Fördelarna med att använda en ergonomisk stol på din arbetsplats

SENAST ÄNDRAD: april 8, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Du som ofta sitter långa stunder vid ett skrivbord vet hur obekvämt och till och med smärtsamt det kan vara. Dålig hållning och obekväma sittställningar kan leda till en rad hälsoproblem, exempelvis ryggsmärtor, nackspärr och karpaltunnelsyndrom. Lyckligtvis finns det en enkel lösning: ergonomiska stolar.

Vad är en ergonomisk stol?

En ergonomisk stol är en typ av stol som är utformad för att stödja kroppen och för att främja hälsosam hållning när du sitter. Dessa stolar är justerbara och kan anpassas för att passa användarens kropp för att ge ordentligt stöd för rygg, nacke och ben. Ergonomiska stolar har ofta justerbara armstöd, svankstöd och enkel justering av sitthöjd, så att du kan hitta en bekväm och hälsosam sittställning. Utformningen av ergonomiska stolar baseras på principerna för ergonomi, vilket är studien av hur människor interagerar med sin miljö och hur man utformar produkter som förbättrar deras hälsa och komfort. Användningen av en ergonomisk stol kan hjälpa till att förebygga obehag och smärta som orsakas av dålig hållning och långa timmar av sittande, vilket främjar övergripande hälsa och välbefinnande.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer en ergonomisk stol?

När du väljer en ergonomisk stol finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du väljer rätt stol för din kropp och arbetsplats. Här är några viktiga överväganden:

 • Justerbarhet: Leta efter en stol som kan justeras för att passa din kropp, inklusive justerbar sitthöjd, ryggstödshöjd och armstödshöjd. Detta gör att du kan hitta den mest bekväma och hälsosamma sittpositionen.
 • Stöd för ländryggen: Välj en stol med justerbart svankstöd, vilket hjälper till att stödja ryggradens naturliga kurva och förebygga ryggsmärtor.
 • Sittdjup och sittbredd: Se till att stolens sits är tillräckligt djup för att stödja låren och tillräckligt bred för att ge en bekväm sittställning.
 • Material och dämpning: Leta efter en stol med material som andas och bekväma dynor som ger stöd utan att orsaka obehag.
 • Rörlighet: Överväg en stol med hjul eller länkhjul, så att du kan förflytta dig runt arbetsytan utan att anstränga rygg eller nacke.
 • Hållbarhet: Välj en stol som är välbyggd och tillverkad av högkvalitativa material för att säkerställa att den kommer att hålla i många år.
 • Budget: Sätt en budget för din stol och leta efter stolar som passar inom det intervallet, samtidigt som de uppfyller dina ergonomiska behov.

Vilka är fördelarna med att använda en ergonomisk stol på jobbet?

 • Förbättrad hållning

Dålig hållning kan orsaka ryggsmärtor och andra hälsoproblem, exempelvis stel nacke, huvudvärk och dålig cirkulation. När du sitter i en ergonomisk stol främjar den korrekt hållning genom att stödja ryggradens naturliga böjning. Detta minskar belastningen på rygg- och nackmusklerna och hjälper till att förebygga smärta och obehag. Genom att förbättra din hållning kommer du också att kunna andas lättare, vilket kan bidra till att minska stress och förbättra din allmänna hälsa.

 • Minskar smärta och obehag

Långvarigt sittande kan orsaka obehag och smärta, särskilt i rygg, nacke och axlar. Ergonomiska stolar är utformade för att lindra tryckpunkter och smärta. De har justerbart ländryggsstöd, som kan justeras för att passa kurvorna i nedre delen av ryggen, och justerbara armstöd, vilket kan bidra till att minska belastningen på nacke och axlar. Genom att minska smärta och obehag kan du arbeta bekvämare och under längre tidsperioder.

 • Ökar produktiviteten

Obehag och smärta kan leda till distraktioner och minskad produktivitet. När du känner dig obekväm är det svårt att behålla fokus och koncentrera dig på ditt arbete. Genom att erbjuda en bekväm sittlösning kan ergonomiska stolar bidra till att bibehålla fokus och öka produktiviteten. Studier har visat att anställda som använder ergonomiska stolar är mer produktiva än de som använder traditionella stolar.

 • Förbättrar den allmänhälsan

Långvarigt sittande kan bidra till ett antal kroniska hälsoproblem, inklusive övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Ergonomiska stolar kan bidra till att förebygga dessa hälsoproblem genom att främja korrekt hållning och minska obehag. Genom att erbjuda en bekväm och hälsosam sittlösning kan ergonomiska stolar bidra till att förbättra din allmänna hälsa och ditt välbefinnande.

Hur gör man en vanlig skrivbordsstol mer ergonomisk?

Om du har en enkel skrivbordsstol och vill göra den mer ergonomisk finns det några enkla steg du kan ta för att förbättra dess komfort och stöd. Här är några tips:

 • Justera höjden: Se till att stolen har rätt höjd för ditt skrivbord. Fötterna bör vara placerade direkt på golvet och låren bör vara parallella med marken. Om stolen är för hög kan du placera ett fotstöd under skrivbordet för att stödja dina fötter.
 • Lägg till en kudde: Om din stol har en hård sits kan du överväga att lägga till en dyna för att ge extra stoppning och stöd. Leta efter en dyna av memory foam eller andra stödjande material.
 • Ge stöd åt nedre delen av ryggen: Använd en ländryggskudde eller -rulle för att stödja den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen. Du kan också använda en hoprullad handduk eller en liten kudde som stöd.
 • Justera armstöden: Om din stol har justerbara armstöd bör du justera dem till rätt höjd så att dina armar är parallella med marken. Om din stol inte har armstöd kan du överväga att lägga till ett löstagbart set.
 • Ta pauser: Även med en mer ergonomisk stol är det viktigt att ta regelbundna pauser och stretcha under hela dagen för att förhindra stelhet och trötthet.

Dessa enkla justeringar kan bidra till att göra en vanlig skrivbordsstol mer ergonomisk och bekväm för längre perioder av sittande. Men om du fortfarande upplever att stolen orsakar obehag kan det vara värt att investera i en mer specialiserad ergonomisk stol som är utformad för långvarigt sittande.

FAQ

Hur väljer man en ergonomisk kontorsstol?
För att välja en ergonomisk kontorsstol bör du leta efter en stol med justerbar höjd, svankstöd, sittdjup och armstöd. Den bör vara tillverkad av högkvalitativa material som andas och ha en bekväm dämpning. Testa stolen innan du köper den och se till att den passar din kropp ordentligt för att säkerställa optimalt stöd och komfort under långa perioder av sittande.
Hur justerar man en ergonomisk stol?
För att justera en ergonomisk stol, justera först höjden så att dina fötter sitter platt på golvet och dina lår är parallella med marken. Justera ländryggsstödet så att det följer ryggens kurva och justera armstöden så att de är i en höjd där armarna är parallella med marken. Om stolen har ytterligare justeringsmöjligheter som sittdjup eller lutning, bör du även justera dessa så att de passar din kropp bekvämt.
Hur sitter man i en ergonomisk stol?
För att sitta rätt i en ergonomisk stol bör du se till att fötterna är plant placerade på golvet och att låren är parallella med marken. Använd ländryggsstödet för att bibehålla den naturliga kurvan i nedre delen av ryggen och håll axlarna avslappnade. Håll armbågarna i 90 graders vinkel och handlederna raka när du skriver.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta