Läckra espressobaserade recept - enkla drink- och dessertrecept med espressobas
Kliv in i en värld där de rika och djärva smakerna i espresso möter drinkar och sötsaker. Vi har kurerat en lista äver recept, speciellt framtagna för dig som älskar kaffe som kombinerarvden aromatiska essensen från espresso med olika ingredienser för att skapa njutningsfulla kombinationer.
I den här artikeln utforskar vi fyra läckra espressobaserade drinkar och fyra enkla espressodesserter som vi garanterar kommer passa alla kaffeälskare.
Espressobaserade drinkrecept
Klassisk Espresso Martini
Ingredienser:
- 50 ml vodka
- 30 ml nybryggd espresso
- 20 ml kaffelikör
- Iskuber
- Kaffebönor (för garnering)
Instruktioner:
Fyll en shaker med isbitar. Tillsätt vodka, nybryggd espresso och kaffelikör. Skaka kraftigt i ca 15-20 sekunder. Sila blandningen i ett kylt martiniglas. Garnera med kaffebönor på toppen. Servera och njut!
Tips:
- För en sötare version, tillsätt lite sirap eller socker i shakern.
- Experimentera med smaksatt vodka eller kaffelikör för att skapa unika varianter.
Mocha Negroni
Ingredienser:
- 30 ml gin
- 30 ml sweet vermouth
- 15 ml Campari
- 15 ml nybryggd espresso
- Apelsinskal (för garnering)
- Isbitar
Instruktioner:
Fyll ett mixerglas med isbitar. Tillsätt gin, söt vermouth, Campari och nybryggd espresso. Rör försiktigt i ca 30 sekunder. Sila över blandningen i ett glas fyllt med is. Garnera med en bit apelsinskal. Njut av den härliga blandningen av bitter- och kaffesmak.
Tips:
- Justera förhållandet mellan ingredienserna efter dina personliga preferenser för sötma eller bitterhet.
- Om du vill ha en extra touch av choklad kan du toppa glaset med kakaopulver.
Spetsad Caramel Macchiato med is
Ingredienser:
- 60 ml vodka
- 30 ml karamellsirap
- 30 ml nybryggd espresso
- 120 ml mjölk
- Isbitar
- Vispad grädde (för topping)
- Karamellsås (för att ringla över)
Instruktioner:
Fyll ett glas med isbitar. Tillsätt vodka, karamellsirap, nybryggd espresso och mjölk. Rör försiktigt för att kombinera. Toppa med vispad grädde och ringla över kolasås. Njut av denna krämiga blandningen av kola och kaffe.
Tips:
- Använd vodka med karamellsmak för en intensivare karamellupplevelse.
- För en alkoholfri version, byt ut vodka mot karamellsirap eller kaffesirap med karamellsmak.
White Russian med espresso och vanilj
Ingredienser:
- 45 ml vodka
- 30 ml kaffelikör
- 30 ml nybryggd espresso
- 30 ml grädde
- Iskuber
Instruktioner:
Fyll ett glas med isbitar. Tillsätt vodka, kaffelikör och nybryggd espresso. Rör försiktigt för att blanda. Häll i grädden för att skapa en skiktad effekt. Njut av den harmoniska blandningen av kaffe, vanilj och grädde.
Tips:
- Experimentera med olika kaffelikörer eller smaksatta vodkor för att ge denna klassiska drink en unik twist.
- Pudra över kakaopulver för en elegant servering.
Enkla espressodesserter och söta godsaker
Cookies med espresso med chokladbitar
Ingredienser:
- 200 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 100 g osaltat smör, rumsvarmt
- 150 g brunt socker
- 100 g strösocker
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljextrakt
- 2 msk espressopulver
- 200 g chokladbitar
Instruktioner:
Förvärm ugnen till 180°C och förbered en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål och ställ åt sidan. Vispa ihop det mjuka smöret, farinsockret och strösockret i en separat bunke tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa väl efter varje tillsats. Rör i vaniljextraktet. Lös upp espressopulvret i 1 msk hett vatten. Tillsätt det i smörblandningen och blanda tills allt är väl blandat. Tillsätt mjölblandningen gradvis till de våta ingredienserna och blanda tills allt är väl blandat, men var dock försiktig så att du inte blandar för mycket. Rör i chokladbitarna tills de är jämnt fördelade över hela degen. Fördela smeten på den förberedda bakplåten och placera dem cirka 5 cm från varandra. Grädda i 10-12 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna. Cookiesen kan fortfarande se lite mjuka ut när du först tar ut dem, men blir fastare när de svalnar. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna på bakplåten i några minuter innan du flyttar över dem till ett galler där de får svalna helt.
