrynklor och bibehålla deras passform.

FAQ

Ska jag tvätta mina kläder ut och in?
Ja, det är rekommenderat att tvätta kläder ut och in. Detta förhindrar blekning, skyddar eventuella tryck eller utsmyckningar och säkerställer en grundlig rengöring av tyget.
I hur många minuter bör man tvätta sina kläder?
Hur lång tid du behöver tvätta dina kläder beror på din specifika modell av tvättmaskin och vilket program du väljer. En typisk standardcykel tar dock mellan 50 och 60 minuter.
Kan jag lägga blöta kläder i tvättmaskinen?
Det är möjligt att lägga våta kläder i tvättmaskinen, men det rekommenderas inte. Våta kläder kan skapa en obalanserad belastning och kanske inte blir lika rena som torra kläder. Det är bäst att låta blöta kläder lufttorka eller centrifugera dem innan man tvättar dem.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta