Fördelar med vitlökspressar för både matlagning och hälsa

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Vitlök, den väldoftande smaksättaren som har använts i århundraden till matlagning, är ett måste i alla kök. Även om man kan hacka vitlök för hand, är en vitlökspress ett verktyg som underlättar arbetet. Det sparar inte bara tid och ansträngning, utan kan också förhöja smaken och aromen i din matlagning. Visste du att användningen av en vitlökspress också kan ha hälsofördelar? Vitlök är inte bara gott, utan också fullproppat med antioxidanter som förebygger och behandlar infektioner samt sänker blodtrycket och kolesterolnivåerna. Om du vill utveckla dina matlagningskunskaper och samtidigt värna om din hälsa bör du läsa vidare! I den här artikeln går vi igenom allt från fördelar med att använda en vitlökspress till hur du håller den i toppskick.

Vilka hälsofördelar har vitlök?

Vitlök har använts för medicinska ändamål i tusentals år, varav modern vetenskap har bekräftat många av dess hälsofördelar Nyckeln till vitlökens goda egenskaper ligger i dess unika, kemiska sammansättning. Vitlök innehåller nämligen svavelföreningar, inklusive allicin, som är grunden till många av dess hälsofrämjande effekter.

En av de mest välkända hälsofördelarna med vitlök är dess förmåga att förebygga och behandla infektioner. Vitlök har anti-bakteriella, svampdödande och anti-virala egenskaper, vilket gör den till ett kraftfullt naturläkemedel mot allmänna sjukdomar som förkylning och influensa. Studier har visat att vitlök kan minska frekvensen och svårighetsgraden av förkylningar samt förkorta deras varaktighet. Vitlök är även känd för sin förmåga att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna. Högt blodtryck och kolesterolvärde är riskfaktorer för hjärtsjukdomar, vilket är den vanligaste dödsorsaken i världen. Vitlök har visat sig ha en positiv påverkan på hjärthälsan genom att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, samt minska inflammation och förbättra cirkulationen. Allicin, en av svavelföreningarna i vitlök, anses vara orsaken till vitlökens kardiovaskulära fördelar. Förutom dess antibakteriella och kardiovaskulära fördelar, är vitlök också en kraftfull antioxidant. Dessa skyddar cellerna från skador som orsakas av fria radikaler, det vill säga instabila molekyler som kan leda till oxidativ stress och kroniska sjukdomar som cancer och Alzheimers. Vitlök är innehåller rikligt med antioxidanter, inklusive C-vitamin, selen och quercetin, vilket gör den till ett utmärkt komplement till en hälsosam kost.

Avslutningsvis kan vitlök också ha cancerhämmande egenskaper. Studier har visat att regelbunden konsumtion av vitlök kan bidra till att minska risken för vissa typer av cancer, bland annat tjocktarms-, mag- och prostatacancer. Även om det behövs mer forskning för att fullständigt förstå sambandet mellan vitlök och förebyggandet av cancer, är det tydligt att vitlök är ett näringsrikt livsmedel med många hälsofördelar.

Vad finns det för fördelar med vitlökspressar vid matlagning?

Med en vitlökspress blir det enklare, snabbare och mer effektivt att laga mat som innehåller vitlök. Nedan följer några av fördelarna med att använda en vitlökspress vid matlagning:

 • Konsistens och textur: När du använder en vitlökspress blir vitlöken jämnt pressad eller hackad till samma storlek och konsistens. Detta säkerställer att hela löken tillagas jämnt och ger en mer smakrik upplevelse vid varje tugga.
 • Effektiv och tidsbesparande: Att använda en vitlökspress är mycket snabbare än att hacka vitlök för hand. Du kan krossa eller hacka flera vitlöksklyftor på bara några sekunder, och på så sätt spendera mer tid på annat.
 • Maximerar smak och arom: När du pressar eller hackar vitlök med en press frigörs de oljor och föreningar som ger vitlöken dess karakteristiska smak och arom. Detta innebär att en vitlökspress kan framhäva smakerna och aromerna i dina maträtter, vilket gör dem godare och mer smakrika.
 • Enkel att använda: Att använda en vitlökspress är enkelt och okomplicerat. Allt du behöver göra är att sätta in en vitlöksklyfta i pressen och pressa ihop handtagen. Den krossade eller malda vitlöken kommer ut i andra änden – redo att användas i din mat.

Att använda en vitlökspress kan också vara mer ergonomiskt och mindre kladdigt än att hacka vitlök för hand. Du behöver nämligen inte oroa dig för att du ska få vitlökssaft på händerna eller skärbrädan, och du undviker att oavsiktligt skära dig med en kniv.

Förutom de fördelar som anges ovan kan det också vara mer kostnadseffektivt att använda en vitlökspress på lång sikt. Om du använder mycket vitlök i din matlagning kan du upptäcka att en vitlökspress kan spara dig pengar genom att minska matsvinnet. När du hackar vitlök för hand kan det vara svårt att få bort varje bit av vitlök från kniven eller skärbrädan – med en vitlökspress ser du däremot till att varje vitlöksklyfta utnyttjas till fullo.

Att använda en vitlökspress för specifika recept

Vitlök är en allsidig ingrediens som kan användas i en mängd olika rätter – från soppor och grytor till såser och marinader. Med en vitlökspress kan du förstärka smakerna på dina rätter och förenkla din matlagningsprocess. Nedan följer några specifika recept som man med fördel kan använda en vitlökspress till:

 • Vitlöksbröd är ett klassiskt tillbehör som är enkelt att göra med en vitlökspress. Pressa några vitlöksklyftor med din vitlökspress och blanda sedan dem med smör. Bred därefter på blandningen på en skivad baguette och baka brödet i ugnen i några minuter tills det är rostat och gyllenbrunt.
 • Spaghetti med vitlök och olivolja är en enkel men god maträtt som är perfekt för en snabb och enkel vardagsmiddag. Pressa några vitlöksklyftor med din vitlökspress och fräs dem sedan i olivolja och blanda med kokt spaghetti. Tillsätt lite chiliflakes och parmesanost för att fullända måltiden.
 • Vitlöksmos är ett utsökt tillbehör som är mycket enkelt att förbereda med en vitlökspress. Pressa några vitlöksklyftor med din vitlökspress och koka den sedan tillsammans med skalad och tärnad potatis. Låt potatisen bli mjuk och mosa den sedan med smör och mjölk. Tillsätt vitlöken i potatismoset och blanda väl.
 • Vitlöksscampi är en elegant och smakrik skaldjursrätt som är perfekt för speciella tillfällen. Pressa några vitlöksklyftor med en press och fräs dem sedan i smör och olivolja. Tillsätt räkor, citronsaft, vitt vin och chiliflakes och fräs vidare tills räkorna är rosa och genomkokta. Servera scampin över pasta eller med knaprigt bröd.

Hur rengör och underhåller man en vitlökspress?

Att hålla vitlökspressen ren och väl underhållen är viktigt för att säkerställa att den fortsätter att fungera korrekt och håller i många år framöver. Nedan följer några tips för rengöring och underhåll av din vitlökspress:

 • Rengör efter varje användning: När du har använt vitlökspressen sköljer du den med varmt vatten och använder en liten borste eller tandborste för att ta bort eventuella rester. Undvik att använda diskmedel eftersom det kan lämna en tvålig eftersmak.
 • Demontera vitlökspressen: Många vitlökspressar kan demonteras för enklare rengöring. Kontrollera instruktionerna som medföljde din vitlökspress för att se om den kan tas isär. Om så är fallet kan du ta isär den och diska varje del separat.
 • Använd en ättikslösning: Om vitlökspressen har mycket beläggningar eller är [pli] särskilt smutsig kan du blötlägga den i en lösning av lika delar vatten och ättika i 30 minuter. Skölj den med varmt vatten och torka den noga innan du använder den igen.
 • Förvara vitlökspressen på rätt sätt: För att undvika rost eller korrosion ska du förvara vitlökspressen på en torr plats, skyddad från fukt. Du kan också täcka den med ett tunt lager vegetabilisk olja för att motverka rost.
 • Byt ut slitna delar: Om vitlökspressen inte fungerar som den ska eller är svår att använda kan det vara dags att byta ut vissa delar. Kontrollera instruktionerna för att se om reservdelar finns tillgängliga; alternativt köp en ny om din gamla är för skadad för att repareras.

Att underhålla din vitlökspress säkerställer inte bara att den håller länge, utan förhindrar även korskontaminering och livsmedelsrelaterade sjukdomar. Genom att följa dessa enkla rengörings- och underhållstips kommer du att kunna hålla din vitlökspress i toppskick och fortsätta att njuta av de många fördelarna som färsk vitlök medför i din matlagning.

FAQ

Behåller man skalet på vitlöken när man ska pressa den i en vitlökspress?
Att skala vitlöksklyftan innan den placeras i vitlökspressen är inte nödvändigt. När pressen har använts kan vitlökens skal avlägsnas från kammaren i ett stycke, vilket gör det enkelt att rengöra pressen.
Vad kan jag använda istället för en vitlökspress?
Om du inte har en vitlökspress finns det några andra alternativ för att pressa eller finhacka vitlök. Du kan till exempel använda en kniv för att finhacka vitlöken eller en mikroplatta för att riva den; du kan också använda en mortel och mortelstöt, den platta sidan av en stor kniv eller ett annat köksredskap för att krossa den. Det finns även vitlökskrossar, som liknar en press, men som krossar vitlöken istället för att hacka den.
Hur länge håller pressad vitlök?
Pressad vitlök håller i upp till en vecka om den förvaras på rätt – det vill säga i en lufttät behållare i kylskåpet. Det är dock bäst att använda den färska vitlöken så fort som möjligt för att dra nytta av smak och näringsämnen.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta