Bakmaskin - guide till perfekt bröd i en bakmaskin

SENAST ÄNDRAD: maj 3, 2024.
Observera att artikelns årtal anger när innehållet senast uppdaterades och inte nödvändigtvis när olika produkttester publicerades.
featured image

Under de senaste åren har allt fler hemmabagare fått upp ögonen för hur bakmaskiner gör det att enkelt och effektivt att baka hembakat bröd. När du först börjar baka bröd i en bakmaskin kan det dock vara något av en utmaning att få till så där perfekt bröd varje gång. För dig som precis skaffat dig en bakmaskin eller som vill lära dig mer och ta din brödbakning till nästa nivå hoppas vi att den här guiden ska kunna hjälpa dig.

I den här artikeln går vi från grunden igenom de viktigaste stegen för att bemästra en bakmaskin. Vi reder ut de olika typerna av bakmaskiner som finns på marknaden och vad en bakmaskin har för olika delar. Dessutom tittar vi på hur du bäst går till väga för att välja rätt ingredienser, hur du noggrant mäter upp dessa och hur du väljer mellan olika program och inställningar. Vi tar även upp tekniker för att mixa ihop och knåda deg och för att grädda bröd, samt lyfter några vanliga problem du kan tänkas stöta på.

Vad är en bakmaskin och hur fungerar den?

Innan du startar din bakmaskin är det bra att förstå hur den fungerar och hur den är uppbyggd. Nedan har vi samlat ihop det viktigaste du behöver veta om din bakmaskin:

Delar i en bakmaskin:

En bakmaskin består av flera viktiga delar, däribland brödform, degkrok, kontrollpanel och fönster. Brödformen är den behållare där du placerar ingredienserna som sedan mixas ihop och knådas med hjälp av degkroken. Genom kontrollpanelen väljer du mellan olika inställningar beroende på vad för typ av bröd du bakar, och genom fönstret kan du hålla koll på brödet utan att behöva öppna maskinen.

Olika typer av bakmaskiner

Det finns flera typer av bakmaskiner med olika egenskaper och funktioner. Vanligtvis delar man in bakmaskiner i horisontella-, vertikala-, och minibakmaskiner. Horisontella bakmaskiner har en rektangulär brödform och passar för att baka vanliga brödlimpor. Vertikala bakmaskiner har en vertikal brödform och passar därför bättre till bröd som är lite högre. Minibakmaskiner lämpar sig bäst för att göra små brödlimpor eller pizzadeg.

Så fungerar en bakmaskin

En bakmaskin fungerar genom att kombinera ingredienser till en deg som den sedan knådar ihop inne i maskinen. Med hjälp av en motor snurrar maskinen en degkrok för att mixa ihop och knåda degen. Degen får sedan jäsa i brödformen innan brödet till sist gräddas. Genom bakmaskinens kontrollpanel kan du välja olika inställningar beroende på vad du bakar för typ av bröd samt hur mörkt gräddat du vill ha brödet och hur länge det ska gräddas.

Att förstå hur din bakmaskin fungerar, vilka olika typer av bakmaskiner som finns samt hur de fungerar, hoppas vi ska hjälpa dig att få ut det mesta av din bakmaskin. Det gör det lättare för dig att välja rätt bland de olika inställningarna på din bakmaskin, samt hjälper dig se till att din maskin är i gott skick.

Tips! Här kan du kan läsa mer om hur läran om brödbakning har utvecklats.

Så väljer du och mäter upp ingredienser på rätt sätt

Att välja rätt ingredienser är viktigt för att du ska få till riktigt gott bröd i din bakmaskin. Nedan har vi samlat några tips på hur du kan tänka för att välja rätt ingredienser:

  • Välj rätt mjöl: Mjölet är stommen i ditt bröd, och det är därför viktigt att du väljer mjöl med omsorg. För att få till rätt konsistens på ditt bröd behöver du välja ett mjöl med rätt proteinhalt. Vetemjöl Special är ett bra alternativ för de flesta brödrecept eftersom det har lite högre proteinhalt, vilket hjälper ditt bröd att utveckla gluten.
  • Val av jäst: För att ditt bröd ska jäsa behöver du använda ett jäsmedel. Det finns olika typer av jäsmedel och jäst och vad som passar bäst kan vara olika beroende på vad du använder för recept. Snabbjäst kan tillsättas direkt i mjölet, medan aktiv torrjäst måste lösas upp i vatten före användning.
  • Val av vätska: Vätskan du använder påverkar konsistensen, smaken och den övergripande kvalitet på ditt bröd. Du kan exempelvis använda vatten, mjölk eller kärnmjölk, beroende på ditt recept.
  • Val av salt: Salt är en viktig ingrediens i bröd eftersom det fungerar som en smakförstärkare och samtidigt förbättrar degens struktur. Det är viktigt att använda rätt mängd, eftersom för lite eller för mycket salt kan påverka brödets konsistens och smak.
  • Extra ingredienser: Extra ingredienser som socker, smör, ägg och örter kan tillföra både smak och struktur till ditt bröd. Ingredienser är valfria men kan förhöja smaken på ditt bröd ytterligare.
  • Var noggrann när du mäter upp ingredienser: Att vara noggrann när du mäter upp dina ingredienser är viktigt för att du ska få ett jämnt resultat varje gång. Att verkligen använda deciliter- och millilitermått samt en våg är viktigt för att få korrekt mängdförhållande mellan de olika ingredienserna.
  • Vikten av att mäta upp noggrant: Att mäta upp ingredienserna säkerställer att din deg får rätt konsistens och struktur, vilket resulterar i ett välgräddat bröd. Om du till exempel tillsätter för mycket mjöl blir degen för torr, vilket resulterar i ett hårt bröd, medan för mycket vätska gör brödet för kompakt. 

Tips: Om du vill veta mer om proteinkoncentrationen i brödvete kan du läsa vidare här.

Så förbereder du och bakar bröd i en bakmaskin

Så förbereder du degen till ditt bröd

Att baka och förbereda bröd i en bakmaskin kan vara en hel vetenskap, men det behöver inte vara lika svårt som det kan verka. Nedan har vi samlat alla steg du behöver för att förbereda din deg:

  • Mät upp dina ingredienser noggrant. Exakta mätningar är avgörande för att ditt bröd ska bli så bra som möjligt. Använd millilitermått för att se till att du mäter ut rätt mängd mjöl, jäst, socker, salt och eventuella andra ingredienser.
  • Lägg ingredienserna i din bakmaskin i den ordning som anges i maskinens bruksanvisning. Det vanligaste är att du tillsätter flytande ingredienser först, följt av torra ingredienser och till sist jäst.
  • Välj rätt inställning på bakmaskinen. De flesta bakmaskiner har en specifik inställning för deg. Var noga med att du väljer rätt inställning innan du startar maskinen.
  • Håll koll på degen medan den blandas. Om degen är för torr kan du behöva tillsätta lite vätska, och om den är för blöt kan du behöva tillsätta lite mjöl. Vanligtvis vill du försöka uppnå en jämn och något klibbig konsistens. 
  • Låt bakmaskinen arbeta. Efter att ha startat maskinen låter du den arbeta och knåda degen, tills programmet säger att den är färdig. Oftast tar det runt 10 minuter.
  • Ta ut degen ur bakmaskinen. När degen är klar tar du ut den ur maskinen och för över den till en ren, lätt mjölad yta. Knåda den sedan för hand i några minuter för att forma den till en limpa. 

Så gräddar du brödet

  • Efter att ha förberett degen är det dags att grädda brödet. Börja med att välja vilken inställning som passar bäst för att grädda ditt bröd. De flesta bakmaskiner har flera olika program och inställningar att välja mellan, som exempelvis standard, snabbtillagning eller fullkorn. Välj den inställning som stämmer överens med den typ av bröd som du bakar.
  • Ställ in hur välgräddat du vill ha ditt bröd. I vissa bakmaskiner kan du utifrån färg välja hur välgräddat du vill att ditt bröd ska bli. 
  • Börja grädda. När du har valt ett lämpligt program och hur välgräddat du vill ha brödet startar du maskinen. Bakprocessen tar vanligtvis runt tre till fyra timmar, beroende på vad för typ av bröd du bakar och maskinens inställningar.
  • Håll koll på brödet. Kontrollera brödet då och då under tiden det gräddas för att se till att det reser sig ordentligt och inte bränns. Vid behov kan du justera tiden eller temperaturen.
  • Ta ut brödet ur bakmaskinen. När brödet har gräddats färdigt tar du ut brödet ur maskinen och låter det svalna på ett galler. Genom att låta det svalna på ett galler undviker du att botten på brödet blir fuktig, genom att det kan lufta ordentligt.

Så underhåller du och rengör din bakmaskin

Att underhålla din bakmaskin är viktigt för att den ska fungera så bra som möjligt. För att ta hand om din bakmaskin bör du vara noga med att rengöra den efter varje användning samt att följa alla instruktioner för underhåll i bruksanvisningen.

När du rengör din bakmaskin bör du först dra ur kontakten och sedan använda en mjuk, fuktig trasa för att torka av utsidan och insidan. Passa även på att se över bakmaskinen och leta efter tecken på slitage eller skador så att du kan låt den servas eller repareras vid behov. Om du skulle få problem med din maskin kan du felsöka genom att kolla i bruksanvisningen eller kontakta tillverkaren för att få hjälp.

Att bemästra din bakmaskin är inte bara enkelt utan det kan också vara väldigt roligt. Genom att lära känna din maskin, vara noga med att mäta upp ingredienserna och följa alla steg för att förbereda deg och grädda bröd kan du få till bröd som kan konkurrera med vilket bageri som helst. Med lite övning och omsorg kommer du att kunna baka perfekt hembakat bröd från grunden varje gång.

FAQ

Blir bröd lika gott i en bakmaskin som när det är hembakat?
Ja, brödet i en bakmaskin blir lika gott, eftersom det bakas med samma ingredienser som hembakat bröd. I vissa fall kan brödet bli ännu godare, eftersom bakmaskiner har inställningar för många olika bröd vilket låter dig variera ingredienserna. Vissa föredrar bröd från bakmaskiner framför ugnsbakat eller köpt bröd.
Bakmaskiner ger mycket nyttigare bröd än butiksköpt bröd. Även om du väljer att baka ljust bröd kan du ha exakt koll på brödets alla ingredienser. Du kan också välja att baka nyttigare, mörkare bröd, eller en blandning av mörkt och ljust bröd eller rågmjöl. För dig som är glutenintolerant är en bakmaskin även ett bra sätt att variera olika glutenfria mjölsorter.

Betygsätt denna artikel

Klicka på en stjärna för att betygsätta