Tips:
- För en extra espressokick kan du tillsätta 1-2 matskedar finmalet kaffe i degen.
- Låt inte rookiesen gräddas för länge så att de blir mjuka och sega.
- Använd gärna olika typer av chokladbitar, som mörk choklad eller vit choklad, för att anpassa smaken.
Tiramisu Parfait
Ingredienser:
- 200 g Savoiardiekex
- 200 ml nybryggd espresso, kallt
- 250 g mascarpone
- 100 g strösocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- Kakaopulver, för pudring
Instruktioner:
Doppa varje savoiardikex i espressokrämen och se till att täcka båda sidorna. Lägg kexen i ett lager i botten på ett serveringsglas eller en dessertskål. Blanda mascarpone, strösocker och vaniljextrakt i en skål. Vispa tills det är slätt och krämigt. Skeda upp ett lager av mascarponeblandningen över de blötlagda kexen och fördela den jämnt. Upprepa lagren av blötlagda kex och mascarponeblandning tills du når toppen av glasen eller skålen. Pudra det översta lagret med kakaopulver med hjälp av en finmaskig sil. Täck över och ställ i kylen i minst 2 timmar, eller över natten, så att smakerna smälter samman och desserten stelnar. Servera kyld och njut av den himmelska kombinationen av espresso, krämig mascarpone och kakao.
Tips:
- Om du vill ha mer alkohol kan du tillsätta en skvätt kaffelikör eller rom i espresson innan du blötlägger kexen.
- Garnera med chokladspån eller riven mörk choklad för en extra lyxig touch.
Panna cotta med kaffesmak
Ingredienser:
- 500 ml vispgrädde
- 100 g strösocker
- 2 tsk espressopulver
- 2 tsk vaniljextrakt
- 10 g gelatinpulver
- 50 ml kallt vatten
Instruktioner:
Värm grädde och strösocker i en kastrull på medelvärme tills det börjar sjuda. Rör om ibland för att lösa upp sockret. Lös upp espressopulvret i 1 msk varmt vatten i en liten skål. Tillsätt det i den sjudande grädden tillsammans med vaniljextraktet. Rör om ordentligt. Strö gelatinpulvret över det kalla vattnet i en separat skål. Låt det stå i några minuter för att blomma. När gelatinet har löst sig ställer du skålen i mikrovågsugnen och värmer den i ca 10 sekunder tills gelatinet har lösts upp helt. Alternativt kan du lösa upp gelatinet över en dubbelpanna. Tillsätt den upplösta gelatinblandningen till den sjudande gräddblandningen och rör om kontinuerligt tills den är väl kombinerad. Ta bort kastrullen från värmen och låt blandningen svalna något. Häll sedan upp blandningen i portionsglas eller ramekiner. Låt panna cottan nå rumstemperatur, täck sedan varje glas eller ramekin med plastfolie och ställ i kylen i minst 4 timmar, eller tills den har stelnat. Servera kyld, eventuellt garnerad med lite kakaopulver eller en klick vispad grädde.
Tips:
- För att ge kaffepannacottan en elegant touch kan du servera den med en skvätt kolasås eller lite kakaopulver.
- Om du vill variera kan du tillsätta andra smaker i grädden, till exempel kanel eller mandelextrakt.
Espresso Affogato
Ingredienser:
- 2 kulor vaniljglass
- 30 ml nybryggd espresso
- Kakaopulver eller krossade kaffebönor, för garnering (valfritt)
Instruktioner:
Lägg två kulor vaniljglass i ett serveringsglas eller en skål. Häll den nybryggda espresson över glassen. Garnera med lite kakaopulver eller krossade kaffebönor, om så önskas. Servera genast och njut av kontrasten mellan den varma espresson och den kalla, krämiga glassen.
Tips:
- För extra njutning kan du toppa affogaton med vispad grädde eller en skvätt chokladsås.
- Experimentera med olika smaker av glass som karamell eller hasselnöt, för att skapa dina egna unika kombinationer.
Att njuta av espressoinspirerade läckerheter är en njutning för alla sinnen. Oavsett om du sippar på en espressomartini, njuter av en espressoinfuserad dessert eller av den harmoniska kombinationen av kaffe och glass i en affogato, kommer dessa recept garanterat att tillfredsställa ditt begär efter kaffeinfuserad njutning.