Mal dig till bättre kaffe: Fördelarna med kaffemaskiner med inbyggda kvarnar

SENAST ÄNDRAD: januari 19, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och avnjuts dagligen av miljontals människor. Det finns många sätt att göra kaffe på, men en metod som har blivit allt populärare är att använda en kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn. Det är en två-i-ett-apparat som gör att du kan mala dina kaffebönor och brygga en färsk kopp kaffe i en och samma maskin.

Bekvämlighet en maskin med inbyggd kvarn erbjuder samt dess förmåga att alltid producera färskt kaffe har gjort att många kaffeentusiaster har vänt sig till denna variant. Med en inbyggd kaffekvarn får du alltid optimal färskhet och smak i varje kopp, eftersom förmalet kaffe i regel har svagare smak och arom. I den här artikeln undersöker vi vad en kaffemaskin med inbyggd kaffekvarn egentligen är, olika typer av maskiner samt de olika fördelar som de erbjuder. 

Vi har testat några av de bästa kaffebryggarna med inbyggd kvarn, liksom de bästa kaffemaskinerna överlag, så att våra läsare kan få en bättre översikt.

Varför ska man välja en kaffemaskin med inbyggd kvarn?

En kaffemaskin med inbyggd kvarn är en typ av kaffebryggare som kombinerar en kaffekvarn och en kaffebryggare i en och samma apparat. Det innebär att du kan mala dina kaffebönor och sedan brygga en färsk kopp kaffe utan att behöva använda flera olika apparater. Det finns flera fördelar med att använda en kaffemaskin med inbyggd kvarn. 

En kaffemaskin med inbyggd kvarn är ett utmärkt val för kaffeentusiaster som vill ta sin kaffebryggning till nästa nivå. Det finns flera anledningar till varför en sådan maskin är en klok investering:

För det första är det tidsbesparande. Istället för att behöva mala kaffebönorna separat kan du med en kaffemaskin med inbyggd kvarn mala och brygga kaffet samtidigt, vilket sparar både tid och arbete. Detta gör enheten till ett perfekt val för upptagna personer som vill ha en färsk kopp kaffe utan vidare ansträngning.

För det andra säkerställer en kaffemaskin med inbyggd kvarn att kaffesumpen är färsk. Förmalet kaffe börjar förlora sin smak och arom så snart det har malts, vilket innebär att det kommer att bli mer smaklöst ju längre det förvaras. Med en inbyggd kvarn kan du däremot mala dina bönor precis innan bryggning, vilket garanterar maximal färskhet och smak i varje kopp. Resultatet blir kaffe med perfekt smak.

För det tredje ger en kaffemaskin med inbyggd kvarn en jämn kaffekvalitet. Med möjlighet att justera malningsgrad och bryggparametrar kan du se till att varje kopp bryggs enligt samma standard, vilket ger jämna och högkvalitativa resultat. 

Till sist är en kaffemaskin med inbyggd kvarn ett kostnadseffektivt alternativ på lång sikt. Även om enheten är dyr vid inköp, eliminerar den behovet av en separat kaffekvarn, som faktiskt kan vara ännu mer kostsam. Över tid kan detta spara dig pengar, vilket gör det till ett praktiskt och ekonomiskt val.

Olika typer av kaffemaskiner med inbyggda kvarnar

Kaffemaskiner med inbyggda kvarnar finns i flera olika utföranden – alla med sina egna unika kvaliteter och fördelar. Nedan följer de tre vanligaste typerna av kaffemaskiner med inbyggda kvarnar:

 • Kaffemaskiner med knivkvarn: Kvarnar med knivar är den mest simpla typen av kvarn och hittas i grundläggande kaffemaskiner. De fungerar genom ett roterande blad som hugger sönder kaffebönorna till mindre bitar. Även om dessa kvarnar är billiga och enkla att använda, tenderar de att ge en ojämn malningsgrad, vilket kan påverka kaffets kvalitet. Dessutom kan värmen som genereras av knivbladet förändra kaffets smak.
 • Kaffemaskiner med borrkvarn: Borrkvarnar är en mer avancerad typ av kvarn som kaffemaskiner i mellan- och högprisklasser är utrustade med. De fungerar genom att krossa kaffebönorna mellan två stift, vilket ger en jämn malningsgrad. Borrkvarnar kan vidare klassificeras i två kategorier: koniska och platta. Koniska kvarnar är dyrare och ger en mer enhetlig malningsgrad, medan platta kvarnar är billigare men kan orsakar mer buller och värme.
 • Kaffemaskiner med kombinerad kvarn: Kombikvarnar är den mest avancerade typen av kvarn. De erbjuder bekvämligheten hos en knivkvarn och precisionen hos en borrkvarn, med möjlighet att växla mellan båda typerna. Kombikvarnar finns vanligtvis i avancerade kaffemaskiner och erbjuder flest anpassningsalternativ.

Hur använder och underhåller man en kaffemaskin med inbyggd kvarn?

Att använda och underhålla en kaffemaskin med inbyggt kvarn är relativt enkelt, men det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar för bästa resultat. Nedan följer en guide som steg för steg beskriver hur du använder och underhåller din maskin.

Hur du använder din maskin:

 • Fyll vattenbehållaren med rent vatten.
 • Tillsätt önskad mängd kaffebönor i behållaren.
 • Ställ in malningsgraden efter önskemål.
 • Välj bryggmetod (espresso, dropp, och så vidare).
 • Starta bryggningen.
 • När bryggningen är klar slänger du den använda kaffesumpen.

Tips för rengöring och underhåll av maskinen:

 • Rengör behållaren och malningskammaren regelbundet för att förhindra ansamling av oljor och skräp.
 • Använd en ren, fuktig trasa för att torka av maskinens utsida efter varje användning.
 • Avkalka maskinen regelbundet för att avlägsna mineralavlagringar i vattenledningarna.
 • Följ tillverkarens anvisningar för rengöring och underhåll av maskinen.
 • Byt ut kvarnens komponenter efter behov för att säkerställa en jämn malning.

FAQ

Kan jag använda förmalet kaffe i en kaffemaskin med inbyggd kvarn?
Ja, de flesta kaffemaskiner med inbyggd kvarn har möjlighet att även hantera förmalet kaffe. Observera att det dock inte ger samma färska smak och arom som nymalet kaffe.
Vi rekommenderar att du rengör din maskin efter varje användning för att förhindra att oljor och skräp ansamlas. Utöver detta bör du utföra en djuprengöring med några månaders mellanrum för att hålla maskinen i gott skick.
Kan jag justera malningsgraden på min kaffemaskin med inbyggd kvarn?
Ja, på de flesta kaffemaskiner med inbyggd kvarn kan du justera malningsgraden så att den passar dina preferenser.
Kan jag använda oljiga kaffebönor i en kaffemaskin med inbyggd kvarn?
Det rekommenderas att inte använda oljiga kaffebönor i en kaffemaskin med inbyggd kvarn eftersom oljorna kan täppa till kvarnmekanismen och påverka maskinens prestanda.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta