Bastufiltar: Så fungerar infraröd värmebehandling

SENAST ÄNDRAD: februari 19, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Bastufiltens popularitet har skjutit i höjden under de senaste åren och den är ett bekvämt och lättillgängligt alternativ till en vanlig bastu. I takt med att samhällets intresse för wellness har ökat har även intresset för holistiska hälsopraktiker fått ett uppsving, vilket har gjort bastufiltar till ett go-to verktyg i mångas hälsoarsenal. 

En av de viktigaste anledningarna till att bastufiltar blivit så populära är att de använder infraröd värme, vilket kan ha en rad positiva effekter på både kropp och själ. Till skillnad mot en traditionell bastu som använder varmluft eller ånga för att värma upp kroppen, tränger bastufiltens infraröda värme djupare in i huden, vilket ger en mer intensiv och effektiv terapeutisk upplevelse.

I den här artikeln tittar vi närmare på forskningen bakom infraröd värmebehandling och hur bastufiltar fungerar. Vi utforskar fördelarna med infraröd värmebehandling och hur bastufiltar kan användas för att förbättra din hälsa och ditt mående. Vi diskuterar dessutom vad du bör vara försiktig med så att du kan använda din bastufilt på ett säkert sätt. Efter att ha läst den här artikeln hoppas vi att du ska ha bättre förståelse för hur bastufiltar fungerar och hur de kan bidra till ditt välbefinnande. 

Så fungerar en bastufilt

En bastufilt är en bärbar apparat som är utformad för att efterlikna effekterna av en traditionell bastu på ett lättillgängligare sätt. Bastufilten liknar en säck och består vanligtvis av ett vattentätt yttre med ett värmeelement inuti som avger infraröd värme. Värmeelementet är oftast tillverkat av kolfiber eller turmalinstenar. När bastufilten sätts igång värms den upp och avger infraröd strålning som tränger in i huden och värmer upp kroppen inifrån och ut.

Den infraröda värme som avges av värmeelementet i bastufiltar har visat sig ha en rad positiva effekter på kroppen och verkar bland annat detoxifierande, förbättrar cirkulation och lindrar stress.

Så jämför sig en bastufilt med en traditionell bastu

Bastufiltar är ett billigare och mer lättillgängligt alternativ till en traditionell bastu. En traditionell bastu värms vanligtvis upp med hjälp av ånga eller varmluft, medan en bastufilt använder sig av infraröd värme, vilket uppges ge en djupare och mer intensivt terapeutisk upplevelse. Dessutom kan en bastufilt användas direkt i hemmet. Detta gör bastufilten till det perfekta alternativet för dig som vill njuta av fördelarna med värmebehandling utan att du behöver lämna ditt hem eller spendera pengar på att bygga en traditionell bastu.

Infraröd värmebehandling

Så fungerar infraröd värmebehandling och så skiljer det sig från traditionella värmebehandlingar

Till skillnad från traditionella värmebehandlingar som ångbastu eller bubbelbad som nyttjar varmt vatten eller ånga för att värma upp kroppen, tar infraröd värmebehandling hjälp av infraröd värme för att värma upp kroppen, tränger djupare in i huden och ger en mer intensiv och effektiv terapeutisk upplevelse.

Den infraröda värmen genereras vanligtvis av antingen keramiska fibrer eller kolfiber. Fibrerna avger strålvärme som sedan tränger in i huden och värmer kroppen inifrån och ut, och stimulerar läkande effekter.

Fördelar med infraröd värmebehandling

Infraröd värmebehandling har visat sig kunna ha många positiva effekter på både kropp och själ:

 • Förbättrad blodcirkulation: Infraröd värme förbättrar blodcirkulation, vilket kan bidra till att minska inflammation och underlätta kroppens förmåga att läka sig själv.
 • Smärtlindring: Infraröd värmebehandling kan bidra till att minska muskel- och ledvärk, inklusive smärtor orsakade av artrit, fibromyalgi och andra hälsotillstånd.
 • Avgiftning: Infraröd värmebehandling kan hjälpa till att spola ut gifter ur kroppen, inklusive tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen.
 • Stresslindring: Infraröd värmebehandling kan bidra till att minska stress och främja avslappning, vilket kan passa perfekt för dig som känner att du kan behöva extra avkoppling. 

Så jämför sig bastufiltar med andra värmebehandlingar

Ångbastu, värmebad och andra traditionella värmebehandlingar kan ge vissa liknande effekter som infraröd värme, men tränger inte lika djupt in i huden, vilket gör att de inte ger upphov till samma terapeutiska fördelar. Dessutom är många traditionella värmebehandlingar dyra och mindre lättillgängliga.

Jämfört med med elektriska värmekuddar eller varmvattenflaskor, ger infraröd värmebehandling mer intensiva effekter. Den infraröda värmen verkar för bättre smärtlindring, och de avgiftande fördelarna med infraröd värmebehandling förekommer inte i andra former av värmeterapi.

På det hela taget är infraröd värmebehandling ett effektivt och mångsidigt terapeutiskt verktyg med en rad fördelar för både kropp och själ. Med hjälp av en bastufilt eller annan form av infraröd värmebehandling kan du effektivt njuta av fördelarna från ditt eget hem.

Det säger forskningen om infraröd värmebehandling

Infraröd värme är en typ av elektromagnetisk strålning som är osynlig för ögat och delas ofta in i tre kategorier: kortvågs-, mellanvågs- och långvågsljus.

När infrarött ljus absorberas av kroppen får det molekylerna i kroppen att vibrera och producera värme. Värmen tränger sedan in i huden och ökar blodflödet.

Effekter från olika infraröda våglängder

Kortvågsljus (NIR) har kortast våglängd och absorberas främst av huden, vilket kan ger en rad effekter som att minska rynkor, förbättra hudtonen samt stimulera kollagenproduktion.

Mellanvågor (MIR) har något längre våglängd och tränger djupare in i kroppen, vilket ger fördelar som förbättrad blodcirkulation, smärtlindring och minskad inflammation.

Långvågor (FIR) har den längsta våglängden och tränger djupast in i kroppen, vilket ger fördelar som förbättrad avgiftning, stresslindring och stöd för immunförsvaret.

Så påverkar infraröd värmebehandling kroppen

Infraröd värmebehandling påverkar kroppen genom djupt penetrerande värme, vilket ger en rad terapeutiska fördelar. När kroppen träffas av infraröd värme reagerar den genom att öka blodflödet och frigöra endorfiner, vilket kan bidra till att minska smärta och främja avslappning.

Infraröd värmebehandling stimulerar också produktion av HST-proteiner (värmechockproteiner). HST-proteiner är inblandade i kroppens process att reparera skadade celler och att förebygga cellskador, vilket kan bidra till att förbättra kroppens allmänna hälsa och funktion.

Dessutom kan infraröd värmebehandling ge upphov till effektivare avgiftning, stresslindring och stöd för immunförsvaret, vilket gör det till ett mångsidigt och effektivt terapeutiskt verktyg som kan hjälpa till att lindra olika hälsoproblem som muskelsmärtor, hudproblem och kroniska sjukdomar.

Sammantaget är forskningen om infraröda värmebehandlingar komplex och mångfacetterad, men att behandlingarna verkar positivt är tydligt. Bastufiltar kan vara effektiva verktyg som främjar god hälsa och välbefinnande.

Säkerhets- och försiktighetsanvisningar vid användning av bastufiltar

För att få ut positiva hälsoeffekter från en bastufilt är det viktigt att du använder den ansvarsfullt och på ett säkert sätt. Nedan har vi samlat ett antal säkerhetsföreskrifter för bastufiltar som du bör ha i åtanke:

 • Vätskebalans: För att inte torka ut när du använder en bastufilt är det viktigt att du dricker mycket vatten. Se till att dricka vatten både före och efter användning.
 • Temperatur: Bastufiltar kan bli väldigt varma, så det är viktigt att du inte ställa in en måttlig temperatur för att undvika överhettning.
 • Tid: När du först börjar använda en bastufilt rekommenderas du att börja med kortare sessioner och att du gradvis ökar tiden. Vanligtvis rekommenderas mellan 30 och 60 minuter.
 • Position: När du använder en bastufilt är det viktigt att sätta sig i en bekväm och säker position. Undvik att ligga på mage, eftersom det kan störa andning och cirkulation.

Eventuella risker med bastufiltar

Även om bastufiltar med infraröd behandling generellt anses säkra finns det vissa risker att ha i åtanke. Vissa kan ha lägre tolerans för infraröd värme, bland annat personer med medicinska tillstånd eller som går på vissa läkemedel. Nedan har vi samlat några viktiga punkter att tänka på:

 • Graviditet: Gravida kvinnor bör undvika att använda bastufiltar, eftersom de höga temperaturerna kan vara skadliga för fostret.
 • Hjärt-kärlsjukdomar: Personer med hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck bör använda bastufiltar med försiktighet, eftersom värmen kan ge upphov till ökat blodtryck.
 • Diabetes: Personer med diabetes bör också använda bastufiltar med försiktighet, eftersom värmen kan påverka blodsockernivåer.
 • Hudproblem: Personer med hudåkommor som eksem eller psoriasis kan uppleva förvärrade symptom till följd av värmen i en bastufilt.

Tips för säker och effektiv användning av en bastufilt

För att säkerställa säker och effektiv användning av bastufiltar med infraröd värmebehandling har vi samlat en lista att ha i åtanke: 

 • Var noga med att alltid följa tillverkarens anvisningar när du använder en bastufilt.Börja med kortare sessioner och arbeta dig gradvis upp till längre sessioner.
 • Var noga med att välja en säker position för att använda värmefilten.
 • Håll dig återfuktad genom att dricka rikligt med vatten före och efter din session.
 • Ta en paus om du känner dig för varm eller obekväm.
 • Undvik att använda bastufilten om du har medicinska problem eller går på läkemedel som kan öka din känslighet för värme.

Genom att följa dessa säkerhetsföreskrifter och tips för säker och effektiv användning kan du njuta av fördelarna med en bastufiltar med infraröd värmebehandling med minimala sidoeffekter. 

Sammanfattningsvis

Bastufiltar med infraröd värmebehandling kan vara ett effektivt verktyg för att främja hälsa och välbefinnande. Oavsett om ditt mål är att förbättra blodcirkulation, att minska smärta eller att bara slappna av och varva ned kan en bastufilt med infraröd värmebehandling ge en läkande terapeutisk upplevelse.

För dig som är intresserad av en bastufilt med infraröd värmebehandling, bör du se till att välja en beprövad modell och att följa tillverkarens instruktioner för säker och effektiv användning. På så vis kan du njuta av de många fördelarna med det terapeutiska verktyget.

FAQ

Vad är infraröd värmebehandling?
Infraröd värmebehandling är en typ av värmeteknik som genom infraröd strålning genererar värme som din kropp sedan absorberar. Med hjälp av den infraröda strålningen tränger värmen djupare in i huden än vid traditionella värmebehandlingar, vilket ger en mer intensiv och effektiv terapeutisk upplevelse.
Bastufiltar är som en bärbar säck utrustad med infraröd värme för att efterlikna en traditionell bastu. Bastufiltar består vanligtvis av ett vattentätt yttre skikt med ett värmeelement inuti som avger infraröd värme. När bastufiltan är påslagen värms den upp och avger infraröd strålning som tränger in i huden och värmer kroppen.
Infraröd värmeterapi har visats ge upphov till en rad positiva effekter på båda kropp och själ, bland annat ökad cirkulation, smärtlindring, avgiftning, stresslindring och stöd för immunförsvaret.
Hur påverkar infraröd värmebehandling kroppen?
Infraröd värmebehandling påverkar kroppen genom att värma den på djupet, öka blodflödet och frigöra endorfiner. Värmebehandlingen stimulerar också produktionen av värmeschockproteiner som är inblandade i reparation av skadade celler och även förebygger cellskador.
Är bastufiltar säkra att använda?
Bastufiltar med infraröd värmebehandling är i allmänhet säkra, men det är viktigt att du följer säkerhetsföreskrifter och att du är uppmärksam på att vissa medicinska tillstånd eller läkemedel kan öka din känsligheten för värme. Gravida kvinnor, personer med vissa hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes samt personer med vissa hudproblem bör vara extra försiktiga.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta